У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ТЕХНОЛОГІЇ ТА ДИЗАЙНУ

АСТІСТОВА ТЕТЯНА ІВАНІВНА

УДК 685.34.02

РОЗРОБКА МЕТОДИКИ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИРОБНИЦТВА ВЗУТТЯ.

05.19.06 – технологія взуттєвих та шкіряних виробів

автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата наук

КИЇВ 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі технології та конструювання виробів із шкіри Київського національного університету технологій та дизайну МОН України.

Науковий керівник: кандидат технічних наук, доцент Шаповал Микола Іванович, Київський національний університет технології та дизайну, професор кафедри метрології, стандартизації та сертифікації

Офіційні опоненти : доктор технічних наук, професор Нестеров Владіслав Петрович, Українська технологічна академія, президент,

м. Київ

кандидат технічних наук, доцент Якимова Галина Петрівна Хмельницький технологічний університет Поділля, кафедра технології та конструювання виробів із шкіри,

м. Хмельницький

Провідна установа: Львівська комерційна академія Міністерства освіти і науки України, м. Львів.

Захист відбудеться "26" червня 2002р. в 12 годин на засіданні спеціалізованої ради Д 26.102.03 при Київському національному університеті технологій та дизайну за адресою: м. Київ-11, вул. Немировича-Данченка 2.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Київського національного університету технологій та дизайну.

Автореферат розіслано 24.05.2002 року

Вчений секретар спеціалізованої

вченої ради Д 26.102.03, к.т.н., професор Журавський В.А.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. З переходом України до ринкової економіки загострилась проблема конкурентоспроможності виробів вітчизняного взуттєвого виробництва. Більшість взуттєвих виробів вітчизняного виробництва за своїми якісними показниками не відповідають сучасним вимогам споживачів. Багато підприємств стали нерентабельними, втрачено багато ринків збуту.

Для відтворення вітчизняного взуттєвого виробництва необхідно суттєво підвищити якість взуття з врахуванням вимог сучасного ринку.

Специфічною особливістю взуттєвого виробництва є підвищений динамізм зміни конструкцій виробів, моди й художнього оформлення. Ця особливість взуттєвого виробництва потребує постійного оновлення стандартів, гнучкості та швидкої перебудови виробництва, що неможливо здійснити без якісного технологічного забезпечення, до якого входе в т. числі і інформаційна підготовка всіх ступенів створення та виготовлення взуття.

Останні роки у вітчизняному взуттєвому виробництві знизився рівень розробок по технологічному забезпеченню виготовлення взуття, яке відповідає сучасним вимогам, а у зарубіжній науці розроблені концепції, в основному, носять або загальний характер без прикладних рішень, або рішення далекі від такого специфічного виробництва, як взуттєве.

Специфічна особливість самого взуттєвого виробу та взуттєвих матеріалів, багатоопераційна технологія їх виготовлення в умовах машино-ручного виробництва, суттєво ускладнюють вирішення проблеми підвищення якості та конкурентоспроможність виробів.

Удосконалення технології технологічного забезпечення виробництва взуття, як одного з важелів створення конкурентоспроможного за якістю виробу, є однією з найактуальніших задач підвищення взуттєвого виробництва. Проведені наукові дослідження і розробки безпосередньо відносяться до вирішення вказаних завдань.

Зв'язок теми дисертації з науковими програмами та планами. Дисертація виконана у рамках наукової теми Київського національного університету технології та дизайну "Обладнання, системи керування технологічними процесами і контролю якістю виробів" та з задачами, які ставить Державна науково-технічна програма розвитку науки і техніки на 1999-2003 рр. у розділі 6.16. "Розробка наукових основ побудови стратегій розвитку підприємств легкої промисловості, комплексних комп'ютерних систем проектування конструкцій та технологій, системного керування якістю продукції в умовах ринкової економіки".

