У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ“

ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА”

ЧОРНОПИСЬКА НАТАЛІЯ ВІКТОРІВНА

УДК 338.583: 65.012.34: 65.012.45

УПРАВЛІННЯ ПРОМИСЛОВИМ ПІДПРИЄМСТВОМ НА ЗАСАДАХ УДОСКОНАЛЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МАТЕРІАЛЬНИХ ПОТОКІВ

Спеціальність 08.06.02 -

Підприємництво, менеджмент та маркетинг

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

ЛЬВІВ - 2002

Дисертація є рукопис.

Робота виконана в Національному університеті "Львівська політехніка"

Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор КРИКАВСЬКИЙ ЄВГЕН ВАСИЛЬОВИЧ, Національний університет "Львівська політехніка", завідувач кафедри економіки енергетичних і хімічних підприємств та маркетингу

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор ШТЕФАНИЧ ДМИТРО АНДРІЙОВИЧ, Тернопільська академія народного господарства Міністерства освіти і науки України, професор кафедри міжнародної економіки, фінансово-кредитних відносин і маркетингу кандидат економічних наук, доцент САЖИНЕЦЬ СТЕПАН ЙОСИПОВИЧ, Львівський регіональний інститут державного управління Української академії державного управління при Президентові України, завідувач кафедри управління трудовими ресурсами

Провідна установа: Одеський національний політехнічний університет Міністерства освіти і науки України, кафедра менеджменту (м. Одеса)

Захист відбудеться "20" березня 2002 р. о 17.00 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради К 35.052.03 в Національному університеті "Львівська політехніка" за адресою: 79013, м. Львів, вул. С. Бандери, 12, IV корпус, ауд. 301б.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного університету “Львівська політехніка” за адресою: 79013, м. Львів, вул. Професорська, 1.

Автореферат розісланий "19" лютого 2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук, доцент Пащенко І.Н.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Успішне проведення в Україні економічних реформ значною мірою залежить від можливості використання на всіх рівнях управління сучасних інструментів менеджменту. Водночас, як свідчить досвід реформування вітчизняної економіки, інструменти, які успішно застосовуються в умовах економіки розвинутих країн, не завжди генерують адекватний результат на українському ринку, що зумовлює необхідність вдосконалення і адаптації прогресивних методів управління до специфіки ринкових умов господарювання вітчизняних підприємств. Необхідне також врахування стратегічних тенденцій розвитку світового господарювання таких, як глобалізація, інформатизація, актуалізація проблем охорони довкілля.

Під час побудови сучасних мікроекономічних систем в умовах європейської інтеграції актуалізується застосування систем менеджменту з орієнтацією на концепцію логістики, очікуючи від цього: по-перше, втілення нового системного розуміння механізмів функціонування ринку і формування на основі цього вагомого стратегічного чинника реалізації конкурентних можливостей підприємства; по-друге, забезпечення гнучкості підприємства за рахунок гнучкості потокових процесів, які є об'єктом логістики в такій моделі менеджменту; по-третє, досягнення системного ефекту (синергії) кооперованих підприємств, структурних одиниць тощо; по-четверте, стимулювання розвитку інформаційної інфраструктури підприємств, а відтак зменшення невизначеності щодо змін у ринковому середовищі прийняттям рішень у реальному масштабі часу тощо.

Реалізація системного підходу в управлінні підприємствами грунтується на інтегрованому управлінні потоковими процесами. Розвиток такого підходу в теорії управління підприємствами пов'язаний із численними працями зарубіжних вчених, таких, як С. Абт (РП), П. Блайк (РП), К. Кльозе (ФРН), Д. Ламберт (Англія), М. Портер (США), Ф. Пфоль (ФРН), К. Рутковський (РП), Х. Фірон (США), зокрема російських - Анікін Б., Гаджинський А., Міротін Л., Неруш Ю., Сєргєєв В., Плоткін Б. та ін. Теоретичні та прикладні питання раціоналізації управління матеріальними потоками у сферах виробництва та обігу в контексті реалізації загальних та спеціальних функцій менеджменту відображені у роботах вітчизняних вчених: Амоші О., Бойка Є., Вовканича С., Герасимчука В., Гуменюка В., Долішнього М., Злупка С., Крикавського Є., Кузьміна О., Петровича Й., Поплавської Ж., Сажинця С., Хміля Ф., Штефанича Д. та ін., в яких розглядаються тією чи іншою мірою питання прискорення матеріальних потоків, зменшення сукупних запасів, оптимізації структури витрат, підвищення рівня обслуговування тощо. Водночас вимагають подальшого розвитку питання інформаційного забезпечення системної оптимізації матеріальних потоків у ланцюгу “виробник……споживач”.

Аналіз наукових публікацій свідчить, що поряд із проблемами управління матеріальними потоками, недостатньо уваги приділяється також і управлінню інформаційними потоками. Інформаційні потоки переважно розглядаються як чинник забезпечення ефективного управління іншими ресурсами (матеріальними, фінансовими, трудовими). Це звужує їх роль, не узгоджується із стратегічним розумінням того, що на сучасному етапі розвитку економіки інформація стає самостійним виробничим фактором, потенційні можливості якого відкривають широкі перспективи для підвищення конкурентоспроможності підприємств. Отже, необхідно розвивати теоретичні основи вдосконалення управління підприємством, створюючи достатнє інформаційне забезпечення матеріальних потоків та розробляючи методичні основи розвитку відповідної інформаційної інфраструктури. Це визначає актуальність та своєчасність дослідження, що зумовило вибір теми дослідження, мету, структуру і завдання дисертаційної роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження є складовою наукових напрямів кафедри економіки енергетичних і хімічних підприємств та маркетингу Національного університету “Львівська політехніка”: “Проблеми переходу народного господарства України на ринкові відносини”, “Проблеми ресурсо- та енергозбереження в економіці України”, затверджених Науково-технічною радою ДУ “Львівська політехніка” (протокол №11 від 17 листопада 1995р.).

