У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ІНСТИТУТ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ

Жилін Олександр Вікторович

На правах рукопису

УДК 004.451; 65.011.56

РОЗРОБКА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ СИСТЕМИ КЕРУВАННЯ ОБОРОТНІСТЮ КОШТІВ ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 05.13.23 – “Системи та засоби штучного інтелекту”

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Донецьк – 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Донецькому державному інституті штучного інтелекту Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник

кандидат технічних наук, доцент

Криводубський Олег Олександрович,

доцент кафедри програмного забезпечення інтелектуальних систем Донецького державного інституту штучного інтелекту.

Офіційні опоненти:

доктор технічних наук, професор Підчасова Тетяна Павлівна,

професор Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем.

кандидат економічних наук, доцент Гавва Володимир Мефодійович,

доцент кафедри економічної кібернетики Донецького державного інституту штучного інтелекту.

Провідна установа

Інститут кібернетики ім. В.М. Глушкова НАН України, відділ теорії цифрових математичних машин і систем, м. Київ

Захист дисертації відбудеться “ 4 ” лютого 2002 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К11.243.01 Донецького державного інституту штучного інтелекту за адресою: 83050, м. Донецьк, пр. Богдана Хмельницького, 84, довідки за тел. (0622) 92-62-86, 92-60-82.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Донецького державного інституту штучного інтелекту .

Автореферат розісланий “ 3 ” січня 2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради, к.т.н. Полівцев С.О.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Для промислових підприємств під час ви-роб-ничо-господарської діяльності при рішенні задач планування та опе-ра-тивного управління вузьким місцем є дефіцит оборотних коштів. Ос-нов-ними внутрішньовиробничими факторами дефіциту є низька обо-рот-ність та неефективне використання коштів за умови відсутності про-гно-зу їхньої реальної потреби.

Аналіз існуючих методів розрахунку та прогнозування процесу ру-ху оборотних коштів виявив, що вони засновані на оцінуванні показ-ни-ків оборотності через використання оборотних коштів за період. Для су-часних умов ефективність керування промисловим виробництвом знач-ною мірою залежить від оперативного та точного динамічного про-гно-зу показників використання оборотних коштів на довільний час. Прий-няття відповідних рішень на базі неповної та нечіткої інформації про ці показники потребує синтезу математичних моделей нечіткого про-гнозу оборотності, процедур експертного оцінювання отриманого про-гнозу та алгоритмізації інтелектної системи у режимі порадника.

Актуалізуються питання динамічного прогнозу та інтелектного уп-равління процесом оборотності, що потребує формування від-по-від-но-го підходу до моделювання та управління оборотними коштами під-при-ємства в ритмі з виробничо-господарською діяльністю, з експерт-ним аналізом прогнозу та прийнятих рішень.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є фор-му-вання теоретичних засад прогнозування та інтелектного уп-рав-лін-ня оборотністю, створення інваріантної щодо структури підприємства ма-тематичної моделі нечіткого прогнозу процесу оборот-ності та ал-го-рит-мів прийняття рішень інтелектної системи управління оборотністю, апробація та перевірка адекватності розроблених методичних поло-жень. Задачі дослідження складаються з:

-

системного аналізу процесу оборотності коштів;

-

формування методу формалізації виробничої структури та фінансової діяль-ності промислового підприємства;

-

постановок задач, методів нечіткого прогнозу та моделювання;

-

фізичної та формальної постановок задач управління оборотністю;

-

правил синтезу інтелектних алгоритмів прийняття рішень;

-

системного аналізу Артемівського заводу по обробці кольорових ме-та-лів (АзОКМ) як об'єкта управління;

-

синтезу математичних моделей нечіткого прогнозу оборотності фон-дів АзОКМ;

-

постановки та формалізації задач оптимального управління обо-рот-ніс-тю;

-

синтезу алгоритмів інтелектної системи оперативного управління для АзОКМ;

-

програмних рішень щодо обробки інформації та чисельних дослід-жень прийнятих рішень.

