У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ФІНАНСОВИЙ ІНСТИТУТ

НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ФІНАНСОВИЙ ІНСТИТУТ

ПРИ МІНІСТЕРСТВІ ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

КАЛЕНСЬКИЙ МИКОЛА МИКОЛАЙОВИЧ

 

УДК 336.24:339.543

РОЗВИТОК ТА УДОСКОНАЛЕННЯ

ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ В МИТНІЙ СПРАВІ

 

Спеціальність 08.04.01 – Фінанси, грошовий обіг і кредит

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Науково-дослідному фінансовому інституті при Міністерстві

фінансів України.

Науковий керівник: Ковальчук Трохим Тихонович

доктор економічних наук, професор,

заслужений діяч науки і техніки України,

Інститут законодавства Верховної Ради України, перший

заступник директора

Офіційні опоненти: Лютий Ігор Олексійович,

доктор економічних наук, професор, Київський

національний університет імені Тараса Шевченка,

завідувач кафедри фінансів, грошового обігу і кредиту

Буковинський Станіслав Альбінович,

кандидат економічних наук, Національний банк України, Керівник Апарату Ради

Провідна установа: Національна академія державної податкової служби

України, кафедра податкової політики та оподаткування

Захист відбудеться 23.12.2004 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.853.01 Науково-дослідного фінансового інституту при Міністерстві фінансів України за адресою: 01103, Київ-103, бул. Дружби народів, 28.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Науково-дослідного фінансового інституту при Міністерстві фінансів України за адресою: 01103, Київ-103, бул. Дружби народів, 28.

Автореферат розісланий 22.11.2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради С.С.Гасанов

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Митна політика відіграє особливу роль у країнах, які здійснюють системні трансформації. Ринкові реформи в Україні супроводжуються лібералізацією зовнішньоекономічної діяльності, що визначає цілі, функції та механізми митного регулювання, посилює значення фінансового контролю в митній справі.

Економіка України є однією з найбільш експортоорієнтованих серед економік країн СНД. Імпорт задовольняє значну частку потреб реального сектора національної економіки в товарах проміжного та кінцевого споживання. Обсяги зовнішньоторговельного обороту перевищують половину створюваного валового внутрішнього продукту. Експортно-імпортні операції супроводжуються значними фінансовими потоками та митними платежами, які суттєво впливають на формування дохідної частини бюджету. За цих умов розвиток системи фінансового контролю в митній справі, її подальше вдосконалення сприятиме підвищенню ефективності митного регулювання та захисту економічних інтересів держави.

Ринкові реформи в Україні певною мірою випередили формування теоретичних і практичних передумов налагодження фінансового контролю в митній справі. Науковцями й практиками за роки незалежності проведено значну роботу з удосконалення митної діяльності в теоретичному, нормативно-правовому та практичному напрямах. Разом з тим слід підкреслити, що дослідження контрольної діяльності митних органів (включаючи її методи, організацію, технологію й техніку контролю) зосереджено переважно на проблемах загального управління й технічної організації в митній справі, у той час як питання фінансового контролю в цій сфері (як складова системи державного фінансового контролю) залишаються недостатньо вивченими.

Зокрема, потребують дослідження та розв’язання проблеми створення сучасних систем селекції фінансових ризиків та технологій управління ними, попередження фінансових порушень і зловживань у податкових розрахунках експортерів та імпортерів, визначення митної вартості, а також класифікації товарів, удосконалення механізму валютного контролю при здійсненні експортно-імпортних операцій. Існуючі недоліки системи фінансового контролю в митній справі зумовлюють переважання фіскальної, а не регулювальної функції митної політики держави й перешкоджають подальшому розвиткові зовнішньоекономічної її діяльності.

Теоретичні та практичні аспекти митної політики й митної справи, основи регулювання зовнішньоекономічної діяльності, організаційні та правові засади, форми й методи державного фінансового контролю в цілому та фінансового контролю в митній справі зокрема висвітлюються такими українськими вченими, як Азаров М.Я., Барановський О.І., Багров І.В., Буковинський С.А., Василик О.Д., Ващенко В.В., Дудчак В.І., Жорін Ф.Л., Зельніченко О.І., Калюга Є.В., Ківалов С.В., Ковальчук Т.Т., Кормич Б.А., Коросташова І.М., Корнєва Т.В., Лютий І.О., Мартинюк О.В., Мельник П.В., Михайлов В.І., Оніщук А.В., Осика С.Г., Осика А.С., Пашко П.В., Павленко О.М., Пятницький В.Т., Романів М.В., Шевчук В.О., Яценко А.В.

Серед російських фахівців, які досліджують ці проблеми, слід виділити таких, як Богданова О.Л., Голощапов Н.А., Драганов В.Г., Дорошенко В.Г., Єгоров О.Б., Ільїн І.А., Козирін А.Н., Міхєєв Ю.В., Нікітіна О.В., Савон І.В., Соленая С.В., Соколова І.В., Тихонова Н.Л., Чуракова А.В.

Необхідно відзначити, що у вітчизняній і зарубіжній науковій літературі недостатньо досліджено питання теорії та практики фінансового контролю в митній справі, зокрема шляхи спрощення його проведення з одночасним підвищенням ефективності. Потребують подальшого обґрунтування напрями зниження рівня фінансових ризиків у митній справі та узгодження фінансово-контрольних заходів вітчизняної митної служби зі світовими стандартами.

