У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

На правах рукопису

БУДНІК МАРИНА МИКОЛАЇВНА

УДК 658.1

АДАПТАЦІЯ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ

ДО РИНКОВИХ УМОВ ГОСПОДАРЮВАННЯ

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація та управління підприємством

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків, 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському державному економічному університеті,

Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Гриньова Валентина Миколаївна,

Харківський державний економічний університет,

проректор з наукової роботи,

завідувач кафедри бізнесу та підприємництва

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, старший науковий співробітник Горєлов Дмитро Олександрович,

старший науковий співробітник Харківського соціально-економічного інституту

Федерації профспілок України

кандидат економічних наук, професор

Соколова Людмила Василівна, професор кафедри менеджменту Харківського національного технічного університету радіоелектроніки,

Міністерство освіти і науки України

Провідна установа – Донецький державний університет економіки і торгівлі ім. М.І. Туган-Барановського,

Міністерство освіти і науки України (м. Донецьк)

Захист дисертації відбудеться 28 березня 2002 року о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради, шифр Д 64.055.01 у Харківському державному економічному університеті за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського державного економічного університету за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

Автореферат розісланий 25 лютого 2002 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Дороніна М.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Зовнішнє середовище є головною первинною характеристикою підприємства як відкритої соціально-економічної системи. Нестабільність умов господарювання вимагає від підприємств постійної уваги до змін ринкового оточення; пристосування планів і прогнозів, структур і способів організації виробництва до нових вимог зовнішнього середовища.

Актуальність теми. Проблеми адаптації підприємств України до ринкових умов пов'язані з двома джерелами змін зовнішнього середовища. Першим із них є характерні для ринкових відносин мінливість і невизначеність оточення підприємства, безперервне виникнення нових тенденцій у розвитку економіки та суспільства, прискорення науково-технічного прогресу. Іншим джерелом змін є процес реформування економіки України, пов'язаний з переходом від адміністративного регулювання господарчої діяльності до ринкового, з перетворенням форм власності та структурними змінами в економіці. Реформаторські заходи створюють принципово нове зовнішнє середовище господарювання, яке значно відрізняється від того, в якому відбувалися формування та розвиток вітчизняних підприємств.

Між зазначеними змінами існує тісний зв'язок, а їхнє одночасне протікання значно ускладнює проблеми адаптації підприємства до ринкових вимог. Проте зміни умов господарювання не лише ускладнюють господарчу діяльність підприємства, а й відкривають нові перспективи для його розвитку. Сприйнятливість до змін стає ключовим фактором підвищення конкуренто-спроможності окремих суб'єктів господарювання та національної економіки в цілому. Тому особливого значення в сучасних умовах набуває необхідність формування системи адаптації підприємства до змін зовнішнього середовища.

Різні аспекти такої адаптації розглядалися в працях І. Ансоффа, П.Ю. Бєлєнького, C. Біра, В.М. Гриньової, Д.О. Горєлова, Л.І. Євенко, Ю.Б. Іванова, Р. Каннa, Б.І. Кузінa, Б.З. Мільнерa, В.С. Пономаренко, О.І. Пушкаря, Л.В. Соколової, О.М. Тридіда та ін. Проте більшість учених при вивченні цих питань значну увагу приділяють адаптації лише окремих елементів і характеристик внутрішнього середовища підприємства. В той же час необхідність системного підходу до обґрунтування способів і форм адаптації підприємства вимагає дослідження цілісного комплексу проблем пристосування до змін зовнішнього середовища.

Актуальність і значення цих питань для підприємств України зумовили вибір теми дисертації.

Обраний напрям досліджень співпадає з планами наукової роботи Харківського державного економічного університету.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є теоретичне обгрунтування сутності процесу адаптації підприємства до ринкових умов, розробка практичних рекомендацій щодо створення та використання системи адаптації підприємства до змін зовнішнього середовища.

Для досягнення поставленої мети було вирішено такі задачі:

узагальнення існуючих теоретичних підходів до обґрунтування та здійснення адаптації підприємства до ринкових умов;

встановлення впливу, що надають зміни зовнішнього середовища, на виробничо-технологічні та організаційно-економічні основи розвитку підприємства;

аналіз фінансово-економічного становища та тенденцій розвитку підприємств машинобудівної галузі промисловості України;

обґрунтування сучасних напрямків адаптації підприємств машинобудівної галузі промисловості України до ринкових умов;

розробка методичних основ формування системи адаптації підприємства до ринкових умов господарювання.

Предмет дослідження – форми та способи адаптації підприємства до ринкових умов господарювання.

Об'єкт дослідження – процес адаптації підприємств та об'єднань машинобудівної галузі промисловості України.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дисертації є сучасні економічні теорії, закони України, постанови та рішення Кабінету Міністрів України, укази Президента України. В процесі дослідження проблеми та аналізу існуючих підходів до її вирішення було використано методичні матеріали, економічну та довідкову літературу, наукові праці провідних вітчизняних і зарубіжних економістів, статистичні й звітні дані підприємств України.

