У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ФІНАНСОВИЙ ІНСТИТУТ

ПРИ МІНІСТЕРСТВІ ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

КЛЮСКО ЛІДІЯ АНТОНІВНА

УДК 336.71.003.2

ФІНАНСОВА СТІЙКІСТЬ КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ, МЕТОДИ

ЇЇ ОЦІНКИ ТА ЗМІЦНЕННЯ

Спеціальність 08.04.01. – Фінанси, грошовий обіг і кредит

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2002

Дисертацією є рукопис

Робота виконана у Науково-дослідному фінансовому інституті при Міністерстві фінансів України.

Науковий керівник кандидат економічних наук

Карчева Ганна Тимофіївна,

Національний банк України, начальник

Управління економічного аналізу та звітності

генерального департаменту банківського нагляду

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор Мороз Анатолій

Миколайович, Київський національний економічний

університет Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри банківської справи;

кандидат економічних наук, доцент Раєвська Тетяна

Олександрівна, Фонд гарантування вкладів фізичних

осіб, начальник відділу економічного аналізу та

поточного моніторингу банків

Провідна установа Українська академія банківської справи Національного

банку України, кафедра фінансів.

Захист відбудеться 3 липня 2002 р. о 14 год.00 хв. на засіданні спеціалізованої вченої ради К.26.853.01 у Науково-дослідному фінансовому інституті при Міністерстві фінансів України за адресою: 01103, м. Київ, бул. Дружби народів, 28

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Науково-дослідного фінансового інституту при Міністерстві фінансів України за адресою: 01103, м. Київ, бул. Дружби народів, 28

Автореферат розісланий 1 червня 2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук, доцент І.І.Гейдор

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Стабільно функціонуюча банківська система є запорукою фінансової стійкості держави. Вона здатна акумулювати значні фінансові ресурси і забезпечити перелив капіталів між різними секторами народного господарства, сприяючи цим активізації інвестиційної діяльності в країні, економічному зростанню суспільства і підвищення добробуту народу.

На сучасному етапі економічного розвитку в Україні значної актуальності набувають питання залучення внутрішніх та зовнішніх інвестицій, стримування відтоку вітчизняних капіталів за кордон, відновлення матеріального виробництва та економічного зростання країни, вирішення яких неможливе без фінансово стійкого банківського сектора економіки. У зв’язку з цим банки мають виконувати роль “локомотиву реформ”. Однак гальмування процесу ринкових перетворень економіки, невпорядкованість і нестабільність законодавства, серйозні недоліки в діяльності вітчизняних комерційних банків у сфері кредитування та розрахунків, захоплення спекулятивними операціями та збагачення за рахунок інфляції призвело до нестійкого фінансового стану і навіть до банкрутства багатьох з них. Вітчизняна банківська система виявилась непристосованою до ринкових умов і має потенційні ризики дестабілізації. Це обумовлює необхідність розв’язання проблем забезпечення фінансової стійкості комерційних банків і визначення методів її подальшого зміцнення. Проте у вітчизняній літературі та наукових розробках вказані проблеми залишаються недостатньо дослідженими, що стримує виконання практичних завдань щодо стабілізації і розвитку комерційних банків і банківської системи України в цілому.

Основні засади функціонування комерційних банків та проблеми забезпечення їх фінансової стійкості у ринкових умовах досліджуються такими зарубіжними вченими як: Р. Бернд, Е. Дж. Долан, Р. Л. Міллер, П. С. Роуз, Дж. Ф. Сінкі (мол.), Д. Стоун, П. Умлсон, С. Хьюс, Д. Ван-Хуз. У тому числі таких російських вчених. як С. Андрюшин, Л. Бєлих, Е. Василишен, С.Ковальов, В. Кромонов, О.Лаврушин, О.Ширінська, М. Ямпольський та інші. В їх роботах висвітлено, теоретичні основи фінансової стійкості комерційних банків, визначені її показники, критерії оцінки та способи забезпечення, а також обгрунтовано особливості управління фінансовою стійкістю банків з метою зміцнення їх позицій на ринку в умовах конкуренції.

Проблемам аналізу фінансової стійкості комерційних банків, а також визначенню факторів її забезпечення, таких як дохідність. прибутковість та достатність капіталу, присвячені наукові праці таких українських вченихю.як І. Волошин, О. Дзюблюк, О. Заруба, Г. Карчева, А. Кочетков, А. Мороз, А Мазаракі, В. Науменко, М. Пуховкіна, К. Раєвський, М. Савлук, Л. Свистун, С. Халява, Н. Шелудько, Р. Шіллер, О. Шматов, Н. Шульга та інші.

