У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЛЬВІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ІНСТИТУТ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

ЛЬВІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ІНСТИТУТ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

ЯРЕМКО Марина Олександрівна

УДК: 796.012.1:796.839

 

ВДОСКОНАЛЕННЯ ШВИДКІСНО-СИЛОВИХ ЯКОСТЕЙ

В УДАРНИХ ПРИЙОМАХ КІКБОКСЕРІВ

НА ЕТАПІ ПОПЕРЕДНЬОЇ БАЗОВОЇ ПІДГОТОВКИ

24.00.01 – Олімпійський і професійний спорт

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата наук з фізичного виховання і спорту

Львів – 2001

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано у Львівському державному інституті фізичної культури Державного комітету молодіжної політики, спорту і туризму України.

Науковий керівник: кандидат педагогічних наук, доцент ЛИНЕЦЬ МИХАЙЛО МИХАЙЛОВИЧ, Львівський державний інститут фізичної культури, завідувач кафедри теорії і методики олімпійського і професійного спорту.

Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор САХНОВСЬКИЙ КОСТЯНТИН ПАВЛОВИЧ, Державний науково-дослідний інститут фізичної культури і спорту, директор; кандидат педагогічних наук, доцент САВЧИН МИРОН ПЕТРОВИЧ, Львівський державний інститут фізичної культури, доцент кафедри теорії і методики фехтування, боксу та східних єдиноборств.

Провідна установа: Дніпропетровський державний інститут фізичної культури, кафедра боксу, Державний комітет молодіжної політики, спорту і туризму України, м. Дніпропетровськ.

Захист відбудеться 12 жовтня 2001 року о 16 год. 30 хв. на засіданні спеціалізованої вченої ради К .829.01 Львівського державного інституту фізичної культури (79000, м. Львів, вул. Костюшка, 11).

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Львівського державного інституту фізичної культури (79000, м. Львів, вул. Костюшка, ).

Автореферат розіслано 10 вересня 2001 року.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради О.М. Вацеба

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність. Основними засобами ведення змагальних поєдинків у кікбоксингу є ударні прийоми. Однак, у науково-методичних джерелах (А.Л. Иванов, 1994; В.А. Карданов, 1998 та ін.) недостатньо розкрито питання щодо частоти застосування у змагальній діяльності тих чи інших видів ударних прийомів (поодиноких ударів руками і ногами та сполучень ударів).

Важливим складником у структурі підготовленості кікбоксерів є силові та часові показники ударних прийомів. Ці показники значною мірою зумовлені рівнем розвитку швидкісно-силових якостей. Методики вдосконалення швидкісно-силових якостей в ударах руками досить широко висвітлені в науково-методичній літературі з боксу і можуть бути частково використані у підготовці кікбоксерів. Питання методики вдосконалення швидкісно-силових якостей в ударах ногами та у сполученнях ударів руками і ногами практично не розкрите.

Залежно від завдань, які необхідно вирішити в умовах реальних бойових ситуацій, ударні прийоми можуть виконуватись з настановами “швидко” або “сильно” (та відповідно, “швидким” або “сильним” способами). Показники проявів швидкісно-силових якостей при виконанні ударів руками при цих настановах певною мірою висвітлені в науково-методичних джерелах з боксу (Г.О. Джероян, О.П. Топышев, 1978; И.П. Дегтярев, 1979; М.Г Базаев, Э.Г. Кураков, Н.А. Худадов, 1989; А.Я. Бунин, Г.Ф. Васильев, В.Д. Матюхин та ін., 1999). Натомість, особливості ударів ногами та сполучень ударів руками і ногами (зокрема, їхні силові та часові показники) не досліджені. Відсутні також науково обгрунтовані рекомендації щодо застосування у процесі спеціальної фізичної підготовки вправ, які за структурою відповідають ударним прийомам, що виконуються “швидко” та “сильно”.

Вищесказане свідчить про актуальність вивчення арсеналу ударних прийомів, що застосовуються кікбоксерами у змагальних поєдинках; визначення видів ударних прийомів, що використовуються частіше, ніж інші; дослідження особливостей силових та часових показників цих прийомів при настановах “швидко” і “сильно”; розроблення методики вдосконалення швидкісно-силових якостей в ударних прийомах з урахуванням особливостей силових та часових показників прийомів при настановах “швидко” і “сильно”.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано за планом науково-дослідної роботи Львівського державного інституту фізичної культури на 1996-2000 рр. за темою “Теорія і методика підготовки спортсменів. Структура, зміст та методика викладання”.

Авторові належить наукове обґрунтування методики вдосконалення швидкісно-силових якостей в найпоширеніших ударних прийомах кікбоксерів.

Мета роботи – оптимізація процесу швидкісно-силової підготовки кікбоксерів масових розрядів на етапі попередньої базової підготовки.

Завдання:

1. Вивчити змагальний арсенал ударних прийомів кікбоксерів.

2. Дослідити силові і часові показники найпоширеніших ударних прийомів при настановах “швидко” та “сильно” у кікбоксерів різного рівня спортивної кваліфікації.

3. Визначити взаємозв'язки між силовими і часовими показниками найпоширеніших ударних прийомів при настановах “швидко” і “сильно” у кікбоксерів різного рівня спортивної кваліфікації.

4. Розробити та експериментально обґрунтувати методику вдосконалення швидкісно-силових якостей в ударних прийомах кікбоксерів масових розрядів.

Об'єкт дослідження – спеціальна фізична підготовка кікбоксерів

Предмет дослідження – швидкісно-силові якості та методика їх вдосконалення в ударних прийомах кікбоксерів.

