У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВВЕДЕНИЕ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

ГОЛОВНА АСТРОНОМІЧНА ОБСЕРВАТОРІЯ

Ізотова Ірина Юліанівна

УДК 524.7

ДОСЛІДЖЕННЯ ВИПРОМІНЮВАННЯ

ГАЛАКТИК З АКТИВНИМ ЗОРЕУТВОРЕННЯМ

У ДАЛЕКОМУ ІНФРАЧЕРВОНОМУ ДІАПАЗОНІ

01.03.02 – астрофізика, радіоастрономія

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата фізико-математичних наук

Київ – 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Астрономічній обсерваторії Київського національного уні--вер-ситету імені Тараса Шевченка, м. Київ

Науковий керівник: доктор фізико-математичних наук

старший науковий співробітник

Парновський Сергій Людомирович,

Астрономічна обсерваторія Київського національного

університету імені Тараса Шевченка, м. Київ,

провідний науковий співробітник.

Офіційні опоненти: доктор фізико-математичних наук

старший науковий співробітник

Пілюгін Леонід Степанович,

Головна астрономічна обсерваторія

Національної академії наук України, м. Київ,

провідний науковий співробітник;

кандидат фізико-математичних наук

старший науковий співробітник

Захожай Володимир Анатолійович,

Науково-дослідний інститут астрономії Харківського

національного університету ім. В.Н.Каразіна

Міністерства освіти і науки України, м. Харків,

директор.

Провідна установа: Астрономічна обсерваторія Львівського національного уні-вер-----ситету ім. Іва--на Франка Міністерства освіти і науки Украї--ни, м. Львів

Захист дисертації відбудеться “29” листопада 2002 р. на засіданні Спеціалізова-ної вченої ради Д26.208.01 при Головній астрономічній обсерваторії НАН Ук-раї-ни за адресою: 03680, м. Київ, МСП, вул. Академіка Заболотного, 27, ГАО НАН Ук-ра-їни. Початок засідань о 10 год.

З дисертацією можна ознайомитись у науковій бібліотеці ГАО НАН України за ад-ре-сою: 03680, м. Київ, МСП, вул. Академіка Заболотного, 27, ГАО НАНУ.

Автореферат розісланий “25” жовтня 2002 р.

Вчений секретар

Спеціалізованої вченої ради

кандидат фізико-математичних наук Васильєва І.Е.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сучасна астрофізика широко викорис-товує спо---сте-реж-ні дані, які були от-римані на орбітальних телескопах. Один з таких те--лескопів було роз-міщено на супутнику IRAS (англ. Infra Red Astronomical Satellite). В 1983 р. IRAS за десять місяців ро-боти на орбіті відска-нував 96% неба у чотирьох смугах на дов--жи-нах хвиль 12, 25, 60 і 100 мкм і зареєстрував понад 245 тисяч об’єктів. Це впер---ше дало можливість ком-плексно вивчати ви-промінювання космічних об’єктів у середньому (12 і 25 мкм) та дале-кому (60 і 100 мкм) інфрачервоному (далі ІЧ) ді-а--пазонах спек-тра, які вна-слідок по-глинання атмосферою Землі є недоступними для назем-них спосте-ре-жень (се-ред-ній ІЧ діапазон частково, а далекий ІЧ діапазон пов-ністю).

Спостереження галактик у далекому ІЧ діапазоні спектра дали уні-каль-ну мож--ливість зазирнути у гли-бину областей, які сильно екра-но-вані пи-лом для оп-тич-но-го випромінювання, таких, наприклад, як центр Га-лактики та щіль--ні темні хмари у диску Галактики. Вони є над-звичайно цін-ни-ми для ви-вчен-ня про-цесів формуван-ня зір при стисканні щільних хмар газу та пилу і їх по-дальшої еволюції; дослід-жен-ня загального розпо-ділу міжзоряної речо-ви-ни у Галактиці; визна-чен-ня віднос-ної по-шире-ності та розподілу пилу в ін-ших галактиках.

Дані спостережень на супутнику IRAS у дале-кому ІЧ ді-апа-зоні спект--ра [1] ста-ли основою для досліджень галактик поля та скуп-чень, різних мор-фо--логічних ти-пів, з різними проявами активності [2–10]. Було пока-зано, що ви---промінювання га-лактик у цьому діапазоні – це теплове ви----про--міню-вання пи--лу, що нагрівається різ--ними джере-лами енергії, од-ним з яких, часто голов-ним, є мо-лоді зорі в облас-тях зо-ре-ут-во-рення [3–4, 6–7]. У деяких галактиках бу----ло вияв-лено такий ви-сокий рі-вень актив-нос-ті зо-реутво-рення, що їх світ-ність у дале-ко-му ІЧ діапазоні спек-тра пе--ре-ва--жа-ла світність в оптичному діа-па-зоні [3, 5]. Було запропоновано мо-делі, які по-яс-нюють механізми цього ви-про---міню-вання [11, 12].

Дослідження у перелічених роботах проводились, в основ-ному, для ок---ремих об’-єктів або базувались на невеликих вибірках га-лактик. Тому акту-аль--ними є дослідження ви-промінювання галактик з ак-тив-ним зо-ре-ут-воренням у дале-ко--му ІЧ діапазоні на основі значних вибі-рок галактик, од-но-рідних та пов--них в оп-тич----ному діапазоні спект-ра. Каталог галактик з уль-т-ра-фіолетовим кон--тину-у-мом (ін-ші назви – Пер--ший Бюраканський огляд або га--лак-ти-ки Мар-ка-ряна) [13] є од-нією з най--більших та од-норід-них спектраль-них вибірок га-лак-тик на неве-ликих чер--воних змі-щеннях z 0.1. Його про-довженням в об-ласть більш слабких зо-ря-них вели-чин є Дру-гий Бюра-канський ог-ляд [14]. Ці ка-талоги включають галактики з облас-тя-ми HII, що іонізуються ма-сивними зо-рями (HII- галактики, інша назва – га-лак-тики з ак-тивним зоре-ут-воренням) та/або нетепловим ви-промінюванням ядра (галак-тики Сей-фер-та). Ви-зна-чення та дослідження інтегральних характе-ристик га-лактик з ак-тив-ним зореутво-рен-ням у дале-ко--му ІЧ діапазоні спектра (світність, тем-пература пи----лу, швид-кість по-точ-но-го зоре-утворення), виявлення їх зв’язку з інтеграль-ними ха------рак--тери-стиками в інших діапа-зонах спектра, моделювання їх ви-про-міню-ван-ня є ак----туальними, тому, що сприятимуть: –

з’ясуванню природи джерел нагрівання пилу у галактиках різ-них мор--фо-ло-гічних типів та з різними формами активності (активними яд-рами, ак--тивним зо-ре-ут-воренням); –

визначенню властивостей міжзоряного пилу, а саме хімічного скла-ду, оп-тич--них характе-ри-стик, розподілу порошинок за розмірами; –

