У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЯРОШЕНКО ЮРІЙ ФЕДОРОВИЧ

УДК 658.012.4:339.137.2

ФОРМУВАННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.06.01 — економіка підприємства

і організація виробництва

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків — 2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському державному економічному університеті,

Міністерство освіти і науки України

Науковий керівник — | кандидат економічних наук, доцент

Отенко Ірина Павлівна,

Харківський державний економічний університет,

доцент кафедри економічного аналізу

Офіційні опоненти: | - доктор економічних наук, професор

Шинкаренко Володимир Григорович,

Харківський національний автомобільно-дорожній університет, завідуючий кафедрою менеджменту

- кандидат економічних наук, професор

Коюда Павло Миколайович, Харківський національний університет радіоелектроніки, завідуючий кафедрою економіки та менеджменту

Провідна установа — | Одеський державний економічний університет, кафедра економіки підприємства, Міністерство освіти і науки України, м. Одеса

Захист відбудеться " 29 " листопада 2001 р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради, шифр Д 64.055.01, у Харківському державному економічному університеті за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Харківського державного економічного університету за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

Автореферат розісланий " 25 " жовтня 2001 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Дороніна М.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Економічна система базується на уособленні суб'єктів, що господа-рюють, механізмах ринку і конкуренції. Підприємство як суб'єкт ринкових від-носин для успішного здійснення господарської діяльності повинно бути, насамперед, конкурентоспроможним. Однак на даному етапі форму-вання ринкового господарства проблема конкурентоспроможності під-приємств залишається невирішеною.

Успішне функціонування підприємств у складному, динамічному і невизначеному середовищі вимагає від них мобілізації зусиль по адап-тації, гнучкості системи управління і виробничої системи, повного і комп-лекс-ного використання потенціалу підприємства і ринку. Сприяти цьому про-цесові покликаний організаційно-економічний механізм підвищення конку-рен-то-спроможності підприємств.

Проблемам конкурентоспроможності підприємств присвятили дослі-джен-ня такі закордонні і вітчизняні вчені-економісти, як Азоєв Г.Л., Акімова І.М., Ансофф І., Винокуров В.А., Градов А.П., Дікань В.Л., Іванов Ю.Б., Ковальов А.І., Портер М., Треньов Н.Н., Шеремет А.Д., Юданов А.Ю. Водночас питання, що стосуються конкретних шляхів формування організаційно-еконо-міч-ного механізму підвищення конкурентоспроможності, є для економічної науки недостатньо роз-роб-леними.

Актуальність теми. У створенні конкурентних взаємодій на ринку важлива роль приділяється підприємству. Необхідність теоретичних досліджень проблем швидкого реагування підприємств на постійні зміни, і при цьому забезпечення ефективного їх функціонування і розвитку, викликана нездатністю українських промислових підприємств справитися з наростаючими труднощами з боку як зовнішнього, так і внутрішнього середо-вища. Засобом досягнення ринкового успіху і конкурентної переваги є організаційно-економічний механізм підвищення конкуренто-спроможності підприємства. Цим обумовлена актуальність і доцільність досліджень у даному напрямку.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Основні результати і рекомендації, приведені в дисертації, розроблені в рамках наукових досліджень Харківського державного економічного університету за темою: "Аналіз фінансового стану підприємства і визна-чення його привабливості" (договір №4/2000 – ).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є теоре-тичне обґрунтування та методичне забезпечення організаційно-економічного механізму підви-щен-ня конкурентоспроможності підприємства.

Для досягнення поставленої мети були сформульовані і вирішені завдання:

узагальнення існуючих теоретичних підходів до поняття "конку-рентоспроможність підприємства";

проведення аналізу теоретичних підходів та обґрунтування структури і принципів формування організаційно-економічного механізму конкурентоспроможності підприємства;

оцінка впливу чинників зовнішнього середо-вища на конкурентоспроможність підприємства;

проведення комплексного аналізу стану і використання економіч-ного потенціалу;

розробка класифікації підприємств у залежності від стану їх економічного потенціалу;

встановлення істотних чинників, що визначають закономірності розвитку економічного потенціалу підприємств;

проведення кількісної оцінки ступеня взаємозв'язку стану і вико-ристання економічного потенціалу підприємств;

розробка методичних підходів до формування структурної організації управління конкурентоспро-можністю підприємства;

визначення можливостей підвищення конкурентоспро-мож-ності шляхом удосконалення організації ресурсного забезпечення підприємства.