Для досягнення поставленої в роботі мети використовувались такі методи дослідження: теоретичне узагальнення – для вивчення теоретичних основ адаптації підприємства до ринкових умов; аналізу та синтезу – для диференціації та паралельного дослідження властивостей складових внутрішнього середовища та ринкового оточення підприємства; класифікації – для вивчення та узагальнення різних форм і засобів адаптації підприємств до ринкових умов; статистичного й техніко-економічного аналізу – для дослідження сучасного стану та перспектив адаптації підприємств України до ринкових умов; графічний – для наочного зображення динаміки економічного становища підприємств у процесі адаптації до ринкових умов та схематичного подання теоретичного матеріалу дисертаційного дослідження.

Наукова новизна результатів полягає у такому:

вперше:

розроблено класифікацію способів адаптації підприємства до ринкових умов;

визначено етапи обґрунтування процесу адаптації підприємства до ринкових умов, основними складовими якого є аналіз відповідності внутрішнього середовища підприємства зовнішнім умовам господарюван-ня, створення та використання системи моніторингу зовнішнього середовища, розробка та вдосконалення способів адаптації підприємства;

дістало подальший розвиток:

теоретичне обґрунтування особливостей адаптації підприємства як складної відкритої соціально-економічної системи на основі вивчення її змісту та складових;

методика оцінки відповідності внутрішнього середовища підприємства ринковим умовам господарювання на підставі визначення та аналізу властивостей функціональних сфер внутрішнього середовища підприємства та найбільш впливових факторів зовнішнього оточення;

удосконалено:

методичні рекомендації щодо формування та використання системи моніторингу зовнішнього середовища підприємства як складової частини системи адаптації підприємства до ринкових вимог.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що їхнє використання сприятиме підвищенню сталості роботи підприємств та рівня економічної обґрунтованості заходів щодо адаптації підприємств до умов ринку. Практичне значення мають методичні рекомендації щодо аналізу відповідності внутрішнього середовища підприємства зовнішнім умовам господарювання; створення та використання системи моніторингу зовнішнього середовища, а також методичні підходи до організації захисту акціонерного товариства від спроб недружнього поглинання.

Запропоновані в дисертації висновки та рекомендації щодо форму-вання системи адаптації підприємства до ринкових умов були прийняті до впровадження у ВАТ "Харківський тракторний завод ім. С. Орджонікідзе".

Апробація результатів дослідження. Основні результати виконаних досліджень, висновки та рекомендації, викладені в дисертації, доповідалися і були схвалені на Міжнародних науково-практичних конференціях "Актуальні проблеми розвитку виробництва" (м. Харків, 1996–2000 рр.), "Проблеми економічної теорії і практики в сучасних умовах" (м. Хмельницький, 1998 р.), Всеукраїнської наукової конференції “Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання” (м. Донецьк, 2000 р.), міжрегіональній науково-практичній конференції “Стратегія розвитку України до 2010 року” (м. Харків, 1999 р.), міських науково-практичних конференціях "Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених м. Харкова" (м. Харків, 1997–2000 рр.).

Особистий внесок здобувача в роботах, які виконані у співавторстві (№3,6 за списком опублікованих робіт на стор.15 автореферату) полягає у такому: визначено вплив зовнішнього середовища на технологічні основи розвитку підприємства; запропоновано послідовність формування регіональної системи моніторингу зовнішнього середовища підприємств та схему організації обігу документів у процесі моніторингу.

Публікації. За темою дисертаційної роботи опубліковано 19 статей, що відбивають головні положення дисертації, загальним обсягом 5,2 ум.-друк. арк., з яких 4,9 ум.-друк. арк. належить особисто автору.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів і висновків. Робота містить 199 сторінок машинописного тексту, 22 таблиці, 17 рисунків, 14 додатків, список літератури з 150 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У дисертації досліджено зміст, особливості та складові процесу адаптації підприємства до ринкових умов господарювання.

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету та задачі дослідження, розкрито загальну методологію і методику вивчення проблеми адаптації підприємства до ринкових умов.

У першому розділі – "Теоретичні аспекти адаптації підприємства до ринкових умов" – розглянуто теоретичні підходи до визначення сутності й особливостей адаптації підприємства, вивчено організаційні, економічні, виробничо-технологічні аспекти адаптації.

Нестабільність середовища господарювання є характерною умовою розвитку підприємства в ринковій економіці. Характерними умовами сучасної діяльності підприємства є невизначеність ринку, термінів і умов поставок, поведінки власників, конкурентів, органів державної влади. Підприємство існує та розвивається в активному зовнішньому середовищі, пристосовується до його змін. Складність і нестабільність ринкового оточення вимагають від підприємства постійного вдосконалювання форм і методів господарювання.

Зовнішнє середовище обмежується в залежності від цілей підприємства та поділяється на економічну, суспільну й екологічну системи. Кожна з цих систем є сукупністю факторів прямого та непрямого впливу, які діють на міжнародному, національному, регіональному рівнях та в межах операційного оточення підприємства.

