У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Крітікон (Бальтасар Грасиан)
6



Короткий переказ Крітікон (Бальтасар Грасиан)

Короткий переказ твору Крітікон (Бальтасар Грасиан)

У зверненні до читача автор говорить про те, що при створенні своєї праці орієнтувався на те, що найбільше йому подобалося в творах Плутарха, Апулея, Езопа, Гомера або Барклі. Намагаючись поєднувати такі різні властивості в одному тексті, Грасиан починає свій роман, що складається з глав-«криз» так.

На морському шляху з Старого Світу в Новий, поблизу острова Святої Олени, відчайдушно бореться за життя, вчепившись за дошку, іспанець Критій. Йому допомагає вибратися на берег ставний юнак, який, як з'ясувалося при спробі заговорити, не розуміє ні одного з відомих Критий мов і взагалі не володіє ніяким мовою. У процесі спілкування Критий поступово навчає його іспанської мови та дає ім'я - Андреніо. Критий, за словами Андреніо, перший побачений ним людина, і що, будучи вихований самкою дикого звіра, він не знає, звідки з'явився, і одного разу відчув себе зовсім чужим серед звірів, хоча звірі з ним завжди були ласкаві. Критий розповідає Андреніо про устрій світу. Верховному Творця і місці всього сущого - сонця, місяця, зірок. Одного разу вони бачать наближаються кораблі і Критий благає Андреніо не розповідати людям своєї історії, так як це принесе йому нещастя. Вони позначилися моряками, відсталими від своєї ескадри, і відпливають до Іспанії. На кораблі Критий розповідає Андреніо, що народився він на кораблі, у відкритому морі, у багатих батьків-іспанців. Молодість його була легковажною, чим він дуже засмучував батьків і що прискорило їх кончину. Критий закохується у багату дівчину Фелісінду, у боротьбі за руку якої він вбиває суперника. У результаті цього він позбавляється багатої спадщини і Фелісінди, яку батьки відвозять до Іспанії. Критий вивчає науки і мистецтва і незабаром морем вирушає шукати свою кохану. Проте капітан корабля, за намовою ворогів Критий, зіштовхує його у морі - так він опиняється на острові.

Зійшовши на берег і відправившись в глиб країни, друзі піддаються нападу підступної предводительки розбійників, у якої вони були відбиті іншою жінкою-ватажком. В дорозі їм зустрічається кентавр Хірон, який приводить друзів у село, де прогулюються тисячі звірів. Здивовані Критий і Андреніо бачать багато вражаючого: особи, що прогулюються на руках і задом наперед; верхи на лисиці; сліпі, які ведуть зрячих, і багато іншого. Далі, сівши в несподівано з'явилася карету з чудовиськом, вони стають свідками ще більших див: джерела, випивши з якого людей вивертає навиворіт; шарлатана, що годує людей гидотою, і безліч інших фантастичних видінь.

Андреніо, спокусившись чудесами, домагається чинів при дворі місцевого повелителя, а Критий біжить з палацу у володіння королеви Артемії. Поставши перед Артема, він просить звільнити від влади Фальшеміра своє друге «я» - Андреніо. Королева відправляє головного міністра визволити Андреніо, знайшовши якого міністр, розкривши їй навколишній обман, переконує покинути брехливе царство. У царстві Артемії друзі насолоджуються бесідою з королевою, у той час як Фальшемір насилає на їх володіння Лестощі, Злість і Заздрість. Взбунтовавшаяся чернь тримає в облозі палац, який Артемія рятує закляттями. Артемія вирішує переселитися в Толедо, а друзі прощаються з нею і продовжують шлях до Мадрида.

У Мадриді Андреніо несподівано вручають записку нібито від його кузини Фадьсірени, яка вітає його прибуття в Мадрид і запрошує до себе. Андреніо, не сказавши Критий, відправляється до Фальсірене, яка розповідає йому про матір, яка є, за її словами, коханої Критій. Критий, зайнятий пошуками втраченої коханої, відправляється на прогулянку по місту, виявляється біля зачинених дверей оселі «кузини». На його розпитування сусіди описують житло як будинок огидною обманщиця Цирцеї. Так як Кріт нічого не може зрозуміти і відшукати Андреніо, він вирішує відправитися до Артемії.

У дорозі він зустрічає Ехеніо, людину, обдаровану шостим почуттям - потреби, який погоджується допомогти йому. Повернувшись до столиці, вони довго не можуть відшукати Андреніо і тільки на місці будинку, де той загубився, виявляють двері в підземеллі, де відшукують його сильно змінилися. Погасивши чарівне полум'я, їм вдається пробудити Андреніо до життя і рушити далі на Торжище. Продавцями крамниць виявляються відомі люди: Фалес Мілетський, Горацій, ясновельможні князі та барони.

Критий і Андреніо направляються в Арагон, а по дорозі зустрічають багатоокого людини - Аргуса, який пояснює їм призначення кожного ока. В дорозі вони проходять через «Митницю віків», під впливом побаченого там у них змінюється «світогляд і зміцнюється здоров'я». Зустрінутий у дорозі слуга передає привіт від свого пана Саластано, збирача чудес, і просить у Аргуса один з його очей для колекції Саластано. Критий і Андреніо вирішують оглянути колекцію і вирушають разом зі слугою. Там вони бачать багато незвичного: чудові сади рідкісних рослин і комах, пляшечку з реготом жартівника, зілля та протиотрути, кинджали Брута і багато іншого. Захоплені розповіддю про принади Франції, друзі вирішують її відвідати; долають високі вершини Піренеїв і виявляються в палаці.

Оглядаючи багате оздоблення палацу, вони з подивом виявляють господаря в темній, бідній кімнаті без світла, у старої одежі скнари. Насилу відбувшись від люб'язностей господаря, друзі безуспішно намагаються покинути палац, наповнений всілякими пастками: ямами, петлями, мережами. Тільки випадкова зустріч з людиною, у якого замість рук ростуть крила, допомагає їм уникнути полону або загибелі. Продовжуючи рухатися до Франції, друзі зустрічають нове чудовисько з почтом. Цей напівлюдина-напівзмія швидко зникає, а разом з ним і Андреніо, захоплений цікавістю. Криті


Сторінки: 1 2