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розроблення теоретичних та методичних положень інформаційного забезпечення управління матеріальними потоками у внутрішньому середовищі промислових підприємств з метою їх витратно-часової оптимізації. Для досягнення поставленої мети необхідно було вирішити такі завдання:

·

дати характеристику об'єктів дослідження логістики з точки зору управління матеріальними, фінансовими та інформаційними потоками і класифікувати їх за певними ознаками;

· вивчити та узагальнити сучасний стан розвитку наукових теорій логістики в контексті внутрішньовиробничого управління матеріальними потоками та фактори, які будуть обумовлювати її розвиток в майбутньому;

· дослідити потокові процеси на промислових підприємствах та визначити ключові об'єкти логістичних рішень;

· розробити принципи та механізм реалізації концепції прискорення матеріального потоку в ланцюгу: постачання - виробництво - збут;

· розробити рекомендації щодо адаптації організаційної структури підприємств до вимог управління логістичними потоками в реальному часі;

· обгрунтувати порядок та технологію побудови інформаційних систем управління матеріальними потоками;

· дослідити умови достатнього інформаційного забезпечення управління матеріальними потоками.

Об'єктом дослідження є матеріальні та інформаційні потоки на промислових підприємствах.

Предметом дослідження є оптимізація управління процесами на досліджуваних підприємствах шляхом удосконалення інформаційного забезпечення матеріальних потоків.

Теоретичною та методологічною основами дослідження стали фундаментальні положення економічної теорії, теорії менеджменту та логістики у сфері управління матеріальними, фінансовими, інформаційними та людськими ресурсами, відображені в роботах вітчизняних та зарубіжних вчених. Інформаційною базою дослідження стали нормативні та законодавчі акти державних органів управління, матеріали Міністерства статистики України, дані про діяльність промислових підприємств.

При проведенні дисертаційного дослідження були використані такі методи: структурно-логічний та семантичний аналіз (для уточнення та впорядкування термінології в понятійному апараті процесів управління матеріальними потоками); критичний аналіз (при виділенні основних напрямів наукових теорій та вихідних концептуальних моделей формулювання логістичних проблем та їх вирішення); SWOT –аналіз (для оцінки сильних та слабких сторін вітчизняних підприємств); економіко-статистичний та факторний аналіз (для аналізу потокових процесів на промислових підприємствах); предметний аналіз (при виявленні об'єктів логістичних рішень); АВС/XYZ – аналіз (при вирішенні задачі “зробити чи купити”); метод порівняльного аналізу (для оцінки виробничого процесу за традиційним підходом та в умовах логістичної системи, а також для оптимізації використання технологічного часу); метод системного аналізу (при розробці системи обробки замовлень на промисловому підприємстві); вибірковий метод (для виконання маркетингових досліджень); метод експертних оцінок (при оцінці інформаційної системи промислових підприємств та при проведенні SWOT –аналізу); методи теорії інформаційних систем (для розроблення функціональної та забезпечуючої частин інформаційної системи управління матеріальними потоками); метод організаційного моделювання (при розробці логістично зорієнтованої організаційної структури промислових підприємств); методи визначення економічної ефективності (при прийнятті рішення щодо удосконалення інформаційного забезпечення матеріальних потоків).

Наукова новизна одержаних результатів полягає в такому:

·

поглиблено теоретичні основи потокозорієнтованого управління з огляду на посилення впливу основних трендів світового економічного розвитку: глобалізації, індивідуалізації, екологізації та інформатизації на проходження логістичних процесів і це дає змогу врахувати їх вплив на ранній стадії формування логістичної стратегії підприємства;

· дістало подальший розвиток визначення поняття "логістична система", яка дає змогу розглядати підприємство в трьох площинах: просторовій, організаційній та інформаційній, а відтак дослідити ланки потокових процесів, які в них відбуваються;

·

обгрунтовано механізм удосконалення управління матеріальними потоками на засадах структуризації матеріальних та інформаційних потоків логістичної системи , їх локальної та системної оптимізації з метою мінімізації сукупних витрат та підвищення рівня задоволення вимог споживачів;

·

встановлено і систематизовано взаємозв'язок основних компонентів процесів постачання, виробництва, збуту, утилізації та переробки в контексті інтегрованого управління матеріальними потоками, що дало змогу визначити потреби в удосконаленні інформаційного забезпечення матеріальних потоків;

· розроблено теоретико-методичні положення та обгрунтовано принципи щодо формування інформаційних систем логістики в процесі удосконалення інформаційного забезпечення матеріальних потоків та вперше обгрунтовано структуру функціональних підсистем інформаційних систем логістики, побудовану в формі функціонально-фазового комплексу базових логістичних рішень, окреслено коло завдань, які вона повинна вирішувати; рекомендовано технічне, інформаційне та програмне забезпечення для вирішення цих завдань;

· розроблено структуру та зміст інформаційної бази даних на підставі необхідності та достатності інформаційного забезпечення управління матеріальними потоками в режимі реального часу.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення результатів дослідження полягає у створенні можливості ефективного використання інформації та інформаційних технологій в стратегічному розвитку організацій, що сприятиме здешевленню матеріального потоку, скороченню часу реагування на потреби споживачів на основі застосування логістичних концепцій.

