У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

“ХАРКІВСЬКИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ ІНСТИТУТ”

 

Кучер Маргарита Миколаївна

УДК 658.5.011

ЕКОНОМІЧНА ОЦІНКА ОРГАНІЗАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ

ПІДПРИЄМСТВ ПРОМИСЛОВОСТІ

Спеціальність 08.07.01 – економіка промисловості

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

 

Харків - 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Дніпродзержинському державному технічному університеті

Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: кандидат економічних наук, професор

Ревенко Надія Григорівна,

Дніпродзержинський держаний технічний

університет,

завідувач кафедри економіки,

менеджменту та маркетингу.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Тімофєєв Володимир Миколайович,

Національний технічний університет

“Харківський політехнічний інститут”,

завідувач кафедри обліку та аудиту;

кандидат економічних наук, професор

Соколова Людмила Василівна,

Харківський національний університет

радіоелектроніки,

професор кафедри економіки та

менеджменту.

Провідна установа: Східноукраїнський національний університет ім. Володимира Даля,

кафедра менеджменту, Міністерство освіти і науки України, м. Луганськ.

Захист відбудеться “3” липня 2002 р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради

К 64.050.02 у Національному технічному університеті “Харківський політехнічний інститут” за адресою: 61002, м.Харків, вул.Фрунзе, 21.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного технічного університету ”Харківський політехнічний інститут” за адресою: 61002, м.Харків, вул.Фрунзе, 21.

Автореферат розісланий “2” червня 2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Гаврись О.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сучасний етап економічного розвитку України вимагає вирішення ряду нових задач, пов'язаних з підвищенням ефективності роботи підприємств промисловості. Важливо встановити чітку відповідність і співвідносність усіх елементів виробничих систем підприємств, завдяки яким досягається раціональне упорядкування процесів створення та виробництва продукції. У зв'язку з цим посилюється необхідність підвищення гнучкості організаційних систем управління підприємствами промисловості і швидкості організаційних змін на основі ефективного використання економічних можливостей управління. У той же час на підприємствах цій проблемі не надається достатньої уваги. Наукове обґрунтування і раціоналізація організаційної діяльності у напрямку підвищення її економічної ефективності відсуваються на другий план, що призводить до “ручного” і неефективного управління розвитком багатьох вітчизняних підприємств промисловості, недостатнього використання внутрішніх резервів, уповільнення процесів реструктуризації та підвищення конкурентоспроможності.

Необхідність розробки теоретичних і методико-практичних питань оцінки економічних можливостей організаційних систем і їх реалізації обумовила проведення даного дослідження і визначила тему дисертації.

Значний внесок у дослідження проблем, пов'язаних з ефективним розвитком підприємств промисловості за рахунок підвищення ефективності організаційного розвитку та управління, внесли вітчизняні і закордонні вчені - економісти Барташев Л.В., Бєлєнький П.Ю., Болотов С.П., Вудворд Дж., Гамрат-Курек Л.Й., Герасимчук В.Г., Дейнеко О.А., Друкер П., Іпатов М.І., Козлова О.В., Коломієць Р.А., Котел К., Крук Д.М., Курочкін О.С., Лімонова Л.О., Мартиненко М.М., Мільнер Б.3., Модін О.О., Обер-Кріє Дж., Одінцова Г.С., Оучі Вілям Г., Покропивний С.Ф., Разумов І.М., Смірнов Е.А., Томпсон Дж., Уотерман Р., Фатхутдінов Р.А., Чалий В.М., Яловий Г.К. та ін. У працях цих авторів досліджені важливі теоретичні та практичні питання організаційного розвитку, окремі елементи і особливості процесів організації та управління. Однак безпосередньо питанням виявлення і підвищення ефективності використання сукупних економічних можливостей організаційних систем і їх місця в економічному розвитку підприємств промисловості присвячена незначна кількість робіт, у яких вказана проблема досліджується недостатньо повно і комплексно.

