У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





АКАДЕМІЯ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ Інститут економічного прогнозування

НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ Наук України

ЧЕЧУЛІНА ОЛЕНА ОЛЕКСАНДРІВНА

УДК 336.14

РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ДОХОДАМИ
ТА ВИТРАТАМИ БЮДЖЕТУ І РОЗВИТОК
КАЗНАЧЕЙСЬКОЇ СИСТЕМИ ЙОГО ВИКОНАННЯ

08.04.01 – фінанси, грошовий обіг і кредит

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Київському національному торговельно-економічному університеті.

Науковий керівник | кандидат економічних наук, доцент

Булгакова Світлана Олексіївна,

Київський національний торговельно-економічний університет, завідувач кафедри фінансів.

Офіційні опоненти | доктор економічних наук

Барановський Олександр Іванович,

Центр економічних та політичних досліджень

ім. О. Разумкова, провідний експерт;

кандидат економічних наук

Гейдор Іван Іванович,

Науково-дослідний фінансовий інститут при

Міністерстві фінансів України, заступник директора з питань наукової роботи.

Провідна установа | Українська академія банківської справи, кафедра фінансів (м. Суми)

Захист відбудеться 30 січня 2003 р. о 14 годині 30 хвилин на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.239.01 Інституту економічного прогнозування НАН України за адресою: 01011, Київ-11, вул. Панаса Мирного, 26.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту економічного прогнозування НАН України: 01011, Київ-11, вул. Панаса Мирного, 26.

Автореферат розісланий “ 30 ” грудня 2002 р.

Вчений секретар

Спеціалізованої вченої ради |

Н.І.Левчук

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Світовий досвід переконує, що найдоцільніше організаційно зосередити функції, пов’язані з управлінням доходами та його витратами і виконанням бюджету, в системі органів Державного казначейства України, яке має стати головним фінансовим агентом держави. Це особливо актуально для країн з перехідною економікою, яким притаманна відносно нестабільна бюджетна ситуація і які потребують концентрації ресурсів в єдиній системі. З цією метою в Україні при Міністерстві фінансів було утворено нову організаційну структуру – Державне казначейство України.

Питанню управління доходами і витратами бюджету за умов переходу економіки до ринкових відносин присвячені праці таких вчених, як О.І. Барановського, Л.М. Безгубенка, Й.М. Безкида, С.А. Буковинського, О.Д. Василика, І.І. Гейдора, Л.П. Гордєєва, І.І. Дьякова, Н.І. Деркача, А.О. Єпіфанова, О.П. Кириленко, В.І. Кравченка, Н.А. Кузьменка, І.О. Мітюкова, В.М. Опаріна, Л.Н. Павловой, К.В. Павлюка, В.М. Родіонової, В.М. Федосова, В.В. Шокуна, С.І. Юрія та інших.

Питання розвитку та становлення Державного казначейства розглядалися в публікаціях іноземних науковців: Б. Аллена., Л. Герамфалви, Е. Селігмана та інших, українських науковців: Ю.А. Бєляєва, В.В. Боніславського, С.О. Булгакової, М.В. Гумільовської, О.С. Даневича, О.І. Кірєєва, А.Г. Коломийця, В.В. Коломиса, В.Н. Костромова, С.М. Копитова, Г.Д. Маковника, Б.К. Мамакова, Т.Г. Нестеренка, М.Ф. Огданського, Г.О. П’ятаченка, П.Г. Петрашка, В.П. Тентюка, Л.В. Чистякової та інших.

Проте цілісного комплексного дослідження з метою всебічного вивчення системи управління доходами та витратами бюджету й питань казначейської системи його виконання донині в Україні не проводилося. До теперішнього часу не досліджено теоретичні проблеми становлення, особливості та тенденції розвитку казначейської системи виконання бюджету. Недостатньо розробленими на теоретичному рівні залишаються питання, пов'язані з касовим виконанням бюджету, що пояснюється стрімким розвитком Державного казначейства України і, як наслідок, суттєвим відставанням теорії від практики. При цьому практика засвідчила недоцільність прямого копіювання зарубіжного досвіду із зазначених питань.

Таким чином, відсутність теоретичних напрацювань щодо розробки та практичної реалізації системи управління доходами й витратами, касового виконання державного бюджету і нагальна потреба в цьому фінансової системи України визначили актуальність теми дисертаційного дослідження. Крім того, практичний досвід України щодо створення системи органів Державного казначейства України та реалізації ними відповідних функцій є цікавим як для країн СНД, так і для інших країн світу.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано як складову науково-дослідних робіт Київського національного торговельно-економічного університету з 1997 по 2002 рр. Окремі положення дисертаційного дослідження використані в процесі розробки науково-дослідних тем: “Оцінка ефективності функціонування бюджетної системи України”, № ДР 0101V000927 (автором подані рекомендації щодо удосконалення казначейської системи виконання бюджету за доходами та витратами); а також “Розробка науково-методичних матеріалів для студентів спеціалізації “Казначейська справа”, № 34 від 29.01.2000 р. (автором розроблено навчально-методичне забезпечення курсу “Казначейська система виконання бюджету”).