Мета та задачі дослідження. Об'єктом дослідження є процеси технологічного забезпечення виготовлення взуття. Предметом дослідження є методика технологічного забезпечення виробництва взуття, що сприятиме підвищення його якості та конкурентоспроможності на стадії виготовлення.

Для реалізації поставленої мети в процесі досліджень в роботі вирішувалися такі задачі: *

дослідження процесу функціювання виробничої системи і формування показників якості взуття у процесі виготовлення;*

визначення значимості номенклатурних властивостей якості взуття;*

аналітичні дослідження процесу формування властивостей взуття та створення моделі їх взаємозв'язку з технологічними режимами;*

розробка методики технологічного забезпечення якості взуття на стадії виготовлення з експериментальною перевіркою на прикладах реального виробництва;

Методи дослідження. В роботі використані методи системного аналізу, математичного моделювання, теорії множин та графів. Експериментальні дослідження проводились з застосуванням методів експертних оцінок і математичної статистики, з використанням сучасного програмного забезпечення та електронно обчислювальної техніки.

Наукова новизна дисертаційної роботи визначається наступними отриманими автором теоретичними і експериментальними результатами:

- створені нової наукової концепції технологічного забезпечення взуттєвого виробництва на прикладах діючого виробництва з урахуванням специфічних особливостей взуття та технології його виготовлення;

- розроблені моделі систем формування властивостей якості взуття;

- проведені аналітичні дослідження технологічних процесів хімічних методів кріплення низу взуття;

- встановлені закономірності між властивостями, що характеризують якість взуття та технологічними процесами його виконання;

- вперше для групування технологічних операцій за подібністю їх впливу на властивості взуття використан метод кластерного аналізу.

Практичне значення отриманих результатів*

Результати досліджень можуть бути використані при розробці систем управління якості взуття в вітчизняному виробництві.*

Проведене ранжирування властивостей якості взуття з урахуванням вимог ринку дозволяє рекомендувати удосконалити номенклатуру показників його якості в чинній нормативній документації.*

Розроблена концепція інформаційного супроводження технологічних процесів виготовлення взуття, яка може бути використана на підприємствах взуттєвої промисловості.*

Створена структурна модель формування номенклатури властивостей якості взуття, яка дозволяє оцінювати якість виконання технологічних процесів його виготовлення.*

Розроблені технологічні системи забезпечення властивостей якості виконання технологічних процесів на робочих місцях, виробничих потоках та підприємстві в цілому.

Особистий внесок здобувача полягає в теоретичному обґрунтуванні основних наукових положень розроблення концепції формування властивостей якості взуття та створенні методики технологічного забезпечення його виробництва на стадії виготовлення, в експериментальному підтвердженні аналітичних досліджень, практичній апробації і опублікуванні отриманих результатів у наукових виданнях.

Апробація результатів дисертації. Основні результати роботи доповідалися і одержали позитивну оцінку на розширеному міжкафедральному семінарі кафедр "Конструювання та технології виробів із шкіри" та "Метрології, стандартизації та сертифікації", на науково-технічних конференціях молодих вчених і викладачів та науково-викладацького складу КНУТД.

Публікації. За матеріалами дисертації опубліковано 5 статей у наукових виданнях, рекомендованих ВАК України.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, 4-ох розділів, загальних висновків, списку літературних джерел і додатків.

Робота викладена на 134 сторінках, містить 49 рисунків, 34 таблиці, перелік літературних джерел нараховує 137 найменування, 3 додатків.