Об'єктом дослідження є конкурентоспроможність підпри-ємства; предмет дослідження – організаційно-економічний механізм під-ви-щення конкурентоспроможності підприємства.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою ди-сер-таційної роботи є фундаментальні положення економічної теорії, наукові праці вітчизняних і закордонних вчених-економістів з проблем підви-щення конкурентоспроможності підприємств, закони України з економічних питань.

В процесі досліджень використані системний, ситуаційний, комплексний, аспектний підходи. В про-цесі комплексного аналізу вивчення стану і використання економіч-ного потен-ціалу підприємств використані економіко-математичні методи: клас-тер--ний ана-ліз для побудови обґрунтованої класифікації підприємств щодо стану і вико-рис-тання їхнього економічного потенціалу; факторний аналіз — з метою ви-яв-лення істотних чинників, які визначають зако-номірності стану і розвитку еко-номічного потенціалу підприємств; кано-нічний аналіз — для кіль-кісної оцінки взаємозв'язку стану і використання економічного потенціалу підприємств.

Інформаційною базою досліджень послужили спеціальна літера-тура, дані статистичної і бухгалтерської звітності Харківського обласного управління статистики, дані річних звітів і статистична звітність машино-будівних підприємств Харківського регіону, а також інформація, отрима-на в результаті соціологічних опитів.

Наукова новизна результатів дослідження полягає в наступному.

вперше запропоновано:

метод оцінки процесів взаємодії стану і використання економічного потенціалу, який забезпечує формування і вибір основних напрямків розвитку стратегічного потенціалу;

методичні рекомендації до оцінки вибору постачальників на основі використання логістичних моделей діяльності підприємства.

удосконалена і обґрунтована:

сутність понять "конкурентоспроможність" і "потенціал" підприємства з урахуванням сучасних умов формування ринку;

структура організаційно-економічного механізму підвищення конкурентоспроможності підприємства, яка інтегрує цілі, критерії, засоби, моделі і методи формування і розвитку системи забезпечення конкурентоспроможності підприємства.

дістали подальший розвиток:

методичні підходи до структурної організації управління конкурентоспроможністю, які ґрунтуються на стратегічних планах підприємства.

Прикладне значення результатів роботи полягає в тому, що ви-ко-ристання методичних підходів і методик у практиці роботи підпри-ємств забезпечує більш ефективне використання наявного потен-ціалу, формування і розвиток здатності до адаптації, гнучкості структури управління і виробничої системи.

Отримані результати дослідження, що забезпечують підвищення конкурентоспроможності підприємств, знайшли конкретну реалізацію на ЗАТ “Інститут “Укроргверстатінпром” (акт впровадження № 27-20/35 від 20.04.2001 р.), ВАТ “Харківський завод тракторних двигунів” (акт впровадження № 15-22/43 від 23.03.2001 р.), ЗАТ “Лозівський завод “Трактородеталь” (акт впровадження № 12-01/1653 від 18.04.2001 р.), ВАТ “Харківський завод тракторних самохідних шасі” (акт впровадження № 19-01/27496 від 22.03.2001 р.).

Особистий внесок здобувача в роботах, виконаних у співав-тор-стві (№№1, 5 за списком опублікованих праць за темою дисертації, що по-да-ний в авторефераті):

обґрунтовано методичний підхід по підвищенню конкурентоспро-мож-ності шляхом удосконалення ресурсного забезпечення підприємства і визначення мінімальних сумарних затрат логістичної системи [1];

обґрунтовано систему техніко-економічних показників для оцінки ста-ну, розвитку і використання економічного потенціалу промислових підприємств [5].

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні положення і практичні результати дисертації оприлюднено на науково-практичних конференціях: "Теорія управління організацією: стан та перспекти-ви"м. Трус-кавець, 2000 рік), "Методологія та практика менеджменту на порозі XXI століття: загальнодержавні, галузеві та регіональні аспек-ти"м. Полтава, 2000 рік), "Економіко-математичне й екологічне моделювання та інформаційні технології в ринковій економіці" (м. Луганськ, 2000 рік), "Економічна та гуманітарні проблеми розвитку суспільства в третьому тисячоліт-ті"м. Рівне, 2000 рік), "Управління підприємством: діагностика, стратегія, ефек-тив-ність"м. Київ — Дніпро-петровськ, 2000 рік) і на Шостій всеукраїнській науково-методичній конференції з проблем економічної кібернетики (м. Харків, 2000 рік).

