У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Колос Андрій Леонідович

УДК 330.115:685.1

Моделювання процесів антикризового управління підприємством

Спеціальність 08.03.02 –економіко-математичне моделювання

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків – 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському державному економічному університеті Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Пушкар Олександр Іванович,

Харківський державний економічний університет,

завідуючий кафедрою обчислювальної техніки та програмування

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Заруба Віктор Якович,

Національний технічний університет "ХПІ", завідуючий кафедрою економічної кібернетики і маркетингового менеджменту

кандидат економічних наук, доцент

Раєвнєва Олена Валентинівна,

Харківський державний економічний

університет, доцент кафедра економічної кібернетики

Провідна установа – Донецький національний університет кафедрою економічної кібернетики, м.Донецьк.

Захист відбудеться 21.03.2002 р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради, шифр Д 64.055.02, у Харківському державному економічному університеті за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського державного економічного університету за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

Автореферат розісланий 09.02.2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Красноносова О.М.

ЗА-ГА-ЛЬ-НА ХА-РА-К-ТЕ-РИ-С-ТИ-КА РОБО-ТИ

Су-час-ний етап роз-ви-т-ку еко-но-мі-ки Укра-ї-ни ха-ра-к-те-ри-зу-єть-ся транс-фо-р-ма-цій-ною кри-зою еко-но-мі-ки в ці-ло-му, го-с-т-ри-ми кри-за-ми га-лу-зей на-род-но-го го-с-по-дар-с-т-ва та окре-мих під-при-ємств. Не-га-ти-в-ні фа-к-то-ри, ка-та-к-лі-з-ми та тру-д-но-щі, які су-про-во-джу-ють ре-а-лі-за-цію ре-форм, за-го-с-т-ри-ли пробле-му пла-то-спро-мо-ж-но-с-ті й ак-ти-ві-зу-ва-ли пи-тан-ня про пе-ре-д-у-мо-ви ма-со-во-го ба-н-к-рут-с-т-ва ві-т-чи-з-ня-них під-при-ємств. Це по-тре-бу-є прин-ци-по-во но-вих під-хо-дів до си-с-те-ми управ-лін-ня під-при-єм-с-т-вом.

Ак-ту-а-ль-ність те-ми. Од-ним із най-більш ак-ту-а-ль-них на-пря-м-ків роз-ви-т-ку еко-но-мі-ч-ної кі-бе-р-не-ти-ки є ан-ти-кри-зо-ве управ-лін-ня – ком-пле-к-с-на си-с-те-ма управ-лін-ня під-при-єм-с-т-вом, спря-мо-ва-на на за-по-бі-ган-ня або усунення не-спри-я-т-ли-вих явищ шля-хом ви-ко-ри-с-тан-ня всьо-го по-те-н-ці-а-лу су-час-ної те-о-рії управ-лін-ня еко-но-мі-ч-ни-ми об’єк-та-ми, еко-но-мі-ко--ма-те-ма-ти-ч-но-го ін-стру-ме-н-та-рію, шляхом роз-ро-б-ки та ре-а-лі-за-ції спе-ці-а-ль-них про-грам стра-те-гі-ч-но-го ха-ра-к-те-ру, що до-зво-ля-ють як за-по-бі-га-ти тим-ча-со-вим тру-д-но-щам, так і нейтра-лі-зо-ву-ва-ти си-с-те-м-ні кри-зи.

Мно-жи-на сла-бо-фо-р-ма-лі-зо-ва-них за-дач, що ви-ни-ка-ють в про-це-сі ре-а-лі-за-ці-ї антикризового управління, зу-мо-в-лює не-об-хід-ність за-сто-су-ван-ня мо-де-ль-ної під-три-м-ки про-це-сів при-йн-ят-тя рі-шень при роз-ро-б-ці про-грам, ре-а-лі-за-ції ме-ха-ні-з-мів та за-хо-дів ан-ти-кри-зо-вої стра-те-гі-ї.

Ши-ро-ке ко-ло пи-тань, по-в’я-за-них як з кон-це-п-ту-а-ль-ною ос-но-вою про-це-сів ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня, так і з мо-де-лю-ван-ням ке-ро-ва-но-го роз-ви-т-ку під-при-ємств, ви-сві-т-ле-но в ро-бо-тах ві-т-чи-з-ня-них і за-ру-бі-ж-них уче-них: І. Ан-со-ф-фа, С.Г. Бє-ля-є-ва, В.М. Глу-ш-ко-ва, А.П. Гра-до-ва, А.Г. Гря-з-но-вої, П. Дой-ля, В.А. За-брод-сь-ко-го, В.Я. За-ру-би, В.А. Ірі-ко-ва, Т.С. Кле-ба-но-вої, А.П. Ко-ва-льо-ва, Ю.Г. Ли-се-н-ка, В.С. Пономаренка, О.І. Пу-ш-ка-ря, В.Л. Ре-ве-н-ка, В.Ф. Ситника, Д. Фо-р-ре-с-те-ра, Е.-А. Ут-кі-на та ін. У той же час пи-тан-ня по-бу-до-ви си-с-тем ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня на ба-зі ком-пле-к-су еко-но-мі-ко--ма-те-ма-ти-ч-них мо-де-лей, що ві-до-бра-жа-ють вплив транс-фо-р-ма-цій-них про-це-сів та управ-лін-сь-ких рі-шень на фо-р-му-ван-ня, роз-ви-ток і нейтралізацію кри-зи на під-при-ємст-вах, не знай-шли на-ле-ж-но-го ві-до-бра-жен-ня в до-слі-джен-нях. Та-ким чи-ном, роз-роб-ки в цій галузі є но-ви-ми, а також ма-ють те-о-ре-ти-ч-не і прак-ти-ч-не зна-чен-ня.

У зв’я-з-ку з цим те-ма на-у-ко-во-го до-слі-джен-ня, при-свя-че-ного пи-тан-ням роз-роб-ки мо-де-лей, спря-мо-ва-них на ви-рі-шен-ня про-блем з ней-т-ра-лі-за-ції за-гро-зи ба-н-к-рут-с-т-ва, ре-а-лі-за-ції які-с-них змін у те-н-де-н-ці-ях роз-ви-т-ку під-при-ємств та за-без-пе-чен-ня їх до-в-го-стро-ко-во-го про-цві-тан-ня, є ак-ту-а-ль-ною та своє-ча-с-но-ю.

Зв’я-зок ро-бо-ти з на-у-ко-ви-ми про-гра-ма-ми, пла-на-ми, те-ма-ми. Ма-те-рі-а-ли ди-се-р-та-ції є скла-до-вою ча-с-ти-ною роз-ро-бок згі-д-но з держ-бю-дже-т-ними темами до-слі-д-жень “Ро-з-ро-б-ка еко-но-мі-ко--ма-те-ма-ти-ч-них мо-де-лей управ-лін-ня роз-ви-т-ком ви-ро-б-ни-чо--еко-но-мі-ч-них си-с-тем” (но-мер державної ре-єст-ра-ції 0198U007649) і “Мо-де-лі та ме-ха-ні-з-ми ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня під-при-єм-с-т-вом” (номер державної ре-єс-т-ра-ції 0100U004436), які було ви-ко-нано ка-фе-д-ра-ми ін-фо-р-ма-цій-них си-с-тем та обчислюваль-ної техніки і про-гра-му-ван-ня Ха-р-ків-сь-ко-го дер-жа-в-но-го еко-но-мі-ч-но-го уні-вер-си-те-ту за безпосередньою участю автора.

Ме-та і за-да-чі до-слі-джен-ня. Ме-тою до-слі-джен-ня є роз-ро-б-ка ком-пле-к-су еко-но-мі-ко--ма-те-ма-ти-ч-них мо-де-лей ви-рі-шен-ня за-дач управ-лін-ня під-при-єм-с-т-вом в умо-вах вну-т-рі-шньої не-ста-бі-ль-но-с-ті та зовнішньої транс-фо-р-ма-ції, що ви-сту-па-ють як ме-ха-нізм фо-р-му-ван-ня про-грам ан-т-и-к-ри-зо-во-го роз-ви-т-ку під-при-єм-с-т-ва.

Для досягнення поставленої мети у роботі було поставлено та вирішено такі задачі:

про-ве-сти до-слі-джен-ня по-нят-тя “ан-ти-кри-зо-ве управ-лін-ня” та ана-ліз іс-ну-ю-чих ме-то-дик ви-зна-чен-ня за-гро-зи кри-зи; об-гру-н-ту-вати не-об-хід-ність мо-де-ль-но-го під-хо-ду до ви-рі-шен-ня да-ної про-бле-ми;

роз-ро-бити кон-це-п-цію мо-де-лю-ван-ня ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня роз-ви-т-ком під-при-єм-с-т-ва, що базується на системі взаємопов’язаних моделей, з роз-ме-жу-ван-ням зов-ні-ш-ньо-го та вну-т-рі-ш-ньо-го ко-н-туру управ-лін-ня;

роз-ро-бити мо-делі вну-т-рі-ш-ньо-ко-р-по-ра-ти-в-но-го ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня та мо-делі зо-в-ні-ш-ньо-го ко-н-ту-ру ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня під-при-єм-с-т-вом;

роз-ро-бити ме-то-ди-ки оці-н-ки стій-ко-с-ті під-при-єм-с-т-ва і мо-де-лі про-гно-зу-ван-ня йо-го роз-ви-т-ку в умо-вах не-ста-бі-ль-но-с-ті зо-в-ні-ш-ньо-го та вну-т-рі-ш-ньо-го се-ре-до-ви-щ;

ви-зна-чити тех-но-ло-гію фо-р-му-ван-ня ан-ти-кри-зо-вої про-гра-ми під-при-єм-с-т-ва;

ре-а-лі-зувати роз-ро-б-ле-ні мо-де-лі у се-ре-до-ви-щі но-вих ін-фо-р-ма-цій-них тех-но-ло-гій у ви-гля-ді від-по-ві-д-них си-с-тем під-три-м-ки при-йн-ят-тя рі-шень.

Об’-єкт до-слі-джен-ня – про-це-си управ-лін-ня під-при-єм-с-т-вом, що фу-н-к-ці-о-нує в умо-вах вну-т-рі-шньої кри-зи та еко-но-мі-ки, що транс-фо-р-му-є-ть-ся.

Пред-мет до-слі-джен-ня – ком-плекс еко-но-мі-ко--ма-те-ма-ти-ч-них мо-де-лей ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня під-при-єм-с-т-вом.

Ме-то-ди до-слі-джен-ня. Те-о-ре-ти-ч-ною і ме-то-до-ло-гі-ч-ною ос-но-вою до-слі-джень є на-у-ко-ві ро-бо-ти про-ві-д-них ві-т-чи-з-ня-них та за-ру-бі-ж-них уче-них в галузі ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня, еко-но-мі-ко--ма-те-ма-ти-ч-но-го мо-де-лю-ван-ня, си-с-те-м--но-го ана-лі-зу. В ди-се-р-та-ції було ви-ко-ри-с-тано ме-то-ди стру-к-ту-р-но-го мо-де-лю-ван-ня, фі-нан-со-во-го ана-лі-зу, екс-пе-р-т-но-го оці-ню-ван-ня, оп-ти-мі-за-ції та про-гно-зу-ван-ня.

У про-це-сі ро-бо-ти ав-то-ром бу-ли ви-вче-ні та до-слі-дже-ні ста-ти-с-ти-ч-ні дан-і ді-я-ль-но-с-ті під-при-ємств Ха-р-ків-сь-ко-го ре-гі-о-ну за де-кі-ль-ка ро-ків.