Важливе значення у здійснених дослідженнях має формалізація та інформаційне відображення матеріального потоку, що уможливлює його прискорення та зменшення логістичних витрат. Практичну значимість підсилюють рекомендації щодо управління системою замовлень промислових підприємств. Запропонована інформаційна модель логістичної системи дасть змогу виробнику не тільки мінімізувати витрати часу і коштів, а й підняти на якісно новий рівень відносини із споживачами та ринковими партнерами, а також зменшити невизначеність щодо умов ринкового середовища.

Основні наукові результати дисертаційного дослідження використані у навчальних курсах “Інформаційні системи та логістичне моделювання”, “Інфраструктура товарного ринку”, “Логістичні системи” відповідно для напрямів “Економіка і підприємництво” та “Менеджмент” Інституту економіки та менеджменту Національного університету “Львівська політехніка”.

Отримані результати дисертаційної роботи, які підготовлені до практичного застосування у формі методичних рекомендацій, впроваджені на промислових підприємствах:

·

ВАТ “Іскра” (довідка № 426/01 від 25.10.2001р.). Впроваджені методичні рекомендації щодо удосконалення системи обробки замовлень. Це дало змогу покращити взаємодію всередині організації, налагодити механізм регламентуючої інформації, значно зменшити загальні витрати та підвищити рівень обслуговування клієнтів. Пропозиції автора дисертації щодо удосконалення діючої організаційної структури сприяли чіткішому визначенню місця логістики в структурі управління ВАТ “Іскра”. Результати досліджень з оцінки інформаційної системи підприємства, рекомендації щодо формування технічного, програмного, інформаційного забезпечення враховані при реалізації системного та ситуаційного підходів до формування інформаційної системи підприємства.

· ВАТ “ЛАЗ” (довідка № 2046 від 26.10.2001р). Впроваджені методичні рекомендації щодо удосконалення системи постачання з втіленням логістичних принципів та використанням інформаційних технологій на кожному з етапів процесу. Це дасть змогу підвищити надійність поставок, покращити якість продукції, знизити рівень загальних витрат як постачальника, так і виробника.

· АТ “Концерн-Електрон”- Завод “Електропобутприлад” (довідка № 59-600 від 29.10.2001р.). Впроваджені методичні рекомендації щодо створення ланцюгів поставок готової продукції. Це допомогло оптимізувати співвідношення між рівнем обслуговування споживачів та витратами збуту. Рекомендації щодо удосконалення системи обробки замовлень були використані відділом збуту і продажу, що дало змогу підвищити якість управління матеріальними потоками на всіх етапах його протікання.

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати, викладені в дисертаційній роботі, отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих в співавторстві, в дисертації використані лише ті ідеї та положення, що є результатом особистої роботи здобувача.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати роботи доповідались на ІІ-й і ІІІ-й міжнародній науково-практичній конференції “Маркетинг та логістика в системі менеджменту” (Львів, 1998, 2000), міжнародній науково-практичній конференції “Інноваційна діяльність в системі державного регулювання” (Івано-Франківськ, 1999), XI-й міжнародній науково-практичній конференції “Стратегія економічного розвитку в умовах глобалізації” (Чернівці, 2000), VI-й міжнародній науково-практичній конференції “Теорія управління організацією: стан та перспективи” (Київ-Трускавець, 2000), IV-й міжнародній науково-практичній конференції “Маркетинг: теорія і практика” (Луганськ-Ялта, 2000), міжнародній науково-практичній конференції “Підприємництво в Україні: проблеми і шляхи розвитку” (Львів-Дрогобич-Трускавець, 2000).

Публікації. За результатами проведених досліджень опубліковано 16 наукових праць (наукові статті, тези доповідей) загальним обсягом 3,6 друкованого аркуша, з них особисто автору належать 2,9 друкованого аркуша. У фахових виданнях опубліковано 7 наукових статей.

Структура дисертації. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків. Обсяг дисертації – 180 сторінок друкованого тексту, крім того, подано список використаних джерел з 162 назв і додатки. Дисертація містить 28 таблиць та 45 рисунків (графіків, схем).

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У першому розділі – “Теоретичні засади потокозорієнтованої системи управління підприємств” – розглянуто матеріальні, інформаційні та фінансові потоки та їх інфраструктурне забезпечення, викладено концепцію управління потоками в діяльності промислових підприємств, умови реалізації матеріальних потоків в інформатизованих логістичних системах.

Узагальнена класифікація матеріальних, фінансових та інформаційних потоків дала змогу сформулювати поняття логістичної системи з пріоритетом процесів матеріальних та інформаційних потоків та емерджентними властивостями. Так, логістичну систему можна розглядати в трьох площинах: просторовій (мережа, що з'єднує виробника із ринковими партнерами (постачальниками, посередниками тощо) та споживачами єдиним матеріальним потоком); організаційній (здійснення логістичних операцій та функцій); інформаційній (яка виконує інтеграційну роль в поєднанні просторової та організаційної площин, що обслуговують матеріальний потік).

Автором аргументовано, що для промислових підприємств логістична концепція розглядається як дуальна концепція управління підприємством – логістичною системою. З одного боку, вона є вагомою функціональною сферою підприємства, яка передбачає системне спрямування управління матеріальними потоками для оптимізації його в межах усієї логістичної системи (логістичного ланцюга), а, з іншого боку, логістика є важливим інструментом ринкової стратегії підприємств, яка визначається особливостями розвитку вітчизняного ринку і світового економічного простору.