Фактори прямого впливу безпосередньо та негайно впливають на діяльність підприємства і відчувають на собі аналогічний вплив з його боку (постачальники, споживачі, конкуренти, посередники, групи інтересів, державне регулювання економіки). Фактори непрямого впливу можуть не надавати прямого негайного впливу на підприємство, але з часом позначаються на його діяльності (макроекономічні, соціально-культурні, політичні, природні, науково-технічні, демографічні фактори).

Внутрішнє середовище підприємства визначається відносинами осіб, які прямо зацікавлені в певних результатах господарювання, до підприємства та між собою. Елементами внутрішнього середовища можуть бути окремі особистості, формальні та неформальні групи, підрозділи, організації. До складу підприємства входить також ряд підсистем, створених для здійснення спеціальних функцій: виробничої, збутової, управлінської, інформаційної.

Визначення властивостей підприємства як відкритої соціальної системи дозволило виділити елементи, збереження яких є обов'язковою умовою успішної адаптації до ринкових перетворень. До цих елементів відносяться виробничо-технологічна основа, цілі та стратегія, структура, персонал. Зовнішні зміни рідко бувають цілеспрямованими, звичайно вони одночасно торкаються кількох аспектів діяльності підприємства, тому успішне пристосування до змін оточення можливе тільки за умови комплексної реалізації перетворень. Зміна однієї з стійких характеристик підприємства без відповідних перетворень інших є неможливою через наявність тісного взаємозв'язку між цими характеристиками.

Підвищення нестійкості та невизначеності зовнішнього оточення в сучасних умовах вимагають від підприємства якісно нових зусиль щодо досягнення відповідності внутрішнього середовища вимогам ринку; відносно вдосконалення існуючих та використання нових методів управління. За умови значного розмаїття та динамічності виробничої діяльності її результати багато в чому залежать від спроможності підприємства до адаптації. Пристосовуваність (адаптивність) внутрішнього середовища підприємства до різноманітних змін умов виробництва, ринку, розвитку науково-технічного прогресу стає обов'язковою вимогою та головним критерієм ефективності господарювання.

У дисертації виділено характерні особливості адаптації підприємства, що безпосередньо впливають на ефективність цього процесу:

багатоцільовий характер адаптації як результату компромісу між інтересами зацікавлених у діяльності підприємства груп впливу;

колективний характер вибору напрямків і способів адаптації;

умовність і рухливість меж між зовнішнім і внутрішнім середовищем;

попередній характер, матеріальне втілення адаптації, її включення до структури підприємства.

У роботі також обґрунтовано такі поняття, які найбільшою мірою відбивають сутність процесу адаптації підприємства:

середовище адаптації – комплекс зовнішніх умов і факторів, перетворення яких істотно змінює становище підприємства;

чутливість до змін – ступінь залежності підприємства від змін зовнішнього середовища (середовища адаптації);

здатність до адаптації – спроможність учасників підприємства до свідомого управління змінами, виділення найбільш значимих із них, виявлення перспектив розвитку зовнішнього середовища, визначення оптимальної альтернативи із сукупності можливих дій;

потенціал адаптації – спроможність підприємства сприймати зміни; границі, в межах яких перетворення не впливають на найважливіші стійкі характеристики підприємства;

період адаптації (адаптаційний синдром) – проміжок часу, протягом якого відбувається адаптація підприємства до зовнішніх змін, які можуть суттєво вплинути на стійкі характеристики підприємства;

поведінкова адаптація – спроможність учасників організації (підприємства) та груп інтересів сприймати і реалізовувати зміни;

гнучкість (адаптивність) структур підприємства – умова й критерій ефективності роботи підприємства, що відбиває спроможність підприємства до перерозподілу ресурсів для досягнення оптимальних результатів господарювання в умовах змін ринкового оточення, а також ступінь інтеграції та узгодженості дій підрозділів підприємства при вирішенні загальних завдань;

система адаптації – комплекс структур і механізмів, створених для розробки напрямків адаптації підприємства, підвищення гнучкості структури, збереження потенціалу адаптації, стимулювання спроможності до адаптації та поведінкової адаптації, скорочення періоду адаптації;

адаптація – кінцевий етап процесу пристосування підприємства до ринку (досягнення тимчасової відповідності умовам середовища адаптації).

Адаптація являє собою складний безупинний еволюційний процес взаємодії зазначених умов і характеристик. Тільки системний аналіз закономірностей і принципів цього процесу надає змогу визначити найбільш важливі напрямки розв'язання проблеми успішного пристосування підприємств до змін зовнішнього середовища, підвищення ефективності господарювання.

У другому розділі – "Стан процесу адаптації підприємств машинобудування України до ринкових умов" – досліджено та розкрито сучасний вплив факторів зовнішнього середовища на фінансово-економічне становище підприємств машинобудівної галузі промисловості України, визначено, обґрунтовано напрямки адаптації підприємств машинобудування до ринкових умов.