отриманню характеристик областей зореутворення (розмірів, мас, по--чат-ко-вої фун-к--ції мас зір) та швидкості поточного зореутво-рення у галак-ти-ках, що є важ--ли-вим як з огляду побудови моделей хімічної ево-люції окре-мих галактик, так і для визначення се-редньої швидкості зоре-ут-ворення у ло-каль--ному Всесвіті – важли-во--го пара-метра для побу-дови кос-мологічних моде-лей.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Ро-бо-ту ви-ко--на-но в Астрономічній обсерваторії Київського національ-но-го уні-вер-си--те-ту імені Та--раса Шевченка у рамках бюджетних тем “Дослід-жен-ня струк-турних власти-вос-тей та еволюції великомас-штаб-них утво-рень у Всесвіті: про-то--галактичних неод-но-рід---нос-тей, скуп-чень галак-тик та галактик”, номер держ-ре---єстра-ції 01860061327; “До--с--лідження і мо-де-лю--вання реля-тивістських си-с-тем у Все-світі”, но-мер держ-ре-єс-тра--ції 0193U044880; “Кінематика, структура і фі--зичні ха-рак-те-ри-с-тики поза-га-лак---тич-них об’єктів”, номер держ-реєстра-ції 0195U030528; “До-слід-ження струк--тури і фі--зичних характе-ристик поза-га--лак-тич-них систем у Все-світі”, но-мер держ-реєстрації 197U003013; “Ве-лико-мас-штаб-на будова Всесвіту та вла-сти-вості поза-га-лактичних об’--єктів”, номер держ---реєстра-ції 0101U000996.

Мета і задачі дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає у ви--зна-чен-ні та аналізі інтегральних характе-ри-стик ви-проміню-вання галак-тик з ак---тивним зо-ре---утворенням у далекому ІЧ діапазоні спектра (світ-ність, ІЧ над-ли--шок, темпе-ра-ту-ра пилу, швидкість поточного зоре-утво-рен-ня) з ви-корис-тан-ням даних су-путника IRAS та на основі вибі-рок, од-но-рідних та повних в оп-тич--ному діапазоні спектра.

Для цього поставлено наступні задачі:

1.

Для галактик з активним зореутворенням з Першого та Другого Бю-ра-кан-ських оглядів визначити інтегральні характеристики ви-про-мі-ню-ван-ня у да--лекому ІЧ ді-а-пазоні спектра (світність, температуру пилу, швидкість по---точного зоре-утво-рен-ня). Статистичними ме-тодами встано-вити їх зв’я-зок з інтегральними характе-рис-тиками в оптичному та ра-діо- діапа-зонах. По-рів--няти отримані характери-с-ти-ки з аналогічними для нормальних спі-раль-них галактик.

2.

На основі наближеного аналітичного розв’язку задачі переносу ви-про-мі-ню-вання в оптичному та УФ- діапазонах спектра та з ураху-ван-ням фізи-ко-хімічних влас-ти-востей пилу (хімічний склад, оптичні властивості, роз-по-діл порошинок за роз-мі-рами) побудувати моделі випромі-нюван-ня бла-кит-них компактних карлико-вих га-лактик у да-ле-кому ІЧ діа-пазоні спек-т-ра.

3.

Визначити швидкість поточного зореутворення у галактиках з ак-тивним зо-ре--ут-во-рен-ням з Першого та Другого Бюраканських оглядів.

Наукова новизна одержаних результатів:

1.

Вперше для блакитних компактних галактик з Другого Бюраканського ог---ляду бу--ло вияв-лено тісний ко-ре-ляційний зв’язок між їх світностями у да--лекому ін-фра----чер-воному діапазоні спектра та радіоконтинуумі на дов-жи--ні хви-лі = 20 см. Для HII- галактик з Пер-шого Бюраканського огляду під-тверджено виявлений для блакитних ком-пакт-них карликових галактик тіс-ний зв’язок між світностями у да-ле-кому інфра-червоному діапазоні та ра--діо--кон-ти-нуумі на до-в-жині хви-лі = 6.3 см. Таким чином, пока-зано, що у до-слід-жу-ва-них га-лак-тиках обид-ва види ви-про-мінювання (у дале-кому ІЧ діа-пазоні та ра-діо-кон-ти-ну--умі) виника-ють в об-лас-тях зореутво-рення.

2.

Для галактик Маркаряна вперше показано, що ма-са атомарного вод-ню MH у га-лак--тиці та повна (віріальна) маса га-лактики MT слабо корелюють зі світністю LFIR у далекому інфрачервоному діапазоні спектра, яка ха-рак--те-ризує процеси зо--ре--утворення, не-зважаючи на те, що необхідною умо--вою зореутворення є наявність ней-т-рального газу.

3.

Для пояснення діаграм показників кольору у середньому та дале-кому ін-фра---чер-во-ному діапазонах, а також ІЧ світності та інфра-червоного над-лиш-ку ви-про-мі-ню-вання для блакит-них ком-пакт-них кар-ликових га-лак-тик за--пропоно-ва-но мо-дель, в якій розгля-нуто області зоре-утво-рен-ня та впер-ше для мате-рин-ської га-лак-----тики зі ста-рим зоря-ним насе-лен-ням прий-нято сте-пеневий роз-поділ по-верх-не-вої яск-равості вздовж радіуса га-лак-тики, що властиво еліптичним га-лак-ти-кам. Мо--дель за-до-вільно пояснює спо-сте-реж-ні характери-стики бла-кит-них компакт-них карли-кових галактик та га-лак-тик Маркаряна низької світності у да-лекому ІЧ діапазоні.

4.

Для галактик з Першого та Другого Бю-раканських оглядів вперше дво--ма не--за-леж----ними методами – за світностями у далекому ІЧ діапазоні спектра та ра-діо-кон---тинуумі на довжині хвилі = 20 см – ви-зна-чено швидкість по-точного зоре-ут---во-рення. Показано, що швидкість поточного зореутво-рен-ня у цих галак-тиках більша, ніж у нор-мальних спі-раль-них галактиках.

Практичне значення одержаних результатів:

1.

Інтегральні характеристики ви-промінювання галактик з активним зо-ре-ут-во-рен-ням у да-лекому ІЧ-, оптичному і радіо- діапазонах спектра та ста-тис-тичні за-леж-ності, які визначено у роботі, можуть бути ви-ко-рис-тані при чисельному мо-де---люванні ви-промі-нюван-ня га-лактик інших типів.

2.

Резуль-тати, які отримані при моделю-ванні ІЧ ви-про-мі-нювання блакит-них компакт-них карликових галакти-к, можуть бути ви-ко-ристані при дослід-жен-ні оптичних та фізико-хімічних влас-тивос-тей пилу у галак-тиках.

3.

Швидкості поточного зореутворення у га-лак-тиках з Першого та Дру-го-го Бю-ра-кан-ських оглядів можуть бути використаними для по-будови моде-лей еволюції га--лактик та визначення середньої швид-кості зоре-утворення у ло-кальному Все-сві-ті.

