У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Р.В.С. (Аркадій Гайдар)
2
Короткий переказ Р

Короткий переказ твору Р.В.С. (Аркадій Гайдар)

Осілі і напівзруйновані сараї, куди німці звозили сіно і солому. Отаман Кріволоб розстріляв тут чотирьох москалів і одного українця, тому хлопчаки бояться тут грати. Не боїться тільки Дімка: від ховає в сараї дві обойми патронів, шомпол від гвинтівки і заіржавілий австрійський багнет без піхов і грає в різних командирів. Якщо білий, то примовляє: «Комуна захотіли? Свободи захотіли?Проти законної влади ... ». Якщо червоний: «Проти кого йдете? Проти свого брата робітника і селянина? Генерали вам потрібні та адмірали ... »

Загравшись, Дімка забуває вчасно прийти додому і біжить, боячись покарання, але вдома ПП: приїхав Головень, якого нещодавно червоні забрали в армію. Він вдарив чоботом Джмеля (улюбленого пса Дімки), після - Дімку. Обіцяв вигнати «пітерських пролетарів» (так він називав сім'ю: матір, бабцю, Дімку і його молодшого брата Топа). Батько в Дімки в Пітері. Головень ховається від червоних на сіннику, має гвинтівку.

Дімка забирається подивитися на неї, відкриває затвор і, не розуміючи як, заганяє в стовбур патрон. З'являється Головень, гвинтівка вистрілює, Дімка біжить, але отримує від Головня стусан у спину. Рятує його від биття загін червоних кавалеристів. Дімка боїться йти додому.

Зустрічає Жигана з міста, який співав пісню «Хай живуть Ради!». Співає пісні по поїздам. Він приїхав до хресної бабі Онуфріхе нажер. Вона дозволила не більше, ніж на два тижні.

Дімка призначає зустріч на річці вранці - ловити раків. Вдома мама лає, але без гніву. На ранок Дімка пропонує Жиганов втекти, так як Головень б'є і рідних з дому жене. Жиган пропонує жебракувати, після бреше, що служив і червоним, і зеленим, і «коричневих» (таких не було).Дімка пропонує піти воювати до червоних. Стали збиратися.

Недалеко - великий фронт. Кругом червоноармійці ганялися за бандами, або банди за червоноармійцями, або отамани клапті між собою. Приїхали зелені, п'ють з Головним, риють яму за хатою Жигана. Біля села відбувся бій, після нього Дімка не виявив захованого для походу в соломі м'яса. Провізію переховали, на ранок призначили втечу. Чутки про пораненого більшовика в околицях. Хлопці викрали з Дімкин підвалу казанок і пішли ховати його в сарай, в соломі. Почули там стогін і, злякавшись, розбіглися. На ранок Дімка знайшов у сараї пораненого червоноармійця - того самого, що заступився за ним перед головним. Прийшов Жиган, пораненому дали їжу і воду і пообіцяли мовчати про нього. Дімка взяв будинку шматок сала і обміняв у попа (батько перламутр) на пляшечку йоду.

Йшов час, про червоних не чути, у Дімки проблеми: Головень б'є, жене мамку і Топа, поп розповів матері про йод. Червоний обіцяв допомогти. А поки Головень дізнався, що поранений десь близько, знайшли книжку закривавлену з літерами Р. В. С. на першому листку Головень застрелив Джмеля, збирається кудись їхати. Хлопці попереджають пораненого про небезпеку, Жиган каже, що в місті червоні і викликається віднести записку з тими ж загадковими буквами.По дорозі потрапляє в руки зеленим (під проводом Левки), збігає, попадається хлопцям Козолуп, нацьковує їх на Льовкін загін. Незабаром дорога роздвоюється.

Жиган запитує на хуторі, за якою в місто. Дорогу показали з віконця. Жиган доставив червоним записку, ті одразу по конях. Тим часом в село приїхали зелені, але вночі шукати складно - відклали до ранку. Вранці підійшли червоні, прогнали ворогів. Дімці з сім'єю виписали пропуску до Пітера, а Жиганов - папір, що він «не шантрапа і не шарлиган, а елемент, на факті довів свою революційність», а тому «надавати йому, Жиганов, содeйcтвіе у співі радянських пісень по всіх станціях, поїздам і ешелонів із гербовою печаткою.