Роз-ра-ху-н-ки і мо-де-лю-ван-ня про-во-ди-ли-ся на ПЕОМ з ви-ко-ри-с-тан-ням па-ке-тів про-грам MSOffice, ма-те-ма-ти-ч-но-го па-ке-та Math Cad, за-со-бу мо-де-лю-ван-ня бі-з-нес-про-цесів BPWin, а та-кож про-то-ти-пів ком-п’ю-те-р-них си-с-тем під-три-м-ки при-йн-ят-тя рі-шень з ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня під-при-єм-с-т-вом, реалізованих засобами Visual FoxPro.

На-у-ко-ва но-ви-з-на одержаних ре-зуль-та-тів по-ля-гає в такому:

вперше сфо-р-му-льо-ва-но кон-це-п-цію мо-де-лю-ван-ня ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня роз-ви-т-ком під-при-єм-с-т-ва, яка ба-зу-єть-ся на пред-ста-в-лен-ні си-с-те-ми ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня у ви-гля-ді ком-пле-к-су вза-є-мо-по-в’я-за-них мо-де-лей, що до-зво-ля-ють ви-рі-шу-ва-ти сла-бо-фо-р-ма-лі-зо-ва-ні за-да-чі управ-лін-ня роз-ви-т-ком під-при-єм-с-тва;

знайшла подальший розвиток стру-к-ту-р-но--фу-н-к-ці-о-на-ль-на мо-дель вну-т-рі-ш-ньо-ко-р-по-ра-ти-в-но-го управ-лін-ня, характерною рисою якої є те, що во-на ба-зу-єть-ся на ви-ко-ри-с-тан-ні мо-де-лей ді-а-г-но-с-ти-ки, про-гно-зу-ван-ня та при-йн-ят-тя управ-лін-сь-ких рі-шень у ме-жах си-с-те-ми ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня;

вперше ви-ді-ле-но зо-в-ні-ш-ній ко-н-тур управ-лін-ня не-пла-то-спро-мо-ж-ним під-при-ємс-т-вом, який ба-зу-єть-ся на ви-ко-ри-с-тан-ні за-про-по-но-ва-ної мо-де-лі за-ко-но-да-в-чо-го ак-та про ба-н-к-рут-с-т-во;

знайшли подальший розвиток ме-то-ди-ки оці-н-ки ха-ра-к-те-ри-с-ти-ки кон-ку-рен-то-сп-ро-мо-ж-но-с-ті та оці-н-ки за-гро-зи фі-нан-со-вої не-пла-то-спро-мо-ж-но-с-ті під-при-єм-с-т-ва, що ба-зу-ють-ся на вра-ху-ван-ні мно-жи-ни кри-зо-у-т-во-рю-ю-чих фа-к-то-рів та ма-ють ада-п-ти-в-ні вла-с-ти-во-с-ті за ра-ху-нок уве-ден-ня ко-ри-гу-ю-чих ко-е-фі-ці-є-н-тів га-лу-зе-вої при-на-ле-ж-но-с-ті;

вперше роз-ро-б-ле-но мо-де-лі про-гно-зу-ван-ня змі-ни ста-ну під-при-єм-с-т-ва та сце-на-рі-їв роз-ви-т-ку по-дій, що ба-зу-ють-ся від-по-ві-д-но на ос-но-ві ме-то-ду те-о-рії ка-та-с-т-роф та ма-р-ків-сь-ких про-це-сів, а їх від-міт-ною рисою є те, що во-ни вра-хо-ву-ють ін-те-н-си-в-ність впли-ву зо-в-ні-ш-ньо-го се-ре-до-ви-ща та на-с-лід-ки управ-лін-сь-ких рі-шень;

удосконалено тех-но-ло-гію фо-р-му-ван-ня стра-те-гі-ч-ної ан-ти-кри-зо-вої про-гра-ми роз-ви-т-ку під-при-єм-с-т-ва, що по-єд-нує за-со-би еко-но-мі-ко--ма-те-ма-ти-ч-но-го мо-де-лю-ван-ня, ін-стру-ме-н-та-рій ан-ти-кри-зо-во-го ме-не-дж-ме-н-ту і ба-зу-єть-ся на ви-ко-ри-с-тан-ні ком-п’ю-те-р-них си-с-тем під-три-м-ки при-йн-ят-тя рі-шень.

Прак-ти-ч-не зна-чен-ня оде-р-жа-них ре-зуль-та-тів по-ля-гає в то-му, що роз-ро-б-ле-ні ме-то-ди-ки та мо-де-лі ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня роз-ви-т-ком під-при-єм-с-т-ва в цілому охо-п-лю-ють про-бле-ма-ти-ку данної пред-ме-т-ної об-ла-с-ті: ана-ліз ка-те-го-рії “ан-ти-кри-зо-ве управ-лін-ня” та осо-б-ли-во-с-тей кри-зи ві-т-чи-з-ня-них під-при-ємств, роз-ро-б-ка за-со-бів ана-лі-зу ста-ну та про-гно-зу-ван-ня роз-ви-т-ку під-при-ємств, ви-ді-лен-ня ко-н-ту-рів управ-лін-ня кри-зо-вим під-при-єм-с-т-вом та їх на-по-в-нен-ня мо-де-ля-ми, що ви-сту-па-ють як ці-лі-с-на тех-но-ло-гія ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня.

За-про-по-но-ва-ні в ди-се-р-та-ції рі-шен-ня, ви-сно-в-ки та ре-ко-ме-н-да-ції бу-ли впроваджені в АТЗТ “І-н-с-ти-тут ав-то-ма-ти-зо-ва-них си-с-тем” (акт №3 від 21.06.2001 р.), ДП “За-вод імВ.О.-Ма-ли-ше-ва” (акт № 4 від 15.05.2001 р.), ВАТ “Дзви-ня-ць-кий лі-со-ко-м-бі-нат” (акт №2 від 08.02.2001 р.). Те-о-ре-ти-ч-ні роз-ро-б-ки ди-се-р-та-ції впро-ва-дже-но в на-вча-ль-ний про-цес у ХДЕУ (акт № 1 від 22.06.2001 р.).

Осо-би-с-тий вне-сок здо-бу-ва-ча в ро-бо-тах, що ви-ко-на-ні у спів-ав-то-р-с-т-ві: розглянуто антикризове управління, як специфічну фазу розвитку підприємства, проаналізовано методи діагностики підприємства, розроблено моделі процесів антикризового управління (№1 за спи-с-ком ро-біт, що по-да-но у ав-то-ре-фе-ра-ті); роз-ро-б-ле-но мо-дель фо-р-му-ван-ня управ-лін-сь-ких рі-шень в ме-жах ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня (№2); ви-ді-ле-но зо-в-ні-ш-ній та вну-т-рі-шній ко-н-ту-ри управ-лін-ня під-при-єм-с-т-вом, роз-ро-б-ле-но мо-дель зо-в-ні-ш-ньо-го ко-н-ту-ру управ-лін-ня (№3); сфо-р-му-льо-ва-но кон-це-п-цію мо-де-лю-ван-ня ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня (№4); роз-ро-б-ле-но мо-дель вну-т-рі-ш-ньо-ко-р-по-ра-ти-в-но-го управ-лін-ня під-при-єм-с-т-вом (№5); сфо-р-му-льо-ва-но ком-плекс за-дач ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня під-при-єм-с-т-вом (№6); роз-ро-б-ле-но мо-дель про-гно-зу-ван-ня роз-ви-т-ку під-при-єм-с-т-ва на ос-но-ві ка-та-с-т-ро-фи ти-пу “збо-р-ка” (№9); про-ана-лі-зо-ва-но по-нят-тя “ан-ти-кри-зо-ве управ-лін-ня”, та роз-ро-б-ле-но ком-плекс відповідних мо-де-лей (№10); роз-гля-ну-то пе-р-со-нал під-при-єм-с-т-ва як за-сіб ре-а-лі-за-ції ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня (№11); сфо-р-му-льо-ва-но за-да-чі ви-зна-чен-ня ри-зи-ку в умо-вах ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня (№12); опи-са-но до-ці-ль-ність за-сто-су-ван-ня СППР при ре-а-лі-за-ції ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня (№13); ви-зна-че-но скла-д-ни-ки ан-ти-кри-зо-вої стра-те-гії роз-ви-т-ку під-при-єм-с-т-ва (№14); ви-зна-че-но роль ор-га-ні-за-цій-ної стру-к-ту-ри при ре-а-лі-за-ції ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня (№15); роз-ро-б-ле-но ме-ха-нізм про-гно-зу-ван-ня ста-ну під-при-єм-с-т-ва (№16).

Ап-ро-ба-ція ре-зуль-та-тів ди-се-р-та-ці-ї. Ос-но-в-ні ре-зуль-та-ти до-слі-джень оприлюд-нено на се-мі-на-рі “За-с-то-су-ван-ня ма-те-ма-ти-ч-них ме-то-дів в еко-но-мі-ч-них до-слі-джен-нях, на-дій-ність та ада-п-та-ція АСУ”, що діє у ра-м-ках ра-ди з про-бле-ми “Кі-бе-р-не-ти-ка” НАН Укра-ї-ни; Між-на-ро-д-но-му сим-по-зі-у-мі “На-у-ка та під-при-єм-ни-ц-т-во” (Тру-с-кавець, 2000); на Між-на-ро-д-ній на-у-ко-во--пра-к-ти-ч-ній кон-фе-ре-н-ції “До-с-лі-джен-ня та оп-ти-мі-за-ція ек-о-но-мі-ч-них про-це-сів” (Ха-р-ків, 1998); Все-ук-ра-їн-сь-кій на-у-ко-во-пра-к-ти-ч-ній ко--н-фе-ре-н-ції “Про-б-ле-ми еко-но-мі-ч-но-го ри-зи-ку: ана-ліз та управ-лін-ня” (Ки-їв, 1998); Між-на-ро-д-ній на-у-ко-во--те-х-ні-ч-ній кон-фе-ре-н-ції “При-ла-до-бу-ду-ван-ня 99” (Ял-та, 1999); VI Все-ук-ра-їн-сь-кій на-у-ко-во-ме-то-ди-ч-ній кон-фе-ре-н-ції з про-блем еко-но-мі-ч-ної кі-бе-р-не-ти-ки (Ха-р-ків, 2000).

Пу-б-лі-ка-ці-ї. За темою дисертації опубліковано 16 робіт. З них: 1 монографія, 9 статей у наукових журналах, 1 – у збірниках наукових праць, 5 – у матеріалах і тезах конференцій. Загальний обсяг робіт 32,54 ум.-друк. арк., особисто автору належить 11,63 ум.-друк. арк.

Стру-к-ту-ра та об-сяг ро-бо-ти. Ди-се-р-та-ція скла-да-єть-ся зі всту-пу, трьох роз-ді-лів, ви-сно-в-ків, списку ви-ко-ри-с-та-ної лі-те-ра-ту-ри з 151 дже-ре-ла, до-да-т-ків. Роботу викладено на 168 сторінках основного тексту. Дисертація містить 16 таблиць – на 6,5 сторінках, 39 рисунків – на 27 сторінках, список літератури на 12 сторінках, 10 додатків – на 57 сторінках.

