У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Одіссея (Гомер)
11



Короткий переказ Одіссея (Гомер)

Короткий переказ твору Одіссея (Гомер)

Троянська війна була затіяна богами для того, щоб минула героїв і настав нинішній, людський, залізний вік. Хто не загинув біля стін Трої, той повинен був загинути на зворотному шляху.

Більшість вцілілих грецьких вождів попливли на батьківщину, як пливли на Трою - загальним флотом через Егейське море. Коли вони були на півдорозі, морський бог Посейдон грянув бурею, кораблі розкидало, люди потонули у хвилях і розбилися об скелі. Врятуватися судилося тільки обраним. Але і тим довелося нелегко. Мабуть, тільки старому мудрому Нестору вдалося спокійно досягти свого царства в місті Пілосі. Здолав бурю верховний цар Агамемнон, але лише для того, щоб загинути ще більш страшною смертю - в рідному Аргосі його вбила власна дружина і її месник-коханець; про це потім напише трагедію поет Есхіл. Менелая з повернутої йому Еленою занесло вітрами далеко до Єгипту, і він дуже довго добирався до своєї Спарти. Та найбільше і найважче був шлях хитромудрого царя Одіссея, якого море носило по світлу десять років. Про його долю і склав Гомер свою другу поему: «Муза, скажи мені про те досвідченим чоловіка, який, / Мандруючи довго з дня, як святий Іліон їм зруйнований, / Багатьох людей міста відвідав і звичаї бачив, / Багато й горя терпів на морях , про порятунок дбаючи ... »

«Іліада» - поема героїчна, дія її відбувається на ня поле і у військовому таборі. «Одіссея» - поема казкова і побутова, дія її розгортається, з одного боку, в чарівних краях велетнів і чудовиськ, де поневірявся Одіссей, з іншого - у його маленькому царстві на острові Ітаці і в її околицях, де чекали Одіссея його дружина Пенелопа і його син Телемах. Як у «Іліаді» для розповіді вибраний тільки один епізод, «гнів Ахілла», так і в «Одіссеї» - тільки самий кінець його мандрів, останні два перегони, з далекого західного краю землі до рідної Ітаки. Про все, що було раніше, Одіссей розповідає на бенкеті в середині поеми, і розповідає дуже стисло: на всі ці казкові пригоди в поемі доводиться сторінок п'ятдесят з трьохсот. У «Одіссеї» казка відтіняє побут, а не навпаки, хоча читачі, і стародавні і сучасні, більш охоче перечитували і згадували саме казку.

У Троянській війні Одиссей дуже багато зробив для греків - особливо там, де потрібна була не сила, а розум. Це він здогадався зв'язати наречених Олени клятвою спільно допомагати її обранцю проти будь-якого кривдника, а без цього військо ніколи не зібралося б в похід. Це він залучив у похід юного Ахілла, а без цього перемога була б неможлива. Це він, коли на початку «Іліади» грецьке військо після загальної сходки ледь не кинулося з-під Трої в зворотний шлях, зумів його зупинити. Це він умовляв Ахілла, коли той посварився з Агамемноном, повернутися в бій. Коли після загибелі Ахілла обладунки вбитого повинен був отримати кращий воїн грецького табору, їх отримав Одіссей, а не Аякс. Коли Трою не вдалося взяти облогою, це Одіссей придумав побудувати дерев'яного коня, в якому сховалися і проникли таким чином до Трої найхоробріші грецькі вожді, - і він у їх числі. Богиня Афіна, покровителька греків, найбільше з них любила Одіссея і допомагала йому на кожному кроці. Зате бог Посейдон його ненавидів - ми скоро дізнаємося чому, - і це Посейдон своїми бурями десять років не давав йому дістатися до батьківщини. Десять років під Троєю, десять років у мандрах, - і тільки на двадцятий рік його випробувань починається дія «Одіссеї».

Починається воно, як і в «Іліаді», «Зевсового волею». Боги тримають рада, і Афіна заступається перед Зевсом за Одіссея. Він - у полоні у закоханої у нього німфи Каліпсо, на острові в самій середині широкого моря, і тужить, марно бажаючи «бачити хоч дим, від рідних берегів далеко висхідний». А в царстві його, на острові Ітаці, всі вже вважають його загиблим, і навколишні вельможі вимагають, щоб цариця Пенелопа обрала собі з них нового чоловіка, а острову - нового царя. Їх більше сотні, вони живуть в Одіссеевом палаці, буйно бенкетують і п'ють, плюндруючи Одіссеевом господарство, і розважаються з Одіссеевим рабинями. Пенелопа намагалася їх обдурити: вона сказала, що дала обітницю оголосити своє рішення не раніше, ніж витче саван для старого Лаерта, Одіссееви батька, який ось-ось помре. Вдень вона у всіх на виду ткала, а вночі таємно розпускала виткане. Але служниці видали її хитрість, і їй все важче стало чинити опір наполяганням женихів. З нею син її Телемах, якого Одіссей залишив ще немовлям, але він молодий, і з ним не рахуються.

І ось до Телемахові приходить незнайомий мандрівник, називає себе старим другом Одіссея і дає йому пораду: «спорядив корабель, обійди навколишні землі, збери вести про зниклого Одіссеї; якщо почуєш, що він живий, - скажеш нареченим, щоб чекали ще рік; якщо почуєш , що мертвий, - скажеш, що справиш поминки і намовиш мати до заміжжя ». Порадив і зник - бо в образі його була сама Афіна. Так Телемах і вчинив. Наречені опиралися, але Телемахові вдалося піти й сісти на корабель непоміченим - бо і в цьому йому допомогла все та ж Афіна,

Телемах пливе на материк


Сторінки: 1 2 3 4