Висновки дисертаційного дослідження використано під час розробки заходів Державного казначейства України, пов’язаних з розвитком системи його органів, казначейським обслуговуванням бюджетів, що було закріплено відповідними постановами Кабінету Міністрів України та розпорядчими документами Міністерства фінансів України.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є наукове обґрунтування теоретичних і практичних засад удосконалення системи управління доходами та витратами, розвитку казначейської системи виконання бюджету на основі виявлення її особливостей і тенденцій функціонування та розробка рекомендацій щодо шляхів їх реформування.

Для досягнення поставленої мети були сформульовані такі завдання:

·

обґрунтувати теоретичні підходи до організації та розвитку системи управління доходами і витратами Державного бюджету України;

·

обґрунтувати та доповнити зміст понять: “система управління доходами та витратами бюджету”, “казначейська система виконання бюджету”, “Єдиний казначейський рахунок”;

·

узагальнити зарубіжний досвід функціонування казначейської системи виконання бюджету з метою його аналізу, можливої адаптації та впровадження в Україні;

·

визначити концептуальні засади розвитку казначейської системи виконання Державного бюджету України, обґрунтувати особливості її застосування в Україні;

·

розкрити особливості застосування механізмів впровадження казначейської системи виконання Державного бюджету України;

·

розробити практичні рекомендації щодо удосконалення системи управління доходами і витратами бюджету та казначейського виконання Державного бюджету;

·

запропонувати напрямки подальшого розвитку Державного казначейства України та механізмів його функціонування.

Об’єктом дослідження є діяльність системи органів Державного казначейства України як специфічної фінансової установи у взаємозв’язку з іншими органами управління державними фінансами та учасниками бюджетного процесу.

Предметом дослідження є управління доходами та витратами Державного бюджету України в системі органів казначейства, що визначає напрями взаємодії структурних складових казначейства, а також механізми його функціонування.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертації є системний та комплексний підходи. При вирішенні окреслених завдань у роботі використовувалися економіко-статистичні методи, методи аналізу та синтезу, індукції і дедукції, порівняних характеристик. На основі діалектичного методу пізнання проведено вивчення та визначення напрямів удосконалення системи управління доходами та витратами бюджету і розвитку казначейської системи його виконання.

Інформаційною базою дослідження є основні положення законів України, указів Президента України, постанов Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, розпорядчі документи Міністерства фінансів України та Державного казначейства України з питань виконання бюджетів, організації казначейського обслуговування бюджетів. Використано аналітичні та статистичні матеріали Міністерства фінансів України, Державного казначейства України. Джерелами інформації також є дослідження зарубіжних і вітчизняних авторів, методичні розробки автора щодо досліджуваних програм.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у такому:

-

Доведена необхідність здійснення системного аналізу процесу управління доходами і витратами бюджету, що створює певну теоретичну базу для подальшого розвитку та поглиблення наукових засад, які забезпечать прозорість бюджетного процесу, своєчасність надання інформації про виконання бюджету та її достовірність .

-

Вперше розкрито зміст поняття “ казначейська система виконання бюджету ” як вагомої складової системи управління доходами і витратами бюджету, сутність якої полягає у специфіці роботи Державного казначейства України в частині виконання ним функцій по своєчасному забезпеченню необхідними ресурсами розпорядників бюджетних коштів для погашення ними своїх зобов‘язань при одночасному проведенні комплексу контрольних функцій , направлених на попередження нецільового їх використання, в межах обсягу ресурсів, що надійшли на рахунки, відкриті в системі Державного казначейства.

-

Уточнено поняття “ система управління доходами та витратами бюджету ” та дано авторське трактування поняття “ єдиний казначейський рахунок ” з урахуванням практичного досвіду входження Державного казначейства України в систему електронних платежів Національного банку України , що дозволило обгрунтувати взаємозв‘язок та залежність платіжної системи країни із побудовою та функціонуванням єдиного казначейського рахунку.

-

Обгрунтовано можливість поєднання функцій органів виконавчої влади в одній системній структурі – казначействі з окремими функціями банківської установи (здійснення платежів, покриття касових розривів), що створює відповідні передумови для реформування системи управління доходами і витратами бюджету в частині прийняття оперативних управлінських рішень, позитивно впливає на достовірність та якість звітності по виконанню бюджетів, здійснення контрольних функцій, підтверджує необхідність приведення законодавчо - нормативної бази щодо функціонування Державного казначейства України у відповідність до його практичної діяльності та подальшого розвитку.

-

Розроблено рекомендації щодо реформування системи управління доходами та витратами бюджету: подальша централізація ресурсів у системі рахунків єдиного казначейського рахунку; облік зобов'язань розпорядників та одержувачів бюджетних коштів, посилення методів контролю за доходами і видатками розпорядників бюджетних коштів; впровадження єдиного програмного продукту з виконання бюджету, що в комплексі дозволить здійснювати всеохоплюючий нагляд на центральному рівні, у щоденному режимі, за станом виконання бюджету, робити висновки щодо правильності прийняття управлінських рішень на рівні держави, маневрування наявними бюджетними коштами.