Особистий внесок здобувача. У визначенні та статистичних до-слід-жен--нях ін--тегральних ха-рактеристик випромінювання галактик з ак-тив-ним зо-ре--утво-ренням з Пер-шого та Другого Бюраканських оглядів у дале-кому ІЧ-, оп-тичному та радіо- ді-апазонах спектра здо-бувач брала участь у постановці за--дачі, зборі даних спосте-ре--жень га-лактик Марка-ряна в оптичному та радіо- діапазонах, розробці алго-ритму об--числень та їх проведенні.

У побудові моделей випромінювання блакитних компактних кар-ли-ко--вих га-лак-тик у далекому ІЧ діапазоні здобувач сформулювала за-да-чу, роз-ро-била алго-ритм обчислень та провела більшу частину розра-хунків, брала участь в аналізі та по---рівнянні модельних розра-хунків з ре-зуль-татами спосте-ре-жень.

У визначенні швидкості поточного зореутворення у галактиках з Пер-шо-го та Дру--гого Бюраканських оглядів здобувач сформулювала зада-чу, зі-бра--ла дані спо-сте----режень у радіоконтинуумі на довжині хвилі = 20 см з NVSS огляду (англ. National Radio Astronomy Observatory Very Large Array Sky Survey), провела всі роз-ра---хунки.

В усіх роботах, що були виконані зі співавторами, здобувач брала участь в ана--лізі та інтерпретації одержаних результатів, напи-санні статей та їх обгово-рен-ні.

Апробація результатів дисертації. Результати дисер-та-ційної ро-боти до-по-ві--дались на семінарах відділу астрофізики Аст-ро-но-міч-ної обсер-ва-то--рії Київського на-ціонального університету іме--ні Тараса Шевченка, відділу фі--зики зір та галактик Го-лов-ної астро-номічної обсерваторії НАН України, а та---кож на конференціях: EuroAstronomical Society 2-nd General Meeting “ExtraAstand Obser-Cosmology”, Торунь, Польща, 1993; Дру-гому з’їзді Української Аст-ро--но-міч-ної Асоціації – міжнародній кон---фе-рен-ції “Фізика в Україні. Секція Аст-ро--но--мія”, Київ, Україна, 1993; ESO/OHP Workshop “Dwarf galaxies”, Верхній Про-ванс, Фран-ція, 1993; XXII GeAssembly of the International Astronomical Union, Гаага, Ні--дер-ланди, 1994; Joint European and National Astronomy Meeting JENAM–99 “The Interplay Betwеen Massive Star Formation and the ISM”, Ту-луза, Франція, 1999; між-на-родній конференції “Astronomy in Ukraine-2000 and beyond (impact on intercooperation)”, Київ, Україна, 2000; Joint European and National AstMeeting JENAM–2001 “Five Days of Creation: Astronomy with Large Telescopes from Ground and Space”, Мюнхен, Німеччина, 2001.

Публікації. Результати дисертації опубліковано в 6 статтях у на-у-ко-вих рефе-ро--ваних журналах та у 2 препринтах, 2 трудах і 4 тезах конференцій.

Структура та обсяг дисертаційної роботи. Дисертаційна ро-бота скла---да-єть----ся зі вступу, п’яти розділів, з яких перший присвячено огляду до-слід----жень за темою роботи, висновків та списку використаних дже-рел. Повний об--сяг ди----сертації складає 177 сторінок, з них 17 сторінок – спи-сок ви-ко-рис-та-них джерел (196 найменувань). Всього у ро-боті представлено 29 ри-сун-ків та 7 таб-лиць.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У Вступі обгрунтовано акту-аль-ність теми, коротко описано су-часний стан до---с--лід-жень випромінювання галактик у далекому ІЧ діа-па-зоні. Подано зв’язок ро-бо--ти з науковими темами, у роботі над яки-ми брала участь здо-бу-вач. Сформульо-ва--но ме-ту та задачі дослід-ження, відображено новизну, прак-тичне значення одер-жа-них ре-зультатів та осо-бистий внесок здобувача. Пере-лі-чено публікації за те-мою ди-сер-та-ції та вказано, де відбулась апробація от-ри-ма-них ре-зуль-татів. Корот-ко ви-кла--дено зміст кожного з розділів дисер-тації.

Розділ 1. Властивості галактик різних морфо-логічних типів у да---ле--кому ін--фра-червоному діапазоні спектра. Розділ містить огляд публі-ка-цій, при--свячених ана--лізу фізико-хімічних властивостей пилу, який випро-мі-нює у да-лекому ІЧ діа-па-зо--ні спектра. При-ведено огляд харак-теристик цього ви---про-мі-нювання у га-лак-тиках з різними проявами актив-ності (активним зо-ре---ут-во-рен-ням, наявністю ак-тив-ного яд-----ра з нетепловим випромінюванням), різ--них мор-фологічних типів (спіральних та не--пра-виль--них), з різним ото-чен-ням (га-лак-тиках поля та скупчень, галактиках, що взаємо-ді-ють). По-дано ог-ляд пуб-лі-ка-цій з визначення швидкості зореутворення у га---лактиках та мо-де-лю--вання їх ви--промінювання у далекому ІЧ діа-па-зоні.

Розділ 2. Статистичні дослідження інтегральних харак-те-рис-тик га----лак-тик Мар-ка-ряна в оптичному, далекому інфрачервоному і радіо- діа---па--зо--нах. У цьо--му роз-ділі приведено результати статистичних дослід-жень ін---те-г--ральних харак-те--рис--тик га-лактик Маркаряна, визначених на основі даних спо---стережень супут-ни-ка IRAS у чотирьох смугах на довжинах хвиль 12, 25, 60 і 100 мкм [1] і з залу-чен--ням інформації про ви-промінювання в оптичному ді-а-пазоні [13] та радіокон-ти-нуумі на дов-жині хвилі 6.3 см [5, 9]. Було розгля-ну-то чотири під-вибірки галактик Мар-ка-ря-на: 1) IRE, що включає всі галак-ти-ки з вузь-кими емісійними лініями і HII- га--лак-тики з активним зореутво-рен-ням, в яких було зареєстровано випромінювання у да-ле-кому ІЧ діапазоні спек-т--ра (N = 271); 2) IRS – галактики з активними ядрами (га--лак-тики Сей-фер--та), в яких було зареєстровано ви-промінювання у далекому ІЧ діа-пазоні (N = 78); та дві аналогічні підвибірки 3) ndE (N = 381) і 4) ndS (N = 78), в яких IRAS не зареєстрував ви-промінювання. Галактики, що увійшли до під-ви--бірок IRE та ndE, для стислості названо HII- галактиками. У проведе-ному до-слідженні:

·

Визначено інтегральні характеристики галактик Маркаряна: світності LB в оп-тич-----ному та LFIR у далекому ІЧ- ді-а--пазонах спектра, інфрачервоний над--лишок LFIR/LB, температуру однокомпонентного пилу Td, темпе-ра-туру теп--ло-го Tw та га-ря---чого Th компонентів дво-ком-понентного пилу, світність га--ря-чого ком-понента пи---лу Lh, моно-хро-ма-тич-ну світність P6.3 у радіо-кон-ти-нуумі на довжині хвилі = 6.3 см. Отримано ди-ференційні функ---ції світ--ності в оптич-ному, да-лекому ІЧ- та ра---діо- діа-па--зонах (дві остан-ні з ура--хуванням як точних значень по-токів, так і їх верх-ніх гра-ниць).