Аналіз особливостей організації машинобудівного виробництва та властивостей продукції машинобудування свідчить про досить складне внутрішнє середовище машинобудівного підприємства та максимальний рівень мінливості його оточення, які зумовлюють високу чутливість підприємств цієї галузі до перетворень зовнішнього середовища. В сучасних умовах адаптація підприємств до ринкових змін також ускладнюється відсталістю технологій, що використовуються, та високим рівнем концентрації виробництва.

Дія зазначених факторів призвела до того, що машинобудівні підприємства більш, ніж підприємства інших галузей, постраждали від кризових явищ, які супроводжують реформування економіки України. Питома вага продукції машинобудування в промисловому виробництві за 1990–2000 рр. скоротилася на 56,72середньорічні темпи спаду складали 8,41%. Падіння виробництва в машинобудуванні в 1994–1999 рр. значно випереджало спад промислового виробництва (в середньому на 8,57%). Тільки з 2000 р. в Україні розпочалося зростання випуску машин та устаткування (відразу на 16,8%), яке перевищило темпи збільшення промислового виробництва на 3,9%.

Головними проявами кризових явищ у машинобудуванні стали низький рівень завантаження виробничих потужностей, зниження обсягів випуску продукції, низький рівень споживчих властивостей вироблених машин та устаткування. Сукупна дія зазначених факторів негативно відбилася на фінансово-економічному становищі підприємств галузі, яке характеризується великою кількістю збиткових підприємств, значною зношеністю основних фондів, високим рівнем заборгованості, екстремальним перевищенням кредиторської заборгованості над дебіторською. Результати адаптації підприємств машинобудівної галузі залишалися досить невисокими навіть за умови збільшення випуску машин та устаткування у 2000 р.

Кризові прояви в господарчій діяльності підприємств машинобудування стали наслідком очевидної довгострокової тенденції скорочення ефективності виробництва у 1990–1998 рр. На основі аналізу роботи машинобудівних підприємств Харківського регіону та інших регіонів України в дисертації було встановлено, що на той час діяльність підприємств здійснювалася за рахунок використання екстенсивних факторів: необґрунтованого підвищення цін на продукцію, різкого скорочення чисельності персоналу та витрат на соціальну сферу, зростання неплатежів і зовнішніх запозичень. Проте розвиток виробництва на підприємствах галузі не було в повному обсязі забезпечено відповідними внутрішніми адаптаційними перетвореннями навіть за умови сприятливої кон'юнктури ринку машин та устаткування в 1999–2000 рр.

Пошук шляхів інтенсифікації розвитку підприємств призводить до необхідності визначення характеру впливу ринкового оточення на внутрішнє середовище підприємств та вибору ефективних напрямків адаптації. В роботі доведено, що найбільшого впливу на внутрішнє середовище машинобудівного підприємства надають такі фактори ринкового оточення:

скорочення платоспроможного попиту споживачів, інвестиційна криза;

високий рівень монополізації ринку машин і устаткування;

зростання конкуренції з боку зарубіжних виробників;

низький рівень організації зовнішніх господарчих зв'язків;

існування розриву між розвитком науки, техніки та впровадженням їхніх досягнень у виробництво;

відсутність зваженої державної промислової політики;

нераціональна система оподатковування.

Пристосування підприємства до ринкового оточення не може бути досягнуто лише за рахунок використання обмеженої кількості технологічних, економічних, фінансових інструментів. Адаптація є складним багатоаспектним процесом, спрямованим на зважене поєднання та комплексну реалізацію таких напрямків змін внутрішнього середовища підприємств:

технологічне оновлення, модернізація виробництва;

зміна структури власності на підприємствах, формування та розвиток механізмів регулювання корпоративних відносин;

перебудова системи зовнішніх господарчих зв'язків;

перетворення організаційних структур і форм організації господарювання.

Реалізація зазначених заходів на підприємствах машинобудування України не завжди носить системний характер, що є причиною труднощів у процесі адаптації до ринку. В дисертації доведено, що одним із найбільш ефективних напрямків вирішення цієї проблеми є формування та розвиток цілісної системи адаптації підприємства до ринкових вимог.

У третьому розділі - "Методичні основи формування системи адаптації підприємства до ринкових умов" - запропоновано методику аналізу відповідності внутрішнього середовища підприємства зовнішнім умовам господарювання, розроблено методичні засади формування та використання на підприємстві системи моніторингу зовнішнього середовища, обґрунтовано класифікацію способів адаптації.

Визначення напрямків адаптації підприємства до ринкових умов дає змогу виділити зони та сфери діяльності, які набувають найбільше значення для успішного пристосування до змін зовнішнього середовища. Але встановлення цих напрямків відносно мало сприяє розробці конкретних способів і строків проведення внутрішніх перетворень на підприємстві.

Основними етапами процесу формування системи адаптації підприємства до ринкових вимог є аналіз відповідності внутрішнього середовища підприємства зовнішнім умовам господарювання, створення та використання системи моніторингу зовнішнього середовища, розробка та вдосконалення певних способів адаптації підприємства.

