У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

КИЇВСЬКА МЕДИЧНА АКАДЕМІЯ

ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ ім.П.Л.ШУПИКА

ЯКИМІВ Ольга Володимирівна

УДК 615.014.47.012.07:664.1

ОБГРУНТУВАННЯ СКЛАДУ, ТЕХНОЛОГІЯ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНИХ

ЗАСОБІВ НА ОСНОВІ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ

15.00.01 - технологія ліків та промислова фармація

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата фармацевтичних наук

Київ – 2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі технології ліків з курсом промислової фармації Львівського державного медичного університету ім.Данила Галицького Міністерства охорони здоров'я України.

Науковий керівник: доктор фармацевтичних наук, професор

Калинюк Тимофій Григорович,

Львівський державний медичний університет

ім.Данила Галицького, завідувач кафедри

технології ліків з курсом промислової фармації.

 

Офіційні опоненти: доктор фармацевтичних наук, професор

Головкін В'ячеслав Олександрович,

Запорізький державний медичний університет,

завідувач кафедри технології ліків;

кандидат фармацевтичних наук, доцент

Москаленко Лідія Гіреївна,

Національний медичний університет ім.О.О.Богомольця

(м.Київ), доцент кафедри фармації.

 

Провідна установа: Національна фармацевтична академія МОЗ України

(м.Харків), кафедра аптечної технології ліків.

Захист відбудеться 05.07.2001 р. о 14 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.613.04 при Київській медичній академії післядипломної освіти ім.П.Л.Шупика за адресою: 04112, м.Київ, вул.Дорого-жицька, 9.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Київської медичної академії післядипломної освіти ім.П.Л.Шупика (04112, м.Київ, вул.Дорогожицька, 9).

Автореферат розісланий 04.04.2001 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Шумило Т.В.

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Однiєю з основних проблем фармацевтичної технологiї є вдосконалення iснуючих та створення i впровадження в медичну практику нових лiкарських засобів з максимальним терапевтичним ефектом і мiнiмальною побiчною дiєю.

На даний час продукти харчування, кондитерськi вироби зокрема, розглядаються не тiльки як джерело енергiї, але й як носiї бiологiчно активних сполук. У Державнi реєстри лiкарських засобів багатьох країн включені препарати на основi кондитерських виробiв: антисептичнi пастилки " Брадосол" та "Цепакол" (Канада), пастилки з протизапальною дією "Бепантен" (Швейцарiя) і "Лізобакт" (Боснія та Герцеговина), вiтамiннi пастилки "Пiковiт" та "Полiвiт Джунiор" (США), пастилки "Антинiкотин" (Польща), жувальнi гумки "Нiкоретте" (Швецiя) та багато iнших. Л.М.Граханцевою та Л.П.Овчаренко (1987, 1989) розроблені карамелі з фтивазидом і піридоксину гідрохлоридом для лікування туберкульозу у дітей. Як профілактичний засіб при простудних захворюваннях застосовується карамель "Аскосепт", до складу якої входять камфора, ментол, тимол і кислота аскорбінова (И.М.Болдина, В.К.Болдин, 1992). Необхідно відмітити, що для одержання рiзноманiтних кондитерських виробiв з лiкувальною i профiлактичною метою фармацевтичні фiрми все частiше використовують рослинну сировину.

Актуальність теми. В Українi проблема лікувально-профілактичних засобів на основi кондитерських виробiв ще не знайшла достатнього практичного вирiшення, випуск "смачних" лiкiв носить стихійний характер. Тому дослідження щодо створення i впровадження в медичну практику нових лiкарських засобів на основi таких кондитерських виробiв, як драже, цукерки, карамелi, пастилки, мармелад, жувальні гумки тощо є актуальним i перспективним.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацiйна робота виконана згiдно з планом проблеми "Фармацiя" МОЗ України i є фрагментом комплексної теми науково-дослiдної роботи Львiвського державного медичного університету ім.Данила Галицького (номер державної реєстрацiї 01.91.00.19.916, шифр теми IH.10.06.0001.91).

Мета і задачі дослiдження. Метою роботи було опрацювання оптимального складу, рацiональної технологiї та дослiдження лiкувально-профiлактичних засобiв на основi кондитерських виробiв з імуномодулюючою активністю та протимікробною дією.

Для досягнення поставленої мети необхiдно було вирiшити такi завдання:

- дослiдити сучасний стан i перспективи створення лiкувально-профiлактичних засобiв на основi кондитерських виробiв;

- опрацювати технологiю сухих екстрактiв ехiнацеї пурпурової, деревiю звичайного, сухого соку калини та провести їх дослідження;

- теоретично i експериментально обгрунтувати вид та склад карамелi;

- опрацювати рацiональну технологiю карамелi в лабораторних та промислових умовах;

- дослідити стабільність та провести стандартизацiю запропонованих лікувально-профілактичних засобів;

- розробити нормативно-технiчну документацiю на опрацьовані лiкувально-профiлактичнi засоби.

Об'єкт дослідження - сухі екстракти з кореневищ з коренями ехінацеї, трави деревію, сухий сік з плодів калини; лікувально-профілактичні засоби на основі кондитерських виробів.

