У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент


Короткий переказ Доктор Фішер з Женеви, або Вечеря з бомбою (Грем Грін)

Короткий переказ твору Доктор Фішер з Женеви, або Вечеря з бомбою (Грем Грін)

Дія повісті відбувається в Швейцарії, де живе головний герой, англієць Альфред Джонс, від імені якого і ведеться оповідь. Джонс розповідає нам про своє знайомство з доктором Фішером і його дочкою, Анною-Луїзою.

Зустріч Джонса і Ганни-Луїзи була абсолютно випадковою, адже їх розділяв по суті цілий світ. Анна-Луїза, мила панянка, якій не виповнилося ще і 21 років, і її батько-мільйонер жили у великому білому палаці на березі мальовничого озера, в околицях Женеви. Доктор Фішер заробив статок на винаході «Букета Зуболюба» - зубної пасти, нібито оберігає від карієсу (проте Фішер і сам не користувався своїм винаходом, і не терпів, коли йому нагадували про джерело його доходів). Доктор Фішер, хоч і був диявол у плоті, зовні нічим не відрізнявся від усіх інших людей; це був чоловік років п'ятдесяти (або трохи більше), з рудими у самі і волоссям, що починали втрачати свій вогненний блиск (вуса він, можливо, підфарбовував) ; під очима у нього висіли мішки, а повіки були дуже важкі. Він виглядав так, ніби його мучить безсоння.

Альфреду Джонсу до початку історії було вже за п'ятдесят; в 1940 році під час бомбардування Лондона він втратив ліву руку, тоді ж загинули його мати і батько, дрібний чиновник на дипломатичній службі. Перша дружина Джонса померла при пологах двадцять років тому, забравши з собою і дитини. У Швейцарії Джонс працював перекладачем і письмоводителем на шоколадній фабриці в Веве, його мізерна пенсія по інвалідності і зарплата чи дорівнювали доходу доктора Фішера за півгодини.

Про доктора Фішера і його вечерях ходили дивні і зловісні чутки, говорили про його зарозумілість, презирство до всього на світі, жорстокості. Єдині люди, кого він терпів - так звані «друзі», яких Анна-Луїза прозвала «жабами» («Жадюга»). Жаб було п'ятеро: Кіноактор Річард Дін - алкоголік, егоїст, бабій і повна бездарність, кожен вечір прокручуються копії своїх старих фільмів; він стверджував, що «Король Лір» - повна нісенітниця, тому що знав: він зіграти його не здатний навіть у кіно. Крюгер - дуже старий і сивий командир дивізії, якого тільки з лестощів називали генералом, який ніколи не воював і ніколи не проявляв доблесті, ні на полях битв, ні у звичайному житті; Крюгер був з прямою, як палиця, спиною і однією ногою не гнувшейся від ревматизму, з носом конкістадора і лютими вусами. Кіпс - юрист-міжнародник, худий старий, хворобою хребта зігнутий мало не вдвічі, нагадує фігурою цифру сім. Бельмон - консультант з податкових питань; володар темного костюма, темного краватки, темного волосся, тонкого тіла , тонких губ і штучної усмішки; прибуткові податки навчили його вертляво. Місіс Монтгомері - американка, вдова з підсинені волоссям, прикрашена кільцями і браслетами як новорічна ялинка.

Всі жаби оселилися в околицях Женеви виключно для того, щоб не платити податків у власних країнах. Доктор Фішер був багатшим всіх жаб, він правив ними батогом та морквою. Всі жаби були дуже заможні, але їх занадто манили моркви! Тільки через них вони мирилися з мерзенними вечерями доктора Фішера, де гостей спочатку принижували, а потім обдаровували. Врешті-решт вони навчилися сміятися ще раніше, ніж над ними зіграють жарт, більше того, вони вважали себе обранцями.

Джонс вперше зустрівся з Анною-Луїзою в кафе за бутербродами: вона помилково зайняла його столик, а потім офіціантка переплутала їх замовлення. І раптом юна дівчина і літній чоловік «відчули себе як двоє друзів, які зустрілися після довгої розлуки». Потім був місяць швидкоплинних зустрічей, перш ніж вони зрозуміли, що полюбили один одного. Що могло зацікавити Анну-Луїзу в людині за п'ятдесят? Можливо вона шукала в ньому ніжного батька, справжню родину, якої у неї ніколи не було.

У перший же вечір їхнього справжнього побачення, Джонс зробив Анні-Луїзі пропозиція, на яку вона відповіла згодою. Єдине, що бентежило Джонса - реакція доктора Фішера, раптом він буде проти такого мезальянсу. Але Анна-Луїза, сказала, що, швидше за все, доктору це абсолютно байдуже, вона повернулася в свій білий палац, поклала валізу і, не сказавши нікому ні слова , переїхала в скромну, бідно обставлену квартирку Джонса.

Але байдуже мовчання доктора Фішера турбувало Джонса, тому він вирішив відвідати доктора і розповісти про заручини, незважаючи на застереження Ганни-Луїзи. З великим небажанням Джонса пустили в будинок до лікаря Фішеру, де він познайомився з першими двома жабами - місіс Монтгомері і Кіпс. Місіс Монтгомері лицемірно заявила, що їх «тісний компанія» просто обожнює доктора Фішера і його «чудове почуття гумору». Але лише тільки в наступний візит Джонсу вдалося зустрітися з доктором Фішером. На повідомлення про весілля доктор Фішер відповів, що його це не хвилює, що цю новину простіше було б повідомити листом.

Через тиждень Альфред Джонс і Анна-Луїза Фішер одружилися в мерії. Від доктора Фішера не було ніяких вістей, лише в глибині кімнати причаївся дуже високий худий чоловік з запалими щоками і тиком на лівому оці. Це була третя жаба - мсьє Бельмон, який передав Джонсу конверт зі стандартним запрошенням на «вечерю» до доктора Фішеру. Анна-Луїза спочатку вмовляла чоловіка відхилити запрошення («він хоче, щоб ти став однією із жаб»), але потім змінила свою думку: «Я знаю,


Сторінки: 1 2 3 4 5