У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Домбі і син (Чарльз Діккенс)
6



Короткий переказ Домбі і син (Чарльз Діккенс)

Короткий переказ твору Домбі і син (Чарльз Діккенс)

Дія відбувається в середині XIX ст. У один із звичайних лондонських вечорів у житті містера Домбі відбувається найбільша подія - у нього народжується син. Відтепер його фірма (одна з найбільших в Сіті!), В управлінні якої він бачить сенс свого життя, знову буде не тільки за назвою, а й фактично «Домбі і син». Адже до цього у містера Домбі не було потомства, якщо не вважати шестирічної дочки Флоренс. Містер Домбі щасливий. Він приймає поздоровлення від своєї сестри, місіс Чік, і її подруги, міс токс. Але разом з радістю в будинок прийшло і горе - місіс Домбі не винесла пологів і померла, обіймаючи Флоренс. За рекомендацією міс токс в будинок беруть годувальницю Полі Тудле. Та щиро співчуває забутої батьком Флоренс і, щоб проводити з дівчинкою більше часу, зав'язує дружбу з її гувернанткою Сьюзен Ніпер, а також переконує містера Домбі, що маляті корисно більше часу проводити з сестрою. А в цей час старий майстер корабельних інструментів Соломон Джілс зі своїм другом капітаном Катла святкують початок роботи племінника Джілса Уолтера Гея у фірмі «Домбі і син». Вони жартують, що коли-небудь він одружується на дочці господаря.

Після хрещення Домбі-сина (йому дали ім'я Поль), батько на знак вдячності до Полі Тудле оголошує про своє рішення дати її старшому синові Робу освіту. Ця звістка викликає у Полі напад суму за домом і, незважаючи на заборону містера Домбі, Полі зі Сьюзан під час чергової прогулянки з дітьми вирушають в нетрі, де живуть Тудле. На зворотному шляху у вуличній товкотнечі Флоренс відстала і загубилася. Стара, що називає себе місіс Браун, заманює її до себе, забирає її одяг і відпускає, де-не-як прикривши лахміттям. Флоренс, шукаючи дорогу додому, зустрічає Уолтера Гея, який відводить її в будинок свого дядька і повідомляє містеру Домбі, що його дочка знайшлася. Флоренс повернулася додому, але містер Домбі звільняє Полі Тудле за те, що та брала його сина у невідповідний для нього місце.

Поль зростає кволим і хворобливим. Для зміцнення здоров'я його разом з Флоренс (бо він любить її і не може без неї жити) відправляють до моря, в Брайтон, в дитячий пансіон місіс Піпчін. Батько, а також місіс Чік і міс токс відвідують його раз на тиждень. Ці поїздки міс токс не залишені без уваги майором Бегстоком, який має на неї певні види, і, помітивши, що містер Домбі явно затьмарив його, майор знаходить спосіб звести з містером Домбі знайомство. Вони дивно добре порозумілися і швидко зійшлися.

Коли Полю виповнюється шість років, його поміщають в школу доктора Блімбера там же, в Брайтоні. Флоренс залишають у місіс Піпчін, щоб брат міг бачитися з нею по неділях. Оскільки доктор Блімбер має звичай перевантажувати своїх учнів, Поль, незважаючи на допомогу Флоренс, стає все більш болючим і дивакуватим. Він дружить тільки з одним учнем, Тутсі, старший за нього на десять років, у результаті інтенсивного навчання у лікаря Блімбера Туте став дещо слабенький розумом.

У торговому агентстві фірми на Барбадосі помирає молодший агент, і містер Домбі посилає Уолтера на звільнене місце. Ця новина збігається для Уолтера з іншого: він нарешті дізнається, чому, в той час як Джеймс Каркер займає високе службове становище, його старший брат Джон, симпатичний Уолтеру, примушений займати найнижче - виявляється, в юності Джон Каркер пограбував фірму і з тих пір спокутує свою провину.

Незадовго до канікул Полю робиться настільки погано, що його звільняють від занять; він на самоті бродить по будинку, мріючи про те, щоб всі любили його. На вечірці з нагоди кінця півріччя Поль дуже слабкий, але щасливий, бачачи, як добре все ставляться до нього і до Флоренс. Його відвезли додому, де він занепадає день у день і вмирає, обвивши руками сестру.

Флоренс важко переживає його смерть. Дівчина горює на самоті - у неї не залишилося жодної близької душі, крім Сьюзен і тутсі, яка іноді відвідує її. Вона пристрасно хоче домогтися любові батька, який з дня похорону Поля замкнувся в собі і ні з ким не спілкується. Одного разу, набравшись хоробрості, вона приходить до нього, але його обличчя виражає лише байдужість.

Між тим Уолтер їде. Флоренс приходить попрощатися з ним. Молоді люди виявляють свої дружні почуття і умовляють називати один одного братом і сестрою.

Капітан катлей приходить до Джеймса Каркер, щоб дізнатися, які перспективи цього юнака. Від капітана Каркер дізнається про взаємну схильності Уолтера і Флоренс і настільки зацікавлюється, що поміщає в будинок містера Джілса свого шпигуна (це збився зі шляху Роб Тудле).

Містера Джілса (так само як і капітана Катла, і Флоренс) дуже турбує те, що про корабель Уолтера немає ніяких звісток. Нарешті інструментальний майстер їде в невідомому напрямку, залишивши ключі від своєї крамниці капітану Катла з наказом «підтримувати вогонь у вогнищі для Уолтера».

Щоб розвіятися, містер Домбі робить поїздку до Демінгтон в суспільстві майора Бегстока. Майор зустрічає там свою стару знайому місіс Скьютон з дочкою Едіт Грейнджер, і надає їм містера Домбі.

Джеймс Каркер відправляється в Демінгтон до свого патрона. Містер Домбі представляє Каркер новим знайомим. Незабаром містер Домбі робить пропозицію Едіт, і вона байдуже погоджується; ця заручини сильно нагадує угоду. Однак байдужість нареченої зникає, коли вона знайомиться з Флоренс. Між Флоренс і Едіт встановлюються теплі, довірчі відносини.

Коли місіс Чік повідомляє міс токс про майбутнє весілля брата, остання падає в непритомність.Здогадавшись про


Сторінки: 1 2