Предмет дослідження – технологія сухих екстрактів і сухого соку калини та технологія льодяникових карамелей з екстрактами і карамелі з начинкою з соком калини.

Методи дослідження. Визначення біологічно активних речовин у рослинній сировині, екстрактах, сухому соці та лікувально-профілактичних засобах проводили спектрофотометричним методом. Для стандартизації сухих екстрактів, соку та карамелі використовували фізико-хімічні, хімічні та технологічні методи аналізу. Вивчення імуномодулюючої активності екстракту ехінацеї, протимікробної дії екстракту деревію, нешкідливості і мікробіологічної чистоти карамелей здійснювали біологічними та мікробіологічними методами.

Наукова новизна одержаних результатів. Вперше проведено ретроспективний аналіз і показана актуальність застосування лікувально-профілактичних засобів на основі кондитерських виробів.

Запропоновано програму організації і виконання наукового дослідження, теоретично обгрунтовані принципи розробки лікувально-профілактичних карамелей та опрацьовано алгоритм їх одержання.

Вперше запропоновано методи оцінки якості карамелей як лікарської форми.

На підставі проведених експериментальних досліджень опрацьовано оптимальний склад і рацiональну технологiю сухих екстрактів ехінацеї, деревію і сухого соку калини, досліджено імуномодулюючу активність та протимікробну дію.

Вперше опрацьовано оптимальні склади та рацiональну технологiю лiкувально-профiлактичних засобiв на основi кондитерських виробiв - льодяникової карамелi з екстрактами ехiнацеї та деревiю і карамелi з начинкою з сухим соком калини.

Розроблено технологiчні схеми одержання льодяникової карамелi з сухими рослинними екстрактами в лабораторних і промислових умовах і з начинкою з сухим соком у промислових умовах.

Новизна досліджень підтверджена патентами №31834 А і №31835 А від 15.12.2000 р.

Практичне значення одержаних результатів. За результатами проведених експериментальних досліджень у промислове виробництво ВАТ "Виробнича торгова кондитерська фірма "Ласощі" (м.Івано-Франківськ) впроваджено рецептуру та технологію льодяникових карамелей з екстрактом ехінацеї, екстрактом деревію та карамелі з начинкою з сухим соком калини (три акти впровадження від 6.10.95 р.); розроблено проекти НТД на одержання сухих екстрактів та сухого соку калини, а також на виробництво льодяникових карамелей з екстрактами лікарських рослин та карамелі з начинкою з сухим соком калини (акт впровадження від 15.12.99 р.); за опрацьованою технологією виготовлено експериментальну партію карамелi з екстрактом ехінацеї та екстрактом деревію і карамелi з начинкою з сухим соком калини.

Державним департаментом інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України видано патенти на склад лікувально-профілактичних карамелей "Їжачок" (№31834 А від 15.12.2000 р.) та "Ахілес" (№31835 А від 15.12.2000 р.).

Фрагменти дисертаційної роботи впроваджені в навчальний процес Національної фармацевтичної академiї України (м.Харків), Львiвського державного медичного унiверситету ім.Данила Галицького та Запорiзького державного медичного унiверситету (акти впровадження вiд 11.10.1996 р., 23.11.1999 р. та 16.02.2000 р. відповідно).

Особистий внесок здобувача в  розробку наукових результатiв:

- здiйснено інформаційний пошук та аналiз даних лiтератури;

- опрацьовано технологiю сухих екстрактiв ехiнацеї, деревiю та сухого соку калини, проведено їх дослідження;

- обгрунтовано доцiльнiсть опрацювання різних видів карамелi та оптимальнi склади лікувально-профілактичних засобів на основі кондитерських виробів, запропоновано рацiональну технологiю льодяникової карамелі з рослинними екстрактами та карамелі з начинкою з сухим соком калини;

- опрацьовано технологiчнi схеми виробництва в лабораторних і промислових умовах льодяникової карамелi з сухими екстрактами ехiнацеї та деревiю і карамелi з начинкою з сухим соком калини - в промислових умовах;

- вивчено стабільність та проведено стандартизацiю запропонованих лiкувально-профiлактичних засобiв;

- розроблено проекти нормативно-технiчної документацiї на новi лiкувально-профiлактичнi засоби на основi кондитерських виробiв.

Апробацiя результатiв дослiджень. Основнi положення дисертацiйної роботи представленi на Ш Нацiональному з'їздi фармацевтiв Молдови (Кишинiв, 1993), 1 конгресi Свiтової федерацiї українських фармацевтичних товариств (Львiв, 1994), науково-практичнiй конференцiї "Сучаснi проблеми фармацiї" (Харкiв, 1994), мiжрегiональнiй науково-практичнiй конференцiї "Актуальнi проблеми фармацевтичної науки та практики" (Запорiжжя, 1995), ХVI науковому з'їздi "Nauka i praktyka farmaceutychna w ochronie zdrowia" (Варшава, 1995), науково-практичнiй конференцiї, присвяченiй 75-рiччю Української фармацевтичної академiї "Досягнення сучасної фармацiї в медичну практику" (Харкiв, 1996), Міжнародній науково-практичній конференції з нагоди 80-річчя Інституту лікарських рослин УААН (Лубни, 1996), Міжнародній конференції "Актуальні проблеми клінічної імунології та алергології" (Київ, 1996), V Національному з'їзді фармацевтів України (Харків, 1999), I (VШ) з'їзді Асоціації стоматологів України (Київ, 1999) та на засіданні кафедри технології ліків з курсом промислової фармації Львівського державного медичного університету ім.Данила Галицького (Львів, 2001).