Разом з тим, в Україні недостатньо досліджено методи забезпечення фінансової стійкості банків, не існує єдиної методики її оцінки, а також не розроблено рекомендацій щодо основних напрямів її зміцнення на сучасному етапі економічного розвитку. Зазначене обумовлює актуальність теми дисертаційної роботи, її мету і задачі.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана як складова наукової проблематики Науково-дослідного фінансового інституту при Міністерстві фінансів України з 1997 по 2001 рр., зокрема тем: “Проблеми та основні шляхи зміцнення фінансів суб’єктів господарювання”, номер державної реєстрації 0101U007373 (автором подані пропозиції щодо вирішення проблем зміцнення фінансової стійкості комерційних банків в Україні); “Шляхи розвитку оподаткування в Україні”, номер державної реєстрації 0198U004311 (автором подані пропозиції щодо вдосконалення системи оподаткування комерційних банків в Україні).

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є наукове обгрунтування теоретичних основ фінансової стійкості банків, вдосконалення методики її оцінки та розробка пропозицій щодо основних напрямів зміцнення фінансової стійкості комерційних банків України.

Для досягнення поставленої мети були визначені такі задачі:

-

дослідити банк як динамічну систему та виявити взаємозв’язок банківських ризиків і фінансової стійкості комерційного банку;

-

дослідити теоретичні засади фінансової стійкості комерційних банків, визначити її сутність та роль у забезпеченні їх стабільної діяльності ;

-

проаналізувати сучасні методики оцінки фінансової стійкості банків з метою їх подальшого вдосконалення;

-

розробити методики багатоваріантної та прогнозної оцінки фінансової стійкості комерційного банку з використанням статистичних та економіко-математичних методів і моделей;

-

сформулювати рекомендації щодо основних напрямів зміцнення фінансової стійкості комерційних банків в Україні.

Об’єкт дослідження – діяльність комерційних банків України.

Предмет дослідження – методи оцінки фінансової стійкості комерційних банків в Україні, проблеми її забезпечення та зміцнення.

Методи дослідження. Дисертаційне дослідження базується на загально-науковому діалектичному методі пізнання, за допомогою якого всі явища і процеси, що відбуваються в банківській системі та в комерційному банку зокрема, розглядаються та аналізуються у взаємозв’язку з внутрішніми та зовнішніми чинниками, що впливають на його фінансову стійкість. При обгрунтуванні категорії фінансової стійкості, дослідженні методів її забезпечення і оцінки використовуються методи аналізу і синтезу, абстрактного і конкретного, порівняльних характеристик, рангових оцінок, аналітичних та багатомірних групувань. При розгляді методичних та практичних питань щодо аналізу та прогнозування тенденцій у діяльності комерційного банку використано статистичні та економіко-математичні методи і моделі, методи факторного, порівняльного та системного аналізу, методи ланцюгових оцінок та табличної обробки розрахункових даних та показників.

Методологічною базою роботи є класичні твори з економічної та фінансової науки, монографії і статті зарубіжних і вітчизняних авторів, правовою – основні положення Законів України, Указів Президента України, Постанов Верховної Ради України, Постанов Кабінету Міністрів України з питань регулювання діяльності банківської системи в Україні, її зміцнення та підвищення ролі у процесах економічних перетворень. Використані статистичні та аналітичні матеріали Національного банку України, Державного комітету статистики України, Державної податкової адміністрації України, бухгалтерські баланси, фінансова, податкова та статистична звітність комерційних банків.

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертації отримано нові науково обгрунтовані результати, які в сукупності вирішують важливе наукове завдання удосконалення методів оцінки та зміцнення фінансової стійкості комерційних банків в Україні.

Найбільш суттєві наукові результати, отримані особисто автором, такі:

1. Розширено зміст категорії “фінансова стійкість комерційного банку” в частині визначення понять: ”статична фінансова стійкість” як дотримання параметрів діяльності банку (капітал, ліквідність, платоспроможність, прибутковість, рівень проблемних активів тощо) в допустимих межах та “динамічна фінансова стійкість” як врівноважене і збалансоване зростання позитивних і зниження негативних параметрів діяльності банку в межах допустимого ризику, відповідно до визначеної системи стратегічних і поточних цілей його функціонування, яке виключає можливість виникнення неврівноважених станів в системі показників діяльності банку.

2. Запропоновано та обгрунтовано нові показники оцінки рівня ліквідності комерційного банку, зокрема такі: частковий розрив ліквідності як різниця між активами і пасивами з однаковими строками погашення; загальний розрив ліквідності як сума значень часткових показників, скоригована на величину запасу ліквідності за кожним з них.

3. Розроблено нові методики оцінки фінансової стійкості комерційного банку, зокрема такі: методика багатоваріантної оцінки фінансової стійкості банку; методика прогнозування тенденцій динаміки основних показників фінансової стійкості комерційного банку.