Методи дослідження. Формалізація виробничої та фінансової ді-яль--ності підприємства здійснюється методами теорії систем. При створенні математичних моделей використовуються елементи теорії не-чіт-ких множин, диференціальних рівнянь, чисельних методів, методів іден-тифікації. При синтезі алгоритмів інтелектного управління ви-ко-рис-товуються елементи теорії автоматичного управління, теорії ймо-вір-но-стей та математичної статистики, методи оптимізації, експертні ме-то-ди.

Наукова новизна одержаних результатів. Під час виконання нау-кових та прикладних досліджень отримані наступні нові результати:

-

створені теоретичні засади формалізації нестаціонар-них процесів виробничої та фінансової діяльності;

-

удосконалені основні прийоми моделювання виробничої структури та фі-нансової діяльності підприємства;

-

вперше виділені прикладні проблеми створення динамічних моделей не-чіткого прогнозу показників оборотності;

-

вперше визначені способи та методи розроблення алгоритмів прий-нят-тя рішень та виділена функціональна структура інтелектуальної сис-теми управління оборотністю для класу об'єктів управління.

Практичне значення одержаних результатів. Результати до-слід-ження дозволяють проводити розроблення інтелектуальних систем уп-равління оборотністю для класу підприємств та виробничих об'єд-нань з розгорнутою структурою. Порівняльний аналіз рішень, реко-мен-до-ваних системою, проведений для АзОКМ, дозволяє стверджувати, що запропоноване дослідження дає можливість прискорити обо-рот-ність коштів не менше ніж на 11%, що підтверджується актом дослідної експлу-атації алгоритмів прийняття рішень на АзОКМ від 8.05.2001 за №01-12-118.

Особистий внесок здобувача. У процесі написання дисер-та-цій-ної роботи використовувалися ідеї, рекомендації та консультації Криво-дубсь-кого О. О., Новаковської Е. Г., що відбито в співавторських публі-ка-ціях та виступах на конференціях. Конкретний особистий внесок здо-бу-вача до співавторських публікацій полягає в:

-

розробленні динамічної моделі прогнозу показників оборотності [1, 8];

-

модифікації та розвитку математичних моделей [2, 4, 11];

-

проведенні системного аналізу задач управління оборотністю, ви-ді-лен-ні методів прогнозу та оптимального управління незавершеним ви-роб-ництвом [2];

-

визначенні інваріантних методів моделювання та управління оборот-ніс-тю, проведенні системного аналізу задач управління оборотністю, апро-бації методів управління оборотністю з використанням техно-ло-гій Інтернет [10];

-

виділенні методичних аспектів формалізації виробничої та фінансової діяль-ності, розробленні основних положень методики синтезу дина-міч-них моделей прогнозу процесу оборотності, визначенні основних поло-жень синтезу інтелектної системи управління оборотністю для кла-су промислових підприємств як об'єктів управління, проведенні ап-ро-бації та чисельного дослідження математичного та програмного за-безпечення на прикладі АзОКМ [8].

Апробація результатів дисертації. Основні положення та ре-зуль--тати дисертаційної роботи доповідалися й обговорювалися на між-на--родній науково-технічній конференції “Контроль та управління в склад-них системах” (Вінниця, 1999), на міжнародній молодіжній нау-ко---во-технічній конференції “ХХV Гагаринські читання” (Москва, 1999), на II Міжнародній конференції “Інтернет, освіта, наука” 2000 (Він-ни-ця, 2000), VI Міжнародній відкритій науковій конференції “Су-час-ні проблеми інформатизації в непромисловій сфері та економіці” (Во-ро-неж, 2001), на міжнародній конференції “Стохастичний аналіз та його застосування” (Львів, 2001, секція “Фінансова математика”), на між-народній конференції “Функціональні методи в теорії наближень, тео-рії операторів, стохастичному аналізі та статистиці” (Київ, 2001, сек-ція “Прогноз та прийняття рішень в економіці, бізнесі, стра-ху-ван-ні”).

