У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Харківський національний університет ім

Харківський національний університет ім. В.Н.Каразіна

Ярмак Тетяна Василівна

УДК. 658.114: 316.33

ФОРМУВАННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОГО ІНТЕРЕСУ МОЛОДІ УКРАЇНИ

В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ СУСПІЛЬСТВА

( Соціологічний аналіз )

Спеціальність 22.00.07 – соціологія управління

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата соціологічних наук

Харків - 2001

Дисертація є рукописом.

Робота виконана в Харківському державному автомобільно-дорож-ньому технічному університеті Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник: кандидат філософських наук, доцент

Чаплигін Олександр Костянтинович,

Харківський державний

автомобільно-дорожний технічний університет,

завідувач кафедри філософії і політології

Офіційні опоненти: доктор філософських наук, професор

Полторак Володимир Абрамович,

Дніпропетровська академія управління

бізнесу і права,

завідувач кафедри соціології, філософії і

психології

 

кандидат філософських наук, доцент

Поступний Олександр Миколайович,

Національний технічний університет

(Харківський політехнічний інститут),

завідувач кафедри соціології і політології

Провідна установа: Львівський національний університет

ім. Івана Франка,

кафедра соціології

Захист відбудеться "17" квітня 2001р. о 15 годині на засіданні спеціалізованої ради Д 64.051.15 в Харківському національному університеті ім. В.Н.Каразіна за адресою: 61002, м.Харків, вул.Мироносицька,1, соціологічний факультет, ауд.2-13.

З дисертацією можна ознайомитися у Центральній науковій бібліотеці Харківського національного університету ім. В.Н.Каразіна за адресою: 61077, м.Харків,пл. Свободи,4.

Автореферат розіслано "17" березня 2001року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради, доцент І.І. Шеремет

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Для докорінних змін в усіх сферах суспільного життя і визначення сучасного місця України в європейській спільноті та світовій цивілізації в цілому необхідні програми радикальної реконструкції нашого суспільства, зорієнтовані на самореалізацію особистості, забезпечення її дійсної свободи та зростання ролі в системі суспільних відносин і соціальних інститутів.

Перехід до ринкової економіки, пов'язаний з трансформацією сучасного українського суспільства, викликає підвищений інтерес до людини, її сутності, системи потреб, інтересів, цінностей, які стимулюють її творчу активність. Оновлення українського суспільства потребує нових суб'єктів економічної діяльності, які характеризуються високим творчим потенціалом, самостійністю, ініціативністю, готовністю до ризику, вмінням прийняття обгрунтованих рішень.

Особливо актуалізується потреба вивчення процесу формування інтересів нової для нашого суспільства соціальної групи - підприємців. Розробка соціологічного підходу до вивчення підприємництва передбачає визначення не тільки об'єктивних, а й суб'єктивних детермінант, зокрема, соціально-професійних, особистісних характеристик його суб'єктів, дослідження сутності підприємницького інтересу, механізмів його формування, виявлення його значення у життєдіяльності особистості, напрямків розвитку в умовах становлення ринкових відносин.

Соціально-економічна ситуація в Україні обумовлює необхідність гармонізації інтересів суб'єктів підприємницької діяльності і владних структур суспільства цивілізованими засобами, що покликанана забезпечити державна соціальна політика. Як регулятор потреб та інтересів різних соціальних спільнот вона повинна забезпечувати узгодження суперечливих інтересів у суспільстві, стимулювати формування соціально спрямованих підприємницьких інтересів.

Тому потреба вичерпного розуміння природи, сутності та змісту підприємницького інтересу й зумовлює необхідність розгляду соціологічної теорії механізму становлення підприємницького інтересу молоді, яка б не лише забезпечувала розуміння сутності цього феномену, але й давала ефективні рекомендації щодо оптимізації процесу формування соціальної спрямованості останнього.

Виходячи з перспектив розвитку відкритого, демократичного українського суспільства, де соціальна спрямованість політики стає домінуючою стосовно перетворень в економічній сфері і реалізується через різні соціальні інститути, ми розглядаємо підприємницький інтерес як збуджувач творчої активності особистості.

Ступінь наукового опрацювання проблеми. Темі, що розробляється у дисертаційній роботі, поки недостатню увагу приділяє вітчизняна наука саме стосовно періоду ринкової трансформації суспільства.

Пріоритет наукових розробок з проблем підприємництва належить західним вченим, серед яких можна назвати Ж.Бодо, М.Вебера, П.Друкера, В.Зомбарта, Р.Кантільона, М.Пітера, Ж.Б.Сея, Ф.Хайєка, Р.Хізріча, А.Шапіро, Й.Шумпетера.

Р.Кантільон першим застосував поняття "підприємець" до характеристики людини з невизначеними фіксованими доходами. Представники класичної політичної економії характеризували підприємця тільки як "грошовиту людину", господаря, "роботодавця", власника, що йде на ризик заради збагачення. Вони не відводили підприємцю активної ролі в розвитку економіки. Французький економіст Ж.-Б. Сей, підкреслюючи активну роль підприємців в економіці, вважав, що успішна діяльність у цій сфері можлива за наявності підприємницьких здібностей та організаційних якостей.

Основи сучасного розуміння підприємництва, його ролі в економіці закладені представниками неокласичної школи: П.Друкером, В.Зомбартом, Ф.Хайєком, Р.Хізрічем, А.Шапіро, Й.Шумпетером та ін. Підприємництво вони розглядають як складне комплексне явище, для якого характерні новаторство, нова комбінація факторів виробництва, ризик і невизначеність, спрямованість на одержання прибутку, самостійність, жорсткість вимог до особистих якостей підприємця і, зокрема, знання, компетентність, вміння управляти людьми та приймати блискавичні рішення, шукати і знаходити нове діло тощо.