З переходом України до ринкових методів господарювання виникла необхідність формування інфраструктури ринку для забезпечення ефективного функціонування промислових підприємств. Як показують дослідження, нерозвиненість послуг, які надає ринкова інфраструктура, є істотною перешкодою для розвитку економіки загалом. Це підтверджується тим, що частка послуг інфраструктури у валовій доданій вартості становила в Україні в 2000 р. – 47,4% при середній по ЄС - понад 65%. Програмою ”Україна-2010” передбачено, що питома вага сектору послуг має досягти у ВВП - 53%. Нині збільшується попит на логістичні послуги в Україні, зокрема їх частка у валовій доданій вартості по Львівській області подана в табл. 1.

Таблиця 1

Частка логістичних послуг у валовій доданій вартості Львівської області

Показники Роки

1995 1998 1999

млн.грн. % млн.грн. % млн.грн. %

Валова додана вартість 1924 100 3362 100 4248 100

Виробництво послуг, в тому числі логістичних: транспорт і зв'язок МТП, заготівля та збут інформаційно-обчислюва-льне обслуговування 926 324 286 35 3 48,1 16,9 14,9 1,8 0,2 1834 796 768 23 5 54,6 24,2 23,4 0,7 0,1 2214 909 877 26 6 52,1 21,34 20,6 0,6 0,14

Автор стверджує, що, окрім особливостей розвитку вітчизняного ринку, стратегії підприємства, а також основні напрямки розвитку логістики будуть визначати чотири основні тренди розвитку, так звані мегатренди, а саме: глобалізація, індивідуалізація, екологізація, інформатизація (рис. 1).

Мегатрен- Характеристика Логістична

ди виробництво товар маркетинг стратегія Ефект

Глобалі-зація масове стандартна продукція глобальний глобальна система відкритого простору

Індивіду-алізація одиничне повний асортиментний ряд, індивідуальні замовлення диференці-йований логістичний сервіс у споживача

Екологі-зація екологіч-но чисте продукти, сприятливі для довкілля соціально- етичний орієнтована на інтереси суспільства соціальний

Інформа-тизація гнучке широкий вибір товарів та послуг інтерактивний цільовий оптимізація індивідуальних процесів індивідуальний

Рис. 1. Мегатренди та їх вплив на логістичну стратегію підприємства

Особливе місце серед названих мегатрендів займає інформатизація як інструмент економічної інтеграції. Інформаційні технології, які здатні долати часові, цінові, структурні, географічні бар'єри набувають стратегічного значення. Вони надають підприємству можливості: підвищення гомогенності проходження потокових процесів, встановлення стратегічних ділових зв'язків із ринковими партнерами, підвищення рівня задоволення потреб споживачів, розвиток стратегічної інформаційної бази для зниження невизначеності щодо змін ринкового середовища, становлять основу формування логістичних систем із розвинутою інформаційною інфраструктурою.

Необхідність розвитку теоретичних основ управління підприємством на засадах удосконалення інформаційного забезпечення матеріальних потоків та розробки методичних основ розвитку відповідної інформаційної інфраструктури промислових підприємств визначають необхідність проведення досліджень матеріальних потокових процесів на промислових підприємствах та їх інформаційного забезпечення.

У другому розділі – “Структуризація матеріальних потоків та механізм їх інформаційного забезпечення” – розглянуто об'єкти управління матеріальними потоками у сфері постачання та збуту та умови їх інформатизації, проаналізовано аспекти логістичного управління у сфері виробництва, утилізації та переробки відходів та окреслено чинники їх сумісної оптимізації.

Поетапний аналіз процесу постачання на досліджуваних підприємствах дав змогу виявити основні об'єкти логістичних рішень та потенційні можливості удосконалення інформаційного забезпечення матеріальних потоків для створення умов безперебійного виробництва та налагодження партнерських відносин із постачальниками. Такий підхід допомагає підвищити надійність поставок, покращити якість продукції, зменшити рівень загальних витрат як постачальника, так і виробника.

Порівняльний аналіз виробничого процесу при традиційному підході управління на досліджуваних підприємствах та в пропонованій логістичній системі дав змогу виявити резерви зниження логістичних витрат та скорочення виробничого циклу. Гіпотетично в процесі виробництва і управління матеріальними потоками можна виділити п'ять складових витрат часу, які ми позначимо так:

t1 – тривалість трансформації матеріального потоку (наприклад, матеріальні ресурси перетворюються в готову продукцію);

t2 – тривалість контролю матеріального потоку;

t3 – тривалість переміщення матеріального потоку;

t4 – тривалість складування матеріального потоку;

t5 – тривалість знаходження в запасі.

Значення t1, t2, t3, t4, t5 на різних етапах проходження матеріального потоку умовно приймаємо однаковими.

Логістичне управління повинно бути спрямоване на збільшення гнучкості виробництва, зменшення часу простою при переході від одного процесу до іншого, скорочення термінів підготовки обладнання, зменшення до мінімуму матеріальних запасів, ліквідацію необгрунтованих витрат (перевиробництво, час очікування, зайві перевезення, зберігання матеріальних запасів, брак та відходи). Так, використовуючи традиційний аналітично-структурний підхід до виробництва ламп ВАТ “Іскра”, трансформацію виробничого процесу в логістичній системі можна зобразити у вигляді табл.2.