-

Запропоновано напрями подальшого розвитку Державного казначейства України у частині розширення ресурсної бази єдиного казначейського рахунку, у тому числі залучення коштів місцевих бюджетів, що дозволить реалізувати принцип, закладений у Бюджетному кодексі - дотримання єдності вимог в частині виконання бюджету та здійснення платежів і, як наслідок, створення єдиного плану рахунків по виконанню бюджету та кошторисів доходів і видатків розпорядників бюджетних коштів.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що теоретичні узагальнення, висновки та пропозиції є певним внеском до теорії і практики розвитку казначейського виконання бюджету та передумовою для подальшого удосконалення побудови казначейських механізмів управління доходами та витратами, а саме:

·

обґрунтовано основі напрями удосконалення системи управління доходами та витратами державного бюджету (довідка Міністерства фінансів України № 102-07/344 від 14.12.2001);

·

запропоновано модель касового виконання місцевих бюджетів за доходами (довідка Управління Держказначейства у Дніпропетровській області № 1-13/205 від 15.01.2001);

·

дістали подальшого розвитку напрями удосконалення бухгалтерського обліку та звітності щодо виконання бюджетів (довідка Національного банку України № 12-2101-1084 від 04.10.2002);

·

розроблено та впроваджено схему касового виконання Державного бюджету, удосконалення фінансового контролю органами Державного казначейства України (довідка Державного казначейства України № 01-09-8657 від 12.03.2002).

Теоретичні розробки дисертаційного дослідження апробовані в навчальному процесі Київського національного торговельно-економічного університету (довідка № 2246/38 від 12.12.2001).

Пропозиції автора знайшли своє відображення в технічній програмі удосконалення системи державного управління в країнах, що здійснюють перехід до ринкової економіки, яка розроблялась спільно з Асоціацією з розвитку обмінів у сфері економічних і фінансових технологій
(АДЕТЕФ) Міністерства економіки, фінансів та промисловості Франції (довідка LE-9 від 09.10.2001).

Особистий внесок здобувача полягає в одноосібно виконаному науковому дослідженні, в якому викладено авторський підхід до удосконалення системи управління доходами та витратами бюджету і казначейської системи його виконання. Особистий внесок у працях, що опубліковані у співавторстві, наведено окремо у списку опублікованих праць за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати дисертаційного дослідження доповідались на: науково-практичних семінарах “Організація обслуговування боргів в енергетиці як фактор стабілізації її функціонування” (Київ, 1996), “Казначейське виконання місцевих бюджетів” (Дніпропетровськ, 2000); наукових конференціях Київського державного торговельно-економічного університету за підсумками науково-дослідної роботи за 1997-1998 рр. (Київ, 1999) та Київського національного торговельно-економічного університету за підсумками науково-дослідної роботи за 1999-2000 рр. (Київ, 2001); Міжнародній конференції по бюджетній реформі та реформуванні казначейства (Астана, Казахстан, 2002); Українсько-французькому семінарі “Перспективи та розвиток системи Держказначейства в галузі місцевих бюджетів, обліку зобов'язань та управління ресурсами” (Київ, 2002).

Публікації. За результатами дисертаційного дослідження опубліковано 15 праць загальним обсягом 5,7 друкованого аркуша, у тому числі 7 статей у фахових журналах, 7 в інших виданнях, підручник у співавторстві, в якому дисертантом визначено передумови й основні етапи створення Державного казначейства України, сутність Єдиного казначейського рахунка, механізм взаємостосунків користувачів коштів з казначейською системою (1,4 д.а. належить особисто здобувачеві).

Структура і обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних літературних джерел, додатків. Робота викладена на 187 сторінках машинописного тексту, з них 17 сторінок займають 6 таблиць та 11 рисунків. Список використаних джерел включає 151 найменування загальним обсягом 12 сторінок. Чотири додатки наведено на 13 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У першому розділі “Теоретико-методологічні засади системи управління доходами та витратами бюджету” на підставі критичної оцінки та узагальнення наукового доробку вітчизняних і зарубіжних вчених за темою дисертації досліджено теоретичний аспект системи управління доходами та витратами бюджету, обґрунтовано необхідність удосконалення цього процесу.

За результатами опрацювання літератури виявлено значні розбіжності у викладі сутності таких понять, як “система управління доходами та витратами бюджету”, “казначейська система виконання бюджету”, “єдиний казначейський рахунок”. Доведено, що, визначаючи сутність поняття “система управління доходами і витратами бюджету”, як процеса підтримки відповідності між надходженнями бюджета і його витратами в умовах постійно змінюючих потреб у ресурсах, необхідно спиратись на науковий підхід до створення такої системи управління, який передбачає, по-перше, системність; по – друге, формування правової основи і, по-третє, встановлення базового підгрунття цієї системи. Обгрунтовано, що під час формування системи управління доходами та витратами бюджету без усвідомлення сутності системи, без визначення закономірностей неможливо нею ні управляти, ні використовувати. Ми вважаємо, що оскільки Державне казначейство України визначено фінансовим агентом держави, то система управління доходами і витратами бюджету- це комплекс взаємопов‘язаних і взаємозалежних заходів та механізмів, які здійснюються в системі Державного казначейства України створюють певну цілісність і спрямовані на своєчасне отримання надходжень та здійснення витрат.

Методологія формування системи управління доходами і витратами Державного бюджету має ґрунтуватися на чіткому формуванні цілей управління, механізмів їх досягнення, аналізі та оцінці цих досягнень.