4. Сформульовано пропозиції щодо практичного впровадження нових наукових результатів, отриманих дисертантом в процесі дослідження проблем оцінки та зміцнення фінансової стійкості комерційних банків в Україні та з урахуванням узагальненого зарубіжного досвіду, зокрема щодо:

підвищення ефективності банківського регулювання та нагляду шляхом внесення змін і доповнень до нормативно-правової бази в частині вдосконалення системи обов’язкових економічних нормативів;

вдосконалення системи оподаткування комерційних банків шляхом: диференціації ставок податку на прибуток, одержаний банком від різних видів діяльності; розширення бази оподаткування за рахунок відновлення режиму оподаткування сум дооцінки іноземної валюти і упорядкування практики створення страхових резервів за активними операціями; податкового стимулювання лізингових операцій та запровадження податку на додану вартість при здійсненні операцій купівлі-продажу іноземної валюти та цінних паперів за ініціативою банків;

активізації процесів реорганізації та реструктуризації банків, як засобу зміцнення їх фінансової стійкості, з використання таких форм: поділ, виділення, злиття, перетворення.

Практичне значення одержаних результатів. Основні висновки та пропозиції дисертаційного дослідження можуть бути використані в практичній діяльності комерційних банків; в роботі органів державної влади, що здійснюють регулювання банківської діяльності; та Асоціації українських банків; в процесі розробки нормативно-правових актів; науково-дослідними установами; в навчальному процесі.

Пропозиції автора щодо вдосконалення законодавства України, яке регулює банківську діяльність, використано в процесі доопрацюювання та підготовки до розгляду Верховною Радою України проекту закону “Про банки і банківську діяльність” (довідка Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності № 06-10/397 від 26.06.2000 р.).

Пропозиції автора щодо підвищення ефективності банківського нагляду використані Національним банком України при підготовці “Основних напрямів реформування банківського нагляду на період 2001-2003 років” (довідка № 45-210/2419 від 09.10.2001 р.).

Пропозиції щодо оптимізації бази оподаткування комерційних банків податками на прибуток та на додану вартість використовуються в практичній роботі органів Державної податкової адміністрації України (довідка № 94/22-1018 від 25.04.2000 р.).

Практичні рекомендації щодо багатоваріантних прогнозів параметрів фінансової стійкості на середньо- і довгострокову перспективу та елементи економіко-математичного моделювання фінансової стійкості, з врахуванням впливу внутрішніх та зовнішніх факторів, використовуються у фінансово-господарській діяльності АКБ “Форум” (довідка № 01/1865 від 16.11.2000 р.).

Авторські методики оцінки і прогнозування фінансової стійкості банку використовуються в практичній діяльності АППБ “Аваль” (довідка № 07-12/541 від 20.02.2002 р.).

Теоретичні положення роботи використовуються при викладанні курсів “Банківські операції”, “Облік і аудит комерційних банків”, “Оподаткування фінансово-кредитних установ”, “Національний банк і грошово-кредитна політика” на спеціальностях фінансово-економічного факультету Академії державної податкової служби України (довідка № 291 від 06.02.2002 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є одноосібно написаною науковою працею, де автором науково обгрунтовано теоретичні основи аналізу фінансової стійкості комерційного банку, вдосконалено методику оцінки та розроблено пропозиції щодо основних напрямів зміцнення фінансової стійкості комерційних банків України.

Наукові результати дисертації є вкладом автора у розвиток теорії і практики забезпечення та зміцнення фінансової стійкості комерційних банків. Основні результати дослідження відображені у 4 одноосібних публікаціях обсягом 1,6 д.а. у фахових виданнях.

Апробація результатів дисертаційного дослідження. Основні результати дослідження доповідались на науково-практичних та науково-теоретичних конференціях: “Актуальні проблеми сучасної фінансової науки (приклад України)” (Київ, 1999); “Реформа міжбюджетних відносин і проблеми розвитку податкової системи України” (Ірпінь, Київська область, 1999); “Особливості економічної політики постсоціалістичних країн в умовах глобалізації світової економіки” (Київ, 1999); “Проблеми фінансової політики в Україні” (Київ 2000); “Податкова політика в Україні та її нормативно-правове забезпечення”(Ірпінь, Київської області, 2000); “Проблеми впровадження інформаційних технологій в економіці та бізнесі”(Ірпінь, Київської області, 2001); “Реформування фінансово-кредитної системи і стимулювання економічного зростання” (Луцьк, 2001).

Публікації. За результатами дослідження видано 10 друкованих праць загальним обсягом 2,9 д. а., в т.ч. 4 одноосібні публікації обсягом 1.6 д.а. – у фахових виданнях.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається із вступу, 3 розділів, 9 підрозділів, висновків, списку використаних джерел, 18 додатків. Її повний зміст становить 215 сторінок і включає 10 рисунків на 5 сторінках, 10 таблиць на 4 сторінках, 18 додатків на 21 сторінці, список використаних джерел із 197 найменувань на 15 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У першому розділі “Теоретичні основи аналізу фінансової стійкості комерційного банку” досліджено сутність поняття фінансової стійкості комерційного банку, визначено залежність її рівня від основних банківських ризиків та систематизовано методи її забезпечення.