Методи дослідження. Для розв'язання поставлених завдань використано такі методи: теоретичний аналіз і узагальнення даних науково-методичної літератури та емпіричних матеріалів наукового дослідження; анкетування кікбоксерів та аналіз відеозаписів змагальних поєдинків для вивчення змагального арсеналу ударних прийомів; педагогічне спостереження із застосуванням ударного хронодинамометру “СПУДЕРГ-4” для дослідження силових та часових показників ударних прийомів кікбоксерів; порівняльний педагогічний експеримент для вивчення ефективності розробленої методики вдосконалення швидкісно-силових якостей в ударних прийомах кікбоксерів; методи статистичного опрацювання.

Наукова новизна отриманих результатів. У дисертації набули подальшого розвитку питання структури і змісту змагальної діяльності у спортивних єдиноборствах; спеціальної фізичної підготовки спортсменів-єдиноборців; прояву сили і швидкості в ударах руками при настановах “швидко” і “сильно”.

У дисертації вперше вивчено арсенал ударних прийомів (поодиноких ударів руками і ногами та сполучень ударів), що застосовуються кікбоксерами у змагальних поєдинках; досліджено силові та часові показники сполучень ударів руками і ногами та силові показники поодиноких ударів ногами при настановах “швидко” і “сильно” у кікбоксерів різного рівня спортивної кваліфікації; вивчено структуру статистичних взаємозв'язків між силовими і часовими показниками сполучень ударів та силовими показниками поодиноких ударів руками і ногами при настановах “швидко” і “сильно” у кікбоксерів різного рівня спортивної кваліфікації; науково обґрунтовано методику вдосконалення швидкісно-силових якостей в ударних прийомах кікбоксерів масових розрядів на етапі попередньої базової підготовки.

Практичне значення отриманих результатів полягає у розробленні методики вдосконалення швидкісно-силових якостей в ударних прийомах кікбоксерів. Методика була впроваджена у навчально-тренувальний процес секцій кікбоксингу, що функціонують на базі спортивного клубу “Гарт” м. Львова, Львівської обласної ради спортивного товариства профспілок “Україна” та збірної команди Львівської області, про що є відповідні акти.

Застосування розробленої методики дозволяє досягти достовірних позитивних змін силових та часових показників ударних прийомів. У спортсменів збільшуються показники сили ударів руками і ногами (поодиноких і в сполученнях) та зменшуються показники тривалості часових інтервалів між ударами у сполученнях. Розроблена методика також сприяє підвищенню емоційного наповнення занять та поліпшенню результативності змагальної діяльності.

Особистий внесок здобувача полягає у вивченні проблем структури і змісту змагальної діяльності та спеціальної фізичної підготовки у спортивних єдиноборствах, зборі емпіричних даних, їх опрацюванні та аналізі, а також у розробленні методики вдосконалення швидкісно-силових якостей в ударних прийомах.

У виконанні роботи, що опублікована у співавторстві, здобувачеві належить аналіз та узагальнення результатів досліджень .

Апробація результатів дисертації. Матеріали досліджень доповідалися на Всеукраїнській науково-практичній конференції “Роль фізичної культури в здоровому способі життя” (Львів,  р.), на Міжнародних конференціях “Молода спортивна наука України” (Львів, 1999, 2000 рр. – на секційних засіданнях, 2001 р. – на пленарному), на Всеукраїнському семінарі тренерів з кікбоксингу і боксу (Конча-Заспа, 2000 р.), на науково-практичних конференціях професорсько-викладацького складу та на засіданнях наукового гуртка аспірантів Львівського державного інституту фізичної культури (1998-2001 рр.).

Публікації. За результатами досліджень вийшло друком 8 публікацій. З них 7 – у фахових періодичних виданнях України. 1 робота опублікована у співавторстві.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, п'яти розділів, висновків, практичних рекомендацій, списку використаних джерел та додатків. Робота містить 21 таблицю, 18 рисунків. Загальний обсяг тексту – 226 сторінок. У роботі використано 232 літературні джерела, з яких 21 іноземне.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми, сформульовано мету і завдання роботи, визначено предмет та об'єкт дослідження, розкрито наукову новизну та практичну значущість результатів дослідження.

У першому розділі “Прояви швидкісно-силових якостей в ударних прийомах кікбоксерів в умовах змагальної діяльності” проаналізовано дані науково-методичної літератури з проблем змагальної діяльності у спортивних єдиноборствах та розвитку швидкісно-силових якостей, які значною мірою зумовлюють силові та часові показники ударних прийомів кікбоксерів. На підставі проведеного аналізу літератури визначено, що питання щодо найпоширеніших у кікбоксингу видів ударних прийомів та методики вдосконалення швидкісно-силових якостей у цих прийомах розкриті недостатньо.

У другому розділі “Методи та організація дослідження” розкрито використання методів дослідження, подано загальні відомості про контингент досліджуваних кікбоксерів, описано організацію етапів дослідження.

На першому етапі (1997-1998 рр.) проводилося вивчення змагального арсеналу ударних прийомів кікбоксерів. Для цього шляхом анкетування опитано 83 кікбоксери чоловічої статі (60 майстрів спорту і 23 майстри спорту міжнародного класу). Окрім цього, арсенал ударних прийомів вивчався шляхом аналізу відеозаписів змагальних поєдинків. Група експертів у складі 6 осіб (4 майстри спорту і майстри спорту міжнародного класу, 2 тренери зі стажем роботи 6 і 8 років) здійснювали нотаційний запис застосування кікбоксерами ударних прийомів. Проаналізовано поєдинки 31 учасника професійних змагань та 52 учасників Всеукраїнських і міжнародних аматорських змагань. Під час дослідження визначено найпоширеніші ударні прийоми.