Коректність методологічного підходу до визначення сутності системи управління доходами та витратами бюджету вимагає визначення методики дослідження системи. Доведено, що системність підходу до методики дослідження передбачає вжиття комплексу заходів, а саме:

1)

розгляд усіх управлінських рішень щодо ефективного управління доходами та витратами бюджету;

2)

виявлення функцій, прав та відповідальності по всіх ланках управління;

3)

координація діяльності усіх ланок і органів у зв'язку з виконанням поточних і реалізацією перспективних завдань управління;

4)

забезпечення органічного поєднання всіх ланок управління.

Аналіз проблем та ситуації, що фактично склалися в Україні з питань управління доходами і витратами, дозволяє зробити висновок про розпорошеність, відсутність чітко розподілених функцій та злагодженості в роботі органів управління як у цілому, так і по окремих напрямах усередині окремої структури. Продовження роботи щодо чіткого розмежування функцій і повноважень між органами, що здійснюють управління фінансами, зведення їх в єдиний процес та єдину систему взаємостосунків є нагальною необхідністю для України.

За результатами дослідження питань управління бюджетними коштами доведено, що ефективність управління доходами та витратами бюджету залежить від наявності відповідної структури, яка забезпечувала б нові взаємостосунки у бюджетному процесі шляхом запровадження нових механізмів виконання бюджету – системи органів Державного казначейства України.

Запропоновано тлумачення казначейського виконання бюджету як процесу, що дозволяє органам Державного казначейства України у межах реальних надходжень до бюджету здійснювати витрати, визначені законом про Державний бюджет України на відповідний бюджетний рік для розпорядників та отримувачів бюджетних коштів, після проведення ними контрольних функцій.

Виявлено необхідність уточнення терміна “єдиний казначейський рахунок”. Нині в Україні пропонується розглядати єдиний казначейський рахунок як систему кореспондентських рахунків Державного казначейства України, відкритих у Національному банку України, на яких акумулюються грошові кошти платників податків, розпорядників бюджетних коштів та інших клієнтів, а інформація про конкретно здійснені операції з ними відображається на реєстраційних рахунках розпорядників бюджетних коштів, відкритих на відповідному рівні структури Державного казначейства України.

Доведено, що казначейське виконання бюджету не однозначний процес. Його можна розглядати як складову частину системи управління доходами і витратами в межах загального залишку коштів на єдиному казначейському рахунку .

У більш широкому розумінні казначейське виконання бюджету – це процес, що передбачає дотримання відповідних вимог, основними із яких є:

1)

відкриття рахунків щодо виконання бюджету в єдиній системі органів Державного казначейства України на Єдиному казначейському рахунку;

2)

проведення процедур попереднього і поточного контролю під час здійснення витрат;

3)

здійснення витрат, визначених законом про державний бюджет на відповідний бюджетний рік, у межах реальних надходжень і в терміни, що дають можливість виконати відповідну бюджетну програму та погасити державний борг.

Відповідно до сутності казначейської системи виконання бюджету, спираючись на світовий та вітчизняний досвід функціонування казначейства, детально проаналізовано базові казначейські принципи: єдність каси і єдність вимог до бухгалтерського обліку та складання звітності; оплати рахунків установ, які утримуються за рахунок коштів бюджету, державними бухгалтерами; повноти включення доходів та витрат до бюджетів, які приймаються, і до системи, де вони здійснюються.

У другому розділі “Розвиток казначейської системи виконання Державного бюджету в Україні” детально розглянуто організацію, етапи й особливості становлення казначейської системи виконання бюджету, як складової і більш значимої частини системи управління доходами і витратами.

Проаналізовано загальні тенденції розвитку системи Державного казначейства України, етапи та методи впровадження казначейської системи виконання бюджету, організацію касового виконання бюджету за доходами та витратами.

Доведено, що казначейська система в Україні створювалася не на ґрунті теоретичних висновків, а у зв'язку з неможливістю та відсутністю якісного виконання функцій, пов'язаних з касовим виконанням державного бюджету, банківською та фінансовою системами в економічній ситуації країни, яка склалася в 90-х роках, та нагальною потребою розв’язання зазначених проблем.

За результатами аналізу етапів та механізмів впровадження казначейської системи виконання бюджету виявлено, що діюча у 90-х роках схема виконання бюджетів була недосконалою і мала низку недоліків, таких як наявність великої кількості рахунків казначейства, розпорошених у різних установах уповноважених банків, що унеможливлювало управління доходами і витратами, ускладнювало здійснення казначейських процедур та їх облік під час виконання видаткової частини державного бюджету; проблема ідентифікації спеціальних надходжень для правильного віднесення їх на відповідні рахунки розпорядників коштів, контроль за використанням яких здійснюється казначейськими органами; доведення бюджетних асигнувань та коштів до бюджетних установ без урахування прийнятих зобов'язань.

Проаналізовано, узагальнено й визначено проблеми, які впливають на ефективне управління бюджетними коштами. Однією із невирішених проблем, є наявність залишків коштів на рахунках розпорядників бюджетних коштів, що підтверджує необхідність контролю за зобов'язаннями та їх обліку в системі казначейства. Дослідження порядку реєстрації зобов'язань виявило, що цей процес потребує вдосконалення на всіх етапах здійснення витрат, починаючи з реєстрації бюджетних призначень, бюджетних асигнувань, кошторисів розпорядників бюджетних коштів та змін до них, контролю за прийняттям зобов'язань і закінчуючи розрахунками за платіжними вимогами.