Усе це зумовлює актуальність теми дисертаційної роботи, її мету та завдання.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано в рамках наукової проблематики Науково-дослідного фінансового інституту при Міністерстві фінансів України, а саме теми “Концепція та програма створення цілісної системи фінансового та бюджетного контролю в Україні” (№ держреєстрації 0104U004693).

Мета й завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розроблення теоретичних засад фінансового контролю у сфері митної діяльності та формулювання на їх основі практичних рекомендацій щодо його вдосконалення.

Для досягнення поставленої мети були визначені такі завдання:–

визначити сутність, значення й необхідність фінансового контролю в митній справі, характер і масштаби впливу митної політики на фінансове забезпечення соціально-економічного розвитку країни;–

проаналізувати етапи розвитку системи фінансового контролю в митній справі в Україні та визначити роль митних платежів як фінансового інструмента митного регулювання;

– виявити найбільш актуальні проблеми функціонування існуючої системи фінансового контролю в митній справі в Україні, обґрунтувати необхідність її вдосконалення;

– дослідити стан валютного контролю у сфері зовнішньоекономічної діяльності України;

– сформулювати практичні рекомендації щодо вдосконалення системи фінансового контролю в митній справі в Україні;

– розробити критерії кваліфікаційно-кадрового і організаційного забезпечення фінансового контролю у митній справі України.

Об’єкт дослідження – система фінансового контролю у митній справі.

Предмет дослідження – теоретичні й практичні засади розвитку фінансового контролю в митній справі України.

Методи дослідження. Дисертаційне дослідження проводилося з використанням методів: аналізу й синтезу - при дослідженні сутності та значення фінансового контролю в митній справі; макро- і мікроекономічного аналізу – для виявлення ролі мита як фінансового інструмента митно-тарифного регулювання та норми фінансового контролю в контексті економічного розвитку та ринкової трансформації економіки України, а також для визначення впливу митної політики на фінансове забезпечення соціально-економічного розвитку країни; логічного та історичного – при дослідженні динаміки розвитку митної справи в Україні й основних напрямів фінансового контролю за діяльністю учасників зовнішньоекономічної діяльності; узагальнення – для дослідження проблем функціонування діючої системи фінансового контролю в митній справі в Україні та обґрунтування напрямів її вдосконалення.

Теоретичною базою дисертаційної роботи є монографічні дослідження й статті зарубіжних та вітчизняних авторів. Нормативною базою дослідження є основні положення законів України, указів Президента України, постанов Верховної Ради України, постанов Кабінету Міністрів України з питань регулювання зовнішньоекономічної діяльності, державного фінансового контролю та митної справи в Україні. При виконанні роботи використано аналітичні й статистичні матеріали Державної митної служби України, Державного комітету статистики України, Національного банку України та інші офіційні джерела.

Наукова новизна одержаних результатів. Результатом дослідження став ряд теоретичних положень, які розв'язують важливу наукову проблему – суть, функції та напрями вдосконалення фінансового контролю в митній справі України:–

обґрунтовано сутність фінансового контролю в митній справі як управлінської функції держави на макро- і мікрорівнях. На макрорівні – це діяльність органів державної влади з установлення й дотримання правових норм у сфері зовнішньоекономічної діяльності та визначення інструментів податкового й валютного регулювання зовнішньоекономічної діяльності з метою захисту національних інтересів. На мікрорівні – це податковий і валютний контроль, що здійснюється митними органами під час переміщення товарів та інших цінностей через митний кордон України;–

виявлено суперечності розвитку системи фінансового контролю в митній справі, а саме: 1) незбалансованість у формуванні складових митної справи, яка має усуватися шляхом розвитку переважно організаційно-правових засад митної діяльності та застосуванні економічних заходів митно-тарифного регулювання, 2) нерівномірність розвитку форм митного контролю, яка виявляється з одного боку в зосередженні зусиль на розвитку технологічної та юридичної складових, з іншого – у недосконалості системи фінансового контролю, зокрема за операціями суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності;–

обґрунтовано необхідність запровадження постаудитного контролю фінансово-господарської діяльності учасників зовнішньоекономічної діяльності, що зумовлено потребою забезпечення дотримання ними митного законодавства, а також боротьби з фінансовими порушеннями. Доведено необхідність надання митним органам повноважень на здійснення оперативно-розшукової діяльності;–

запропоновано механізми підвищення ефективності валютного контролю за здійсненням експортно-імпортних операцій через посилення банківської відповідальності за порушення клієнтами правил повернення валютної виручки, запровадження обов’язкового внесення додаткової гарантійної (страхової) суми експортерами;–

розроблено для впровадження в практику Програму створення системи аналізу й управління ризиками у митній справі України. Її складовими є: формування інформаційної бази щодо діяльності суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, критерії застосування вибіркового митного контролю, методи селекції "зон ризиків", рекомендації попередження порушень, тощо;–

удосконалено методи визначення видів та розмірів ставок митного оподаткування, які стимулюють досягнення цілей митно-тарифного регулювання;–

розроблено і значною мірою запроваджено принципово нову організаційно-кадрову модель побудови митної служби України, яка відповідає завданням, що визначені у новому Митному кодексі України, а також запропоновано критерії кваліфікаційно-кадрового забезпечення фінансового контролю в митній справі.