Процес оцінки відповідності внутрішнього середовища підприємства зовнішнім умовам господарювання складається з таких етапів: постановка задачі; аналіз внутрішнього середовища підприємства; аналіз зовнішніх умов господарювання; визначення відповідності внутрішнього середовища підприємства та характеристик факторів його ринкового оточення; розробка необхідних внутрішньоорганізаційних змін, регулювання за зворотним зв'язком; проектування основних напрямків адаптації підприємства до змін зовнішніх умов господарювання (рис.1).

Методика оцінки, запропонована в дисертації, базується на проведенні паралельного аналізу внутрішнього середовища підприємств та їхнього ринкового оточення. Обидва процеси ґрунтуються на диференціації явища, яке досліджується, визначенні властивостей його складових та на синтезі на основі цих властивостей певних загальних характеристик.

До складових внутрішнього середовища підприємства в процесі оцінки відповідності зовнішнім умовам господарювання в дисертації запропоновано відносити функціональні сфери діяльності. Функціональна сфера – це сукупність учасників підприємства, діяльність яких пов'язана з виконанням однорідних функцій і спрямована на досягнення схожих цілей.

Диференціація зовнішнього середовища проводиться за властивостями його факторів. На першому етапі оцінюється вихідний стан оточення підприємства, виділяються базові фактори прямої та непрямої дії. Уточнення складу та характеру впливу цих факторів на внутрішнє середовище підприємства здійснюється на основі аналізу їхніх властивостей з використанням трьохмірної матриці оцінки. Зіставлення характеристик внутрішнього середовища підприємства з властивостями відповідних факторів зовнішнього оточення здійснюється в матриці оцінки відповідності.

Обґрунтований прогноз зовнішніх перетворень і наслідків їхнього впливу на внутрішнє середовище підприємства дає змогу підготуватися до змін умов господарювання, розробити необхідні способи адаптації. Проте в ринковому середовищі з швидкими несподіваними та невпізнанними змінами передбачення точного моменту їхнього настання і масштабу впливу дуже ускладнено. Адаптація до змін такого роду може бути ефективною лише за умови достовірного прогнозування майбутніх станів зовнішнього середовища та розробки відповідних способів пристосування. Крім того, контроль за виконанням планів та поточних управлінських рішень також є однією з найважливіших функцій адаптації підприємства до ринкових умов.

Найбільша ефективність адаптації підприємства до ринкових умов досягається при своєчасному виявленні зовнішніх змін, необхідною умовою чого є створення системи моніторингу зовнішнього середовища. Система моніторингу зовнішнього середовища – це комплекс взаємозалежних централізованих заходів, спрямованих на постійний контроль стану факторів ринкового оточення і розробку форм і методів адаптації до їхніх змін. Процес розробки і використання системи моніторингу зовнішнього середовища складається з трьох послідовних етапів: постановки проблеми; створення системи моніторингу; використання системи моніторингу (рис. ). У дисертації також запропоновано схему організації документообігу при використанні системи моніторингу зовнішнього середовища.

Відповідність внутрішнього середовища підприємства зовнішнім умовам господарювання досягається при зваженому поєднанні сукупності способів адаптації, що разом утворюють систему адаптації підприємств до ринкових вимог. Спосіб адаптації – комплекс правил і процедур, що використовуються для пристосування елементів внутрішнього середовища підприємства та зв'язків між ними, до впливу з боку певного фактора зовнішнього середовища.

Процес адаптації складається з використання великої кількості способів адаптації, які суттєво відрізняються за своїми властивостями. Необхідною умовою ефективної адаптації підприємства є обмеження розмаїтості цих способів, визначення їхніх певних спільних ознак. Найзручнішим засобом вирішення даної проблеми є класифікація. Розподіл способів за відповідними підрозділами класифікації здійснюється за такими ознаками.

1. Причини виникнення (за факторами зовнішнього середовища підприємства, які є причиною впливу).

2. Об'єкт адаптації (за спрямованістю зовнішнього впливу).

3. Час дії стосовно моменту виникнення змін зовнішнього середовища (попередні та реалізовані).

4. Тип проблем і задач адаптації (технічні, економічні, організаційні, управлінські, інформаційні).

5. Періодичність виникнення (безупинно діючі та ті, що виникають періодично).

6. Спеціалізація (спеціалізовані й універсальні).

7. Групи учасників, інтереси яких пов'язані з наслідками зовнішнього впливу та результатами адаптації до нього внутрішнього середовища підприємств (за групами впливу).

8. Однозначність результатів процесу адаптації (за ступенем суперечливості інтересів головних груп впливу).

Запропонована класифікація пов'язана з реалізацією загальних підходів до поділу способів адаптації підприємств і вимагає в практичних цілях докладної деталізації. Головне завдання класифікації способів адаптації полягає в знаходженні загальних і принципово нових варіантів дій підприємства в різноманітних умовах зовнішнього впливу.