Таблиця 2

Трансформація процесу виробництва ламп в логістичній системі

№ Операції Існуючі потокові процеси Потокові процеси в логістичній системі

t1 t2 t3 t4 t5 t1 t2 t3 t4 t5

1. Отримання матеріальних ресурсів · ·

2. Вхідний контроль ·

3. Транспортування на склад ·

4. Складування ·

5. Зберігання ·

6. Доставка на робочі місця · ·

7. Очікування ·

8. Виготовлення комплектуючих · ·

9. Доставка на комплектацію · ·

10. Комплектація · ·

11. Очікування ·

12. Складання готової продукції · ·

13. Доставка на контроль якості ·

14. Контроль якості · ·

15. Доставка на упаковку ·

16. Очікування ·

17. Упаковка готової продукції · ·

18. Доставка на склад готової продукції · ·

На основі досліджень тривалість існуючого виробничого процесу (tзаг) стосовно поданого прикладу можна визначити за формулою:

tзаг = 4 t1 + 2 t2 + 7 t3 + t4 + 4 t5, (1)

У логістичній системі тривалість трансформованого виробничого процесу визначатиметься за формулою:

tзаг = 4 t1 + t2 + 4 t3. (2)

Як видно із табл.2, ліквідація таких операцій, як складування, очікування, частково транспортування приводить до істотного скорочення непродуктивних логістичних витрат і тривалості виробничого циклу.

Впровадження логістичних принципів у конкретних виробничих умовах передбачає зміщення традиційної виробничої філософії у бік логістичної, яка грунтується на тісній співпраці всередині організації та із постачальниками, що позначається на якості (своєчасності, об'єктивності, оперативності) інформаційних та матеріальних потоків.

На основі аналізу системи розподілу матеріальних потоків промислових підприємств на стадії дистрибуції встановлено, що в процесі збуту вагомого значення набуває побудова ланцюгів поставок готової продукції, які охоплюють управління товарним асортиментом, запасами та поставками, а також інформацією. Інформованість в інтегрованих каналах розподілу допомагає підприємству-виробнику встановити пріоритети у виробництві та збуті між окремими товарами та групами споживачів. Облік факторів часу та інформації сприяє кращій координації діяльності партнерів – ланок логістичного ланцюга і, як результат, швидшій реакції на потреби ринку. Це доводять результати економіко-статистичного аналізу проходження матеріальних потоків через складську систему ВАТ “Іскра”, які виявили можливі резерви зниження логістичних витрат на цій ланці в 2-3 рази внаслідок удосконалення інформаційного забезпечення матеріальних потоків.

У дисертації описано взаємозв'язок між динамічними характеристиками матеріальних потоків та статичними величинами матеріальних запасів. Встановлено, що ефективне управління матеріальними запасами залежить від: системи обліку матеріальних запасів та замовлень на стадії виконання; надійного прогнозування попиту; інформації про терміни виробництва та доставки та їх можливі зміни; оцінки вартості зберігання матеріальних запасів тощо. Про важливість цієї сфери економіки свідчать аналітичні показники табл.3 щодо витрат капіталу та очікуваного ефекту (ефект від скорочення матеріальних запасів та від прискорення матеріальних потоків на 10% еквівалентний річному бюджету Львівської області).

Таблиця 3

Структура оборотних коштів підприємств Львівської області

Показники Роки

1995 1999 2000

млн.грн % млн.грн % млн.грн %

А. Статистичні

Оборотні кошти, з них: 3518 100 8404 100 9434 100

запаси товарно-матеріальних цінностей товари відвантажені і надані послуги 1141 1495 32 42,5 2146 4353 25,5 51,8 2551 4660 27,7 49,4

Б. Розрахункові

Витрати капіталу (втрати від замороження коштів в запасах): за кредитною ставкою (35%) за депозитною ставкою (25%) Витрати утримання запасів (5%) 2523,85 1802,75 360,55

Ефект від скорочення матеріальних запасів на 1% 25,51

Ефект від прискорення матеріальних потоків на 1% 46,6

Це пояснює необхідність заміни існуючого принципу формування запасів “just-in-case” (про всяк випадок), оскільки критичним ресурсом виробництва стає повноцінний замінник матеріальних запасів – інформація.

Дослідження, виконані на основі системного аналізу, показали, що вузьким місцем в реалізації логістичної концепції управління промисловим підприємством є система обробки замовлень. Вона становить вхід інформаційного потоку до логістичної системи, є важливим джерелом інформації для всіх сфер діяльності підприємства. Системі управління замовленнями притаманні такі якісні характеристики: 1) коли інформаційний потік випереджує матеріальний потік, 2) коли інформаційний потік супроводжує (йде паралельно до) матеріальний потік; 3) коли матеріальний потік випереджує інформаційний потік. На підставі цих трьох потоків інформації можливе планування, управління та контроль матеріальних потоків. Процес обробки замовлень при використанні засобів електронного обміну даними можна подати у вигляді алгоритму (рис. 2).

Продаж

Клієнт Замовлення

Ні

Підтвердження та контроль замовлення Чи клієнт є платоспроможним?

Так

Опис позицій на складах відвантаження Чи товар знаходиться на складі? Так

Ні

Чи товар знаходиться на інших складах? Ні Запитання до відділу планування виробництва

Ні

Позиція в списку складських запасів Так Чи можливим є виконання замовлення у необхідний термін?

