У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БУДІВНИЦТВА І АРХІТЕКТУРИ

ГРЕЧИШКІНА Олена Валеріївна

УДК 699.059.7.001.2

ФОРМУВАННЯ І КОМПЛЕКСНА ОЦІНКА ТЕХНОЛОГІЧНИХ РІШЕНЬ

ПРИ ВИКОНАННІ МОНТАЖНО-ДЕМОНТАЖНИХ ПРОЦЕСІВ

(на прикладі реконструкції покриттів цехів металургійних заводів)

Спеціальність: 05.23.08 – Технологія промислового та цивільного будівництва

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Київ-2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі технології будівельного виробництва в Київському

національному університеті будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: кандидат технічних наук, доцент

Осипов Олександр Федорович,

Київський національний університет

будівництва і архітектури,

кафедра технології будівельного виробництва.

Офіційні опоненти:

доктор технічних наук, професор Лівінський Олександр Михайлович,

Українська академія наук національного прогресу, віце-президент;

кандидат технічних наук, доцент Тонкачєєв Генадій Миколайович,

Донбаська державна академія будівництва і архітектури,

кафедра технології, організації і охорони праці в будівництві.

Провідна установа:

Науково-дослідний інститут будівельного виробництва Держбуду України, м. Київ.

Захист відбудеться “ 21 ” березня 2002р. о 13:00 годині на засіданні

спеціалізованої вченої ради Д26.056.03 у Київському національному

університеті будівництва і архітектури за адресою : 03037, м. Київ,

Повітрофлотський проспект, 31.

З дисертацією можна ознайомитись в бібліотеці Київського національного

університету будівництва і архітектури за адресою : 03037, м. Київ,

Повітрофлотський проспект, 31.

Автореферат розісланий “_08_”____02______2002 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

Д 26.056.03, к.т.н., доцент Шебек М.О.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Характерною рисою будівельної галузі України є її орієнтація на комплексну реконструкцію і технічне переозброєння об'єктів промислового і цивільного призначення. До числа промислових підприємств, що вимагають термінової реконструкції, поліпшення їхнього функціонування та експлуатаційних якостей, належать металургійні заводи. Реконструкція діючих цехів металургійних заводів характеризується надзвичайно складними і різноманітними будівельно-технологічними параметрами й умовами виробництва будівельно-монтажних робіт, що істотно погіршують основні техніко-економічні показники будівельного виробництва.

Одними з найбільш трудомістких в умовах реконструкції будівель і споруджень металургійного комплексу є монтажно-демонтажні процеси, здійснювані при заміні покриттів одноповерхових будівель. Трудомісткість розглянутих робіт може досягати 50 –55 % від загальної трудомісткості реконструкції виробничих цехів металургійних заводів. Монтаж-демонтаж конструкцій покриттів входить у безупинний технологічний ланцюг будівельного виробництва, будучи провідним процесом при комплексній реконструкції виробничих цехів чорної металургії.

Тому особливу актуальність здобувають питання розробки і впровадження сучасних високопродуктивних технологій, заснованих на застосуванні ефективних комплектів машин і технологічного оснащення, що забезпечують комплексну механізацію трудомістких процесів монтажу й демонтажу будівельних конструкцій у складних умовах реконструкції металургійних заводів.

Аналіз і узагальнення практичного досвіду, а також наукових теорій і робіт в області технології монтажних процесів, у тому числі й монтажно-демонтажних процесів, виконуваних при реконструкції покриттів підприємств чорної металургії, дозволили зробити висновок, що, незважаючи на широке коло виконаних досліджень, недостатньо вивчені і вимагають подальшого розгляду питання оцінки умов виконання монтажно-демонтажних процесів при реконструкції промислових об'єктів, установлення раціональних методів монтажу і демонтажу будівельних конструкцій при реконструкції покриттів металургійних заводів, а також розробки оціночних показників і основних положень методики, що дозволяють виконати формування і вибір технологічних рішень, основні параметри яких найбільше повно узгоджені і відповідають сформованим будівельно-технологічним характеристикам будівель, що реконструюються, і виробничим умовам конкретної реконструкції.

Технологічні рішення найбільшою мірою будуть узгоджені з будівельно-технологічними характеристиками об'єкта, який реконструюється, організаційно-технологічними і виробничими умовами реконструкції, якщо їхнє формування здійснюється як поетапний процес синтезу складових методу монтажу-демонтажу й оцінювання результатів цього синтезу системою критеріїв різної ієрархії і комплексності, що дозволяє одержувати прогнозні оцінки рівня узгодженості незалежно від етапу формування (ступеня закінченості) технологічного рішення. Дане положення приймається як робоча гіпотеза, що дозволяє вирішити актуальне проблемне питання – розробка основних положень методики формування і комплексної оцінки технологічних рішень при проектуванні монтажно-демонтажних процесів, що забезпечують підвищення основних техніко-економічних показників виконання монтажних і демонтажних процесів у складних умовах реконструкції покриттів металургійних заводів.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами і темами. Роботу було виконано відповідно до “Основних напрямків соціальної політики на 1997-2000 роки” згідно з Указом Президента України від 18.10.1997р. № 1166; Наказом Держбуду України “Про першочергові заходи щодо реалізації Послання Президента України Верховній Раді України “Україна: вступ до ХХІ століття” від 01.03.2000р. № 39.