З кінця 80-х рр. проблеми підприємництва стають предметом вивчення науковців України і країн ближнього зарубіжжя. Заслуговують уваги роботи А.В. Бусигіна, Л.П.Дашкова, О.О. Динкіна, О.С.Кривцова, С.М.Соболя, А.Р.Стерліна, Б.А.Райзберга, В.М.Яковлева та ін., які присвячені аналізу теоретичних підходів до вивчення підприємницької діяльності та визначення її місця в ринковій економіці.

Питання економічних, соціальних, соціокультурних аспектів підприємницької діяльності, її виникнення, становлення та розвиток, механізми функціонування розглядаються в роботах Е.І.Борсученка, М.М.Єрмошенка, А.П.Кисельова, О.Д.Кузьмічова та ін.

Соціальні та соціально-психологічні характеристики вітчизняного підприємця (його самопочуття, здатність до ризику, рівень ділової етики, особистісні ділові якості та мотиви діяльності) є предметом досліджень таких учених, як А.І.Агеєв, А.Г.Арсеєнко, В.М.Ворона, Ж.М.Грищенко, О.К.Ємел'янов, І.Кононов, В.А.Міщенко, В.В.Радаєв, І.В.Сорока, Є.І.Суїменко, Г.П.Черніков.

Проблемам трансформації соціальної структури українського суспільства у зв'язку з появою вітчизняних підприємців присвячені роботи О.Л.Журавльова, Т.І.Заславської, В.Є.Пилипенка, В.П.Позднякова, О.О.Якуби та ін.

Високо оцінюючи наукову і практичну значущість досліджень зарубіжних та вітчизняних вчених, зусилля яких були спрямовані на вивчення різних аспектів підприємництва, варто зауважити, що ряд питань, які стосуються даної проблеми ще не стали предметом поглибленого аналізу. До них можна віднести розробку соціологічного аспекту вивчення підприємницького інтересу, його формування та реалізації в сучасних умовах. В наукових дослідженнях ми не знаходимо відповіді на цілий ряд важливих питань: що являє собою підприємницький інтерес як феномен особистості, яке місце він займає в системі внутрішніх збудників трудової активності, які його функції? Малодослідженими залишаються питання, пов'язані з умовами та особливостями його прояву у підприємців на різних етапах розвитку підприємництва в Україні. Саме соціологічний підхід дозволяє проаналізувати підприємницький інтерес, як системне явище в усіх його взаємозв'язках, виявити соціальну природу, функції, умови і фактори, що детермінують соціальну спрямованість останнього.

Таким чином, відчувається гостра необхідність соціологічного аналізу підприємницького інтересу як одного із механізмів, що регулює прояв соціальної, творчої активності особистості в мінливих суспільних умовах. Відсутність комплексного, грунтовного соціологічного аналізу цього соціального феномену, з одного боку, та зростаюче значення ролі підприємця в соціальному житті суспільства - з іншого, визначили вибір теми дисертації, її мету, завдання та логіку дослідження.

В дисертації проводиться аналіз природи, сутності та змісту підприємницького інтересу, показано його місце та роль серед таких внутрішніх регуляторів поведінки людини, як потреби, мотиви, цінності, соціальні настанови. Проаналізовані особливості його прояву у різних груп підприємців, проведений типологічний аналіз суб'єктів за рівнем сформованості їх підприємницьких інтересів. Соціологічне дослідження дозволило здійснити вивчення механізму формування підприємницького інтересу у молоді, виявити детермінанти його розвитку, розробити рекомендації щодо регулювання процесу становлення останнього в молодіжному середовищі.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертації тісно пов'язана з науковими програмами кафедри філософії і політології Харківського державного автомобільно-дорожнього технічного університету, де вона виконувалась. У межах комплексної загальноуніверситетської теми:"Моделювання складних соціально-економічних, екологічних та технічних систем на основі перспективних інформаційних технологій" дисертант брав участь в розробці держбюджетної науково-дослідної теми кафедри: "Духовні резерви людини в контексті соціально-політичних, культурних, цивілізаційних реалій на рубежі третього тисячоліття". Отримані результати знайшли відображнення у проміжних звітах за даними науково-дослідницької теми. Також автор представив матеріали у депоновану монографію: "Розвиток творчого потенціалу спеціаліста в процесі реформування вищої технічної школи України". Рукопис депоновано в ДНТБ України 26.05.1997р., №335. Ук-97. (у співавторстві).

Об'єктом дослідження виступають молоді підприємці (до 35 років) Харківського регіону.

Предметом дисертаційного дослідження є особливості формування підприємницького інтересу молоді, його спрямованість, механізми функціонування та розвитку в сучасних умовах.

Мета та завдання дослідження. Мета дисертаційного дослідження полягає в соціологічному аналізі сутності та змісту підприємницького інтересу, механізмів його формування у молодих підприємців Харківського регіону в умовах трансформації українського суспільства.

Для досягнення мети дослідження передбачалось розв'язати наступні завдання:

1.Розглянути теоретико-методологічні підходи до соціологічного аналізу проблеми підприємницького інтересу.

2.Визначити систему категорій, що характеризують підприємницький інтерес як соціальний феномен, внутрішній збуджувач творчої активності особистості.

3.Проаналізувати взаємозв'язок етапів становлення підприємництва в Україні та рівнів сформованості підприємницького інтересу у його суб'єктів в конкретних умовах трансформації українського суспільства.

4.З'ясувати ступінь впливу об'єктивних та суб'єктивних чинників на становлення та розвиток підприємницького інтересу молоді.

5.Визначити основні напрямки та перспективи формування соціальної спрямованості підприємницької діяльності в сучасних умовах.

Теоретично-методологічні засади дослідження. Вивчення соціологічної концепції підприємницького інтересу здійснювалося в межах структурно-функціональної парадигми, цивілізаційного та системно-діяльнісного підходу до аналізу даного суспільного феномену.