Так

Складські запаси Планування терміну розміщення замовлення на складі під відвантаження Спровадження повідомлення про доставку разом з усіма супровідними документами Підготовка підтвердження замовлення; подальша передача інформації для оцінки замовлення

Доручення на відправлення Оцінка замовлення Підтвердження замовлення

Рахунок

Рис. 2. Алгоритм обробки замовлення при використанні електронного обміну даними

На досліджуваних підприємствах було виявлено, що інформаційний потік прямує за матеріальним потоком, а це негативно відображається на задоволенні потреб споживачів та загалом на ефективності діяльності підприємства – логістичної системи. Зміна такого механізму інформаційного забезпечення матеріальних потоків сприяла би перебудові діючої системи проходження матеріальних потоків, “яка штовхає”, в систему, “яка витягує”.

У третьому розділі – “Управління матеріальними потоками на основі розвитку інформаційних систем підприємств” – досліджено умови функціонування інтегрованої системи управління матеріальними потоками, запропонована інформаційна модель логістичної системи, як основу принципів побудови такої інформаційної моделі логістичної системи пропонується прийняти детермінанти концепції логістики, а саме: необхідний товар (інформація), необхідної кількості, необхідної якості, у необхідний час, у необхідному місці, з мінімальними загальними витратами. Суть реалізації логістичної концепції в інформаційних системах розкрито в табл. 4.

Таблиця 4

Принципи побудови інформаційної системи підприємства

№ з/п Детермінанти логістичної концепції Реалізація логістичної концепції в інформаційних системах

1. Необхідна інформація Формування регламентуючої інформації на основі посадових інструкцій, кваліфікаційних вимог тощо менеджерів різних рівнів.

2. Необхідної кількості Створення масивів умовно-постійної інформації, що характеризує довідкові, нормативні, планові та інші дані. Створення масивів бібліотеки описаних форм первинних і вихідних документів, за якими видається менеджерам різних рівнів необхідна інформація у формах повної, короткої чи довідкової структури, а також бібліотеки описаних типових листів-заготовок текстів.

3. Необхідної якості Автоматизоване збирання в ритмі виробництва первинної інформації, яка є єдиною, оперативною, всебічною і вірогідною, оскільки вона підтверджується первинними документами, використовується системою об'єктивного інформаційного забезпечення менеджменту як вхідна .

4. У необхідний час Наявність регламентуючої інформації забезпечує автоматизоване (ознака “в який строк”) та автоматичне (ознака”критерій втручання”) інформування менеджерів.

5. У необхідному місці Наявність комплексів АРМ користувачів різних рівнів, завдяки яким відбувається збирання первинної інформації на місцях, де вона виникає (масові операції) або де вона оформляється (одиничні операції), її обробка та зберігання.

6. З мінімальними загальними витратами Наявність локальної мережі на об'єкті управління, яка об'єднує АРМ, завдяки якій ефективно використовуються розподілені бази даних при розподіленій обробці інформації та здійснюється оперативне інформаційне забезпечення менеджерів всіх рівнів на підприємстві в повному обсязі. Наявність зв'язку підприємства з мережами зовнішнього середовища.

Доцільність такого підходу в побудові інформаційних систем підприємств підтверджується результатами виконаних маркетингових досліджень на вітчизняних підприємствах (ВАТ “Іскра”, АТ “Концерн-Електрон – Завод “Електропобутприлад””), які показують, що існуючі інформаційні системи не відповідають критерію своєчасності, критерію оперативності відповідають лише на 10%, критерію об'єктивності – на 10% та критерію системності – на 5%. Одна з основних причин такої ситуації – відсутність взаємодії всередині організації – 50% респондентів поставили на перше та друге місця. Результати статистичної обробки даних подані на рис. 3 і 4.

Рис. 3. Структуризація оцінок функціонування інформаційних систем підприємств

Рис. 4. Структуризація чинників, що впливають на функціонування інформаційних систем підприємств

Викладені оцінки інформаційних систем підприємств та виявлені чинники впливу негативно відбиваються на проходженні матеріальних потоків і це вимагає докорінного удосконалення наявних інформаційних систем в напрямку налагодження систем автоматизованого збирання й обробки інформації на основі сучасних інформаційних технологій.

Наведено рекомендації, які необхідно врахувати перед розробленням та впровадженням інформаційних систем управління матеріальними потоками промислових підприємств. Структуровано трансформацію базових чинників розвитку підприємства, які ускладнюють впровадження інформаційних систем логістики на практиці, з одного боку, а з іншого – підкреслюють необхідність проектних розробок інформаційних систем логістики на базі сучасних інформаційних технологій.

Розвиток інформаційної системи управління матеріальними потоками передбачає узгодження цілей побудови організаційної структури підприємства, виходячи із визначення місця логістики в структурі промислового підприємства. Автором відзначено, що логістика як стратегічний інструмент у структурі підприємства може розглядатися на різних рівнях: функціональному, системному, інтегруючому.

На функціональному рівні логістика охоплює певні логістичні функції та функціональні сфери. На другому, системному рівні логістика має системне спрямування і координує сфери постачання, виробництва, збуту з метою заміни часткової оптимізації на оптимізацію усієї системи. На найвищому, інтегруючому рівні принципи логістичного мислення та діяльності є складовою загальної стратегії підприємства. На основі цього, методом організаційного моделювання пропонується трансформація діючих організаційних структур в логістично зорієнтовані, за яких ефективність інформаційної системи управління матеріальними потоками буде найбільшою.

Розроблена концепція інформаційної системи логістики, яка передбачає детальне розроблення функціональної підсистеми інформаційної системи логістики (виділення основних підсистем, комплексу завдань) та обгрунтування технічного, інформаційного і програмного забезпечення. Описано перспективи застосування систем підтримки прийняття рішень та експертних систем в логістичній діяльності. Розроблено інформаційну базу даних, яка використовується для вирішеннязавдань в інформаційній системі логістики.