На другому етапі (1998-1999 рр.) проводилося дослідження силових та часових показників найпоширеніших ударних прийомів при настановах “швидко” і “сильно”. Обстежено дві групи кікбоксерів чоловічої статі віком 18-21 рік по 31 особі кожна. До першої групи увійшли кікбоксери масових (ІІІ-ІІ) розрядів зі стажем занять 2-3 роки. До другої групи – кікбоксери І розряду, кандидати в майстри спорту і майстри спорту зі стажем занять 5 і більше років. У процесі дослідження за допомогою ударного хронодинамометру “СПУДЕРГ-4” реєструвалася сила ударів (поодиноких та у сполученнях) в умовних одиницях (ум. од.) та тривалість часових інтервалів між ударами у сполученнях в мілісекундах (мс). Дослідження дозволило виявити резерви для підвищення рівня спортивної майстерності кікбоксерів масових розрядів та розробити методику вдосконалення швидкісно-силових якостей в найпоширеніших ударних прийомах.

З метою вивчення ефективності розробленої методики на третьому етапі дослідження проведено порівняльний педагогічний експеримент. Він проводився на етапі попередньої базової підготовки кікбоксерів у підготовчому періоді макроциклу з жовтня 1999 р. до травня 2000 р. В експерименті взяли участь кікбоксери масових (ІІІ-ІІ) розрядів чоловічої статі віком 17-19 років. Експериментальну і контрольну групи по 16 осіб кожна було укомплектовано після попереднього тестування на основі типологічного відбору (Б.А. Ашмарин, 1978).

У третьому розділі “Застосування ударних прийомів в умовах змагальних поєдинків у кікбоксингу” викладені результати аналізу відеозаписів змагальної діяльності та анкетного опитування висококваліфікованих кікбоксерів. Встановлено, що у змагальному арсеналі ударних прийомів кікбоксерів високої кваліфікації найпоширенішими є поодинокі прямі удари руками, раунд-кік ногами, а також наступні двоударні та триударні сполучення: прямий лівою рукою – раунд-кік лівою ногою; раунд-кік лівою ногою – прямий лівою рукою; прямий правою рукою – раунд-кік правою ногою; прямий лівою рукою – прямий правою рукою – раунд-кік правою ногою; прямий правою рукою – прямий лівою рукою – раунд-кік лівою ногою (надалі “прямий удар рукою” позначається як “удар рукою”, “раунд-кік” позначається як “удар ногою”). Отримані дані дають підстави вважати, що якісне оволодіння цими прийомами буде сприяти подальшому вдосконаленню спортивної майстерності як кваліфікованих спортсменів, так і кікбоксерів масових розрядів.

Четвертий розділ “Аналіз показників виконання ударних прийомів руками і ногами у кікбоксерів різного рівня спортивної кваліфікації при настановах “сильно” та “швидко” присвячено особливостям проявів швидкісно-силових якостей в найпоширеніших ударних прийомах.

У результаті дослідження силових показників поодиноких ударів встановлено, що при виконанні кікбоксерами ударів руками і ногами спостерігається функціональна асиметрія, що узгоджується з даними інших досліджень (В.А. Таймазов, В.В. Федоров, 1987; W.1993 та ін.). Це виражається у тому, що у кікбоксерів при обох настановах удари лівою рукою і ногою слабші, ніж правою (табл. 1). Дослідження також показало, що у кікбоксерів обох кваліфікаційних груп при настанові “сильно” удари ногами є слабші (p<0,01), ніж удари однойменними руками, хоча до виконання ударів ногами залучаються більш потужні м'язові групи. Вірогідно, що менші показники силових проявів в ударах ногами спричинені низькою швидкістю руху ударної кінцівки, що, у свою чергу, зумовлено недостатньою міжм'язовою координацією, тобто неузгодженістю руху кінцівки з поворотом тулуба. Адже, за даними авторів (А.Я. Бунин, Г.Ф. Васильев, В.Д. Матюхин та ін., 1999; В.Н. Остьянов, И.И. Гайдамак, 2001 та ін.), ці чинники визначають силу ударів. Отже, очевидним резервом підвищення спортивної майстерності кікбоксерів є вдосконалення показників сили ударів ногами за рахунок поліпшення міжм'язової координації при їх виконанні.

Таблиця 1

Показники сили поодиноких ударів кікбоксерів

Групи Показники при настановах Розбіжності між показниками при різних

Удари кікбок- серів “швидко”, ум.од. “сильно”, ум.од. настановах, %

M ± m M ± m M ± m

Удар лівою К.К. 101 ± 4,2** 154 ± 5,1** 55 ± 4,3

рукою М.Р. 84 ± 2,4 134 ± 3,8 56 ± 2,8

Удар правою К.К. 131 ± 4,7*** 200 ± 5,4*** 56 ± 4,4

рукою М.Р. 111 ± 2,7 165 ± 3,5 49 ± 2,8

Удар лівою К.К. 102 ± 3,9 136 ± 4,9** 34 ± 2,3***

ногою М.Р. 97 ± 3,6 112 ± 3,9 16 ± 0,7

Удар правою К.К. 137 ± 4,3* 168 ± 4,9*** 23 ± 1,7**

ногою М.Р. 125 ± 3,6 139 ± 3,9 11 ± 0,7

Примітка.

Відмінності між показниками кваліфікованих кікбоксерів (К. К.) і кікбоксерів масових розрядів (М. Р.) достовірні при: * – р<0,05; ** – р<0,01; *** – р<0,001.