Доведено, що важливим етапом підвищення ефективності управління доходами та витратами бюджету є входження Державного казначейства України до Системи електронних платежів Національного банку України, яка створила передумови для впровадження нових механізмів виконання бюджету за доходами і видатками.

Наголошено, що перехід на казначейське виконання бюджету за доходами є трудомістким за обсягом завданням, оскільки об'єднує понад мільйон платників податків, органи Державного казначейства України, Державної податкової адміністрації України та інші органи стягнення, установи Національного банку України та комерційних банків. Акцентовано увагу на важливості цього питання та запропоновано розподіл обов’язків та взаємозв’язок між різними структурами з виконання бюджету за доходами за такою схемою:

·

органи Державного казначейства України відкривають рахунки для зарахування надходжень бюджету на балансі обласних управлінь Державного казначейства України. Номери рахунків встановлюються за правилами Державного казначейства України у такий спосіб, щоб відобразити як узагальнену економічну інформацію щодо виконання бюджету та інших операцій клієнтів на балансових рахунках, так і детальну аналітичну за допомогою обов'язкових і необов’язкових аналітичних параметрів;

·

платники податків сплачують платежі до бюджету через установи банків, в яких вони обслуговуються. Банк платника перераховує грошові кошти через Систему електронних платежів Національного банку України на рахунки, відкриті в обласному управлінні Державного казначейства України;

·

звіт про надходження до бюджету складається органами Державного казначейства України та передається органам стягнення;

·

органи стягнення здійснюють контроль за надходженнями та вживають відповідних заходів з метою наповнення бюджету.

Запропонована схема казначейського виконання бюджету за доходами дозволить оптимізувати рух грошових потоків “доходи – видатки” державного бюджету України, зацикливши їх на рівні регіону, що значно підвищить ефективність і швидкість здійснення витрат державного бюджету України на відповідних територіях.

Для удосконалення механізму касового виконання державного бюджету України за витратами ми передбачаємо розширення та уточнення функцій Державного казначейства України з таких питань, як облік зобов’язань розпорядників бюджетних коштів; здійснення витрат за рахунок надходжень на відповідній території; відповідальність органів Державного казначейства України за цільовим спрямуванням бюджетних коштів під час здійснення контролю; попередній контроль у процесі оплати рахунків розпорядників бюджетних коштів та одержувачів.

Визначено переваги роботи Державного казначейства України в статусі учасника системи електронних платежів Національного банку України, під час здійснення казначейського виконання Державного бюджету за витратами, а саме:

·

поділ платежів, що будуть проводитися в системі органів Державного казначейства України, на зовнішні (через кореспондентські рахунки, відкриті в Системі електронних платежів Національного банку України) та внутрішні (через внутрішню платіжну систему Державного казначейства України);

·

адресний характер проведення витрат з конкретних аналітичних рахунків їх власників – учасників бюджетного процесу та інших клієнтів;

·

відкриття рахунків на балансі відповідних управлінь Державного казначейства України та їх обслуговування за місцем знаходження їх розпорядників;

·

отримання звітності про виконання бюджету в реальному режимі реального часу.

Наведені заходи не вирішать усіх проблем казначейської системи виконання бюджету, але дозволять помітно поліпшити схему касового виконання Державного бюджету України шляхом оптимізації руху коштів на підставі оперативної та достовірної інформації.

Аналіз існуючої ситуації з питань управління доходами і витратами є не тільки відображенням дійсності, але й важливою підставою для подальшого удосконалення як всієї системи, так і сукупності її елементів.

Доведено необхідність прогнозування “поведінки” об'єктів з метою визначення можливих варіантів розвитку та шляхів усунення недоліків діючої системи.

У третьому розділі “Удосконалення системи управління доходами та витратами бюджету” запропоновано заходи щодо альтернативних варіантів стратегічного розвитку та реформування управління доходами й витратами бюджету.

Доведено, що будь-яка стратегія розвитку державного органу виконавчої влади, яким є Державне казначейство України, повинна відповідати меті його створення та фактичній політичній та економічній ситуації в країні. Тому подальший розвиток системи Державного казначейства України пропонується пов’язувати із удосконаленням існуючих та створенням нових механізмів у напрямі:

·

зосередження та централізації фінансових ресурсів в єдиній структурі органів Державного казначейства України;

·

посилення контрольних функцій з боку держави за своєчасним і повним надходженням до бюджету фінансових ресурсів та їх ефективним використанням.

Результати проведеного дослідження засвідчують необхідність приведення у відповідність до практичної діяльності законодавчо-нормативних актів про Державне казначейство України.

На прикладі функцій оператора розрахунків і платежів для всіх клієнтів, що обслуговуються в системі, не обґрунтованих основоположними документами про створення Державного казначейства України, нами аргументовано слушність запропонованого напряму вдосконалення досліджуваної системи.

Отже, функціонування органів Державного казначейства України за нових умов вимагає перегляду прав та обов’язків; правил функціонування єдиної інформаційно-обчислювальної системи, які повинні враховувати вимоги Національного банку України як до наявності відповідних структурних підрозділів, так і до побудови системи бухгалтерського обліку та звітності. Удосконалення діючої системи вимагає дотримання таких загальних вимог до системи фінансових ресурсів у будь-якій країні, як законність, прозорість, підзвітність з урахуванням специфіки роботи Державного казначейства України як учасника Системи електронних платежів НБУ. Завдяки цьому Державне казначейство України, реалізувавши системний підхід до побудови Єдиного казначейського рахунка, матиме можливість оперативно управляти доходами і витратами бюджету.