Це, зокрема, передбачає розгляд підприємницького інтересу як складного суперечливого явища, обумовленого об'єктивними та суб'єктивними чинниками, що дозволяє розробити технології оптимізації процесу його формування.

Змістовні особливості функціональної теорії передбачають вивчення підприємницького інтересу з точки зору його функціонального призначення як внутрішнього регулятора активності суб'єктів відповідного виду діяльності.

Цивілізаційний підхід значно поширює межі дослідницького поля, що робить можливим аналіз об'єктивних умов, які сприяють або перешкоджають формуванню соціальної спрямованості підприємницького інтересу. Оптимальними умовами виступають наявність громадянського суспільства, соціально-правової держави та демократичного устрою. Серед суб'єктивних детермінант слід відзначити соціальну зрілість суб'єктів підприємницької діяльності та ступінь усвідомлення важливості її соціальної спрямованості.

Принципове значення для аналізу поставленої проблеми має використання соціологічної теорії інтереса, мотивів та ціннісних оріентацій (А.І.Андрющенко, В.С.Бакіров, В.О.Правоторов, О.Г.Здравомислов, О.О.Якуба); теорії творчості (В.М.Ніколко, Б.В.Новіков, О.К.Чаплигін).

Емпіричну базу дисертації складають матеріали досліджень, які були проведені соціологічною лабораторією Харківського державного автомобільно-дорожнього технічного університету за участю автора протягом 1996-1999 рр.(опитування молодих підприємців, тих, що стояли у джерел становлення підприємництва у 1987-1989 рр. та молоді, що поповнила їх ряди після закінчення вузів у 1992-1995 рр.). У дослідженні також були використані статистичні документи та матеріали Харківського облстатуправління, результати конкретних досліджень інших соціологічних центрів України і Росії з питань підприємництва (Київ, Луганськ, Харків, Москва).

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертаційному дослідженні реалізовано соціологічний підхід до аналізу підприємницького інтересу як об'єктивно-суб'єктивного феномену, що детермінує творчу активність особистості.

Наукова новизна роботи складається з таких положень:

·

здійснено соціологічний аналіз сутності, змісту, природи та особливостей підприємницького інтересу молоді, розкрито його роль як збуджувача її творчої активності в соціально-економічній сфері;

· визначені критерії та емпіричні індикатори вимірювання ступеня сформованості підприємницького інтересу молоді;

· розглянуто механізми формування підприємницького інтересу у молоді в залежності від рівня їх включення в підприємницьку діяльність та від стану її розвитку в регіоні;

· проаналізовані об'єктивні умови та суб'єктивні фактори, що детермінують формування підприємницького інтересу у суб'єктів соціально-економічної діяльності;

· розроблена соціальна технологія щодо оптимізації процесу формування соціальної спрямованості підприємницького інтересу.

Теоретичне та практичне значення результатів дослідження. Теоретичне значення одержаних результатів полягає у розробці соціологічної концепції підприємницького інтересу, визначенні механізмів його формування у молодих підприємців, а також у можливості використання теоретичних розробок автора для подальшого проведення соціологічних досліджень проблеми. Здіснено уточнення його основних характеристик, функцій, умов і чинників становлення та особливостей реалізації інтересів суб'єктів в умовах трансформації українського суспільства.

Матеріали дисертаційного дослідження та надруковані роботи дисертанта можуть бути використані при підготовці відповідних навчальних курсів або спецкурсів з соціології управління, соціології підприємницької діяльності, економічної соціології, етики ділового спілкування.

Висновки автора можуть знайти застосування в соціальній практиці, оптимізації соціально-економічної політики та управління сферою підприємницької діяльності, при відпрацюванні механізмів взаємодії держави та представників підприємницького корпусу.

Ідеї автора були опробовані в ході реалізації програми "Економічна безпека і захист інтересів підприємців" у Харківському регіоні, програмах співробітництва з організацією "Союз підприємців", бізнес-інкубаторами та держадміністрацією м. Харкова.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є самостійно написаною науковою працею, в якій викладено авторський підхід до соціологічного аналізу проблеми формування підприємницького інтересу в умовах трансформації українського суспільства.

Конкретний внесок автора в розробку проблеми зазначений в авторефераті у переліку основних публікацій за темою дисертації. В працях №4 и №5 автором було розроблено теоретико-методологічний підхід до соціологічного аналізу підприємницького інтересу як збуджувача вільної, творчої діяльності особистості, розглянуто механізм його формування у молодих підприємців.

Апробація результатів дослідження. Основні положення та висновки дисертаційного дослідження були викладені на науково-практичних конференціях, соціологічних читаннях і міжнародних наукових семінарах: на міжнародному науковому семінарі "Соціальна стратифікація суспільства в сучасній Росії" (Москва, 1996), міжвузівських конференціях "Харківські соціологічні читання-94", "Харківські соціологічні читання- 95", "Харківські соціологічні читання-97" (Харків, 1994, 1995 та 1997). Окремі положення дисертації були обговорені на трьох міжнародних науково-практичних конференціях "ІІІ тисячоліття: гармонія людини, суспільства і природи" (Чугуїв-Харків, 1996), "Проблеми соціодіагностики в перехідний період" (Кривий Ріг, 1996), "Гуманітарне середовище вищого технічного закладу освіти (проблеми формування)" (Харків, 1999).

Результати роботи обговорювалися на засіданнях кафедри філософії і політології, практичних та науково-методичних семінарах гуманітарних кафедр Харківського державного автомобільно-дорожнього технічного университету, на спільному засіданні кафедри філософії і політології ХДАДТУ та кафедри соціології праці і управління Харківського національного університету ім.В.Н.Каразіна.