Показники сили поодиноких ударів руками і ногами при настанові “сильно” є вищі, ніж при настанові “швидко”. При цьому в ударах ногами розбіжності між силовими показниками при різних настановах є значно менші, ніж в ударах руками. Це свідчить про те, що при ударах ногами здатність диференціювати способи виконання “сильно” та “швидко” є нижча, ніж при ударах руками. Насамперед, це проявляється у кікбоксерів масових розрядів. Останнє узгоджується з даними А.І. Качуріна (1979) про те, що здатність до диференціювання показників виконання ударів поліпшується із підвищенням рівня спортивної кваліфікації. Отримані дані свідчать про те, що кікбоксерам масових розрядів доцільно застосовувати вправи для поліпшення міжм'язової координації при “сильному” та “швидкому” способах виконання ударів ногами.

Аналіз силових та часових показників ударних сполучень показав, що у кікбоксерів обох кваліфікаційних груп у сполученнях при настанові “швидко” силові показники перших ударів є суттєво меншими, ніж показники цих же ударів при настанові “сильно”, що видно на прикладі двоударних сполучень (табл. 2). Заключні ж удари у сполученнях при настанові “швидко” за своїми силовими показниками подібні до цих же ударів з настановою “сильно”. Отже, при виконанні сполучення з настановою “швидко” перший удар має переважно пошуковий, підготовчий характер, а заключний удар є акцентованим. Більший прояв цього ми спостерігаємо у кваліфікованих кікбоксерів.

Таблиця 2

Показники сили ударів у двоударних сполученнях

Групи кікбок-серів Показники при настановах Розбіжності між показниками

Удари у сполученнях “швидко”, ум.од. “сильно”, ум.од. при різних настановах, %

M ± m M ± m M ± m

Удар лівою К.К. 47 ± 3,8 120 ± 3,2*** 213 ± 31,9**

рукою – М.Р. 55 ± 4,6 89 ± 3,4 94 ± 16,5

удар лівою К.К. 94 ± 4,4** 116 ± 4,7*** 26 ± 4,5

ногою М.Р. 77 ± 3,5 93 ± 3,2 26 ± 5,5

Удар лівою К.К. 68 ± 3,8 107 ± 4,8*** 66 ± 7,4*

ногою – М.Р. 60 ± 3,4 84 ± 3,6 47 ± 6,9

удар лівою К.К. 100 ± 5,0** 116 ± 5,2** 29 ± 14,7

рукою М.Р. 84 ± 3,0 90 ± 3,3 9 ± 3,1

Примітка.

Відмінності між показниками кваліфікованих кікбоксерів (К. К.) і кікбоксерів масових розрядів (М. Р.) достовірні при: * – р<0,05; ** – р<0,01; *** – р<0,001.

Порівняння показників ударних прийомів кікбоксерів різної спортивної кваліфікації свідчить, що у кваліфікованих спортсменів сила ударів (поодиноких, див. табл. 1, та у сполученнях, див. табл. 2) є достовірно (р<0,05) більшою, а тривалість часових інтервалів між ударами у сполученнях – меншою, ніж у кікбоксерів масових розрядів.

Проаналізовано також структуру статистичних взаємозв'язків між силовими та часовими показниками сполучень ударів. Кореляційний аналіз показав наявність взаємозв'язків між показниками сили ударів та тривалістю часових інтервалів між ударами в сполученнях у кікбоксерів обох кваліфікаційних груп. Це ілюструється на прикладі сполучень ударів кваліфікованих кікбоксерів “удар лівою рукою – удар лівою ногою” та “удар лівою ногою – удар лівою рукою” (рис. 1). Результати свідчать, що і у кікбоксерів масових розрядів, і у кваліфікованих кікбоксерів у поєднаннях типу “удар рукою – удар ногою” та “удар ногою – удар рукою” збільшення сили першого удару супроводжується збільшенням тривалості часового інтервалу після нього (коефіцієнт кореляції r від ,364 до 0,889, при критичному значенні r ,361, p<0,05). Аналіз структури цих рухових дій за даними літератури (И.П. Дегтярев, 1979; А.И. Куликов, 1997 та ін.) свідчить, що нанесення попереднього сильного удару рукою (чи ногою) створює несприятливе вихідне положення для виконання наступного удару ногою (чи рукою, відповідно) і тому призводить до затримки перед ним. Отже, одним з реальних резервів вдосконалення спортивної майстерності кікбоксерів є зменшення цих затримок.

Вивчення статистичних взаємозв'язків між показниками триударних та двоударних сполучень з подібною структурою показало, що показники сили ударів руками та ногами, а також показники тривалості часових інтервалів між ударами в триударних сполученнях взаємопов'язані (коефіцієнт кореляції r від 0,404 до 0,875, p<0,05) з відповідними показниками в двоударних сполученнях з цією ж настановою. Ці дані свідчать про те, що побудова триударного сполучення (“прямий удар рукою – прямий удар рукою – раунд-кік ногою”) грунтується на поєднанні поодинокого удару рукою з двоударним сполученням (“прямий удар рукою – раунд-кік ногою”) подібно до триударної серії ударів руками у боксі (О.А. Кулиев, 1986).

Проаналізовано також структуру статистичних взаємозв'язків між силовими та часовими показниками ударних прийомів при різних настановах (рис. 2). На прикладі взаємозв'язків між показниками поодиноких ударів та показниками сполучення “удар лівою рукою – удар правою рукою – удар правою ногою” у кваліфікованих кікбоксерів можна побачити, що показники сили ударів (поодиноких та у сполученнях) та показники тривалості часових інтервалів між ударами у сполученнях при настанові “сильно” взаємопов'язані (коефіцієнт кореляції r від 0,368 до 0,930, p<0,05) з відповідними показниками при настанові “швидко”.