Публікації. Результатів досліджень за темою дисертаційної роботи опубліковано 8 наукових статей, які відбивають головні її положення, за-галь-ним обсягом 2,49 ум.-друк. арк.; особисто автору належать 2 ум.–друк. арк.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох роз-ділів, висновків, списку використаних джерел з 189 найменувань, 25 додатків. Робота викладена на 222 сторінках машинописного текс-ту, в тому числі 21 таб-лиця займає 22 сторінки, 20 рисунків – 13, список використаних джерел – 16, додатки – 31 сторінку. Обсяг основного тексту дисертації становить 140 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтована актуальність теми дисертації, сформульова-ні мета, завдання, предмет і об'єкт дослідження, визначена наукова новизна, практичне значення отриманих результатів і запропонованих рекомендацій.

У першому розділі — "Теоретичні основи формування організаційно-економічного механізму підвищення конкуренто-спро-можності підприємства" — розкрито зміст поняття "конку-ренто-спроможність підприємства", сутність і структура організаційно-економічного меха-ніз-му підвищення конкурентоспроможності підприємства, а також визна--чена роль реструктуризації підприємств у підвищенні їхньої конку-ренто-спроможності.

У розділі узагальнено теоретичні підходи до поняття конкурентоспроможність підприємства, яке є багатостороннім, відбиває індивідуальні особливості підпри-ємст-ва, що формуються суб'єктивними умовами успішного ведення конкурентної боротьби на ринку. Конкурентоспроможність проявляється в конкурентних перевагах, спроможності швидко адаптуватися до умов невиз-наченості на ринку, забезпечувати внутрішню гнучкість струк-ту-ри управління й організації виробничої системи, ефективно використо-вувати потенціал підприємства і ринку.

Високим рівнем розвитку мож-ливостей (потенціалу) визначається формування конкурентних переваг підприємства на ринку. В зв'язку з цим у дисертації проведено аналіз і узагальнено теоретичні підходи до змісту поняття "потенціал підприємства", виділені його типи. На думку автора, потенціал підприємства можна визначити, як систему взаємозалежних елементів (ресурсів, засобів, можливостей), змінюючи й удосконалюючи пропорції яких, можна досягти великої розмаїтості його станів. Реальність потенціалу визначається спроможністю підприємства використовувати і нарощувати його для досягнення визначеної мети.

Метою формування і реалізації даного організаційно-економічного механізму є створення і підтримка високої конкурентної переваги підпри-ємства на ринку. Ступінь досягнення цілей відслідковується за допомо-гою критеріїв, додержання яких стає метою при подальшій деталізації функціонування механізму на підприємстві.

На погляд автора, система підвищення конкурентоспроможності під-при-ємства складається з підсистеми забезпечення адаптації до умов зовнішнього середовища, підсистеми забезпечення гнучкості структури управління й виробничої системи, підсистеми забезпечення ефективного використання потенціалу підприємства та ринку, що взаємозалежні і взаємообумовлені, і в той же час є відносно авто-номними (рис. ).

Моделюючи організаційно-економічну систему конку-рентоспроможності підприємства, необхідно виходити з того, що структура, функції і потенціал її повинні бути адекватними змі-нам внутрішнього і зовнішнього середовища. Важлива роль для реалі-зації такої моделі приділяється реструктуризації підприємств, однією з найважливіших задач якої є установлення динамічної та гнучкої відповідності потенціалу підприємства та його ринкової позиції.

Аналіз чинників, що визначають конкурентоспроможність підприєм-ст-ва, проведено у другому розділі дисертації "Дослідження чинників, що визна-чають конкурентоспроможність підприємства". Достатньо очевидно, що результативність організаційно-економічного механізму підвищення конкурентоспроможності буде визначатися зовнішніми факторами, які діють на макрорівні на підприємство. Виходячи з цього, однією з важливих функцій механізму є виявлення впливу чинників зовнішнього середовища на підприємство, встановлення загроз і мож-ли-востей, а також розробка і прийняття підприємством адекватних заходів.

