У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Обломов (Іван Гончаров)
6



Короткий переказ Обломов (Іван Гончаров)

Короткий переказ твору Обломов (Іван Гончаров)

У Петербурзі, на Гороховій вулиці, у такий же, як і завжди, ранок, лежить в ліжку Ілля Ілліч Обломов - молодий чоловік років тридцяти двох - тридцяти трьох, не обтяжує себе особливими заняттями. Його лежання - це певний спосіб життя, свого роду протест проти усталених умовностей, тому Ілля Ілліч так гаряче, філософськи осмислено заперечує проти всіх спроб підняти його з дивана. Такий же і слуга його, Захар, не виявляє ні здивування, ні невдоволення, - він звик жити так само, як і його пан: як живеться ...

Цього ранку до Обломова один за іншим приходять відвідувачі: перше травня, в Екатерінгоф збирається весь петербурзький світ, от і намагаються друзі розштовхати Іллю Ілліча, розбуркати його, змусивши взяти участь у світському святковому гулянні. Але ні Волкову, ні Судьбінскій, ні Пєнкіну це не вдається. З кожним із них Обломов намагається обговорити свої турботи - лист від старости з Обломовки і загрожує переїзд на іншу квартиру, але нікому немає справи до тривог Іллі Ілліча.

Зате готовий зайнятися проблемами ледачого пана Михей Андрійович Тарантьев, земляк Обломова, «людина розуму жвавого і хитрого». Знаючи, що після смерті батьків Обломов залишився єдиним спадкоємцем трьохсот п'ятдесяти душ, Тарантьев зовсім не проти приєднатися до вельми ласого шматка, тим більше що цілком справедливо підозрює: староста Обломова краде і бреше значно більше, ніж потрібно в розумних межах. А Обломов чекає друга свого дитинства, Андрія Штольца, який єдиний, на його думки, в силах допомогти йому розібратися в господарських складнощі.

Перший час, приїхавши до Петербурга, Обломов якось намагався влитися в столичне життя, але поступово зрозумів марність зусиль: ні він нікому не був потрібен, ні йому ніхто не опинявся близький. Так і влігся Ілля Ілліч на свій диван ... Так і влігся на свою лежанку надзвичайно відданий йому слуга Захар, ні в чому не відставати від свого пана. Він інтуїтивно відчуває, хто може по-справжньому допомогти його пана, а хто, на зразок Михея Андрійовича, тільки прикидається другом Обломова. Але від докладного, з взаємними образами з'ясування відносин врятувати може тільки сон, у який занурюється пан, у той час як Захар відправляється попліткувати і відвести душу з сусідськими слугами.

Обломов бачить в солодкому сні своє минуле, давно пішла життя у рідній Обломовке, де немає нічого дикого, грандіозного, де все дихає спокоєм і безтурботним сном. Тут тільки їдять, сплять, обговорюють новини, з великим запізненням приходять в цей край; життя тече плавно, перетікаючи з осені в зиму, з весни в літо, щоб знову чинить свої вічні кола. Тут казки майже не відрізняються від реального життя, а сни є продовженням яви. Всі мирно, тихо, спокійно в цьому благословенному краю - ніякі пристрасті, ніякі турботи не турбують мешканців сонної Обломовкі, серед яких протікало дитинство Іллі Ілліча. Цей сон міг би тривати, здається, цілу вічність, якби не був перерваний появою довгоочікуваного одного Обломова, Андрія Івановича Штольца, про приїзд якого радісно повідомляє своєму панові Захар ...

Андрій Штольц ріс у селі Верхлеве, колись колишньому частиною Обломовкі; тут тепер батько його служить керуючим. Штольц сформувався в особистість, багато в чому незвичайну, завдяки подвійному вихованню, отриманому від вольового, сильного, холоднокровного батька-німця і російської матері, чутливої жінки, забувається від життєвих бур за фортепіано. Ровесник Обломова, він виявляє повну протилежність своєму приятелеві: «він безперестанку в русі: знадобиться суспільству послати до Бельгії чи Англії агента - посилають його; потрібно написати який-небудь проект або пристосувати нову ідею до справи - вибирають його. Між тим він їздить і в світ, і читає, а коли він встигає - Бог знає ».

Перше, з чого починає Штольц, витягує Обломова з ліжка і везе в гості в різні будинки Так починається нове життя Іллі Ілліча

Штольц немов переливає у Обломова частину своєї кипучої енергії, ось вже Обломов встає вранці і починає писати, читати, цікавитися тим, що відбувається навколо, а знайомі надивуватися не можуть: «Уявіть, Обломов зрушився з місця!» Але Обломов не просто зрушив - вся його душа вражена дощенту: Ілля Ілліч закохався. Штольц ввів його в будинок до Ільїнським, і в Обломова прокидається людина, наділена від природи незвичайно сильні почуття, - слухаючи, як Ольга співає, Ілля Ілліч відчуває справжнє потрясіння, він нарешті-то остаточно прокинувся. Але Ользі та Штольцу, задуму свого роду експеримент над вічно дрімаючі Іллею Іллічем, мало цього - необхідно пробудити його до розумної діяльності.

Тим часом і Захар знайшов своє щастя - одружившись на Онисії, простий і доброї бабі, він раптово усвідомив, що і з пилом, і з брудом, і з тарганами слід боротися, а не миритися. За короткий час Онися приводить в порядок будинок Іллі Ілліча, поширивши свою владу не тільки на кухню, як передбачалося спочатку, а по всьому будинку.

Але загальне це пробудження тривало недовго: перше ж перешкоду, переїзд з дачі у місто, перетворилося поступово в ту багно, що і засмоктує повільно, але неухильно Іллю Ілліча Обломова, не пристосованого до прийняття рішень, до ініціативи. Довге життя уві сні відразу скінчитися не може ...

Ольга, відчуваючи свою владу над Обломовим, надто багато у ньому не в силах зрозуміти.

Піддавшись інтриг Тарантьева в той момент, коли Штольц знову виїхав з


Сторінки: 1 2