Практичне значення результатів. Висновки й пропозиції автора щодо врегулювання операцій з повернення ПДВ та операцій з векселями використано Міністерством фінансів України при підготовці проектів Законів України «Про Державний бюджет України на 2003 рік», «Про Державний бюджет України на 2004 рік» і проекту Державного бюджету України на 2005 рік (ст.72) (довідка № 00090-78 від 30.09.2004).

Висновки та пропозиції щодо шляхів розвитку фінансового контролю в митній справі використано при розробленні й практичній реалізації Державною митною службою України Порядку здійснення митного контролю й митного оформлення товарів і транспортних засобів (наказ Держмитслужби України від 21.10.2003 №715 “Про внесення змін і доповнень до Порядку здійснення митного контролю й митного оформлення товарів і транспортних засобів із застосуванням вантажної митної декларації”) (довідка № 25/4-12/12050 від 05.10.2004).

Авторські висновки щодо необхідності подальшого розвитку методичних основ визначення видів і розмірів ставок митного оподаткування, а також цілей митно-тарифного регулювання знайшли відображення в Українській класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД) (довідка № 72-50/6 від 10.11.2004).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є одноосібною науковою працею. Особистий внесок автора полягає в розробленні сукупності положень, які визначають сутність і необхідність здійснення фінансового контролю у сфері митної діяльності, сучасні тенденції та шляхи подальшого розвитку системи фінансового контролю в митній справі в Україні.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дослідження оприлюднено та апробовано на науково-практичних конференціях, семінарах, „круглих столах”, що відбулися у 2000 - 2004 рр. Зокрема, на міжнародній науково-практичній конференції “Бюджетна реформа в Україні: проблеми та шляхи їх розв’язання” (Київ, 25 - 26.05.2001), науково-практичній конферен-ції “Перспективи та проблеми участі України в світовій організації торгівлі у контексті економічної безпеки” (Київ, 15.02.2002), науково-теоретичній конференції “Проблеми розвитку фінансової системи України” (Київ, 22 - 23 04.2002), науково-практичній конференції “Шляхи та механізми протидії відмиванню коштів злочинного походження” (Київ, 27.11.2003).

Публікації. За результатами дослідження видано 5 друкованих праць загальним обсягом 71,6 д.а., у т.ч. 3 одноосібні публікації обсягом 1,3 д.а. у фахових виданнях, тези науково-практичної конференції обсягом 0,3 д.а. та науково-практичний коментар до Митного кодексу України з авторським внеском в обсязі 70 д.а.

Структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, 3 розділів, 9 підрозділів, висновків, переліку використаної літератури та додатків. Її повний обсяг становить 179 сторінок і включає 8 рисунків на 4 сторінках, 9 таблиць на 4 сторінках, 2 додатки на 5 сторінках, перелік використаної літератури з 200 найменувань на 17 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У першому розділі “Теоретичні основи митного фінансового контролю в ринковій економіці” досліджено сутність і значення фінансового контролю як складової митної справи; охарактеризовано мито як норму фінансового контролю й водночас фінансовий інструмент митного регулювання; проаналізовано вплив митної політики на фінансове забезпечення соціально-економічного розвитку країни.

Фінансовий контроль у митній справі розглядається автором як:–

фінансовий контроль у широкому розумінні - на макрорівні. У цьому аспекті фінансовий контроль визначається як діяльність органів державної влади з установлення й дотримання правових норм у сфері зовнішньоекономічної діяльності, з визначення інструментів податкового й валютного регулювання зовнішньоекономічної діяльності з метою захисту національних інтересів;–

фінансовий контроль у вузькому розумінні - на мікрорівні. У цьому аспекті фінансовий контроль – це податковий та валютний контроль, що здійснюється митними органами під час переміщення товарів та інших цінностей через митний кордон України.

Основними цілями фінансового контролю в митній справі є: сприяння зовнішній торгівлі, захист внутрішнього ринку, виявлення порушень митного законодавства та запобігання їм. Принципами митного фінансового контролю є: законність, незалежність і об’єктивність, єдність, інтегративність, ефективність, гласність та прозорість.

Об’єктами фінансового контролю в митній справі є розрахункові операції суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності та митні платежі (ПДВ, акцизний збір, мито), що стягуються з юридичних і фізичних осіб під час перевезення ними товарів через митний кордон України.

У дослідженні з’ясовано, що для структури й динаміки митного оподаткування характерними є: незначна питома вага митних податків у дохідній частині Зведеного бюджету України (6%); переважання й постійне зростання частки ввізного мита в структурі митного оподаткування (95% протягом 2000 - 2003 рр.); наявність розгалуженої системи постійно змінюваних пільг і звільнень від сплати ввізного й вивізного мит.

Нормою фінансового контролю та водночас фінансовим інструментом митної політики є мито. Як інструмент митно-тарифного регулювання мито виконує дві відносно самостійні функції: фіскальну та регулювальну. У рамках фіскальної функції мито є непрямим загальнодержавним податком, який повністю зараховується до дохідної частини Державного бюджету, однак на сучасному етапі значної ролі не відіграє. У рамках регулювальної функції мито слугує різним цілям, зокрема захисту й стимулюванню вітчизняного виробництва, регулюванню співвідношення внутрішніх і світових товарних цін тощо. Регулювальна функція ввізного мита може реалізуватися в різних видах митної політики - як протекціоністська, вільна, стабілізаційна.