Публікації. За результатами виконаних досліджень опублі-ко-ва-но 13 робіт, у тому числі 7 наукових статей та 6 тез доповідей.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаних джерел із 167 найменувань та двох додатків. Основний матеріал викладений на 125 сторінках машинописного тексту, рисунків – 6, таблиць – 9.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

Системний аналіз метаморфоз, які відбуваються з техно-ло-гіч-ни-ми лініями в процесі поточних змін портфеля замовлень, довів, що струк-тура та зв’язки між підрозділами підприємства можуть зміню-ва-ти-ся протягом будь-якого планового періоду, що визначається еконо-міч-ними розуміннями. Структури різних підприємств, що навіть мають одна-кове виробниче призначення, також мають істотні розходження. Ці чин-ни-ки визначають актуальність розроблення методів формального опи-су виробничої структури та фінансової діяльності підприємства, що мають достатній рівень інваріантості щодо їх специфіки.

При формалізації виробничої діяльності підприємства з макси-маль-ною інваріантністю розроблення виділяється субстрат виробничої ді-яль-ності як множина виробничих блоків, що задовольняють від-но-шен-ням атрибутивності: участь у процесі виробництва, цілісність, від-діль-ність.

Для розподілу агрегування сформульовано принципи ієрархії ви-роб-ничих блоків за рівнями агрегації:

-

системність – будь-який виробничий блок, що не є елементарним, мож-на представити множиною блоків нижчого рівня ієрархії;

-

віддільність – перетин блоків не має місця;

-

відокремленість – для кожного з рівнів агрегування субстрат сис-те-ми виробничої діяльності цілком визначається сукупністю блоків да-но-го рівня.

Структура системи виробничої діяльності визначає відношення між блоками з випуску і споживання продуктів. Вона формалізована на-бо-ром індикаторів, що показують напрямок руху продуктів блоків. Для замикання системи додатково введені блоки входу та виходу.

Концепт системи виробничої діяльності, як відношення другого по-ряд-ку між структурними елементами системи, визначає від-об-ра-жен-ня матеріальних ресурсів, що задаються у виробництво, на готову про-дук-цію, відповідно до чого задача моделювання виробничої діяльності ви-значається як формалізоване уявлення концепту.

Математична модель виробничої діяльності як формалізація кон-цепту синтезується для виробничих блоків рівня агрегації , а по-тім узагальнюється для інших рівнів ієрархії . Найбільш ти-піч-ні рівняння моделі наводяться нижче.

Виробництво блоком -го виду продукту:

(1)

де - кількість -го продукту, вироблена блоком ; - пла-но-ве завдання на виробництво -го продукту блоком ; - ви-пуск -го продукту блоком при роботі на максимальну потужність; - нечіткий частковий коефіцієнт залишкової потужності бло-ка по випуску -го продукту; - часткова поточна про-дук-тивність блока по випуску -го продукту; для всіх , - множина видів продуктів блока , - їхня кількість.

Часткова поточна продуктивність блока по випуску -го про-дукту:

, (2)

для усіх .

Загальна продуктивність блока :

, (3)

для усіх .

Зв'язок між виробничими блоками по споживанню продуктів:

, (4)

де - максимальна швидкість споживання виробничим блоком -го продукту блока ; для усіх .

Загальне рівняння, що визначає зміну -го продукту:

, (5)

для усіх .

Для блока як ієрархічної системи мають місце наступні ре-ку-рентні співвідношення між рівнями агрегації:

, (6)

Отримана система (5) містить в собі ди-фе-рен-ційних рівнянь, розв'язувана за реальним часом, та сукупність ре-ку-рент-них співвідношень (6) дають нечіткий прогноз руху матеріальних ре-сурсів, продуктів та готової продукції.