Публікації. За темою дисертацiї опублiковано 15 робiт, в тому числі 3 - у наукових фахових виданнях, 2 патенти, у збірниках наукових праць – 2 роботи, у матеріалах і тезах з'їздів та конференцій – 8.

Структура дисертації. Дисертацiйна робота складається з вступу, п'яти роздiлiв, висновкiв, списку використаних джерел та додаткiв, викладена на 147 сторiнках. Робота iлюстрована 17 таблицями (14 с.) i 9 рисунками (7 с.); 9 додатків (9 с.).

Список використаної літератури містить 186 джерел.

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

Сучасний стан та перспективи створення лікувально-профілактичних засобів на основі кондитерських виробів. Перспективними препаратами, особливо в дитячій та герiатричній практиці, є лiкарськi засоби на основi кондитерських виробiв. Це зумовлено рядом переваг, які властиві даним засобам, а саме: можливiсть поєднання багатьох лiкарських речовин в однiй лiкарськiй формi; пролонгування дiї, регулювання значення рН ротової порожнини; маскування неприємного запаху, смаку складових компонентiв тощо.

Певну роль в створенні лікарських засобів відіграють лікарські рослини, з яких заслуговують на увагу ехінацея пурпурова, деревій звичайний та калина звичайна. Тому ми вважали за доцільне попередньо опрацювати технологію, провести стандартизацію сухих екстрактів ехінацеї і деревію та сухого соку калини з метою їх подальшого використання для створення нових лікувально-профілактичних засобів на основі кондитерських виробів.

Нашою промисловістю такі лікарські засоби не випускаються. Залежність від зарубіжних фармацевтичних фірм у придбанні лікувально-профілактичних засобів на основі кондитерських виробів спонукає до необхідності створення вітчизняних препаратів.

Одержання сухих екстрактів ехінацеї, деревію та сухого соку калини, їх дослідження і стандартизація. Для опрацювання оптимального складу, раціональної технології та оцінки якості лікувально-профілактичних засобів на основі кондитерських виробів нами була розроблена програма організації та виконання наукового дослідження, а також алгоритм досліджень з опрацювання лікувально-профілактичної карамелі з рослинними екстрактами та соком, який включає одержання та дослідження сухих екстрактів ехінацеї, деревію і сухого соку калини; вибір виду карамелі; опрацювання складу та технології лікувально-профілактичних карамелей; вивчення стабільності, стандартизацію та дослідження мікробіологічної чистоти і нешкідливості опрацьованих лікувально-профілактичних засобів; оформлення відповідної НТД (рис.1).

При одержанні сухих екстрактів витяжку бiологiчно активних речовин з рослинної сировини проводили шляхом екстрагування до повного виснаження сировини гарячою водою на киплячому водяному огрівнику, виходячи iз спiввiдношення сировини i екстрагента 1:10.

Переробку плодiв калини починали з миття теплою водою, при цьому соковiддачi плодiв не спостерiгалось. При вiдтисканнi соку в нього переходить лише невелика кiлькiсть м'якотi, внаслiдок чого сiк легко сепарується на вершковiддiлювачi ОСД-1500 з одержанням освiтленого соку, вихiд якого становить 70%. Сiк наполовину розводили водою, фiльтрували i в такому виглядi використовували для подальшого висушування.

Висушування витяжок і соку проводили у сублімаційному апараті типу КС-30 (завод "Фрігера", Чехія). Одержанi лiофiльнi екстракти - рихлi, аморфнi свiтло-коричневого чи коричневого

Одержання і дослідження сухих екстрактів ехінацеї та деревію

І блок

Одержання і дослідження сухого соку калини

ІІ блок Вибір оптимального виду та опрацювання складу карамелі

ІІІ блок Опрацювання раціональної технології карамелі

Вивчення стабільності опрацьованих лікувально-профілактичних засобів

ІV блок

Дослідження нешкідливості та мікробіологічної чистоти опрацьованої лікувально-профілактичної карамелі

V блок Оформлення нормативно-технічної документації

Рис.1. Алгоритм опрацювання лікувально-профілактичних

засобів з рослинними екстрактами та сухим соком.

кольору пухкi маси iз специфiчним запахом, гiркi на смак. Сухий сік калини - аморфний, гiгроскопiчний порошок темно-рожевого кольору iз специфiчним калиновим запахом та солодко-кислим смаком.