Виділивши етапи митно-тарифного регулювання в Україні та пріоритети вітчизняної митної політики, автор визначив багатовекторний вплив митного регулювання на фінансове забезпечення економічного розвитку України в різний час.

Зокрема, лібералізація зовнішньоторговельних відносин у 1991 - 1994 рр., зниження імпортних тарифів та запровадження великої кількості податкових пільг призвели до активізації зовнішньої торгівлі, яка супроводжувалася масовим і безконтрольним вивезенням капіталів і товарів з країни та масовим імпортом продукції низької якості. Як наслідок – зростання прибутків імпортерів поряд із занепадом національних товаровиробників та поглибленням економічної кризи в Україні.

Запровадження протекціоністської політики в 1994 - 1995 рр., яка передбачала заходи стимулювання конкурентоспроможності експортованої вітчизняної продукції через скасування вивізного мита для більшості товарних позицій, а також заходи, ужиті для захисту вітчизняного товаровиробника через підвищення ставок митного оподаткування імпортованих товарів і послуг у 1996 - 1999 рр., сприяли (поряд із застосуванням інших заходів фінансової політики в країні) припиненню економічного спаду.

Збільшення обсягів та темпів приросту ВВП протягом останніх років зумовило можливість пом’якшення митної політики й заходів митно-тарифного регулювання. Як наслідок, - починаючи з 2000 р., для України характерними стали поступова лібералізація імпортного режиму; зниження максимального рівня ставок ввізного мита; запровадження диференційованого підходу при визначенні розмірів цих ставок; скасування великої кількості необґрунтованих пільг в оподаткуванні імпортних товарів; ліквідація системи преференцій і пільг в оподаткуванні ввізним митом товарів, які походять із країн, що розвиваються; запровадження специфічних і змішаних ставок мита, що сприяло гнучкості експортно-імпортної політики.

Взаємозв’язок митної політики, митного контролю, митного регулювання й стану економіки країни свідчить про те, що розвиток і зміцнення фінансового контролю як елементу митної справи є необхідним фактором і передумовою стабілізації соціально-економічної ситуації в Україні.

У другому розділі “Фінансовий контроль як складова частина митної справи в Україні” досліджено організаційно-правові засади фінансового контролю в митній справі; висвітлено динаміку митно-тарифного регулювання; виявлено найбільш гострі проблеми й визначено напрями вдосконалення системи фінансового контролю в митній справі України.

Правові основи розбудови системи фінансового контролю в митній справі України включають: Митний кодекс України, закони України, укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України, постанови Правління Національного банку України, накази Державної митної служби України тощо.

У роботі встановлено, що розвиток правового регулювання митного контролю як складової митної справи спрямовано насамперед на демократизацію та уніфікацію процедур митного контролю й митного оформлення товарів через: запровадження технологічних схем контролю (“червоного” і “зеленого” коридорів); впровадження попереднього декларування; удосконалення порядку переміщення товарів через митний кордон України підприємствами та громадянами тощо.

Тенденцією організаційного забезпечення митної справи в Україні та її складової - митного контролю є поширення нових інформаційних технологій у цій сфері. У митній службі створені й функціонують: –

єдина автоматизована інформаційна система;–

централізована система контролю за доставкою вантажів;–

транспортна мережа супутникового зв’язку;–

єдина загальнодержавна система контролю, спрямована на перешкоджання реалізації на внутрішньому ринку незаконно ввезених товарів (Урядова Програма протидії контрабанді та захисту внутрішнього ринку на 2002 - 2005 рр.);–

система заходів захисту прав інтелектуальної власності на державному кордоні.

Використання нових інформаційних технологій у митній справі дає можливість: значно спростити процедуру отримання необхідних даних під час проведення митного оформлення; поліпшити аналітичну роботу; створити інтегровану телекомунікаційну мережу та єдину базу даних про порушників митного законодавства й про підприємства «групи ризику»; налагодити електронний обмін інформацією з інши-ми державними органами та закордонними митними службами; зменшити суб'єктивні фактори при прийнятті управ-лінських рішень за цими напрямами.

Автором досліджено основні характеристики митного оподаткування в Україні, оскільки митні податки є нормою фінансового контролю в митній справі. Результат аналізу структури митних податків свідчать, що на сьогодні основними податками, які справляються при перетині митного кордону, є ПДВ, акцизний збір, мито. Питома вага ПДВ у загальній сумі податків, що справляються митними органами, становить 73%, акцизного збору – 5%, мита – 22% (рис.1).

Рис.1. Структура митних платежів за станом на 01.01.2004.

Ставки ввізного мита визначаються Законом України “Про Митний тариф України” і структурно поділяються на преференційні, пільгові й повні ставки, а також на адвалерні (80% загальної кількості), специфічні (16%) і комбіновані (4%).

Результати аналізу динаміки митних ставок і відповідно митно-тарифного регулювання свідчать про такі тенденції їх зміни:–

хвилеподібний характер зміни рівня митного обкладення: від незначних тарифних обмежень імпорту до підвищення рівня тарифного протекціонізму в 1994–1995 рр. і знову - від зниження рівня митних тарифів у 1996 р. до диференційованого, виваженого їх перегляду в напрямі підвищення розміру ставок мита на ті товари, що виробляються чи можуть вироблятися в Україні, і зниження на товари, які в Україні не виробляються;–

частий перегляд ставок ввізного мита зумовлено браком досвіду митно-тарифного регулювання в Україні та відсутністю довгострокового економічного прогнозу;–

недосконалість системи пільг і преференцій, що виявляється у звуженні бази митного оподаткування.