Модель (1)-(5) по відомим на кожний момент планового періоду пла-новим завданням дозволяє визначати кількість продуктів, вироб-ле-них блоками, тобто прогнозувати споживання матеріальних ресурсів та ви-пуск готової продукції для всіх рівнів ієрархії виробничих блоків.

Системний аналіз фінансової діяльності підприємства дозволив фор-малізувати рух фінансових течій як складної динамічної системи та-кож із виділенням субстрату, структури та концепту.

Субстрат системи фінансової діяльності формується з нас-туп-них елементів: основний капітал, виробничі запаси, виробничі витрати, го-то-ва продукція, платіжні кошти.

Структура системи фінансової діяльності визначається як су-куп-ність фінансових течій у розрізі цільового призначення основних та обо-ротних коштів підприємства.

Концепт системи фінансової діяльності формується з законів ру-ху фінансів підприємства в рамках чинного законодавства, статуту під-приємства, договірних угод та складає основу математичної моделі не-чіткого прогнозу фінансової діяльності. Основною гіпотезою при мо-де-люванні фінансових процесів є:

Припущення. Будь-яка фінансова операція може бути формалізована про-стою нечіткою функцією.

Визначення. Чисельна функція , де – множина дійс-них чисел, – множина всіх нечітких під-мно-жин дійсних чисел, називається простою нечіткою функцією, якщо во-на приймає нечітке значення скінченої ступіні модальності:

, де – унімодальні нечіткі компоненти.

За моделлю (1)-(5) та подібною моделлю фінансової діяльності роз-раховується нечіткий прогноз натуральних та вартісних показників обо-ротності, що оцінюють використання оборотних коштів на період про-гнозу та стан оборотних коштів на визначений момент часу.

Агрегований характер моделей дає змогу розглядати зв’язки між параметрами на різних рівнях агрегування.

Визначення. Якщо на рівні агрегування параметр описує ті са-мі явища, що й параметр на рівні агрегування , то будемо го-ворити, що між параметрами має місце s-відношення:

.

Визначення. Якщо для , що для кожної пари су-сід-ніх елементів послідовності має місце s-відношення, то еле-мен-ти цієї послідовності будемо називати s-параметрами.

Звісно, між s-параметрами існує певна залежність в рамках за-да-ної системи. Нехай сукупність s-відношень , за-да-єть-ся детермінованою залежністю: , усі па-ра-метри , - не-чіткі числа. У цьому випадку, не-чіт-ке число має функцію при-належ-но-сті:

.

Використання формального опису s-параметрів як нечітких чи-сел з детермінованою залежністю дає наступні переваги:

-

можливість проведення початкової ідентифікації параметрів за да-ни-ми експертного оцінювання;

-

зменшення кількості вільних параметрів моделі;

-

можливість експертного вибору значень параметрів особою, яка прий-має рішення;

-

можливість застосування використання бази знань для виводу s-від-но-шень та її динамічного поповнення.

Ідентифікація параметрів моделей провадиться за методом Нью-тона-Рафсона, що визначається високою швидкістю збігання об-чис-лювальної процедури.

Сукупність взаємозалежних математичних моделей прогнозу ви-роб-ничої, фінансової діяльності та розрахунку показників обо-рот-но-сті дозволяє ставити та вирішувати задачі управління рухом оборотних кош-тів на основі експертного оцінювання нечіткого прогнозу.

Виділені основні задачі управління оборотністю:

1.

Управління оборотністю виробничих фондів.

2.

Прогнозування та управління рухом фондів оборотності.

3.

Оцінка економічної доцільності прийнятих рішень та управління роз-міщенням замовлень.

Виділені задачі дозволяють управляти оборотністю виробничих фон-дів та фондів оборотності при оперативній оцінці економічної до-ціль-ності укладення договорів на виробництво продукції.