Виходячи з вмісту біологічно активних сполук у даній рослинній сировині, що переходять у сухі екстракти, сухий сік і в карамелі, нами для їх визначення використано спектрофотометричний метод аналізу і розроблені відповідні методики. Спектри поглинання в УФ-ділянці записували на спектрофотометрі СФ-46. Для визначення фенольних сполук оптичну густину спиртових розчинів екстрактів вимірювали при довжині хвилі 325 нм. Їх кількісний вміст визначали в перерахунку на кислоту хлорогенову. Для визначення антоціанів оптичну густину розчину сухого соку в кислоті хлоридній вимірювали при довжині хвилі 510 нм. Кількісний вміст антоціанів визначали в перерахунку на ціанідин 3,5-диглікозид.

Вміст фенольних сполук у кореневищах з коренями ехінацеї становить не менше 5% (5,98±0,18), у траві деревію – не менше 8% (9,02±0,22); вміст антоціанів у плодах калини - не менше 1% (1,3±0,05).

Проведено стандартизацію сухих екстрактів та сухого соку. Результати експериментальних

досліджень наведені в табл.1. Таблиця 1

Результати контролю якості сухих екстрактів

ехінацеї, деревію та сухого соку калини в процесі зберігання

№ з/п Об'єкт дослідження Показники якості

органолептичні вміст біологічно активних речовин*, % вологість,% Домішки важких металів,%

1 2 3 Екстракт ехінацеї свіжоприготований Через 6 місяців зберігання Через 12 місяців зберігання Екстракт деревію свіжоприготований Через 6 місяців зберігання Через 12 місяців зберігання Сухий сік калини свіжоприготований Через 6 місяців зберігання Через 12 місяців зберігання Рихла, аморфна маса світло-коричневого кольору, гірка на смак, із специфічним запахом Без змін Без змін Рихла, аморфна маса темно-коричневого кольору, гірка на смак, із специфічним запахом Без змін Без змін Гігроскопічний порошок темно-рожевого кольору з солодко-кислим смаком і запахом калини Без змін Без змін 10,01±0,06 9,92 ±0,02 9,90±0,03 13,05±0,22 12,97±0,15 12,93±0,18 4,99±0,07 4,98±0,08 4,96±0,06 0,99±0,02 1,00±0,02 1,20±0,01 0,99±0,04 1,20±0,02 1,30±0,03 0,99±0,03 1,00±0,04 1,13±0,04 0,0040 0,0040 0,0039 0,0020 0,0020 0,0022 - - -

* - у сухих екстрактах ехінацеї та деревію визначали вміст фенольних сполук, у сухому соці калини – вміст антоціанів.

Як видно з наведених даних, показники якості сухих екстрактів та сухого соку калини знаходяться в межах допустимих відхилень.

Вивчення впливу екстракту ехінацеї на імунні механізми проводили в експерименті і в дослідах in vitro на імунокомпетентних клітинах периферичної крові здорових людей на кафедрі імунології та алергології Львівського державного медичного університету ім.Данила Галицького під керівництвом д.мед.наук В.В.Чоп'як. При цьому встановлено, що екстракт ехінацеї має стимулюючий вплив на спонтанні ферментативні, міграційні процеси полінуклеарів (макрофагів) і підсилює лімфоцитарні механізми, які є основними модуляторами імунної відповіді.

У лабораторiї санiтарної мiкробiологiї Львiвського НДI епiдемiологii та гiгiєни вивчені бактерiостатична та бактерицидна дiї бiологiчно активних речовин екстракту деревiю. Результати досліджень антимікробних властивостей біологічно активних речовин екстракту деревію підтверджують його виражену бактеріостатичну дію.

Опрацювання складу та технологія лікувально-профілактичних засобів на основі кондитерських виробів з сухими екстрактами ехінацеї, деревію та сухим соком калини. Враховуючи фiзико-хiмiчнi властивостi сухих екстрактiв ехiнацеї, деревiю та сухого соку калини, за узгодженням з технологами-кондитерами для екстрактiв з ехiнацеї i деревiю нами обрана льодяникова карамель, а для сухого соку калини - карамель з начинкою.

Шляхом експериментальних дослiджень встановлено спiввiдношення компонентів для приготування карамельної маси і начинки, склад яких наведено в табл.2.

Таблиця 2

Склад карамельних мас i начинки для одержання карамелi

№ з/п Назва сировини Співвідношення компонентів у частинах для приготування

Карамельної маси

льодяникова карамель карамель з начинкою Начинки

1 2 3 4 5 6 Цукор – пiсок Патока крохмальна Кислота лимонна Есенція яблучна Кислота молочна Пюре яблучне 72,0 36,0 - - - - 70,0 35,0 0,9 0,1 - - 55,0 30,0 - - 2,0 55,0

Наступним етапом дослідження був вибір форми карамелі, опрацювання її складу та технології. Виходячи з техніко-технологічних можливостей базової фірми виробника, нами обрано овальну форму карамелі. При опрацюванні складу карамелі враховували дані літератури і пропозиції лікарів. До 100,0 г карамельної маси вводили екстракту ехінацеї 0,8, деревію - 0,7 і сухого соку калини - 0,3 г. Встановлено, що в 100 г продукції льодяникової карамелі не менше 10 штук, а карамелі з начинкою – не менше 12 штук.

