У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ Прощання у червні (Олександр Вампілов)

Короткий переказ твору Прощання у червні (Олександр Вампілов)

Крок 1

На вулиці, біля автобусної зупинки, в очікуванні транспорту коштує Таня, дівчина 19 років, що читає афіші. З неї наполегливо намагається познайомитися студент останнього курсу Микола Колесов, молода людина 24 років. Незабаром він пояснює, що обіцяв з'явитися на весілля до одного з красивою дівчиною. Таня заінтригована, але все ж відмовляє скласти Колі компанію.

У гуртожитку, між тим, йде підготовка до святкової вечері, більшість гостей вже за столом. Всі чекають Колю з його загадкової супутницею. Наречений і наречена - Вася Букін і Маша. Комсорг норовить виголосити промову, але перше слово перехоплює один Васі Боря, на прізвисько Гомира.Він сильно нетверезим і говорить досить малоприємні речі. Присутні терплять його репліки черезВасі. Між тим, один з гостей - Гриша Фролов - оголошує, що ось вже п'ять років любить Машу, однак бажає їй щастя з Васею. Гомира робить ще більш колючі зауваження, так що Маша починає наполягати, щоб він покинув торжество. Букін рішуче вступає за одного, після чого Маша оголошує весілля не відбулася і залишає компанію. Букін поспішає за своєю дівчиною.

Через деякий час, серед присутніх з'являється ректор університету - Володимир Олексійович Репников. Від нього спочатку приховують розрив не відбулися молодят, але ректор про все здогадується. Несподівано з'являється Колесов. Не помічаючи ректора, він вимикає світло і вимагає прибрати звук у магнітофона, оскільки за ним женеться міліція.

Нарешті, серед загальної метушні комсорг вдається включити світло. Міліціонер помічає у вікні Колю, який з переляку вчепився в ректора і заходить до гуртожитку. Міліціонер пояснює всім, що Колесов вдерся до номер артистки Голошубова, прохаючи її піти з ним на весілля. Артистку це потішило, і вона, було, погодилася, але Коля посварився з артистом Шафранський, якого вдарив.Міліціонер веде Колесова. У цей час повертається Букін. Розсерджений ректор вимагає від нього та всіх інших студентів з'явитися на наступне ранок до нього. Входить Таня, яка запитує Колесова. Ректор впізнає її (подальший розвиток подій покаже, що Таня - дочка Репнікова).

На наступний день, Колесов у товаристві такого Золотуева, чоловіки 58 років, відправлений до покарання на суспільно-корисні роботи: їм двом під наглядом міліціонера належить розібрати огорожу старого кладовища. Коли міліціонер йде за цигарками, Золотуев визнається Колесову у скоєному ним проступку. Цей літній чоловік, що здається кумедним, всього лише викопав на газоні орхідею.

Миколу за роботою застають Маша і Таня, яким в міліції сказали, як шукати Колесова. Від Маші Колесов дізнається про виключення його з університету. Тоді ж виявляється, що Таня - дочка ректора. Вона посварилася з батьком через суворого рішення, яке здається їй несправедливим.Дівчина має намір у всьому розібратися сама.

Під час обіду, в квартирі Репнікова, відбувається велика сварка між батьком і дочкою. Загострення пристрастей посилюється візитом Колесова, який, ведучи себе дуже дивно і за звичкою нестримано, просить допустити його до іспитів. Репников виганяє молодої людини. У відповідь на це Таня, розлютившись, йде «провітритися». Репников залишається один на один з дружиною. Вона незадоволена його поведінкою, але не суперечить відкрито, а дорікає з натяками, яких ректор зрозуміти не може або не хоче. Дружина нарікає, що її чоловік став типовим адміністратором, хоч і вимагає від інших вважати його вченим.

Крок 2

Колесов трудиться в саду Золотуева, туди приходить Таня. Коля готовий зізнатися дівчині в коханні, але не вирішується. З'являються Букін і Фролов, що прийшли дізнатися, як справи у Колесова. Розставання Букіна з Машею примирило суперників, проте Вася починає здогадуватися про плани Гриші зустрічатися з його колишньою нареченою. Коли Колесов йде проводити Таню, Вітя і Гриша вирішують стрілятися і беруть з цією метою рушницю Золотуева.

Колесов повертається до спорожнілого ненадовго сад. Незабаром там показується господар - Золотуев. У розмові зі студентом любитель квітів показує своє справжнє обличчя. Він виявляється страшенним хапуг, на рідкість жадібним людиною. З його розповіді про себе і про вигаданого друга можна зрозуміти, що він 10 років відсидів у таборі на Індігірці за хабар ревізору при повній впевненості, що відсидів несправедливо - мало дав, тільки і всього. З тих пір Золотуева переслідує нав'язлива ідея зустріти того ревізора і дати йому 20 тисяч рублів, щоб «відбілити» своє ім'я.

Лунає постріл, і з глибини саду показуються Фролов та Букін. Вася всього лише вбив сороку.Студентам ніяково за себе, вони поспішають залишити сад. Замість них у сад приходить ректор Репников, який пропонує Колі угоду. Колесов повинен відмовитися від Тані, перестати зустрічатися з нею, відштовхнути її від себе - і тоді його відновлять у вузі, допустять до іспитів.Коля залишається в задумі.

Увечері він, як здається, прийняв рішення. Коли знову з'являється Таня, Коля жене її, стверджуючи, що їхні стосунки - легкий флірт і тому ні до чого серйозному не приведуть. Дивуючись, дівчина покірно йде.

Після складання іспиту та отримання диплома Колесов, цураючись інших студентів, зазначає «радісна подія» в університетській їдальні. Тут його знаходить «дядько» Золотуев, який ділиться своїм горем: ревізор не взяв навіть 20 тисяч. Попутно «дядько» довідується, скільки «племінник» заплатив за іспит, на що отримує ухильну відповідь «багато».

Коли Золотуев на час зникає, до Колі підходять Маша і Фролов. Дівчина намагається переконати себе в присутності Колесова, що готова закохатися в «позитивного» Фролова. Колі нудно дивитися на цю гру, і він іде до тих, хто бавиться геологам. Тоді Маша вперше за п'ять років знаходить у собі сили твердо і однозначно сказати Гриші, що у них нічого не вийде. Молоді йдуть.

У спорожнілій їдальні з'являються подружжя Репнікова. Репнікова заводить розмову про долю дочки і про любов Тані до Колі. З'ясовується,


Сторінки: 1 2