У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Повелитель мух (Вільям Голдінг)
4



Короткий переказ Повелитель мух (Вільям Голдінг)

Короткий переказ твору Повелитель мух (Вільям Голдінг)

Час дії не визначено. В результаті події десь ядерного вибуху група підлітків, яких везли в евакуацію, виявляється на незаселеному острові. Першими на березі моря зустрічаються Ральф і товстий хлопчик в окулярах на прізвисько Хрюша. Знайшовши на дні моря велику раковину, вони використовують її як ріг і скликають всіх хлопців. Збігаються хлопчиська від трьох років до чотирнадцяти; останніми ладом приходять півчі церковного хору на чолі з Джеком Меріда. Ральф пропонує вибрати «головного». Крім нього, на верховенство претендує Джек, але голосування закінчується на користь Ральфа, який пропонує Джеку очолити хористів, зробивши їх мисливцями.

Невеликий загін у складі Ральфа, Джека і Саймона, крихкого, схильного до непритомності хориста, йде в розвідку, щоб визначити, чи дійсно вони потрапили на острів. Хрюшу, незважаючи на його прохання, з собою не беруть.

Піднімаючись у гору, хлопчики відчувають почуття єднання і захоплення. На зворотному шляху вони помічають заплутався в ліанах порося. Джек уже заносить ніж, але щось зупиняє його: він ще не готовий до вбивства. Поки він зволікає, свині вдається втекти, і хлопчик відчуває сором за свою нерішучість, даючи собі клятву в наступний раз завдати смертельного удару.

Хлопчики повертаються до табору. Ральф збирає збори і пояснює, що тепер їм все доведеться вирішувати самим. Він пропонує встановити правила, зокрема, не говорити всім одразу, а давати висловитися тому, хто тримає ріг, - так вони називають морську мушлю. Дітей поки не лякає, що їх, можливо, не скоро врятують, і вони передчувають веселе життя на острові.

Раптом малюки виштовхують уперед щуплого хлопчика років шести із родимкою на пів-обличчя. Виявляється, той вночі бачив звіра - змія, який вранці перетворився на ліану. Діти висловлюють припущення, що це був сон, кошмар, але хлопчик твердо стоїть на своєму. Джек обіцяє обшукати острів і перевірити, чи є тут змії; Ральф з досадою говорить, що ніякого звіра немає.

Ральф переконує хлопців, що їх, звичайно, врятують, але для цього потрібно розвести на вершині гори велике багаття і підтримувати його, щоб їх могли побачити з корабля.

Спільними зусиллями вони складають багаття і підпалюють його за допомогою Хрюшіних очок. Підтримка вогню бере на себе Джек зі своїми мисливцями.

Незабаром з'ясовується, що ніхто не хоче серйозно працювати: будувати курені продовжують лише Саймон і Ральф; мисливці, захопившись полюванням, зовсім забули про багаття. Через те, що багаття згас, хлопців не помітили з пропливав повз корабля. Це стає приводом для першої серйозної сварки між Ральфом і Джеком. Джек, як раз в цей момент вбив першу свиню, ображається, що його подвиг не оцінили, хоча усвідомлює справедливість закидів Ральфа. Від безсилої люті він розбиває Хрюші окуляри, дражнить його. Ральфу насилу вдається відновити порядок і затвердити своє верховенство.

Для підтримки порядку Ральф збирає чергові збори, тепер уже розуміючи, як важливо вміти грамотно і послідовно викладати свої думки. Він знову нагадує про необхідність дотримуватися встановлених ними ж самими правила. Але головне для Ральфа - зжити закрався в душі малюків страх. Узяв слово Джек зненацька вимовляє заборонене слово «звір». І дарма Хрюша переконує всіх, що немає ні звіра, ні страху, «якщо тільки один одного не лякати», - малюки не хочуть цьому вірити. Маленький Персіваль Уімз Медісон вносить додаткову сум'яття, стверджуючи, що «звір виходить з моря». І лише Саймону відкривається істина. «Може, це ми самі ...» - говорить він.

На цих зборах Джек, відчуваючи свою силу, відмовляється підкорятися правилам і обіцяє вистежити звіра. Хлопчики діляться на два табори - тих, хто уособлює розум, закон і порядок (Хрюша, Ральф, Саймон), і тих, хто представляє сліпу силу руйнування (Джек, Роджер і інші мисливці).

Тієї ж ночі чергували на горі біля багаття близнюки Ерік і Сем вдаються до табору зі звісткою, що бачили звіра. Весь день хлопчики обнишпорюють острів, і лише ввечері Ральф, Джек і Роджер відправляються на гору. Там в невірному світлі місяця вони беруть за звіра повис на стропах труп парашутиста зі збитого літака і в страху кидаються тікати.

На новому зборах Джек відкрито дорікає Ральфа в боягузтві, пропонуючи себе як вождя. Не отримавши підтримки, він іде у ліс.

Поступово Хрюша і Ральф починають помічати, що в таборі залишається все менше хлопців, і розуміють, що ті пішли до Джека.

Мрійник Саймон, який уподобав в лісі галявину, де можна побути одному, стає свідком полювання на свиню. В якості жертви «звірині» мисливці насаджують свинячу голову на палю - це і є Повелитель мух: адже голова суцільно обліплена мухами. Раз побачивши, Саймон вже не може відвести погляду від «цих спрадавна невідворотно котрі дізнаються очей», бо на нього дивиться сам диявол. «Ти ж знав ... що я - частина тебе самого. Невіддільна частина», - говорить голова, немов натякаючи, що вона і є втілене зло, породжує страх.

Трохи пізніше мисливці на чолі з Джеком роблять набіг на табір, щоб добути вогонь. Обличчя їх вимазані глиною: під личиною простіше творити безчинства. Захопивши вогонь, Джек запрошує всіх приєднатися до його загону, спокушаючи мисливської вольницею та їжею.

Ральфу і Хрюші страшно хочеться їсти, і вони з іншими хлопцями йдуть до Джека. Джек знову закликає всіх вступити в його воїнство. Йому протистоїть Ральф, який нагадує, що його обрали головним


Сторінки: 1 2