У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - США (Джон Дос Пассос)
7



Короткий переказ США (Джон Дос Пассос)

Короткий переказ твору США (Джон Дос Пассос)

У трилогію увійшли романи «42 паралель», «1919» і «Великі гроші» (1936, на російську не перекладений). У них дається узагальнююча картина життя Америки в перші три десятиріччя XX ст.: «42 паралель» - підйом робітничого руху в США; «1919» - перша світова війна і вплив Жовтневої революції, «Великі гроші» - світовий кризу 1929 р.

Кожен роман складається з чотирьох елементів, що чергуються в певній послідовності - портрети літературних героїв, біографії історичних особистостей, «Новини Дня» (газетні зведення) і «Камери обскури» (авторські відступи). Розвитком сюжету рухає не доля того чи іншого героя, а хід історії, втілений у документальному матеріалі («Новини Дня» відтворюють на основі документів історичне тло епохи) і в біографіях історичних діячів. Всі разом це виявляє головні тенденції розвитку американської цивілізації, що йде, на думку автора, до кризи.

У період роботи над трилогією Дос Пассос співчутливо ставився до демократичних і комуністичним ідеям, в яких пізніше розчарувався. Його твори є спробою створення американського епосу XX ст. з сильною часткою критики американського шляху, починаючи від іспано-американської війни 1898 р. до страти Сакко і Ванцетті в 1927 р. У трилогії діють дванадцять персонажів, що представляють різні верстви суспільства: робітничий клас, інтелігенцію, бізнесменів.

Критичне ставлення до американської реальності XX ст., Перекреслив його «американську мрію», відчуття кризи в країні, що претендує стати символом нового століття, є вже в назві першого роману. Його зміст розкриває епіграф з «Американської кліматології» Є. У. Ходжінса, де сказано, що 42-я паралель північної широти, перетинає США, є центральною віссю руху ураганів, наступних від Скелястих гір до Атлантичного океану. За аналогією Дос Пассос зображує, як в соціальному житті Америки зароджуються урагани (зростання робітничого руху, страйки, падіння курсу акцій), проте, як і автор «кліматологія», не наважувався передбачати погоду, автор трилогії не береться пояснювати природу ураганів історії і передбачати їх напрям. І все ж хаос світу, втіленням якого служить великий буржуазне місто, є для Дос Пассоса ознакою того, що ця цивілізація йде до загибелі.

Роман відкривають «Новини Дня» - це зовні безладний набір заголовків, уривків зі статей, що обриваються на середині фрази. Такий монтаж, вперше використаний письменником в американській літературі, являє собою потік свідомості читача газети, очі якого перебігають з одного заголовка на інший. Автор намагається створити враження, що він не причетний до підбору цих історичних реалій, але, по суті, він вводить читача в атмосферу певного історичного періоду. «Новини Дня» передають рух часу, фіксують певні тимчасові віхи у розвитку американського суспільства. Оволодіння Кубою після перемоги в іспано-американській війні, придушення повстання на Філіппінах, англо-бурська війна, радість з приводу успіхів США в колоніальній війні проти Іспанії, виражене у словах сенатора Альберта Дж. Беверіджа: «Двадцяте століття буде століттям Америки. Думка Америки буде панувати в ньому. Прогрес Америки вкаже йому шлях. Дії Америки обезсмертити його ». Такий історичний фон початку трилогії, весь зміст якої спростовує слова сенатора. У газетних зведеннях з'являються повідомлення про падіння акцій, про те, що Уолл-стріт «приголомшений», і так далі.

У центрі першого роману доля Мака - він починає свою трудо ву життя з роз'їздів по країні разом з якимсь Бінгема, мандрівним шарлатаном, що прикривається, вченими ступенями і торгуючим книгами, дуже характерною фігурою для Америки початку століття. Потім Мак стає активістом робочого руху, проте діє не стільки з переконань, скільки під впливом настрою. Посварившись з дружиною, він їде в Мексику, щоб своїми очима побачити революцію. Мак не є переконаним революціонером і діє обережно, не афішуючи свою участь у профспілковій організації «Індустріальні робітники світу», щоб не втратити роботу.

Приїхавши до Мексики «подивитися» революцію, він лише спочатку спілкується з робітниками і пеоном, а потім знаходить собі місце в більш безпечною і привабливою для нього міщанської середовищі. Самі революційні події проходять повз нього, хоча Мак і заявляє, що хоче вступити до армії Сапати. Еміліано Салата і Панчо Вілья - керівники революційної армії, які після повалення в 1910 р. диктатора Порфіріо Діаса, очолювали радикальне крило революції. Їм протистояли представники різних груп національної буржуазії - президент Мадеро, генерал Уерта, президент Карранса, убитий офіцерами свого штабу. У момент втечі з Мехіко уряду Карранси і наступу на місто революційної армії Мак знаходиться в столиці. Проте до цього часу він вже став книгопродавців і йому не хочеться кидати свою книжкову крамницю і йти в революцію.

Більш послідовно підпорядковує революції своє життя Бен Комптон. Розумний хлопчик, який закінчив школу з нагородою за твір про американський державний устрій, з часом починає відчувати ворожість цього ладу простій людині. Бен стає агітатором, потрапляє у в'язницю. Підпорядковувавши своє життя служінню робітничого класу, він пригнічує в собі особисті почуття, проявляє черствість до своїх близьких. Символічно, що день свого народження він зустрічає в наручниках у поїзді разом з поліцейським, який супроводжував його до місця ув'язнення.

Представником тієї Америки, яку не сприймає автор, виступає обачливий ділок Джон Уорд Мурхауз. Якщо Бен Комптон все підпорядковує служінню революції, то Мурхауз - кар'єрі, прагненню зайняти більш високе місце в суспільстві. Син комірника на залізниці, він починає свій «шлях нагору» в якості агента з розповсюдження книг, потім вчиться в Філадельфійському університеті, працює в конторі з продажу нерухомого майна. Просуваючи чись по службі, Мурхауз одружується на багатій жінці, розлучається з нею, потім одружиться з іншою багачці і займає чільне становище в суспільстві, ставши фахівцем з пропаганди і активним


Сторінки: 1 2