Рис. 1. Схема формування організаційно-економічного механізму

підвищення конкурентоспроможності підприємства

Для оцінки реальних можливостей підприємств у дисертаційній роботі про-ве-де-но дослідження стану і використання їх економічного потенціалу. Дослідження проведене на мате-ріалах 28 підприємств машинобудівного комплексу Харківського регіону. Послідовність і характеристика етапів дослідження подана на рис. .

Етапи дослідження | Методи дослідження | Результати дослідження | І Дослідження зовнішніх чинників, що впливають на конкурентоспромож-ність підприємства | Економіко-статистичні методи

SWOT-аналіз | Визначення впливу зовнішніх чинників, розробка та прийняття адекватних заходів

ІІ Розшаровування підприємств за типами економічного потенціалу |

Кластерний аналіз | Класифікація підприємств за ознаками стану та використання економічного потенціалу | ІІІ Дослідження внутрішніх чинників стану і розвитку економічного потенціалу | Факторний аналіз |

Оцінка чинників, що впливають на стан та розвиток економічного потенціалу по сформованим групам підприємств | IV Дослідження процесів взаємодії стану та використання економічного потенціалу | Канонічний аналіз (канонічна кореляція ) | Оцінка процесів взаємодії стану та використання економічного потенціалу по сформованим групам підприємств |

Рис. 2 Характеристика етапів дослідження реальних можливостей підприємств для створення та підтримки конкурентних переваг на ринку

Важ-ли--вим етапом у проведенні такого аналізу є вибір показників, які харак-тери-зують стан і використання економічного потенціалу. Методами кластерного аналізу побудована класифікація підпри-ємств за ознакою стану і використання їх економічних потенціалів.

Для визначення причинно-наслідкових зв'язків впливу узагальнюю-чих чинників на стан і розвиток економічного потенціалу підприємств використано факторний аналіз. За всією сукупністю підприємств (табл. ) і для кожної з груп, що сформувалися, визначені чинники, які характе-ризують стан економічного потенціалу підприємств.

Таблиця 1

Чинники, що впливають на стан економічного потенціалу

в усій сукупності підприємств

Чинник | Назва й зміст

F1 | Якісні зміни в структурі активів, джерел їх формуван-ня і взаємообумовленості

F2 | Загроза нестачі власних засобів для розвитку виробництва

F3 | Ступінь навантаження використання власного й інвестованого капіталу

F4 | Фінансова стабільність підприємства

F5 | Рівень платоспроможності підприємства

F6 | Ділова активність і ефективність маркетингової діяльності підприємства

F7 | Ступінь взаємообумовленості власних засобів і джерел їх формування

F8 | Ступінь навантаження матеріальних оборотних коштів

F9 | Рівень маневреності функціонального капіталу

F10 | Рівень технічної оснащеності праці

F11 | Рівень залежності підприємства від позикового капіталу

F12 | Якісні зміни в структурі основних засобів

Приведені чинники використані в якості узагальнених оцінок для апроксимації економічних показників, що характеризують динамічність і ефективність використання економічного потенціалу. Для моделювання даних процесів використана лінійна регресійна модель вигляду:

, (1)

де yj — результативна ознака; bi, — коефіцієнт, що уловлює вплив даних чинників на формування показника, який моделюється; Fi — досліджуваний чинник; b0 — коефіцієнт, що характеризує вплив інших, не врахованих у моделі чинників; i = — кількість включених у модель чинників.

У якості результативних ознак обрані: рентабельність власного капіталу (y1), рентабельність продажів (y2), тривалість операційного циклу (y3) і оборотність власного капіталу (y4). Найбільш тісний зв'язок спостерігається між діючими чинниками для y3 і y4. Побудовані моделі характеризують процеси формування і розвитку економічного потенціалу для всіх підприємств і для кожної з груп (табл. ).

Таблиця 2

Моделі залежностей результативних показників від найбільш значимих узагальнюючих чинників, які характеризують стан і розвиток економічних потенціалів підприємств

Підпри-ємства | Рівняння регресії | Коефіцієнт детермінації

1 | 2 | 3

Усі

1 група

2 група

3 група

Результати проведеного аналізу дозволяють врахувати негативні тенденції в динаміці використання економічного потенціалу підприємств і спрямувати зусилля на їх погашення, в той же час розвивати і вико-ристовувати тенденції, які сприяють росту складового стратегічного потенціалу і рівня конкурентоспроможності підприємств.