Виходячи з приведеного переліку задач, синтезована уза-галь-не-на функціональна структура інтелектної системи прийняття рішень та пра-вила її застосування для будь-якого підприємства.

Приведені в роботі правила формалізованого опису виробничої та фінансової діяльності, прогнозу руху виробничих фондів та фондів обо-ротності, алгоритми прийняття рішень при управлінні оборотними кош-тами покладені в основу математичних моделей та інтелектних алго-ритмів прийняття рішень для Артемівського заводу по обробці кольорових металів (АзОКМ).

Блок рівнянь підмоделі, що описує процес оборотності коштів, вкла-дених у виробництво листів латуні Л63 товщини 0.4_.9 мм, по-да-ний наступними рівняннями.

Витрата сировинних запасів міді:

(8)

де - кількість _го продукту блока , кг; - рівень агрегуван-ня; - номер блока; - номер продукту по номенклатурі ; - кількість _го продукту, виробленого (ви-пу-ще-ного) блоком у момент часу , кг; - параметр, що оцінює інтен-сивність виробництва одиниці -го продукту блоком із -го про-дукту блока , 1/годину; - векторна функція, що визначає по-ставку сировинних запасів на склад, кг/година.

У правій частині рівняння (8) подані члени, що описують по-став-ку міді, споживання мідних ресурсів на формування різних видів ших-ти.

Процес шихтовки латуні Л63:

(9)

де - ваговий коефіцієнт, що визначає часткову частину поворотних від-ходів при виробництві _го продукту блока ; - ваговий кое-фі-цієнт, що визначає часткову частину безповоротних відходів (від-бра-ку-вання) при виробництві _го продукту блока .

У правій частині рівняння (9) присутні члени, що описують про-це-си надходження сировинних запасів міді, цинку, покупного брухту Л63, відбракування шихти, надходження поворотних відходів із блоків , , , завдання шихти Л63 у виробництво.

Витрати Л63 на виробництво злитків Л63 розміром 185х510 мм у відділі півнеперервного виливання:

(10)

Витрати Л63 на виробництво злитків Л63 розміром 150х250 мм у відділі півнеперервного виливання:

(11)

Витрати Л63 на виробництво злитків Л63 176х595х1550 мм у від-ділі наповнювального виливання:

(12)

Виробництво та витрати плоских заготівок Л63:

(13)

Виробництво та відвантаження на склад листів Л63:

(14)

Рух готової продукції - листів Л63 - на складі цеху плоского про-кату:

(15)

де - векторна функція, що визначає реалізацію та відвантаження го-тової продукції, кг/годину.

Блок підмоделі для 1-го рівня агрегування (виробничі відділи) містить 48 рівнянь виду (8)-(15), що відбивають процес руху ма-те-рі-аль-них коштів. Цінове прогнозування руху цих коштів формує підмодель фі-нансової діяльності:

Динаміка коштів, вкладених у сировинні запаси міді:

(16)

де - вартість запасу -го виду сировини, перенесена в процесі обо-ротності на _й продукт блока , у.о.; - вектор ринкових за-купівельних цін на сировину, у.о.; - параметр, що оцінює част-ко-ву (у грошовому вираженні) участь -го виду закупної сировини у ви-готовленому _му продукті блока , у.о./кг.

Перенесення вартості запасів міді при шихтовці Л63:

(17)

Динаміка обороту перенесеної вартості запасів міді на реа-лі-зо-ва-ну та відвантажену готову продукцію - листи Л63:

(18)

Розрахунок значень для будь-якого мо-мен-ту часу робиться в такий спосіб:

, (19)

де - ваговий коефіцієнт, що визначає випуск -го продукту бло-ка .

, (20)

, (21)

Розроблені нечіткі моделі дозволяють прогнозувати рух обо-рот-них коштів та є основою прийняття рішень при інтелектному уп-рав-лін-ні оборотністю.