Послідовність розробки способу адаптації підприємства до зміни певного фактора зовнішнього оточення розглянуто в дисертації на прикладі організації захисту акціонерного товариства (АТ) від недружнього зливання (поглинання). Використання запропонованих у роботі методичних рекомендацій сприятиме оптимізації витрат АТ на реалізацію заходів з протидії спробам недружнього зливання, забезпеченню прав та інтересів акціонерів і працівників АТ.

висновки

Адаптивність підприємства до змін зовнішнього середовища в умовах ринкової економіки стає обов'язковою умовою і головним критерієм ефективності господарчої діяльності. Характерними особливостями адаптації підприємства як складної відкритої соціальної системи, які суттєво впливають на ефективність цього процесу, є:

багатоцільовий характер адаптації як результатів компромісу між інтересами зацікавлених у діяльності підприємства груп впливу;

колективний характер вибору напрямків і способів адаптації;

умовність і рухливість меж між зовнішнім і внутрішнім середовищем;

попередній характер, матеріальне втілення адаптації, її впровадження в структуру підприємства.

Аналіз фінансово-економічного становища підприємств машинобудівної галузі промисловості України свідчить про наявність глибоких кризових явищ у їхній господарській діяльності, причина яких заключається в низьких темпах адаптації підприємств до ринкових умов. В сучасних умовах ринкового реформування економіки адаптація є складним багатоаспектним процесом, спрямованим на зважене поєднання та комплексну реалізацію таких напрямків змін внутрішнього середовища підприємств:

технологічне відновлення, модернізація виробництва;

зміна структури власності на підприємствах, удосконалення механізмів регулювання корпоративних відносин;

перебудова системи зовнішніх господарських зв'язків;

перетворення організаційних структур, форм і методів організації господарювання.

Реалізація напрямків адаптації досягається шляхом здійснення комплексу організаційно-економічних заходів. Але проведення таких заходів на підприємствах машинобудівної галузі промисловості України рідко має системний характер, що призводить до труднощів адаптації до ринкових умов.

Основними етапами процесу адаптації підприємства до ринкових умов є аналіз відповідності внутрішнього середовища зовнішнім умовам господарювання, формування системи моніторингу зовнішнього середовища, розробка та вдосконалення способів адаптації підприємства.

Відповідність внутрішнього середовища підприємства зовнішнім умовам господарювання досягається за умови зваженого сполучення сукупності способів управління адаптацією, що разом утворюють систему адаптації підприємства до ринкових вимог.

Список опублікованих робіт за темою дисертації

1. Будник М.Н. Организация защиты акционерного общества от попыток враждебного слияния (поглощения) // Вiсник. ХДЕУ – 1999.– N 4(12). – С.24-27

2. Будник М.Н. Проблемы адаптации предприятий к изменению условий хозяйствования // Вiсник. ХДЕУ - 1998.- N 4(8).- С.54-57.

3. Гринев А., Будник М. Технологическая стратегия развития акционерных обществ // Бизнес Информ.- 1997.- N21.- С.52-55.

4. Буднік М.М. Розробка організаційної структури регіонального управління адаптацією підприємств // Зб. статей. Вісник ХГУ. Серія: “Актуальні проблеми сучасної науки у дослідженнях молодих вчених м. Харкова, 2000. – С.32-35.

5. Будник М.Н. Методические основы определения соответствия внутренней среды предприятий региона внешним условиям хозяйствования // Вестник ХГПУ. "Новые решения в современных технологиях".– 1999. – Вып. . – С.3-9.

6. Будник М.Н. Финансово-экономические аспекты адаптации машиностроительных предприятий Украины к рыночным условиям // Вестник ХГПУ. "Новые решения в современных технологиях". – 1999.- Вып. – С.13-17.

7. Будник М.Н. Cодержание процесса адаптации предприятия к рыночным условиям // Вестник ХГПУ. "Новые решения в современных технологиях". – 1998.- Вып. .- С.2-5.

8. Будник М.Н. Анализ основных показателей деятельности машиностроительных предприятий // Зб. наук. праць “Проблеми праці, економіки та моделювання”. Ч. . – Хмельницький, НВП "Евріка" ТОВ, 1998. – С.36-39.

9. Будник М.Н. Механизмы адаптации предприятий селькохозяйственного машиностроения Украины к рыночным условиям // Зб. наук. статей. Экономика. Харьков: РИО ХГЭУ. – 1998. – С.12-14.

10. Буднік М.М. Регіональне управління адаптацією підприємств до ринкових умов господарювання // Наук. зб. Актуальні проблеми державного управління. - Харків: УАДУ ХФ. – 2000. – №1(6) – С.117-126.

11. Будник М.Н. Анализ текущей биржевой конъюнктуры и планирование деятельности предприятий. // Сб.статей “Эффективный менеджмент”. – Харьков: АО "Бизнес Информ", 1996. – С.19-21.

12. Будник М.Н. Влияние экономической и социальной политики на развитие производства // Сб. докладов Первой Международной научно-практической конференции молодых экономистов “Современные проблемы развития производства”, 27-29 мая 1996 г. – Харьков: Форт, 1996. – С.168-169.