·

Показано, що галактики Маркаряна мають більшу світність у далекому ІЧ діа-па---зоні lgLFIRIRE = 43.80.6 (LFIR в ерг с–1), lgLFIRIRS = 44.10.6; більш високий ІЧ надлишок lg(LFIR/LB)IRE = -0.20.3, lg(LFIR/LB)IRS = -0.10.4; біль-шу тем-пе-ратуру пи-лу в од-но-ком--понентній моделі TdIRE = 36.7 5.1 K, TdIRS = 39.9 5.9 K, аніж нор-маль-ні спі-раль--ні га-лак--тики у скуп---ченні Ді-ва: lgLFIRVIRGO = 42.60.5, lg(LFIR/LB)VIRGO = -0.60.6, TdVIRGO = 31.9 3.2 K. Це свід-чить про більшу активність зоре-ут--во-рення в HII- галактиках Марка-ря-на та, можливо, галактиках Сейфер-та у порів-нян--ні зі спіральними галактиками з Діви.

·

Виявлено тісний кореляційний зв’язок між світностями в оптичному та да--ле-ко-му ІЧ- діапазонах для галактик IRE- вибірки. Інфрачервоні над-лишки LFIR/LB га-лак--тик IRE- вибірки зростають при збільшенні світності LB. Це може бути ре-зуль--татом як більшої швидкості зореутворення, так і більшої екстинкції в яск-ра--вих галактиках.

·

Для HII- галактик (IRE- вибірка) показано існування тіс-но-го ко-ре-ля-цій-но-го зв’яз-ку між монохроматичною світністю P6.3 та іншими ін-те-г--раль-ни-ми ха--рак-те-рис--тиками: світністю LFIR, ін-фра-чер-воним надлишком LFIR/LB та світ---ністю Lh. Зроб-лено висновок, що ви-про-мі-нювання HII- галактик у да-ле--ко-му ІЧ діапазоні та радіоконтинуумі на довжині хвилі = 6.3 см ви-ни---кає в об-лас-тях зореут-во-рен-ня.

·

Показано, що для галактик IRE- вибірки залежність монохро-матичної світ--ності P6.3 від світності у далекому ІЧ діапазоні P6.3 LFIR1.12 співпадає з за-лежністю, яку встановлено для блакитних компактних карликових га-лак--тик Кунтом і Сев-ре [5]. Для HII- галактик най-більш ймовірне джерело ви--промінювання у ра-діо-кон--тинуумі на довжині хвилі 6.3 см – це те-п-ло-ве ви---про-мінювання іоні-зо-ва-ного га-зу в облас-тях HII і не-теп-лове ви-про-міню-ван--ня залишків наднових зі-р.

·

Показано, що в IRS- галактиках зв’язок процесів зореутворення з інтег-раль---ними ха--рак-те-рис-ти--ками випромінювання в оптичному, дале-кому ІЧ- та радіо- діа-па-зонах більш не-виз-начений. Причиною більш слабких коре-ля--ційних зв’язків між світ-ностями у різ-них діа-па-зо-нах спек-тра галактик Сей--ферта є наявність у них ак----тивних ядер із не-теп-ловим ви-про-міню-ван-ням. Спів-відношення теплового-не-теп--ло-вого компо-нен-тів радіови-про-мі-ню---вання у галактиках з IRS- та IRE- вибірок відрізняються. Від-сут--ність ста----тис--тич-но значущого тісного кореляційного зв’яз-ку між P6.3 і LFIR/LB для га-лактик Сей-фер-та пояснюється тим, що ак-тив-ні яд-ра не впли---ва-ють сут-тє-во на світність у да-ле-кому ІЧ діапазоні спектра, але світ--ність ядер в оп-----тич--но-му діапа-зоні можна порівняти з оптичною світ-ністю га-лактики. Цей ви-с-но--вок від-повідає резуль-татам до--сліджень, які от-ри-мані у ро-бо-ті Ес-пі-но-зи, Руді та Джон-са [4]. У га-лактиках Сейферта нагрівання "га-ря-чо-го" пилу, який випро-мі--нює на 12 і 25 мкм, очевидно, здій-сню-ється як мо-ло----ди-ми га-ря--чими зоря-ми, так і значною мірою не-теп-ловим ви-про--мі-ню-ван---ням ак-тив-них ядер, що під-тверд--жує висновок ро-боти де Грііпа та ін. [15].

·

Встановлено, що маса атомарного водню MH та повна (віріальна) маса MT у га-лак-тиках Маркаряна краще коре-люють зі світністю в оптич-ному діа-па-зоні спек-тра LB, аніж зі світністю у дале-кому ІЧ діапазоні LFIR. Від-сут-ність тісного коре-ля--цій-ного зв’яз-ку MH та MT з LFIR, та повна від-сут-ність ко-ре-ляційного зв’яз-ку MH і MT з над-лишком ІЧ ви-про-мінювання LFIR/LB показують, що процеси зо-ре-ут-во-рен--ня у га-лак--тиках Маркаряна сла-бо зв’я-зані з MH та MT. Згодом для га-лак-тик із скуп---чен--ня у Діві цей вис-но-вок було під-тверджено у ро-боті Алмозніно та Броша [2].

Розділ 3. Моделювання випромінювання блакитних компакт-них кар-ли-ко-вих галак-тик у далекому інфрачервоному діапазоні. Для бла--кит-них ком-пакт-них кар-ли---кових галак-тик (БККГ) – найбільш простих за сво-єю бу---до--вою не--пра-вильних га-лак-тик – було запропо-новано модель для по-яс---нення ха--рак-теристик їх ви-про-мі-ню--вання у серед-ньому та далекому ІЧ- ді-а-па-зонах спект-ра. Прийнято, що БККГ скла---дається з материнської галактики та однієї або декількох областей зоре-ут-во-рен-ня. У моделі розглядаються два дже--рела на--грівання пилу: а) ви-про-мі-ню-ван-ня га--рячих OB- зір в об-лас--тях зо-ре--утво-рен-ня; б) за-гальне поле між-зоряного випро-мі-ню--вання, що створюється ос--новним зо--ряним на-селенням галак-тики.

Область зореутворення іонізується скупченням молодих зір, яке зна-хо----дить-ся в її центрі. У результаті утворюється гігантська (розміром 1 кпк) об--ласть іоні-зо-ва----но-го водню HII. При моделюванні прийнято, що у за-гальному ви---падку об-ласть зо-ре-утворення є неод-норідною за густи-ною га-зу. Також прий---мається, що у мате-рин--ській галактиці густина газу є сте-пеневою функ-ці-єю радіуса. Прий-нято, що пил ста----новить графіто-си-лі-кат-ну суміш з розмі-ра-ми порошинок 50A ad 2500 Е. ?ра--ховано розподіл пороши-нок за роз-мі-ра--ми відповідно до закону dnd(ad) ad–3.5dad. Вра-хо---вано та-кож внесок у ви-про--мі--ню-ван-ня на 12 мкм поліциклічних аро-матичних гід-ро--кар-бонатних (РАН) моле-кул, що мають розміри 5 A aPAH 14 Е ? той же за-кон роз--по-ді-лу за роз-мі-ра-ми, що і порошинки.