У цих умовах актуальною є розробка і впровадження нових наукових підходів і методів вирішення проблеми підвищення економічної ефективності виробництва за рахунок більш повної реалізації економічних можливостей організаційних систем. Необхідне також комплексне дослідження економічного впливу цих систем на кінцеві економічні результати діяльності підприємств промисловості, яке і розглядається у дисертаційній роботі.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація повязана з науковою роботою “Економічні проблеми розбудови державності України: важелі та стимули розвитку господарчих систем”, що виконувалась згідно з координаційним планом науково-дослідних робіт Міністерства освіти України, затвердженим наказом № 37 від 13.02.1997 р. Вона пов'язана також з науково-дослідними роботами Дніпродзержинського державного технічного університету: "Дослідження питань теорії і практики управління виробничим потенціалом економічних систем в умовах ринку" (0197U015573); "Дослідження, оцінка та розробка шляхів підвищення ефективності управління підприємством"; "Розробка проекту системи управління ефективністю виробництва" (№ 026/012-8у-2623). Автору належать розділи "Організаційні ресурси в системі виробничого потенціалу промислових підприємств", "Методологічні основи створення системи управління організаційним розвитком".

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є обґрунтування і розробка теоретичних положень, методичних і практичних рекомендацій по удосконаленню економічної складової механізму управління організаційним розвитком підприємств у напрямку підвищення економічної ефективності їх функціонування.

Для досягнення цієї мети були поставлені і вирішені такі задачі:

- визначення економічної ролі, елементної структури і характеристик організаційних ресурсів промислових ланок;

-

обґрунтування і визначення економічних характеристик організаційних систем підприємств промисловості;

-

розробка методики аналізу і кількісної оцінки економічних показників розвитку відповідних систем;

-

розробка методичних підходів до економічного обґрунтування організаційних нововведень;

-

вибір і обґрунтування економічного показника управління організаційним розвитком як основи для дії управлінських важелів;

-

удосконалення системи управління організаційним розвитком підприємств за рахунок розробки і обґрунтування економічних важелів його оцінки.

Об'єктом дослідження виступають процеси управління економічною ефективністю організаційного розвитку підприємств промисловості.

Предметом дослідження є теоретичні положення, методичні і аналітичні аспекти економічної оцінки результатів і ефективності функціонування організаційних систем підприємств промисловості.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною базою дисертаційної роботи є сучасні теорії ринкової економіки, наукові концепції, публікації українських та зарубіжних вчених з питань економічної оцінки і управління організаційним розвитком. Для вирішення поставлених задач були використані загальнонаукові та прикладні методи дослідження, а саме: логічне узагальнення, групування і систематизація (при дослідженні понятійного апарату, елементної структури та показників оцінки ефективності), техніко-економічний аналіз і економіко-математичне моделювання (при виявленні економічних можливостей організаційної системи і її елементів), методи управління організаційними проектами (при створенні системи організаційного розвитку), експертні методи оцінки (при визначенні ступеня впливу факторів ризику в забезпеченні розвитку економічних можливостей організаційних систем).

Наукова новизна одержаних результатів полягає у наступному:

-

вперше виділено і введено в економічний обіг поняття організаційних ресурсів, які представлено як погоджену, взаємозалежну, раціонально упорядковану сукупність організаційних форм, структур, процесів, методів та принципів, що формують організаційну систему підприємства і є передумовою його ефективного функціонування, визначено їх економічну роль, обґрунтовано підхід до формування і конкретизовано їх склад;

- удосконалено класифікацію показників організаційних ресурсів за рахунок введення додаткових класифікаційних ознак і доповнення економічними показниками, які характеризують стан і розвиток організаційних ресурсів, що дозволяє більш точно визначати економічні результати організаційної діяльності підприємств;

- дістали подальший розвиток методичні засади аналізу і кількісної оцінки розвитку організаційних систем за рахунок більш точного урахування характеристик зовнішніх і внутрішніх чинників, що впливають на їх економічну ефективність. Це дозволяє підвищити наукову обґрунтованість до визначення напрямків розвитку організаційних систем;