Публікації. Основні положення дисертації були представлені у дванадцяти друкованих роботах.

Структура та обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, двох розділів, висновків, додатків та списку використаної літератури (183 найменувань). Зміст викладено на 163 сторінках комп'ютерного тексту, проілюстровано у 5 таблицях, 7 малюнках.

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовується актуальність теми дисертації, викладаються її мета, завдання, об'єкт та предмет дослідження, характеризуються теоретична та емпірична бази, формулюються основні положення, які пропонуються до захисту, розкривається науково-практичне значення дисертації та ін.

Перший розділ дисертації "Теоретико-методологічні підходи до соціологічного аналізу інтересів у сфері підприємницької діяльності" розкриває специфіку соціологічного підходу до аналізу підприємницького інтересу як внутрішнього збуджувача творчої активності особистості, а також механізми розвитку підприємницького інтересу та фактори, що детермінують його формування.

У першому підрозділі "Підприємництво як соціальний феномен і об'єкт теоретичного аналізу" здійснена спроба соціологічного аналізу категорії "підприємництво", яке розглядається як специфічний вид діяльності, що сприяє розвитку особистості, її творчої активності в процесі самореалізацїї останньої. На базі аналізу зарубіжної та вітчизняної наукової літератури автор уточнює це поняття, розкриває його сутність, зміст та спрямованість в умовах трансформації українського суспільства.

При розробці концепції підприємницької діяльності, виявленні її специфіки автор спирається на теоретико-методологічні розробки структурно-функціональної парадигми та цивілізаційного підходу, що дозволяє всебічно розглянути механізми її функціонування та розвитку.

В цьому ж підрозділі розглядаються умови, що детермінують становлення підприємництва в Україні, дається соціальний портрет його суб'єкта, розкриваються внутрішні збуджувачі поведінки, прояву творчої активності.

Соціологічний підхід дозволив здійснити комплексний системний аналіз категорії підприємництва, як нового суспільного феномену, становлення якого детерміновано історичними, економічними, соціальними відносинами. Сутність підприємницької діяльності розглядається через такі її специфічні характеристики як іноваційнність, спрямованість на виробництво нових товарів, наданні нетрадиційних видів послуг з метою одержання прибутку. Ця діяльность, як правило, пов'язана з ризиком, що породжується невизначеністю, мінливістю сітуації. Її суб'єктам повинні бути притамані такі якості як творча активність, готовність до ризику, відповідальність, самостійність, потреба в самореалізації тощо.

У другому підрозділі "Підприємницький інтерес як збуджувач вільної творчої діяльності" йдеться про місце та роль підприємницького інтересу у формуванні вільної, творчої особистості. Підприємець, якому у ринковій економіці належать ключові позиції, спонукається до високоефективної господарської діяльності таким внутрішнім чинником як підприємницький інтерес. В основі підприємницького інтересу лежать потреби практичної діяльності господарського суб'єкта, його особистий інтерес. Дослідження підприємницького інтересу дисертант розпочинає з розкриття природи, сутності та змісту інтересу у філософській та соціологічній інтерпритації як важливого стимулу людської активності.

Провідна роль підприємницького інтересу виявляється опосередковано, відбиваючись у мотивах, ціннісних орієнтаціях, якими керуються суб'єкти в процесі підприємницької діяльності. Він виступає основою бажання підприємця господарювати ефективно, проявляти свої здібності, підприємливість, творчу активність.

Еволюція наукових поглядів стосовно сутності інтересів, їх справжньої природи за останні десятиліття зазнала великих змін – від розгляду їх як ідеальної спонукальної сили діяльності, в основі якої лежить фізична чутливість індивіда, до встановлення зв'язків між особистими інтересами та об'єктивною необхідністю. Оскільки вияв інтересів обумовлений не лише волею та бажаннями людей, а й багатьма об'єктивними обставинами (скажімо, типом виробничих відносин, рівнем розвитку продуктивних сил, характером суспільного розподілу праці), їх правомірно розглядати як об'єктивно-суб'єктивне явище. Спонукальною силою діяльності інтереси стають в процесі їх усвідомлення суб'єктом, коли вони впливають на формування особистості, сприяють розвитку її творчості, підприємливості тощо.

Вивчення підприємницького інтересу як соціального феномену, перш за все пов'язане з такою цінністю демократичного суспільства, як свобода, яка забезпечує можливість прояву самостійності, ініціативності, здатності до ризику, відповідальності за власну справу. Таким чином, можна констатувати, що серцевиною особистості є творчий потенціал, який виступає передумовою активного, творчого ставлення людини до діяльності. Підприємництво - один з найбільш насичених видів діяльності, який дозволяє людині реалізувати власні здібності, задовольнити суспільні та індивідуальні потреби, урізноманітнити мотивацію життєдіяльності. Формування підприємницького інтересу є разом з тим складовою процесу становлення творчого потенціалу людини.

Підприємницький інтерес дозволяє особистості не лише відповідним чином спрямовувати свою діяльність, але і вибирати оптимальні варіанти способу самореалізації, здійснювати вибір сфери підприємницької діяльності, а також організувати самозбагачення і саморозвиток підприємця в умовах ринкової економіки.

У третьому підрозділі "Механізм формування та характер функціонування підприємницького інтересу" розкривається специфіка формування підприємницького інтересу, який автор розглядає як процес становлення, розвитку та реалізації інтересів суб'єктів підприємницької діяльності, характер, сутність та спрямованість якої детерміновані системою об'єктивних та суб'єктивних чинників.

У підприємницькій діяльності чітко простежуються два взаємопов'язані аспекти: змістовний та мотиваційний, котрі відрізняються характером вимог. У першому випадку це характеристика зовнішніх вимог, у другому - тих, які пред'являє сама особистість до підприємницької діяльності. Змістовний бік діяльності підприємця залежить перш за все від вимог підприємницької діяльності. Мотиваційний аспект визначається особистими інтересами. Ядром мотиваційного механізму виступає підприємницький інтерес, специфіка якого детермінована особливостями підприємницької діяльності.