Наявність цих взаємозв'язків свідчить про те, що для збільшення показників сили ударів (поодиноких та у сполученнях), а також зменшення тривалості часових інтервалів між ударами у сполученнях, слід застосовувати вправи з настановою “швидко” та з настановою “сильно”, які за структурою відповідають ударним прийомам. Застосування таких вправ сприятиме підвищенню рівня проявів швидкісно-силових якостей в цих прийомах (Ю.В. Верхошанский, 1988; В.М. Платонов, М.М. Булатова, 1995; М.М. Линець, 1997).

Аналіз статистичних взаємозв'язків між показниками поодиноких ударів та показниками ударних сполучень показав, що у кікбоксерів обох кваліфікаційних груп силові показники ударів ногами у сполученнях взаємопов'язані (коефіцієнт кореляції r від 0,544 до 0,892, p<0,05) з силовими показниками відповідних поодиноких ударів ногами. На відміну від цього, між силою ударів руками у сполученнях та силою відповідних поодиноких ударів руками у кваліфікованих кікбоксерів ні при настанові “сильно”, ні при настанові “швидко” значущого взаємозв'язку не встановлено. У кікбоксерів масових розрядів такий взаємозв'язок виявлено лише у 3 із 14 досліджуваних нами випадків. Причому, один із виявлених взаємозв'язків є негативний (коефіцієнт кореляції r ,387). Це свідчить про те, що виконання удару рукою у сполученнях перед ударом ногою або відразу ж після нього відрізняється від виконання поодинокого удару рукою. Тому вдосконалення сполучень ударів руками і ногами та вдосконалення поодиноких ударів руками доцільно здійснювати при роздільному підході, тобто в окремих заняттях тижневого мікроциклу.

В результаті кореляційного аналізу також встановлено, що кількість та щільність взаємозв'язків між показниками різних ударних прийомів: ударів руками та ударів ногами; поодиноких ударів та сполучень ударів; двоударних та триударних сполучень) при настанові “швидко” є меншою, ніж при настанові “сильно”. Це свідчить про те, що показники ударних прийомів при настанові “швидко” є значною мірою незалежними один від одного, що узгоджується з даними Л.П. Матвєєва і А.Д. Новикова (1976), Ю.В. Верхошанського (1988), В.М. Платонова і М.М. Булатової (1995) та інших авторів про специфічність прояву швидкісних якостей. За результатами наших досліджень, ця тенденція стає більш вираженою із підвищенням рівня спортивної кваліфікації кікбоксерів.

У п'ятому розділі “Вдосконалення швидкісно-силових якостей в ударних прийомах кікбоксерів” шляхом узагальнення результатів проведених досліджень визначено, що очевидними резервами вдосконалення спортивної майстерності кікбоксерів масових розрядів є:

1. Вдосконалення показників сили ударів ногами.

Отримані дані дають підстави рекомендувати для цього вправи з поліпшення міжм'язової координації при “сильному” та “швидкому” способах виконання ударів, а саме: вправи для розвитку здатності поєднувати ударний рух кінцівкою з поворотом тулуба (при настанові “сильно”) та виконувати удар переважно за рахунок руху кінцівкою (при настанові “швидко”);

2. Зменшення затримок у сполученнях, які виникають після нанесення попереднього сильного удару рукою (чи ногою) перед наступним ударом ногою (чи рукою, відповідно).

Проведені дослідження дають підстави вважати, що досягти цього можна шляхом поліпшення міжм'язової координації при виконанні сполучень, а саме: через підвищення узгодженості рухів при виконанні попереднього та наступного ударів. Вивчення літератури та узагальнення практичного досвіду автора дозволили сформулювати методичні положення, яких доцільно дотримуватися при вивченні і вдосконаленні сполучень прямих ударів руками і раунд-кік ногами:

- у поєднаннях типу “удар рукою – удар ногою” попередній удар рукою варто виконувати таким чином, щоб створювати вихідне положення для наступного удару ногою (а саме: з перенесенням маси тіла з ударної ноги на іншу, уникаючи нахилу тулуба вперед);

- у поєднаннях типу “удар ногою – удар рукою” удар рукою після удару ногою слід наносити так, щоб ударний рух рукою випереджав постановку ноги на підлогу після удару (тобто виконувався відразу ж після влучення ноги в ціль, а не після постановки її на підлогу і прийняття положення бойової стійки);

3. Збільшення показників сили ударів руками і ногами (поодиноких та у сполученнях) і зменшення тривалості часових інтервалів між ударами у сполученнях.

Для цього слід застосовувати вправи, що за структурою відповідають ударним прийомам, з настановами “швидко” і “сильно”, тобто вправи, що можуть сприяти підвищенню рівня проявів швидкісно-силових якостей в ударних прийомах.

За отриманими результатами для вдосконалення швидкісно-силових якостей в ударних прийомах кікбоксерів масових розрядів нами розроблено методику, що передбачає застосування вправ для поліпшення міжм'язової координації при виконанні ударних прийомів з подальшим підвищенням рівня проявів швидкісно-силових якостей у прийомах при роздільному підході до вдосконалення сполучень ударів руками і ногами та вдосконалення поодиноких ударів руками. Аналіз даних науково-методичної літератури (В.Н. Платонов, 1997; К.П. Сахновський, 1997) дає підстави вважати, що застосування цієї методики сприятиме підвищенню ефективності навчально-тренувального процесу кікбоксерів, які тренуються за програмою етапу попередньої базової підготовки.