Впровадження такої концепції дає змогу відстежити рух матеріального потоку в режимі реального часу, вчасно реагувати на зміни зовнішнього середовища, приймаючи комплекс базових логістичних рішень, структурованих у функціонально-фазовій матриці (рис.5). Крім того, вона позитивно впливає на створення раціональної організаційної структури управління промисловим підприємством, а також дає змогу застосовувати нові методи управління, використовувати єдину вірогідну інформацію в управлінні всіма ланками, підвищувати продуктивність праці і загальний рівень культури управління. Зокрема, зростуть оперативність і якість управління загалом за рахунок можливої своєчасної підготовки і прийняття управлінських рішень.

ВИСНОВКИ

1. У дисертації наведено теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової проблеми, що проявляється в удосконаленні інформаційного забезпечення матеріальних потоків у внутрішньому середовищі промислових підприємств з метою їх витратно-часової оптимізації із безумовним врахуванням посилення основних мегатрендів (глобалізації, індивідуалізації, екологізації, інформатизації), що істотно впливатиме на динаміку матеріальних потоків.

2. На підставі дослідження тенденцій розвитку вітчизняного ринку та світового економічного простору обгрунтовано доцільність прискореного використання концепції логістики як потокозорієнтованого управління, в побудові та вдосконаленні економічних систем різних рівнів. Логістика дає змогу забезпечити гнучкість підприємства за рахунок гнучкості потокових процесів, пристосовуючи їх до умов зменшення невизначеності щодо змін ринкового середовища.

3. Досліджено на основі порівняльного аналізу проходження матеріальних та інформаційних потоків через ланцюг постачання – виробництво – збут при традиційному підході та у логістичній системі, що дало можливість виявити об'єкти логістичних рішень, сформулювати рекомендації щодо локальної та системної оптимізації потокових процесів з метою зниження загальних витрат, покращення обслуговування споживачів, що позначається на конкурентоспроможності підприємств.

4. Проведена фазова локалізація матеріальних потоків підприємств сприяла встановленню потреб в їх інформаційному забезпеченні на стадії прийняття локальних логістичних рішень на етапах їх міжфазового узгодження та під час реалізації цих рішень. Керівники відділів постачання, виробництва, збуту, складського господарства, транспортного господарства можуть скористатися рекомендаціями щодо удосконалення інформаційного забезпечення матеріальних потоків та розробленою інформаційною базою даних для реалізації можливості прийняття управлінських рішень в режимі реального часу.

5. Необхідність інформаційної взаємодії відповідних функціональних сфер логістики з маркетингом, фінансами, кадрами та із зовнішнім середовищем вимагає реструктуризації діючих організаційних структур промислових підприємств в логістично зорієнтовані; проектування технічного, інформаційного та програмного забезпечення має відбуватися з позицій вимог усієї логістичної системи (логістичного ланцюга) і з врахуванням вимог щодо управління матеріальними потоками. Вище керівництво промислових підприємств може послугуватися запропонованою в дисертації логістично зорієнтованою організаційною структурою управління. Керівники інформаційно-комп'ютерних відділів промислових підприємств при модернізації наявних і впровадженні нових інтегрованих інформаційних систем можуть використати розроблену в дисертації концепцію інформаційної системи управління матеріальними потоками.

6. На підставі результатів дисертаційного дослідження вносяться такі рекомендації:

·

Міністерству освіти і науки України при розробці навчальних програм з циклу дисциплін спеціальності 05.02.08 - Логістика послугуватися запропонованою в роботі концепцією інформаційної системи логістики;

· Міністерству економіки та з питань європейської інтеграції України при розробці рекомендацій щодо підвищення ефективності діяльності промислових підприємств використати викладену концепцію логістики для побудови сучасних мікроекономічних систем.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Публікації у фахових виданнях

1. Чорнописька Н.В., Мних О.Б. Товарна політика у стратегічному розвитку підприємства //Проблеми економіки та управління: Вісник ДУ “Львівська політехніка”. – 1998. – №338. – С. 42-48. [Особистий внесок здобувача: розроблено модель формування товарної стратегії підприємства].

2. Чорнописька Н.В. Інформаційна інфраструктура та принципи побудови комп'ютеризованих інформаційних логістичних систем // Проблеми економіки та управління: Вісник ДУ “Львівська політехніка”. – 1998. – №353.– С.256-259.

3. Чорнописька Н.В. Ієрархічність побудови інформаційних логістичних систем // Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку: Вісник ДУ “Львівська політехніка”. – 1999. - №368. – С. 79-82.

4. Чорнописька Н.В. Інформаційні потоки в логістичних системах// Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку: Вісник ДУ “Львівська політехніка”. – 2000. - №384. – С. 220-225.

5. Чорнописька Н.В. Організаційно-методичні аспекти формування логістичних інформаційних систем // Проблеми економіки та управління: Вісн. ДУ “Львівська політехніка”. – 2000. - №391. – С.246-250.

6. Чорнописька Н.В. Логістичні інформаційні системи в стратегічному розвитку організацій // Логістика: Вісник НУ “Львівська політехніка”. – 2001.- №416. – С.361-370.

7. Чорнописька Н.В. Організаційні зміни в управлінні підприємством// Проблеми економіки та управління: Вісник НУ “Львівська політехніка”. – 2001.- № 425. – С.340-346.