При моделюванні на основі наближеного аналітичного розв’язку рів-нян-ня пе---ре--носу випромінювання, який запропоновано у роботі Со-болєва [16], роз-рахо-вано перенос неперервного випромінювання у діапа-зо-ні довжин хвиль 900 – 18000 A в однорідній сферично-симетричній га-зо-пи-льовій хмарі, яка ха----рактеризується кон--центрацією газу nH і вмістом важких еле-ментів z = Z/Z. Центральним дже-ре-лом енергії є скупчення зір з початковою функцією мас (ПФМ) dN(m) m–гра--ни-цями інтегрування mL і mU та повною ма-сою зір Mtot.

Область зореутворення була розбита на шари з радіусами ri, для яких бу--ли роз---раховані потоки прямого та дифузного ви-про-мі-ню-вання. Це да-ло змо---гу ви-значити енергію, що по-гли---нута порошин-ками, які зна---ходяться в об’є-мі між ша-рами з ра-діуса-ми ri та ri+1. При обчисленнях враховано за--лежність влас--ти-востей порошинок – аль-бе-до та середнього ко-синуса кута роз-сі-ю---вання – від довжини хвилі в уль-т-ра-фі-о-ле--товому та оптичному діа-пазонах.

Для порошинок з роз-мі-ром ad ефективність поглинання ви-про-мі-ню-ван-ня на дов-жині хвилі в оптичному і уль-трафіо-летовому діапазонах спек-т-ра та ефек-тив--ність випромінювання в ІЧ діа-па-зоні спектра приймалися рів-ни-ми від-по-від-но де (2ad)/, та 0.065ad–1.7 (Ксу і де Зотті [12]). Тем-пе-ра-туру Td(ad,) порошинок з розміром ad у шарі з оп-тич-ною тов--щею бу--ло от-ри-ма--но з детального балансу енер-гії, поглинутої в оп-тич----но-му та уль-тра-фіо-ле-то-во-му ді-а-па-зонах спектра і випроміненої в ІЧ діа-па-зоні. З тем--пературою Td(ad,) у на-бли-жен-ні чорнотільного ви-промінювання пи---лу бу-ло обчислено густини потоків S12, S25, S60, S100 на до-вжинах хвиль 12, 25, 60 і 100 мкм. При цьому було врахо-вано кри-ві чутливості IRAS [1] у від-по-відних сму-гах.

Аналогічно було враховано внесок РАН молекул в ІЧ ви-про-міню-ван-ня. Енер-гія, яка була поглинута РАН молекулами в оптично-му та уль-трафіо-ле--то-во-му діапа-зо-нах, перевипромінювалась у смузі 12 мкм.

У БККГ по-верх---не-ва яс-кра---вість у залежності від радіуса може опису-ва-тись експоненційним законом, що властиво дисковим галактикам, або сте-пе-невим законом, характерним для еліп-тич--них га-лактик (див., наприклад, Кунт, Морогордато, Вігру [17]). При моделюванні було розглянуто випадок степеневого розподілу. Для материнської галак-тики розподіл інтенсивності ви--про-мі-нювання вздовж ра--ді-у-са прийнято за моделлю Кінга, а радіус яд-ра та по--верх-нева яскра-вість центральної частини БККГ вибрані у відпо-від-нос-ті з [17]. Температуру пилу, який нагрівається ос-нов-ним зоряним насе-лен-ням, от-ри-мано з балансу енергії, яка бу-ла по-гли-нута та ви--про-мі-нена в оптич-но тон-ко--му шарі. А потім подібно тому, як це бу--ло зро-б-лено для області зоре-утво-рен--ня, обчислено густини потоків ви-про-мі-ню-ван-ня на довжинах хвиль 12, 25, 60 і 100 мкм.

Таким чином, у рамках моделі при змінних параметрах для бла-кит-них ком-пактних карликових галактик було обчислено показники кольору lg(S12/S25), lg(S25/S60), lg(S60/S100), інфрачервоний надлишок lg(LFIR/LB) та світ-ність у далекому ін--фра-червоному діапазоні LFIR/L= 3.89 105 ( 2.58 S60 (Ян) + S100 (Ян)) D2, де D – від-стань у мегапарсе-ках. При цьому враховано вне-сок як області зореутворення, так і мате-ринської га-лактики з основним зо-ря-ним на--се--ленням.

Розділ 4. Результати модельних розрахунків та порівняння з да-ни-ми спо-сте---ре-жень. Параметрами моделі, що запропоновано, є: повна маса мо----лодих зір в об--ласті зо-реутворення Mtot; верхня границя інтегрування mU та на---хил у ПФМ, які описують об-ласть зореутворення; ха-рак-теристика непро-зо----рос-ті се--редовища nHz, де nH – густина газа, z = Z/Z – вміст важких еле-мен-тів по від--но-шен--ню до сонячного; X – множник, що змі-нює кількість РАН мо-ле---кул по від-но--шен--ню до кількості порошинок. Діапазон змін параметрів ви-би---рався таким чином, щоб відповідати даним спо-сте-режень: Mtot = 105, 106, 107 M-, ниж-ня гра-ниця маси зір у ПФМ дорівнює mL = 1 M, верхня границя змі--нювалась у діапазоні mU = 20 – 120 M. Варіації mU дозволяють до-слі-дити вплив еволюції спа-лаху зореутворення у БККГ на їх властивості у да-ле-кому ІЧ діапазоні. Для обчислень взято ПФМ з = 2.35 (ПФМ Солпітера), а та-кож ПФМ з = 2.0. Згідно зі спосте-реженнями середнє зна-чен----ня nH в об-лас-тях іо-ні-зо-ваного водню у БККГ дорівнює 10 см–3, а вміст важ--ких еле-мен-тів Z змі-ню--єть-ся у ши-ро-ких межах від 1/2 Z до 1/50 Z. Оп-тич-на товща об-лас---ті зоре-ут-ворення в уль-т-рафіолетовому та оп-тич-ному діа-па-зонах про-пор-цій-на добут-ку nHz. Для nHz були вибрані зна-чення 0.02 – 5.0 см–3, які охоп-лю-ють весь ді-а-па--зон змін nH та Z у БККГ. Параметр Х змінювався у діапазоні від 0.17 до 1.0, ос-тан--нє значення відповідає кількості РАН молекул для роз-по-ділу моле-кул за роз-мі-ра-ми, який прийнято для пилу та про-екстрапольовано в об-ласть роз--мірів мо-ле-кул.