Порівняльний педагогічний експеримент, що проводився з метою вивчення ефективності розробленої методики, складався з двох етапів. Це було обумовлено тим, що вправи для поліпшення міжм'язової координації у процесі підготовки кікбоксерів доцільно виконувати перед застосуванням вправ для підвищення рівня проявів швидкісно-силових якостей в ударних прийомах, оскільки виконання перших пов'язане з акцентуванням уваги на способі виконання вправи, а виконання останніх – на максимальних швидкісних або силових проявах (Ю.В. Верхошанский, 1988; В.М. Платонов, М.М. Булатова, 1995; М.М. Линець, 1997; В.Н. Платонов, 1997 та ін.). На першому етапі експерименту відбувалася апробація тієї частини методики, що передбачає поліпшення міжм'язової координації при виконанні ударних прийомів (ударів ногами та сполучень ударів руками і ногами). На другому етапі – апробація частини методики, що спрямована на підвищення рівня проявів швидкісно-силових якостей в ударних прийомах (в поодиноких ударах руками і ногами та у сполученнях ударів).

Аналіз результатів першого етапу експерименту свідчить, що запропонована методика, яка передбачає поліпшення міжм'язової координації при виконанні ударних прийомів, дозволяє вирішувати такі завдання:–

вдосконалення показників сили ударів ногами;–

зменшення затримок у сполученнях після удару рукою (чи ногою) перед наступним ударом ногою (чи рукою, відповідно).

Порівняння динаміки досліджуваних показників у кікбоксерів експериментальної та контрольної груп свідчить про те, що запропонована методика при вирішенні зазначених завдань є ефективнішою (p<0,05) за традиційну.

Результати другого етапу педагогічного експерименту свідчать про те, що виконання розроблених нами вправ, які за структурою відповідають ударним прийомам, з настановами “швидко” та “сильно” є ефективним (p<0,05) для розвитку і підвищення рівня прояву в ударних прийомах швидкісно-силових якостей. Це виявляється як у збільшенні показників сили ударів (поодиноких та у сполученнях), так і у зменшенні показників тривалості часових інтервалів між ударами у сполученнях. Порівняння показників зростання швидкісно-силових проявів в ударних прийомах у спортсменів контрольної та експериментальної груп свідчить про те, що експериментальна методика є ефективніша за традиційну. Застосування розробленої нами методики дозволяє досягти достовірно більших позитивних змін (p<0,05) показників ударних прийомів з настановою “сильно”, ніж при застосуванні традиційної методики. Натомість, зміни показників ударних прийомів з настановою “швидко” у спортсменів обох груп достовірно не відрізнялися (p>0,05). Останнє підтверджує відомі дані про досить жорстку генетичну детермінованість швидкісних якостей (Ю.В. Верхошанский, 1988; В.М. Платонов, М.М. Булатова, 1995; М.М. Линець, 1997; В.Н. Платонов, 1997 та ін.).

ВИСНОВКИ

У дисертації наведено теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової проблеми спеціальної фізичної підготовки кікбоксерів, що полягає у вивченні змагального арсеналу ударних прийомів і визначенні найпоширеніших із них; дослідженні силових та часових показників цих прийомів при настановах “швидко” і “сильно” у кікбоксерів різного рівня спортивної кваліфікації; розробленні та експериментальному обґрунтуванні методики вдосконалення швидкісно-силових якостей в найпоширеніших ударних прийомах у кікбоксерів масових розрядів на етапі попередньої базової підготовки.

1. Аналіз науково-методичних джерел показав, що питання щодо частоти застосування різних ударних прийомів (поодиноких ударів руками і ногами та сполучень ударів) під час змагальних поєдинків розкрито недостатньо. Не досліджено особливості силових і часових показників ударних прийомів кікбоксерів з настановами “швидко” і “сильно” та не розроблено науково обґрунтованої методики вдосконалення цих прийомів.

2. Вивчення змагального арсеналу ударних прийомів кікбоксерів показало, що найпоширенішими є поодинокі прямі удари руками та раунд-кік ногами, а також наступні їхні сполучення: прямий лівою рукою – раунд-кік лівою ногою; раунд-кік лівою ногою – прямий лівою рукою; прямий правою рукою – раунд-кік правою ногою; прямий лівою рукою – прямий правою рукою – раунд-кік правою ногою; прямий правою рукою – прямий лівою рукою – раунд-кік лівою ногою.

3. Під час дослідження силових та часових показників найпоширеніших ударних прийомів виявлено, що у кваліфікованих кікбоксерів, подібно як і у кікбоксерів масових розрядів, спостерігається таке:

– при виконанні ударів руками і ногами з настановами “сильно” та “швидко” проявляється функціональна асиметрія;–

у сполученнях з двох та трьох ударів руками і ногами при настанові “швидко” перший удар має пошуковий, підготовчий характер, а заключний удар виконується акцентовано. При цьому у кваліфікованих кікбоксерів це більш виражене.

4. Для ударів ногами у порівнянні з ударами однойменними руками характерні менші (p<0,01) силові показники (при настанові “сильно”), а також нижчий рівень диференціювання “швидкого” та “сильного” способів виконання.

5. Кваліфіковані кікбоксери виконують ударні прийоми з більшою силою та меншими часовими інтервалами у сполученнях ударів (р<0,05), ніж спортсмени масових розрядів. Вони також краще диференціюють “швидкий” та “сильний” способи виконання ударів ногами.