Оперативне управління доходами і витратами - це комплекс заходів, що розробляються на підставі аналізу фінансової ситуації на конкретну дату або визначений період, і мають за мету задовольнити вимоги розпорядників бюджетних коштів у ресурсах шляхом прискорення їх обігу та перерозподілу. Основним призначенням оперативного управління є ліквідація “вузьких” місць, визначення резерву фінансових ресурсів, шляхів та інструментів покриття касових розривів. З метою отримання максимального ефекту від управління доходами і витратами необхідні подальші дії, спрямовані на удосконалення діючої системи. На нашу думку, покращання результатів у цій сфері діяльності можна досягти, забезпечивши найближчим часом вжиття таких заходів:

1)

подальша централізація ресурсів у системі рахунків Єдиного казначейського рахунка;

2)

отримання якіснішого прогнозу щодо необхідних фінансових ресурсів на конкретний період на підставі даних обліку зобов'язань розпорядників та одержувачів бюджетних коштів, а також касових планів інших учасників системи;

3)

посилення та розширення методів контролю за доходами і видатками розпорядників бюджетних коштів;

4)

завершення впровадження повнофункціонального єдиного програмного забезпечення та створення інформаційно-обчислювальної системи загалом.

В умовах складного фінансового стану економіки країни, зниження надходжень до державного бюджету держава вимушена шукати та тимчасово залучати кошти для своєчасного покриття витрат із інших джерел. Такими додатковими джерелами, на нашу думку, мають стати тимчасово вільні кошти державних фондів, інших клієнтів, кошти місцевих бюджетів, що можуть знаходитися та обслуговуватися у системі Державного казначейства, використовуватися ним для здійснення бюджетних витрат з обов‘язковим поповненням їх надходжень за рахунок ресурсів від бюджетних надходжень. Доступ до них має бути оперативним і технічно можливим. Привабливою для реалізації є централізована модель розрахунків у Системі електронних платежів Національного банку України, яка надасть можливість оперативно вирішувати проблемні питання із залученням коштів або їх інвестуванням.

Запропоновано схему впровадження Єдиного казначейського рахунка, яка передбачає, що:

·

операції з грошовими коштами всієї системи органів Державного казначейства України будуть здійснюватися тільки на центральному рівні через кореспондентський рахунок, відкритий у Національному банку України;

·

інформація про здійснення платежу буде доводитися до відповідного обласного управління Державного казначейства України через платіжну систему Національного банку України, який, у свою чергу, через внутрішню платіжну систему доводитиме її до відділення Державного казначейства України, де територіально знаходиться відповідний клієнт;

·

отримання на центральному рівні, в режимі реального часу, фінансової звітності, у тому числі балансу виконання бюджету.

Запропоновані нами заходи спрямовані на удосконалення діючої системи управління доходами і витратами та її казначейської системи виконання, і передбачають охопити в обліку органів Державного казначейства України зобов'язання розпорядників, одержувачів бюджетних коштів та інших клієнтів. Цей напрям розглядається не тільки як розширення бази Державного казначейства України щодо обсягів фінансової інформації для прийняття управлінських рішень, але й як перший крок до переходу від касового методу ведення бухгалтерського виконання бюджету до методу нарахування.

Дієвим інструментом вирішення порушеного питання може стати встановлення подвійної підпорядкованості керівників бухгалтерських служб або бухгалтерів керівникові установ, в яких вони працюють, та керівникові відповідного органу Державного казначейства України - з питань дотримання бюджетного законодавства, ведення обліку та складання звітності.

Одним із напрямів удосконалення управління видатками є вирішення низки питань, пов’язаних з витратами силових міністерств та відомств. Це стосується платежів, що на даний момент проводяться органами Державного казначейства України без підтверджувальних документів, – витрати на наукові дослідження, закупка та реалізація військової техніки тощо. У кошторисі установ ці видатки складають значні обсяги, але за відсутності відповідних структур і, як наслідок, кваліфікованих фахівців, органи Державного казначейства України вимушені здійснювати тільки перерахування коштів без попереднього фінансового контролю.

Одним із проміжних етапів досягнення цільового спрямування коштів у цій галузі може стати запровадження акредитивної форми розрахунків та гарантій в органах Державного казначейства України, за допомогою яких перерахування коштів буде здійснюватися тільки після надання послуг або отримання матеріальних цінностей. При цьому бажано передбачити в угодах якомога найкоротші терміни розрахунків.

При розгляді етапів контролю та встановлення відповідальності за їх здійснення звертається увага на те, що розпорядник бюджетних коштів несе відповідальність за ефективне їх використання.

Нині відсутні рекомендації, конкретні механізми, система оцінок, нормативи, які могли б бути використані установами й організаціями, контролюючими органами для аналізу ефективності використання бюджетних коштів.

Запропоновано розпочинати аналіз з оцінки показників бюджету, тобто з аналізу необхідності планування або здійснення відповідних видатків, вивчення можливих шляхів досягнення мети меншими обсягами асигнувань та порівняння конкретних заходів та цінових показників. Наслідком проведення такої роботи на мікрорівні стало б ефективне використання бюджетних коштів конкретних установ, організацій, підприємств.

