У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Молотов (Микола Помяловський)
4



Короткий переказ Молотов (Микола Помяловський)

Короткий переказ твору Молотов (Микола Помяловський)

В одному з петербурзьких дохідних будинків на Катерининському каналі живе сім'я чиновника Гната Васильович Дорогова. У нього шестеро дітей, старша з них - Надя, їй двадцять років. Мати сімейства, Ганна Андріївна, - зразкова господиня. У будинку панують затишок і спокій.

Дід і баба Анни Андріївни були бідними пітерськими міщанами. На їх дочки, Маври Матвіївні, яка була розумна, гарна на вроду і працелюбна, одружився дрібний чиновник Чижиков. Господарність і енергія Маври Матвіївни призвели до того, що в сім'ї з'явився достаток. Ганна Андріївна була молодшою її дочкою. Вона з дитинства звикла до порядку і забезпеченому існуванню. Коли Анна Андріївна вийшла заміж за Гната Васильович, відносини їх складалися непросто. Молодий чоловік вів досить безпутну життя, і це завдавало дружині чимало страждань, поки їй нарешті не вдалося прибрати його до рук, привчити до будинку. Гнат Васильович став будинків, але в характері його з'явилися суворість і похмурість, які особливо помітні в його відносинах з дітьми.

Коли приходять гості, в будинку стає веселіше. У Дороховим часто бувають чиновники Єгор Іванович Молотов, Макар Макарович Касимов, Семен Васильович Рогожников, доктор Федір Ілліч Бенедиктов. В один з таких вечорів Рогожников розповідає історію про свого директора, який не дозволив дрібному чиновникові Меньшову одружитися на бідній дівчині. Меньшову було запропоновано підвищення з умовою відмови від нареченої, але він відмовився. Тоді директор звів наклеп на свого підлеглого перед нареченою. Весілля була засмучена, а Меньшов отримав підвищення.

Надя Дорогова виховувалася в закритому інституті, але спогади про інститутського життя ніколи не були їй приємні. І не дивно: там були потворні порядки. Класні дами не соромилися брати хабарі вихованок, що провинилися дівчат тримали в лазареті, надівши на них гамівні сорочки. У вихованні було багато штучного, фальшивого.

Вийшовши з інституту, Надя багато часу проводить за читанням. Мрії про чоловіка і своєму господарстві перемежовуються мріями про любов. У Наді з'являються женихи, але вона їм відмовляє. Дівчина часто розмовляє з Молотовим, постійним гостем у їхньому будинку. Вона звертається до нього з різними питаннями. Наді здається, що Молотов чимось не схожий на інших знайомих.

Молотов приходить до художнику Михайлу Михайловичу Череванін, родичу Дорогова. Михайло Михайловичу - людина талановита і оригінальний, але непостійний. У коханні йому не щастило, і він став циніком. Колись він любив домашній затишок, а тепер оселився в неохайною майстерні в Пісках. Молотов застає у Череванін компанію кутя молоді, серед якої з подивом зауважує синів знайомих чиновників. Підпилі юнаки просторікують про злободенні питання.

Молотов і Череванін, покинувши радіючих гостей, йдуть на Невський.Молотов дорікає художника за безладне життя. Той описує свій душевний стан: все байдуже, все представляється нікчемним. Свій образ думок Череванін називає «кладбіщенством». У дитинстві він жив біля кладовища і з тих пір навчився бачити у всьому похмурі сторони. Втім, художник обіцяє почати нове життя, багато працювати.

Вечір у Дороховим. Тут і Молотов, і Череванін, і молодий Касимов, який ще вчора хотів стати художником, а тепер радий, що отримав місце чиновника.Молотов розповідає про початок своєї кар'єри. Він став чиновником не за покликанням, а на запрошення друга, який дістав йому місце ... Продовжити розповідь Єгор Іванович не хоче.

Гнат Васильович віддаляється в кабінет з секретарем статського генерала Подтяжіна. Череванін оповідає Молотову про своїх не зовсім вдалих спробах почати нове життя.

Надя наодинці з Череванін розпитує його про Молотова. Художник згадує про те, як Молотов був призначений на слідство у справі жінки, яка вбила свого чоловіка. Єгор Іванович пошкодував злочинницю, і з тих пір вважає, що в лиходійствах не люди винні, а середовище. Він став до всіх поблажливим, але не до себе.

Батько оголошує Наді, що до неї сватається генерал Подтяжін. Дівчина в жаху: генерал їй неприємний. Але батьки й слухати не хочуть про відмову.Надя вирішує порадитися з Молотовим. Розмова закінчується тим, що Надя і Єгор Іванович пояснюються один одному в любові.

Молотов просить руки Надії Гнатівна. Але Гнат Васильович приходить у лють - особливо його обурює, що дочка цілувалася з Молотовим. Єгору Івановичу відмовлено від будинку, а дочки батько велить викинути Молотова з голови. Черевань ж втішає Надю, радить їй нічого не боятися і стояти на своєму.

Проходить три дні. Дорогова святкують іменини Надії Гнатівна. Черевань у розмові з Надею уїдливо характеризує гостей. Гнат Васильович перед усіма називає Надю нареченою генерала Подтяжіна. Проте Надя оголошує, що вийде заміж тільки за Молотова.

Численні родичі вражені цією сценою. На наступний день вони, зустрівшись з Дорогова, радять йому відкрити Наді очі на Молотова: і безбожник він, мовляв, і розпусник. У цих закидах є частка правди: дійсно, в Молотова була коханка. Проте Надя нічому не хоче вірити.

Тоді батько оголошує дочки, що вона залишиться старою дівою. Надя лякається, що батько підніме на неї руку. Побачивши жах на обличчі доньки, Гнат Васильович починає відчувати свою провину перед нею, але в нього якось не вистачає рішучості пробачити Надю.

Молотов ж проводить час в очікуванні. Нарешті, не витримавши бездіяльності, він йде до генерала Подтяжіну і пояснює, що Надя любить його, Молотова. Генерал без коливань погоджується відмовитися від настільки ексцентричної дівчата і приймає рішення одружитися на дочці Касимова. Єгор Іванович і Подтяжін разом їдуть до Дорогова. Генерал пояснюється з Гнатом Васильович. Той трохи збентежений, але робити нічого ... Батьки Наді погоджуються на її шлюб з Молотовим.

Молотов розповідає нареченій про своє минуле. Після розчарування в чиновницької служби він намагався зайнятися вільним працею, перепробував різні професії, працював на заїжджому дворі, був учителем, літератором, але зрозумів, що департамент забезпечує людину краще. Йому захотілося грошей,


Сторінки: 1 2