Зважаючи на важливу роль банків в економічній системі держави та враховуючи незадовільний фінансовий стан багатьох з них встановлено, що вирішення проблеми фінансової стійкості та пошук оптимальних шляхів її забезпечення має бути основним завданням в стратегії кожного банку і банківської системи в цілому. Відповідно до цього обгрунтовано доцільність системного підходу до банку та до оцінки, регулювання і прогнозування його фінансової стійкості, який, перш за все, передбачає розгляд комерційного банку як фінансової інституції і як суб’єкта господарської діяльності. Автором доведено, що банк є динамічною функціонально-цільовою системою, що постійно розвивається відповідно до вимог ринкового конкурентного середовища і характеризується статичною та динамічною фінансовою стійкістю.

Статичну фінансову стійкість автор визначає як дотримання параметрів діяльності банку (капітал, ліквідність, платоспроможність, прибутковість, рівень проблемних активів тощо) в допустимих межах. Динамічна фінансова стійкість означає врівноважене і збалансоване зростання позитивних та зниження негативних параметрів діяльності банку в межах допустимого ризику відповідно до визначеної системи узгоджених стратегічних і поточних цілей його функціонування у процесі прогресивного розвитку.

Визначено залежність рівня фінансової стійкості від основних банківських ризиків: втрати ліквідності; неплатоспроможності; недостатності капіталу та надані практичні рекомендації щодо їх зниження. Зокрема, з метою поліпшення якості і оперативності управління ліквідністю автором розроблено таблиці розрахунку відповідності активів і пасивів за строками погашення, за яким розраховані показники, що демонструють рівень забезпеченості банку коштами, або їх недостатність. Показником локального розриву ліквідності є різниця між активами і пасивами з однаковими строками їх погашення. Показник загального розриву ліквідності визначається автором як сума значень показників локального розриву та наявного запасу ліквідності на певну дату за кожним з них. При цьому удосконалено типологічну структуризацію активів, за якою ступінь ліквідності кожної групи активів визначається із врахуванням рівня їх проблемності.

Систематизовано та проаналізовано діючі методи забезпечення фінансової стійкості банків, в результаті чого розроблено їх класифікацію, за якою всі вони поділяються на дві групи – зовнішні та внутрішні, кожна з яких, в свою чергу, об’єднує підгрупу регулюючих та стабілізуючих методів, як це показано на рисунку .

Рисунок. Класифікація методів забезпечення фінансової стійкості комерційних банків.

Як видно з рисунка, існує взаємозалежність між внутрішніми і зовнішніми методами , а також всередині кожної з цих груп існує взаємозв’язок між регулюючими і стабілізуючими методами. що в комплексі забезпечує фінансову стійкість комерційного банку.

Встановлено, що подальша розробка та удосконалення теоретичних, методологічних та практичних положень щодо визначення, оцінки, аналізу і регулювання фінансової стійкості комерційних банків є важливим напрямком її забезпечення і зміцнення в процесі діяльності кожного банку і функціонування банківської системи в цілому.

Другий розділ “Методики оцінки фінансової стійкості комерційного банку” присвячена дослідженню діючих методик оцінки фінансової стійкості комерційного банку та їх вдосконалення.

На підставі аналізу сучасних методик оцінки і аналізу фінансової стійкості банків які використовуються у вітчизняній та зарубіжній практиці, виявлено систему показників, які комплексно оцінюють різні сторони діяльності банку і які будуть в подальшому використовуватись при розробці авторської методики оцінки фінансової стійкості банків. До них належать достатність капіталу, ліквідність, платоспроможність, прибуток, прибутковість активів та капіталу. Основними недоліками діючих методик є те, що: по перше, всі вони базуються на здійсненні кількісного аналізу фактів і подій, що вже відбулись, тобто констатують статичну фінансову стійкість; по-друге, більшість з них не забезпечує об’єктивної оцінки бо не достатньо враховує реальні причини фінансової нестабільності вітчизняних банків. Для вирішення першої проблеми обгрунтовано доцільність розробки більш досконалих методик оцінки фінансової стійкості банків, основою яких є прогнозування та економіко-математичне моделювання. Другу проблему пропонується концептуально вирішити шляхом доповнення переліку показників фінансової стійкості, зокрема, такими як обсяг проблемних кредитів та рівень резервування за кредитними операціями.

Враховуючи зарубіжний досвід оцінки фінансової стійкості комерційних банків та результати практичної діяльності комерційних банків в Україні. дисертантом обгрунтовано доцільність впровадження розроблених автором методик оцінки та прогнозування фінансової стійкості, яка базується на статистичних та економіко-математичних методах, використання яких, поки що, не знайшло належного відображення як в теоретичних дослідженнях, так і в практичних розробках.

Авторська методика передбачає використання наступних методів для оцінки фінансової стійкості комерційного банку.