Отримано розподіл температури порошинок Td вздовж радіусів об-лас---ті зоре-ут---ворення та материнської галактики. Показано, що в об-ласті зоре-ут--ворення тем-пе--ра-тура порошинок сягає декількох сотень градусів у цент-раль--ній частині, та па-дає до значень 20 – 30 К на пери-ферії. Стрімке падіння тем--ператури пилу зі збіль-шен---ням ра-діуса області зоре-утворення дозволяє по-яс--нити малі зна-чення відно-шен-ня маси пилу до маси газу у БККГ, яке у 100 ра-зів менше за вміс-т важких еле-мен-тів, ви-зна-чений за спектраль-ними до-с-лід-женнями. Ви--про-мі-ню-вальна здат-ність пилу ду-же кру-то за-лежить від тем-пера-ту-ри. Тому ос-новний вне-сок у ви-про-мі-ню--вання у да-лекому ІЧ діа-па-зо--ні дають цент-ральні шари об-ласті зоре-утво-рення з ра--діу-сами 200–300 пк, у той час як маса газу визначається за спо-сте-ре-жен-нями у лі-нії = 21 см ней-т-раль-ного водню для всієї галак-тики з роз-мі-рами (1–2) кпк.

У материнській галактиці значення температури пилу Td значно ниж-чі і є ти-по---ви-ми для дифузного компонента, що нагрівається за-галь-ним полем ви---промі-ню-ван-ня зір.

Було побудовано наступні моделі (варіювалися величини nHz, Mtot, , mU, X):

·

БККГ складається з однієї або декількох (в окремих ви-падках декількох де--сят-ків) однорідних за густиною об-лас-тей зореутворення з однаковими зна-ченнями nHz, Mtot, , mU та X;

·

БККГ складається з комбі-нації більш щільної та більш розрідженої об-лас-тей зо-ре--утво-рення;

·

БККГ складається з декількох (в окремих випадках декількох де-сятків) не--од-но-рідних за густиною областей зореутворення;

·

БККГ складається з областей зореутворення (попередній варіант) та ма-те--рин-ської галактики з основним зоряним на-селенням, яка має сте-пе-не-вий розподіл по-верхневої яскравості, типо-вий для е-ліп-тичних галак-тик. Для ма-теринської га-лак-тики прийнято: радіус R = 5 кпк, ра-діус ядра r0 = 0.1 R, пов-на маса ней-т-раль-ного водню MH = 107 M, розподіл густини нейт-раль-ного газу вздовж раді-у-са r–, з = 2 та = 3.

Для порівняння результатів моделювання з даними спостере-жень бу-ло вико-ристано три ви-бір-ки порівняння: БККГ з робіт Кунта і Севре [5] та Кляй---на, Віле-бин--ського і Туана [9]; галактики Маркаряна низької світності (MB > – 18m) [13]; HII- га-лактики з роботи де Грііпа та ін. [18].

Аналіз отриманих результатів та порівняння з даними спостере-жень по-ка-за-ли, що:

·

для значної частини БККГ з вибірок [5, 9] та галактик Маркаряна низь-кої світності [13] основним джерелом випромінювання у дале-кому ІЧ діа--па-зоні є “теплий” пил, який в областях зо-ре-ут-во-рення нагрівається ви-про----мі-ню-ван-ням гарячих зір до температури Тd 40 – 60 К;

·

у галактиках з вибірок порівняння [5, 9, 13, 18] кількість РАН молекул мен---ша, ніж це передбачається екстраполяцією прийнятого розпо-ділу по-ро---ши-нок за роз-мі-ра-ми. Очевидно, у галактиках з ак-тивним зо-ре-ут-во-рен-ням РАН моле-кули зазна-ють знач-ного руйну-вання;

·

для значної частини БККГ з вибірок [5, 9] та галактик Маркаряна низь-кої світ-нос-ті [13] дані спостережень у середньому та да-ле-ко-му ІЧ- діа-па-зо--нах (ха-рак-те-ристики кольору lg(S60/S100), lg(S25/S60), lg(S12/S25) та їх спів--від-но-шен-ня), а та-кож світ-ність LFIR задовільно пояс-ню---ються ви-про-мі-ню--ванням де-кіль---кох (в ок-ремих випадках декількох де-сят-ків) не-од-но-рід-них областей зореут-во---рення з nHz = 1.5 – 0.02 см–3 та ма--сою Mtot = 106 – 107 M кожна. При цьому ос-новний внесок у ви-про-мі-ню--вання у да-ле-кому ін-фрачервоному діапазоні да-ють об--ласті зо-ре--ут-во-рен-ня. Для по-яс-нен-ня інфрачервоного надлишку необхідно врахо-ву-ва-ти ма--терин-ську га-лак-тику, яка впливає, пере-важно, на випро-міню-ван-ня в оп---тич-ному діа-па-зоні;

·

для пояснення спостережних характеристик HII- галактик з вибірки [18], очевидно, більш підходить мо-дель з областями зореутворення та ма-сив-ним диском з основним зоря-ним населен-ням, який нагріває пил до тем-пе-ра-тур Тd 20 К.

Розділ 5. Швидкість поточного зореутворення у галактиках з Пер----шого та Дру-гого Бюраканських оглядів. У цьому розділі для 78 бла-кит---них компактних га--лак--тик (БКГ) [19] з Другого Бюраканського огляду на ос---но-ві даних спостережень су---путника IRAS [1] та потоків ви-промінювання у ра--діоконтинуумі на довжині хви--лі 20 см [20] визначено інтегральні харак-те-рис--тики ви-промінювання в оп-тич-но-му (світність LB), далекому ІЧ- (світ-ність LFIR, інфрачервоний над-лишок LFIR/LB), ра-діо- (монохроматична світ-ність у ра---діо-континуумі Р20 на довжині хвилі 20 см) діапазонах спек-тра. Се-ред-ня світ--ність галактик даної вибірки lgLFIR = 43.50.7 (LFIR в ерг с–1) вища, аніж значення моди для розподілу світностей нормальних га-лак-тик з ви--бір-ки CfA (англ. Center for Astrophysics) [10]; середній інфрачервоний надлишок lg(LFIR/LB) = 0.30.5 близь--кий за зна-чен-ням до того, що отримано для га-лак--тик, яскравих в ІЧ ді-а-па-зоні; се--ред-ній вміст кис-ню дорівнює 12 + lg(O/H) = 8.230.88.

Для БКГ з Другого Бюраканського огляду виявлено тісний коре-ля-цій-ний зв’я-зок (коефіцієнт лінійної кор-е-ляції r = 0.95) між lgLFIR та lgP20, який свідчить, що ви---промінювання у далекому ІЧ діапазоні та радіо-кон-ти-ну-умі ви-ни--кає в областях зо--ре-утворення.

Якщо припустити, що в облас-тях зоре-у-т-во-рення все випромінювання мо-ло-дих зір в ультрафіолетовому діапазоні спектра повністю по-глинається пи--лом, на-грі---ває його і пере-випромінюється у далекому ІЧ діапазоні, то швид-кість поточного зо---реутворення у галактиці, усеред-нена за час 2106 років та от--римана за її світ-ніс-тю LFIR, дорівнює = 6.5 10–10 LFIR/L(в одини-цях М рік–1) [21].