- удосконалено концептуальний підхід до управління організаційним розвитком підприємств промисловості за рахунок моделювання процесів його формування і економічного обґрунтування. Це дозволяє сконцентрувати організаційні зусилля на підвищенні економічної ефективності діяльності підприємств;

- дістали подальший розвиток способи розрахунку економічної ефективності організаційних нововведень на основі урахування організаційних ризиків і ймовірності досягнення цілей економіко-організаційного розвитку підприємств, що сприяє вибору найбільш доцільного варіанту організаційних нововведень і зниженню обсягу економічних втрат з організаційних причин;

- удосконалено економічний показник управління організаційним розвитком на основі визначення мінімально припустимої величини тривалості виробничо-комерційного циклу, що дозволяє знизити поточні витрати підприємств на утримання організаційної системи на одиницю робочого часу.

Практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що вони є методичною базою для економічної оцінки і обґрунтування програм і планів організаційного розвитку на підприємствах промисловості, основою для реалізації економічних можливостей і резервів організаційних систем. Запропонований метод економічного обґрунтування процесів розвитку може бути використаний у практиці діяльності підприємств різних галузей промисловості при розробці їх програм і планів, при прийнятті управлінських рішень щодо доцільності впровадження організаційних нововведень, організації відносин між структурними підрозділами в управлінні підприємством і визначенні їх корпоративної ефективності.

Теоретичні положення роботи, одержані результати доведені до стадії методичних розробок і практичних рекомендацій. Окремі положення дисертаційного дослідження можуть бути застосовані при викладанні навчальних курсів “Техніко-економічний аналіз підприємств промисловості”, “Економіка підприємства”, “Менеджмент” в навчальних закладах різних рівнів акредитації.

Підтвердженням практичного значення отриманих результатів є використання основних методичних розробок та практичних рекомендацій на ВАТ "Алчевський металургійний комбінат" (ВАТ “АМК”) (акт впровадження від 10.05.2000р.); ВАТ “Дніпродзержинський механічний завод” (акт впровадження від 15.12.2001р.); ВАТ “Дніпровагонмаш” (справка від 25.01.2002р.). Результати наукових досліджень застосовані також у навчальному процесі підготовки фахівців і магістрів з напрямку "Менеджмент" спеціальностей 7.050201 і 8.050201 - "Менеджмент організацій".

Особистий внесок здобувача. Основні положення та висновки дисертації розроблені і обґрунтовані особисто автором на базі аналізу теоретичних і практичних аспектів проблеми, що розглядається, наукового досвіду економічного обґрунтування організаційних факторів і їх впливу на ефективність виробництва, аналітичних розрахунків, виконаних на промислових підприємствах, а також особистих досліджень автора.

Апробація результатів дисертації. Результати досліджень, що викладені у дисертації, доповідалися на науково-практичних конференціях, у тому числі на міжнародних: "Управління організацією: діагностика, стратегія, ефективність" (м. Київ-Трускавець, 8-9 квітня 1999р.), "Університет та регіон" (м.Луганськ, 29-30 листопада 1999р.), "Теорія управління організацією: стан та перспективи" (м.Київ- Трускавець, 6-7 квітня 2000 р.), "Маркетинг: теорія і практика" (м. Ялта, 24-27 травня 2000 р.) та ін.