1. Метод лінійного програмування, за допомогою якого визначається оптимальний розподіл ресурсів між окремими групами активів і забезпечується максимальний прибуток при нормативних обмеженнях ризику.

2. Комплекс методів рангових оцінок, кластерного аналізу та аналітичних групувань, за допомогою яких визначаються групи ( кластери) банків за рівнем стійкості та граничних значень параметрів для кожної з виділених груп.

Віднесення конкретного банку за рівнем фінансової стійкості до однієї і тієї ж категорії, визначеної за допомогою різних методів, свідчить про об’єктивність такої оцінки і можливість її використання для прийняття управлінських рішень, тоді як неспівпадання результатів, отриманих за допомогою різних методів, потребує проведення поглибленого дослідження щодо рівня фінансової стійкості банку.

3. Економіко-математичні методи і моделі, за допомогою яких визначається прогнозна оцінка динамічної фінансової стійкості комерційного банку на коротко-, середньо- та довгострокову перспективу.

Прогноз здійснюється на підставі аналізу тенденцій динаміки та аналітичних залежностей основних показників діяльності банку: валюта балансу, кредитний портфель, робочі активи, прибуток

У третьому розділі “Основні напрями зміцнення фінансової стійкості комерційних банків в Україні” на основі визначення тенденцій фінансового стану вітчизняних банків та з урахуванням узагальнення зарубіжного досвіду сформульовано пропозиції щодо до шляхів подальшого зміцнення їх фінансової стійкості.

Для підвищення ефективності системного банківського нагляду та регулювання автором обгрунтовано пропозиції щодо вдосконалення методики розрахунку таких нормативів як мінімальний розмір регулятивного капіталу, адекватності капіталу, максимального розміру кредитів, гарантій та поручительств наданих інсайдерам. Одночасно пропонується доповнити діючу методику нормативами допустимого обсягу проблемних активів (прострочені та безнадійні до повернення) та нормативу інвестування на одного інвестора, які дали б змогу знизити кредитні та інвестиційні ризики, а також норматив максимального розміру залучених грошових вкладів (депозитів) населення, який розраховується як співвідношення загальної суми грошових вкладів (депозитів) населення до капіталу банку і який дасть змогу захистити інтереси вкладників.

З метою вдосконалення системи оподаткування банків податками на прибуток та на додану вартість автором запропоновано внесення ряду змін до чинного законодавства. Стосовно податку на прибуток пропонується: диференціювати ставку податку, зокрема, підвищити її на прибуток, одержаний від посередницьких операцій на фондовому та валютному ринках і знизити ставку за прибутком, одержаним від наданих у виробничу сферу довгострокових кредитів. Це сприятиме активізації інвестиційного процесу і відродженню національного виробництва; розширити базу оподаткування за рахунок відновлення режиму оподаткування сум дооцінки іноземної валюти, придбаної банком з метою купівлі-продажу, упорядкування практики створення страхових резервів за активними операціями, приведення у відповідність з чинними законодавством порядку встановлення банками розмірів активних та пасивних ставок за операціями з інсайдерами. В сукупності це сприятиме підвищенню капіталізації банків, як однієї з важливих умов їх фінансової стійкості, збільшенню сум податкових надходжень до державного бюджету, вирівнюванню умов оподаткування банків і інших суб’єктів господарювання.

До напрямів удосконалення оподаткування ПДВ належать: запровадження оподаткування операцій з купівлі-продажу за ініціативою банку іноземних валют та цінних паперів, що дасть змогу стримувати зростання ризикованості цих операцій; встановлення пільгового оподаткування лізингових операцій, що сприятиме заохоченню інвестицій в реальний сектор економіки.

Для забезпечення активізації процесів реорганізації та реструктуризації банків і створення банківських об’єднань, як засобу зміцнення фінансової стійкості банків в Україні на сучасному етапі, а також виходячи з критеріїв економічної ефективності банків-правонаступників, автором запропоновано законодавчо врегулювати стимулюючі заходи, зокрема зменшення капіталу проблемного банку, що приєднується до фінансово стійкого, на суму безнадійних та сумнівних до повернення боргів.

ВИСНОВКИ

В дисертаційній роботі науково обгрунтовано теоретичні основи фінансової стійкості комерційних банків, удосконалено методики її оцінки та розроблено пропозиції щодо основних напрямів зміцнення фінансової стійкості комерційних банків України на сучасному етапі економічного розвитку. В результаті проведеного дослідження сформульовано такі висновки і пропозиції.

1. Всебічний аналіз операційної та фінансово-господарської діяльності вітчизняних комерційних банків засвідчує про фінансову нестабільність багатьох з них, оскільки в даний час майже кожний п’ятий банк перебуває в стадії ліквідації. Вирішення цієї проблеми потребує: визначення системи поточних та стратегічних цілей функціонування кожного банку, одночасне використання регулюючих і стабілізуючих методів забезпечення його фінансової стійкості, об’єктивної оцінки статичної фінансової стійкості банку та системний аналіз факторів, що її формують, розробки і практичного впровадження системи нових більш об’єктивних та ефективних методів оцінки фінансової стійкості, які б дали змогу забезпечити стабільну діяльність банку на перспективу; визначення системи основних напрямів зміцнення фінансової стійкості банку.