У митній справі в Україні використовуються такі форми митного контролю, як документальна й фізична. У межах документального митного контролю передбачається контроль: адміністративного характеру (перевірка документів і відомостей, опитування громадян і посадових осіб підприємств); фінансового характеру (перевірка своєчасності й повноти нарахування та сплати податків і зборів); статистичного характеру (облік товарів і транспортних засобів, перевірка звітності й правильності обліку товарів).

На основі дослідження вітчизняної практики у сфері митного контролю фінансового характеру й з урахуванням виявлених найбільш поширених фінансових порушень з боку учасників зовнішньоекономічної діяльності автором виділені основні напрями проведення такого контролю:–

контроль за розрахунками при поверненні ПДВ експортерам;–

контроль за правильністю визначення митної вартості;–

контроль за правильністю класифікації товарів;–

валютний контроль за здійсненням експортно-імпортних операцій.

Зміщення уваги з митного контролю адміністративного й статистичного характеру на митний контроль фінансового характеру дасть можливість митним органам підвищити рівень фінансової дисципліни суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності та забезпечити ефективність митного контролю в цілому.

У третьому розділі “Удосконалення митного фінансового контролю в Україні” автором сформульовано пропозиції щодо напрямів і шляхів зміцнення системи фінансового контролю в митній справі з метою вдосконалення вітчизняної митної справи та посилення зовнішньоекономічних позицій України у світовому економічному просторі.

У роботі обґрунтовано, що однією з передумов підвищення ефективності фінансового контролю в митній справі є трансформація й розвиток митно-тарифного регулювання.

У дисертації сформульовано висновок, що для посилення регулювальної функції мита вибір цілей митно-тарифного регулювання повинен базуватися на результатах системного моніторингу внутрішнього ринку, зокрема на аналізі міжгалузевих, галузевих і регіональних ресурсних балансів. При цьому однією з функцій Державної митної служби повинно бути постійне проведення порівняльного аналізу рівня й динаміки цін, у т.ч. в регіональному розрізі. При визначенні основних напрямів та заходів реалізації митної політики повинні бути враховані соціально-економічні показники розвитку регіонів і секторів економіки країни, з одного боку, та аналогічні світові тенденції, з іншого боку.

Автором запропоновано шляхи вдосконалення механізму банківської відповідальності за порушення клієнтами вповноважених банків правил повернення валютної виручки, зокрема шляхом внесення додаткової гарантійної (страхової) суми експортерами при отриманні дозволу банку на перерахування коштів при здійсненні експортно-імпортної операції. З практичної точки зору, подібні заходи: –

обмежать кількість махінацій фірм-одноденок, оскільки в разі порушення законодавства й неповернення валютної виручки в уповноважений банк фірма втратить значну суму коштів, що поставить їх перед дилемою: або дотримуватись законодавства, або припинити свою діяльність;–

сприятимуть формуванню економічно обґрунтованої класифікації учасників зовнішньо-економічної діяльності - сумлінних і несумлінних.–

дозволять підвищити рівень відповідальності учасників зовнішньоекономічної діяльності.

Автором обґрунтовано, що засобом зміцнення системи фінансового контролю в митній справі є регулярне проведення перевірок фінансово-господарської діяльності учасників зовнішньоекономічної діяльності працівниками митної та податкової служб з використанням методів аудиту. У роботі сформульовано пропозиції щодо нормативно-правового й методичного врегулювання механізму проведення постаудитних перевірок через розробку порядку проведення перевірок фінансово-господарської діяльності учасників зовнішньоекономічної діяльності з використанням методів аудиту митними та податковими органами, яким запропоновано визначити комплекс контрольно-інспекційних заходів, етапи та періодичність перевірок, використовувані методи документального й фактичного контролю. Важливим фактором боротьби з фінансовими правопорушеннями в митній справі є надання повноважень митним органам на здійснення оперативно-розшукової діяльності.

У роботі підкреслюється, що організація митної справи в цілому й фінансового контролю зокрема повинна відповідати прийнятим у світі стандартам, оскільки економіка України функціонує в світовому економічному просторі.

Одним зі шляхів гармонізації процедур митного контролю зі світовими нормами є розвиток попереднього фінансового контролю в митній справі. З метою вирішення цієї проблеми автором запропоновано для впровадження в практику систему аналізу та управління ризиками в митній справі.

Дисертантом запропоновано для спрощення порядку митного оформлення й контролю перемістити акценти митного контролю з пунктів пропуску в пункти доставки товарів та провести відповідну модернізацію інформаційних систем і технологій митних органів України. Досягнення цієї мети потребує:–

поширення практики використання електронного декларування й попереднього інформаційного забезпечення митних органів базою данних;–

відкриття інформаційної системи митної служби України для доступу контролерів у пунктах пропуску і пунктах доставки товарів до центральної бази даних Держмитслужби України й двосторонній обмін інформацією з іншими контрольними органами України в разі необхідності;–

поширення практики вибіркового митного контролю поряд з посиленням контрольних заходів щодо потенційних шахраїв і послабленням тиску на добросовісних учасників зовнішньоекономічної діяльності.