Публікації. За результатами дослідження опубліковано 12 робіт (у тому числі шість - у спеціалізованих фахових виданнях) загальним обсягом 2,4 ум. друк. аркушів, з яких автору належить 2,1 ум. друк. аркушів.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури і додатків. Повний обсяг дисертації складає 253 сторінки машинописного тексту, у тому числі 30 таблиць, 36 рисунків, 14 додатків на 38 сторінках. Список використаних літературних джерел налічує 188 найменування на 16 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність наукового дослідження, визначено його мету, обєкт та предмет. Розкрито загальну методику дослідження і практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі - “Теоретичне обґрунтування вибору економічних характеристик організаційних систем підприємств промисловості” - проведено теоретичний аналіз поняття “організація” як виду діяльності, узагальнено її значущість у складі активних факторів підвищення ефективності виробництва. Розроблено понятійний апарат організаційної системи (ОС) підприємств промисловості. Розкрито економічну роль категорії організаційних ресурсів, конкретизовано та систематизовано їх склад і взаємозвязки. Доведено необхідність удосконалення складових комплексної оцінки діючих організаційних систем і наукового обґрунтування організаційних змін за запропонованою автором системою показників.

При розгляді сутності та еволюції поняття “організація”, автором внесено певні уточнення, запропоновано виділяти організаційну діяльність як самостійний, специфічний об?єкт управління та розглядати її як активний виробничий фактор. Це обумовлює необхідність більш глибокого дослідження і ефективного використання організаційних ресурсів. Їх пропонується розглядати як узгоджену, взаємозалежну, раціонально упорядковану сукупність організаційних форм, структур, процесів і методів будь-якої виробничої системи, потрібних для реалізації стратегії та тактики подальшого розвитку.

Дослідження складу ресурсів, що розглядаються, дозволяє стверджувати, що вони тісно повязані з очікуваними економічними результатами діяльності підприємств, оскільки мобілізують останні, організують і перетворюють їх в активний фактор виробництва. Доведено, що складові організаційних ресурсів існуючих систем впливають на досягнення кінцевих цілей діяльності підприємств не досить комплексно. Це не дозволяє підвищити їх роль та вплив на процес досягнення економічних цілей підприємств промисловості. У роботі запропоновано розглядати їх у складі ОС, використовуючи системні методи їх аналізу і упорядкування.

Діючі організаційні системи відрізняються різноманітністю і описуються багатьма характеристиками і показниками, яких автором налічено більше ста десяти. В роботі вони згруповані у блоки: показники існуючого стану ОС, її окремих елементів та ОС у цілому (організаційного рівня, тривалості виробничо-комерційного циклу та ін.); показники економічних результатів функціонування ОС; показники організаційних нововведень, до яких віднесені показники ефективності виробництва, досягнуті за рахунок розвитку елементів ОС. Існуючі показники стану ОС не повязані необхідною мірою із загальною системою показників економіки підприємств, а показники-вимірювачі її економічної ефективності розроблені недостатньо. Це обумовлює їх незначну роль у процесі управління виробничими системами. Для визначення економічних можливостей ОС у роботі запропоновано результати її функціонування оцінювати за показниками: рівень організації виробництва, тривалість виробничо-комерційного циклу, собівартість продукції на одиницю робочого часу, загальні витрати на функціонування організаційної системи і їх рентабельність, економічні втрати з організаційних причин і приріст показників виробництва, які досягнуті за рахунок удосконалення елементів організаційних систем. Динаміка зміни рівня економічних характеристик ОС свідчить про ступінь розвитку організаційних важелів та їх економічні можливості.

У ринкових умовах господарювання особливої актуальності та значущості набувають прискорення швидкості та частоти організаційних змін, які здатні підвищити економічну ефективність виробництва. До позитивних результатів призводить збільшення ступеня гнучкості елементів організаційних ресурсів і прискорення процесів організаційного розвитку. У звязку з цим до системи перелічених показників включені показники гнучкості та мобільності організаційних ресурсів.

Всі вищеназвані показники організаційних систем можуть бути базою для планування і обґрунтування економічної доцільності їх удосконалення і розвитку з метою підвищення економічної ефективності діяльності підприємств промисловості.

У другому розділі – “Дослідження і аналіз економічних можливостей організаційних систем підприємств промисловості” – наведено методичні засади розрахунку і проведено аналіз динаміки економічних показників і характеристик усіх елементів організаційних ресурсів, визначено питому вагу організаційних складових у процесах управління підприємством і виконано аналіз впливу організаційних змін на кінцеві результати діяльності промислових ланок.

