У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Вікторія (Кнут Гамсун)
5



Короткий переказ Вікторія (Кнут Гамсун)

Короткий переказ твору Вікторія (Кнут Гамсун)

Дія відбувається в сучасній письменнику Норвегії.

Час від часу, коли затівається якась прогулянка або гра, діти власника поміщицької садиби, яку в народі прозвали Замком, - Вікторія і Дітлеф - запрошують сина сусіда-мірошника, Юханнеса, скласти їм компанію. Хлопчик тягнеться до спілкування з однолітками, але кожного разу його боляче ранить, що молоді панове ставляться до нього зверхньо, всіляко підкреслюючи, що він їм нерівня. Особливо йому докучає Отто, син багатія-камергера, який часто гостює у господарів маєтку. Тільки Вікторія дружньо до нього розташована, їй подобається слухати цікаві історії про тролів і велетнів, складені схильним до вигадок Юханнесом. Десятирічна дівчинка, яка чотирма роками молодший за невгамовного фантазера, благає його не одружуватися на принцесі - ніхто не буде любити його так, як вона.

Юханнес їде в місто вчитися і повертається в рідні місця, коли йому виповнюється двадцять років. На пристані він бачить власника Замку, його дружину та Вікторію, зустрічаючих прибулого додому на канікули тим же пароплавом Дітлефа. Вікторія не дізнається товариша дитячих ігор.Як же вона виросла і покращала!

Не бажаючи собі в тому зізнатися, Юханнес шукає зустрічі з Вікторією. І ось вони стикаються в лісі. Обидва відчувають незручність, і розмова не клеїться. Юнак збентежений: Вікторія здається чужою і далекою, вона холодно звертається до нього на ви. Тільки прикидається люб'язною, а сама потішається над ним, випускає з рук зарозумілі слова, думає Юханнес. Але ж їй одній присвячені всі написані ним вірші!

Юханнес з Дітлефом збираються пливти на човні на острів. З пароплава падає у воду дівчинка, і Юханнесу вдається врятувати яка тонула, він стає героєм дня, всі його хвалять і захоплено вітають. Він щасливий, що Вікторія бачила, як він зробив цей вчинок, цей подвиг. Проте ж його постійно збиває з пантелику поведінка дівчини, обидва вони горді і самолюбні, і їхні стосунки складаються важко.

Юнак знову їде до міста і пише, пише ... Його вірші починають друкувати, потім виходить збірка, він набуває популярність як поет. А творчість його живить любов, любов до Вікторії. Це почуття сповнює сенсом і змістом його існування. Він знає, що Вікторія теж у місті, але не зустрічає її, оскільки не вхожий у те коло, де вона буває. Вікторія сама його знаходить. Юханнес неприємно вражений, помітивши в неї на руці кільце. Так, вона заручена, що з того? До того ж на те були особливі причини. А хіба він не заручений з Каміллою Сейер, яку колись витягнув з води?Вікторія бачила її, та виросла і стала гарненька дівчиною. Кажуть, він буває у них в будинку.Юханнес підтверджує, що буває, тільки у нього і в думках не було нічого подібного. Вікторія твердить, що їй пора додому (вона живе в сім'ї камергера), але сама не дуже-то поспішає. Вони довго гуляють по парку, і Юханнес нарешті вирішується відкрити їй своє серце. Його слова дихають пристрастю і хвилюванням. Ах, якби вона сказала, що він хоч трошки доріг їй, це б додало йому сили, він домігся б в житті багато чого, майже недосяжного. З'ясовується, що Вікторія відповідає йому взаємністю.

Юханнес відчуває, що він щасливий, йому хочеться знову і знову бачити Вікторію, він шукає зустрічей, але поруч з нею постійно її наречений - лейтенант Отто. Юханнес походжає біля будинку камергера, і нарешті через два дні Вікторія виходить на побачення. Те, що вона сказала, - правда, підтверджує дівчина, але їм не судилося бути разом, занадто багато їх розділяє. Батько ніколи б не дав згоди на їхній шлюб. І нехай Юханнес припинить невідступно слідувати за нею.Юханнес розгублений і пригнічений. Отримавши запрошення на званий вечір до подружжя Сейер і дізнавшись, що там буде Вікторія, він посилає записку з ввічливою відмовою: не треба більше зустрічей з нею.

Всю осінь і зиму він проводить затворником, майже ніде не буваючи, і працює над великою книгою. Закінчивши її, він відносить свій твір видавцеві і їде за кордон. До осені виходить його нова книга, написана на чужині. Приходить визнання, популярність, його ім'я у всіх на вустах.

Одного разу в будинку мірошника з'являється Вікторія, їй хочеться дізнатися, чи немає від Юханнеса будь-яких звісток. Але батьки нічого не знають про нього, він їм не пише. Два дні потому приходить лист, що Юханнес приїде через місяць, і мірошник поспішає з цією звісткою до маєтку. Вікторія сприймає його повідомлення з повною байдужістю, мірошник збентежений: даремно дружина стверджувала, ніби їй відомо, що на душі в поміщицької дочки.

Юханнес знову на батьківщині, він обходить місця, з якими пов'язані спогади дитинства. У лісі він зустрічає Вікторію, та збирає квіти, в Замку чекають гостей і треба прикрасити будинок. Молоді люди не бачилися два роки, любов тягне їх один до Друга, але обидва борються з собою, пригнічуючи це почуття.

Юханнес отримує запрошення до господарів маєтку на званий вечір. Він вперше переступає поріг цього будинку, де зустрічає досить теплий прийом - адже тепер він знаменитий письменник. В якості обіцяного сюрпризу Вікторія підводить до нього Каміллу, яку спеціально запросила в гості, тепер це чарівна сімнадцятирічна дівчина . По доброті душевній знайшла собі заступницю, думає Юханнес. З'ясовується, що прийом організований з нагоди оголошення заручин. З розмови гостей Юханнес дізнається, що власник маєтку знаходиться на межі розорення, а наречений - багатий, вигідна партія. Юханнеса зачіпають шпильки Вікторії, її примхи. Тільки Камілла скрашує йому перебування там. Поведінка Вікторії виглядає взагалі досить дивним, що помічає наречений.Відчувши недобре, Отто, такий же пихатий і зарозумілий, як у


Сторінки: 1 2