Припускаючи, що випромінювання у радіоконтинуумі є ви-ключно теп--ловим випромінюванням газу, який іонізується масивними зорями (не вра---ховується не-теп----ло-ве випромінювання моло-дих надно-вих зір та за-лишків ста--рих наднових зір), мож----на оцінити швид-кість поточного зоре-утво-рен-ня за мо--нохроматичною світністю галактики Р20 у радіо-континуумі на довжині хви-лі 20 см: = 2.5106 Р20/L (в оди-ницях М рік–1).

Двома наведеними методами оцінено швидкість поточного зоре-утво-рен--ня у га----лактиках Маркаряна та БКГ з Другого Бю-раканського ог-ля-ду. От-ри--мано, що роз-гля-нуті галактики характеризуються високою швид----кістю по-точ--ного зореут-во-рен-ня, яка сягає де--сятків мас Сонця на рік, що вище, аніж у нор---маль-них спіральних га-лак-ти-ках. Такі ж високі швидкості зореутворення бу--ло виявлено при спостереженні ок---ремих га-лактик за програмою Hubble Deep Field на супутнику ISO.

Показано, що медіана відношення швидкостей зореутворення дорів-нює / = 3.5 для блакитних компактних галактик з Другого Бюра-кан--ського огляду та /= 3.3 для HII- га----лак--тик Мар-ка-ряна. Аналіз ре--зуль----татів спосте-режень га-лактик в ультра-фіо-ле-то-вому та радіо- діапазонах і при---пу-щення, які покладено в основу ме-тодів ви-зна-чен--ня швидкостей зо-ре-ут-во-рення, да-ють підстави вважати швид-кості зоре-утво-рен-ня у га-лактиці, що от---римані за її світністю у дале-кому ІЧ діапазоні та ви-про-міню-ван-ням у ра-діо-кон--тинуумі на до-вжині хвилі 20 см, відповідно нижньою та верх-ньою ме-жа-ми дійсної швидкості зоре-ут-во-рен-ня.

Висновки. Коротко підсумовано основні результати та висновки ди-сертації.

ОСНОВНІ РЕЗУЛЬТАТИ ТА ВИСНОВКИ

1.

Для HII- галактик з Першого та блакитних компактних галактик з Дру-го-го Бю-ра--канських ог-лядів встановлено тісні кореляційні зв’язки між світ-ністю у дале-ко-му ІЧ діапазоні спектра LFIR та монохроматичними світ-нос-тя-ми у радіоконти-ну-умі P6.3 і Р20 на дов-жи-нах хвиль 6.3 см та 20 см, які свід-чать про те, що випро-мі-ню-ван-ня у далекому ІЧ діа-пазоні спек-т-ра та ра--ді-о-континуумі вини-кає в облас-тях зоре-утворення.

2.

Показано, що інтегральні характеристики – світність галактики у да-ле-ко-му ІЧ ді-а-пазоні спектра LFIR, інфрачервоний надлишок LFIR/LB, темпера-ту-ра од-ноком-по-нентного пилу Td, які харак-теризують процеси зо--реут-во-рен-ня, – у галактиках Маркаряна вищі, ніж у нормальних спі-раль---них галак-тиках зі скуп-чення Діви. Це свід-чить про більшу активність про-це-сів зоре-ут--во-рення в HII- галактиках Марка-ря-на та, можливо, галактиках Сейфер-та у порів-нян-ні зі спіральними галактиками з Діви.

3.

Для галактик Маркаряна встановлено, що ма-са атомарного водню MH у га-лак-ти-ці та повна (віріальна) маса га-лактики MT слабо корелюють зі світ--ністю у да-ле-ко--му інфрачервоному діапазоні спектра LFIR, яка ха-рак-те-ри-зує активність зо-ре-ут--ворення, не-зважаючи на те, що не-обхідною умо-вою зореутворення є на-яв-ність нейтрального газу.

4.

Для пояснення характеристик випромінювання блакитних компакт-них кар-лико-вих га-лактик (БККГ) у далекому ІЧ діапазоні спектра побудо-вано мо-делі, в яких роз-гляда-ються два джерела нагрівання пилу: ви-про-мі-ню-вання ОВ- зір в облас-тях зо-реутво-рення та за-гальне поле міжзоряного ви-про-мінювання, що створю-єть--ся ос--нов--ним зо-ряним на-се-ленням мате-рин-ської галактики, яка має роз-поділ по-верх--не-вої яскра-вості такий, як в еліп---тичних галактиках. У моделях враховано роз---поділ по-ро-шинок за роз-мі--рами та внесок РАН моле-кул у випромінювання на 12 мкм. Показано, що для значної частини бла-китних компактних карли-кових га-лак-тик з ви-бі-рок [5, 9] та галактик Маркаряна низької світності [13] по-казники ко-льо-ру та світ----ність у дале-кому ІЧ діапазоні за-довільно по-яс--ню-ються мо-деллю, ко-ли БККГ складається з декількох (в окремих ви-пад-ках декіль-кох десятків) не---од-норідних об-ластей зореутворення. Для пояс-нення ін-фра--червоного над--лишку необхідно вра-хо-вувати материнську га-лактику, яка впливає, пе--реважно, на світ-ність в оп-тич-ному діапазоні. Для пояс-нен-ня ха-рак-тери-с-тик ви-промінювання HII- га-лак-тик [18], відібраних за да-ни-ми IRAS, оче-видно, не-об---хідно вра-ховувати облас-ті зо-реутво-рен-ня та ос-нов--не зоря-не населен-ня масив-но-го дис-ка.

5.

Для галактик з Першого та Другого Бюраканських оглядів двома не-за-леж--ними ме-то-дами – за світністю галактики у далекому ІЧ діапазоні та ви--промінюванням у радіоконтинуумі на довжині хвилі 20 см – оцінено швид-кості поточного зоре-ут-ворення, і від-по-від-но. Отри-ма-но, що розглянуті галактики характе-ри---зу-ють-ся ви--со-ким тем-пом по-точ-но-го зо--реутворення, який сягає у середньому де--сятків мас Сонця на рік, що пе--ре---вищує темп зореутворення у нор-маль-них спі-раль--них галак-тиках.

6.

Показано, що медіана відношення швидкостей поточного зореутво-рення / дорівнює 3.5 та 3.3 для БКГ галак-тик з Другого Бюра-кан-сько-го ог-ля-ду та HII- га----лак--тик Маркаряна відповідно. Ана-ліз резуль-татів спо-сте--режень га-лак-тик в уль-т-ра-фі-о-ле-то-вому і радіо- ді-а-пазо-нах, а та-кож при--пущення, які були по--кла-де-ні в основу методів визначення швидкостей зо--реутворення, дають під-ста-ви вва-жа--ти швидкості поточного зореутво-рен-ня, які визначено за світ-но-с-тями у дале-ко--му ІЧ діапазоні та радіо-кон-ти-нуумі, відповідно нижньою та верх-ньою ме-жа-ми дій-сної швид-кості по-точ-ного зореутворення у галактиці.

ЦИТОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1.