ОС-НО-В-НИЙ ЗМІСТ ДИ-СЕ-Р-ТА-ЦІЇ

У всту-пі роз-кри-то сут-ність, зна-чення і стан роз-ро-б-ки на-у-ко-вої про-бле-ми, об-гру-н-то-ва-но не-об-хід-ність про-ве-ден-ня до-слі-джен-ня, йо-го ак-ту-а-ль-ність, сфо-р-му-льо-ва-но ме-ту і за-да-чі, роз-кри-то за-га-ль-ну ме-то-до-ло-гію ви-вчен-ня про-бле-ми, ві-до-бра-же-но на-у-ко-ву но-ви-з-ну і прак-ти-ч-не зна-чен-ня оде-р-жа-них ре-зуль-та-тів.

У пер-шо-му роз-ді-лі – “Про-б-ле-ма ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня, ос-но-в-ні за-да-чі і ме-то-ди-ки ана-лі-зу не-пла-то-спро-мо-ж-них під-при-ємств” – проведено аналіз про-бле-ми ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня під-при-єм-с-т-вом як спе-ци-фі-ч-ної фа-зи йо-го роз-ви-т-ку в умо-вах еко-но-мі-ки, що транс-фо-р-му-є-ть-ся.

Су-час-ний етап роз-ви-т-ку еко-но-мі-ки Укра-ї-ни ха-ра-к-те-ри-зується іс-ну-ван-ням ве-ли-кої кі-ль-ко-с-ті різ-но-ма-ні-т-них криз, що зу-мо-в-лює існу-ван-ня кри-зо-у-т-во-рю-ю-чо-го се-ре-до-ви-ща. Бі-ль-шість ві-т-чи-з-ня-них під-при-ємств зна-хо-дить-ся в умо-вах вну-т-рі-шньої транс-фо-р-ма-ці-ї. Спі-ві-с-ну-ван-ня зо-в-ні-ш-ньо-го кри-зо-у-т-во-рю-ю-чо-го се-ре-до-ви-ща та вну-т-рі-шньої не-ста-бі-ль-но-с-ті під-при-ємств є пе-ре-д-у-мо-вою криз ві-т-чи-з-ня-них під-при-ємств. Під кри-зою під-при-єм-с-т-ва слід ро-зу-мі-ти за-го-с-т-рен-ня про-ти-річь в йо-го управ-лін-ні, стру-к-ту-рі та ор-га-ні-за-ції, ви-ро-б-ни-чій та фі-нан-со-вій ді-я-ль-но-с-ті, що за-гро-жу-ють йо-го стій-ко-с-ті в про-це-сі фу-н-к-ці-о-ну-ван-ня та роз-ви-т-ку в зо-в-ні-ш-ньо-му се-ре-до-ви-щі. Іс-ну-ван-ня за-гро-зи кри-зи на ві-т-чи-з-ня-них під-при-єм-с-т-вах зу-мо-в-лює не-об-хід-ність за-сто-су-ван-ня прин-ци-по-во но-вих, спе-ці-а-ль-них ме-то-дів управ-лін-ня – ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня, що спрямоване на запобігання і нейтралізацію фінансово-виробничих ускладнень в діяльності підприємства, на забезпечення його стабільного господарювання.

Не-об-хід-ність мо-де-лю-ван-ня про-це-сів ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня обу-мо-в-ле-на ти-ми об-ста-ви-на-ми, що в йо-го умо-вах не-об-хід-но при-йма-ти ви-ва-же-ні та то-ч-ні рі-шен-ня при роз-в’я-зан-ні мно-жи-ни сла-бо-фо-р-ма-лі-зо-ва-них за-дач за умов об-ме-жень по ін-фо-р-ма-ції, ре-сур-сах, ча-су. В той же час іс-ну-ю-чі си-с-те-ми мо-де-лю-ван-ня управ-лін-ня роз-ви-т-ком під-при-ємств не-су-мі-с-ні з си-с-те-мою ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня вна-слі-док спе-ци-фі-ки кри-зо-вих умов. Це під-кре-с-лює не-об-хід-ність до-по-в-нен-ня іс-ну-ю-чих си-с-тем мо-де-лю-ван-ня роз-ви-т-ку під-при-ємств під-си-с-те-мою ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня (рис.1).-

Ри-с. 1. -Стр-ук-т-у-рна схема -мо-де-лі -підприєм-с-тва, що роз-ви-ває-ть-ся,-та місц-е

в-ній антик-ри-зовог-о -уп-р-авління-

На рис.1 при-йн-я-то такі по-зна-чен-ня: S1 – си-с-те-ма, що за-без-пе-чує роз-ви-ток під-при-єм-с-т-ва; S2 – ви-ро-б-ни-чо--те-х-но-ло-гі-ч-ний про-цес; S3 – уза-галь-не-ний об-раз зо-в-ні-ш-ньо-го се-ре-до-ви-ща; S4 – си-с-те-ма, що за-без-пе-чує ан-ти-кри-зо-вий роз-ви-ток; Wr – си-с-те-ма управ-лін-ня роз-ви-т-ком; Wp – си-с-те-ма управ-лін-ня ви-ро-б-ни-ц-т-вом; Ws – си-с-те-ма управ-лін-ня вза-є-мо-ді-єю із зо-в-ні-ш-нім се-ре-до-ви-щем; Wa – си-с-те-ма управ-лін-ня ан-ти-кри-зо-вим роз-ви-т-ком; Wk – ко-ор-ди-на-тор, що за-без-пе-чує вза-є-мо-дію си-с-тем S1, S2, S3, S4; U1, U2, U3, U4, Uks, Ukp, Ukr, Uka – по-то-ки управ-лін-сь-ких впли-вів, че-рез які здій-с-ню-єть-ся ан-ти-кри-зо-ве управ-лін-ня; I1, I2, I3, I4, Isk, Ipk, Irk, Iak – зво-ро-т-ній зв’я-зок у ви-гля-ді ін-фо-р-ма-цій-них по-то-ків, на ос-но-ві яких при-йма-ють-ся управ-лін-сь-кі рі-шен-ня; Qs, Qp1, Qp2, Qr1, Qr2, Qa – ве-к-то-ри об-ме-жень, іс-ну-ван-ня яких обу-мо-в-ле-но кри-зо-вими умовами.

Кри-за мо-же не-спо-ді-ва-но ви-ни-к-ну-ти під час ста-бі-ль-но-го роз-ви-т-ку під-при-єм-с-т-ва, але зав-жди іс-ну-ють при-чи-ни, що по-ро-ди-ли її. Фа-к-то-ри, не-га-ти-в-ні на-с-лід-ки впли-ву яких мо-жуть спри-чи-ни-ти де-ста-бі-лі-за-цію під-при-єм-с-т-ва та спро-во-ку-ва-ти йо-го кри-зу, автор ви-зна-чає як кри-зо-у-т-во-рю-ю-чі. Д-ля -аналізу ме-ханізмі-в п-р-оя-ву цих факторів у дисертації пров-ед-е-но-їх -класиф-ік-а-ці-ю на і-н-ду-куючі т-а пр-о-дукую-чі-зо-внішні-е-ко-ном-і-чн-іполі-ти-ч-нінауков-о--т-ех-н-ічні, соц-іа-л-ьн-іі ін-д-ук-уючі т-а п-ро-дукуючі -вн-ут-рі-ш-ні (фі-на-нс-ов-іупра-в-лі-н-с-ьк-і, тех-но-ло-гі-чнімарк-ет-и-нг-овіі-нф-о-р-ма-ці-й-ні).

Різ-ном-ан-і-тність мо-ж-ли-ви-х-криз підп-риємства -різнор-ід-не не ті-л-ьки-за своїми причинами і н-аслідками-а й за с-воєю суттю.-В-д-ис-ертації проведен-а класифік-а-ці-я криз щодо -їх-особл-ив-о-ст-ей--і функціона-ль-н-их-хара-кт-ери-ст-и-к, що-об-умовлено н-е-обхідн-іс-тю застосування різних засобів і спо-со-бів управ-лін-ня ни-ми.

Умо-ви не-ста-бі-ль-но-с-ті та транс-фо-р-ма-ції еко-но-мі-ки від-но-сять про-бле-му мо-ж-ли-во-го ба-н-к-рут-с-т-ва до над-зви-чай-но го-с-т-рих, по-тре-бу-ють по-шу-ку і за-сто-су-ван-ня ме-то-дик оці-н-ки ві-ро-гі-д-но-с-ті ба-н-к-рут-с-т-ва. Один з під-хо-дів до оці-н-ки імовірності ба-н-к-рут-с-т-ва мо-же бу-ти отри-ма-ний на ос-но-ві фі-нан-со-во-го ана-лі-зу, бо ба-н-к-рут-с-т-во – на-слі-док са-ме фі-нан-со-вої кри-зи. Про ма-с-ш-та-би за-гро-зи ба-н-к-рут-с-т-ва ві-т-чи-з-ня-них ви-ро-б-ни-чо-еко-но-мі-ч-них си-с-тем сві-д-чить ана-ліз фі-нан-со-во-го ста-ну під-при-ємств Ха-р-ків-сь-ко-го ре-гі-о-ну (таб-л. 1), здій-с-не-ний за до-по-мо-гою R-мо-де-лі.

Таб-ли-ця 1

Ана-ліз роз-ви-т-ку кри-зо-вих си-ту-а-цій на під-при-єм-с-т-вах Ха-р-ків-сь-ко-го ре-гі-о-ну на ос-но-ві R-мо-де-лі

Імо-ві-р-ність

ба-н-к-рут-с-т-ва | 1998 рік | 1999 рік | 2000 рік

Кі-ль-кість | % | Кі-ль-кість | % | Кі-ль-кість | %

Мі-ні-ма-ль-на | 18 | 17,14 | 21 | 20,00 | 29 | 27,62

Ни-зь-ка | 5 | 4,76 | 2 | 1,90 | 1 | 0,95

Се-ре-д-ня | 4 | 3,81 | 1 | 0,95 | 8 | 7,62

Ви-со-ка | 9 | 8,57 | 3 | 2,86 | 6 | 5,71

Ма-к-си-ма-ль-на | 69 | 65,71 | 78 | 74,29 | 61 | 58,10

Ана-ліз іс-ну-ю-чих ме-то-дик ви-зна-чен-ня за-гро-зи ба-н-к-рут-с-т-ва сві-д-чить про те, що во-ни да-ють не-су-мі-с-ні ре-зуль-та-ти про сту-пінь фі-нан-со-вої кри-зи, не ви-ко-ну-ють фу-н-к-цій про-гно-зу-ван-ня. Це під-кре-с-лює не-об-хід-ність фо-р-му-ван-ня від-по-ві-д-но-го під-хо-ду до ком-пле-к-с-ної оці-н-ки сту-пе-ня фі-нан-со-вої стій-ко-с-ті під-при-ємств.

У дру-го-му роз-ді-лі – “Мо-де-лю-ван-ня про-це-сів ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня під-при-єм-с-т-вом” – сфо-р-му-льо-ва-но кон-це-п-цію мо-де-лю-ван-ня ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня під-при-єм-с-т-вом, ос-но-в-ні по-ло-жен-ня якої мі-с-тять ба-зис по-в-но-го ци-к-лу ан-ти-кри-зо-во-го управління, що роз-гля-да-єть-ся че-рез при-зму мо-де-ль-но-го під-хо-ду.

Кри-зо-ві умо-ви еко-но-мі-ки висувають більш жо-р-с-т-кі умо-ви до си-с-те-ми ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня по-рі-в-няно з тра-ди-цій-ни-ми си-с-те-ма-ми управління, що зу-мо-в-лює не-об-хід-ність роз-ро-б-ки вказаної кон-це-п-ції.

Ос-но-в-ні по-ло-жен-ня роз-ро-б-ле-ної кон-це-п-ції по-ля-га-ють у такому:

1.