У третьому розділі — "Основні напрямки розвитку організа-ційно-економічного механізму підвищення конкурентоспроможності під-при-ємства" — запропоновані методичні підходи до структурної організації управління конкурентоспроможністю підприємства, метод оцінки процесів взаємодії стану і використання еконо-мічного потенціалу, а також рекомендації щодо удосконалення органі-зації ресурсного забезпечення організаційно-економічного механізму підвищення конкурентоспроможності підприємства.

Організаційно-економічний механізм підвищення конкурентоспроможності припускає необхідність створення системи ціліс-ного управління розвитком підприємства і кінцевими результатами вироб-ництва. При цьому найважливішою складовою даного механізму є фор-му-вання стратегії розвитку підприємства з орієнтацією на поставлену мету і з врахуванням наявного на підприємстві потенціалу.

Відомо, що найважливішим чинником при формуванні стратегії є органі-заційна структура підприємства. Дослідження, проведені на підпри-ємствах маши-нобудівного комплексу Харківського регіону, дозволили виявити основні типові недоліки існуючої оргструктури, властиві більш ніж 70% підприємств. У зв'язку з цим у дисертаційній роботі запропо-но-вані базові принципи і рекомендації, відповідно до яких буде відбува-тися реор-ганізація орга-нізаційної структури підприємства. Створення стрункої системи форму-вання і реалізації стратегії діяльності підпри-ємства покладається на службу перспективного (активного) розвитку, від ступеня ефективності роботи якої залежать спроможність до адаптації і гнучкості, створення і розвитку конкурентних переваг.

Для вибору напрямків формування і реалізації стратегії підприємства в дисертації дана оцінка процесів взаємодії стану і використання еконо-мічного потенціалу підприємства, яка розрахована за допомогою моделей канонічного аналізу. Канонічна кореляція базується на кореляції між компонентами U і V, де U характеризує стан і рівень розвитку економічного потенціалу, а V – рівень його використання. За допомогою канонічного коефіцієнта кореляції (r ) визначається зв’язок між канонічними змінними:

(2)

В результаті за всією сукупністю підприємств і за кожною з груп установлено шість взаємозалежностей, тобто шість найбільш істотних, важливих внутрішніх причин (процесів, закономірностей, чинників), що впливають на використання потенціалу, і дана якісна їх характеристика.

Розглянемо детально по першій групі підприємств один з взаємо-зв'язків стану і використання потенціалу:

. (3)

Для потенціалу підприємств цієї групи характерними є тенденція зниження (нестача) обсягів власних оборотних коштів (-х20), їхньої пито-мої ваги в структурі активів (-х21), ступеня покриття матеріальних вироб-ни-чих запасів власними оборотними коштами (-х28), що свідчить про необ-хідність залучення позикових засобів. У той же час тенденція росту власних засобів підприємств (х18) підтверджує факт росту залучення пози-кових засобів для підтримки основної виробничо-господарчої діяль-ності підприємств. Нестача власних засобів, нераціональна структура активів підприємства позначається на використанні потенціалу, де спо-сте-рігається явна тенденція росту збитковості використання майна (_х49) і основної виробничо-господарчої діяльності підприємства (-х51). На цьому тлі ріст рентабельності власного капіталу (х50) пояснюється зниженням середньорічної вартості власного капіталу, а ріст продуктивності пра-ціх55) — зниженням чисельності промислово-виробничого персоналу по даній групі підприємств. Ці процеси можна пояснити зниженням темпів виробництва, ймовірністю фінансової неспроможності і потенційного банкрутства підприємств першої групи.

Для економічного потенціалу цих підприємств характерна тенден-ція згасання, тривалий період якої породив "інерцію спаду". Тому для підприємств даної групи запропоновано використання першочергових оперативних заходів для виходу з кризового стану і формуванню стратегії їхнього розвитку.

Від якості вхідних матеріальних потоків повною мірою залежить ефек-тивність функціонування ресурсної системи забезпечення підпри-ємства, що обумовило необхідність вибору надійних постачальників якіс-ної сировини, матеріалів, комплектуючих виробів. У дисертації запро-понована методика оцінки постачальників на основі використання логістичних моделей, що дозволяє оптимізувати процес вибору поста-чальників.