Дослідження показали, що процеси перебудови елементів організаційних ресурсів на промислових підприємствах відбуваються безперервно, однак до підвищення економічних результатів роботи у багатьох випадках це не призводить. Прогресивні зміни якості елементів ОС, як фактор зростання ефективності виробництва, майже не розглядаються. Впроваджувані локальні організаційні зміни, що не повязані з якісним підвищенням рівня організаційного розвитку підприємств, не дозволяють повністю реалізувати існуючі економічні можливості. Це обумовлюється, на думку автора, високим ступенем розбалансованості організаційних процесів, недостатньою увагою до необхідності принципових змін і системного удосконалення елементів організаційних ресурсів та відсутністю достатньо обґрунтованої і повної системи оцінки ефективності витрат часу і коштів саме на організаційні нововведення.

Аналіз результатів дослідження організаційних складових процесів управління підтвердив, що їх результативність значною мірою визначається рівнем витрат на функціонування ОС. Автором запропоновано методичний підхід до оцінки вартості ОС, який полягає у визначенні витрат на їх функціонування за допомогою питомої ваги організаційних завдань у загальному обсязі завдань управління. Результати дослідження на ряді металургійних підприємств (ВАТ “АМК”, Криворізькому державному гірничо-металургійному комбінаті “Криворіжсталь” (ДГМК “Криворіжсталь”), ВАТ “Дніпродзержинський металургійний комбінат” (ВАТ “ДМК”)), довели, що ці витрати коливаються від 25% до 40% витрат на управління виробничими ланками і підприємствами у цілому, тим самим вагомо впливають на поточні витрати виробництва. Зниження їх питомої ваги в загальних витратах є суттєвим напрямком підвищення ефективності діяльності підприємств. Остання розраховується за показниками існуючих резервів, які характеризують відхилення досягнутих економічних показників діяльності підприємств від їх можливого рівня.

Для конкретизації економічних результатів функціонування ОС аналізуються показники витрат, економічних втрат з організаційних причин, зокрема втрати за рахунок поточних та цілоденних простоїв, порушення виконавської дисципліни, збільшення нормативної величини виробничо-комерційного циклу та інші. На підставі запропонованих формул у роботі розрахована їх величина для конкретних умов роботи підприємств.

Найбільш вагомі резерви зниження собівартості продукції полягають у зменшенні поточних простоїв обладнання та цілоденних простоїв з організаційних причин. За даними обстежених металургійних комбінатів вони складають 5070% від загального часу поточних простоїв обладнання та 0,17-5,3% від ефективного фонду робочого часу працівників. Це призводить до збільшення витрат на виробництво та до зменшення прибутку підприємств (рис.1). При цьому втрати основних виробничих підрозділів, повязаних єдиним технологічним ланцюгом, збільшуються по наростаючій, починаючи з втрат на початку ланцюга. Слід відзначити, що підрозділи підприємств мають різні організаційні резерви і можливості їх використання, але тенденції їх формування співпадають. Наведені у роботі результати аналізу статистичної звітності підприємств металургії ілюструють типовість тенденцій.

Зіставлення тенденцій зміни економічних показників ОС підприємств з показниками ефективності ресурсів і виробництва свідчать про їх тісний звязок і взаємозалежність (рис.2). Аналізуючи цей звязок, автор зазначає, що пошук економічних резервів значно полегшується, а оцінка розглянутого впливу є більш точною при використанні економіко-математичних методів.