2. Дисертантом аргументовано необхідність застосування в теорії, а також в практичній діяльності банків понять “статична фінансова стійкість” та “динамічна фінансова стійкість”. Статична фінансова стійкість – дотримання параметрів діяльності банку (капітал, ліквідність, платоспроможність, прибутковість, рівень проблемних активів тощо) в допустимих межах. Динамічна фінансова стійкість – врівноважене і збалансоване зростання позитивних та зниження негативних параметрів діяльності банку в межах допустимого рівня ризику, відповідно до визначеної системи стратегічних і поточних цілей його функціонування, яке виключає можливість виникнення неврівноважених станів в системі показників діяльності банку.

Фінансова стійкість як статична, так і динамічна - це системне поняття, яке визначає функціонування комерційного банку як системи в цілому і передбачає одночасне виконання необхідних умов щодо таких його окремих елементів як: капіталізація, ліквідність, платоспроможність, резервування, зростання якісних активів і капіталу, дотримання валютної позиції, сумарного ризику тощо. Невиконання хоча б однієї з зазначених умов свідчить про фінансову нестійкість банку.

3. За результатами аналізу банківських ризиків автором визначено важливу значимість ліквідності в процесі забезпечення фінансової стійкості банку. З метою ефективного управління ризиком ліквідності, автором запропоновано показники часткового і загального розриву ліквідності. Частковий розрив ліквідності визначається автором як різниця між активами і пасивами з однаковими строками погашення. Загальний розрив ліквідності – це сума значень часткових показників, скоригована на величину запасу ліквідності за кожним з них. Використання таких показників дасть змогу постійно визначати рівень забезпеченості банку коштами. При цьому запропоновано удосконалити типологічну структуру активів банку із врахуванням рівня їх проблемності.

4. Дослідження існуючих методик оцінки фінансової стійкості комерційних банків, які використовуються у вітчизняній та зарубіжній практиці банківської діяльності, показало, що всі вони мають спільні показники. але стандартного їх переліку немає. Основним недоліком методик є те, що всі вони базуються на здійсненні аналізу фактів і подій, що вже відбулись в процесі діяльності банку, тобто констатують статичну фінансову стійкість. Для забезпечення динамічної фінансової стійкості автором розроблено нові методики:

- методика багатоваріантної оцінки фінансової стійкості комерційного банку, перспективними методами якої є методи рангових оцінок, аналітичних групувань, багатомірних групувань, кластерного аналізу. Комплексне застосування цих методів дасть змогу виділити групи (кластери), які включають комерційні банки з близькими параметрами фінансової стійкості. Віднесення конкретного банку до однієї і тієї ж категорії за рівнем фінансової стійкості, визначеним з допомогою різних методів свідчить про об’єктивність оцінки фінансового стану банку і можливість її використання для прийняття відповідних управлінських рішень, тоді як невідповідність результатів, отриманих за допомогою різних методів, потребує проведення поглибленого дослідження щодо рівня фінансової стійкості банку. Це забезпечить оперативну діагностику фінансового стану банків з метою упередження банкрутства та визначати їх рейтингову оцінку;

-

методика прогнозної оцінки фінансової стійкості банку на підставі аналізу та прогнозування тенденцій динаміки основних показників його діяльності: валюта балансу, кредитний портфель, робочі активи, прибуток. За цими показниками побудовані аналітичні моделі, за якими розроблено багатомірний прогноз діяльності банку та надані практичні рекомендації щодо підвищення його фінансової стійкості. За допомогою нормативно-цільового прогнозу обгрунтовують поточні короткострокові цілі банку, а за допомогою дескриптивного – вибирають оптимальний варіант діяльності банку на перспективу.

5. З урахуванням особливостей діяльності вітчизняних комерційних банків та правового поля, яке регламентує цю діяльність, дисертантом визначені основні напрями забезпечення і зміцнення фінансової стійкості вітчизняних комерційних банків. Для цього пропонується:

а) внести зміни і доповнення до нормативно-правової бази в частині систематизації обов’язкових економічних нормативів, що дасть змогу підвищити ефективність банківського регулювання та нагляду;

б) запровадити податкове стимулювання через:

-

диференціацію ставок податку на прибуток;

-

розширення бази оподаткування податком на прибуток за рахунок відновлення режиму оподаткування сум дооцінки іноземної валюти і упорядкування практики створення страхових резервів за активними операціями;

-

пільгове оподаткування ПДВ лізингових операцій;

-

запровадження ПДВ при здійсненні операцій купівлі-продажу іноземної валюти і цінних паперів за ініціативою банків.;

в) активізувати процеси реорганізації і реструктуризації банків, як засобу зміцнення їх фінансової стійкості, у зв’язку з чим автором пропонується використовуючи іще й такі їх форми як поділ, виділення, злиття, перетворення, оскільки на сьогодні реорганізація банків здійснюється, переважно, шляхом приєднання.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у наукових фахових виданнях

 

1.

