У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ Неточка Незванова (Федір Михайлович Достоєвський)

Короткий переказ твору Неточка Незванова (Федір Михайлович Достоєвський)

Восьмирічна Неточка живе в комірчині на горищі великого петербурзького будинку. Її мати шиттям і куховаріння заробляє на прожиток усієї сім'ї. Вітчим, Єгор Єфімов, людина дивний. Він талановитий скрипаль, але закинув музику, тому що «лиходійка» дружина нібито загубила його дарування. Тільки її смерть «розв'яже» його.

Грубий і безцеремонний, він безсоромно живе за рахунок зганьбленої ним жінки, яка, незважаючи ні на що, продовжує його любити. Вона вже давно і небезпечно хвора.

У юності Єфімов був вільним кларнетистом у багатого і доброго поміщика, з чийого оркестру пішов після раптової смерті свого друга, італійського скрипаля. Той був «поганим людиною», але з рисами надприродного. «Диявол до мене нав'язався», - згадував про нього згодом Єфімов. Італієць заповідав йому свою скрипку і вивчив на ній грати. З тих пір Єфімовим опанувало горде усвідомлення своєї геніальності, винятковості, вседозволеності. Не відчуваючи ніякої подяки до допомагали йому людям (поміщику і графу), він пропивав гроші, надані йому для поїздки до Петербурга, де б він міг розвинути свій талант. Лише через сім років безладних поневірянь по провінції він нарешті опинився в столиці.

Тут вже 30-річний скрипаль зійшовся з юним колегою, російським німцем Б., з яким ділив притулок і їжу. У утратив технічні навички одного Б. вражало «глибоке, <...> інстинктивне розуміння мистецтва», але пригнічували самовпевненість і «безперервна мрія про власному генії ». Б. наполегливо працював і, незважаючи на порівняно скромне дарування, врешті-решт досяг успіху і став відомим музикантом. А талановитий Єфімов, не володіючи «ні терпінням, ні мужністю», поступово спивався і вів себе все більш непорядно. Друзі розпрощалися, але Б. назавжди зберіг симпатію і співчуття до товариша юності. Незабаром Єфімов одружився на матері дворічної тоді Неточке, мрійниця, яка повірила в його талант і готової пожертвувати всім заради чоловіка. Як-то Б. допоміг старому другові влаштуватися в театральний оркестр. Той не віддавав ні копійки платні дружині і «дочки», пьянствуя сам і співаючи приятелів. Незабаром він був звільнений з-за поганого, зарозумілого характеру.

Не розуміючи істинних взаємин матері та вітчима, Неточка пристрасно прив'язується до «батька». Він так само «женемо» суворої матір'ю, як вона сама. Дівчинку надихають мрії, навіяні промовами Єфімова: після смерті матері вони разом з «батьком» залишать убогий горище і підуть у нову, щасливе життя - в «будинок з червоними завісами», багатий особняк, видний з їхні вікна.

Коли на гастролі до Петербурга приїжджає знаменитий скрипаль С-ц, для Єфімова справою життя стає потрапити на його концерт. Він повинен довести собі, що і С-ц - ніщо перед його не визнаним через «злих» людей, але великим генієм. Де взяти гроші на квиток? Користуючись сліпий любов'ю до себе Неточке, вітчим змушує її обдурити хвору матір, послала доньку за покупками з останніми рублями. Віддавши гроші «батьку», дівчинка повинна сказати, що втратила їх. Розгадавши план чоловіка, мати впадає у відчай. Раптом від Б. приносять квиток на концерт З-ца. Єфімов йде. Вражена жінка в цей же вечір вмирає. Вночі жебрак музикант повертається, убитий свідомістю своєї нікчемності перед мистецтвом З-ца, Неточка у хвилюванні кидається до знавіснілого «батьку» і захоплює його геть з дому, назустріч своєї дитячої мрії, хоча серце її і болить по залишеній мертвої матері. На вулиці Єфімов тікає від «дочки», яка з криками намагається наздогнати божевільного, але падає без почуттів. Сам він незабаром потрапляє в лікарню, де вмирає.

Тепер Неточка живе в тому самому «будинку з червоними завісами», що належить князю X-му, розумного, доброго і жалісливим «дивакові». Вона довго хворіла після пережитого, але потім нове почуття опанувало її серцем. Це любов до чарівної і гордою ровесниці Каті, дочки князя. Жвава Катя спочатку не злюбила сумну і болючу «сирітку», ревнуючи до неї свого батька. Однак та вселила до себе повагу, з гідністю відбивши глузування княжни над її батьками. Здібності Неточке до навчання також уязвляют самозакоханій Грайливу, чия холодність глибоко ранить дівчинку. Одного разу Катя вирішує пожартувати над злою і безглуздої тіткою князя: вона впускає в її кімнати бульдога Фальстафа, що вселяє старої княжні жах. Неточка бере на себе Катіну провину і відбуває покарання, замкнена в темній кімнаті до чотирьох годин ранку, бо про неї забули. Схвильована несправедливістю Катя піднімає шум, і дівчинку звільняють. Тепер між ними - відкрита взаємна любов: вони плачуть і сміються, цілують одне одного, секретничають до ранку. Виявляється, Катя теж давно любить подругу, але хотіла «помучити» її очікуванням.Помітивши неприродне збудження княжни, дорослі розлучають дівчаток. Незабаром Катя з батьками надовго їде до Москви.

Неточка переселяється в будинок 22-річної Олександри Михайлівни, заміжньої сестри Каті.«Тиха, ніжна, любляча» жінка рада замінити «сирітку» мати і багато сил віддає її виховання.Щастя дівчинки затьмарюється лише беззвітній антипатією до Петра Олександровичу, чоловікові Олександри Михайлівни. Вона відчуває в їх неприродних відносинах якусь таємницю: чоловік завжди похмурий і «двозначно щедрий», а дружина боязко, пристрасно-вразлива і начебто в чомусь винна. Вона худа і бліда, її здоров'я поступово погіршується через постійну душевного болю.

Неточке вже тринадцять. Вона здатна багато відгадати, але від дійсності її відволікає прокинулася пристрасть до читання. Випадково дівчина знаходить доступ в домашню бібліотеку, де зберігаються заборонені для неї романи. Тепер вона живе «фантазіями», «чарівними картинами», далеко забирає її від «смутного одноманітності» життя. Протягом трьох років вона таїться навіть від старшої подруги. Між ними давно немає довіри, хоча взаємна любов так само сильна. Коли Неточке виповнюється шістнадцять, Олександра Михайлівна помічає у неї «чарівний голос»: з цих пір дівчина навчається співу у консерваторії.

Як-то раз у бібліотеці


Сторінки: 1 2