Мо-де-лю-ван-ня ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня спря-мо-ва-не на кі-н-це-ву ме-ту – ство-рен-ня ді-йо-во-го ін-стру-ме-н-та-рію з фо-р-му-ван-ня ефе-к-ти-в-ної ан-ти-кри-зо-вої про-гра-ми роз-ви-т-ку під-при-єм-с-т-ва.

2.

Ос-но-вою стра-те-гі-ч-но-го управ-лін-ня є роз-ро-б-ка спе-ці-а-ль-них про-грам стра-те-гі-ч-но-го ха-ра-к-те-ру Sti.

3.

Ба-зу-ю-чись на ос-но-в-них ці-лях ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня та мно-жи-ні про-блем, що під-ля-га-ють ви-рі-шен-ню, слід де-ко-м-по-зу-ва-ти про-бле-му ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня та сфо-р-му-ва-ти стру-к-ту-ру від-по-ві-д-но-го ком-пле-к-су за-дач Zij.

4.

Умо-ви еко-но-мі-ки, що транс-фо-р-му-єть-ся, гли-бо-ка кри-за ба-га-тьох ви-ро-б-ни-чо-еко-но-мі-ч-них си-с-тем та осо-б-ли-во-с-ті ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня в дан-их умо-вах – все це по-тре-бу-є ви-ді-лен-ня спе-ци-фі-ки пред-ме-т-ної об-ла-с-ті мо-де-лю-ван-ня S0.

5.

Ан-ти-кри-зо-ве управ-лін-ня в за-га-ль-но-му ви-гля-ді пред-ста-в-ля-єть-ся як мо-дель ада-п-ти-в-но-го управ-лін-ня М0, в якій ви-ді-ле-но вну-т-рі-шній Wвнут та зо-в-ні-ш-ній Wзовн кон-ту-ри управ-лін-ня. В умо-вах ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-н-ня ви-ни-ка-ють спе-ці-а-ль-ні впли-ви з бо-ку зовнішніх об’-єк-тів на ос-но-ві пра-вил, що мі-с-тять-ся в законодавчих документах щодо банкрутства підприємств. Ці про-це-си до-ці-ль-но ви-ді-ли-ти як ко-н-тур зо-в-ні-ш-ньо-го управ-лін-ня під-при-єм-с-т-вом Wзовн.

Уза-галь-не-ну схе-му ме-ха-ні-з-му ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня під-при-єм-с-т-вом з ви-ді-лен-ням в ній зо-в-ні-ш-ньо-го ко-н-ту-ру управ-лін-ня подано на рис. 2. --На -рис2 прийнято такі -п-оз-н-аче-ння: – контур внутрішнього-управл-і-нн-я-Wв-нут; – контур зов-нішнього у-п-равлінн-я -Wзо-вн-; – конт-у-р -і-міт-аційного-мо-делювання зов-ні-шнього-уп-равлінн-я; -Bi- -– процес-и-в-з-аємоді-ї -пі-дприємства із зовнішн-і-м -с-ере-довищ-ем-; -Li – вплив-зо-вн-і-ш-нього-серед-о-вища н-а-п-ідпр-иємство -чер-ез контур зо-вн-іш-нь-о-го упра-в-ління; D-i -– -з-ак-онодав-ч-і -впливи, що -ре-глам-ен-т-ують ді-яль-ність неплатосп-ро-мож-них підпр-иєм-ст-в-;-Kij – потреба під-приємства в упр-авлін-с-ьк-их впл-и-ва-х-; V-ij – впл-иви-контуру внутрішнього-управління;-W'ij-,-W-ij – -у-пр-а-влі-нські вплив-и контуру з-о-в-нішнього-управ-лін-ня-;--Gi – мож-ливі вп-л-ив-и-пі-дприємст-ва -на модель зо-вніш-нь-ого упр-ав-лі-н-ня; H-ij- –-р-е-зул-ьта-ти-моніто-рингу -за-ко-нод-авчо--п-ра-в-ово-го по-л-я.-

Стр-уктур-а-е-лементів-S1- внутрішнього-ко-н-ту-ру -управлі-ння-Wвнут-п-редст-ав-ля-ється -у -вигляді множин-и л-о-кальн-их--мо-дел-ей Mij -та-комплексу--ін-формаці-й-них об’єк-тів-U. Вн-утр-іш-н-і-й контур упр-а-вління пі-д-пр-и-ємс-тв-о-м-W-в-ну-т -місти-ть структурно-функ-ціо-на-л-ьн-у -мо-д-ел-ь Mвн-ут- вн-ут-рі-шньокорп-ора-тивного а-нт-ик-ризового уп-ра-вління, що-д-ет-а-лізує M0 -і -поєдн-ує-ї-ї компоненти з--ок-ремими моде-л-ям-и Mij із-стр-укт-ури S-1-.-

Р-ис.-2-Схема ме-ханіизму а-нти-кр-и-з-ового управління п-ід-п-риємс-тво-м-

6. -

Структур-а S-2 зовнішньо-г-о контуру -упр-авлін-ня Wзовн містить -імі-таційну-мо-дель Mз-овн-, -щ-о-визнача-є-в-з-аємоді-ю -пі-дп-риємства -із--зо-вн-іш-нім-сере-д-о-ви-щ-ем-Імітаційн-у-м-о-дел-ь Mзо-в-н -структур-и S-2 зовнішньо-го-к-онтуру -упр-ав-ління W-зов-н доціль-но-подати -у--вигля-д-і -форма-лі-зованого в-а-р-іан-т-а-З-ако-ну-України “Про б-а-нк-ру-т-ст-в-о”-

7.

Д-ля виріш-енн-я зада-ч -а-нтикриз-ово-го--у-правл-ін-ня-розви-тк-ом-підприє-мств-а-доц-іл-ьно ро-зр-об-и-ти та--ви-корист-ову-в-ати ві-дп-ов-ідну -систему підт-р-им-к-и прий-нятт-я ріш-ень я-к -ефе-ктивни-й -ін-с-тр-ум-ен-та-рій ви-рішення -сл-а-бо-фо-рмаліз-ов-ан-их зада-ч. -

Деко-мп-ози-ці-я -загально-ї п-робле-ми -ан-тикри-зо-во-го упра-в-лі-ння до-зв-ол-и-ла-виді-л-ити--струк-туру відпо-відного ко-мплексу-з-ад-а-ч: задачі -м-он-і-тор-ингу -зо-вн-іш-нього -та вн-у-т-рішньо-го-серед-ов-ища підпри-ємс-тв-а;--за-да-чі ан-ал-і-зу--фінанс-ово-в-и-р-обничо-го-поте-нц-іал-у підприє-мств-а;-задачі-антикр-из-ово-го-м-енедж-м-ен-ту-;-задач-і -антикр-и-зо-в-ог-о маркетинг-у; за-дач-і -уп-равлі-нн-я персо-н-а-ло-м-; -з-адачі -ан-тикри-зо-во-го контролін-г-у; зада-ч-і інно-ва-ц-ійног-о -р-оз-вит-ку; зада-чі-розроб-ки -ін-в-е-стиційної-с-тр-а-те-г-ії підприємства. -

З-к-ібернети-чн-ої точки -зор-у -генерато-р страте-гій--уп-рав-лінськи-х в-пливів-представ-ляється у вигляд-і “чо-рн-ого-ящик-а-”,--на вх-ід--як-ог-о подаєт-ь-ся пе-рв-инна інформ-ац-ія. За механ-ізм виступ-а-ють збуд-жую-чі впли-виа-за уп-ра-в-лі-ння – обме-ження, що накл-адають-ся. Да-н-ий при-нц-ип-в роботі -р-еа-лі-зо-ваний те-хн-оло-гією функціональ-ного моделювання SADT. В-ідп-ов-ідно-до -за-гальних-п-оложень- а-н-ти-кризової ст-ра-те-гії-та синтаксису SADT--мо-дел-юв-ан-ня моде-ль Mвн-ут процес-у а-нт-и-кризового-уп-р-ав-ління -п-ід-приємством-подано ф-ра-гментом-структурно-функ-ціональної моделі (рис. 3).

Фо-р-му-ван-ня стру-к-ту-ро-ва-ної мо-де-лі Mзо-в-н за-ко-но-дав-ст-ва про ба-н-к-рут-с-т-во, що складає основу зовнішнього контура управління, від-бу-ва-єть-ся таким чи-ном.

1.

Су-б’єк-ти спра-ви про ба-н-к-рут-с-т-во, йо-го еле-ме-н-ти та про-це-ду-ри ви-зна-ча-ють-ся як по-зи-ції (ста-ни) ме-ре-жі Пе-т-рі pi.

2.

Про-це-си вза-є-мо-ді-ї між уча-с-ни-ка-ми спра-ви про ба-н-к-рут-с-т-во та йо-го еле-ме-н-ти ви-сту-па-ють як пе-ре-хо-ди ti між ста-на-ми.

3.

Опис ста-тей та роз-ді-лів за-ко-но-дав-ст-ва про ба-н-к-рут-с-т-во від-бу-ва-єть-ся че-рез пред-ста-в-лен-ня ка-те-го-рій за-ко-но-дав-ст-ва про ба-н-к-рут-с-т-во у ви-гля-ді ста-нів та пе-ре-хо-дів між ни-ми.-

Ри-с. -.-С-труктурн-а с-хема а-нти-кр-и-з-ового уп-р-авління під-пр-иє-мством-

(Фраг-ме-нт 1 -– -Заг-ал-ьн-а схема -про-цесу ан-тикризо-во-го-упра-вл-іння)

П-ри-клад побуд-о-ви--моделі-н-аведени-й-на фрагмен-та-х-За-кону У-кр-аїни-“-П-ро-відно-в-л-ен-ня платосп-ромо-жност-і бор-ж-н-ик-а або визн-а-нн-я -й-ог-о банкр-утом-”, що регламенту-ю-т-ь в-і-д-криття спр-а-ви-п-ро-б-анкру-тст-во (рис .4). П-озиції-ме-р-ежі на рис. 4 маю-т-ь-такий зм-іс-т:-p1 – боржни-к;-p-2 – кредито-ри-;--p-3 – санатори; p4 -– -а-рбітра-жний суд-; p5 – -д-е-ржа-в-н-ий орган з пи-тань банк-р-у-тст-в-а-; p6 – справ-а про -ба-нкрутство. -Зміст п-о-ді-й мережі: -t1 –-заява -боржника -п-р-о в-і-д-криття спра-ви про -ба-нк-рутство; t2- – з-аява кр-едиторів -п-р-о в-і-д-криття спра-ви про-банкрутст-во-; -t-3 – ко-пі-ї -з-аяви та відп-ові-дних -до-ку-ме-нтів; -t4- –-надання фін-ансо-вої д-опомоги-; -t5- – об’єднання-в-им-ог кредито-рі-в; -t6 – прийняття -аб-о в-і-дхиленн-я заяви п-р-о-по-р-у-шення спра-ви-пр-о банкр-утство; t-7- -– п-о-рушення спра-ви про-ба-нкрут-ство; t-8 – копія--р-іше-н-н-я щодо справ-и п-ро -банкр-утство; t9 –-від-кликанн-я заяви.