Зміст роботи

У вступі обґрунтована актуальність роботи, сформульовано мету і задачі досліджень, визначено наукову новизну роботи та практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі: “Аналітичний огляд сучасного стану робіт у технологічному забезпеченню підготовки виробництва та виготовлення якісного взуття” встановлено, що у світовій практиці при дослідженні процесів управління якістю продукції користуються концепцією Е.Деминга ("петлею якості") та його теорією циклічності контролю якості, яка отримала широке розповсюдження. У дослідженнях вітчизняних вчених взуттєвої галузі відома концепція В.Х. Лиокумовича ("висхідна спіраль якості взуття"). Обидві концепції по суті близькі одна до одної. Вони розкривають загальну закономірність процесу підвищення якості. Для прикладного використання їх необхідно розвивати та доповнювати з врахуванням специфічних особливостей того чи іншого виробництва. Аналіз науково-дослідних робіт з характеристики властивостей взуття й показників якості взуття показав велике нагромадження понять та оцінок, які потребують впорядкування з врахуванням специфічних особливостей взуттєвого виробництва, до яких в першу чергу відносяться: багатоасортиментність, складність конструкції взуття, різноманітність способів виконання багатоопераційних технологій, нестабільність фізико-механічних властивостей матеріалів, що застосовуються для його виготовлення.

До домінуючих специфічних властивостей процесу виготовлення взуття, серед інших відноситься значна кількість показників, які не визначені кількісними значеннями параметрів і тому впливати на технологічні процеси дуже складно.

Останні роки поняття "властивості взуття" та "показники якості взуття" багатьма фахівцями галузі ототожнюються в єдине поняття - "показники якості". Чіткої систематизації показників якості взуття не проводилось. Вплив рівня інформаційного забезпечення виробництва на підвищення якості виробів не досліджувалось взагалі. Оновлювання стандартів проводилось рідко і не відповідало вимогам міжнародних норм.

За результатами проведеного аналізу зроблено висновок про необхідність суттєвого поліпшення технологічного забезпечення взуттєвого виробництва, для чого необхідно провести дослідження щодо поповнення прогалин у: систематизації "властивостей якості" та визначення факторів, що впливають на їх формування на основі дослідження процесів функціонування виробничої системи на реальних прикладах діючих в умовах ринкової економіки виробництвах.

У другому розділі "Аналітичні дослідження процесу формування номенклатури властивостей якості взуття та функціонування виробничої системи його виготовлення" створено методом системного аналізу структурну модель (рис.1) формування якості взуття (С-ФЯВ), яка складається з двох складових: якості інформаційного забезпечення (С-ФЯІз) та якості виготовлення взуття(С-ФЯВВ).

Структурна модель системи С-ФЯВ сформована на ІV рівнях ієрархії:

· на І рівні — дві основні складові формування якості взуття.

· на ІІ рівні — якість номенклатурних документів та впливаючи на неї складові.

· на III рівні — складові якості фундаментальних наукових досліджень.

· на ІV рівні — складові системи якості виконання технологічних процесів.

Система С-ФЯВ охвачує багато структурних складових тому при її формалізації використана теорія множин та графів.

Дві складові системи (С-ФЯІз і С-ФЯВВ) це дві множини: М1 і М2, які у загальному виді можна описати співвідношеннями

{М1} Й {|ЯІ1|,|ЯІ2|,...,|ЯІі|}

{М2} Й {|ЯВ1|,|ЯВ2|,...,|ЯВJ|} (1)

Тобто множина {М1} складається з якості формування різної інформації із ЯІз, ЯІ2,...,ЯІі, а множина {М2} складається з якості виконання робочих процесів : ЯВрп, ЯВ2,...,ЯВj

Рис.1. Структурна модель системи формування якості взуття.

Множина {М1}та{М2} об'єднані у множину М3 відображають всю систему С-ФЯВ. Множина {М3} складається з усіх вхідних у М1 та М2 підмножин, відповідно

{ЯНД} Й{|Вр|,|См|,|Схм|,|ЯАдс|,|ЯФНД|}

{ЯФНД}Й{|ЯПк|, | ЯПв|, | ЯРтп|} (2)

{ЯВрп}Й{| РКВтп|, | ДФmу|, | ЯВм|}

Підмножини, що входять у множину {Мз} можна подати у табличній формі. Для спрощення означень (таблиця 1).