Реалізація державної політики, спрямованої на вдосконалення системи фінансового контролю в митній справі, сприятиме зростанню „прозорості” експортно-імпортних операцій, їх спрощенню та прискоренню проведення, забезпечить активізацію зовнішньоекономічної діяльності та посилення позицій України на світових ринках.

ВИСНОВКИ

У результаті проведеного дисертаційного дослідження, на основі узагальнення зарубіжної й вітчизняної теорії та практики автором з'ясовано суттєві прогалини в теоретико-методологічній базі фінансового контролю в митній справі, визначено напрями й сформульовано практичні рекомендації щодо вдосконалення фінансового контролю в митній справі в Україні.

Перше. Передумовою успішного соціально-економічного розвитку України є наявність системи заходів щодо захисту економічних інтересів та безпеки держави в зовнішньоекономічних відносинах. Вирішенню цих питань слугує митна політика країни, митне регулювання й контроль, які є складовими митної справи в Україні.

Важливим видом митного контролю є фінансовий контроль за розрахунковими операціями суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності та митними платежами, які справляються з товарів юридичних та фізичних осіб під час пропуску через митний кордон України.

Автором уточнено визначення поняття фінансового контролю в митній справі як управлінської функції держави на макро- і мікрорівнях. На макрорівні він являє собою діяльність органів державної влади з установлення й дотримання правових норм у сфері зовнішньоекономічної діяльності, а також визначення інструментів податкового й валютного регулювання зовнішньоекономічної діяльності з метою захисту національних економічних інтересів. На мікрорівні – це податковий та валютний контроль, що здійснюється митними органами під час перетину товарів та інших цінностей через митний кордон України.

Друге. Впровадження в Україні ліберальної моделі зовнішньоекономічної політики та розбудова адекватної новим умовам господарювання системи оподаткування експортно-імпортних операцій як методу державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності зумовлюють зміну цілей митно-тарифного регулювання й принципів установлення митних ставок в Україні.

Основними характеристиками митних ставок в Україні є: хвилеподібний характер зміни рівня митного оподаткування; частий перегляд ставок ввізного мита та наявність системи пільг у сплаті ввізного (імпортного) мита. Використання регулювальної функції ввізного мита дає змогу формувати й здійснювати найбільш ефективну митну політику - протекціоністську, вільну або стабілізаційну.

Автором обґрунтовано, що для посилення регулювальної функції мита діяльність відповідних органів повинна базуватися на системному моніторингу внутрішнього ринку, міжгалузевих, галузевих і регіональних ресурсних балансів.

Третє. Зважаючи на кількісні та якісні характеристики фінансових порушень в експортно-імпортній діяльності, дисертант визначив основні напрями розвитку фінансового контролю за валютними потоками.

Для вирішення зазначених питань необхідно вдосконалити механізм банківської відповідальності за порушення клієнтами вповноважених банків правил повернення валютної виручки. Автор пропонує запровадження системи надання експортерами обов’язкових додаткових фінансових гарантій перерахування коштів при здійсненні експортно-імпортних операцій. Гарантійний внесок повертатиметься банком після завершення операції з перерахування коштів за товари та послуги й стане перепоною злочинній діяльності фіктивних фірм.

Четверте. Важливим напрямом розвитку системи фінансового контролю в митній справі є посилення заходів попереднього контролю, оскільки це дасть змогу скоротити кількість наступних перевірок, виявити потенційних шахраїв і потенційні ризики, підвищити рівень ефективності контрольних заходів.

Автором обґрунтовано необхідність впровадження в практику Програми створення системи аналізу й управління ризиками в митній справі в Україні, які сприятимуть розвиткові системи попереднього фінансового контролю.

Складовими такої Програми є: формування інформаційної бази щодо діяльності суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, критерії застосування вибіркового митного контролю, схеми системного аналізу бази даних та селекції „зон ризиків”, методи попередження порушень.

П’яте. У роботі визначено, що, зважаючи на необхідність забезпечення дотримання учасниками зовнішньоекономічної діяльності митного законодавства, потребу боротьби з фінансовими порушеннями та максимального використання фіскальної функції мита для фінансового забезпечення соціально-економічного розвитку країни, об’єктивно необхідним є запровадження постаудитного контролю за фінансово-господарською діяльністю учасників зовнішньоекономічної діяльності, а також надання митним органам права на оперативно-розшукову діяльність.

Основним інструментом такої форми контролю є використання методів, які передбачають визначення достовірності бухгалтерської (фінансової) звітності суб’єкта та відповідності проведених фінансових операцій вимогам законодавства України. Подібні контрольні заходи запропоновано здійснювати щокварталу, що дасть змогу виявляти порушення у фірмах, які створюються на короткі проміжки часу й, зазвичай, не підпадають під піврічні та щорічні планові перевірки.

З метою нормативно-правового й методичного врегулювання проведення перевірок автором запропоновано розробити порядок проведення перевірок фінансово-господарської діяльності учасників зовнішньоекономічної діяльності митними та податковими органами з використанням методів аудиту.