Як феномен особистості підприємницький інтерес виявляється в різних формах підприємницької діяльності, фіксується в системі показників як внутрішнього (суб'єктивного) так і зовнішнього (об'єктивного) характеру. Діалектика об'єктивного і суб'єктивного у формуванні підприємницького інтересу передбачає розкриття механізму мотивації - процесу переходу потреб особистості в настанову до діяльності по їх реалізації.

Обгрунтований дисертантом механізм формування як процес переходу потреб особистості в настанову до діяльності по їх реалізації охоплює з одного боку - потребу, привабливість, стимул, мотив, мотиватор, цінність, прагнення, які виявляють внутрішній механізм діяльності; з другого боку - зовнішні можливості їх реалізації, що забеспечує цілеспрямованість дій, зв'язок зовнішніх та внутрішніх характристик діяльності. В результаті поєднання відбувається важливий з точки зору механізму діяльності вибір шляху досягнення цілей, способів і засобів дій, їх спрямованості. У роботі доведено, що основою мотиваційного механізму виступає підприємницький інтерес, специфіку якого потрібно шукати у господарській діяльності, в особливостях її соціально-економічної форми – у виробничих відносинах, насамперед у відносинах власності даного суспільства.

У другому розділі "Формування та розвиток інтересів української молоді в сфері підприємництва в умовах трансформації суспільства" аналізуються умови та фактори, які детермінують реальний стан підприємницького інтересу, можливості його прояву в соціальній практиці, визначаються шляхи оптимізації процесу формування його соціальної спрямованості, розкриваються перспективи розвитку молодіжного підприємництва в Україні.

У першому підрозділі "Типологізація та етапи формування інтересів сучасних молодих підприємців" аналізуються моделі та етапи становлення підприємництва, які характеризують рівень його соціальної спрямованості. У роботі розглядається формування прошарку сучасних українських підприємців відповідно цим етапам. В становленні вітчизняного підприємництва у дисертації виділяються три основні етапи: перший (1987-1989рр.), коли видбувається вибір підприємницької діяльності; другий (1990-1992рр.) - освоєння цього виду діяльності; третій (з 1992р. і до теперішнього часу) - етап практичної підприємницької діяльності. Визначені етапи становлення вітчизняного підприємництва відбивають стан розвитку суспільства в цілому.

Вперше виділені та обгрунтовані етапи формування підприємницького інтересу: інформаційно-когнітивний, який визначає вибір підприємницької діяльності; операційно-енергетичний, на якому розкриваються можливості самореалізації в підприємницькій діяльності у відповідності до здібностей; мотиваційно-змістовний, де формуються інтереси, цінності, соціальні установки; особистісно-професійний, що передбачає розвиток необхідних особистісно-професійних якостей. Їх послідовність не випадкова: кожний наступний етап в "знятому" вигляді охоплює в себе попередні і може існувати тільки на їх основі. Становлення підприємницького інтересу особистості йде від найпростішого самовідчуття, самоспостереження через інтереси, цінності, ціннісні орієнтації до професійного самоствердження суб'єкта в цій сфері діяльності і передбачає наявність готовності молодої людини діяти у ринкових умовах, наявності вмінь та навичок ефективної організації власної справи.

З розвитком підприємницького інтересу, що підтримується удосконаленням ринкового механізму господарювання, поширюється соціальна спрямованість підприємницької діяльності, зростає відповідальність суб'єктів, їх активність, що відкриває довгострокові перспективи розвитку підприємництва.

У підрозділі аналізуються критерії, які дають можливість виділити підприємців як особливу соціальну групу, виявити їх соціальні характеристики, соціальний портрет, визначити їх місце в соціальній ієрархії та у системі суспільних відносин у цілому.

У другому підрозділі "Умови та фактори становлення інтересів сучасних вітчизняних підприємців" розкривається реальний рівень розвитку підприємницького інтересу, дається аналіз умов та факторів становлення вказаного феномену, а також особистих якостей та ціннісно-нормативних регуляторів діяльності підприємця.

Матеріали досліджень показують, що підвищений інтерес молодь виявляє до таких сфер підприємництва як торгівля, постачання, комерція, фінансово-кредитна, страхова діяльність та надання послуг населенню, внаслідок того, що вони дають можливість швидкого прибутку та відносяться до найбільш нових і найменш освоєних.

Аналіз структури ціннісних орієнтацій опитуваних молодих підприємців показує, що на перший план в ціннісній ієрархії виходять такі цінності як матеріальний добробут, відчуття особистої свободи, незалежності. Респонденти вбачають успіх у власних особистісних якостях, в наявності підприємливості, компетентності, ініціативності, вміння ризикувати.

Вивчення мотиваційних пріоритетів молодих підприємців як важливого індикатора формування підприємницького інтересу показало, що 97% опитуваних високо оцінили прагнення до самостійності і незалежності як побуджувальний мотив до заняття підприємництвом, і у більшості опитуваних (78%) він реалізований.

Виділений як пріоритетний мотив самостійності і незалежності вказує, що основними є цінності свободи як можливості максимально реалізуватися, бути хазяїном, здатним ризикувати, нести відповідальність за свої вчинки, вміти пристосовуватися до економічної кон'юнктури. Очевидно, це й свідчить про стійкість цінносних орієнтирів у формуванні життєвих ідеалів.

В дослідженні виявлені різні типи зв'язків між мотивами підприємницької діяльності. Це дало можливість виділити три найбільш виражені орієнтації: 1) на кар'єристсько-споживчий інтерес; 2) творчо-альтруїстичну поведінку; 3) соціально-економічну спрямованість діяльності.