13. Будник М.Н. Инвестиционная политика развития производства в регионе // Зб. доповiдей Другої Мiжнародної науково-практичної конференцiї молодих економiстiв “Сучаснi проблеми розвитку виробництва”, 27-28 травня 1997 р. – Харків: АО "Бiзнес Iнформ", 1997. – С.30-31.

14. Будник М.Н. Проблемы адаптации предприятий Украины к условиям переходной экономики. // Зб. доповідей Першої міської науково-практичної конференції “Актуальні проблеми сучасної науки у дослідженнях молодих вчених м. Харкова”, 19 грудня 1997 р. – Харків: АТ "Бізнес Інформ", 1997. – С.200-201.

15. Будник М.Н. Cовременные особенности адаптации машиностроительного предприятия к рыночным условиям // Зб. статей “Актуальнi проблеми сучасної науки у дослідженнях молодих вчених м.Харкова”. – Харків: АТ "Бiзнес Iнформ", 1998. – С.232-235.

16. Буднік М.М. Особливості адаптації підприємства як складної відкритої соціально-економічної системи // Труди Всеукраїнської наукової конф. студентів та молодих вчених “Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання”. Донецьк: ДНУ – 2000. – С.35-38.

17. Буднік М.М. Державне прогнозування та розробка регіональних програм сприяння адаптації підприємств до ринкових умов // Збiрник матеріалів Четвертої науково-практичної конференцiї молодих економiстiв “Сучаснi проблеми розвитку виробництва”. Харків: Модель Всесвіту, 2000. – С.230-233.

Анотація

Буднік М.М Адаптація промислових підприємств до ринкових умов господарювання.- Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальнiстю 08.06.01 - економіка, організація та управління підприємством.- Харківський державний економічний університет, Харків, 2002.

У дисертації досліджено існуючі теоретичні підходи до обгрунтування та проведення адаптації підприємства до ринкових умов господарювання. Розкрито зміст та особливості процесу адаптації підприємства як складної відкритої соціально-економічної системи. Проаналізовано вплив факторів зовнішнього середовища на фінансово-економічне становище підприємств машинобудівної галузі України; вивчено напрямки адаптації підприємств машинобудування до ринкових умов. Запропоновано методику аналізу відповідності внутрішнього середовища підприємства ринковим умовам господарювання. Подано методичні рекомендації щодо формування на підприємстві системи моніторингу зовнішнього середовища. Запропоновано класифікацію засобів адаптації підприємства до змін ринкових умов господарювання. Розроблено методичні підходи до організації захисту акціонерного товариства від спроб недружнього зливання (поглинання) як одного з важливих засобів адаптації підприємства до ринкових умов..

Ключові слова: адаптація, внутрішнє середовище підприємства, зовнішнє середовище господарювання, система адаптації, засіб адаптації, система моніторингу зовнішнього середовища.

Аннотация

Будник М.Н. Адаптация промышленных предприятий к рыночным условиям хозяйствования. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 - экономика, организация и управление предприятием. - Харьковский государственный экономический университет, Харьков, 2002.

В диссертации исследованы существующие теоретические подходы к обоснованию и проведении адаптации предприятия к рыночным условиям хозяйствования. Установлены особенности адаптации предприятия как открытой социально-экономической системы, к числу которых относятся следующие: многоцелевой характер адаптации как результата компромисса между интересами заинтересованных в деятельности предприятия групп влияния; коллективный характер выбора направлений и способов адаптации; условность и подвижность границ между внешней и внутренней средой; предварительный характер, материальное воплощение адаптации, ее включение в структуру предприятия. Обосновано, что содержание процесса адаптации предприятия отражают такие понятия: среда адаптации; чувствительность к изменениям; потенциал адаптации; способность к адаптации; период адаптации; механизм адаптации; поведенческая адаптация; гибкость структуры предприятия; система управления адаптацией; адаптация как конечное состояние.

Проанализировано влияние факторов внешней среды на финансово-экономическое состояние машиностроительных предприятий Украины; изучены современные направления адаптации предприятий машиностроения к рыночным условиям. В диссертации установлено, что особенности машиностроительного производства обуславливают высокий уровень чувствительности предприятий отрасли к состоянию внешней среды. Установлено, что адаптация машиностроительных предприятий Украины к изменениям рыночных условий осложняется отсталостью используемых технологий, высоким уровнем концентрации производства в отрасли.

Доказано, что адаптация машиностроительных предприятий Украины к рыночному окружению представляет собой сложный многоаспектный процесс, который включает в себя следующие направления: технологическое обновление, модернизацию производства; изменение структуры собственности на предприятиях, формирование механизмов корпоративного управления; перестройку системы внешних хозяйственных связей; преобразование организационных структур управления и способов организации хозяйствования. Для реализации данных направлений на предприятиях проводится комплекс организационно-экономических мер, однако их использование редко имеет комплексный характер, что приводит к затруднениям в процессе адаптации машиностроительного производства Украины к рыночным условиям.

Предложена последовательность обоснования адаптации предприятия к рыночным условиям, основными этапами которой являются анализ соответствия внутренней среды предприятия внешним условиям хозяйствования, создание и использование системы мониторинга внешней среды, разработка и совершенствование способов адаптации предприятия.