6. У процесі вивчення структури статистичних взаємозв'язків між силовими та часовими показниками ударних прийомів з настановами “швидко” та “сильно” у кікбоксерів обох кваліфікаційних груп виявлено таке:–

при настанові “швидко” силові та часові показники різних ударних прийомів (зокрема, ударів руками та ударів ногами; поодиноких ударів та сполучень ударів; двоударних та триударних сполучень) є більшою мірою незалежними один від одного, ніж при настанові “сильно”. Ця особливість стає більш вираженою із підвищенням рівня спортивної кваліфікації кікбоксерів;–

силові показники ударів ногами у сполученнях з ударами руками, незалежно від настанови, взаємопов'язані із силовими показниками відповідних поодиноких ударів ногами (коефіцієнт кореляції r від 0,544 до 0,892);–

між силовими показниками ударів руками у сполученнях та силовими показниками відповідних поодиноких ударів руками взаємозв'язку не встановлено (р<0,05) (крім поодиноких випадків у кікбоксерів масових розрядів);–

силові та часові показники досліджуваних ударних прийомів при настанові “швидко” взаємопов'язані з відповідними показниками при настанові “сильно” (r від 0,368 до 0,930);–

у сполученнях типу “удар рукою – удар ногою” та “удар ногою – удар рукою” збільшення сили першого удару супроводжується збільшенням тривалості часового інтервалу після нього перед наступним ударом (r від 0,364 до 0,889);–

силові та часові показники у триударних сполученнях взаємопов'язані з відповідними показниками у двоударних сполученнях (r від 0,404 до 0,875).

7. Експериментально доведено, що запропонована методика вдосконалення швидкісно-силових якостей в ударних прийомах кікбоксерів на етапі попередньої базової підготовки, яка передбачає застосування вправ для поліпшення міжм'язової координації при виконанні прийомів з подальшим підвищенням рівня проявів швидкісно-силових якостей у них, при роздільному підході до вдосконалення сполучень ударів руками і ногами та вдосконалення поодиноких ударів руками, є ефективнішою (р<0,05) за традиційну методику.

СПИСОК ПРАЦЬ, ОПУБЛІКОВАНИХ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Яремко М.О. Програма поетапного вдосконалення проявів швидкісно-силових якостей в ударних прийомах кікбоксерів у підготовчому періоді макроциклу // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. праць під ред. С.С. Єрмакова. – Харків: ХХПІ, 2001. – № 4. – С. 7-10.

2. Яремко М. Силові та часові показники ударних прийомів кікбоксерів різної спортивної кваліфікації при установках “швидко” і “сильно”// Молода спортивна наука України: Зб. наук. статей з галузі фізичної культури та спорту. – Львів: ЛДІФК, 2001. – Вип. 5. – Т. 1. – С. 415-416.

3. Яремко М.О. Взаємозв'язок між силовими та часовими показниками ударних прийомів кікбоксерів // Молода спортивна наука України: Зб. наук. статей з галузі фізичної культури та спорту. – Львів: ЛДІФК, 2000. – Вип. 4. – С. 246-247.

4. Яремко М.О. Швидкісно-силові характеристики ударних дій кікбоксерів // Молода спортивна наука України: Зб. наук. статей аспірантів галузі фізичної культури та спорту. – Львів: ЛДІФК, 1999. – Вип. 3. – С. 268-272.

5. Яремко М.О. Особливості статистичних взаємозв'язків між силовими та часовими характеристиками сполучень ударів у кікбоксингу // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. праць під ред. С.С. Єрмакова. – Харків: ХХПІ, 1999. – № 19. – С. .

6. Яремко М.О. Вдосконалення проявів швидкісно-силових якостей в ударних прийомах кікбоксерів // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. праць під ред. С.С. Єрмакова. – Харків: ХХПІ, 1999. – № 16. – С. 21-24.

7. Яремко М.О. Аналіз застосування техніко-тактичних прийомів в умовах змагальних двобоїв у кікбоксингу (на прикладі фул-контакту) // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. праць під ред. С.С. Єрмакова. – Харків: ХХПІ, 1999. – № 7. – С. .

8. Роміх В.О., Козак І.Г., Яремко М.О. Особливості техніко-тактичного арсеналу кікбоксерів // Актуальні проблеми розвитку фізичної культури і спорту у ВНЗ України: Зб. наук. праць. – Львів, 1998. – С. 110-112.

АНОТАЦІЇ

Яремко М.О. Вдосконалення швидкісно-силових якостей в ударних прийомах кікбоксерів на етапі попередньої базової підготовки. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного виховання і спорту за спеціальністю 24.00.01 – Олімпійський і професійний спорт. – Львівський державний інститут фізичної культури. – Львів, 2001 рік.

Вивчено арсенал ударних прийомів, які застосовуються у змагальних поєдинках кікбоксерів. Визначено види ударних прийомів (поодиноких ударів руками і ногами та сполучень ударів), які застосовуються у змагальних поєдинках кікбоксерів частіше за інші. Досліджено силові та часові показники цих ударних прийомів при настановах “швидко” та “сильно” у кваліфікованих спортсменів та у кікбоксерів масових розрядів. Проаналізовано структуру статистичних взаємозв'язків між силовими та часовими показниками ударних прийомів при настановах “швидко” та “сильно”. На підставі результатів досліджень розроблено методику вдосконалення швидкісно-силових якостей в ударних прийомах кікбоксерів. Експериментально доведено ефективність застосування запропонованої методики на етапі попередньої базової підготовки кікбоксерів масових розрядів.

Ключові слова: кікбоксери, змагальні поєдинки, ударні прийоми, силові та часові показники ударних прийомів, швидкісно-силові якості, етап попередньої базової підготовки.

Improvement of the speed-strength qualities in the kickboxers' blowing actions at the stage of the preliminary basic preparation. – Manuscript.

Thesis for obtaining a scientific degree of Candidate of sciences in physical education and sport in speciality 24.00.01 – Olympic and professional sport. – Lviv State Physical Culture Institute. – Lviv, 2001.