Аналіз об'єктивних та суб'єктивних факторів, які детермінують розвиток підприємницького інтересу, показує, що в умовах трансформації українського суспільства практично не сформувалися передумови розвитку підприємницького інтересу: правова держава, розвинене громадянське суспільство, демократичні регулятори, а також спостерігається низький рівень соціальної зрілості суб'єктів, брак чітких настанов на досягнення соціально-значущих цілей, орієнтація на вузькогрупові інтереси тощо.

Однак формування та розвиток підприємницького інтересу у суспільстві вважається необхідним, про що свідчить практика розвинених країн, де підприємництво розглядається як гарант стабільного розвитку, визначальний чинник економічного розвитку держави.

У третьому підрозділі "Перспективи розвитку молодіжного підприємництва в Україні" дисертант робить спробу на основі аналізу становлення та формування підприємництва виявити перспективу подальшого розвитку підприємницької діяльності в українському суспільстві. Перспективи розвитку українського підприємництва пов'язані з молоддю, тому що вона більшою мірою, аніж інші верстви населення, сприймає інноваційні методи господарювання, які спираються на індивідуальну ініціативу та підприємливість. Незважаючи на те, що соціально-економічні умови не сприяють розвитку підприємницького інтересу, більшість молодих підприємців сповнені оптимізму і віри в успіх своєї діяльності. Результати соціологічних досліджень демонструють впевненість молоді у тому, що саме підприємництво допоможе вивести Україну з економічної кризи.

Молодіжне підприємництво в основному пов'язане з розвитком малого бізнесу, який в нинішніх умовах є проблематичним: з одного боку, різко зростає значення малих підприємств, збагачуються їх функції, з другого - наявна тенденція зниження життєздатності малих форм підприємництва. Тому ми вважаємо за необхідне створення системи державної підтримки малих підприємств, що охоплювала б економічні, правові, соціальні заходи у загальній системі державного регулювання підприємницької діяльності, розробки механізмів взаємодії владних органів, структур та суб'єктів підприємницької діяльності, визначеня соціально-значущих цілей підприємництва як пріоритетних для розвитку суспільства.

Автор констатує, що розвиток молодіжного підприємництва в Україні можливий за умов активізації діяльності органів самоврядування в економічній сфері з метою стимулювання розвитку різноманітних напрямків підприємницької діяльності, створення системи надійних правових та інших соціальних гарантій товаровиробників, а також ефективного механізму їх соціального захисту. Загальним висновком є визначення необхідності формування соціально орієнтованого підприємницького інтересу, в якому органічно поєднуються соціально-значущі цілі суспільства та успішні перспективи розвитку підприємництва.

Висновки. У висновку дисертаційної роботи узагальнено результати вивчення підприємницького інтересу молоді як об'єктивно-суб'єктивного феномену, визначено його основні характеристики, механізми формування а також перспективи подальшого розвитку підприємницької діяльності.

Стисло характеризується проблемна ситуація, яка полягає в протиріччі між потребою суспільства в підприємницькій діяльності і відсутністю ефективних механізмів її втілення в соціальну практику. Автором розроблена соціологічна концепція підприємницького інтересу, визначені критерії та емпіричні показники рівня його розвитку в умовах трансформації суспільства. Для досягнення поставленої мети був проаналізований реальний стан сформованості підприємницького інтересу в молодіжному середовищі, визначені умови і фактори, що детермінують його становлення, розвиток та формування.

Соціологічний аналіз даного феномену дозволив поширити знання щодо особистісних характеристик підприємця, факторів та етапів становлення його як суб'єкта підприємницької діяльності, зафіксувати вітчудження інтересів владних структур та підприємців.

Об'єктивними умовами, що перешкоджають підвищенню соціальної зрілості суб'єктів, є відсутність розвиненого громадянського суспільства, яке б гарантувало самостійність і незалежність підприємців, демократичної правової держави, що забезпечувала б сприятливий соціально-психологічний клімат у суспільстві.

Було підтверджено гіпотезу щодо основних детермінант формування підприємницького інтересу. До них, зокрема, відносяться рівень соціально-економічного та соціально-політичного розвитку країни, сталість соціальної структури, стабільність ринкових відносин.

Суб'єктивний чинник функціонування підприємницького інтересу становить соціальна зрілість суб'єктів підприємницької діяльності, ступінь сформованості їхніх особистісних якостей та мотивів діяльності, наявність соціально-значущої спрямованості підприємницької діяльності.

Автором розроблені практичні рекомендації щодо регулювання підприємницьких інтересів молоді України, які знайшли своє відображення в регіональній програмі "Економічна безпека і захист інтересів підприємців".

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

1.Ярмак Т.В. Предпринимательская деятельность как потребность в самореализации современной молодежи // Вісник Харківського національного университету ім. В.М.Каразіна, №489'2000.- Харків: ХНУ.- 2000.- С.29-34.(0,4др.арк).

2.Ярмак Т.В. Потенциал предприимчивости современной украинской молодежи // Методологія, теорія та практика соціологічного аналізу суспільства. Збірник наукових праць.- Харків: ХНУ. - 2000.- С.187-190.(0,3др.арк.).

3.Ярмак Т.В. Молодежное предпринимательство в Украине (Перспективы развития). Научный информационный журнал "Бизнес информ", №3(271).- Харьков, 2000. -С.19-22.(0,3др.арк.).

4.Ярмак Т.В. Підприємницький інтерес як основа самоствердження особистості // Вестник Харьковского государственного политехнического университета (Сборник научных трудов). Вып. 16. - Харьков: ХГПУ, 1998. - С.19-22. (0,3др.арк.)

5.Ярмак Т.В. Предпринимательская мотивация как процесс формирования личностного интереса // Вестник Харьковского государственного политехнического университета. Вып. 21. - Харьков: ХГПУ, 1998. - С.94-98.(0,3др.арк.)