Робота відповідає одному із напрямків розвитку будівельної галузі – реконструкції промислових та цивільних будівель (Державна програма "Реконструкція житлових будівель перших масових серій" № 820, від 14 травня 1999 року) та планам пріоритетних науково-технічних робіт у галузі будівництва, а також напрямкам наукових досліджень Київського національного університету будівництва і архітектури.

Метою роботи є підвищення ефективності виконання монтажно-демонтажних процесів на основі забезпечення найбільш повної узгодженості і відповідності між характеристиками застосовуваних технологічних рішень і архітектурно-будівельними параметрами будівель, що реконструюються, а також виробничими й організаційно-технологічними умовами їхньої реконструкції.

Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити наступні основні задачі:

·

виявити основні фактори, що впливають на процес заміни покриттів будівель при реконструкції металургійних заводів;

· досліджувати технологічні рішення виробництва монтажно-демонтажних робіт із заміни покриттів одноповерхових промислових будівель і установити критерій їхньої оцінки;

· установити і досліджувати залежності між параметрами монтажно-демонтажного процесу і показниками комплексної оцінки технологічних рішень;

· розробити основні положення методики формування і комплексної оцінки технологічних рішень і здійснити впровадження результатів виконаної роботи.

Об'єктом дослідження в даній роботі є проектування і виконання монтажно-демонтажних процесів.

Предметом дослідження є методи формування й оцінки технологічних рішень.

Методи дослідження: аналіз і теоретичне узагальнення – для встановлення залежностей між методами проведення робіт і факторами, що впливають на монтажно-демонтажний процес; аналітичний метод – для формалізованого опису рівня узгодженості технологічних рішень з архітектурно-будівельними параметрами будівель, виробничими й організаційно-технологічними умовами їхньої реконструкції; кореляційно-регресійний аналіз – для дослідження залежностей між показниками ефективності монтажно-демонтажного процесу і показниками комплексної оцінки технологічних рішень; експериментальні дослідження – для визначення ступеня обґрунтованості наукових положень, висновків і рекомендацій на основі їх практичного використання в проектних і будівельних організаціях.

Наукова новизна отриманих результатів:

·

вперше запропонована комплексна оцінка технологічних рішень виконання монтажно-демонтажних процесів, що відбиває рівень їхньої узгодженості з архітектурно-будівельними параметрами будівель, що реконструюються, і умовами їхньої реконструкції;

· установлено якісні й кількісні залежності між трудомісткістю і тривалістю монтажу-демонтажу покриттів при реконструкції промислових будівель і показниками рівня узгодженості технологічних рішень;

· одержала подальший розвиток методика формування раціональних технологічних рішень при проектуванні монтажно-демонтажних процесів в умовах реконструкції.

Практичне значення отриманих результатів полягає у створенні та практичному впровадженні в існуючу систему проектування і виконання монтажно-демонтажних процесів запропонованих рекомендацій щодо формування системно узгоджених технологічних рішень, які відповідають конкретним умовам виробництва робіт при реконструкції покриттів цехів металургійних заводів.

Підтвердження впровадження в практику виконання монтажно-демонтажних процесів основних результатів виконаних досліджень, що показали досягнуті скорочення трудомісткості і тривалості реконструкції покриттів, приведено в додатках до дисертаційної роботи.

Особистий внесок. До особистого внеску здобувача варто віднести:

·

угруповання факторів, що впливають на процес монтажу-демонтажу покриттів за результатами дослідження умов реконструкції на вибірковій сукупності об'єктів-представників;

· узагальнений показник комплексної оцінки технологічних рішень на основі системної багаторівневої згортки показників узгодженості з архітектурно-будівельними параметрами об'єкта, виробничими й організаційно-технологічними умовами його реконструкції;

· залежності між показниками ефективності монтажно-демонтажного процесу і показниками комплексної оцінки технологічних рішень, кількісні залежності трудомісткості і тривалості робіт при заміні покриттів від узгодженості технологічних рішень виробництва монтажно-демонтажних робіт з умовами реконструкції об'єкта;

· основні положення методики формування узгоджених технологічних рішень виробництва монтажно-демонтажних процесів і їхньої комплексної оцінки з метою вибору найбільш раціонального рішення для конкретних умов реконструкції.

Апробація роботи. Основні положення дисертаційної роботи доповідалися і представлялися на науково-технічній конференції "Менеджмент і маркетинг у невиробничій сфері" (м. Алушта, 1996р.); на науково-технічних конференціях у Донбаському гірничо-металургійному інституті (м. Алчевськ, 1998р., 2001р.); на 62-й науково-практичній конференції у Київському національному університеті будівництва і архітектури (м. Київ, 2001р.).

