У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Місто Ен (Леонід Добичін)
4



Короткий переказ Місто Ен (Леонід Добичін)

Короткий переказ твору Місто Ен (Леонід Добичін)

Я йду на престольне свято в тюремну церква разом з маман і Олександрою Львівною Лей. Тут ми зустрічаємо «мадмазель» Горшкову та її маленьких учениць.

Читаю про місто Ен, про Чичикова і Манілова. Йдемо з нянькою Цецилій гуляти, вона веде мене в костел. На вулиці зустрічаємо «страшного хлопчика», який корчить нам пику. Я дуже лякаюся.

Мрію поїхати в місто Ен і дружити там з синами Манілова. Маман зустрічає Новий рік у Бєлугіна. Там вона знайомиться з інженершей Карманова, у якої син Серж. Тепер я мрію про дружбу з Сержем. Йдемо з нянькою дивитися на парад.

Карманова і Серж приходять в гості. І Серж виявляється тим самим «страшним хлопчиком» (щоправда, не визнається, що це був він). Я залишаюся в сумніві. Наша сім'я переселяється в квартиру Бєлугіна, яких перевели до Митаву. Карманова живуть у тому ж будинку. Настає Великдень, приїжджають з привітаннями гості, серед них - Кондратьеви.

Влітку Кондратьеви їдуть до табору. (Глава сім'ї - військовий лікар.) Ми провідуємо їх. Я спілкуюся з їхнім сином, Андрієм. Інженерша Карманова, її дочка Софі і Серж їдуть на літо в Самоквасова. Ми проводжаємо їх на вокзал. Літо проводимо в селі на Курляндском березі.

Повернувшись у місто, ми зустрічаємося з Карманова, Кондратьєва, Олександрою Львівною Лей. Дізнаємося, що Софі вийшла заміж.

Восени помирає батько, заразившись на розтині. Тепер квартира велика для нас, і ми переїжджаємо на нову.

Маман влаштовується на телеграф ученицею. А я готуюся до підготовчого класу, навчаючись у «мадмазель» Горшкової. Горшкова часто потискує мені руку «під прикриттям столу».

Я помічаю, що зустрічі з гімназистом Васею Стріжкіним - прикмета удачі. І перед вступним іспитом як раз його зустрічаю.

Дізнаємося, що у Софі народився хлопчик. В гостях у Карманова я знайомлюся зі своєю ровесницею, Тусенькой Сіу.

Ми з маман їдемо на виставку, потім дивимося «живу фотографію». На ранок я отримую записку від Стефанії Грікюпель: вона хоче зі мною познайомитися. Маман дізнається про моє знайомство з цією дівчинкою і забороняє подальші зустрічі.

В училищі у мене негаразди з арифметикою. Триває дружба з Сержем Карманова. Тусенька Сіу, виявляється, думала, що моє прізвище «Ять», як у телеграфіста в книзі «Чехов». Софі їде в Лібава, куди перевели її чоловіка. Олександра Львівна у формі «сестри» вирушає на Далекий Схід, бо йде війна з Японією.

Літо Карманова проводять у Шавскіх дрожки, ми їдемо до них у гості. Восени я починаю займатися німецькою мовою. Мене на годину саджають у карцер за те, що я не помітив на вулиці вчителя чистописання. Я думаю про помсту.

Ми переїжджаємо на нову квартиру. Влітку їдемо до Вітебська до дами, яка гостювала у нас під час похорону батька. Повернувшись у місто, вчуся у Горшкової французької мови. Дізнаюся про мир з Японією.

Під час занять недалеко від училища вибухає бомба. Заняття скасовуються. На вулицях відбуваються зіткнення бунтівників з поліцією. Ми то вчимося, то ні.

З Далекого Сходу повертається Кондратьєв та Олександра Львівна Лей, яка присвятила себе догляду за контуженим після поранення в голову доктором Вагелем.

Інженера Карманова хтось вбиває на вулиці. Серж дає клятву помститися за батька. Інженерша з Сержем назавжди їдуть до Москви. Влітку ми приїжджаємо в Шавскіе дрожки до Бєлугіна, знайомимося з сестрою Бєлугіна, Ольгою Кусковий. Помирає вчитель чистописання. Я ходжу гуляти з Андрієм Кондратьєвим. Він мені не дуже подобається і не може замінити Сержа. Олександра Львівна виходить заміж за доктора Вагеля. А я все думаю про Тусеньке. Хоча краще називати її Наталі.

Я отримую запрошення провести літо з Карманова. Ми з Сержем їдемо в Шавскіе дрожки, звідки через Севастополь - до Євпаторії. Помирає доктор Вагель, чоловік Олександри Львівни. Відкривається електричний театр. Олександра Львівна виграє в лотерею двісті тисяч - квиток належить її покійному чоловікові. На Великдень дізнаємося, що померла дама з Вітебська.

Літо. Їдемо дивитися будинок, який купила Олександра Львівна у містечку Свента Гура. Вона будує каплицю і хоче організувати православне братство.

Мені призначають побачення на бульварі. Приходжу, але бачу тільки некрасиву дівчинку Агату. Значить, та пані, яка призначила мені побачення, не прийшла. Я продовжую думати про Наталі.

Директор пропонує мені вступити до спостерігачі метеорологічної станції. Їх звільняють від плати за навчання. Шестикласник Гвоздьов показує мені, що і як потрібно робити. Починаю з ним дружити, але дружба якось обривається.

За наполяганням мами купую абонемент на каток. Там зустрічаюся зі Стефанією Грікюпель. Вона знайомить мене з дівчиною Луїзою Кугенау-Петрошка. Наталі катається з іншим.

На масницю їду в Москву до Карманова. Там зустрічаю Ольгу Каськів. Вона призначає мені побачення, але я не йду. У Софі вже троє дітей.

Збираюся давати уроки Луїзі Кугенау-Петрошка, але не сходжуся в ціні з її матір'ю. Святкується сторіччя Гоголя. Я розчулено думаю про місто Ен, Чичикова і Манілова.

Приходить лист від Карманова. Виявляється, Серж живе з Ольгою Кусковий, і інженерша не перешкоджає цьому. Починається навчальний рік. Приїжджає Карманова, розповідає, що Ольга Кускова «погано розуміла своє становище». І після того, як інженерша поговорила з нею, Ольга покінчила з собою. Полковник Писарів робить пропозицію маман, але вона відмовляє. Восени стаю репетитором в одного п'ятикласника. У дружбі розчаровуюся.

В училищі новий директор. Ми їдемо на екскурсію до Риги, потім до Полоцька.

Я починаю дружити з Єршовим.


Сторінки: 1 2