Таблиця 1.

Означення підмножин, що входять до {Мз}

Підмножини |Вр| |См| |Схм| |ЯДдс| |ЯФНД|

Означення A1 A2 A3 A4 A5

Підмножини |ЯПк| |ЯПв| |ЯРтп|

Означення D1 D2 D3

Підмножина |РКВтп| |ДФту| |ЯВм|

Означення C1 C2 C3

Деталізацію можна розвинути і далі, оскільки кожна підмножина, яка входить до таблиці, складається також з множин структурних складових.

У матричному визначені підмножини (2) мають вид:

(3)

(4)

(5)

Матрична форма визначення множин М1, М2 та Мз і вхідних до них підмножин забезпечує послідовність розрахунку означених параметрів, тобто властивостей якості. Однак у виробництві взуття не всі властивості якості кількісно визначені. Тому повний розрахунок математичної моделі ускладнюється. Застосування кількісного визначення властивостей якості методом експертної оцінки невиправдано з-за великого ступеня ймовірності. Значення створеної математичної моделі, побудованого графа та структурної моделі у тому, що одержано багатостороннє описаний взаємозв'язок складових властивостей якості, що забезпечило процес групування елементів за схожістю, що їх формують. Основними елементами формуючими властивості якості на стадії виготовлення є кількість виконаних технологічних процесів.

Дослідження споживчих переваг на ринку взуття висвітило перелік основних

властивостей якості, які були ранжувані за значимістю методом експертної оцінки, який заснований на ранговій кореляції з розрахунком коефіцієнту конкордації. Була одержана середня апріорна діаграма розподілу суми рангів (рис.2.).

Встановлена значимість властивостей якості по сумі рангів має наступну послідовність: Х1- зовнішній вигляд; Х7- відповідність стилю та моді; X2- вартість; Х10 -матеріал верху; Х5 – впорність, комфортність, зручність; Х18 - приформовуваність до ступні; Хб- якісна обробка верху, низу, підкладки, гармонійність кольорів; Х16 - формостійкість взуття; Х19-повітряпроникність; Х3- гнучкість;; Х4 - маса; Х17- термін носіння (надійність); Х9-композиція; Х15 - міцність кріплення низу до верху; Х8 - стійкість каблучно-геленкової частин; Х13 зчеплення підошви з опорною поверхнею; Х20 - намоканність; Х11 - матеріал низу; Х14 - метод кріплення низу.

Х1 Х7 Х2 Х10 Х5 Х18 Х6 Х16 Х19 Х3 Х4 Х17 Х9 Х15 Х8 Х12 Х13 Х20 Х11 Х14

0

50

100

150

200

250

300

350

400

450

500

550

600

Рис.2. Середня апріорна діаграма розподілу суми рангів властивостей якості взуття.

Оскільки на ці властивості якості на стадії виробництва впливає перш за все якість виконання технологічних процесів, то було проведено дослідження функціонування виробничої системи на прикладі реально діючого виробництва - колективного виробничо-торговельного взуттєвого підприємства (КВТВП) "Київ". За допомогою структурного аналізу виділено ядро системи S (рис.З), яке показує взаємозв'язок структурних складових "інформація — проектування - виготовлення -реалізація виробів".

Виробництво взуття - це велика складна та просторова система. У наведеному прикладі вона представлена з шести складових: С1 - інформаційна з вхідною інформацією зовні ; С2 - проектування та моделювання взуття; С3 - виготовлення взуття з системою вхідного контролю С4 , яка здійснює контроль якості матеріалів, що надходять на виробництво зовні, комплектувальних виробів взуття та інших необхідних виробів; С5 - основний контроль якості готового взуття з розгалудженою, вхідною до неї мережею цехового контролю; С6 - система реалізації продукції.