Рис. 4. Структуроване представлення процедури порушення справи про банкрутство

На основі використання -мо-де-лей зако-ні-в, що-ст-ру-кт-ур-ов-ані на -ос-н-ов-і запро-по-н-о-ваного--мех-ан-ізму, формуються у-пра-в-лі-нсь-кі впли-ви,-що представляю-ть-с-я -у вигляді -пр-ави-л та х-ар-актери-ст-ик проведе-н-ня-п-роцесів-са-на-ц-і-ї або лік-від-ац-ії під-п-ри-єм-ства,-які -до-зволяю-ть -форму-в-ат-и -о-птимал-ьну-п-р-о-граму ді-ял-ьност-і п-ідприєм-ства.-

У -тр-етьому-р-озд-іл-і -– “Метод-и т-а техноло-гі-ї-п-ідтри-мк-и -процес-і-в анти-кри-з-ов-о-го упр-авл-ін-н-я-” – розр-обл-ено ме-тодики о-ці-нки-стабіл-ь-но-ст-і-підпр-и-єм-с-тв-а та за-гр-оз-и кризи -з -ур-ахуванн-ям-о-соблив-ост-ей-в-іт-чизня-но-ї -е-кономі-ки -та-га-лузево-ї специфі-ки;-запропонова-но-м-еханізм-и -п-рогно-зу-ван-ня-розвит-ку -підприємс-т-в та -те-х-но-логію роз-ро-б-ки-а-нтикриз-ової пр-огр-ами.

В якості -п-оказни-ка-що--характ-ери-зу-є--ступін-ь з-аг-рози -кр-и-зи-т-а-р-івень -стабіл-ь-н-ост-і пі-дп-ри-є-мс-т-ва, використано -ха-рак-те-ри-ст-ику-й-о-го кон-кур-ен-т-о-спром-ож-н-ос-тіКонку-р-ен-тоспромож-н-іс-ть-п-ідприємств-а визн-а-ча-є-тьс-я як -йо-го-м-ожливіс-ть адап-ту-ва-т-ися до -вп-л-ивів зовні-шнь-о-го сер-ед-ов-и-щ-а з ме-то-ю збере-ження,-розвитк-у -та -ст-во-ре-ння конкур-ен-т-ни-х -перева-г-Таким чин-ом,-к-о-н-курен-то-сп-роможн-ість ха-р-ак-теризує можливість-п-і-д-пр-иє-м-ства і-с-ну-вати шляхом -а-да-пта-ції до-кр-и-зоутво-рюю-чих-факто-рі-в. - Для п-ро-гнозування-р-оз-в-итку пі-д-приємств-а -ро-з-ро-блено-мето-ди-к-у кількіс-ної-оці-нки його п-ар-а-ме-т-рі-в-– внут-рішнь-о-го--пот-енціал-у -пі-дп-риємст-ва-т-а інтен-сивності впл-ив-у -з-овніш-нь-ого середов-ищ-а. Вих-од-я-ч-и -з -т-ого, щ-о-ц-і параметри за-лежать -в-ід-мно-жини -кр-и-зо-у-творюю-чих-ф-а-к-торів, оцінк-у вну-т-рі-ш-ньо-го по-те-нц-іа-лу підприє-мст-ва-та с-тупінь-в-п-ли-в-у зовнішнь-ого се-р-ед-овища слід--ви-з-начати че-р-е-з -ін-тенсивн-і-ст-ь впливу-в-н-утріш-ні-х -та зов-н-ішніх--кризоу-тв-орю-юч-их-ф-ак-т-ор-і-в.

М-етоди-ка-оц-інки рів-ня -к-онкуре-н-то-сп-р-ом-о-жності-п-ідп-риємств-а базує-т-ься н-а таких р-ег-ла-менту-юч-их -полож-ен-ня-х

1. -

Ме-то-д оцінки -пок-азн-иків -у-д-и-наміці необхід-но--ви-к-ор-и-стовува-ти дл-я-в-и-значення-інте-н-сивно-сті тенденцій-змін.-У -цьому випадку я-к -ба-за в t-му п-еріоді -до-с-лі-дження в-ис-т-упа-є t – 1- й-п-еріод -ан-а-лі-зуа пр-иріст пок-аз-ника -в порі-внянні-з базо-вим ха-ра-к-те-ризує напр-ям ди-на-мі-к-и його -зм-іни.

2.

Визна-чення-внутрішнього -по-т-енц-іалу -підпр-иєм-ст-ва базується на методі оцін-к-и -по-ка-зників дл-я р-яду-однор-і-дн-и-х о-б’єкт-ів. В -цьо-му випадку базою-для порів-ня-н-ня--висту-п-ат-име -ет-ал-онне -пі-д-пр-иє-мство ki-, яке -оха-рактеризоване м-аксимал-ьн-и-ми-показ-никам-и в-д-ан-ій вибор-ці K={k-i},-а -рівень-потенціалу-ви-з-на-чається як с-ту-пінь набл-иж-е-нн-я-об’єкта--до--еталона.-

3.

Фактори,-щ-о-визначають інт-енс-ив-н-і-сть зов-ніш-ні-х -впл-ивів та -п-от-енціал-підпр-иє-мст-ва-поділяються -н-а -ф-актори-сти-м-улятор-и -т-а -фа-к-тори-дестимулятори в-зале-жн-ос-ті-в-і-д ха-ра-к-т-еристик ї-х -вп-л-иву на--конкурент-ос-п-ро-мо-жність підприємс-тва.

4.

Поділ ф-ак-торів -на стим-улятори-т-а-дестиму-л-ятори--до-зв-ол-яє виз-н-ач-ити ета-лон-розвитку--як-т-оч-ку евк-лід-ового--пр-осто-ру,-к-оо-рд-инатами я-ко-ї -є -максим-аль-ні зн-а-че-ння -фа-к-то-рі-в--ст-имулятор-ів та м-іні-мал-ьні з-нач-енн-я -фа-кторів-дестимулят-ор-ів.

При розробці-м-од-ел-і, по-кла-д-еної -в -осн-ову -м-е-тодики визн-ач-е-ння з-аг-рози фінанс-ової кр-из-и підп-риємст-ва-в-ра-хо-вані нижчеперелічені по-ложенн-я.

1.

О-дн-им з -най-більш -інформати-вни-х -т-а-вимірн-их -ін-дикаторів заг-рози кр-изи-на--підприєм-стві -є його фіна-нс-овий -ста-н.-

2.

В якості -п-ар-аме-трів, -що -да-ю-т-ь оцін-ку-фі-нансо-во-го-аспекта фун-кці-о-нуванн-я підпр-и-є-мс-тва, вик-ор-и-стано такі розд-іл-и-ч-астков-и-х -п-ок-а-зників: показники-р-е-нт-абель-но-сті, ефе-кт-и-вн-ості -у-пр-авління, -д-іл-ової -а-кт-и-вн-о-сті, -ринкової с-ті-й-кості, лікв-ід-но-с-ті

3.

Як -ба-зу--дл-я-розр-обк-и м-оделі--доц-ільно в-ик-орист-о-в-ув-ати ба-га-т-оф-акторне ре-гре-сі-йне рівня-н-ня.

4.

Р-оз-діли частк-ов-их--показн-иків-що-вист-уп-а-ют-ь як о-сн-ова -д-ля роз-ра-хунку-у-за-гал-ьненог-о показни-ка,-м-ают-ь ріноман-іт-ні--оди-ниці вим-ір-ю-ван-ня. Тому-необхід-н-о-стан-да-рт-из-увати часткові по-ка-з-ники, що аналізуються, -і-з -серднь-о-га-л-уз-ев-им-и:

, --

де-xij – -елементи-м-ат-р-иці ст-ан-д-ар-тизованих показник-ів; ai -– -елеме-нт-и матр-иці-значень показників, що аналізуються.-

5.

У кож-н-ом-у-розді-л-і-п-о-ка-зн-икам п-ри-с-во-юю-т-ьс-я ваго-ві знач-ення, -що--ха-ракте-ризують -зачущ--ість кожн-ог-о -в анал-із-і -конкре-тно-ї функціональної характерист-ик-и.

6.

Кож-е-н -р-оз-ді-л -показн-икі-в слід предста-вля-ти--у-вигляді звед-ен-ого з-ва-женого значення:

,

де бil -– з-ве-ден-і стан-да-р-т-изовані-значення по -i--му пі-дп-риємст-ву--та -l-му розділ-у показників-; -vj -– ваго-ве-з-нач-ен-ня j-г-о -показни-ка-що--ви-з-начає-ться екс-пе-рт-н-им шл-я-хом; Иl- – -мн-ожина н-омерів-по-ка-з-н-иків,-які в-ходят-ь в l-ий розділ показників.

7.

З урахуванням вищевикладених положень багатофакто-рна -мо-дель р-оз-рахунку-за-гр-оз-и фіна-нсової криз-и п-ід-п-р-иємства має вигл-я-д:-

i -= -лl- бi1- +--л lбi-- +-л- l-б-i- + л- -бi-- + л l-бi-,--

де Ki – -уз-агальне-н-ий--по-ка-зн-ик фін-ан-с-ового с-т-ан-у-i---го підпр-иєм-ства; бi1 – з-ве-дений ст-ан-д-ар-ти-зо-ваний -по-к-азник -ре-нтабел-ьн-о-ст-і-діяльності п-ід-приємст-в-а;--бi- -– -зведений-станда-р-ти-зований -по-к-азник ефектив-но-сті упр-а-вл-і-нн-я;-б-i3 – з-ве-д-ений с-т-ан-д-ар-тизован-ий -по-к-а-зник ділово-ї -активн-ост-і; бi- -–-з-ведений стан-да-рт-изований-по-ка-зни-к рин-ко-вої ст-ій-кості-; бi5 – з-вед-ени-й ста-нда-ртизо-ван-ий-показн-ик лі-кв-ідності -підприєм-с-тва-; -лl – вагові -зна-чення показників (l = 1,5).

Доцільність застосування моделі даного типу для визначення загрози фінансової кризи полягає в тому, що фінансовий стан підприємства ха-ра-к-те-ри-зу-єть-ся мно-жи-ною по-ка-з-ни-ків і тіль-ки їх по-єд-нан-ня дає то-ч-ний та до-сто-ві-р-ний ре-зуль-тат. Уве-ден-ня ко-ри-гу-ю-чих ко-е-фі-ці-є-н-тів на-діляє мо-де-ль такою вла-с-ти-вістю, як ада-п-ти-в-ні-с-ть -до під-при-ємств рі-з-ної га-лу-зе-вої при-на-ле-ж-но-с-ті.

8.

Зве-де-ним ста-н-да-р-ти-зо-ва-ним по-ка-з-ни-кам бil ем-пі-ри-ч-ним шля-хом ви-зна-ча-ють-ся по-пра-во-ч-ні ко-е-фі-ці-є-н-ти лl, що ха-ра-к-те-ри-зу-ють сту-пінь впли-ву ко-ж-но-го пока-з-ни-ка на кі-н-це-ву оці-н-ку в рі-з-но-ма-ні-т-них ви--ро-б-ни-чих га-лу-зях.

Од-ні-єю з клю-чо-вих про-блем в про-це-сі ефе-к-ти-в-но-го ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня є аде-к-ва-т-не про-гно-зу-ван-ня ста-нів під-при-єм-с-т-ва та те-н-де-н-цій йо-го роз-ви-т-ку. З ці-єю ме-тою в ди-се-р-та-ції за-про-по-но-ва-но ме-ха-ні-з-ми про-гно-зу-ван-ня роз-ви-т-ку кри-зо-во-го під-при-єм-с-т-ва.

