У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент


Короткий переказ Тимур і його команда (Аркадій Гайдар)

Короткий переказ твору Тимур і його команда (Аркадій Гайдар)

Полковник Александров вже три місяці на фронті. Він надсилає до Москви своїм дочкам телеграму, пропонує їм провести залишок літа на дачі.

Старша, вісімнадцятирічна Ольга, їде туди з речами, залишивши тринадцятирічну Женю прибрати квартиру. Ольга вчиться на інженера, займається музикою, співає, вона строга, серйозна дівчина. На дачі Ольга знайомиться з молодим інженером Георгієм Гараєва. Вона до пізньої ночі чекає Женю, але сестри все немає.

А Женя в цей час, приїхавши на дачне селище, у пошуках пошти, щоб відправити телеграму батькові, випадково заходить на чиюсь порожню дачу, і собака не випускає її назад. Женя засинає. Прокинувшись на ранок, бачить, що собаки немає, а поруч - підбадьорлива записка від невідомого Тимура. Виявивши бутафорський револьвер, Женя грає з ним. Холостий постріл, що розбив дзеркало, лякає її, вона біжить, забувши в будинку ключ від московської квартири і телеграму.Женя приходить до сестри і вже передбачає її гнів, але раптом якесь дівчисько приносить їй ключ і квитанцію від надісланій телеграми з запискою від того ж Тимура.

Женя забирається в старий сарай, що стоїть в глибині саду. Там вона знаходить штурвал і приймається крутити його. А від штурвала йдуть мотузкові дроти. Женя, сама того не знаючи, подає комусь сигнали! Сарай наповнюється безліччю хлопчаків. Вони хочуть побити Женю, безцеремонно вторглися в їх штаб. Але командир зупиняє їх. Це той самий Тимур (він племінник Георгія Гараєва). Він запрошує Женю залишитися і послухати, чим займаються хлопці.Виявляється, вони допомагають людям, особливо ж опікують сім'ї бійців Червоної Армії. Але все це вони роблять таємно від дорослих. Хлопчаки вирішують «зайнятися особливо» Мішкою квакине і його зграєю, яка лазить по чужих садах і краде яблука.

Ольга думає, що Тимур - хуліган, і забороняє Дружині водитися з ним. Женя не може нічого пояснити: це означало б розголосити таємницю.

Рано вранці хлопці з команди Тимура наповнюють водою бочку баби-молочниці. Потім складають у стіс дрова для іншої бабусі - бабусі жвавої дівчинки Нюрки, знаходять їй зниклу козу. А Женя грає з маленькою донькою лейтенанта Павлова, якого нещодавно вбили на кордоні.

Тімурівці складають ультиматум Мишке квакине. Наказують йому з'явитися разом з помічником, Фігурою, і принести список членів зграї. Гейка і Коля дзвіночків відносять ультиматум. А коли приходять за відповіддю, квакінци замикають їх в старій каплиці.

Георгій Гараєв катає Ольгу на мотоциклі. Він, як і Ольга, займається співом: грає в опері старого партизана. Його «суворий і страшний» грим злякає кого хочеш, і жартівник Георгій нерідко користується цим (йому і належав бутафорський револьвер).

Тимурівців вдається звільнити Гейко і Колю і замкнути замість них Фігуру. Вони влаштовують засідку квакінской зграї, закривають всіх в будці на базарній площі і вішають на будку плакат, що «полонені» - яблучні злодії.

У парку - гучне свято. Георгія попросили заспівати. Ольга погодилася акомпанувати йому на акордеоні. Після виступу Ольга стикається з гуляють по парку Тимуром і Женею. Розгнівана старша сестра звинувачує Тимура в тому, що він налаштовує Женю проти неї, вона сердиться і на Георгія: чому він раніше не зізнався, що Тимур - його племінник? Георгій, у свою чергу, забороняє Тимуру спілкуватися з Женею.

Ольга, щоб провчити Женю, їде до Москви. Там вона отримує телеграму: батько вночі буде в Москві. Він приїжджає лише на три години побачитися з доньками.

А до Жені на дачу приходить знайома - вдова лейтенанта Павлова. Їй терміново потрібно до Москви - зустріти матір, і вона залишає маленьку доньку на ніч у Жені. Дівчинка засинає, а Женя йде грати у волейбол. Тим часом приходять телеграми від батька і від Ольги. Женя зауважує телеграми тільки пізно ввечері. Але їй нікому залишити дівчинку, і остання електричка вже пішла. Тоді Женя посилає сигнал Тимуру і розповідає йому про свою біду. Тимур доручає Колі Дзвоникові стерегти сплячу дівчинку - для цього доводиться все розповісти Коліном дідуся. Той схвалює дії хлопчиків. Тимур сам відвозить Женю на мотоциклі в місто (питати дозволу ні в кого, дядько в Москві).

Батько засмучується, що йому так і не вдалося побачити Женю. І ось коли час вже наближається до трьох, несподівано з'являються Женя з Тимуром. Хвилини летять швидко - полковнику Александрову треба їхати на фронт.

Георгій не знаходить на дачі ні племінника, ні мотоцикла і вирішує відправити Тимура додому до матері, але тут приходить Тимур, а разом з ним Женя і Ольга. Вони все пояснюють.

Георгію приходить повістка. У формі капітана танкових військ він приходить до Ольги попрощатися. Женя передає «позивний сигнал загальний», збігаються всі хлопчаки з тимурівський команди. Всі разом ідуть проводжати Георгія. Ольга грає на акордеоні. Георгій їде.Ольга каже посмутнілий Тимуру: «Ти про людей завжди думав, і вони тобі відплатять тим же».

Короткий переказ Аркадій Гайдар

Чук і Гек

Чук і Гек разом з мамою живуть у Москві. Приходить від батька, що працює в тайзі начальником розвідувально-геологічної станції, телеграма. Він запрошує всіх в гості. Хлопчики вмовляють маму поїхати. Вона погоджується і йде за квитками. У цей час приносять ще одну телеграму, але діти приховують її від матері, так як Гек з необережності викидає коробочку, в якій вона лежала.Коли поїзд під'їхав до станції, мама була здивована, що їх ніхто не зустрічав, адже вона давала телеграму. Ямщик погоджується довести за сто рублів.

База, де повинен бути батько, порожня, всі пішли в тайгу. Сторож, який залишився тут, особисто відправляв телеграму про те, щоб затрималися з приїздом. Це була та сама телеграма, яку викинув Гек. Важко було в перший раз в тайзі, але все


Сторінки: 1 2