У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Турандот (Карло Гоцці)
5



Короткий переказ Турандот (Карло Гоцці)

Короткий переказ твору Турандот (Карло Гоцці)

Астраханського царя Тимура, його прізвище та державу спіткало страшне нещастя: лютий султан Хорезму розбив військо астраханців і, увірвавшись в беззахисний місто, наказав схопити і стратити Тимура, його дружину Ельмазу і сина Калафа. Тим під виглядом простолюдинів вдалося втекти в суміжні землі, але й там їх переслідувала мстивість переможця. Довго поневірялася царське сімейство по азіатських просторах, терплячи нестерпні позбавлення; принц Калаф, щоб прогодувати старих батьків, брався За будь-яку чорну роботу.

Цю сумну історію Калаф розповідає своєму колишньому вихователю Бараху, якого випадково зустрічає біля воріт Пекіна. Барах живе в Пекіні під ім'ям персіяніна Хассана. Він одружений на добрій вдові по імені Скіріна; його пасербиця Зеліма - одна з невільниць принцеси Турандот.

Принц Калаф прибув до Пекіна з наміром вступити на службу до імператора Альтоуму. Але спершу він хоче подивитися на свято, приготування до якого, схоже, йдуть у місті.

Однак це готується не святкування, а страту чергового потерпілого невдачу претендента на руку принцеси Турандот - царевича Самаркандського. Справа в тому, що пихата жорстокосерда принцеса змусила батька видати такий указ: всякий принц може свататися до Турандот, але з тим, що в засіданні Дивану мудреців вона загадає йому три загадки; розгадав їх стане її чоловіком, нерозгаданою - буде обезголовлений. З тих пір голови багатьох славних принців прикрасили стіни Пекіна.

З міських воріт виходить убитий горем вихователь тільки що страченого царевича. Він кидає на землю і топче злощасний портрет Турандот, одного лише погляду на який вистачило його вихованця, щоб без пам'яті закохатися в безсердечну гордячку і тим самим приректи себе на загибель.

Як не утримує Барах Калафа, той, упевнений у власній розсудливості, підбирає портрет. Жаль! Куди поділися його розсудливості і безпристрасність? Горя любов'ю, Калаф спрямовується в місто назустріч щастю або смерті.

Імператор Альтоум і його міністри Тарталья і Панталоне всією душею вболівають про жорстокість принцеси, слізно оплакуючи нещасних, полеглих жертвою її нелюдського марнославства і неземної краси. При звістці про появу нового шукача руки Турандот вони приносять багаті жертви великому Берджінгудзіну, щоб той допоміг закоханому принцу залишитися в живих.

Поставши перед імператором, Калаф не називає себе; він обіцяє розкрити своє ім'я, тільки якщо розгадає загадки принцеси. Добродушний Альтоум з міністрами благають Калафа бути розсудливим і відступитися, але на всі вмовляння принц вперто відповідає: «Я спрагу смерті - або Турандот».

Робити нема чого. Урочисто відкривається засідання Дивану, на якому Калафа належить позмагатися мудрістю з принцесою. Та є в супроводі двох невільниць - Зеліми і Адельма, колись татарської принцеси. І Турандот, і Зеліме Калаф відразу здається гідніше попередніх претендентів, бо він перевершує всіх їх шляхетністю вигляду, поводження і промов. Адельма ж дізнається Калафа - але не як принца, а як служителя в палаці її батька, царя Хорасана; вже тоді він підкорив її серце, а тепер вона вирішує в що б те не стало не допустити його одруження на Турандот і самої заволодіти любов'ю принца. Тому Адельма намагається озлобити серце принцеси, нагадуючи їй про гордість і славу, тоді як Зеліма, навпаки, благає її бути милосерднішими.

На радість імператора, міністрів і Зеліми, Калаф розгадує всі три загадки Турандот. Однак принцеса навідріз відмовляється йти до вівтаря і вимагає, щоб їй було дозволено на наступний день загадати Калафа три нові загадки. Альтоум противиться такого порушення указу, беззаперечно виконувався, коли треба було страчувати невдачливих шукачів, але благородний закоханий Калаф йде назустріч Турандот: він сам пропонує їй відгадати, що це за батько і син, які мали всі і все втратили, якщо принцеса назавтра отгадает їх імена , він готовий померти, якщо ж ні - бути весіллю.

Турандот переконана, що, якщо їй не вдасться отгадать імена батька і сина, вона буде навік зганьблена. Переконання це вкрадливими промовами підігріває в ній Адельма. Своїм гострим розумом принцеса зрозуміла, що під сином таємничий принц має на увазі себе самого. Але як же дізнатися його ім'я? Вона просить поради у своїх невільниць, і Зеліма підказує завідомо безнадійний спосіб - звернутися до ворожбитів та каббалістам. Адельма ж нагадує Турандот слова принца про те, що в Пекіні є одна людина, що знає його, і пропонує не пошкодувати золота і алмазів, щоб за ніч, перевернувши догори ногами "все місто, розшукати цю людину.

Зеліма, в чиїй душі почуття довго боролося з боргом, нарешті згнітивши серце говорить пані, що, за словами її матері Скіріни, вітчим її, Хассан, знайомий з принцом. Зрадівши Турандот відразу посилає євнухів на чолі з Труффальдіно розшукати і схопити Хассана.

Разом з Хассаном-барах євнухи хапають його надмірно балакучу дружину і якогось старця, усіх трьох вони відводять в сераль. Їм невтямки, що нещасний обірваний старий - не хто інший, як Астраханський цар Тімур, батько Калафа. Поховавши на чужині дружину, він прийшов до Пекіна розшукати сина або знайти смерть. На щастя, Барах встигає шепнути пану, щоб той ні в якому разі не називав свого імені. Калафа тим часом надсилає в спеціальні апартаменти, охоронювані імператорськими пажами та їх начальником Брігелла.

Сераль Турандот. Тут принцеса допитує прив'язаних до колон Бараха і Тимура, погрожуючи їм тортурами і жорстокою смертю у разі, якщо вони не назвуть ім'я загадкового принца і його батька. Але обом Калаф


Сторінки: 1 2