Взаємозв'язок структурних складових (елементів) системи полягає у передачі відповідної інформації від одного елементу до другого, яку в теорії складних систем прийнято називати сигналами, що передаються за допомогою каналів зв'язку. В автоматизованих системах сигналами є численні значення параметрів, які для передачі можна перетворювати у електричні сигнали.

Оскільки взуттєве виробництво не відноситься до автоматизованих систем, містить машинно-ручні та ручні операції і не всі значення вхідної та вихідної інформації виражені чисельно, то частина сигналів, що представляє собою інформаційно-технічну документацію, можна передавати до робочих місць за допомогою комп'ютерної мережі.

Система має N=6 елементів: С1,..., Сб. Сукупність сигналів (X1 Х2 ...Xn), що входять до системи зовні та ті, що входять до елементів системи один від одного; та сигналів ( Уі, У2,... Уі ), що виходять з системи та вихідних від елементів системи один до другого представляють собою безліч сигналів:

(6)

(7)

Математичною моделлю формалізованого описування спряження будь-якого елементу - Si системи S є дві пари множин:

- спряження з іншими елементами системи:

та (8)

- спряження з зовнішнім середовищем :

та (9)

Зв'язок між вхідними та вихідними сигналами здійснюється за допомогою оператора спряження, який у формалізованому вигляді записується виразом вираженням (для деякого К-го елементу):

(10)

Сукупність множин (6,...,10)- це схема спряження системи S.

Оператора спряження R можна задавати у матричному вигляді.

Безліч вхідних сигналів та вихідних сигналів у загальному вигляді

визначається відношеннями :

(11)

(12)

Оскільки математичні моделі не вирішені в кількісному значенні в зв'язку з особливостями специфічної технології, множиною режимів, які не визначені в кількісних значеннях, то викладені теоретичні положення були підтверджені експериментальними дослідженнями.

 

У третьому розділі "Експериментальні дослідження номенклатури властивостей взуття та виробничої системи його виготовлення”. Була сформована база даних для інформаційного супроводження технологічних процесів, проведені дослідження бази даних для впровадження технологічних систем забезпечення якості взуття (ТСЯВ). Дослідження проводились на реальних виробничих потоках двох найбільш розповсюджених видів хімічних методів кріплення низу: литтьового (потік Л, складається з 91 технологічної операції) та клейового (потік К, що складається з 78-ми технологічних операцій). Дослідження проведені за двома критеріями забезпечення якості :

- по заданих параметрах (тобто технологічним режимам обробки) які відносяться до вхідної в систему інформації;

- по одержаним результатам після виконання технологічних операцій (тобто властивостям якості), які відносяться до вихідної системи інформації.

У результаті дослідження потоків Л та К:

- проведена узагальнююча оцінка різноманіття специфічної індивідуальності та технічного рівня на технологічних операціях;

- одержані бази даних технологічних режимів забезпечення якості виробів;

- встановлено багатосторонній вплив технологічних процесів на різні властивості якості.

Наприклад, на такий важливий ринковий показник як "зовнішній вигляд" впливає якість виконання 30-ти технологічних операцій. Одночасно частина тих же технологічних операцій впливає і на інші властивості якості. Методом кластерного аналізу проведено групування технологічних режимів потоку Л по подібності властивостей якості (кластери).

В результаті проведеного аналізу було встановлено, що найбільший вплив на зовнішній вигляд взуття, мають операції складання заготовок нитковими швами. Тому в роботі було проаналізовано виконання операції зістрочування берців і задинки чоловічих напівчеревиків литтьового потоку. Операція виконувалась на швейній машині 1244 кл. фірми "Пфафф". Вивчали точність виконання операції, а саме показник відстані строчки від краю деталі (bk) та величину стібка (ас). За результатами були побудовані X та S – контрольні карти (діаграми), що відображають середні значення показника та стандартне відхилення.