6.Ярмак Т.В. Предпринимательство как фактор активности человека //Вестник Харьковского государственного политехнического университета. Вып. 22. - Харьков: ХГПУ, 1998. - С.59-63. (0,3др.арк.)

7.Чаплыгин А.К., Ярмак Т.В. Предпринимательство как самореализация личности (попытка сравнения российского и украинского опыта) // Харьковские социологические чтения -97.-Х.:ХГУ, 1997. - С.181-187.(0,4др.арк.)

8.Чаплыгин А.К., Ярмак Т.В. О системе комплексной оценки качества подготовки специалиста // Харьковские социологические чтения-94. - Х.: ХГУ, 1994. - С.176-182.(0,4др.арк.)

9.Чаплыгин А.К., Ярмак Т.В. Социологический анализ некоторых проявлений национального менталитета в студенческой среде // Харьковские социологические чтения-95. - Х.: ХГУ, 1995. - С.143-146.(0,3др.арк.)

10.Ярмак Т.В. Предпринимательский интерес как форма реализации творческого потенциала человека // "Третье тысячелетие: гармония человека,, общества и природы". Тезисы докладов и сообщений международной научно-практической конференции. - Чугуев, 1996. - С.95-96.

11.Ярмак Т.В. Предпринимательская деятельность и самореализация личности // "Проблемы социодиагностики в переходный период". Материалы международной конференции. КГПИ. - Кривой Рог, 1996. - С.95-97.(0,2др.арк.)

12.Ярмак Т.В. Предприимчивость как ведущее качество рыночных отношений.// Материалы Всеукраинской научно-практической конференции "Гуманітарне середовище вищого технічного закладу освіти (проблеми формування)". - Харьков, 1999. - С.44-47. (0,3др.арк.).

АНОТАЦІЯ

Ярмак Т.В. Формування підприємницького інтересу молоді України в умовах трансформації суспільства (соціологічний аналіз). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата соціологічних наук за спеціальністю 22.00.07 – соціологія управління. - Харківський національний університет ім. В.Н.Каразіна, Харків, 2001.

У дисертації здійснена спроба дати узагальнену характеристику категорій "підприємство", "підприємець", "підприємницька діяльність", "підприємницький інтерес".

Автором розкривається сутність підприємницької діяльності, визначено ознаки цього виду діяльності з точки зору соціологічної теорії. Аналізується природа, структура та основні функції підприємницького інтересу як об'єктивно-суб'єктивного феномену, що детермінує творчу активність особистості, розглядаються особливості формування підприємницького інтересу на різних етапах розвитку підприємництва в Україні. Висвітлюються основні програмні положення і методика соціологічного дослідження проблеми формування підприємницького інтересу у молодіжному середовищі, умов та факторів його розвитку. Розглядається необхідність комплексних заходів щодо оптимізації процесу формування та соціальної спрямованості підприємницького інтересу, дається оцінка перспектив розвитку цього виду діяльності в Україні.

Запропоновані суб'єктивно-особистісні та об'єктивно-соціальні показники сформованості підприємницького інтересу, розроблена система заходів управлінського характеру щодо економічної безпеки і захисту інтересів підприємців. Обгрунтована необхідність вивчення та дослідження підприємницького інтересу молоді, який сьогодні стає важливим фактором економічної, політичної, творчої активності суб'єктів соціально-економічної діяльності сучасного суспільства.

Ключові слова: підприємництво, підприємець, підприємницька діяльність, підприємницький інтерес, підприємницька мотивація.

АННОТАЦИЯ

Ярмак Т.В. Формирование предпринимательского интереса молодежи Украины в условиях трансформации общества (социологический анализ).- Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата социологических наук по специальности 22.00.07 – социология управления. – Харьковский национальный университет им. В.Н.Каразина, Харьков, 2001.

В диссертационной работе представлен социологический анализ изучения предпринимательского интереса и его функционирования в качестве одного из главных условий развития рыночной экономики. Проведен социологический анализ сущности, смысла и особенностей предпринимательского интереса молодежи, раскрыта его роль как побудителя творческой активности личности в социально-экономической сфере.

На основе использования структурно-функциональной парадигмы, цивилизационного и системно-деятельностного подходов автор рассматривает предпринимательский интерес как объективно-субъективный феномен, который детерминирует творческую активность молодых предпринимателей по достижению индивидуальных и социально-значимых целей.

Изучение предпринимательского интереса молодежи как социального феномена связано прежде всего с такой ценностью демократического общества как свобода, которая на индивидуально-личностном уровне реализуется в таких эмпирически зафиксированных качествах человека, как самостоятельность, инициативность, способность к риску, ответственность за собственное дело. Ядром личности выступает творческий потенциал, который предстает как интегративный результат активного, творческого отношения человека к общественно-признанной и продуктивной деятельности. Предпринимательство - одно из наиболее насыщенных видов деятельности, которое позволяет человеку реализовать собственные способности, потребности, разнообразить мотивацию поведения. Предпринимательский интерес позволяет личности не только соответствующим образом направлять свою деятельность, но и выбирать сферы предпринимательской деятельности, оптимальные способы ее реализации, а также организовывать самообогащение и саморазвитие в условиях рыночной экономики.

Ведущая роль предпринимательского интереса проявляется опосредовано, отображаясь в многочисленных мотивах, связанных с соответствующими ценностными ориентациями, которыми руководствуются социально-экономические субъекты в процессе своей деятельности. В таком виде предпринимательский интерес выступает как основной побудитель, который вызывает желание предпринимателя проявлять свои способности, предприимчивость, инициативность и т.д.