Критеріями оцінки постачальників являються показники, що характеризують якість, ціну, термін і кількість поставки, а також надійність постачальника і умови платежу поставленої продукції. Критеріями оцінки постачальників являються показники, що характеризують якість, ціну, термін і кількість поставки, а також надійність постачальника і умови платежу поставленої продукції. Для полегшення процесу вибору постачальників доцільно застосування експертних методів і використання бальної шкали оцінок, яка приведена на рис. 3.

Рис. 3. Приблизна схема оцінки постачальників

На підставі схеми оцінки постачальників одержуємо загальну оцінку k-го постачальника BALk по i-му критерію по j-им видам продукції, що поставляється. При цьому:

, (4)

Запропонований алгоритм розрахунку (рис. 4) дозволяє проранжувати усіх можливих постачальників, надавши їм бальні оцінки від 10 (найкращі) до 0 (найгірші).

Рис. 4. Формування бальної оцінки постачальників

Таким чином, для всіх постачальників, з якими у відповідності з номенклатурою продукції, що випускається, підприємство-виробник може підтримувати виробничо-постачальницькі відношення, одержуємо масив:

(5)

В масиві всі елементи ранжирувані таким чином, що. Тобто постачальник, якому відповідає значення одержує максимальну бальну оцінку і є найбільш вигідним партнером при проведенні виробничо-постачальницьких робіт. Ступінь вагомості вибору k-го постачальника визначається коефіцієнтом

(6)

Недоліком застосування цього методу є суб’єктивність поглядів експертів, позитивною рисою – можливість поєднання кількісних і якісних характеристик.

ВИСНОВКИ

Дисертаційне дослідження питань конкурентоспроможності підпри-ємств і їхнє вирішення шляхом створення й удосконалення відповід-ного організаційно-економічного механізму дозволило зробити наступні висновки:

1. Матеріальною передумовою формування стратегічного потенціалу і досягнення підприємством високої конкурентної переваги на ринку є економічний потенціал підприємства. Комплексне дослідження стану і використання економічного потенціалу підприємств проведено за запропонованою методикою оцінки реальних можливостей підприємств на підставі формалізованої моделі з використанням декомпозиції економіко-математичних методів.

2. Запропонований метод оцінки процесів взаємодії стану і використання економічного потенціалу дозволяє не тільки в повній мірі розкрити реальні можливості підприємства, а й обґрунтувати вибір стратегії підвищення їх конкурентоспроможності.

3. Розроблена класифікація підприємств у залежності від стану і використання їх економічного потенціалу, на підставі якої для кожного кластера підприємств встановлені істотні чинники, що визначають закономірності розвитку економічного потенціалу. Розраховані моделі дозволяють врахувати негативні і позитивні тенденції в динаміці використання економічного потенціалу підприємств.

4. Методичні рекомендації до оцінки вибору постачальників на основі використання логістичних моделей дозволяють оптимізувати цей процес і передбачають удосконалення систе-ми ресурсного забезпечення конкурентоспроможності підприємства.

5. Запропоновані методичні рекомендації стосовно формування організаційної структури управління конкурентоспроможністю підприємства враховують стратегічні плани підприємства і дозволяють формувати і реалізувати конкурентні переваги на ринку.

6. Обґрунтована і удосконалена структура формування організаційно-економічного механізму підвищення конкурентоспроможності підприємства, яка інтегрує цілі, критерії, засоби, моделі і методи формування і розвитку системи забезпечення конкурентоспроможності підприємства.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Пилипенко А.А., Ярошенко Ю.Ф. Обеспечение конкурентоспо-соб-ности предприятия на базе повышения устойчивости его работы. // Вісник Української академії банківської справи (м. Суми). — 2000. — №1). — С. 64 – .

2. Ярошенко Ю.Ф. Повышение эффективности деятельности пред-прия-тия в условиях неопределенной внешней среды. // Вісник Харків-ського державного економічного університету. — 2000. — №1 (13). — С. – 63.

3. Ярошенко Ю.Ф. Конкурентні позиції і фінансова усталеність ви-роб-ничо-економічних систем. // Банківська справа (м. Харків). — №2. — 2000. — С. 53 – .

4. Ярошенко Ю.Ф. Моделирование движения материальных пото-ков как фактор повышения конкурентоспособности предприятия. // ХПIм. Харків). — 2000. — №92. — С. 179 – .

5. Малярець Л.М., Отенко І.П., Ярошенко Ю.Ф. Структурний аспект в аналізі діяльності промислових підприємств в регіоні. // Регіональні перспективи (м. Кременчук). — №2 – . — 2000. — С. 288 – .