Публікації. Основні результати досліджень опубліковані у 10 наукових працях, з яких 4 – у фахових виданнях, що входять до переліку, затвердженому ВАК України [1-4], 3 статті [6-8] у збірниках наукових праць, 1 стаття [5] депонована у ДНТБ України, 2 доповоді [9-10] у тезах конференцій.

Усі результати, отримані автором самостійно, освітлені в роботах [1-3,8].

Особисто належать: у роботі [1]-аналіз особливостей проектування реконструкції покриттів будівель і споруд; у роботі [4]-основні положення методики формування і комплексної оцінки технологічних рішень; у роботі [5]-аналіз факторів, які характеризують умови виконання робіт при заміні плит покриттів; у роботі [8]-математична модель і загальна методика; у роботі [10]-концепція вирішення проблеми підвищення ефективності монтажу-демонтажу покриттів.

Обсяг і структура роботи. Дисертація складається зі вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаних джерел зі 123 найменувань і 6 додатків. Повний обсяг дисертації складає 144 сторінки машинописного тексту, у тому числі 22 малюнка, 5 таблиць.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтована актуальність теми дисертаційної роботи, сформульовані мета й основні задачі дослідження, визначені його об'єкт і предмет, розкриті наукова новизна і практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі виконаний аналіз досвіду проектування і виконання монтажно-демонтажних робіт при реконструкції покриттів. Різні аспекти проблеми підвищення ефективності виробництва і проектування будівельно-монтажних робіт в умовах реконструкції будівель і споруд, у тому числі монтажних і демонтажних процесів, відбиті в працях відомих учених: В.С. Балицького, Ю.І. Бєлякова, В.П. Вороніна, А.Ф. Гаєвого, Д.Ф. Гончаренко, О.О. Гусакова, В.А. Давидова, В.Д. Жвана, Е.-К.К. Завадскаса, В.М. Кірноса, М.М. Котляра, О.М. Лівінського, Г.С. Ніжніковського, О.Ф. Осипова, Є.Г. Романушко, А.П. Снежко, Г.М. Тонкачєєва, В.І. Торкатюка, Р.Б. Тяна, С.А. Ушацького, В.К. Черненко, Є.П. Уварова, П.П. Федоренко, О.В. Федосової, К.А. Шрейбера й інших.

Аналіз існуючого досвіду реконструкції цехів металургійних заводів свідчить, що монтаж-демонтаж конструкцій покриттів є одним з найбільш розповсюджених і трудомістких процесів. Висока трудомісткість зумовлена виконанням монтажно-демонтажних робіт в умовах значної стисненості, насиченості технологічної зони діючими комунікаціями, наявності безупинного металургійного виробництва, необхідності сполучення робіт з основною діяльністю цеху, ряду обмежень по застосуванню вантажопідйомних машин, механізмів і прогресивних методів ведення робіт.

Аналіз наукових праць і сучасного рівня організаційно-технологічного проектування показав відсутність досить надійних методів оцінки технологічних рішень, що дозволяють визначати рівень їхньої відповідності існуючим умовам реконструкції. Немає на сьогоднішній день обґрунтованих рекомендацій по формуванню узгоджених і раціональних технологічних рішень виконання монтажно-демонтажних робіт. Вимагають подальшого розгляду питання обліку умов виконання монтажно-демонтажних процесів при реконструкції покриттів одноповерхових будівель металургійних заводів.

Це обумовлює науково-практичну спрямованість досліджень на розробку методики формування і комплексної оцінки технологічних рішень, реалізація якої дозволяла б раціонально й ефективно виконувати монтажно-демонтажні процеси в складних і специфічних умовах реконструкції.

У другому розділі були виявлені і згруповані фактори, що впливають на технологічні процеси монтажу і демонтажу конструкцій покриттів одноповерхових будівель металургійних заводів. Як вихідну інформацію використано фактичні дані, отримані за результатами обстеження і технологічного аналізу об'єктів реконструкції на підприємствах чорної металургії.

Аналіз специфічних умов і особливостей реконструкції будівель металургійних заводів дозволив виділити три основні групи факторів, що домінуюче впливають на параметри монтажно-демонтажних процесів. До них відносяться: архітектурно-будівельні параметри будівель, що реконструюються (АБП); виробничі умови (ВУ); організаційно-технологічні умови (ОТУ). Крім того, кожна з зазначених груп включає ряд підгруп, що дає можливість всебічно охарактеризувати умови реконструкції (рис.1).

Виконано дослідження технологічних рішень виробництва монтажно-демонтажних робіт при заміні покриттів, засновані на принципах теорії методу монтажу. При такому підході технологічні рішення представлені сукупністю складових і структурних елементів, що характеризують механізацію, організацію і технологію виконання монтажних і демонтажних операцій по заміні покриттів. Послідовний аналіз цих складових дозволяє:

·

виявити рішення, найбільш відповідні конкретним умовам реконструкції будівель металургійного комплексу;

· створити основу для формування узгоджених технологічних рішень виконання монтажно-демонтажних процесів.