Публікації, що додатково відображають наукові результати дисертації

8. Чорнописька Н.В., Третякова Л.І., Кузьо Н.Є., Кобилюх О.Я. Оцінка конкурентоздатності інвестиційних проектів // Вісник Українського Будинку економічних та науково-технічних знань. – Київ: Товариство “Знання” України. – 1999. - №5. – С. 72- 74. [Особистий внесок здобувача: показано взаємозв'язок показників, що формують ефективність реальних інвестицій].

9.Чорнописька Н.В. Товарна та інвестиційна політика підприємств у сучасних умовах виробництва // Матеріали II-ї міжнародної науково-практичної конференції “Маркетинг та логістика в системі менеджменту”. ДУ “Львівська політехніка”. - Львів. - 1998. - С.166.

10.Чорнописька Н.В. Логістичне управління інноваційною діяльністю// Матеріали міжнародної науково-практичної конференції “Інноваційна діяльність в системі державного регулювання”.- Івано-Франківськ. – 1999.- С.154-156.

11. Чорнописька Н.В., Мних О.Б., Олешко Ю.Є. Комерційна логістика і ключові проблеми розвитку ринку електролампової продукції // Логістика: Вісник ДУ “Львівська політехніка”. – 2000.- №390. – С.116-119. [Особистий внесок здобувача: визначено основні проблеми розвитку ринку електролампової продукції; виконано SWOT-аналіз на ВАТ “Іскра”].

12.Чорнописька Н.В., Кобилюх О.Я. Цінова політика та її роль в діяльності підприємства // Матеріали XI-ї міжнародної науково-практичної конференції “Стратегія економічного розвитку в умовах глобалізації”. - Чернівці. –2000.- С.180-184. [Особистий внесок здобувача: доведено необхідність формування гнучкої цінової політики підприємства].

13. Чорнописька Н.В., Кобилюх О.Я. Взаємодія логістичного менеджменту з маркетингом // Матеріали IV-ї міжнародної науково-практичної конференції “Маркетинг: теорія і практика”. - Ялта. – 2000. - С.116-117. [Особистий внесок здобувача: встановлено взаємодію маркетингу та логістики через правило “4P” та “7R”].

14. Чорнописька Н.В. Особливості формування міжвиробничих відносин у стратегічному розвитку організацій (на основі логістичних ланцюгів)// Матеріали VI-ї міжнародної науково-практичної конференції “Теорія управління організацією: стан та перспективи ”. – Київ – Трускавець. – 2000.- С.199-200.

15. Чорнописька Н.В. Ефективність запровадження логістики // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції “Підприємництво в Україні: проблеми і шляхи розвитку ”. ДУ “Львівська політехніка”. - Львів. – 2000.- С.48-49.

16. Чорнописька Н.В. Мегатренди та їх вплив на логістичну стратегію підприємства // Матеріали III-ї міжнародної науково-практичної конференції “Маркетинг та логістика в системі менеджменту”. НУ “Львівська політехніка”. - Львів. – 2000.- С.315-316.

АНОТАЦІЯ

Чорнописька Н.В. Управління промисловим підприємством на засадах удосконалення інформаційного забезпечення матеріальних потоків. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.02 – підприємництво, менеджмент та маркетинг. – Національний університет “Львівська політехніка”, Львів, 2002.

Дисертація присвячена вирішенню наукової проблеми управління матеріальними потоками на засадах удосконалення інформаційного забезпечення. Обгрунтовано доцільність використання концепції логістики промисловими підприємствами в умовах ринкової економіки та посилення мегатрендів. Розроблено принципи та механізм інформаційного забезпечення матеріальних потоків. Розглянуті об'єкти управління матеріальними потоками в сфері постачання, виробництва та збуту та окреслено чинники їх сумісної оптимізації. Побудовано інформаційну модель потокозорієнтованої системи управління та визначено умови адаптації інтегрованої системи управління матеріальними потоками у функціонуванні промислових підприємств.

Ключові слова: матеріальний потік, інформаційний потік, інформаційне забезпечення, логістика, інформаційна система, логістична система, потокозорієнтоване управління.

SUMMARY

Chornopyska N.V. Management of industrial enterprise on principles of information maintance improving of material flows. –Manuscript.

Thesis for a candidate's degree in specialty 08.06.02 – enterpreneurship, management and marketing. – National University “Lviv Polytechnic”, Lviv, 2002.

The thesis is devoted to the resolution of scientific problems of management of material flows on the principles of information maintance. The expediency of use of logistics concepts for industrial enterprises in market economy is considered. The principles and mechanism of information maintance of material flows are developed. The object of the management of materials flows in sphere of supplies, manufacture and distribution are considered and the factors of optimization are shown. An information model of management of material flows has been created and conditions of adaptation of logistics principles to the real mechanism of functioning of industrial enterprises are determined.

Key words: material flows, information flows, information maintance, logistics, information system, logistic system, management of material flows.

АННОТАЦИЯ

Чернопыская Н.В. Управление производственным предприятием на основании усовершенствования информационного обеспечения материальных потоков. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.02 – предпринимательство, менеджмент и маркетинг. – Национальный университет "Львивська политехника", Львов, 2002.

Диссертация посвящена решению научной проблемы управления материальными потоками на основании усовершенствования информационного обеспечения. Для обоснования необходимости и целесообразности управления материальными потоками на производственных предприятиях исследованы тенденции развития отечественного рынка и мирового экономического пространства. Установлено, что развитие логистики как


Сторінки: 1 2