Стрибкоподібна змі-на зна-чень ста-ну кри-зо-во-го під-при-єм-с-т-ва x, що від-бу-ва-єть-ся в ре-зуль-та-ті пла-в-ної змі-ни ке-ру-ю-чих па-ра-ме-т-рів y, z (y – внутрішній потенціал, z – зовнішні впливи), роз-гля-дається з по-зи-ції те-о-рії ка-та-с-т-роф. У відношенні до під-при-єм-с-т-ва, що зна-хо-дить-ся в умо-вах не-ста-бі-ль-но-го се-ре-до-ви-ща, це озна-чає, що певні не-га-ти-в-ні ім-пульси (зо-в-ні-ш-ні або вну-т-рі-шні) мо-жуть ви-кли-ка-ти гли-бо-ку кри-зу під-при-єм-с-т-ва.

Оскі-ль-ки між па-ра-ме-т-ра-ми x, y, z іс-нує об’-єк-ти-в-на за-ле-ж-ність, то її мо-ж-на пред-ста-ви-ти на по-ве-р-х-ні М у три-ви-мі-р-но-му про-с-то-рі з ко-ор-ди-на-та-ми (X,Y,Z). Про-е-к-ція за-ле-ж-но-с-ті ста-ну під-при-єм-с-т-ва від йо-го керуючих параметрів y, z бу-де ма-ти вид гра-фі-ч-но-го пред-ста-в-лен-ня ка-та-с-т-ро-фи ти-пу “збо-р-ка”, бо цей тип ка-та-с-т-ро-фи має мі-с-це у випадку на-яв-но-с-ті двох керуючих па-ра-ме-т-рів. При-йнято таку гі-по-те-зу щодо ха-ра-к-те-ру за-ле-ж-но-с-ті ста-ну під-приєм-с-т-ва від змін-них y і z: по-ве-р-х-ня ка-та-с-т-ро-фи ти-пу “збо-р-ка”, роз-та-шо-ва-на так, як це подано на рис. 5, за-до-ві-ль-но опи-сує яви-ща про-гно-зу-ван-ня сце-на-рі-їв роз-ви-т-ку кри-зо-во-го під-при-єм-с-т-ва в умо-вах се-ре-до-ви-ща, що транс-фо-р-му-є-ть-ся.

В розділі обгрунтовано, що в якості по-ка-з-ни-ка оці-н-ки вну-т-рі-ш-ньо-го по-те-н-ці-а-лу під-при-єм-с-т-ва до-ці-ль-но ви-ко-ри-с-то-ву-ва-ти по-ка-з-ник кон-ку-рен-то-сп-ро-мо-ж-но-с-ті. Ана-ліз ін-те-н-си-в-но-с-ті зо-в-ні-ш-ніх впли-вів на під-при-єм-с-т-во по-ви-нен проводитися екс-пе-р-т-ним шля-хом, ба-зу-ва-ти-ся на по-стій-но-му мо-ні-то-ри-н-гу зо-в-ні-ш-ньо-го се-ре-до-ви-ща та оці-ню-ва-ти-ся на ос-но-ві ре-зуль-та-тів зіс-та-в-лен-ня їх збу-джень з по-ка-з-ни-ка-ми ді-я-ль-но-с-ті під-при-єм-с-т-ва.--

Рис. 5-М-одель п-і-дп-р-иєм-ст-ва--в -простор-і-“-в-нутрішн-ій потенціал – з-овнішн-і вплив-и – стан-”

Ви-зна-чен-ня мо-ж-ли-вих ста-нів під-при-ємств в умо-вах кри-зи мо-же ба-зу-ва-ти-ся на уза-галь-не-них оці-н-ках екс-пе-р-тів, на від-сте-жен-ні ди-на-мі-ки йо-го роз-ви-т-ку, про-гно-зах ево-лю-ції се-ре-до-ви-ща. Для подолання недоліків, пов’язаних з суб’єктивністю оцінок вказаних методів, в дисертації розроблено ме-ха-ні-з-м про-гно-зу-ван-ня сце-на-рі-їв роз-ви-т-ку ста-ну під-при-єм-с-т-ва на ос-но-ві за-сто-су-ван-ня те-о-рії ма-р-ків-сь-ких ви-па-д-ко-вих про-це-сів для опи-су мо-де-лі під-при-єм-с-т-ва, яка б до-зво-ли-ла об’єк-ти-в-но оці-ню-ва-ти імовірність то-го, що об’-єкт до-слі-джен-ня зна-хо-дить-ся в то-му чи ін-шо-му ста-ні.

В-к-о-ж-ен мо-мент ч-ас-у -t -підприє-мс-тво може -знаходитись в одному із-стані-в Hi(t)- i і з -пл-ином ч-асу пер-еходити з о-д-ног-о -ст-ану в -ін-ший. -Дл-я марківсь-кого процесу -перехід-із ста-ну Hi(t) в деякий момент -ча-су в с-тан Hj(tt -за -промі-жо-к часу t -ви-з-на-ч-ається перехідною імовірн-іс-т-ю -pi(t), -а -pi(t)) -характери-зує-ім-овірність-того, -що-дос-ліджуван-ий об’єкт зна-хо-д-иться -в -стані -Hi-(t)-. Відносно п-роце--сів ан-ти-кри-з-о-вого у-п-равлінн-н-я п-ід-приємством мо-жн-а-с-т-вердж-увати, -що-ці-імовір-но-ст-і-будут-ь-відо-бра-жати -к-і-льк-і-с-ну оцін-ку--загрози -банкрутств-а (-ім-о-в-ірніс-ть тог-о,-щ-о під-приєм-с-тво буд-е знахо-ди-т-ись на-певній ста-ді-ї р-озвит-ку-кризи)

Д-ля-ви-рішенн-я -за-дачі -пр-о-гнозув-ання сц-ена-рі-ї-в-розв-ит-ку стан-ів-п-ідп-риємс-тва-авторо-м -пропонує-ть-ся -такий алг-о-ри-тм моделювання.

1.

Зад-ається -мно-жи-н-а-можливих ст-ан-і-в -пі-дп-риємства--Hi-, -що-харак-теризують-сп-рогноз-овані -ет-а-пи та те-нд-ен-ц-ії--його роз-ви-тку у від-пов-ід-нос-ті до -ум-ов, що накл-а-даю-ться с-ер-едовищ-ем,-т-а в-имог п-ро-цес-у прог-но-з-ування

2. -

Визначают-ьс-я о-ціноч-ні--кр-ит-е-рі-ї та -з-ад-аються-харак-тер-ис-т-и-ки кожно-го-стану-підп-р-иє-мства

3. -

Вс-тановлюються м-ож-ливі переход-и -v-ij- м-іж-ст-анами--Hi-, що -ха-р-ак-т-ер-и-зу-ються певними-інтен-си-вн-остя-ми, де-i – номер-попер-едн-ь-ог-о стан-у, j –-но-ме-р наступ-но-г-о -с-та-н-у.

4.

Виз-н-ач-а-ються -ін-те-нсивнос-ті -ко-н-к-ретних перехо-ді-в -підпри-єм-ства vij -мі-ж-за-да-н-ими с-танами H-i.-І-нт-енсивн-ос-т-і -можуть -оц-ін-юв-ат-ис-я експер-та-ми, ро-зр-а-хо-вува-тис-я на ос-нов-і -ст-атист-ич-них-да-ни-х-в-из-начат-ис-я -логіко--ім-ові-рнісн-и-ми-мето-да-ми-

5.

Фо-рмуєть-с-я система ди-фе-ренційни-х--рі-вн-янь, -щ-о -описують-с-пр-ое-ктова-ну систе-м-у. -В загальн-ому--вигляд-і рівняння має наст-уп-ни-й вигл-яд-

.

Виконується р-озраху-но-к п-ерехі-д-ни-х імов-ір-но-с-тей мі-ж -ст-а-нам-и шлях-о-м вирішен-ня си-ст-ем-и від-повід-ни-х-д-иф-ер-ен-ційних-р-і-внянь. Да-н-а ве-личина-бу-де-характеризувати -ім-овірні-сть зна-х-одженн-я -підпр-иємства-в тому ч-и і-ншо-му-стані в-певний пері-од-часу.-

К-ри-зове -пі-дп-ри-ємство -в умов-а-х -нестабільного о-то-чую-чого с-ер-ед-овища пред-ставляє собою-с-истему,-д-ля--якої н-еоб-хідно ро-зро-бити -та-ре-ал-ізувати-с-т-ратегічні про-гра-м-и а-нтикри-зо-вого р-о-зв-итку. В да-н-ій-систе-мі вид-іляют-ься кл-юч-ові-фак-тори, що-сп-ричинили--кр-из-у,-тому -ме-то-ю-антикризо-во-го-уп-равлі-нн-я -є-нейтра-лізація-н-е-га-тивних-т-а стимулю-ва-н-н-я -по-з-итивн-и-х з них. Впливати н-а кри-зо-у-тв-орюючі факт-ори, зм-ін-ю-вати їх ст-ан-та -характ-ер-истики-с-л-ід--шляхом розро-бк-и та вп-р-ов-ад-ж-ення мно-жини еле-ментар-ни-х заход-ів-реалі-зую-чи--т-им сам-им процес-ан-тикриз-ов-ого ро-зв-итк-у пі-дприєм-ст-в-а. Отж-е, -уп-р-а-вління-п-ро-цес-ом ант-икризо-во-го розвитку підприє-мс-т-ва-відбуває-ть-ся шляхо-м -вибор-у а-ль-тернат-ивних зах-од-ів. Мно-жин-а цілесп-рям-ованих-з-а-ходів -буд-е--складат-и -ан-тикриз-о-ву-пр-ограму -ро-зв-и-тку пі-дп-риє-мс-тва.

Те-хно-логія -фо-р-муванн-я с-тр-а-т-егічної а-нт-икризо-во-ї прог-ра-м-и -ро-з-витку -пі-д-приємс-тва на-о-сн-ові множ-ини-а-л-ьт-е-рнатив-них зах-од-ів -с-кл-а-дається з по-с-лідовн-ості ет-ап-івмоніт-о-ринг -зов-ні-ш-нь-о-го та в-нутріш-нь-о-г-о -се-р-едовищ-а-оцінка інтенси-вн-о-сті вп-л-ив-у кризоу-тво-рюючих -фак-то-рів-; аналі-з існу-юч-о-ї-с-ис-т-ем-и-у-п-ра-вління;--пр-ог-ноз-уванн-я вплив-у к-риз-оутво-р-юючих факт-ор-ів; формулю-ва-н-ня-за-дач, визн-аче-ння в-и-мог-д-о -заходів,-що-розро-б-ля-ют-ься,-та прогр-ами антик-р-изовог-о управ-лі-ння; -фо-р-му-люванн-я -або-в-ибір -з -банку д-а-н-их-множин-и припуст-им-их антикр-из-ов-и-х захо-ді-в; реалі-зація -пр-оце-су від-бо-ру альтерн-ат-ивних-з-а-хо-д-ів; анал-із-відібрани-х -за-ходів-за ступенем су-міс-ності -із -заг-ально-ю-с-тр-а-тегіє-ю-а-нт-икризо-во-ї про-грами;-в-изначення-можлив-о-ст-і-р-еаліза-ції-а-н-т-икризо-ви-х -заходів- -в умовах -к-он-к-ре-т-ного пі-дп-риє-мства,-поперед-ня--оц-ін-к-а їх е-фе-ктивності-; о-б’єдн-ан-ня -мн-ож-ини альт-е-рнатив-них-з-а-х-одів в про-г-раму ант-икр-из-ов-ог-о розв-ит-ку підп-ри-єм-с-тва.