IRAS catalog and Atlases: Explanatory Supplement / Eds. C.A. Beichman, G. NeugeH.J. Habing, P.E. Clegg, T.J. Chester. – Washington, DC: U.S. Government Printing Office, 1988. – 80 p.

2.

Almoznino E., Brosch N. Late-type dwarf galaxies in the Virgo cluster: II. Star formaproperties // Mon. Notic. Roy. Astron. Soc. – 1998. – Vol. 298. – P. 931 – 944.

3.

Deutsch L.K., Willner S.P. Far-infrared luminosities of Markarian starburst galaxies // Astrophys. Let. – 1986. – Vol. 306, N 1. – P. L11 – L15.

4.

Espinosa J. M. R., Rudy R. J., Jones B. Star formation in Seyfert galaxies // Astrophys. J. – 1987. – Vol. 312, N 2. – P. 555 – 565.

5.

Kunth D., Sevre F. IRAS observations of the blue compact emisline galPreprint / Paris Institut d'Astrophysique; N 114. – 1985. – 26 р.

6.

De Jong T. The starburst phenomenon // Proc. Symp. on “Birth and Evolution of Massive Stars and Stellar Groups. 1984 honour Adrian Blaauw Occasion 70th birth”. – Dwingeloo. – 1985. – P. 285–289.

7.

Helou G. The IRAS colors of normal galaxies // Astrophys. J. – 1986. – Vol. 311, N 2. – P. L33–L36.

8.

Bicay M.D., Giovanelli R. Far-infrared properties of cluster galaxies // AstJ. – 1987.– Vol. 321. – P. 645 – 657.

9.

Klein U., Wielebinski R., Thuan T.X. Radio continuum observations of blue compact dwarf galaxies // Astron. and Astrophys.– 1984.– Vol. 141, N 1.– P. 241 – 247.

10.

Sauvage M., Thuan T. X. The far infrared properties of the CfA galaxy sample. II. Gas, dust, and star formation along the Hubble sequence // Astrophys. J. – 1994. – Vol.429. – P. 153 – 171.

11.

Rowan-Robinson M., Efstathiou A. Multigrain dust cloud models of starburst and Seyfert galaxies // Mon. Notic. Roy. Astron. Soc. – 1993. – Vol. 263. – P. 675 – 680.

12.

Xu C., De Zotti G. A model for far- IR emission of non- Seyfert Margalaxies // Astron. and Astrophys. – 1989. – Vol. 225. – P. 12 – 26.

13.

Маркарян Б.Е., Липовецкий В.А., Степанян Дж.А., Ерастова Л.К., Шапо-ва---лова А.И. Пер-вый Бюраканский обзор. Каталог галактик с УФ-конти-ну-умом // Со-общ. Спец. астро-физ. обсерв. АН СРСР. – 1989. – Вып. 62. – 117 c.

14.

Маркарян Б.Е., Липовецкий В.А., Степанян Дж.А. Второй Бюраканский спек-т---ральный обзор неба. І. Квазары и объекты Сейферта // Астрофи-зи-ка. – 1983. – Т.19. – С. 29 – 43.

15.

De Grijp M.H.K., Miley G.K., Lub J., de Jong T. Infrared Seyferts: a new population of active galaxies? // Nature. – 1985. –Vol. 314, N 6008.– P. 240 – 242.

16.

Соболев В.В. О свечении сферической туманности // Астрон. ж. – 1960. – Т. 37. – С. 3 – 8.

17.

Kunth D., Maurogordato S., Vigroux L. CCD observations of the blue compact dwarf galaxies: a mixed bag of morphological types // Astron. and Astrophys. – 1988. – Vol. 204, N 1/2. – P. 10 – 20.

18.

de Grijp M.H.K., Miley G.K., Keel W.C., Goudfrooij P., Lub J. Warm IRAS Sources. I. A catalogue of AGN candidates from the Point Source Catalog // Astron. and Astrophys. Suppl. Ser.– 1987. – Vol. 70, N 1. – P. 95 – 114.

19.

Izotov Y.I., Lipovetsky V.A., Guseva N.G., Kniazev A.Y., Neizvestny S.I., Stepanian J.A. Spectrophotometry of 83 blue compact dwarf galaxies candidates from the Second Byusurvey // Astron. Astrophys. Transactions.– 1993. – Vol. 3, N 4. – P. 197– 216.

20.

Condon J.J., Cotton W.D., Greisen E.W., Yin Q.F., Perley R.A., Taylor G.B., Broderick J.J. The NRAO VLA sky survey // Astron. J. – 1998. – Vol. 115, N 4. – P. 1693–1716.

21.

Thronson H.A., Telesco C.M. Star Formation in Active Dwarf Galaxies // AstJ. – 1986.– Vol. 311, N 1.– P. 98 – 112.

ПУБЛІКАЦІЇ ОСНОВНИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ДИСЕРТАЦІЇ

Реферовані видання

1.

Изотов Ю.И., Изотова И.Ю. Исследование дальнего инфракрасного излу-че--ния га-лактик Маркаряна. I. Сравнение характеристик галак-тик в оп-ти-чес---ком и ИК-ди--а-пазонах // Аст-рофизика. – 1989. – Т. 30, вып.1. – С. 34 – 47.

2.

Изотов Ю.И., Изотова И.Ю. Исследование дальнего инфракрас-ного из-лу-че-ния га-лактик Маркаряна. II. Сравнение
Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

соціологічні аспекти міжкультурної комунікації в українському вузі - Автореферат - 30 Стр.
IРИДОФАКОПРОТЕЗУВАННЯ ХВОРИХ З ЧАСТКОВОЮ ПОСТТРАВМАТИЧНОЮ АНIРИДIЄЮ - Автореферат - 29 Стр.
Особливості застосування традиційної та комп’ютерної діагностики у медико-психологічних дослідженнях - Автореферат - 19 Стр.
АДАПТОВНІ СИЛОВІ МОДУЛІ ІМПУЛЬСНИХ ПЕРЕТВОРЮВАЧІВ МАЛОЇ ТА СЕРЕДНЬОЇ ПОТУЖНОСТІ - Автореферат - 24 Стр.
СПОСОБИ ТА ЗАСОБИ ПОБУДОВИ ЕФЕКТИВНИХ ЦИФРОВИХ МОДЕЛЕЙ РЕАЛЬНОГО ЧАСУ ДЛЯ КЕРОВАНИХ ДИНАМІЧНИХ СИСТЕМ - Автореферат - 21 Стр.
ДИФЕРЕНЦІЙНИЙ ВИБІР І ОБГРУНТУВАННЯ ДОВГОТРИВАЛОГО ЛІКУВАННЯ РЕВМАТИЧНИХ ЗАПАЛЬНИХ ХВОРОБ СУГЛОБІВ НА ОСНОВІ ІНГІБІТОРІВ ЦОГ-2 - Автореферат - 29 Стр.
ЕКОЛОГО-БІОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ІНТРОДУКЦІЇ ВИДІВ І ФОРМ CARPINUS L. У ПРАВОБЕРЕЖНОМУ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЇХ ВИКОРИСТАННЯ В КУЛЬТУРІ - Автореферат - 26 Стр.