У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ Справа Артамонових (Максим Горький)

Короткий переказ твору Справа Артамонових (Максим Горький)

Приїхав у місто Дрьомов Ілля Артамонов - красивий ставний чоловік, жителям сказав, що хоче на березі річки побудувати фабрику полотна. Раніше Ілля служив у князів прикажчиком, отримав волю, за хорошу службу дали йому грошей - ось приїхав будувати. У нього три сини - Петро (старший, замислений, постійно смикає себе за вухо), Олексій (веселий, працьовитий, сорочка-хлопець) і Микита (горбань, негарний, доглядає за садом, любить рослини).

Ілля приходить у селі до їх головному, Баймакова Евсею Митрич, сватається, просить віддати дочку Баймакова, Наталю за свого сина Петра. А село вся на цього Іллю озброїлася - бачать, що людина розумна, ще тут щось будувати прийшов, порядки у нього не такі як усі звикли.

Баймак ламався-ламався, потім помираючи, дружині своїй Уляні все-таки говорить, що можна Наталю за чоловік видати за Петра. Вони грають весілля, а Ілля Артамонов починає таємно зустрічатися з Уляною, бо вона вдова, їй не можна. Так вони деякий час були коханцями, але потім село дізнається, Уляну засуджують. Але їй вже все одно - вона Іллю любить.

Фабрика будується, справа йде. у Наталії народжуються дівчатка, живуть не довго, а потрібен спадкоємець, потім народжується син Ілля. Старший Ілля Артамонов помирає безглуздо - привозять якусь машину для фабрики, поки її волоком несуть до фабрики, в Іллі в голові лопається посудину і він помирає. Петро залишається за старшого. Син Петра Ілля не дуже його поважає.

У Наталії народжується ще пара доньок - Тетяна та Олена та син Яків. Живуть дружно, потім з'ясовується що Микита любить Наташу. Через безвиході намагається повіситися, але його виймають з петлі, він вирішує піти в монастир. Іде.

Петро розуміє, що фабрикою правляться - справа взагалі не його, але через те, що так треба, він продовжує справу батька. Олексія це займає мало, але він теж приймає участь в управлінні. В Олексія з'являється наречена - Ольга.

За змістом стає зрозуміло що вони розумні інтелігенти. Діти всі хочуть вчитися в гімназіях, а Петро говорить, що негоже навчається, треба жити як живеш - в селі, і займатися справою предків.

У Ольги та Олексія син Мирон. Діти все ж їдуть вчитися в гімназіях. Яків ближче Петру ніж Ілля, від Іллі він просто відрікається. Ілля - найрозумніший з дітей. Яків дурнуватий, вважає за краще відмовчуватися і не влазити в розмови. Так вони і живуть. Петро від Наталії, звичайно, віддаляється, вона проста дурна сільська баба, а йому полювання розумних і красивих. Заводить собі коханок.

Олексій вмирає. Мирон одружується на Ганні - багатою дівчині-лялечці з Москви. Помирає Микита. У живих залишається самий старший брат з трьох - Петро. Починається перша світова війна. Яків їде жити до Москви, там його б'ють, викидають з вагона на повній швидкості, він помирає через дві доби.

Розпочався бунт, робочі працювати не хочуть, фабрика стоїть, господарство занедбано. Петру Артамонову 74 роки. Він повільно вмирає.