В результаті проведених досліджень було встановлено, що коефіцієнт варіації bk складає 13 % , а ас – 11 %. Таким чином мають місце значні коливання параметрів ас і bk. Для зменшення їх варіації при складанні заготовки слід використовувати слідкуючи системи на вітчизняному обладнанні, або використовувати зарубіжне обладнання, яке вже має такі пристрої. Обробка результатів проводилась з використанням сучасної електронно-обчислювальної техніки та програмного забезпечення.

У четвертому розділі "Розробка технологічних систем забезпечення якості взуття. Апробація результатів досліджень" розроблена методика створення технологічної системи якості взуття (ТСЗЯВ), згідно якої вся виробнича система поділяється на три складові: технологічні системи якості виконання однієї технологічної операції, виробничого потоку та загально-технологічно-виробничої системи забезпечення якості взуття в цілому.

Для обробки результатів контролю якості взуття у роботі використані методи математичної статистики при суцільному контролі. Для випадків прийняття рішень за результатами спостережень партії фіксованого обсягу та визначення частки дефектних виробів було одержане вибіркове стандартне відхилення по біноміальному закону Бернуллі.

Цей варіант можна застосовувати при виконанні ручних процесів, для яких робоче місце забезпечується картою контролю.

До структурної схеми розроблені алгоритми процесу контролю та прийняття рішення для технологічних операцій з кількісними значеннями показників якості та технологічних режимів, які повинні забезпечити задані показники якості.

Загальна технологічно-виробнича система забезпечення якості взуття охоплює такі системи (рис.4):

підсистема І - (блоки 1,2,3,3) виконує обробку зовнішньої вхідної інформації, це: БТУ (бюро технічної інформації); ВМ (відділ маркетингу); блок 3 (сучасна комп'ютерна апаратура).

підсистема II - (блоки 4,5,6) створює та обробляє технологічну та технічну інформацію, яку передає у виробничу систему (блок 7). До неї входить: ТВ (технічний відділ), ЛМКВ (лабораторія моделювання та конструювання взуття) та блок 6 (пристрої дня введення інформації по каналах: КІ-зовні, К2 - від підсистеми І, Кз - від підсистеми III про контроль виконання техпроцесу , К4 - з підсистеми IV.

підсистема III - виробнича система (блоки 7,7.1,7.2), приймаюча інформацію, яка регламентує техпроцеси та яка передає результати контролю якості виробів тобто якість виконання технологічних процесів.

підсистема ІV - система вхідного контролю про якість матеріалів та комплектуючих, що надходять на підприємство.

ВИСНОВКИ

Основні результати дисертаційної роботи полягають у наступному:

1.Проведений інформаційно-аналітичний огляд стану проблеми показав, що однією з причин не конкурентоспроможності і низької якості вітчизняного взуття є недостатній рівень технологічного забезпечення якості його виготовлення, який не відповідає сучасному стану науково-технічного прогресу, внаслідок чого вітчизняне взуття за своїми якісними показниками не відповідає вимогам споживачів.

2.Встановлено, що така складова технологічного забезпечення виготовлення взуття, як інформаційне супроводження технологічного процесу недостатньо розроблена. Бази даних для впровадження системи технологічного забезпечення в основному відсутні.

3.В роботі висунута гіпотеза, що однією з основних перешкод для застосування інформаційного супроводження технологічних процесів відноситься значний відсоток (до 40-50%) властивостей якості взуття, які невизначені кількісно значеннями своїх параметрів.

4.Проведені дослідження споживчих властивостей на сучасному ринку взуття, на базі яких визначено першочерговий перелік властивостей якості та їх ранжування за значимістю методом експертної оцінки, що дозволяє дати рекомендації по уточненню нормативної документації на показники якості.

5.Проведено системний аналіз функціонування виробничої системи виготовлення взуття на прикладі реально діючого виробництва і розроблена структурна модель формування властивостей якості, яка описана математичною моделлю у вигляді об'єднаних множин, що стала основою для розроблення систем технологічного забезпечення якості взуття.