Для визначення рівня узгодженості технологічних рішень виробництва монтажно-демонтажних процесів різним групам умов (АБП, ВУ, ОТУ) сформована система оціночних показників, побудована на принципах ієрархії і спільності. Загальний рівень узгодженості технологічних рішень з усім комплексом умов реконструкції оцінюється узагальненим показником, що формується як адитивна згортка системи показників нижчих ієрархій з урахуванням відповідних коефіцієнтів вагомості.

Вагомості показників визначені за методом ентропії для всіх груп показників кожного рівня ієрархії.

Процес згортки показників виконано в чотири етапи (рис.2). На першому етапі визначалися часткові показники узгодженості. На другому етапі проводилось об'єднання показників у групи: генплану; об'ємно-планувальних параметрів; конструктивних параметрів; виробничих умов; умов транспортування; складування; підготовки демонтажно-монтажних робіт; роботи машин і механізмів; безпосередньо процесу заміни покриттів. У результаті отримані відповідні групові показники: . На третьому етапі здійснювалося об'єднання групових показників у комплексні, що відбивають узгодженість з архітектурно-будівельними параметрами будівель, що реконструюються, а також виробничими умовами і організаційно-технологічними умовами реконструкції, з утворенням відповідних показників: . Четвертий етап згортки дозволив одержати узагальнений показник оцінки узгодженості технологічних рішень за формулою

; (1)

де – узагальнений оціночний показник;

– комплексні показники, що оцінюють узгодженість технологічних рішень з архітектурно-будівельними параметрами будівель, що реконструюються; виробничими умовами; організаційно-технологічними умовами реконструкції;–

коефіцієнти вагомості відповідних показників.

Третій розділ присвячений дослідженням залежностей між параметрами монтажно-демонтажного процесу і показниками оцінки технологічних рішень.

Всі дані для розрахунку, у тому числі й техніко-економічні показники, були отримані з технічної документації і робочих креслень по завершеній реконструкції реальних об'єктів-представників.

Обчислені значення узагальненого показника узгодженості змінюються в межах від 0.092 до 0.285. Комплексні показники мають межі зміни від 0.012 до 0.4.

В результаті дослідження з програми STATISTICA v5.0 побудовані залежності впливу узгодженості технологічних рішень, вираженої узагальненим показником АР, на трудомісткість і тривалість монтажно-демонтажного процесу

(), (2)

(). (3)

Графічна ілюстрація аппроксимована функціями (рис.3), які безупинно зменьшуються, що відповідає змісту досліджуваного процесу: чим повніше при проектуванні враховуються існуючі умови реконструкції, тим більше раціональним і ефективним є розроблювальне технологічне рішення, тим нижче тривалість і трудомісткість виконуваних робіт.

Аналіз коефіцієнтів кореляції розрахованих залежностей (; ) показав, що між узгодженістю технологічних рішень і параметрами монтажно-демонтажного процесу існує тісний кореляційний зв'язок.

При збільшенні АР від 0.1 до 0.15 тривалість реконструкції скоротиться на 4.5 зміни, що складає 3 %, а працевитрати зменшаться на 13.9 люд.-годин, що складає 4 % загальної трудомісткості монтажно-демонтажних робіт.

Дослідження множинної регресії багатофакторних моделей дозволили одержати наступні залежності

, (4) , (5)

де – комплексні показники рівня узгодженості технологічних рішень з умовами архітектурно-будівельних параметрів реконструйованих будівель; виробничими умовами; організаційно-технологічними умовами.

В результаті аналізу рівнянь (4) і (5) установлено, що на тривалість і трудомісткість монтажу-демонтажу покриттів, у першу чергу, впливає узгодженість з виробничими умовами (ВУ), що характеризуються безперервністю основних процесів металургійного виробництва, наявністю великогабаритного стаціонарного технологічного устаткування, а також діючих залізничних колій, вибухово-, пожежонебезпеки і шкідливих умов праці (пил, газ).

Не викликає сумніву залежність трудомісткості і тривалості реконструкції від узгодженості технологічних рішень виконання робіт з архітектурно-будівельними параметрами будівель, що характеризуються факторами стисненості реконструйованих ділянок, їхньою конфігурацією, різновисотністю й різнорозмірністю, а також різновагомістю демонтованих конструкцій покриттів.

Виконані дослідження підтверджують гіпотезу про те, що більш повний облік різних факторів, що визначають умови реконструкції, а отже й узгодження з ними технологічних рішень, приводять до скорочення тривалості монтажно-демонтажних процесів і зниження трудомісткості робіт.