Шосте. У роботі доведено, що процедури митного контролю в Україні повинні бути уніфіковані до світових стандартів і відповідно до цього спрямовані на:

а) досягнення оптимального співвідношення часу, що витрачається на проведення митного фінансового контролю, та ефективності проведення такого контролю;

б) зменшення ролі суб’єктивного фактора при прийнятті рішень митними працівниками;

в) оптимізацію прийняття рішень за результатами проведених контрольних заходів.

Сьоме. У роботі запропоновано шляхи удосконалення процедур митного контролю й митного оформлення, зокрема зміщення митного контролю з пунктів пропуску в місця доставки вантажів, а також підвищення ролі інформаційних технологій у досягненні цієї мети.

Восьме. Досягнення „відкритості” та „прозорості” фінансового контролю в митній справі потребує вдосконалення діяльності підрозділів внутрішньої безпеки Державної митної служби України та створення незалежного Агентства з розслідування правопорушень.

Практичне впровадження запропонованих та інших заходів фінансового контролю при реалізації митної політики в Україні дасть змогу зменшити кількість фінансових порушень при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності, а митний контроль виконуватиме не лише фіскальну, а й регулювальну функції, сприяючи тим самим активізації зовнішньоекономічної діяльності держави.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті в наукових фахових виданнях

1. Каленський М. Митний контроль у системі фінансового контролю в Україні // Вісник Академії митної служби України. – 2004.–№2.–С.3–9.–0,4 д.а.

2. Каленський М. Місце і роль митного оподаткування в податковій системі держави // Вісник податкової служби України.–2004. – №4. – С.60–64. – 0,3 д.а.

3. Каленський М. Роль митного оподаткування в регулюванні економічних і соціальних процесів в державі // Фінанси України. – 2004. – №3. – С.3–12. – 0,6 д.а.

Тези доповідей на конференціях

4. Каленський М.М. Проблеми створення цілісної системи фінансового контролю за використанням бюджетних коштів – У кн.: Бюджетна реформа в Україні: наук.-практ.конф. – К.: НДФІ, 2001. – С.146-151. – 0,3 д.а.

Інші публікації та видання

5. Коментар до Митного кодексу / За ред. М.М.Каленського, П.В.Пашка. – К.: Юстініан, 2004. – 736 с. – 138 д.а. (у т.ч. автора – 70 д.а.)

АНОТАЦІЯ

Каленський М.М. Розвиток та вдосконалення фінансового контролю в митній справі. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.04.01 – Фінанси, грошовий обіг і кредит. – Науково-дослідний фінансовий інститут при Міністерстві фінансів України, Київ, 2004.

У дисертації досліджено розвиток та вдосконалення системи фінансового контролю в митній справі. Науково обґрунтовано теоретичні основи фінансового контролю в митній справі в умовах ринкової економіки. Розглянуто правові та організаційні засади митної справи в Україні. Висвітлено етапи розвитку вітчизняної системи митно-тарифного регулювання та основні характеристики регулювальної політики. Визначено особливості й проблеми фінансового контролю в митній справі в Україні. Розроблено рекомендації щодо застосування принципів митно-тарифної політики та визначено основні напрями вдосконалення фінансового контролю в митній справі.

Ключові слова: фінансовий контроль, мито, митний контроль, митне оподаткування, митно-тарифне регулювання, митна справа.

АННОТАЦИЯ

Каленский Н.Н. Развитие и усовершенствование финансового контроля в таможенном деле. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.04.01 – Финансы, денежное обращение и кредит. – Научно-исследовательский финансовый институт при Министерстве финансов Украины, Киев, 2004.

В диссертации исследовано развитие системы финансового контроля в таможенном деле. Научно обоснованы теоретические основы финансового контроля в таможенном деле в условиях рыночной экономики. Рассмотрены правовые и организационные основы таможенного дела в Украине. Освещены этапы развития отечественной системы таможенно-тарифного регулирования и основные характеристики таможенной политики. Определены особенности и проблемы финансового контроля в таможенном деле в Украине. Предложены направления развития такого контроля.

Автором определено понятие |пошлинного| финансового контроля в таможенном деле как управленческой функции государства на макро- и микроуровнях. На макроуровне – это деятельность органов государственной власти по установлению|касательно| и соблюдению правовых норм в сфере внешнеэкономической деятельности, а также определение инструментов налогового и валютного регулирования внешнеэкономической деятельности с целью защиты национальных экономических интересов. На микроуровне – это налоговый и валютный контроль, осуществляемый таможенными|пошлинными| органами при пропуске товаров и других ценностей через таможенную|пошлинную| границу Украины.

В зависимости от объекта контроля финансовый контроль в таможенном деле делится на налоговый, валютный и внутренний, в зависимости от субъектов контроля - на контроль со стороны органов законодательной власти и со стороны органов исполнительной власти, в зависимости от времени проведения контроля – на предварительный, текущий и последующий.

В работе определено, что нормой финансового контроля и финансовым инструментом таможенной|пошлинной| политики выступает таможенная пошлина, которая|какая| через фискальную и регулирующую функции влияет на финансовое обеспечение социально-экономического развития Украины.

В результате исследования отечественной практики в сфере финансового контроля в таможенном деле и с учетом наиболее распространенных финансовых нарушений со стороны участников внешнеэкономической деятельности определены основные направления развития такого контроля.