Узагальнюючим показником рівня досконалості ОС є показник рівня організації виробництва. Дослідження показали, що його величина змінна і значно відрізняється як для різних підрозділів у межах одного підприємства, так і для різних підприємств. За даними обстежених основних виробничих підрозділів ВАТ “АМК”, величина більш детально розглянутого в дисертації рівня організації виробництва коливається від 0,426 до 0,636, що свідчить про недостатньо високий рівень досконалості ОС. Для оцінки сукупного впливу ОС на обсяг реалізованої продукції у роботі використано кореляційний аналіз, який виявив залежність між цими двома показниками. Це підтвердило висновок про здатність організаційної діяльності підприємств промисловості вагомо впливати на їх кінцеві результати, що обумовлює необхідність постійної і системної роботи підприємств у напрямку свого організаційного розвитку відповідно до ринкових змін.

У третьому розділі – “Удосконалення методів економічної оцінки організаційного розвитку підприємств промисловості” – розроблено наукові основи аналізу і реалізації невикористаних економічних можливостей організаційних систем промислових обєктів та запропоновані методичні підходи до інтеграції відокремлених процесів у єдину ефективно діючу систему управління організаційним розвитком.

Вирішення проблеми науково-методичного забезпечення оцінки функціонування і розвитку ОС запропоновано за рахунок удосконалення широкого спектру методичних аспектів: уточнення поняття організаційного розвитку, обґрунтування методів розрахунку економічних показників ОС і показників її розвитку, розробки алгоритмів аналізу, оцінки результатів функціонування системи та методів економічного обґрунтування напрямків організаційних нововведень і управління ними. Організаційний розвиток у роботі визначено як цілеспрямоване систематичне підвищення якості організаційних ресурсів підприємств і їх економічного потенціалу.

Склад показників ОС доповнено показниками гнучкості (ГО.Р) та мобільності (МО.Р.) організаційних ресурсів, які визначаються спільно і розраховуються за формулами:

, (1)

, (2)

де аН, аЗ - кількість оновлених і загальних ознак елементів організаційних ресурсів відповідно;

Тф., Тпл. - фактичний і плановий періоди організаційного оновлення відповідно.

Враховуючи динамізм організаційних зрушень, організаційні процеси запропоновано розглядати в межах системи управління організаційним розвитком (СУОР), яка дозволить концентрувати зусилля усіх управлінських та інших важелів впливу на підвищення ефективності функціонування організаційних факторів виробництва. До складу елементів СУОР включено: цілі і задачі організаційного розвитку, принципи їх формування, технологію управління функціонуванням організаційних процесів, показники досягнення цілей, їх аналітичну базу і керуючий орган. Програми і плани організаційного розвитку спрямовуються на підвищення ефективності виробництва. Для складання і обґрунтування планів пропонується використовувати причинно-наслідкові звязки впливу організаційного розвитку на економіку підприємств (рис.3) і враховувати фактори ризику, які можуть негативно вплинути на досягнення цілей організаційних систем. Оскільки природа ризиків різноманітна, вони класифіковані за напрямками впливу: організаційні ризики у технічній, фінансовій, інформаційній та інших системах підприємств. При оцінці можливого ступеня ризику за існуючими напрямками виявлені ризики, повязані з роботою обладнання (наведені у табл.1).

Таблиця 1

Ймовірність появи ризикових подій

Ризики | Ймовірність появи, %

20 40 60 80

Поточні простої обладнання з організаційних причин

Цілоденні простої

Непередбачені роботи з постачальниками та споживачами

Понаднормативне знаходження виробничих запасів на складі

Несвоєчасне постачання по внутрішній кооперації

Економічна ефективність від реалізації організаційних нововведень оцінюється показниками чистої поточної вартості від реалізації організаційних нововведень, які потребують додаткових капіталовкладень (Е1); приросту прибутку або зниження витрат на виробництво від реалізації організаційних нововведень, що не потребують капіталовкладень (Е2), запропонованого нами показника рентабельності по чистій поточній вартості (Р1), рентабельності поточних витрат (Р2). Величини показників запропоновано розраховувати за формулами:

Е1 = , (3)

Е2 = , (4)

Р1 = , (5)

, (6)