Використовуючи дані залежності, можна практично на будь-якій стадії проектування монтажу-демонтажу конструкцій оцінити сукупний вплив архітектурно-будівельних параметрів об'єкту, виробничих і організаційно-технологічних умов його реконструкції на параметри монтажно-демонтажного процесу. Отримані закономірності дозволяють прогнозно визначати трудомісткість і тривалість заміни покриттів у залежності від узгодженості будь-якого технологічного рішення з вищевказаними умовами.

На підставі кількісних значень оціночних показників і меж їхніх змін установлені характерні ознаки узгодженого і неузгодженого технологічних рішень. Визначено можливі напрямки по досягненню максимального рівня відповідності з умовами реконструкції, а також обгрунтовані узгоджені технології виконання монтажно-демонтажних процесів.

Четвертий розділ присвячений розробці і впровадженню основних положень методики формування комплексної оцінки технологічних рішень при виконанні монтажно-демонтажних процесів.

Методика складається з чотирьох етапів (рис.4).

Перший етап включає структуризацію і перетворення вихідних даних. Формуються три групи інформаційних масивів відповідно до ознаки керованості:

·

детермінована інформація (некерована): габаритні схеми, конфігурація і параметри будівлі, тип, матеріал і стан конструкцій, вид основного виробництва;

· стохастична інформація (некерована, але прогнозована): наявність діючого технологічного устаткування, режим основного виробництва, вимоги техніки безпеки, терміни проведення робіт і трудомісткість, погодно-кліматичні умови тощо;

·

керована інформація (змінюється відповідно до вимог технологічного проектування): вид, кількість і вага конструкцій, які монтуються і демонтуються, обсяги робіт на захватках, черговість реконструкції частин будівлі, чисельний і кваліфікаційний склад ланки монтажників, технічна оснащеність і технологічні можливості будівельної організації тощо.

На другому етапі здійснюється синтезування альтернативних рішень. На підставі наявної інформації про об'єкт і вимог його реконструкції створюються безлічі можливих рішень з механізації, технології виконання операцій і організації монтажно-демонтажного процесу. У результаті варіювання і сполучення цих складових формується сукупність можливих технологічних рішень (рис.5).

Процес формування передбачає синтез можливих варіантів (придатних за технічними параметрами) з одноразовим прогнозним оцінюванням їхньої узгодженості за окремими факторами впливу чи їхніми групами з використанням системи критеріїв різної ієрархії і комплексності. Крім того, кожний з можливих варіантів технологічних рішень піддається комплексній оцінці. При цьому, технологічні рішення, що мають значення узагальненого показника менш нижньої межі надійного інтервалу 0.25ЈАРЈ0.35 (значення АР=0.28 встановлене експериментальним шляхом – за результатами визначення величини узагальненого показника на об'єктах-представниках), піддаються коректуванню шляхом зміни структурних складових методу монтажу-демонтажу будівельних конструкцій (механізації, технології, організації) чи вихідних даних (керована інформація) з метою підвищення рівня узгодженості.

На третьому етапі виробляється добір групи альтернативних технологічних рішень, у яких значення узагальненого оціночного показника знаходяться у надійному інтервалі від 0.25 до 0.35, тобто мають найбільше повну узгодженість стосовно конкретних будівельно-технологічних параметрів реконструкції й умовам виконання монтажно-демонтажних робіт.

Четвертий етап передбачає техніко-економічну оцінку альтернативних технологічних рішень і вибір з них найбільш кращого.

Отримані результати дають можливість сформувати, оцінити і вибрати варіант технологічного рішення виробництва монтажно-демонтажних робіт при заміні покриттів, найбільш раціональний для конкретних умов реконструкції.

Практичне впровадження окремих розробок і виконаних досліджень при проектуванні і виробництві монтажно-демонтажного процесу по заміні покриттів в умовах реконструкції промислових підприємств м. Алчевська підтвердили ефективність запропонованих рекомендацій.

Результати показали їхню достатню універсальність і можливість застосування як для реконструкції металургійних заводів, так і для підприємств інших галузей промисловості.

ВИСНОВКИ

В дисертації узагальнені результати теоретичних і експериментальних досліджень, а також дослідно-промислового впровадження раціональних технологічних рішень при виконанні монтажно-демонтажних робіт. Дослідження присвячені рішенню важливої народно-господарської проблеми підвищення ефективності проектування і виконання монтажно-демонтажних процесів в умовах реконструкції промислових підприємств. Впровадження науково-обґрунтованих технологічних рішень, узгоджених з архітектурно-будівельними параметрами будівель і умовами їхньої реконструкції, удосконалених традиційних технологій виконання монтажно-демонтажних робіт і ефективних методів монтажу й демонтажу конструкцій вносять значний вклад у прискорення науково-технічного прогресу.

Основні наукові і практичні результати роботи полягають у наступному.

1. Вирішено актуальне питання підвищення ефективності виконання монтажних і демонтажних процесів у складних умовах реконструкції покриттів металургійних заводів на основі забезпечення узгодженості і відповідності технологічних рішень існуючим архітектурно-будівельним параметрам об'єктів, що реконструються, а також виробничим і організаційно-технологічним умовам їхньої реконструкції.