Arsenal of the blowing actions, which are applied during kickboxers' competitive bouts, has been studied. Kinds of the blowing actions (single hand and leg blows, combinations of the blows), which are the most often applied by kickboxers, have been determined. Strength and time parameters of the blowing actions of the kickboxers of mass categories and of the qualified kickboxers with the installations “fast” and “strong” have been investigated. Structure of the interconnections between the strength and time parameters of the blowing actions with the installations “fast” and “strong” has been analysed. The methods of the improvement of the speed-strength qualities in the kickboxers' blowing actions has been elaborated on the base of the results of the investigations. The efficiency of the using of the proposed methods at the stage of the preliminary basic preparation of the kickboxers of mass categories has been experimentally proved.

Key words: kickboxers, competitive bouts, blowing actions, strength and time parameters of the blowing actions, speed-strength qualities, stage of the preliminary basic preparation.

Яремко М.А. Совершенствование скоростно-силовых качеств в ударных приемах кикбоксеров на этапе предварительной базовой подготовки. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата наук по физическому воспитанию и спорту по специальности 24.00.01 – Олимпийский и профессиональный спорт. – Львовский государственный институт физической культуры. – Львов, 2001 год.

Диссертационная работа посвящена проблеме совершенствования специальных скоростно-силовых качеств, которые играют важную роль при выполнении ударных приемов в процессе соревновательной деятельности кикбоксеров.

На начальном этапе исследования изучен арсенал ударных приемов, которые применяются квалифицированными кикбоксерами в процессе соревновательной деятельности. Установлено, что в соревновательных поединках чаще всего квалифицированные кикбоксеры применяют прямые удары руками и круговые удары (раунд-кик) ногами – одиночные, а также в двух- и трехударных сочетаниях.

На следующем этапе исследованы силовые и временные показатели наиболее употребляемых ударных приемов при установках “быстро” и “сильно” у кикбоксеров массовых разрядов и у квалифицированных спортсменов, а именно: показатели силы ударов (одиночных и в сочетаниях) и показатели продолжительности временных интервалов между ударами в сочетаниях.

В результате исследования одиночных ударов установлено, что при установке “сильно” показатели силы ударов ногами меньше, чем показатели силы ударов одноименными руками. Кроме этого, при ударах руками наблюдается более высокий уровень дифференцирования “сильного” и “быстрого” способов выполнения, чем при ударах ногами.

Также проанализирована структура статистических взаимосвязей между силовыми и временными показателями сочетаний ударов руками и ногами и силовыми показателями одиночных ударов при установках “быстро” и “сильно” у кикбоксеров разного уровня квалификации. В результате установлено, что при установке “быстро” силовые и временные показатели различных ударных приемов (ударов руками и ударов ногами; одиночных ударов и сочетаний ударов; двухударных и трехударных сочетаний) являются более независимыми один от другого, чем при установке “сильно”. Эта особенность становится более выраженной с повышением уровня спортивной квалификации кикбоксеров. В результате исследования также было установлено, что показатели силы ударов ногами в сочетаниях, независимо от установки и уровня квалификации, взаимосвязаны с показателями силы соответствующих одиночных ударов ногами. В отличие от этого, между показателями силы ударов руками в сочетаниях и показателями силы соответствующих одиночных ударов руками значимая взаимосвязь отсутствует (кроме единичных случаев у кикбоксеров массовых разрядов). Силовые и временные показатели ударных приемов при установке “быстро” взаимосвязаны с соответствующими показателями при установке “сильно”. Установлено, что при выполнении сочетаний типа “удар рукой – удар ногой” и “удар ногой – удар рукой” увеличение силы первого удара сопровождается увеличением продолжительности временного интервала после него перед следующим ударом.

Сопоставление силовых и временных показателей ударных приемов


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ФАЗОВІ РІВНОВАГИ В ПОТРІЙНИХ СИСТЕМАХНА ОСНОВІ АЛЮМІНІЮ, ЯКІ МІСТЯТЬ КВАЗІПЕРІОДИЧНІ ТА СПОРІДНЕНІ ФАЗИ З ПЕРІОДИЧНОЮ КРИСТАЛІЧНОЮ СТРУКТУРОЮ - Автореферат - 19 Стр.
ОЦІНКА, ПРОГНОЗУВАННЯ ТА ОПТИМІЗАЦІЯГІДРОХІМІЧНОГО РЕЖИМУ В УМОВАХ ТЕХНОГЕНЕЗУ(НА ПРИКЛАДІ БАСЕЙНУ Р.САМАРИ) - Автореферат - 23 Стр.
СИСТЕМА РОБОТИ НАД ДІЛОВИМ МОВЛЕННЯМНА УРОКАХ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИУ 5-7 КЛАСАХ - Автореферат - 21 Стр.
МОДЕЛЮВАННЯ СИСТЕМИ ПРОФЕСІЙНО–КАДРОВОГОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МАЛОГО БІЗНЕСУ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ - Автореферат - 29 Стр.
Наукове обгрунтування ролі та мІсця обласноЇ лІкарнІ в системІ охорони здоров’я на сучасному етапі реформування галузі - Автореферат - 26 Стр.
РОЗВИТОК ЕКОЛОГІЧНОЇ КУЛЬТУРИ ВЧИТЕЛЯВ СИСТЕМІ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ - Автореферат - 25 Стр.
ГРАМАТИЧНА СЕМАНТИКА АНАЛІТИЧНИХ СПОЛУЧНИКІВ ПІДРЯДНОСТІУ СТРУКТУРІ СКЛАДНОГО РЕЧЕННЯ - Автореферат - 29 Стр.