При опрацюваннi технологiї карамелi враховували склад дiючих речовин, що мiстяться в сухих рослинних екстрактах ехiнацеї, деревiю та сухому соцi калини. Карамель отримували двома способами. Перший спосiб полягав у безпосередньому введеннi екстрактiв та соку в карамельну масу. При цьому одержували карамелi типу льодяникiв. За другим способом з метою збереження дiючих речовин, якi розкладаються при температурi одержання карамельної маси, сухий сiк додавали в начинку карамелі. При цьому одержували карамель з начинкою, яка є доцiльною для сухого соку калини, що містить нестійкі біологічно активні речовини.

Оскiльки приготування карамелi з начинкою можливе тiльки в умовах виробництва, то в лабораторних умовах нами опрацьована технологiя тiльки льодяникової карамелi. Розроблені нами технологічні схеми одержання льодяникових карамелей та карамелі з начинкою наведені на рис.2 і 3.

Дослідження опрацьованих лікувально-профілактичних засобів. Однією з обов'язкових вимог, які ставляться до всіх лікарських засобів, є стабільність при зберіганні. Для вивчення стабiльностi опрацьованi нами карамелi зберiгали при кiмнатнiй температурi в герметичнiй упаковцi в захищеному вiд дiї свiтла мiсцi.

Аналiз карамелi в процесi зберiгання проводили згiдно з вимогами ГОСТів 5897-90, 5900-73, 5903-89, 5898-87, 5901-87, 26811-86. Нами опрацьовані методики кількісного аналізу, вивчені органолептичні та фізико-хімічні показники (зовнішній вид, запах, колір, кислотність, вологість, вміст сухих речовин, масова частка редукуючих речовин та масова частка золи, нерозчинної в 10% розчині кислоти хлоридної), в начинці карамелі визначали ще масову частку загальної кислоти сірчистої (табл.3 та 4).

За результатами експериментальних дослiджень встановлено, що кількісний вміст фенольних сполук у льодяникових карамелях з екстрактами ехінацеї та деревію і антоціанів у карамелі з начинкою з сухим соком калини, органолептичнi та фізико-хімічні показники якості опрацьованої карамелi в процесi зберiгання протягом шість мiсяцiв (час спостереження) практично не змiнилися і знаходяться в межах допустимих відхилень.

Таблиця 3

Результати експериментальних досліджень

органолептичних показників карамелі

Термін зберігання Органолептичні показники

форма характеристика поверхні Колір Смак і запах

І. Льодяникова карамель з екстрактом ехінацеї

Свіжопри- готована Овальна без деформації і перекосу шва Суха, без тріщин, з чітким малюнком, не злипається Світло-коричневий, забарвлення рівномірне Солодка, з присмаком ехінацеї, приємного запаху

Три місяці Без змін Без змін Без змін Без змін

Шість місяців Без змін Без змін Без змін Без змін

ІІ. Льодяникова карамель з екстрактом деревію

Свіжопри- готована Овальна без деформації і перекосу шва Суха, без тріщин, з чітким малюнком, не злипається Зеленувато-коричневий, забарвлення рівномірне Солодка, з гіркуватим присмаком деревію, приємного запаху

Три місяці Без змін Без змін Без змін Без змін

Шість місяців Без змін Без змін Без змін Без змін

ІІІ. Карамель з начинкою з сухим соком калини

Свіжопри- готована Овальна з незначною деформацією і без перекосу шва Суха, без тріщин, з чітким малюнком, без відкритих швів і слідів начинки на поверхні карамелі Світло-червоний, забарвлення рівномірне Кислувато-солодка, приємного запаху

Три місяці Без змін Без змін Без змін Без змін

Шість місяців Без змін Без змін Без змін Без змін

Вивчення нешкідливості карамелі з екстрактами ехінацеї, деревію та сухим соком калини проводили на базi Львiвського центру стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї при Держстандартi України. Як видно з даних табл.5 масові частки токсичних елементiв (cвинцю, кадмiю, миш'яку, ртутi, мiдi, цинку) не перевищують допустимих норм, а пестициди (алдрiн, фостоксин) не виявлені.

У відповідності до вимог мікробіологічних та санітарних норм №5061-89 проведені мікробіологічні дослідження опрацьованих лікувально-профілактичних засобів на визначення кількості мезофільних аеробних і факультативних анаеробних мікроорганізмів (МАФАМ), бактерій групи кишкових паличок (БГКП) – колі-формних, а також на наявність патогенних мікроорганізмів (сальмонели).