2. Виявлено основні фактори, що впливають на монтажно-демонтажний процес, і класифіковані на групи: архітектурно-будівельних параметрів реконструйованого об'єкта, характеру технологічних режимів і умов виробництва, виду і характеру організаційно-технологічних обмежень при виконанні реконструкції. На основі дослідження структурних складових методу монтажу і демонтажу будівельних конструкцій при реконструкції покриттів металургійних заводів установлені їхні типові сполучення і характер взаємозв'язку з основними факторами впливу, що дозволило виділити групу домінуючих методів, які складають основу технологій реконструкції покриттів металургійних заводів.

3. Сформовано систему оціночних показників, побудовану на принципах ієрархії і спільності – у вигляді структурних математичних моделей, що визначають рівень узгодженості технологічних рішень у процесі їхнього синтезу по підсистемах: архітектурно-будівельні параметри реконструйованих будівель, виробничі умови й організаційно-технологічні умови реконструкції. Загальний рівень узгодженості технологічних рішень виконання монтажно-демонтажних робіт з усім комплексом умов реконструкції запропоновано оцінювати узагальненим показником, що формується в результаті адитивної згортки системи показників нижчих ієрархій з урахуванням відповідних коефіцієнтів вагомості.

4. Установлено залежності між параметрами монтажно-демонтажного процесу і показниками комплексної оцінки технологічних рішень, що підтверджують вплив узгодженості технологічних рішень на тривалість і трудомісткість реконструкції покриттів. На основі виявлення характерних ознак узгодженості технологічних рішень, а також аналізу й узагальнення можливих напрямків по досягненню максимального рівня їхньої відповідності до умов реконструкції встановлені раціональні методи монтажу й демонтажу будівельних конструкцій, включаючи технологічні операції виконання монтажно-демонтажних процесів у складних умовах реконструкції покриттів металургійних заводів.

5. На підставі особливостей умов реконструкції покриттів металургійних заводів і організаційно-технологічної структури методів монтажу-демонтажу будівельних конструкцій розроблені основні положення методики формування і комплексної оцінки технологічних рішень, що базуються на принципах існуючої наукової теорії формування методів монтажу, доповненої ознаками, властивими демонтажному процесу. В основу формування раціональних технологічних рішень покладені оптимізаційні процедури поетапного синтезу рішень і оцінки результатів синтезу відповідними оціночними показниками різної ієрархії і комплексності, що дозволяють на різних стадіях формування рішень визначати рівень їхньої узгодженості і відповідності існуючим архітектурно-будівельним параметрам об'єкта, виробничими й організаційно-технологічними умовами його реконструкції.

6. Експериментальна перевірка методики формування і комплексної оцінки технологічних рішень, виконана на прикладі реконструкції покриття мартенівського цеху Алчевського металургійного комбінату, підтвердила вірогідність основних результатів дослідження і дозволяє затверджувати, що основні положення пропонованої методики можуть бути поширені і на інші монтажно-демонтажні процеси, виконувані в складних умовах реконструкції діючих промислових підприємств.

7. Впровадження результатів дослідження в ряді будівельно-монтажних організацій свідчить про можливість і практичну доцільність їхнього використання всіма будівельно-монтажними і проектними організаціями, а також інститутами, що займаються виробництвом і проектуванням процесів монтажу й демонтажу будівельних конструкцій при реконструкції промислових підприємств.

8. Підвищення ефективності виконання монтажно-демонтажних процесів у складних умовах реконструкції покриттів металургійних заводів досягається завдяки застосуванню більш раціональних технологічних рішень, основні параметри яких найбільше повно відповідають будівельно-технологічним характеристикам реконструйованих будівель і умовам їхньої реконструкції, а також за рахунок зниження трудомісткості і тривалості технологічного проектування.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у фахових виданнях, які входять до переліку, затвердженного ВАК України:

1. Воронин В.П., Уваров П.Е., Гречишкина Е.В. Системный подход к проблеме реконструкции покрытий зданий и сооружений //Сб. науч. тр. - Алчевск: ДГМИ, 1998. -Вып. 7.-С.102-104.

2. Гречишкина Е.В. Математическая модель выбора наиболее предпочтительного варианта замены покрытий при реконструкции одноэтажных промзданий //Сб. науч.тр. - Алчевск: ДГМИ, 1999.-Вып.9.-С.230-231.

3. Гречишкина Е.В. Оценка технологических решений при проектировании реконструкции //Вісник Донбаської державної академії будівництва і архітектури: Зб.наук.праць.-Макіївка: ДонДАБА, 200.-Вип.2001-3(28).-С.65-66.

4. Осипов О.Ф., Гречишкіна О.В. Проектування монтажно-демонтажних процесів. Формування і оцінка рішень // Шляхи підвищення ефективності будівництва в умовах реформування ринкових відносин: Зб. наук. праць.-Вип. 9. – К.: КНУБА, 2001.-С. 51-55.