На підставі системного аналізу специфіки виробничої діяльності АзОКМ сформована фізична постановка задачі управління: виходячи з по-тре-би підприємства, визначити обсяг сировинної поставки та ціну сиро-ви-ни так, щоб мінімізувати час повного обороту вартості, авансованої на по-став-ку в цілому, що визначається як максимальний час обороту по кож-но-му з ресурсів, що входять у поставку.

Формальна постановка задачі управління має вид:

знайти , що доставляють

, (22)

, (23)

де - стан об'єкта; - керу-ю-чий вплив; - задаючий вплив; - па-ра-мет-ри; із динамічною системою обмежень, утво-ре-них рівняннями мате-ма-тич--ної моделі, як закону руху об'єкта уп-рав-лін-ня у фазовому просторі ста-нів:

(24)

де - розмір гарантійного (страхового) запасу сировини -го ви-ду номенклатури продуктів блока входу ; та - нижня та верхня межа ціни сировини.

Час обороту -ї позиції поставки визначається як нижня межа мно-жини дійсних чисел , таких, що часткова частина перенесеної на реа-лізовану продукцію вартості -го сировини за період часу пе-ревищить розмір - загальну вартість коштів, авансованих на ут-во-рен-ня запасу цієї сировини, що знаходяться в початковий момент у за-пасах та виробничому обороті підприємства.

Розв'язанння цієї задачі дозволяє в ритмі з виробництвом ви-зна-ча-ти оптимальний обсяг сировини, що закуповується, який забезпечить най-швидше повернення вкладених коштів, прогнозувати моменти нас-туп-них поставок та динаміку виробництва.

Чисельне дослідження прогнозу за моделлю та рекомендованих рі-шень, оцінка їх економічної ефективності, показали високий ступінь адекватності розроблених моделей реальним процесам та економічну до-цільність практичного застосування рекомендацій, що видаються експертною системою прийняття рішень.

ВИСНОВКИ

Аналіз існуючих методик розрахунку показників оборотності, при-значених для стаціонарних процесів, довів, що їх застосування для су-часних умов дає узагальнений результат нормативного або ста-ти-стич-ного характеру.

У роботі за допомогою системного аналізу еко-но-міко-фінан-со-вої ді-яльності підприємства здійснена постановка задачі динамічного про-гнозу руху виробничих фондів і фондів оборотності, синтезовано прийо-ми формалізації виробничої та фінансової ді-яль-ності та роз-роб-ле-но уза-гальнених моделей нечіткого прогнозу обо-рот-ності.

Визначені методологічні аспекти синтезу динамічних матема-тич-них моделей прогнозу руху оборотних коштів, формалізована по-ста-новка мети управління та система обмежень у сукупності з чи-сель-ним методом пошуку екстремуму функціонала мети, як осно-ва реалізації алгоритмів та компонування інте-лект-ної системи управління.

Основні положення роботи використані при роз-в'я-занні задач про-гнозу та управління оборотністю коштів, вкладених у си-ровинні за-па-си, для Артемівського заводу по обробці кольорових ме-та-лів. По-рів-няльний експертний аналіз рішень, рекомендованих сис-те-мою та прий-нятих керівництвом підприємства, виявив практичну цін-ність до-слід-жен-ня, що може бути оцінена в грошовому еквіваленті еко-но-мічного ви-грашу за рахунок збільшення швидкості оборотності кош-тів не мен-ше ніж на 11%.

Основні положення дослідження дозволяють застосовувати струк-турні елементи розроблення при синтезі математичних моделей і алго-ритмів системи управління для підприємств із розгорнутою вироб-ничою структурою та організацією економіко-фінансової діяльності.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

1.

Новаковська Е.Г., Жилiн О.В. Про задачу математичного прогнозу по-казникiв оборотностi коштiв пiдприємств // Вiсник вiнницького по-лiтехнiчного iнституту. – 2000. – №1 (28). – С. 22-25.

2.

