У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ Гец фон Берліхінген з залізною рукою (Йоганн Вольфганг фон Гете)

Короткий переказ твору Гец фон Берліхінген з залізною рукою (Йоганн Вольфганг фон Гете)

Дія драми відбувається в Німеччині в двадцяті роки XVI ст., Коли країна була роздроблена на безліч незалежних феодальних князівств, що знаходилися в постійній ворожнечі один з одним, номінально ж усі вони входили до складу так званої Священної Римської імперії. Це був час бурхливих селянських заворушень, що ознаменували початок епохи Реформації.

Геї фон Берліхінген, сміливий незалежний лицар, що не ладнає з єпископом Бамберзький. У трактирі на дорозі він влаштував разом зі своїми людьми засідку і чекає Адельбертом Вейслінгена, наближеного єпископа, з ним він хоче розплатитися за те, що його зброєносця тримають в полоні у Бамберзі. Захопивши Адельбертом, він їде в свій родовий замок у Якстгаузен, де його чекають дружина Єлизавета, сестра Марія і маленький син Карл.

У колишні часи Вейслінген був кращим другом Геца. Разом вони служили пажами при дворі маркграфа, разом брали участь у військових походах. Коли Берліхінген в бою втратив свою праву руку, замість якої тепер у нього залізна, той залицявся за ним. Але життєві шляхи розійшлися.Адальберта засмоктала життя з його плітками та інтригами, він став на бік ворогів Геца, які прагнуть спаплюжити його в очах імператора.

У Якстгаузене Берліхінген намагається залучити Вейслінгена на свій бік, вселяючи йому, що він принижує себе до рівня васала при якомусь «норовлива і заздрісному попі». Адальберт начебто погоджується з благородним лицарем, цьому сприяє і спалахнула у нього любов до лагідної, побожною сестрі Геца Марії. Вейслінген заручається з нею, і під чесне слово, що він не буде надавати допомогу його ворогам, Берліхінген відпускає його. Адельбертом вирушає в свої маєтки, щоб навести в них лад, перш ніж завести в будинок молоду дружину.

При дворі єпископа Бамбергского з нетерпінням чекають Вейслінгена, який вже давно мав повернутися з резиденції імператора в Аугсбурзі, але зброєносець його Франц привозить звістка, що він у себе в маєтку, в Швабії, і не має наміру з'являтися в Бамберзі. Знаючи небайдужість Вейслінгена до жіночого підлозі, єпископ посилає до нього Лібетраута зі звісткою, що при дворі його чекає недавно овдовіла красуня Адельгейда фон Вальдорф. Вейслінген приїжджає в Бамберг і потрапляє в любовні мережі підступної і бездушною вдови. Він порушує слово, дане Гецу, залишається в резиденції єпископа і одружується на Адельгейди.

У будинку Берліхінген гостює його союзник Франц фон Зікінген. Він закоханий у Марію і намагається умовити її, важко переживає зраду Адельбертом, вийти за нього заміж, в кінці кінців сестра Геца погоджується.

До Якстгаузену наближається каральний загін, посланий імператором, щоб взяти в полон Геца. У Аугсбург надійшла скарга від нюрнберзьких купців, що їх людей, які поверталися з франкфуртської ярмарку, пограбували солдати Берліхінген і Ганса фон Зельбіца. Імператор вирішив закликати лицаря до порядку. Зікінген пропонує Гецу допомогу своїх рейтер, але господар Якстгаузена вважає, що розумніше, якщо він до часу буде дотримуватися нейтралітету, тоді він зможе викупити його у випадку чого з в'язниці.

Солдати імператора атакують замок, Гец насилу зі своїм невеликим загоном обороняється. Його виручає раптово зреагувала Ганс фон Зельбіц, якого самого ранять в ході бою. Рейтери імператора, що втратили багато людей, відходять за підкріпленням.

Під час перепочинку Гец наполягає, щоб Зікінген з Марією повінчалися і покинули Якстгаузен.Як тільки молода пара виїжджає, Берліхінген наказує закрити ворота і завалити їх камінням і колодами. Починається виснажлива облога замку. Невеликий загін, відсутність запасів озброєння та продовольства змушують Геца піти на переговори з Рейтера імператора. Він посилає свою людину, щоб він домовився про умови здачі фортеці. Парламентер привозить звістка, що людям обіцяна свобода, якщо вони добровільно складуть зброю і залишать замок. Гец погоджується, але, як тільки він з загоном виїжджає з воріт, його хапають і доставляють у Гельброн, де він постане перед імперськими радниками.

Незважаючи ні на що, шляхетний лицар продовжує триматися сміливо. Він відмовляється підписати договір про мир з імператором, запропонований йому радниками, бо вважає, що в ньому несправедливо він названий порушником законів імперії. У цей час його зять Зікінген підходить до Гейльброну, займає місто і звільняє Геца. Щоб довести імператорові свою чесність і відданість, Берліхінген сам примовляє себе до лицарського ув'язненню, відтепер він буде безвиїзно залишатися в своєму замку.

У країні починаються селянські хвилювання. Один із загонів селян примушує Геца стати на чолі них, але той погоджується лише на певних умовах. Селяни повинні відмовитися від безглуздих грабежів і підпалів і дійсно боротися за свободу і свої зневажені права. Якщо протягом чотирьох тижнів вони порушать договір, то Берліхінген покине їх. Імператорські війська, на чолі яких стоїть комісар Вейслінген, переслідують загін Геца. Частина селян все ж не здатна втриматися від мародерства, вони нападають на лицарський замок у Мільтенберге, підпалюють його. Берліхінген вже готовий покинути їх, але пізно, він поранений, залишається один і попадає в полон.

Доля знову перетинає шляху Вейслінгена і Геца. У руках Адельбертом життя Берліхінген. До нього в замок з проханням помилувати брата відправляється Марія. Вона знаходить Вейслінгена на смертному одрі. Його отруїв зброєносець Франц. Адельгейда спокусила його, обіцяючи свою любов, якщо він дасть отрута своєму господареві. Сам Франц, не витримавши виду страждань Адальберта, викидається з вікна замку у Майн. Вейслінген розриває на очах Марії смертний вирок Геца і вмирає. Судді таємного судилища засуджують Адельгейду до смерті за перелюбства і вбивство чоловіка,

У в'язниці Гейльброна знаходиться Берліхінген. З ним його вірна дружина Єлизавета


Сторінки: 1 2