6.Встановлені критерії технологічного забезпечення якості виробів, до яких віднесені: вхідна інформація у вигляді технологічних режимів робочих операцій (ТР-РП) та вихідна інформація у вигляді показників якості (ПЯ). Ці критерії є базою для практичної реалізації.

7.Створена база даних для практичної реалізації системи технологічного забезпечення якості взуття при його виготовленні на прикладі виробничих потоків литтьового та клейового методів кріплення низу.

8.Розроблена методика групування технологічних операцій по їх впливу на властивості якості з використанням кластерного аналізу.

9.Проведені експериментальні дослідження при застосуванні методики технологічного забезпечення якості виконання найбільш характерних технологічних операцій.

10.Розроблено три види систем технологічного забезпечення якості виготовлення взуття: на операції, на технологічному потоці та загальновиробничої системи.

ОСНОВНІ РОБОТИ, ОПУБЛІКОВАНІ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Основний зміст дисертації викладений у наступних наукових працях:

1. Астістова Т.І. До питання підвищення якості взуття //Проблеми легкої та текстильної промисловості України.-1999.-№2.- С.204-206.

2. Астістова Т.І. Удосконалення системи управління якістю взуття //Легка промисловість.-1999.- № 4.- С.33.

3. Астістова Т.І. Інформаційне забезпечення виробника взуттєвої промисловості //Вісник ДАЛПУ.-2000.- № 1.- С.96-99.

4. Астістова Т.І. Структурна модель забезпечення якості взуття //Вісник ДАЛПУ.- 2000.-№3.- С.121-123.

5. Астістова Т.І. Створення інформаційної системи управління якістю взуття в процесі його виготовлення //Легка промисловість.-2000.- № 2.- С.54.

АНОТАЦІЯ

Астістова Т.І. Розробка методики технологічного забезпечення виготовлення взуття. Рукопис дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.19.06 – Технологія взуттєвих та шкіряних виробів - Київський національний університет технології та дизайну, Київ, 2002 р.

Дисертація присвячена розробленю методики технологічного забезпечення виробництва взуття литтьового та клейового методів кріплення. Базою стала: розробка математичних моделей формування властивостей якості взуття та моделей функціонування виробничих систем та їх складових; встановлення вагомості властивостей якості; дослідження реально діючих виробничих систем вітчизняної взуттєвої промисловості.

На основі проведених аналітичних й експериментальних досліджень розроблена методика технологічного забезпечення виробництва взуття, що сприятиме підвищенню якості та конкурентоспроможності вітчизняного взуття.

Ключові слова: якість взуттєвих виробів, управління якістю, інформаційні системи, показники якості технологічних процесів, технологічні потоки, функціонування виробничих систем, системний аналіз, структурна модель, математична модель, велика складна система, теорія множин, теорія графів, методи математичної статистики, метод експертної оцінки, кластерний аналіз.

THE SUMMARY

Astistova T.I. The development of the technological provision of footwear making. A thesis on competition of the candidate degree in technical science on a speciality 05.13.06 – Technology of footwear and leather articles, - The Kyiv National University of technologies and Design, Kiev, 2002.

The dissertation is devoted to the problem of the technological provision of footwear making by injection and adhesive methods of construction. The development of the mathematical models of the production system and their components functioning; defining the value of quality importance; studies of the functioning production system of the domestic footwear industry are the basis of the dissertation. The method of the technological provision of footwear making was developed on the basis of the analytical and experimental studies. It will provide the raise of footwear quality and its competitiveness.

Key words: quality of footwear articles; control of quality; information system; quality indices of technological process; technological lines; production systems; functionary system; analysis structural model; mathematical model; big complex system.

АННОТАЦИЯ

Астистова Т.И. Разработка методики технологического обеспечения изготовления обуви. Рукопись диссертации на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.19.06 – Технология обувного и кожевенного производства – Киевский национальный университет технологии и дизайна, Киев 2002г.