6. Ярошенко Ю.Ф. Понятие организационно-экономического меха-низма повышения конкурентоспособности предприятия // Вісник Харків-ського державного економічного університету. — 2000. — №2 (14). — С.  – .

7. Ярошенко Ю.Ф. Анализ состояния и развития потенциала пред-приятия // Економіка: проблеми теорії та практики (м. Дніпропет-ровськ). — 2000. — Вип. . — С. 59 – .

8. Ярошенко Ю.Ф. Механизм управления конкурентоспособностью предприятия // Економіка: проблеми теорії та практики (м. Дніпропет-ровськ). — 2001. — Вип. . — С. 20 – .

АНОТАЦІЯ

Ярошенко Ю.Ф. Формування організаційно-економічного меха-нізму підвищення конкурентоспроможності підприємства. — Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за фахом 08.06.01 — економіка підприємства і організація вироб-ництва. — Харківський державний економічний університет, Харків, 2001.

Дисертація присвячена розробці теоретичних основ і методичних рекомендацій щодо формування організаційно-економічного механізму підви-щення конкурентоспроможності підприємства. Проведено комплексне дослідження стану і використання економічного потенціалу 28 підприємств машино-бу-дівного комплексу Харківського регіону на підставі методики оцінки реальних можливостей підприємств. Метод оцінки процесів взаємодії стану і використання економічного потенціалу дозволяє обґрунтувати вибір стратегії підвищення їх конкурентоспроможності. Подано рекомендації по реорганізації організаційної структури управління конкурентоспроможністю підприємства. Запропонована методика оцінки постачальників на основі використання логістичних моделей, яка дозволяє оптимізувати організацію ресурсного забезпечення конкурентоспроможності підприємства.

Ключові слова: конкурентоспроможність, конкурентні переваги, економічний потенціал, організаційно-економічний механізм, адаптивність, гнучкість, організаційна структура, стратегія розвитку.

АННОТАЦИЯ

Ярошенко Ю.Ф. Формирование организационно-экономи-че-ского механизма повышения конкурентоспособности предприя-тия. — Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономи-ческих наук по специальности 08.06.01 — экономика предприятия и организация производства. — Харьковский государственный экономи-ческий университет, Харьков, 2001.

Диссертация посвящена разработке теоретических основ и мето-дических рекомендаций по формированию организационно-экономи-ческого механизма повышения конкурентоспособности предприятия.

Исследованы существующие теоретические подходы к понятиям "конкурентоспособность" и "потенциал предприятия", раскрыты их сущ-ность и содержание с учетом современных условий формирования рынка. Обоснована необходимость создания организа-ционно-экономического механизма, обеспечивающего формирование и развитие конкурентных преимуществ предприятия на рынке. Структура организационно-экономического механизма интегрирует цели, критерии, средства, модели и методы формирования и развития системы обеспечения конкурентоспособности предприятия.

Механизм повышения конкурентоспособности предприятия при-зван не только формировать и моделировать состояние систем адап-тивности, гибкости структуры управления и производственной системы, эффективного использования потенциала предприятия и рынка, но и обеспечивать их взаимодействие, эффективное функционирование и развитие.

Исследование факторов внешней среды выявило их негативное влияние на конкурентоспособность отечественных предприятий. В этой связи ориентиром развития субъектов хозяйствования является быстрое реагирование на изменения рынка адекватными изменениями организационной структу-ры и потенциала предприятий.

Материальной предпосылкой формирования стратегического потенциала и достижения предприятием высокого конкурентного преимущества на рынке является экономический потенциал предприятия. Комплексное исследование состояния и использования экономического потенциала предприятий проведено по предложенной методике оценки реальных возможностей предприятий на основе формализованной модели с использованием декомпозиции экономико-математических методов. Обследованы 28 пред-приятий машиностроительного комплекса Харьковского региона.

Мето-дом кластерного анализа построена обоснованная классификация предприятий по признаку состояния и использования их экономических потенциалов. Оценка внутренних факторов, определяющих состояние и формирующих особенности развития экономического потенциала, выпол-нена по всей совокупности и для каждой группы предприятий методом факторного анализа.