Клюско Л.А. Реструктуризація комерційних банків, стратегічний напрямок регулювання їх фінансової стійкості // Наукові праці НДФІ.– Вип.8. – С.95-102. – 0,6 д.а.

2.

Клюско Л.А. Диверсифікація оподаткування комерційних банків // Фінанси України. – 1999.– № 12.– С.78-81.– 0,3 д.а.

3.

Клюско Л.А. Особливості оподаткування прибутку комерційних банків // Вісник податкової служби України. – 2000. – № 13.– С.13 – 18.– 0,5 д.а.

4.

Клюско Л.А. Регулювання фінансової стійкості комерційних банків на основі прогнозування тенденцій динаміки основних показників їх діяльності //Вісник Національного банку України. – 2000.– № 5.– С.55–56–0,2 д.а.

Тези доповідей на наукових конференціях

5.

Клюско Л.А. Фінансова стійкість комерційних банків України та її регулювання // Матеріали наук.-практ.конф. молодих вчених та аспірантів НДФІ “Актуальні проблеми сучасної фінансової науки”. – К.: НДФІ, 1999.– С. 94-100.– 0,3 д.а.

6.

Клюско Л.А. Оподаткування – один з методів економічного регулювання фінансової стійкості комерційних банків // Матеріали науково-практ.конф. “Реформа міжбюджетних відносин і проблеми розвитку податкової системи України”. – Ірпінь, Київська обл.: Академія ДПС України. – 1999.– С.228-231. – 0,2 д.а.

7.

Клюско Л.А. Стабілізація фінансової стійкості комерційних банків // Матеріали VII міжнародної науково-теоретичної конференції “Особливості економічної політики постсоціалістичних країн в умовах глобалізації економіки ( приклад України)”. – Модуль ІІ (Частина 2)–К.: Київський університет ім. Тараса Шевченка. Інститут міжнародних відносин.–1999.– С.100-104 .– 0,2 д.а.

8.

Клюско Л.А. Вплив основних показників діяльності комерційних банків на їх фінансову стійкість // Матеріали наук.-практ.конф. “Проблеми фінансової науки”. – К.: НДФІ.– 2000.–С.102 – 105.– 0,2 д.а.

9.

Клюско Л.А. Податок на додану вартість у діяльності комерційних банків. – Зб.наук.пр. за матеріалами наук.-практ. конф. “Податкова політика в Україні та її нормативно-правове забезпечення”. – Ірпінь: Академія ДПС України. – 2000.– С.163-165.– 0,2 д.а.

10.

Клюско Л.А., Перехрест Л.М. “Інформаційно-аналітичний комплекс Bank Explorer – новий підхід в інформаційно-аналітичних системах банку // Тези доповідей ІІ міжнародної науково-практ. конф. “Проблеми впровадження інформаційних технологій в економіці та бізнесі”. – Ірпінь. –2001 – С.154–158.– 0,25 д.а.(в т.ч. автора – 0,2 д.а.)

Особистий внесок: дисертантом сформульовані пропозиції щодо аналізу діяльності банку та його філій, як цілісного об’єкта управління на основі ряду показників, що відображають стан банку та динаміку його розвитку.

АНОТАЦІЯ

Клюско Л.А. Фінансова стійкість комерційного банку, методи її оцінки та зміцнення. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.04.01.- Фінанси, грошовий обіг і кредит – Науково-дослідний фінансовий інститут при Міністерстві фінансів України, Київ, 2002.

У дисертації обгрунтовано теоретичні основи аналізу фінансової стійкості комерційного банку, визначено її сутність, роль у забезпеченні стабільної діяльності банку, залежність від основних банківських ризиків. Проведено аналіз методик оцінки фінансової стійкості банків, визначено основні її параметри та доповнено їх перелік. Удосконалено методики оцінки фінансової стійкості за рахунок розробки авторських методик багатоваріантної оцінки та прогнозування тенденцій динаміки фінансового стану банку. Розроблено рекомендації щодо основних напрямів зміцнення фінансової стійкості банків в Україні.

Ключові слова: комерційний банк, фінансова стійкість, банківські ризики, методи забезпечення, банківські операції, методи оцінки, банківський нагляд і регулювання, оподаткування.

АННОТАЦИЯ

Клюско Л.А. Финансовая устойчивость коммерческого банка, методы ее оценки и укрепления . – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.04.01. – Финансы, денежное обращение и кредит. – Научно- исследовательский институт при Министерстве финансов Украины, Киев, 2002.

В диссертации исследуется финансовая устойчивость коммерческих банков, методы ее оценки и укрепления в Украине.