Криводубский О.А., Жилин А.В. Прогноз оборачиваемости производ-ствен-ных фондов предприятия // Математическое и информационное моде-лирование. – Тюмень: Изд-во ТГУ, 2000. – С. 105-111.

3.

Жилин А.В. Размещение заказов и прогноз поставок сырья при уп-рав-лении оборачиваемостью средств // Економiка: проблеми теорiї та практики. – 2001. – №93. – С. 36-39.

4.

Новаковская Э.Г., Жилин А.В. Синтез алгоритмов системы уп-рав-ле-ния оборачиваемостью // Економiка: проблеми теорiї та практи-ки. – 2001. – № . – С. 69-72.

5.

Жилин А.В. Способы синтеза алгоритмов интеллектуальной сис-те-мы управления оборачиваемостью: постановка задач принятия ре-ше-ний // Штучний інтелект. – 2001. – № 3. – С. 68-74.

6.

Криводубський О.О., Жилін О.В. Інтелектна система управління обо-ротністю за нечітким прогнозом // Штучний інтелект. – 2001. – №4. – С. 45-52.

7.

Жилин А.В. Формализованное описание финансовой деятельности про-мышленного предприятия // Автоматизированные системы уп-рав-ления и приборы автоматики. – 2001. – №117. – С. 24-32.

8.

Новаковская Э.Г., Жилин А.В. О задаче математического прогноза по-казателей оборачиваемости средств предприятий // Книга за ма-те-рiлами V Мiжнар. науково-технiчної конф. “Контроль i уп-рав-лiн-ня в складних системах” (КУСС-99). – Том 1. – Вiнниця: УНIВЕР-СУМ-Вiнниця. – 1999. – С. 269-274.

9.

Жилин А.В. Синтез алгоритма динамической системы управления оборачиваемостью средств предприятия // Тезисы докладов Меж-ду-нар. молодежной научно-технической конф. “XXV Гагаринские чте-ния”. – Том 2. – М.: ЛАТМЭС. – 1999. – С. 601.

10.

Новаковская Э.Г., Жилин А.В. Методологические аспекты уп-рав-ле-ния оборачиваемостью средств предприятий и объединений с при-ме-нением технологий Интернет // Збiрник матерiалiв Мiжнар. конф. “IНТЕРНЕТ, ОСВIТА, НАУКА-2000” (IОН-2000). – Вiнниця: УНI-ВЕР-СУМ-Вiнниця. – 2000. – С. 280-282.

11.

Новаковская Э.Г., Жилин А.В. Оценка оборачиваемости средств и алгоритмы принятия решений при управлении промышленным предприятием // Труды Междунар. открытой научной конф. “Сов-ре-менные проблемы информатизации в непромышленной сфере и эко-номике”. – Воронеж: ВЭПИ. – 2001. – С. 54-55.

12.

Жилин А.В. Стохастическая модель оборачиваемости средств, вложен-ных в ценные бумаги // Abstracts of Communication of the International Conf. “Stochastic Analysis and its Applications”. – Lviv. – 2001. – P. 90.

13.

Жилин А.В. Прогнозирование и управление оборачиваемостью средств, вложенных в производство цветных металлов // Тези до-по-вi-дей Мiжнар. конф. “Функцiональнi методи в теорiї наближень, тео-рiї операторiв, стохастичному аналiзi i статистицi” (FM2001). – Київ: КНУ iм. Тараса Шевченка. – 2001. – С. 90.

АНОТАЦІЯ

Жилін О.В. Розробка інтелектуальної системи керування обо-рот-ністю коштів підприємства. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата тех-ніч-них на-ук за спеціальністю 05.13.23 – Системи та засоби штучного ін-те-лек-ту. Донецький державний інститут штучного інтелекту, Донецьк, 2002.