Управление конкурентоспособностью предприятия предполагает формирование и реализацию стратегии развития предприятия с ориен-тацией на поставленную цель с учетом имеющегося потенциала. При этом правильно выбранная форма организационной структуры пред-приятия соответствует корпоративной культуре и стратегии, исполь-зуемым технологиям и квалификации работников, рынку и производимой продукции. В диссертационной работе предлагаются базовые принципы и рекомендации, в соответствии с которыми проведена реор-ганизация организационной структуры управления предприятия с целью создания проблемно-ориентированных подразделений.

Выбор направлений формирования и развития стратегического потенциала предприятия определяют его способности эффек-тивно использовать свой экономический потенциал, рассчитанная на основе оценки процессов взаимодействия состояния и использования экономического потен-циала с помощью моделей канонического анализа.

Формирование и реализация организационно-экономического меха-низма повышения конкурентоспособности предприятия предусмат-ривает совершенствование системы ресурсного обеспечения предприя-тия. Предложенная методика оценки поставщиков на основе исполь-зования логистических моделей позволяет оптимизировать организацию ресурсного обеспечения предприятия, и в том числе процесс выбора поставщиков.

Ключевые слова: конкурентоспособность, конкурентные преимущества, экономический потенциал, организационно-экономический механизм, адаптивность, гибкость, организа-ционная структура, стратегия развития.

SUMMARY

Jaroshenko Yu. F. The formation of the organizational-economic mechanism to increase the competition ability of the enterprise.

Thesis to compete the scientific degree of the master of science in Economics as to the speciality 08.06.01. – economy of the enterprise and organization of manufacture. – Kharkiv State Economics University, Kharkiv, 2001.

Thesis is devoted to the development of the theoretical grounds and methodologic recommendations to cast the organizational-economic mechanism to increase the competition ability of the enterprise.

The complex analysis of the state and utilization of their economic potential of 28 enterprises of the machine-building complex in Kharkiv region was carried out on the basis of evaluation methods of enterprise real possibilities. The evaluation methods of the process of the state and utilization of the economic potential permits to justify the choice of the strategy of the enterprise competition ability increase. The recommendations to reorganization of the management structure of the enterprise competition ability were proposed. Proposed evaluation methods of the suppliers on basis of the logistic models permits to optimize the organization of the enterprise competition ability provision.

Key words: competition ability, competitive advantages, economic potential, adaptivity, flexibility, organizational structure, development strategy.

Ярошенко Юрій Федорович

ФОРМУВАННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.06.01 — економіка підприємства

і організація виробництва

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Відповідальний за випуск

Підписано до друку. Формат 6090 1/16.

Ум.-друк. арк. 0,9. Тираж 100 прим. Зам. № . Ціна договірна.

_____________________________________________________________

Надруковано в учбово-виробничому

видавничо-поліграфічному центрі ХТУРЭ.

Україна, 61166, Харків, просп. Леніна, 14






Наступні 7 робіт по вашій темі:

Командитні товариства як суб’єкти підприємницької діяльності - Автореферат - 24 Стр.
4-Незаміщені 3-ціанопіридин-2(1Н)-тіони:синтез реакцією карбонілфункціоналізованих етоксиолефінівз ціанотіоацетамідом, будова та властивості - Автореферат - 20 Стр.
САМОСТІЙНА ХУДОЖНЬО–СЛОВЕСНА ТВОРЧІСТЬУЧНІВ ЯК ЗАСІБ РОЗВИТКУ ЛІТЕРАТУРНИХ ЗДІБНОСТЕЙ - Автореферат - 24 Стр.
ВПЛИВ ІНЕРЦІЙНОСТІ СИСТЕМИ АДАПТАЦІЇНА УДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ СКЛАДАЛЬНОГОВИРОБНИЦТВА - Автореферат - 23 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМУПРАВЛІННЯ РИНКОМ ЦУКРУ УКРАЇНИ - Автореферат - 31 Стр.
Значення специфічності генетичного матеріалу для успішної інтрогресії у геном м`якої пшениці (на прикладі інтрогресивних ліній Triticum L./T. - Автореферат - 32 Стр.
ДОСЛІДЖЕННЯ МЕХАНІЗМУ ГЕРМЕТИЗАЦІЇ І РОЗРОБКА МЕТОДІВ РОЗРАХУНКУ І ПРОЕКТУВАННЯ ЧОЛОВИХ САЛЬНИКОВИХ УЩІЛЬНЕНЬ РОТОРІВ НАСОСІВ - Автореферат - 25 Стр.