У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ Рейнеке-лис (Йоганн Вольфганг фон Гете)

Короткий переказ твору Рейнеке-лис (Йоганн Вольфганг фон Гете)

Дія відбувається у Фландрії. Сюжет загальновідомий і не раз вже піддавався до Гете поетичної обробці. Узагальнення, які містяться у тексті, дають можливість докласти фабулу до багатьох часів.

На свято, Тройця, звіриний король Нобель збирає підданих. Не з'явився до двору тільки Рейнеке-лис, він шахрай і уникає зайвий раз з'являтися на очі монарху. Знову всі звірі скаржаться на нього. У Ізегріма-вовка він збезчестив дружину, а дітей покалічив, у песика Вакерлоса відняв останній шматочок ковбаси, мало не вбив зайця Лямпе. За рідного дядька заступається борсук.Він розповідає всім, як несправедливо повівся з Рейнеке вовк, коли той, хитрістю забравшись на підводу селянина, потихеньку почав скидати рибу з воза, щоб разом з Ізегрімом потім вгамувати голод. Але вовк з'їв все сам, а лисицю залишив лише об'едочкі. Так само вчинив Ізегрім і при розділі туші свині, яку Рейнеке, ризикуючи власним життям, викинув йому через вікно селянської хати.

У той момент, коли всі звірі вже готові були погодитися з борсуком, внесли на ношах обезголовлену курочку, її кров пролив Рейнеке-лис Він порушив рескрипт короля про непорушному світі між тваринами. Пробравшись у будинок півня, спочатку він перетягав діток, а потім убив і курочку.

Розгніваний Нобель посилає за лисом ведмедя Брауна, щоб він привів його на королівський суд.Ведмідь розшукав без праці будинок Рейнеке, але той сказав, що хоче пригостити гінця медом в сотах. Він повів Брауна у двір до теслі, показав колоду, в яку селянин увігнав кілки, і запропонував йому дістати звідти мед. Коли любитель поласувати з головою заліз в колоду, Рейнеке непомітно витягнув кілки, а морда і лапи ведмедя застрягли в колоді. Від болю Браун став репетувати, тоді з будинку вибіг тесляр, побачив клишоногого, скликав односельців, і вони почали бити непроханого гостя. Насилу вирвавшись з колоди, обдерши морду і лапи, ледве живий Браун повернувся до двору короля ні з чим.

Нобель послав за лисом кота Гінце, але і той попався на хитрість Рейнеке. Проноза розповів, що неподалік, у коморі одного попа, водяться прежірние миші, і Гінце вирішив закусити перед зворотною дорогою. Насправді близько лазу в комору син попа натягнув петлю, щоб у неї попався злодій, який краде у них курей. Кіт, відчувши на собі мотузку, зашумів, забився. Збіглася сім'я попа, кота побили, викололи йому око. Зрештою Гінце перегриз мотузку і втік, в такому досить жалюгідному стані постав він перед королем.

Втретє до Рейнеке зголосився йти його племінник, борсук. Він умовив лисиця з'явитися до двору.По дорозі Рейнеке сповідається в своїх численних гріхах родичу, щоб полегшити свою душу перед тим, як з'явитися перед судом.

Суд, взявши до уваги численні скарги на лисиця, виносить рішення про страту через повішення. І ось, коли винного вже повели на страту, він просить відстрочки, щоб повідати всім до кінця про своїх «злочини».

Батько Рейнеке знайшов у недавньому минулому скарб Еммеріха Могутнього і задумав організувати змову, щоб посадити на престол нового короля - ведмедя Брауна. Своїх прихильників, а ними були вовк Ізегрім, кіт Гінце та інші нині виступили на суді проти Рейнеке звірі, він підкупив обіцянкою грошей. Тоді вірний Нобелю Рейнеке вистежив власного батька, де він зберігав скарб, і переховав його. Коли старий лис виявив пропажу, то з горя повісився. Так, очорнивши батька і ворогів своїх, хитрий лис втирається в довіру до Нобелю, а за обіцянку відкрити королю і королеві місцезнаходження скарбу він отримує помилування.

Рейнеке повідомляє, що скарб заритий в пустелі у Фландрії, але, на жаль, сам він не може вказати місце, тому що його борг зараз - це відправитися в Рим і отримати відпущення гріхів у папи. За наказом короля лисицю пошили торбинку зі шматка шкури ведмедя Брауна і видали запасні дві пари чобіт, здерши шкіру з лап Ізегріма і його дружини. І пускається Рейнеке в дорогу. В дорозі його супроводжують заєць Лямпе і баран Беллін. Спочатку лис-пілігрим заходить до себе додому, щоб порадувати сім'ю, що він живий і здоровий. Залишивши барана у дворі і заманивши зайця в будинок, Рейнеке з дружиною, дітьми і з'їдає Лямпе. Голову його він кладе в торбинку і відправляє разом з Белліном королю, обдуривши бідну тварину, що там знаходиться його послання, яке треба негайно доставити до двору.

Король, зрозумівши, що Рейнеке знову обдурив його, вирішує виступити проти нього всією звірячою силою. Але спочатку він задає бенкет на честь постраждалих з вини лисиця Брауна, Ізегріма і його дружини. На королівське застілля збираються знову скривджені Рейнеке звірі: кролик з відірваним вухом, ледве що понесла від лисиця свої ноги, ворон, у якого шахрай з'їв дружину.

Племінник-борсук вирішує випередити військо короля і попередити Рейнеке про небезпеку, що насувається, щоб той встиг з родиною сховатися. Але лис не злякався, він вирушає знову до двору, щоб захистити себе від несправедливих звинувачень.

Всю провину за вбитого Лямпе Рейнеке звалює на барана, який до того ж, за його словами, не передав королю і королеві від нього прекрасні подарунки - безцінний перстень і гребінь з незвичайним дзеркальцем. Але Нобель не вірить словам хитрого лиса, тоді за нього вступається мавпа, сказавши, що, не будь Рейнеке чистий, хіба став би він до двору? До того ж мавпа нагадує королю, що лис завжди допомагав йому своїм мудрою порадою. Хіба не він вирішив заплутану тяжбу людини зі змією.

Скликавши рада, король дозволяє лисицю спробувати знову виправдатися. Рейнеке прикидається сам обдуреним


Сторінки: 1 2