У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Кандид, чи оптимізм (Вольтер)
5



Короткий переказ Кандид, чи оптимізм (Вольтер)

Короткий переказ твору Кандид, чи оптимізм (Вольтер)

Кандид, чистий і щирий юнак, виховується в злиденному замку жебрака, але марнославного вестфальського барона разом з його сином і дочкою. Їх домашній вчитель, доктор Панглосс, доморощений філософ-метафізик, учив дітей, що вони живуть у найкращому зі світів, де все має причину і наслідок, а події прагнуть до щасливого кінця.

Нещастя Кандіда та його неймовірні подорожі починаються, коли його виганяють із замку за захоплення прекрасною дочкою барона Кунігунда.

Щоб не померти з голоду, Кандид вербується в болгарську армію, де його січуть до напівсмерті. Він ледь уникає загибелі в жахливому бою і рятується втечею в Голландію. Там він зустрічає свого вчителя філософії, вмираючого від сифілісу. Його лікують з милосердя, і він передає Кандида страшну новину про винищення сім'ї барона болгарами. Кандид вперше ставить під сумнів оптимістичну філософію свого вчителя, настільки вражають його пережите і жахлива звістка. Друзі пливуть до Португалії, і, щойно вони ступають на берег, починається страшний землетрус. Поранені, вони потрапляють до рук інквізиції за проповідь про необхідність вільної волі для людини, і філософа повинні спалити на багатті, щоб це допомогло приборкати землетрус. Кандіда хльостають різками і кидають помирати на вулиці. Незнайома стара підбирає його, виходжує і запрошує в розкішний палац, де його зустрічає кохана Кунігунда. Виявилося, що вона дивом вижила і була перепродана болгарами багатому португальському єврею, який був змушений ділити її з самим Великим Інквізитором. Раптом у дверях показується єврей, господар Кунігунди. Кандид вбиває спочатку його, а потім і Великого Інквізитора. Всі троє вирішують бігти, але по дорозі якийсь чернець краде у Кунігунди коштовності, подаровані їй Великим Інквізитором. Вони насилу добираються до порту і там сідають на корабель, що пливе в Буенос-Айрес. Там вони насамперед шукають губернатора, щоб повінчатися, але губернатор вирішує, що така гарна дівчина повинна належати йому самому, і робить їй пропозицію, яку вона не проти взяти. У ту ж хвилину баба бачить у вікно, як з підійшов до гавані корабля сходить обікрав їх чернець і намагається продати прикраси ювеліра, але той впізнає в них власність Великого Інквізитора. Вже на шибениці злодій зізнається в крадіжці і детально описує наших героїв. Слуга Кандіда Какамбо вмовляє його негайно бігти, не без підстави вважаючи, що жінки як-небудь викрутяться. Вони прямують до володіння єзуїтів в Парагваї, які в Європі сповідують християнських королів, а тут відвойовують у них землю. У так званому батька полковника Кандид дізнається барона, брата Кунігунди. Він також дивом залишився живий після побоїща в замку і капризом долі опинився серед єзуїтів. Дізнавшись про бажання Кандіда одружитися на його сестрі, барон намагається вбити нізкородного нахабу, але сам падає поранений. Кандид і Какамбо біжать і опиняються в полоні у диких орейлонов, які, думаючи, що друзі - слуги єзуїтів, збираються їх з'їсти. Кандид доводить, що тільки що він убив батька полковника, і знову уникає смерті. Так життя знову підтвердила правоту Какамбо, який вважав, що злочин в одному світі може піти на користь в іншому.

На шляху від орейлонов Кандид і Какамбо, збившись з дороги, потрапляють у легендарну землю Ельдорадо, про яку в Європі ходили чудові небилиці, що золото там цінується не дорожче піску. Ельдорадо була оточена неприступними скелями, тому ніхто не міг проникнути туди, а самі мешканці ніколи не покидали своєї країни. Так вони зберегли початкову моральну чистоту і блаженство. Усі жили, здавалося, в достатку й веселості; люди мирно працювали, в країні не було ні тюрем, ні злочинів. У молитвах ніхто не випрошував благ у Всевишнього, але лише дякував Йому за те, що вже мав. Ніхто не діяв з примусу: схильність до тиранії відсутня і в державі, і в характерах людей. При зустрічі з монархом країни гості звичайно цілували його в обидві щоки. Король вмовляє Кандіда залишитися в його країні, оскільки краще жити там, де тобі до душі. Але друзям дуже хотілося здатися на батьківщині багатими людьми, а також з'єднатися з Кунегондой. Король на їх прохання дарує друзям сто овець, навантажених золотом і самоцвітами. Дивовижна машина переносить їх через гори, і вони покидають благословенний край, де насправді все відбувається на краще, і про який вони завжди будуть шкодувати.

Поки вони рухаються від кордонів Ельдорадо до міста Сурінаму, всі вівці, крім двох, гинуть. У Сурінамі вони дізнаються, що в Буенос-Айресі їх як і раніше розшукують за вбивство Великого Інквізитора, а Кунігунда стала улюбленою наложницею губернатора Вирішено, що викуповувати красуню туди вирушить один Какамбо, а Кандид поїде у вільну республіку Венецію і там буде їх чекати. Майже всі його скарби краде шахрай купець, а суддя ще карає його штрафом. Після цих подій ницість людської душі в черговий раз жахає Кандіда. Тому в попутники юнак вирішує вибрати самого нещасного, скривдженого долею людини. Таким він вважав Мартіна, який після пережитих бід став глибоким песимістом. Вони разом пливуть до Франції, і по дорозі Мартін переконує Кандіда, що в природі людини брехати, вбивати і зраджувати свого ближнього, і скрізь люди однаково нещасні і страждають від несправедливостей.

У Парижі Кандид знайомиться з місцевими звичаями. І те й інше дуже його розчаровує, а Мартін тільки більше зміцнюється в


Сторінки: 1 2