У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ Американська трагедія (Теодор Драйзер)

Короткий переказ твору Американська трагедія (Теодор Драйзер)

Канзас-Сіті, спекотний літній вечір. Двоє дорослих і четверо дітей виспівують псалми і роздають брошури релігійного змісту. Старшому хлопчикові явно не подобається те, чим він змушений займатися, але його батьки з жаром віддаються справі порятунку заблукалих душ, якесь, втім, приносить їм лише моральне задоволення. Ейса Гріфітс, батько сімейства, відрізняється великою непрактичностью, і сім'я ледве-ледве зводить кінці з кінцями.

Юний Клайд Гріфітс прагне вирватися з цього похмурого маленького світу. Він влаштовується помічником продавця содової в аптеці, а потім розсильним в готель «Грін-Девідсон». Робота в готелі не вимагає ніяких особливих навичок і вмінь, але приносить непогані чайові, що дозволяє Клайду не тільки вносити свій внесок у сімейний бюджет, а й купувати собі гарний одяг і дещо відкладати.

Товариші по роботі швидко приймають Клайда в свою компанію, і він з головою занурюється в новий веселе існування. Він знайомиться з гарненькою продавщицею гортензією Брігс, яка, однак, не по роках розважлива і не збирається надавати кому-небудь прихильність виключно за красиві очі. Їй дуже хочеться модний жакет, який коштує сто п'ятнадцять доларів, і Клайду важко встояти перед її бажанням.

Незабаром Клайд з компанією відправляється на розважальну прогулянку в розкішному «Паккард». Цю машину один з молодих людей, Спарсер, взяв без дозволу з гаража багатія, у якого служить його батько. На зворотному шляху в Канзас-Сіті погода починає псуватися, валить сніг, і їхати доводиться дуже повільно. Клайд і його товариші спізнюються на роботу в готель і тому просять Спарсера додати швидкість. Він так і робить, але, зазівавшись, збиває дівчинку, а потім, ідучи від переслідування, не справляється з керуванням. Водій і одна з них залишаються лежати без свідомості в розбитій машині, всі інші розбігаються.

Наступного дня газети поміщають повідомлення про подію. Дівчинка померла, заарештований Спарсер назвав імена всіх інших учасників пікніка. Побоюючись арешту, Клайд і дехто з інших членів компанії залишають Канзас-Сіті .- Три роки Клайд живе далеко від дому під чужим ім'ям, виконує брудну невдячну роботу і отримує за неї гроші. Але одного разу в Чикаго він зустрічає свого приятеля Ретерера, який теж був з ним у «Паккард». Ретерер влаштовує його у «Юніон-клуб» розсильним. Двадцятирічний Клайд цілком задоволений своїм новим життям, але одного разу в клубі з'являється Семюел Гріфітс, його дядько, який живе в місті Лікурга, штат Нью-Йорк, та володіє фабрикою з виробництва комірців. Результатом зустрічі родичів стає переїзд Клайда в Лікург. Дядько обіцяє йому місце на фабриці, хоча золотих гір не обіцяє. Клайду ж контакти з багатими родичами здаються перспективніше роботи в «Юніон-клубі», хоча заробляє він непогано.

Син Семюела Гілберт без особливої радості приймає двоюрідного брата і, переконавшись, що той не володіє ніякими корисними знаннями і навичками, визначає його на досить важку і малооплачувану роботу в декатіровочном цеху, розміщеному в підвалі. Клайд знімає кімнату в дешевому пансіоні і починає, що називається, з нуля, сподіваючись, однак, рано чи пізно досягти успіху.

Проходить місяць. Клайд справно робить все, що йому доручено. Гріфітс-старший цікавиться у сина, якого той думки про Клайда, але Гілберт, вельми насторожено поставившись до появи бідного родича, прохолодний в оцінках. На його думку, Клайд навряд чи зуміє висунутися - у нього немає освіти, він недостатньо цілеспрямований і дуже м'який. Втім, Семюелу Клайд симпатичний і він готовий дати племіннику шанс показати себе. Всупереч бажанню Гілберта, Клайда запрошують до хати на сімейний обід. Там він знайомиться не тільки з сімейством свого родича, але і з чарівними представницями лікургского бомонду, юними Бертіно Кренстон і Сондріо Фінчлі, яким цілком сподобався красивий і вихований юнак.

Нарешті, за наполяганням батька, Гілберт знаходить для Клайда менш важку і більш престижну роботу - він стає обліковцем. Втім, Гілберт попереджає його, що він повинен «дотримуватися пристойності у відносинах з працівницями» і різного роду вольності будуть рішуче припинятися. Клайд готовий свято виконувати всі розпорядження своїх працедавців і, незважаючи на спроби деяких дівчат зав'язати з ним стосунки, залишається глухим до їхнього загравань.

Незабаром, однак, фабрика отримує додаткове замовлення на комірці, і це, у свою чергу, вимагає розширення штатів. На фабрику надходить юна Роберта Олден, перед чарівністю якої Клайду нелегко встояти. Вони починають зустрічатися, залицяння Клайда робляться все більш наполегливими, і вихованої в строгих правилах Роберта все важче і важче пам'ятати про девічеськой розсудливість. Тим часом Клайд знову зустрічається з Сондріо Фінчлі, і ця зустріч круто змінює його життя. Багата спадкоємиця, представниця місцевої грошової аристократії, Сондра проявляє непідробний інтерес до молодої людини і запрошує його на вечір з танцями, де збирається лікургская золота молодь. Під натиском нових вражень скромна принадність Роберти починає згасати в очах Клайда. Дівчина відчуває, що Клайд вже не такий уважний до неї, їй страшно втратити його любов, і одного разу вона піддається спокусі. Роберта і Клайд стають коханцями.

Сондра Фінчлі, однак, не зникає з її життя. Навпаки, вона вводить Клайда в своє коло, і привабливі перспективи кружляють йому голову. Це не залишається непоміченим Робертою, і вона відчуває тяжкі муки ревнощів. На довершення до всього з'ясовується, що вона вагітна. Вона зізнається в цьому Клайду, і він гарячково намагається знайти вихід із ситуації. Але ліки не приносять бажаного результату, а


Сторінки: 1 2