У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ Введення в пізнання людського розуму (Люк де Клапая де Вовенарг)

Короткий переказ твору Введення в пізнання людського розуму (Люк де Клапая де Вовенарг)

Паскаль каже: «Всі правила гідної поведінки давно відомі, зупинка за малим - за вмінням ними користуватися».

Будь-який принцип суперечливий, будь-який термін тлумачиться по-різному. Але, осягнувши людини, можна осягнути все.

Книга перша. Про розуму взагалі

Деякі змішують властивості розуму з властивостями характеру, наприклад, здатність говорити ясно, а мислити плутано, і думають, що розум суперечливий. Але розум лише дуже різноманітний.

Розум спирається на три основні засади: уява, міркування, пам'ять.

Уява - це здатність уявляти собі що-небудь за допомогою образів і з їхньою ж допомогою висловлювати свої уявлення.

Міркування - дар, що дозволяє зосереджуватися на ідеях, обдумувати і поєднувати їх. Це вихідна точка судження й оцінки. Пам'ять - хранителька плодів уяви і роздуми. Пам'ять за потужністю повинна відповідати розуму, інакше це веде або до убозтва думки, або до надмірної її широті.

Плодючість. Безплідні уми не можуть зрозуміти предмет в цілому; уми плодовиті, але нерозсудливим не можуть зрозуміти себе: запал почуттів змушує посилено працювати їх думка, але в хибному напрямку.

Кмітливість виявляється у швидкості роботи розуму. Вона не завжди пов'язана з плодючістю. Бувають уми кмітливі, але безплідні - розум, живою в бесіді, але згасаючий за письмовим столом.

Проникливість є здатність осягати явища, сходити до їх причин і передбачати їх наслідки. Знання та навички вдосконалюють її.

Ясність - прикраса розсудливості, але не кожен, що володіє ясним розумом, розсудливий. Розсудливість і виразність уяви відрізняється від розсудливості і виразності пам'яті, почуття, красномовства. Іноді у людей бувають несумісні ідеї, які, однак, пов'язані в пам'яті вихованням чи звичаями. Особливості вдачі і звичаї створюють відмінності між людьми, але й обмежують їх властивості певними рамками.

Здоровий глузд зводиться до вміння бачити будь-який предмет у його співмірності з нашою природою або положенням у суспільстві; це здатність сприймати речі з їх корисної боку і тверезо оцінювати. Для цього треба на все дивитися просто. Розум повинен переважати над почуттям, досвід - над роздумами.

Глибина - ось мета будь-якого роздуми. Глибокий розум повинен утримувати думка перед очима, щоб дослідити її до кінця. Кмітливість завжди купується ціною глибини.

Делікатність - це чутливість, яка залежить від волі звичаїв. Тонкість - своєрідна мудрість у питаннях почуття; буває і без делікатності.

Широта розуму - здатність засвоювати безліч ідей одночасно, не плутаючи їх один з одним. Без неї не можна стати генієм.

Натхнення - миттєвий перехід від однієї ідеї до іншої, що може сполучатися з першою. Це несподівані повороти розуму Жарти - поверхневі породження наития.

Гарний смак - це здатність судити про предмети, пов'язаних з почуттям. Це вміння відчувати прекрасну природу. Смак натовпу не буває вірний. Доводи розуму можуть змінити наше судження, але не смак. Про складі і красномовстві. Не завжди той, хто добре мислить, може висловити свою думку в словах, але пишність стилю при слабкості ідеї - формений нісенітниця. Благородство викладу надають простота, точність і природність. Одні красномовні в бесіді, інші - наодинці з рукописом. Красномовство оживляє все: науки, справи, поезію. Все йому підкоряється.

Про винахідливості. Винаходити - значить не створювати матеріал для винаходів, а надавати йому форму, як будівничий - мармуру. Зразок наших пошуків - сама природа.

Про талант і розум. Талант немислимий без діяльності, він залежить також від пристрастей. Талант - рідкість, тому що для нього потрібні поєднання різних достоїнств розуму і серця. Талант самобутній, хоча всі великі люди слідували зразкам: наприклад, Корнель - Лукань і Сенека. Розум повинен позначати сукупність розважливості, глибини та інших якостей, але зазвичай розумом називають лише одну з цих здібностей - і ведуть суперечки, яку саме.

Про характер. Характер містить в собі все, що відрізняє наш розум і серце; він зітканий з протиріч.

Серйозність - приватна особливість характеру; у неї багато причин і різновидів. Є серйозність спокійного розуму, серйозність палкого або благородного розуму, серйозність боязкого людини і безліч інших її різновидів. Серйозність неуважності позначається в дивацтва.

Винахідливість - здатність користуватися випадком в розмовах і справах. Вона вимагає кмітливості і досвіду.

Про неуважності. Буває неуважність, що походить від того, що робота розуму уповільнена взагалі, а буває - від того, що душа зосереджена на одному предметі.

Книга друга. Про ПРИСТРАСТІ

Локк вчить: будь-яка пристрасть бере початок в насолоду чи страждання. Так як насолода чи страждання викликаються в різних людей різними причинами, то кожен розуміє під добром і злом різні речі. Проте джерел добра і зла для нас два: почуття та роздуми. Враження від почуттів миттєві і непізнавані. Пристрасті, породжені думкою, засновані або на любові до буття, або харчуються відчуттям власної недосконалості. У першому випадку відбуваються веселість, лагідність, помірність в бажаннях. У другому з'являються неспокій і меланхолія. Пристрасті великих людей - поєднання того й іншого.

Ларошфуко каже, що в любові ми шукаємо лише власної насолоди. Але потрібно розрізняти самолюбство і себелюбство. Себелюбство дозволяє любити себе поза особистості (в жінці, в славі і в інших речах), а самолюбство ставить нас в центр всесвіту. Гординя - наслідок самолюбства.

Честолюбство - результат прагнення розсовувати межі своєї особистості, воно може бути і чеснотою, і пороком.

Слава заглушає наші прикрощі краще всього іншого, але це не чеснота і не заслуга, а лише нагорода за них. Тому не


Сторінки: 1 2