Автором обосновано, что для усиления регулирующей функции таможенной пошлины выбор целей таможенно-тарифного регулирования должен базироваться на результатах системного мониторинга внутреннего рынка, в частности на результатах анализа межотраслевых, отраслевых и региональных ресурсных балансов. При этом одной из функций Государственной таможенной службы может быть постоянное проведение сравнительного анализа уровня и динамики цен, в т.ч. в региональном разрезе.

В диссертации предложены направления повышения эффективности валютного контроля за осуществлением экспортно-импортных операций через|из-за| усиление банковской ответственности за нарушение клиентами уполномоченных банков правил возвращения|возврата| валютной выручки и через введение механизма|ввода| обязательного внесения дополнительной гарантийной (страховой) суммы экспортерами для получения разрешения банка на перечисление средств при осуществлении экспортно-импортной операции.

Установлено, что для обеспечения соблюдения участниками внешнеэкономической деятельности таможенного законодательства и с целью борьбы с финансовыми нарушениями и максимального использования фискальной функции таможенной пошлины для финансового обеспечения социально-экономического развития страны необходимым является введение постаудитного контроля финансово-хозяйственной деятельности участников внешнеэкономической деятельности. Предложен порядок нормативно-правового и методического регулирования проведения таких постаудитних проверок, определены этапы проверок и методы документального и фактического контроля.

Для развития предварительного |предварительного|таможенного|пошлинного| финансового контроля автором предложена для внедрения в практику Программа создания системы анализа и управления рисками в таможенном|пошлинном| деле в Украине. Составляющими Программы являются: |какой| формирование информационной базы относительно о деятельности субъектов внешнеэкономической деятельности |, применение выборочного|избирательного| таможенного|пошлинного| контроля, системный информационный анализ базы данных и селекция „зон рисков”, методы предупреждения нарушений на перспективу.

С учетом зарубежной и отечественной практики автором сформулированы предложения по практическому использованию новых научных результатов для развития и повышения эффективности системы финансового контроля в таможенном деле в Украине.

Ключевые слова: финансовый контроль, таможенный контроль, таможенные налоги, таможенно-тарифное регулирование, таможенное дело.

ANNOTATION

Micola M.Kalenskiy. Development and improvement of finance control over customs. – Manuscript

Thesis for a candidate’s degree in economics. Speciality 08.04.01 – Finance, Currency Circulation and Credit – Institute for Financial Research, Ministry of Finance of Ukraine, Kyiv, 2004.

In the dissertation there is scrutinized finance control development in the sphere of Ukrainian custom.

There is given scientific basis of custom finance control in market economy.

Legal and organizational grounds of custom sphere in Ukraine are considered. There are covered the development stages of local tariff regulation, tendencies of regulative policy are defined as well as the peculiarities and challenges of finance control in the custom sphere.

There are worked out recommendations regarding upgrading the principles of custom tariff policy. The ways of improving the efficiency of currency control over export-import operations are defined. There are given basis of the necessity to introduce post audit control over finance economic activity of the foreign-economic activity participants. There are defined the ways of development of previous custom finance control.

Key words: finance control, custom control, custom taxation, custom tariff regulation, custom sphere.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

б-ГАЛОГЕНОЗАМІЩЕНІ в-АЛКОКСИВІНІЛ(ПОЛІФТОРАЛКІЛ)КЕТОНИ В СИНТЕЗАХ ГЕТЕРОЦИКЛІЧНИХ ФТОРОВМІСНИХ БІОРЕГУЛЯТОРІВ - Автореферат - 19 Стр.
ОДЕРЖАННЯ ЛАНГБЕЙНІТОВОГО КОНЦЕНТРАТУ З ГАЛІТО-ЛАНГБЕЙНІТОВОГО ЗАЛИШКУ КАЛІЙНИХ РУД ПРИКАРПАТТЯ - Автореферат - 26 Стр.
ВЛАСТИВОСТІ ЗАДАЧ КОМБІНАТОРНОЇ ОПТИМІЗАЦІЇ З ДРОБОВО-ЛІНІЙНИМИ ЦІЛЬОВИМИ ФУНКЦІЯМИ. МЕТОДИ ТА АЛГОРИТМИ ЇХ РОЗВЯЗАННЯ - Автореферат - 19 Стр.
ПРОЦЕСИ ІНТЕРКАЛЯЦІЇ ДІХАЛЬКОГЕНІДІВ d-ПЕРЕХІДНИХ МЕТАЛІВ З ШАРУВАТИМИ СТРУКТУРАМИ - Автореферат - 52 Стр.
ОПТИМАЛЬНІ ПОПЕРЕЧНІ ПЕРЕРІЗИ СТИСНУТО-ЗІГНУТИХ І РОЗТЯГНУТО-ЗІГНУТИХ СТАЛЕВИХ СТЕРЖНІВ ЗА УМОВИ МІЦНОСТІ В ОБЛАСТІ ОБМЕЖЕНИХ ПЛАСТИЧНИХ ДЕФОРМАЦІЙ - Автореферат - 21 Стр.
ПРОФІЛАКТИКА ПОРУШЕНЬ СТЕРОЇДОГЕНЕЗУ І ФЕТОПЛАЦЕНТАРНОЇ НЕДОСТАТНОСТІ ПІСЛЯ ІОНІЗУЮЧОГО ОПРОМІНЕННЯ - Автореферат - 26 Стр.
Моделювання ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ в системі управління професійно-технічними навчальними закладами - Автореферат - 25 Стр.