Для досягнення цієї мети пропонується також провести інвентаризацію усіх бюджетоотримувачів, в результаті якої чітко розподілити бюджетоотримувачів на 2 категорії:

1)

бюджетні установи, які затверджують кошторис витрат при субсидіарній відповідальності держави за доведення затверджених у кошторисі обсягів коштів для погашення зобов’язань;

2)

інші бюджетоотримувачі, відносини яких з державою повинні будуватися на основі договорів або шляхом виділення субвенцій чи субсидій із бюджету.

Це надасть змогу визначитися щодо необхідності існування відповідних бюджетних програм та установ.

Одним із необхідних та перспективних заходів щодо удосконалення управління доходами й витратами є запровадження казначейського обслуговування місцевих бюджетів.

Запропоновано розглядати процес переходу на казначейське обслуговування місцевих бюджетів як:

1)

реалізацію функцій консолідації ресурсів шляхом залучення ресурсів місцевих бюджетів в єдиній структурі органів системи Державного казначейства України і єдиній системі рахунків Єдиного казначейського рахунка;

2)

реалізацію принципів, визначених Бюджетним кодексом у частині дотримання єдиних правил здійснення контролю, бухгалтерського обліку, звітності при виконанні бюджетів, кошторисів доходів і видатків розпорядників бюджетних коштів.

Отже, перехід на казначейське обслуговування місцевих бюджетів, на нашу думку, є не тільки перспективним для внутрішнього розвитку казначейства, а й стратегічним урядовим завданням. Актуальним впродовж існування Державного казначейства України та напрямом, що потребує постійного удосконалення, є питання бухгалтерського обліку та звітності з виконання бюджету, що пояснюється необхідністю мати систематизовану, оперативну, достовірну, прозору інформацію. Досягти зазначеної мети пропонується шляхом розробки та впровадження:

·

нової нормативної бази, яка поглиблено розкриватиме сутність касового методу виконання бюджету, застосовуючи при цьому підходи з окремих операцій за методом нарахування;

·

нових підходів до складання звітності (оперативної, фінансової, управлінської, статистичної) з використанням єдиної інформаційної бази даних та відповідних алгоритмів, що суттєво відрізнятиметься від існуючих правил консолідації агрегованих показників на всіх структурних рівнях Державного казначейства України;

·

єдиного плану рахунків з виконання бюджетів і кошторисів доходів і видатків бюджетних установ.

Окреслена стратегія удосконалення системи управління доходами та витратами бюджету і розвитку казначейської системи його виконання сприятиме якісним перетворенням в країні за умови активної державної підтримки в рамках програми розвитку Державного казначейства України.

ВИСНОВКИ

у дисертаційній роботі наведено теоретичне й практичне узагальнення, а також новий підхід до розв’язання наукової проблеми, яка полягає в обґрунтуванні засад формування системи управління доходами і витратами бюджету, розвитку казначейської системи його виконання, виявлені особливості та тенденції її розвитку, розроблені рекомендації щодо шляхів її подальшого розвитку. В результаті проведеного дослідження зроблено такі висновки:

1.

Особливості структурної перебудови української економіки, становлення фінансової та бюджетної системи зумовили створення у державі окремого органу виконавчої влади, який забезпечив прозорість бюджетного процесу на стадії його виконання, запровадив систему ефективного управління доходами та витратами Державного бюджету, здійснює контроль за цільовим спрямуванням коштів і формує достовірну звітність про виконання бюджетів.

2.

Обґрунтовано та узагальнено, зміст поняття “система управління доходами та витратами бюджету” як комплекс взаємопов’язаних і взаємозалежних частин, які створюють певну цілісність, що дозволяє вирішувати питання, пов'язані з плануванням, обліком, аналізом, контролем, бюджетним регулюванням та використанням бюджетних коштів.

3.

Аналіз і узагальнення теоретичного доробку вітчизняних і зарубіжних науковців і практиків дозволили визначити зміст поняття “казначейська система виконання бюджету” в Україні як системи управління бюджетними коштами, що знаходяться на рахунках органів Державного казначейства України, відкритих в установах Національного банку України, основною метою створення якої є дотримання збалансованості державних витрат, визначених законом про Державний бюджет України на відповідний рік для відповідних розпорядників та отримувачів бюджетних коштів у межах реальних бюджетних надходжень. Таке визначення враховує специфіку діяльності органів Державного казначейства України за умов транзитивної економіки.

Наведено авторське трактування поняття “єдиний казначейський рахунок” з урахуванням його функціонування в Україні як системи кореспондентських рахунків Державного казначейства України, відкритих у Національному банку України, на яких акумулюються грошові кошти платників податків, розпорядників бюджетних коштів та інших клієнтів, а інформація про конкретно здійснені операції з ними відображається на реєстраційних рахунках розпорядників бюджетних коштів на відповідному рівні структури Державного казначейства України. Таке трактування обґрунтовує провідне значення Єдиного казначейського рахунка під час управління доходами і витратами бюджету.

4.

Визначено основні казначейські принципи: єдність каси та єдність вимог до бухгалтерського обліку і звітності; оплати рахунків установ, які утримуються за рахунок коштів бюджету; повноти включення доходів і витрат до бюджету. За результатами досліджень подано рекомендації щодо їх впровадження в практику роботи органів Державного казначейства України. Впровадження казначейських принципів до системи виконання бюджету дозволить досягти єдності у функціонуванні бюджетної системи, забезпечити раціональне використання коштів як державного, так і місцевих бюджетів та повноцінний контроль за їх рухом.