Додаткові публікації, матеріали і тези конференцій:

5. Воронин В.П., Гречишкина Е.В. О факторах, влияющих на эффективность замены плит покрытия промышленных зданий //Донбас. горно-металлург. ин-т. - Алчевск, 1996. С.11. Деп. рук-сь в ГНТБ Украины 09.01.96, №217 – Ук 96.

6. Гречишкина Е.В. Новая технология устройства и реконструкции покрытий с использованием полимерных материалов //Сб. науч. тр.- Алчевск: ДГМИ, 1998.

-Вып.8.-С.209-213.

7. Гречишкина Е.В. Оценка реконструктивной технологичности процесса замены покрытий одноэтажных промышленных зданий //Сб. науч. тр. - Алчевск: ДГМИ, 1999. -Вып.10.-С.217-219.

8. Гречишкина Е.В., Лопухов А.С. Исследование влияния факторов реконструктивной технологичности на продолжительность реконструкций //Сб. науч. тр. - Алчевск: ДГМИ, 2000.-Вып.11.-С.282-284.

9. Гречишкина Е.В. К вопросу анализа связей в структуре факторов, влияющих на демонтажную технологичность строительных конструкций //Тезисы докладов конференции "Менеджмент и маркетинг в производственной сфере".- Киев,1996.-С.33-34.

10. Воронин В.П., Гречишкина Е.В. О направлениях повышения эффективности демонтажно-монтажных работ по замене покрытий промышленных зданий //Тезисы докладов конференции "Проблемы технологии выполнения работ при реконструкции действующих предприятий, зданий, сооружений". - Пенза, 1992. -С.56.

11. Гречишкина Е.В. Мониторинг эксплуатируемых строительных конструкций одноэтажных промышленных зданий. -Программа научно-технической конференции Донбасского горно-металлургического института. –Алчевск: ДГМИ, 1998.

-С.6.

12. Гречишкіна О.В. Формування технологічних рішень виконання робіт при реконструкції покриття.-Програма науково-технічної конференції Донбаського гірничо-металургійного інститута (Будівельний факультет). -Алчевськ: ДГМІ, 2001.

-С.3.

13. Гречишкіна О.В. Реконструкція покриттів металургійних заводів.- Програма 62-ї науково-практичної конференції Київського національного університету будівництва і архітектури.-К.: КНУБА, 2001.-С.56.

АНОТАЦІЯ

Гречишкіна О.В. Формування і комплексна оцінка технологічних рішень при виробництві монтажно-демонтажних процесів (на прикладі реконструкції покриттів цехів металургійних заводів). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за фахом 05.23.08 – Технологія промислового і цивільного будівництва. – Київський національний університет будівництва й архітектури, Київ, 2002.

Дисертація присвячена розробці і впровадженню в практику організаційно-технологічного проектування науково-обгрунтованих рекомендацій з формування, оцінки і вибору раціональних технологічних рішень виконання монтажно-демонтажних робіт в умовах реконструкції.

Виявлено основні фактори, що впливають на монтаж-демонтаж покриттів, і виконано їхнє угрупування. Розглянуто можливі рішення з механізації, технології й організації монтажно-демонтажного процесу при реконструкції покриттів. Встановлено критерій комплексної оцінки технологічних рішень на базі узгодженості з умовами проведення робіт. Установлено і досліджено залежності між параметрами монтажно-демонтажного процесу і показниками комплексної оцінки технологічних рішень. Запропоновано основні положення по формуванню технологічних рішень при проектуванні монтажно-демонтажних процесів в умовах реконструкції. Розроблено методику комплексної оцінки рівня узгодженості технологічних рішень. Обґрунтовано вибір найбільш раціонального варіанта проведення робіт для конкретних умов реконструкції.

Основні результати роботи впроваджені при реконструкції промислових підприємств м. Алчевськ.

Ключові слова: монтаж-демонтаж, покриття, умови реконструкції, технологічні рішення, узгодженість, показники комплексної оцінки.

АННОТАЦИЯ

Гречишкина Е.В. Формирование и комплексная оценка технологических решений при производстве монтажно-демонтажных процессов (на примере реконструкции покрытий цехов металлургических заводов). – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.23.08 – Технология промышленного и гражданского строительства. – Киевский национальный университет строительства и архитектуры, Киев, 2002.

Диссертация посвящена разработке и внедрению в практику организационно-технологического проектирования научно-обоснованных рекомендаций по формированию, оценке и выбору рациональных технологических решений производства монтажно-демонтажных работ в условиях реконструкции.

Анализ факторов, влияющих на монтаж-демонтаж покрытий, позволил выделить три основные группы, определяющие условия реконструкции объекта: архитектурно-строительные параметры реконструируемых зданий, производственные условия, организационно-технологические условия. Исследованы структурные составляющие технологического решения производства монтажно-демонтажных работ. Выявлены возможные решения по механизации, технологии и организации монтажа-демонтажа покрытий.