Ефект-ив-ність -за-пр-опонов-ани-х--мо-де-лей та меха-ніз-мів проіл-юс-тровано на прик-ладі-ї-х застосування у -ВА-Т “Дзви-ня-цький -лісокомбінат”. У результа-ті-ре-ал-із-а-ці-ї проц-ед-ур-и сана-ції, в рамках якої була розроблена антикризова програма на основі запропонованих моделей,-п-о-к-ращило-с-я -фінанс-ово-в-ир-обн-иче станови-ще підп-ри-ємст-в-а, зо-кр-е-ма спос-те-р-ігається зростання обсягів ви-ро-бн-ицтва -п-ро-д-у-кції р-и-с. 6).

Рис. 6. Дин-ам-іка об-сягів-в-ир-обниц-тва-това-р-но-ї -продукц-ії--у -ВАТ “Д-зв-иняцький лісокомбінат”--

У розд-іл-і п-ро-ан-алізован-о п-итання-ре-ал-і-з-ації розр-об-лених--моделей-та-механізм-ів-анти-кризового -управ-ління п-ідп-ри-ємством-н-а основі -с-ис-те-м під-тр-им-ки пр-и-йняття -ріш-е-нь. З -ці-єю-мето-ю розглян-ут-о п-ри-нц-ипи та о-соб-ливості -по-будов-и-сис-тем під-тр-им-ки при-йняття-р-і-шень в--ан-тикриз-ово-м-у упра-вл-ін-ні; о-писано ре-ал-іза-цію прототипу систем-и п-і-дтримки-пр-ий-н-я-ття ріш-ень-з анти-кризов-ог-о управлі-нн-я-п-ід-приєм-ст-во-м.-

ВИСНО-ВКИ--

Підпр-иємство -в-сучас-них--у-мовах--сере-довищ-а, яке ди-намічно змінююється, являє собою -ск-л-адну к-ом-п-лексну сис-тем-у-в які-й -з’-являєт-ьс-я-нове б-ачення к-ризи: при-р-оз-в-итку е-лементам-н-е -обов’я-зк-о-во дося-гати критич-них-з-н-а-чень,-жоден-і-з -па-раметрів-може -н-е-д-осягат-и -кри-тичних-з-начень,-але-підпр-иє-мс-тво-може-знах-оди-ти-ся-в кризі.-Гостр-от-а -протіканн-я кризов-их-п-роцесів посил-ю-єт-ься-т-имщо во-ни про-ті-ка-ют-ь на -фо-ні -га-л-уз-е-вих--і-м-ак-роекономіч-н-их-криз. У дисертації доведено, що запобігання та нейтралізація даних проблем можливі завдяки в-п-ров-а-д-женню-тех-нологій-ан-тикризо-во-го управл-ін-ня з використанням економіко-математичних моделей.

Дисертаційні дослідження дозволили зробити такі висновки:

1.

Проведене дослідження поняття “антикризове управління” дозволило окреслити проблематику, що підлягає вирішенню, визначити його цілі та задачі, особливості реалізації в умовах вітчизняної екноміки, з’язувати причини виникнення кризи та здійснити їх класифікацію.

2.

Розроблена концепція антикризового розвитку підприємства представляє собою послідовність положень, щодо переходу системи антикризового управління від економіко-лінгвістичного опису до економіко-математичного вигляду, який ба-зу-єть-ся на ком-пле-к-сі вза-є-мо-по-в’я-за-них мо-де-лей зовнішнього і внутрішнього контурів управління, що до-зво-ля-ють ви-рі-шу-ва-ти сла-бо-фо-р-ма-лі-зо-ва-ні за-да-чі управ-лін-ня роз-ви-т-ком під-при-єм-с-тва.

3.

Розроблена структурно-функціональна модель, що містить засоби аналізу, діагностики, прогнозування та прийняття управлінських рішень, представляє собою схему внутрішньокорпоративного управління підприємством, призначену для формування функціональних антикризових стратегій.

4.

Розроблена модель зовнішнього контуру антикризового управління підприємством є структурованим представленням законодавчих актів про банкрутство. Вона дозволяє формалізувати процеси реалізації зовнішніх впливів на підприємство під час виведення його з кризи.

5.

Розроблені методики оцінки загрози фінансової кризи підприємства, рівня його конкурентоспроможності, моделі прогнозування зміни стану підприємства та сценаріїв розвитку подій, відповідно мають адаптивні властивості, базуються на відстеженні множини кризоутворюючих факторів, враховують інтенсивність впливу зовнішнього середовища та наслідки управлінських рішень. Загалом вони представляють потужний інструментарій діагностики та прогнозування розвитку підприємства.

6.

Сформульована технологія розробки антикризової програми представляє собою інструментарій для генерації та підбору найбільш актуальних антикризових заходів, що мають характеристики комплексності, цілеспрямованості, ефективності та спрямовані на нейтралізацію кризоутворюючих факторів.

7.

Розроблена система моделей може бути покладена в основу відповідних баз моделей та баз знань систем підтримки прийняття рішень з антикризового управління підприємством.

Та-ким чи-ном, у ди-се-р-та-ції кон-це-п-ту-а-ль-но, а та-кож прак-ти-ч-ни-ми ме-то-ди-ка-ми та мо-де-ля-ми пред-ста-в-ле-но весь про-цес ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня з то-ч-ки зо-ру мо-де-ль-но-го під-хо-ду. Ви-ко-ри-с-тан-ня за-про-по-но-ва-них роз-ро-бок при управ-лін-ні ві-т-чи-з-ня-ни-ми під-при-єм-с-т-ва-ми до-зво-лить об-гру-н-то-ва-но формувати управ-лін-сь-кі рі-шен-ня, зменшити ступінь невизначеності та знизити ризик в процесі їх прийняття, ефе-к-ти-в-но за-по-бі-га-ти ви-ни-к-нен-ню кри-зо-вих си-ту-а-цій, здій-сню-ва-ти ці-ле-с-п-ря-мо--ва-не ви-ве-ден-ня під-при-ємств із ста-ну ста-г-на-ці-ї.

СПИ-СОК ОПУ-Б-ЛІ-КО-ВА-НИХ РО-БІТ ЗА ТЕ-МОЮ ДИ-СЕ-Р-ТА-ЦІЇ

1.

Пу-ш-карь А.-И., Три-дед А.Н., Ко-лос А.Л. Ан-ти-кри-зи-с-ное управ-ле-ние: мо-де-ли, стра-те-гии, ме-ха-ни-з-мы: Научное издание. – Харьков: ООО “Модель Всесвіту”, 2001. – 452 с.

2.

Пу-ш-карь А.-И., Ко-ло-с А.Л. Мо-де-ли-ро-ва-ние в си-с-те-мах по-дде-р-ж-ки ре-ше-ний ан-ти-кри-зи-с-но-го управ-ле-ния пред-при-я-ти-ем // Ві-с-ник ХДЕ-У. – 1999. – №2(10). – С.89-93.

3.

Пу-ш-карь А.-И., Ко-лос А.Л. Мо-дель за-ко-но-да-те-ль-с-т-ва о ба-н-к-рот-с-т-ве в ме-ха-ни-з-ме ан-ти-кри-зи-с-но-го управ-ле-ния пред-при-я-ти-ем // Ві-с-ник ХДЕ-У. – 1999. – №3(11). – С.55-60.

4.

Ко-лос А.Л., Пу-ш-карь А.-И. Кон-це-п-ция фо-р-ми-ро-ва-ния си-с-те-мы мо-де-лей анти-кри-зи-с-но-го управ-ле-ния про-и-з-вод-с-т-вен-но--эко-но-ми-че-с-ки-ми си-с-те-ма-ми // Ві-с-ник ХДЕ-У. – 1999. – №4(12). – С.71-75.

5.

Пу-ш-карь А.-И., Ко-лос А.Л. Фо-р-ми-ро-ва-ние ан-ти-кри-зи-с-ной стра-те-гии ра-з-ви-тия пред-при-я-тия // Ві-с-ник ХДЕ-У. – 2000. – №1(13). – С.47-51.

6.

Ко-лос А.Л., Пу-тя-тін Ю.О., Пу-ш-кар О.І. Стру-к-ту-ра ком-пле-к-су за-дач ан-ти-кри-зового управ-лін-ня // Ве-с-т-ник Ха-рь-ко-в-с-ко-го го-су-дар-с-т-вен-но-го по-ли-те-х-ни-че-с-ко-го уни-ве-р-си-те-та. Серия “Ис-с-ле-до-ва-ние и оп-ти-ми-за-ция эко-но-ми-че-с-ких про-цес-сов”. – 1998. – №1. – Вып.19. – Ч.2. – С.55-60.

7.

Ко-лос А.Л. Сра-в-ни-те-ль-ный ана-лиз ме-ха-ни-з-мов ан-ти-кри-зи-с-но-го управ-ле-ния // Ве-с-т-ник Ха-рь-ко-в-с-ко-го го-су-дар-с-т-вен-но-го по-ли-те-х-ни-че-с-ко-го уни-ве-р-си-те-та. Серия “Тех-ни-че-с-кий про-гре-сс и эф-фе-к-ти-в-ность про-и-з-вод-с-т-ва”. – 1999. – №27. – С.58-63.

8.

Ко-лос А.Л. Кла-с-си-фи-ка-ция ан-ти-кри-зи-с-ных ме-ро-п-ри-я-тий и ме-то-ды при-ня-тия ре-ше-ний по их от-бо-ру// Ві-с-ник Ха-р-кі-в-сь-ко-го на-ці-о-на-ль-но-го уні-ве-р-си-те-ту. Серія “Ак-ту-а-ль-ні про-бле-ми сучасної науки в дослідженнях мо-ло-дих вче-них м.Ха-р-ко-ва”. – 2000. – №456. – Ч.1. – С.232-235.

9.

Пу-ш-карь А.-И., Ко-лос А.Л. Про-гно-зи-ро-ва-ние ра-з-ви-тия кри-зи-с-но-го пред-при-я-тия на ос-но-ве ме-то-дов те-о-рии ка-та-с-т-роф // Ве-с-т-ник Ха-рь-ко-в-с-ко-го го-су-дар-с-т-вен-но-го по-ли-те-х-ни-че-с-ко-го уни-ве-р-си-те-та. Серия “Тех-ни-че-с-кий про-гре-сс и эф-фе-к-ти-в-ность про-и-з-вод-с-т-ва”. – 2000. – №91. – С.92-95.

10.

Пу-ш-карь А.-И., Три-дед А.Н., Ко-лос А.Л. Мо-де-ли ан-ти-кри-зи-с-но-го управ-ле-ния в усло-ви-ях транс-фо-р-ми-ру-ю-щей-ся эко-но-ми-ки // Ре-гі-о-на-ль-ні пе-р-с-пе-к-ти-ви. – 1998. – №2(3). – С.37-41.

11.

Пу-ш-карь А.-И., Ко-лос А.Л. Мо-де-ли-ро-ва-ние про-цес-сов управ-ле-ния пе-р-со-на-лом кри-зи-с-но-го пред-при-я-тия // Еко-но-м-ка працi: Зб. на-у-к. пр. Ви-п.3. – Хме-ль-ни-ць-кий: Технологічний університет Поділля; НВП “Е-в-ри-ка” ТОВ, 1999. – С.137-140.

12.

Пу-ш-карь А.-И., Ко-лос А.Л. Учет фа-к-то-ра ри-с-ка в мо-де-ли-ро-ва-нии ан-ти-кри-зи-с-ных ме-ро-п-ри-я-тий // Проблеми економічного ризику: аналіз та управління: Зб. наук. праць за ма-те-рі-а-лами Пе-ршої Все-ук-раї-н-сь-кої на-у-ково--пра-к-ти-чної кон-фе-ре-н-ції (26-28 жовтня 1998 р.). – К.: КНЕУ, 1998. – С.64-65.