Рассмотрена проблема усовершенствования технологического обеспечения изготовления отечественной обуви высокого качества, как непременное условие её конкурентоспособности на мировом рынке, развития обувной отрасли легкой промышленности и повышения рентабельности производства.

Проведенный анализ показал, что для решения основных задач этой проблемы необходимо увязать все составляющие технологического обеспечения изготовления обуви, к которым в первую очередь относятся системы подготовки производства, информационного обеспечения нормативно-регламентирующей базой и непосредственного изготовления.

Поставленные задачи решены с применением современного математического аппарата, в частности теории системного анализа, множества и графов, методов математической статистики, кластерного анализа и экспертных оценок.

Качество обуви рассмотрено, как сумматор качества подготовки производства, качества нормативной базы и качества непосредственного исполнения технологических процессов на протяжении всего технологического цикла.

В результате проведенного теоретического анализа сложной обширной производственной системы изготовления обуви выделено ядро, как основное звено взаимосвязи входной в систему и выходной информации про состояние качества выполнения всех технологических процессов с активным регулированием всего комплекса, от качества входной нормативной документации до принятия решений при возникновении нарушений технологических режимов.

Теоретические положения работы подтверждены экспериментальными исследованиями на реально действующем производстве, сформулированы показатели качества, определена их значимость, сгруппированы технологические операции по воздействию на конкретные показатели качества, проведены эксперименты наиболее влияющих на качество технологических операций на примерах клеевых и литьевых методов изготовления обуви.

В результате выполнения теоретических и экспериментальных исследований созданы системы технологического обеспечения качества выполнения отдельных технологических операций, комплекса операций в производственных потоках и общей технолого-производственной системы обеспечения качества обуви.

Произведена оценка условно-экономической эффективности по критерию повышения качества обуви, сокращению процента выпущенной обуви заниженного качества.

Ключевые слова: Технологическое обеспечение, обувь высокого качества, конкурентоспособность обуви, системный анализ, теория множества, кластерный анализ, технологические операции, технологические процессы, нормативно-регламентирующие документы, технологические режимы, базы данных, математическая статистика, экспертные оценки, технологические системы.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

АКТИВІЗАЦІЯ НАВЧАЛЬНО-ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ 7 – 9 КЛАСІВ У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ГЕОМЕТРІЇ З ВИКОРИСТАННЯМ КОМП’ЮТЕРА - Автореферат - 31 Стр.
ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ МОРФОЛОГІЯ ВОРСИНЧАСТОГО ХОРІОНА ЖІНОК ВІКОМ 35 РОКІВ І БІЛЬШЕ ТА ПРИ ПРИРОДЖЕНИХ ВАДАХ РОЗВИТКУ ЦЕНТРАЛЬНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ У ПЛОДА - Автореферат - 25 Стр.
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ' ВІДНОСИН ВЛАСНОСТІ - Автореферат - 32 Стр.
МОВЛЕННЄВИЙ АКТ ІРОНІЇ В АНГЛІЙСЬКІЙ МОВІ (на матеріалі художньої літератури XVI та ХХ століть - Автореферат - 28 Стр.
МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ОЦІНКИ ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ ЕНЕРГОСПОЖИВАННЯ В СФЕРІ ЖИТЛОВОГО ТА КОМУНАЛЬНО-ПОБУТОВОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ - Автореферат - 28 Стр.
СТАНОВЛЕННЯ ЕТИЧНИХ АСПЕКТІВ ВІДНОШЕННЯ "ЛЮДИНА - ПРИРОДА" - Автореферат - 23 Стр.
ФОРМУВАННЯ ТА ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ МАШИННО-ТРАКТОРНОГО ПАРКУ В УМОВАХ АГРАРНОЇ РЕФОРМИ (за матеріалами Запорізької області) - Автореферат - 30 Стр.