Таблиця 5

Результати аналізу карамелi на наявність токсичних елементів

та залишкової кількості пестицидів

Назва показників за НТД Характеристика і норми Відповідність за результатами

За НТД Фактично у карамелі

з екстрактом ехінацеї з екстрактом деревію з сухим соком калини

Масова частка токсичних елементів, мг/кг, не більше:

- свинець - кадмій - миш’як - ртуть - мідь - цинк 1,00 0,10 0,50 0,01 15,00 30,00 0,012 <0,005 <0,010 <0,001 0,351 0,051 0,014 <0,005 <0,010 <0,001 0,353 0,054 0,017 <0,005 <0,010 <0,001 0,402 0,052 Відповідає Відповідає Відповідає Відповідає Відповідає Відповідає

Масова частка залишкової кількості пестицидів, мг/кг, не більше:

- алдрін - фостоксин не допуск. не допуск. не виявл. не виявл. не виявл. не виявл. не виявл. не виявл. Відповідає Відповідає

Визначення кiлькостi мезофiльних аеробних i факультативних анаеробних мiкроорганiзмiв та бактерiй групи кишкових паличок - колi-формних у карамелi проводили за методиками згiдно з ГОСТом 14031-68.

Бактерiї роду сальмонел визначали у карамелi згiдно з "Iнструкцiєю за санiтарно-мiкробiологiчним контролем виробництва харчової продукцiї" (1989).

Таблиця 6

Результати мiкробiологiчних дослiджень лікувально-профілактичних засобів

Карамель Показники мікробіологічної чистоти

Кількість МАФАМ, КУО в 1 г карамелі БГКП (колі-форми) Патогенні мікроор-ганізми (сальмонела) в 25 г карамелі

За НТД факт. за НТД факт. за НТД факт.

З екстрактом ехінацеї З екстрактом деревію З начинкою з сухим соком калини 5,0ґ102 5,0ґ102 5,0ґ102 < 30 1,1ґ102 < 30 не допуск. не допуск. не допуск. не виявлено не виявлено не виявлено не допуск. не допуск. не допуск. не виявлено не виявлено не виявлено

Результати проведених мiкробiологiчних дослiджень представленi в табл.6 і свідчать про те, що опрацьовані лікувально-профілактичні засоби не містять колі-формних бактерій групи кишкових паличок та патологічних мікроорганізмів (сальмонели), кількість же мезофільних аеробних і анаеробних мікроорганізмів у карамелі не перевищує допустимих меж.

ВИСНОВКИ

1. На підставі ретроспективного аналізу сучасного стану і перспектив створення лікувально-профілактичних засобів на основі кондитерських виробів встановлено, що найбільш доцільною формою є карамелі. Запропоновано програму організації і виконання наукового дослідження, теоретично обгрунтовані принципи розробки лікувально-профілактичних карамелей та опрацьовано алгоритм їх одержання.

2. У результаті проведених фізико-хімічних і технологічних досліджень розроблена технологія сухих екстрактів ехінацеї, деревію, сухого соку калини та проведена їх стандартизація згідно з вимогами НТД. Одержані сухі екстракти відповідають вимогам ГФ ХІ видання.

3. У дослідах "in vitro" встановлено, що екстракт ехінацеї має стимулюючий вплив на спонтанні ферментативні, міграційні процеси полінуклеарів (макрофагів) і підсилює лімфоцитарні механізми, які є основними модуляторами імунної відповіді. Результати досліджень антимікробних властивостей біологічно активних речовин екстракту деревію підтверджують його виражену бактеріостатичну дію.

4. За результатами проведених досліджень обгрунтовано оптимальний вид кондитерських виробів з лікувально-профілактичною дією – льодяникової карамелі з сухими екстрактами ехінацеї та деревію і карамелі з начинкою з сухим соком калини. На основі фізико-хімічних і технологічних досліджень опрацьовано склад та раціональну технологію карамелі з екстрактами ехінацеї, деревію в лабораторних та промислових умовах і карамелі з начинкою з сухим соком калини - в промислових умовах.

5. При визначенні стабільності опрацьованих лікувально-профілактичних засобів в процесі зберігання протягом шести місяців (час спостереження) досліджено, що кількісний вміст біологічно активних речовин, основні фізико-хімічні та органолептичні показники практично не змінюються і знаходяться в межах допустимих відхилень. На підставі проведеного дослідження щодо нешкідливості опрацьованих лікувально-профілактичних засобів встановлено, що масові частки токсичних елементів є значно нижчими від допустимих, а залишкової кількості пестицидів не виявлено.

6. Дані експериментальних досліджень мікробіологічної чистоти опрацьованих карамелей свідчать про те, що вони не містять колі-формних бактерій групи кишкових паличок та патогенних мікроорганізмів (сальмонел), а кількість мезофільних аеробних і анаеробних мікроорганізмів не перевищує допустимих меж. Карамелі повністю відповідають вимогам мікробіологічних і санітарних норм (МБ №5061-89).

7. За результатами проведених експериментальних досліджень опрацьовано проекти ТУ на сухі екстракти, сухий сік та на виробництво нових лікувально-профілактичних засобів на основі кондитерських виробів. Рецептура і технологія льодяникової карамелі з екстрактами ехінацеї, деревію і карамелі з начинкою з сухим соком калини та проект ТУ на їх виробництво впроваджено на ВАТ " Виробнича торгова кондитерська фірма "Ласощі " (м.Івано-Франківськ).

Державним департаментом інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України видано патенти на склад лікувально-профілактичних карамелей "Їжачок" та "Ахілес".