Дисертацію присвячено формуванню основних методичних по-ло-жень нечіткого динамічного прогнозування та інтелектного уп-рав-лін-ня обо-ротністю коштів підприємств. Здійснено системний аналіз неста-ціо-нар-них процесів оборотності, розроблені математичні моделі нечіт-ко-го про-гнозу та алгоритми прийняття рішень інтелектної системи уп-рав-ління. Застосування методіки передбачає високий рівень ін-ва-рі-ант-но-сті від-носно специфіки виробництва.

Ключові слова: оборотність, інтелектна система, нечіткі числа, сис-темний ана-ліз, математичне моделювання, син-тез.

ABSTRACT

Zhilin А.V. Development of a intelligent control system of circulation of enterprises assets. - Manuscript.

Thesis for candidate’s degree by speciality 05.13.23 – Systems and deof artificial intelligence. Donetsk state institute of artificial intelliDonetsk, 2002.

The dissertation is devoted to the formation of main methodical rules of fuzzy dynamical prediction and intelligent management of circulation of enterassets. The system analysis of non-stationary processes of circu--tion is conducted, mathematical models of fuzzy prediction and decision-maalgorithms of an intelligent control system were designed. The appof metod suppose high level of invariance relative to specific of production.

Key words: circulation, intelligent system, fuzzy numbers, system analysis, mathematical modeling, synthesis.

АННОТАЦИЯ

Жилин А.В. Разработка интеллектуальной системы управления обо-рачиваемостью средств предприятия. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата техничес-ких наук по специальности 05.13.23 – Системы и устройства искусст-вен-ного интеллекта. Донецкий государственный институт искусст-вен-но-го интеллекта, Донецк, 2002.

Диссертация посвящена формированию основных методи-ческих по-ло-жений нечеткого динамического прогнозирования и интеллектного уп-равления оборачиваемостью средств предприятий. Проведен сис-тем-ный анализ нестационарных процессов оборачи-ваемости, разработаны ма-тематические модели нечеткого прогноза производственной и фи-нан-совой деятельности. Определена иерархия задач управления обо-ра-чи-ваемостью, разработаны процедуры экспертного оценивания не-чет-ко-го прогноза и алгоритмы принятия решений интеллектной системы уп-равления. Применение методики предполагает высокий уровень ин-ва-риантности относительно специфики производства.

Ключевые слова: оборачиваемость, интеллектная система, не-чет-кие числа, системный анализ, матема-тическое моделирование, синтез.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПОЕТИКА ТА ЕСТЕТИКА З.М.ГІППІУС - Автореферат - 26 Стр.
Обгрунтування ПРАЦЕЗДАТНОСТІ СТРІЧКОВО-КОЛОДКОВОГО ГАЛЬМА З РУХОМИМИ ФРИКЦІЙНИМИ НАКЛАДКАМИ БУРОВОЇ ЛЕБІДКИ - Автореферат - 24 Стр.
Регулювання ринків, що розвиваються, в умовах фінансової лібералізації - Автореферат - 23 Стр.
МОНІТОРИНГ ТА УПРАВЛІННЯ НАВОДНЮВАННЯМ МЕТАЛІВ У ЕЛЕКТРОХІМІЧНИХ ПРОЦЕСАХ - Автореферат - 30 Стр.
ДИФЕРЕНЦІЙНА ДІАГНОСТИКА МЕХАНІЧНИХ, ПАРЕНХІМАТОЗНИХ ТА ЗМІШАНИХ ЖОВТЯНИЦЬ У ХІРУРГІЧНИХ ХВОРИХ ЗА ДАНИМИ КЛІНІКО-ЛАБОРАТОРНИХ, СОНОГРАФІЧНИХ ТА МОРФОЛОГІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ - Автореферат - 27 Стр.
АГРАРНА РЕФОРМА В УКРАЇНІ (1991-2001 роки) - Автореферат - 24 Стр.
ідентифікація параметрів асинхронних двигунів з короткозамкненим ротором без навантаження в складі автоматизованого комплексу - Автореферат - 28 Стр.