13.

Пу-ш-кар О.І., Ко-лос А.Л. Підтримка рішень в системах антикризового управління підприємствами // Ученые записки Симферопольского государственного университета. Спецвыпуск журнала: Сб. трудов междунар. научн.-практ. конф. “При-бо-ро-с-т-ро-е-ние 98”. – Винница - Сим-фе-ро-поль: Б.и., 1998. – С.11-14.

14.

Пу-ш-карь А.-И., Ко-лос А.Л. Мо-де-ли-ро-ва-ние ан-ти-кри-зи-с-ных стра-те-гий раз-ви-тия пред-при-я-тий // Матеріали V Мі-ж-нар. на-ук.--пра-к-т. кон-ф. “Управління організацією: діагностика, стратегія, ефективність”, 8-9 квітня 1999р., Ч.1. – Київ - Трускавець - Дрогобич: КНЕУ, НТУУ “КПІ”, ДДПУ, 1999. – С.24-25.

15.

Ко-лос А.Л., Ре-п-ка Д.А. Ме-с-то и роль ор-га-ни-за-ци-он-ной куль-ту-ры в ан-ти-кри-зи-с-ном управ-ле-нии пред-при-я-ти-ем // Труды филиала МГТУ им. Н.Э.Баумана в г.Калуге. Специальный выпуск: Ма-те-ри-а-лы Ме-ж-ду-на-р. на-у-чн.-практ. конференции “При-бо-ро-с-т-ро-е-ние 99” (г.Ялта, 20-25 сент. 1999 г.). – Ка-лу-га: Изд--во Н. Бо-ч-ка-ре-вой, 1999. – С.8-11.

16.

Ко-лос А.Л., Бра-т-ке-вич В.В. Ме-ха-низм про-гно-зи-ро-ва-ния со-с-то-я-ний пред-при-я-тия в усло-ви-ях кри-зи-са // Труды филиала МГТУ им. Н.Э.Баумана в г.Калуге. Специальный выпуск: Ма-те-ри-а-лы Ме-ж-ду-на-родного сим-позиума “На-у-ка и пред-при-ни-ма-те-ль-с-т-во” (г.Трускавец, 14-19 февр. 2000 г.). – Ка-лу-га: Изд--во Н. Бо-ч-ка-ре-вой, 2000. – С.115-118.

Ко-лос А.Л. Мо-де-лю-ван-ня про-це-сів ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня під-при-єм-ст-вом. – Ру-ко-пис.

Ди-се-р-та-ція на здо-бут-тя на-у-ко-во-го сту-пе-ня ка-н-ди-да-та еко-но-мі-ч-них на-ук за спе-ці-а-ль-ні-с-тю 08.03.02 – еко-но-мі-ко--ма-те-ма-ти-ч-не мо-де-лю-ван-ня. – Ха-р-ків-сь-кий дер-жа-в-ний еко-но-мі-ч-ний уні-вер-си-тет, Ха-р-ків, 2002.

Ди-се-р-та-цію при-свя-че-но до-слі-джен-ню пи-тань ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня під-при-єм-с-т-вом, роз-ро-б-ці ком-пле-к-су вза-є-мо-по-в’я-за-них еко-но-мі-ко--ма-те-ма-ти-ч-них мо-де-лей фо-р-му-ван-ня про-грам ан-ти-кри-зо-во-го роз-ви-т-ку та під-три-м-ки від-по-ві-д-них управ-лін-сь-ких рі-шень. У ме-жах да-но-го до-слі-джен-ня: проаналізовано проблему ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня під-при-єм-с-т-вом; про-ана-лі-зо-ва-но іс-ну-ю-чі ме-то-ди-ки ви-зна-чен-ня за-гро-зи кри-зи; роз-ро-б-ле-но кон-це-п-цію мо-де-лю-ван-ня ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня; ви-ді-ле-но зо-в-ні-ш-ній та вну-т-рі-шній ко-н-ту-ри управ-лін-ня; роз-ро-б-ле-но мо-дель вну-т-рі-ш-ньо-ко-р-по-ра-ти-в-но-го ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня та мо-дель зо-в-ні-ш-ньо-го кон-ту-ра ан-ти-кри-зо-во-го управ-лін-ня; роз-ро-б-ле-но ме-то-ди-ки оці-н-ки стій-ко-с-ті під-при-єм-с-т-ва та мо-де-лі прогно-зу-ван-ня йо-го роз-ви-т-ку в умо-вах не-ста-бі-ль-но-го зо-в-ні-ш-ньо-го та вну-т-рі-ш-ньо-го се-ре-до-ви-щ; ви-зна-че-но тех-но-ло-гію фо-р-му-ван-ня ан-ти-кри-зо-вої про-гра-ми роз-ви-т-ку під-при-єм-с-т-ва; ре-а-лі-зо-ва-но роз-ро-б-ле-ні ме-то-ди-ки та мо-де-лі в се-ре-до-ви-щі но-вих ін-фо-р-ма-цій-них тех-но-ло-гій у ви-гля-ді від-по-ві-д-них си-с-тем під-три-м-ки при-йн-ят-тя рі-шень.

Клю-чо-ві сло-ва: ан-ти-кри-зо-ве управ-лін-ня, концепція мо-де-лю-ван-ня, ба-н-к-рут-с-т-во, кри-зо-у-т-во-рю-ю-чі фа-к-то-ри, ко-н-тур управ-лін-ня, тех-но-ло-гія, ме-ха-нізм, за-хо-ди, си-с-те-ми під-три-м-ки при-йн-ят-тя рі-шень.

Ко-лос А.Л. Мо-де-ли-ро-ва-ние про-цес-сов ан-ти-кри-зи-с-но-го управ-ле-ния пред-при-я-ти-ем. – Ру-ко-пись.

Ди-с-се-р-та-ция на со-и-с-ка-ние -у-ченой сте-пе-ни ка-н-ди-да-та эко-но-ми-чес-ких на-ук по спе-ци-а-ль-но-с-ти 08.03.02 – эко-но-ми-ко--ма-те-ма-ти-че-с-кое мо-де-ли-ро-ва-ни-е. – Ха-рь-ко-в-ский го-су-дар-с-т-вен-ный эко-но-ми-че-с-кий уни-ве-р-си-тет, Ха-рь-ков, 2002.

Ди-с-се-р-та-ция по-свя-ще-на ис-с-ле-до-ва-нию во-п-ро-сов ан-ти-кри-зи-с-но-го управ-ле-ния пред-при-я-ти-ем, ра-з-ра-бо-т-ке ком-пле-к-са вза-и-мо-с-вя-зан-ных эко-но-ми-ко--ма-те-ма-ти-че-с-ких мо-де-лей фо-р-ми-ро-ва-ния про-грамм ан-ти-кри-зи-с-но-го ра-з-ви-тия и по-дде-р-ж-ки со-о-т-вет-с-т-ву-ю-щих управ-ле-н-че-с-ких ре-ше-ний.

Проблемы массового банкротства и стагнации отечественных предприятий свидетельствуют об актуальности применения механизмов антикризисного менеджмента в процессах управления развитием предприятий. Кризисные условия экономики предъявляют более жесткие требования к системе антикризисного управления по сравнению с традиционными системами менеджмента. Это обуславливает необходимость модельного подхода к антикризисному управлению развитием предприятий на основе комплексного использования методов и средств кибернетики, экономико-математического моделирования, результатов исследований по антикризисному менеджменту и новых информационных технологий.

В ра-м-ках дан-но-го ис-с-ле-до-ва-ния: проанализирована проблема ан-ти-кри-зи-с-но-го управ-ле-ния пред-при-я-ти-ем; про-ана-ли-зи-ро-ва-ны су-ще-с-т-ву-ю-щие ме-то-ди-ки опре-де-ле-ния угро-зы кри-зи-са; ра-з-ра-бо-та-на кон-це-п-ция мо-де-ли-ро-ва-ния ан-ти-кри-зи-с-но-го управ-ле-ния; вы-де-ле-ны вне-ш-ний и вну-т-рен-ний ко-н-ту-ры управ-ле-ния; ра-з-ра-бо-та-ны мо-дель вну-т-ри-ко-р-по-ра-ти-в-но-го ан-ти-кри-зи-с-но-го управ-ле-ния и мо-дель вне-ш-не-го кон-ту-ра ан-ти-кри-зи-с-но-го управ-ле-ния; ра-з-ра-бо-та-ны ме-то-ди-ки оце-н-ки устой-чи-во-с-ти пред-при-я-тия и мо-де-ли про-гно-зи-ро-ва-ния его ра-з-ви-тия в усло-ви-ях не-ста-би-ль-ной вне-ш-ней и вну-т-рен-ней сре-ды; опре-де-ле-на тех-но-ло-гию фо-р-ми-ро-ва-ния ан-ти-кри-зи-с-ной про-гра-м-мы ра-з-ви-тия пред-при-я-тия; ра-з-ра-бо-тан-ные ме-то-ди-ки и мо-де-ли ре-а-ли-зо-ва-ны в сре-де но-вых ин-фо-р-ма-ци-он-ных тех-но-ло-гий в ви-де со-о-т-вет-с-т-ву-ю-щих си-с-тем по-дде-р-ж-ки при-ня-тия ре-ше-ний.

В диссертации представлена система моделей, которая охватывает все этапы антикризисного управления предприятием, отражает недостаточно освещенные и мало исследованные в экономической кибернетике подходы, методы и механизмы. Ключевые модели из представленного комплекса детально разработаны и описаны, представляя собой инструментарий перехода к решению слабоформализованных задач управления с помощью НИТ.

Предложенные в диссертации подходы по использованию инструментария экономико-математического моделирования, стратегического управления развитием, активное привлечение информационных ресурсов позволят выйти менеджерам на качественно новый уровень решения проблем антикризисного управления предприятиями.

Клю-че-вые сло-ва: ан-ти-кри-зи-с-ное управ-ле-ние, концепция мо-де-ли-ро-ва-ния, ба-н-к-рот-с-т-во, кри-зи-со-о-б-ра-зу-ю-щие фа-к-то-ры, ко-н-тур управ-ле-ния, тех-но-ло-гия, ме-ха-низм, ме-ро-п-ри-я-тия, си-с-те-мы по-дде-р-ж-ки при-ня-тия ре-ше-ний.

Kolos A.L. Modeling of the Anti-crisis Management of Business. – Manuscript.

The dissertation for the scientific degree of the candidate of Economical Sciences on the specialty 08.03.02 – economic-mathematical modeling. – Kharkiv State University of Economics, Kharkiv, 2002.

The dissertation is dedicated to the research of the problem of the anti-crisis management of business, elaboration of the complex of interrelated economic- mathematical models aimed to form programmes of anti-crisis development and support of the corresponding managerial decisions.

Within the present research: the concept of anti-crisis management has been studied; the existing methods of crisis threat determination have been analysed; the modeling concept of anti-crisis management has been worked out; the internal and external margins of management have been outlined; the model of intracorporate anti-crisis management and the external margin model of anti-crisis management have been worked out; the business steadiness evaluation techniques and models of prognostication of its development under the unstable conditions of external and internal environment have been elaborated; the programme forming technique of anti-crisis development of business has been determined; the methods and models by means of information technologies as corresponding decision support system have been put into effect.

Key words: anti-crisis management, concept modeling, bankruptcy, crisis forming factors, margin of management, technique, device, measures, decision support system.