Фрагменти дисертаційної роботи впроваджені в навчальний процес Національної фармацевтичної академії України (м.Харків), Запорізького державного медичного університету та Львівського державного медичного університету ім. Данила Галицького.

Основний зміст дисертаційної роботи викладений у наступних публікаціях:

1. Якимів О.В., Зузук Б.М., Калинюк Т.Г. Технологічні аспекти створення карамелей з рослинними екстрактами//Актуальні проблеми фармацевтичної та медичної науки та практики. - Запоріжжя, 1995.- С.126.

2. Калинюк Т.Г., Якимів О.В., Ганжа О.А. Лікарські препарати на основі кондитерських виробів//Фармац.журн.- 1996.- № 3.- С.108-111.

3. Якимів О.В. Опрацювання складу, технологія та дослідження лікувально-профілактичних засобів на основі кондитерських виробів//Вісник фармації.- 2000.- № 1 (21).- С.23-26.

4. Пат.31834 А Україна, МКИ6 А 61 К 33/00. Лікувально-профілактична карамель "Їжачок": Пат.31834 А Україна, МКИ6 А 61 К 33/00/Т.Г.Калинюк, О.В.Якимів, Б.М.Зузук, Л.В.Бензель (Україна).- № 98115817; Заявлено 03.11.98; Опубл.15.12.2000; Бюл.№ 7-П.

5. Пат.31835 А Україна, МКИ6 А 61 К 33/00. Лікувально-профілактична карамель "Ахілес": Пат.31835 А Україна, МКИ6 А 61 К 33/00/ Л.В.Бензель, Т.Г.Калинюк, О.В.Якимів, Б.М.Зузук (Україна).- № 98115818; Заявлено 03.11.98; Опубл.15.12.2000; Бюл.№ 7-П.

6. Якимів О.В. Дослідження лікувально-профілактичних засобів на основі кондитерських виробів//Вісник наукових досліджень.-1997.- № 6-7.- С.69-70.

7. Якымив О.В., Калинюк Т.Г. Некоторые аспекты создания лекарственных препаратов на основе жевательных резинок//ІІІ Национальный съезд фармацевтов Молдовы: Тез.докл.- Кишинев, 1993.- С.275-276.

8. Якимів О.В. Про використання карамелей у медичній практиці//Тези допов. І Конгресу СФУФТ.- Львів, 1994.- С.119-120.

9. Якимів О.В., Зузук Б.М., Калинюк Т.Г. Опрацювання технології карамелей з деякими рослинними екстрактами//Сучасні проблеми фармації: Тез.допов.республ.наук.-практ.конф.- Харків, 1994.- С.356.

10. Kaleniuk T., Jakymiw O. Technologia karmelуw z wyci№gami roњlinnymi o dzialaniu przeciwzapalnym i tamuj№cym krew//XYI Naukowy zjazd. Nauka i praktyka farmaceutyczna w ochronie zdrowia: Materialy zjazdowe.- Warszawa, 1995.- S.189.

11. Якимів О.В., Зузук Б.М., Калинюк Т.Г. Рослинна сировина і її біологічно активні речовини як джерела дієтичних і лікарських кондитерських виробів// Проблеми лікарського рослинництва: Тези допов. Міжнародної науково-практ.конфер. з нагоди 80-річчя інституту лікарських рослин УААН (3-5 липня 1996р.), м.Лубни.- Полтава, 1996.- С.254-255.

12. Якимів О.В., Калинюк Т.Г., Зузук Б.М. Опрацювання рецептури карамелей з рослинними екстрактами//Досягнення сучасної фармації в медичну практику: Тез.допов.наук.-практ.конф., присвяч.75-річчю Укр.фарм.акад.- Харків, 1996.- С.142.

13. Вплив Achillea millefolium на імунну систему організму/Л.Бензель, Я.Бойко, І.Януш, О.Якимів//Актуальні проблеми клінічної імунології та алергології.- Львів, 1996.- Вип.1.- № 1.- С.94.

14. Кордис М.С., Якимів О.В., Ващенко К.Ф. Застосування льодяникової карамелі з сухим екстрактом деревію в комплексному лікуванні захворювань пародонта// Стоматологічні новини. Актуальні проблеми стоматології.- Львів, 1997.- С.18.

15. Калинюк Т.Г., Якимів О.В. Технологія та стандартизація карамелі з екстрактами кореневищ з коренями ехінацеї та трави деревію//У з'їзд фармацевтів України: Тези допов.- Харків, 1999.- С.168.

Якимів О.В. Обгрунтування складу, технологія та дослідження лікувально-профілактичних засобів на основі кондитерських виробів. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата фармацевтичних наук за спеціальністю 15.00.01 – технологія ліків та промислова фармація. – Київська медична академія післядипломної освіти ім.П.Л.Шупика. – Київ, 2001.

Вперше проведено комплексне дослідження з опрацювання лікувально-профілактичних засобів на основі кондитерських виробів – льодяникових карамелей з сухими екстрактами ехінацеї та деревію і карамелі з начинкою з сухим соком калини.