Разработана методика анализа соответствия внутренней среды предприятия рыночным условиям хозяйствования. Последовательность анализа соответствия внутренней среды предприятия внешним условиям хозяйствования, с точки зрения автора, включает в себя следующие этапы: постановка задачи; анализ внутренней среды предприятия; анализ внешних условий хозяйствования; определение соответствия внутренней среды предприятия и внешней среды; определение необходимых внутриорганизационных изменений, регулирование по обратной связи.

Представлены методические рекомендации по формированию на предприятии системы мониторинга внешней среды. Система мониторинга внешней среды - это комплекс взаимосвязанных централизованных мероприятий, направленных на постоянный контроль состояния факторов окружения предприятия и разработку способов адаптации к их изменениям. Процесс разработки и использования на предприятии системы мониторинга внешней среды состоит из трех последовательных этапов: постановка проблемы; создание системы мониторинга; использование системы мониторинга.

Предложена классификация средств адаптации предприятия к изменениям рыночных условий хозяйствования. Способ адаптации - набор правил и процедур, которые используются для приспособления элементов внутренней среды предприятия и связей между ними к воздействию со стороны определенного фактора внешней среды. Способы адаптации классифицируются по следующим признакам: по причинам возникновения; по направленности внешнего воздействия; по времени действия по отношению к моменту возникновения перемен внешней среды; по типу проблем и задач адаптации; по периодичности; по специализации; по группам влияния; по однозначности результатов адаптации.

Разработаны методические подходы к организации защиты акционерного товарищества от попыток враждебного слияния (поглощения) как одного из важных способов адаптации предприятия к рыночным условиям.

Ключевые слова: адаптация, внутренняя среда предприятия, внешняя среда хозяйствования, система адаптации, способ адаптации, система мониторинга внешней среды.

Budnik M.N. Adaptation of the industrial enterprises to market economy. - Manuscript.

The dissertation seeking for a scientific degree of the candidate of economic sciences in the field 08.06.01 - "Economy, enterprise organization and management". – Kharkiv State University of Economics, Kharkiv, 2002

The existing theoretical approaches to the substantiation and carrying out the adaptation of enterprises to market economy are investigated in the dissertation. The contents and specific features of the process of the enterprise adaptation as a complex open social and economic system have been revealed. The influence of the external factors on the financial and economic state of the machine-building enterprises of Ukraine has been analyzed; the modern tendencies of the adaptation of the machine-building enterprises to market economy have been studied. The methodology of analyzing the conformity of the internal state of an enterprise with the conditions of the market economy conditions is suggested. The methodological recommendations for creating and using the monitoring system of the external economic state are given here. The classification of means of management of the enterprise adaptation to the changes in market economy conditions is suggested. The methodological approaches to the organization of the joint stock company protection from the attempts of hostile merging as one of the most important ways of enterprise adaptation to market economy conditions.

Key words: adaptation, internal state of an enterprise, external state of economy, system of adaptation, ways of adaptation, monitoring system of the external economic state.

Буднік Марина Миколаївна

АДАПТАЦІЯ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ

ДО РИНКОВИХ УМОВ ГОСПОДАРЮВАННЯ

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація та управління підприємством

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Відповідальний за випуск Новикова М.М.

Підп. до друку . . .Формат 60х90 1/16

Папір друкарський. Друк офсетний. Обсяг 1,0 ум.-друк. арк.

Тираж 100 прим . Зам. № Безкоштовно

РВВ ХДЕУ, 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9а






Наступні 7 робіт по вашій темі:

Функціональні особливості хімічного складу печінки, мязів і гонад самців та самок чорноморської камбали - Автореферат - 26 Стр.
Методи підвищення захищеності інформаційних ресурсів автоматизованих систем спеціального призначення та оптимізації структур систем їхнього технічного захисту - Автореферат - 24 Стр.
ОПТИМІЗАЦІЯ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ 7–8 РОКІВ ЗАСОБАМИ ЛЕГКОЇ АТЛЕТИКИ - Автореферат - 24 Стр.
Розробка методик розрахунку осідань для фундаментів із кільцевою формою підошви - Автореферат - 21 Стр.
АГРОЕКОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ РОДЮЧОСТІ ЗМИТИХ ГРУНТІВ В ПІДЗОНІ ЧОРНОЗЕМІВ ЗВИЧАЙНИХ - Автореферат - 30 Стр.
ПРОМЕНЕВА ДІАГНОСТИКА ГОСТРОГО БРОНХІТУ І БРОНХІОЛІТУ У ДІТЕЙ ПЕРШИХ РОКІВ ЖИТТЯ - Автореферат - 22 Стр.
КЛІНІЧНІ ТА ТЕРАПЕВТИЧНІ АСПЕКТИ ДУОДЕНАЛЬНИХ ВИРАЗОК, асоційованИХ з різнОМАНІТНИМИ штамами Helicobacter pylori - Автореферат - 28 Стр.