Диссертантом доказано, что решение проблемы финансовой устойчивости коммерческого банка возможно лишь при использовании им комплекса таких мероприятий: определения текущих и стратегических целей его функционирования, одновременного использования регулирующих и стабилизирующих методов обеспечения финансовой устойчивости, объективной оценки статической финансовой устойчивости и системный анализ определяющих ее факторов, прогнозирования тенденций динамики основных показателей финансовой устойчивости банка на перспективу, определения основных направлений укрепления финансовой устойчивости в соответствии с требованиями рыночной конкурентной среды.

Обосновано целесообразность использования в теории а также в практической деятельности банков понятий: “статическая финансовая устойчивость”, как соответствие параметрам деятельности банка (капитал, ликвидность, платежеспособность, прибыльность, уровень проблемных активов и др.) в допустимых пределах; “динамическая финансовая устойчивость” – поступательное и сбалансирование возрастание позитивных и снижение негативных параметров деятельности банка в пределах допустимого уровня риска, в соответствии с системой текущих и стратегических целей его функционирования, которое исключает возможность возникновения неуравновешенных состояний в системе показателей деятельности банка.

В диссертации доказано, что поддержание ликвидности на должном уровне имеет большое значение в процессе обеспечения финансовой устойчивости коммерческого банка. С целью оперативного и эффективного управления риском потери ликвидности, автором предлагается использование показателей частного и общего разрыва ликвидности, которые определяют уровень обеспеченности банка денежными средствами на определенную дату.

Диссертантом разработаны новые методики оценки финансовой устойчивости коммерческого банка:

- многовариантной оценки финансовой устойчивости, основанной на комплексном использовании методов ранговых оценок, аналитических группировок, кластерного анализа, что позволит выделить группы банков с близкими параметрами финансовой устойчивости. Вместе с тем, отнесение конкретного банка по уровню финансовой устойчивости, определенной про помощи разных методов, к одной и той же категории свидетельствует об объективности такой оценки и целесообразности её использования для принятия адекватных управленческих решений;

- прогнозной оценки финансовой устойчивости с использованием экономико-математических методов и моделей. Прогнозирование осуществляется на основании анализа тенденций динамики основных показателей деятельности банка: валюты баланса, кредитного портфеля, рабочих активов, прибыли.

С учетом тенденций динамики финансового состояния отечественных банков и в результате обобщения зарубежного опыта. автором сформулированы предложения по практическому использованию новых научных результатов для дальнейшего укрепления финансовой устойчивости коммерческих банков в Украине, которые предусматривают повышение эффективности банковского регулирования и надзора, усовершенствование системы налогообложения банков, активизацию процессов реорганизации и реструктуризации банков

ANNOTATION

Klyusko L.A. Financial stability of commercial bank, methods of its appreciation and strengthening –manuscript.

Thesis for achieving degree of the Candidate of Economic Sciences in specialty 08.04.01. – Finance, cash flow and credit – Scientific Research Financial Institute at the Finance Department of Ukraine, Kiev, 2002.

There was researched the theoretic basis analysis of the commercial bank financial stability, its essence was defined and the role in providing stable operation of the bank, dependence on the major bank risk. The analysis of appreciation methodic of the financial bank stability was done, the main points were defined and the additional list is given. The appreciation methodic of the financial stability was improved thanks to the developed by the methodic of variety appreciation and forecasting the tendency of dynamics in the financial condition of a bank. Recommendation concerning the main direction of strengthening financial bank stability in Ukraine was developed.

Key words: commercial bank, financial stability bank risk, providing methods, bank transactions, appreciation methods, bank supervision and regulation, taxation, assessment.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ВАЖЕЛІ АКТИВІЗАЦІЇ ІННОВАЦІЙНОЇ ПРАЦІ НА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Автореферат - 27 Стр.
ДЕРЖАВНЕ ФІНАНСОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЕКОНОМІКИ В УМОВАХ РИНКОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Автореферат - 34 Стр.
Формування готовності старшокласників до свідомого вибору майбутньої професії типу "людина-техніка" в процесі навчально-виховної роботи - Автореферат - 28 Стр.
РОЗВИТОК МЕДИЧНОЇ ОСВІТИ НА ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ (ДРУГА ПОЛОВИНА XVIII - 3О-ТІ РОКИ ХХ СТ.) - Автореферат - 33 Стр.
РЕСТРУКТУРИЗАЦІЯ ПІДПРИЄМСТВ ТА ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЇЇ ЕФЕКТИВНОСТІ (НА МАТЕРІАЛАХ ПІДПРИЄМСТВ ТРУБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ) - Автореферат - 26 Стр.
Соціальна зумовленість і механізми впровадження освітніх реформ - Автореферат - 28 Стр.
НАУКОВЕ ОБГРУНТУВАННЯ ЗМІСТУ І МЕТОДИКИ ВИКЛАДАННЯ КУРСУ "СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ" - Автореферат - 31 Стр.