На основі фізико-хімічних і технологічних досліджень опрацьовано оптимальний склад та раціональну технологію карамелі з екстрактами ехінацеї, деревію в лабораторних та промислових умовах і карамелі з начинкою з сухим соком калини - в промислових умовах. Вивчено показники їх якості, стабільність у процесі зберігання, мікробіологічна чистота та нешкідливість.

Ключові слова: сухі екстракти ехінацеї та деревію, сухий сік калини, лікувально-профілактичні засоби на основі кондитерських виробів, карамель, технологія, біологічні, мікробіологічні дослідження, стабільність.

Якымив О.В. Обоснование состава, технология и исследование лечебно-профилактических средств на основе кондитерских изделий. –Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата фармацевтических наук по специальности 15.00.01 – технология лекарств и промышленная фармация. – Киевская медицинская академия последипломного образования им.П.Л.Шупика. – Киев, 2001.

Впервые проведено комплексное исследование по созданию лечебно-профилактических средств на основе кондитерских изделий – леденцовой карамели с сухими экстрактами эхинацеи и тысячелистника и карамели с начинкой с сухим соком калины.

Разработана технология сухих экстрактов эхинацеи, тысячелистника и сухого сока калины с применением метода лиофильной сушки. Осуществлена их стандартизация.

Исследовано стимулирующее влияние экстракта эхинацеи в опытах "in vitro" на спонтанные ферментативные, миграционные процессы полинуклеаров (макрофагов) и усиливающее лимфоцитарные механизмы, которые являются основными модуляторами иммунного ответа. Экспериментально подтверждено выраженное бактериостатическое действие экстракта тысячелистника.

На основании физико-химических и технологических свойств сухих экстрактов эхинацеи, тысячелистника и сухого сока калины, по согласованию с технологами-кондитерами, обоснован оптимальный вид карамели с лечебно-профилактическим действием – леденцовой карамели с сухими экстрактами эхинацеи и тысячелистника и карамели с начинкой с сухим соком калины. Путем экспериментальных исследований установлены соотношения компонентов для приготовления карамельной массы и начинки. Разработан состав, рациональная технология карамели с экстрактами эхинацеи, тысячелистника в лабораторных и промышленных условиях и карамели с начинкой с сухим соком калины - в промышленных условиях.

Разработаны методики количественного анализа действующих веществ в карамели, изучены органолептические показатели качества (форма, характеристика поверхности, цвет, вкус и запах) предложенных карамелей и их стабильность в процессе хранения по таким физико-химическим показателям, как кислотность, влажность, содержание сухих веществ, массовая доля редуцирующих веществ, массовая доля золы. Проведены исследования согласно требований нормативно-технической документации на наличие токсических элементов и остаточных количеств пестицидов в разработанных лечебно-профилактических средствах и установлено, что массовые доли токсических элементов значительно ниже допустимых, а остаточные количества пестицидов не обнаружены. Данные экспериментальных исследований микробиологической чистоты разработанных карамелей свидетельствуют об отсутствии коли-формных бактерий группы кишечных палочек и патогенных микроорганизмов (сальмонелл), а количество мезофильных аэробных и анаэробных микроорганизмов не превышает допустимых границ. Карамели полностью отвечают требованиям микробиологических и санитарных норм.

Рецептура и технология леденцовой карамели с экстрактами эхинацеи, тысячелистника и карамели с начинкой с сухим соком калины внедрены в производственную деятельность ОАО "Виробнича торгова кондитерська фірма "Ласощі " (г.Ивано-Франковск).

В результате проведенных экспериментальных исследований разработаны ТУ на производство новых лечебно-профилактических средств на основе кондитерских изделий. Государственным департаментом интеллектуальной собственности Министерства образования и науки Украины выдано патенты на состав лечебно-профилактических карамелей "Їжачок" и "Ахілес".

Ключевые слова: сухие экстракты эхинацеи и тысячелистника, сухой сок калины, лечебно-профилактические средства на основе кондитерских изделий, карамель, технология, биологические, микробиологические исследования, стабильность.

Yakymiv O.V. The working out of compositions, technology and research of curative-preventive medicine basing on the confectionery. - Manuscript.

The dissertation for the scientific degree of candidate of pharmaceutical sciences for speciality 15.00.01 - technology of medicines and industrial pharmacy. – Kyiv medical academy post-graduate education named P.L.Shupyka. - Kyiv, 2001.

First confectionery curative-preventive medicine were created by complex investigations was estimated for glacial caramel that containe dry extracts of Echinacea purpurea and Achillea millefolium and Viburnum opulus dry juice in caramel filling.

Basing on physico-chemical and technological researches, optimal storage conditions and rational technology of caramel containing extracts of Echinacea purpurea, Achillea millefolium in laboratory and industrial conditions and caramel with filling that containe Viburnum opulus dry juice - in industrial conditions were worked out. The indexes of their quality, stability in the keep process, microbiological purity and hamfulness were assesed.

Key words: dry extracts of Echinacea purpurea and Achillea millefolium, Viburnum opulus dry juice, curative-preventive medicine basing on the confectionery, caramel, technology, microbiological, biological researches, stability.