Социологический подход позволяет раскрыть механизмы формирования предпринимательского интереса молодежи в условиях трансформации украинского общества, выделить этапы становления предпринимательской деятельности в Украине. Впервые выделены и обоснованы этапы формирования предпринимательского интереса: информационно-когнитивный, который определяет выбор предпринимательской деятельности; операционно-энергетический, на котором раскрываются возможности самореализации в предпринимательской деятельности в соответствии со способностями; мотивационно-смысловой, где формируются интересы, ценности, ценностные ориентации; личностно-профессиональный, обуславливающий развитие необходимых личностно-профессиональных качеств. Сформированный предпринимательский интерес предусматривает готовность молодого человека действовать в рыночных условиях, наличия умений, навыков, эффективной организации собственного дела.

В диссертационной работе проанализированы объективные условия и субъективные факторы, которые детерминируют формирование предпринимательского интереса молодежи. Главными факторами детерминации предпринимательского интереса в современном украинском обществе выступают, с одной стороны, экономические, политические условия, стабильность социальной структуры, развитость рыночных отношений; с другой стороны, уровень социальной зрелости самих предпринимателей, степень сформированности личностных качеств и мотивов их деятельности, наличие или отсутствие у них установок на достижение социально-значимых целей.

Результаты диссертационного исследования имеют как теоретическое, так и практическое значение. Теоретическим вкладом в разработку и обоснование целостной концепции формирования предпринимательского интереса является реализация социологического подхода к уточнению понятий "предпринимательство", "предприниматель", "предпринимательский интерес", раскрытие природы, сущности и содержания предпринимательского интереса, обоснование механизмов его формирования, выявление степени влияния основных детерминант на развитие предпринимательского интереса молодежи, определение основных направлений и перспектив формирования его социальной направленности в современных условиях.

Практическая значимость работы состоит в том, что предложенные автором рекомендации могут способствовать повышению эффективности государственного управления в социально-экономической и социально-политической сферах трансформирующегося общества, а также могут найти применение в социальной практике, в оптимизации социально-экономической политики, в управлении сферой предпринимательской деятельности, в отработке механизмов взаимодействия государства и представителей предпринимательского корпуса.

Ключевые слова: предпринимательство, предприниматель, предпринимательская деятельность, предпринимательский интерес, предпринимательская мотивация.

ANNOTATION

T.V.Jarmak. Business interest formation under the circumstances of society transformation (sociological analysis). – Manuscript.

Thesis for scientific degree of candidate of Sciences (sociology) on speciality 22.00.07 – sociology of management. – V.N.Karazin Kharkiv National University.- Kharkiv, 2001.

The author determines the essence of entrepreneur activity, defines its features from the philosophical - sociological point of view. Origin, structure and main functions of entrepreneur interest are being analyzed. Peculiarities of formation of entrepreneur activity concerning individual motive of labour activity on different levels of development of entrepreneur activity in Ukraine are being investigated.

Basis program concepts and methods of sociological survey terms and factors of entrepreneur interest development of youth are presented. Necessity of complex measures and evaluation of prospects of entrepreneur development in Ukraine are under consideration.

Basis to necessarily learn and research investigate entrepreneur ship, entrepreneur interest which is nowadays one of the main factors of economic, socio - political creative activities of participants in modern society are given.

Key words: business, entrepreneur, business aсtivity, interest of entrepreneur, motivation of entrepreneur.

Ярмак Тетяна Василівна

Формування підприємницького інтересу молоді України

в умовах трансформації суспільства ( соціологічний аналіз )

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата соціологічних наук

Відповідальний за випуск

кандидат філософських наук, доцент

Чаплигін Олександр Костянтинович

Підписано до друку 16.03.2001 Формат 60х84 1/16 Папір офсетний

Відруковано на ризографі Обсяг 1,0 друк.арк.

Зам.№ 115/1369 Тираж 100 прим.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Адреса редакції видавця та поліграфпідприємства

ХДАДТУ, Харків, 61002, вул.Петровського, 25

_______________________________________________________________________________________________________________________

Видавництво Харківського державного автомобільно-дорожнього

технічного університету






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПАТОГЕНЕТИЧНІ АСПЕКТИ ЗАСТОСУВАННЯ ЕНТЕРОСОРБЕНТУ "СОРБОГЕЛЬ"ПРИ САЛЬМОНЕЛЬОЗІ(клініко–експериментальні дослідження) - Автореферат - 24 Стр.
Удосконалення підвищення кваліфікації державних службовців в Україні : організаційно - правовий аспект - Автореферат - 28 Стр.
Ринок нерухомості в структурі перехідної економіки - Автореферат - 29 Стр.
МЕТОДИ РОЗРАХУНКУ І ОПТИМІЗАЦІЇ МАНЕВРЕНИХ РЕЖИМІВГРЕБНИХ ЕНЕРГЕТИЧНИХ УСТАНОВОК ЕЛЕКТРОХОДІВ - Автореферат - 43 Стр.
ОБҐРУНТУВАННЯ ЗАСТОСУВАННЯ КАЛЬЦІЙТЕРМІЧНОГО ЦИРКОНІЮ В СТОМАТОЛОГІЧНІЙ ІМПЛАНТОЛОГІЇ(експериментально-клінічні дослідження) - Автореферат - 19 Стр.
ЯКІСТЬ ЯЄЦЬ ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ КУРЕЙ ПРИ ВВЕДЕННІ В КОМБІКОРМ СОНЯШНИКОВОЇ ОЛІЇ АБО ФУЗИ В ПОЄДНАННІ З ЦИНКОМ - Автореферат - 23 Стр.
МЕТОДИ КОДУВАННЯ ТА ЦИФРОВОЇ ОБРОБКИ ПОВІДОМЛЕНЬ В РОЗПОДІЛЕНИХ СИСТЕМАХ З ОПТИЧНИМ КАНАЛОМ ЗВ’ЯЗКУ - Автореферат - 20 Стр.