5.

Результати дослідження практичного аспекту управління доходами та витратами бюджету виявили недосконалість існуючої схеми касового виконання бюджету: наявність великої кількості рахунків казначейства, розпорошених по установах уповноважених банків, що ускладнює здійснення казначейських процедур, їх облік та звітність під час виконання Державного бюджету України, особливо її видаткової частини; проблеми ідентифікації спеціальних надходжень для правильного віднесення їх на відповідні рахунки розпорядників коштів.

6.

Обґрунтовано необхідність удосконалення організаційних форм функціонування органів Державного казначейства України, впровадження нових казначейських процедур і методології бухгалтерського обліку та звітності, попереднього та наступного контролю, визначення відповідного статусу Державного казначейства України відносно Системи електронних платежів Національного банку України. Важливим етапом підвищення ефективності використання фінансових ресурсів держави є створення Внутрішньої платіжної системи Державного казначейства України та його входження до Системи електронних платежів Національного банку України.

7.

Доведено необхідність та запропоновані напрями удосконалення системи управління доходами та витратами бюджету: шляхом подальшого розвитку та створення необхідних умов для функціонування органів Державного казначейства України; централізації ресурсів у системі рахунків Єдиного казначейського рахунка; забезпечення реєстрації та обліку зобов’язань розпорядників та одержувачів бюджетних коштів, а також складання касових планів інших клієнтів, удосконалення контрольних функцій Державного казначейства України за доходами і видатками щодо розпорядників бюджетних коштів, створення єдиної інформаційної системи органів Державного казначейства України та впровадження єдиного програмного продукту з виконання бюджету.

8.

Для удосконалення казначейської системи виконання бюджету за доходами запропоновано нову схему проходження коштів, також рекомендації щодо її впровадження. Ця схема дозволить у подальшому оптимізувати рух грошових потоків “доходи – витрати” Державного бюджету України на рівні області, а потім і на центральному рівні, що значно підвищить ефективність і швидкість здійснення витрат державного бюджету.

9.

Досліджуючи казначейське виконання бюджету за витратами сформульовано пропозиції щодо подальшого удосконалення та доповнення діючої схеми казначейського виконання бюджету за витратами, що пов'язано як із розширенням функцій Державного казначейства України, так і з необхідністю розподілу функцій з питань контролю між учасниками бюджетного процесу.

10.

Запропоновано комплексний підхід до вирішення завдань з казначейського обслуговування місцевих бюджетів, що дозволить здійснити всеохоплюючий нагляд за надходженням і цільовим використанням бюджетних коштів; оперативно приймати управлінські рішення щодо маневрування грошовими потоками, відстежувати доцільність та ефективність виконання бюджетних програм.

11.

Запропоновано напрями удосконалення системи бухгалтерського обліку та звітності про виконання бюджетів шляхом впровадження: нової нормативної бази, яка надасть можливість наблизитись у майбутньому до методу нарахування; нових підходів до автоматизованого формування показників звітності та складання відповідних форм; єдиного плану рахунків з виконання бюджетів, кошторисів доходів та видатків розпорядників бюджетних коштів.

Проведене дослідження дозволило сформувати низку нових наукових проблем, які мають важливе теоретичне та практичне значення і можуть стати предметом подальших досліджень, зокрема такі, як створення оптимальної структури оперативного управління державними фінансами; розробка нової політики бухгалтерського обліку та звітності; створення Єдиного комплексу технічних і програмних засобів інформаційної системи Державного казначейства України.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.

Чечуліна О.О. Передумови створення Державного казначейства України // Вісник Київського державного торговельно-економічного університету. – 1997. – № 3. – С. 29-44. – 0,9 д.а.

2.

Чечуліна О.О. Питання створення та впровадження Єдиного казначейського рахунка // Вісник Київського національного торговельно-економічного університету. – 2002. – № 1. – С. 61-64. – 0,4 д.а.

3.

Чечуліна О.О. Становлення і завдання Державного казначейства України // Бухгалтерський облік і аудит. – 1997. – № 4. – С. 15-17. – 0,4 д.а.

4.

Чечуліна О.О. Державне казначейство: Правовий статус і напрямки діяльності // Економіка. Фінанси. Право. – 2000. – № 12. – С. 18. – 0,1 д.а.

5.

Чечуліна О.О., Булгакова С.О. Платіжна система виконання Державного бюджету // Банківська справа. – 1999. – № 3. – С. 8–11. – 0,6 д.а. (в т.ч. автора – 0,4 д.а.) (особистий внесок - визначення сутності Єдиного казначейського рахунка).

6.

Чечуліна О.О., Булгакова С.О. Становлення та розвиток казначейства України // Економіка і підприємництво: стан та перспективи: Збірник наукових праць Київського державного торговельно-економічного університету. – 1999. – С. 51-56. – 0,4 д.а. (в т.ч. автора – 0,3 д.а.) (особистий внесок - визначення механізму взаємостосунків користувачів коштів органами Державного казначейства України).

7.

Чечуліна О.О., Сушко Н.І.
Сторінки: 1 2