Сформирована система показателей согласованности технологических решений и установлен критерий комплексной оценки – обобщенный показатель АР. По данным реконструированных объектов и результатам исследований установлены зависимости между показателями трудоемкости, продолжительности монтажно-демонтажного процесса и показателями комплексной оценки технологических решений.

Построены графики зависимостей трудоемкости и подолжительности замены покрытий от обобщенного и комплексных оценочных показателей согласно разработанного алгоритма. Исследования графиков показали сокращение затрат труда и времени на монтаж-демонтаж в связи с увеличением согласованности с реальными условиями реконструкции объекта.

Доказано влияние уровня согласованности технологических решений на эффективность монтажно-демонтажного процесса. Определены характерные черты согласованного технологического решения и предложены основные направления для достижения максимального соответствия с условиями реконструкции.

Разработаны основные положения методики формирования и комплексной оценки технологических решений.

Формирование совокупности технологических решений предложено осуществлять в результате варьирования различных сочетаний структурных составляющих: технологии, механизации и организации монтажно-демонтажного процесса. Каждый из вариантов подвергается оценке системой критериев разной иерархии и комплексности, позволяющей определять прогнозно уровень согласованности независимо от этапа формирования технологического решения. Окончательный выбор рационального технологического решения следует выполнить после расчета технико-экономических показателей для множества согласованных решений.

Основные результаты работы внедрены при реконструкции промышленных предприятий г. Алчевска.

Ключевые слова: монтаж-демонтаж, покрытия, условия реконструкции, технологические решения, согласованность, показатели комплексной оценки.

ANNOTATION

Grechishkina E.V. Formation and complex estimation of technological decisions at production installation and dismantling processes (on an example of coverings' reconstruction of metal works). - Manuscript.

The dissertation on competition of scientific degree of Cand.Tech.Sci. on a speciality 05.23.08 - Technology of industrial and civil construction. - Kiev National University of Construction and Architecture, Kiev, 2002.

The dissertation is devoted to development and introduction in practice of organizational - technological designing the scientifically-grounded recommendations for formation, estimation and a choice of rational technological decisions of manufacture the installation and dismantling works in conditions of reconstruction.

The major factors influencing installation - dismantle of coverings are revealed, and their grouping is executed. Possible decisions on mechanization, technologies and the organizations of installation and dismantling process are considered at reconstruction of coverings. The criterion of complex estimation of technological decisions is established on the basis of coordination with conditions of manufacture of works. Interrelations between parameters of complex estimation of technological decisions and parameters of installation and dismantling process are investigated. Substantive provisions on formation technological decisions are offered at designing installation and dismantling processes in conditions of reconstruction. The technique of complex estimation of coordination level of technological decisions is developed. The choice of the most rational variant of manufacture of works for concrete conditions of reconstruction is proved.

The basic results of work are introduced at reconstruction of the industrial enterprises of Alchevsk.

Key words: installation-dismantle, coverings, conditions of reconstruction, technological decisions, coordination of parameters of complex estimation.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ДОСЛІДЖЕННЯ ЗБУДЖЕНЬ ЕЛЕКТРОННОГО ГАЗУ В КРИСТАЛАХ ГЕРМАНІЮ МЕТОДОМ НЕПРУЖНОГО РОЗСІЯННЯ СВІТЛА - Автореферат - 21 Стр.
ЗАСТОСУВАННЯ РЕФЛЕКСО- ТА ФІТОТЕРАПІЇ У ВІДНОВЛЮВАЛЬНОМУ ЛІКУВАННІ ДІТЕЙ, ХВОРИХ НА ПЕРВИННУ АРТЕРІАЛЬНУ ГІПЕРТЕНЗІЮ - Автореферат - 30 Стр.
ЖАНРОВІ НОВАЦІЇ НІКОЛАСА БРЕТОНА-ПРОЗАЇКА В КОНТЕКСТІ ТВОРЧИХ ПОШУКІВ ЄЛИЗАВЕТИНСЬКОЇ ДОБИ - Автореферат - 25 Стр.
ВЗАЄМОДІЯ ПУЧКІВ ПОЛЯРИЗОВАНИХ ЕЛЕКТРОНІВ З ПОЛЯРИЗОВАНОЮ ЕЛЕКТРОННОЮ МІШЕННЮ - Автореферат - 24 Стр.
ВІБРАЦІЙНА ХВОРОБА У ПІДЗЕМНИХ ГІРНИЧИХ РОБІТНИКІВ ПІСЛЯ ПРИПИНЕННЯ КОНТАКТУ З ВІБРАЦІЄЮ (клініка, діагностика,реабілітація) - Автореферат - 24 Стр.
ПІДВИЩЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАЛІЗНИЧНИХ ПАСАЖИРСЬКИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Автореферат - 22 Стр.
ПОЕТИКА РОМАНУ ВОЛОДИМИРА ВИННИЧЕНКА “ЗАПИСКИ КИРПАТОГО МЕФІСТОФЕЛЯ” - Автореферат - 24 Стр.