де k - тривалість періоду одержання доходів від реалізації організаційних нововведень, які потребують капітальних вкладень; Дt – доход в t-му періоді; R – ставка дисконтування; і – прогнозуємий середній темп інфляції; e – тривалість періоду інвестування фінансових ресурсів; З1р – витрати на розробку та реалізацію організаційних нововведень, які потребують капітальних вкладень; С, П – економія поточних витрат та приріст прибутку, обумовлених реалізацією організаційних нововведень, які не потребують інвестицій, відповідно; З2 - витрати на розробку і реалізацію організаційних нововведень, які не потребують капітальних вкладень; Р1t, Р2t – ймовірність досягнення цілей, передбачених організаційними нововведеннями, які потребують і не потребують капіталовкладень, відповідно.

Ці показники дозволяють вибрати найбільш доцільний варіант організаційних нововведень і сприяють зниженню обсягів економічних втрат з організаційних причин.

Управління організаційним розвитком запропоновано здійснювати за допомогою економічного показника, що являє собою мінімально припустиму величину тривалості виробничо-комерційного циклу при умові досягнення максимально можливих результатів при існуючих ресурсах. Вона включає період часу з моменту оформлення замовлення на постачання сировини та матеріалів до моменту отримання грошових коштів на рахунок підприємств за реалізовану продукцію і супроводжується зниженням поточних витрат підприємств на утримання ОС на одиницю робочого часу. Цей показник дозволяє обєднати сукупний результат функціонування організаційних систем на всіх етапах виробничо-комерційного циклу з економічними результатами діяльності підприємств і тим самим спрямувати організаційні процеси на стабільне підвищення ефективності виробництва. За нормативну величину цього показника приймається значення, яке досягнуте при відсутності втрат та відхилень з організаційних причин у виробництві, що відповідає повному використанню організаційних ресурсів високого ступеня прогресивності і досконалості. Відхилення його фактичної величини від нормативної характеризують втрати або ріст ефективності за рахунок організаційних факторів. Це дозволяє виявити збої та економічні резерви організаційних систем на всіх етапах виробничо-комерційного циклу. У рамках СУОР цей показник може бути використаний як основа для дії управлінських важелів і впливу на процеси підвищення ефективності виробництва за рахунок використання організаційних факторів.

ВИСНОВКИ

1. Результати дисертаційного дослідження у сукупності вирішують наукову задачу удосконалення економічної складової механізму управління організаційним розвитком підприємств промисловості у напрямку підвищення економічної ефективності їх функціонування. Визначено, що можливості організаційної діяльності та її вагомість у складі активно діючих факторів підвищення ефективності виробництва у ринкових умовах господарювання значно розширилися. Тому організаційну систему підприємства слід виділяти у самостійну підсистему управління із створенням умов і наукового обґрунтування її подальшого розвитку.

2. Для наукового обґрунтування розвитку як окремих елементів, так і організаційної системи у цілому, існуючий склад показників і характеристик недостатній. Його удосконалення пропонується за рахунок введення класифікатора показників за трьома групами - стану, економічних результатів і організаційних нововведень, і доповнення показниками витрат на функціонування ОС та показниками їх економічних результатів. Це дозволить підприємствам промисловості виконувати кількісну оцінку використання організаційних факторів, їх впливу на ефективність виробництва, планувати і прогнозувати можливості результатів організаційного розвитку.

3. Важливою умовою підвищення ефективності функціонування організаційних систем є удосконалення аналітичного забезпечення сукупної дії організаційних факторів. В дисертації запропоновані методичні засади аналізу і кількісної оцінки організаційних процесів, що дозволяє більш точно і своєчасно виявляти і попереджувати відхилення результатів виробничо-комерційних процесів за рахунок ліквідації збоїв у роботі ОС.

4. Для забезпечення високої якості організаційних ресурсів організаційні складові процесів управління повинні постійно удосконалюватися. Процес впровадження організаційних нововведень запропоновано обґрунтовувати та конкретизувати шляхом розробки програм і планів організаційного розвитку. Розроблені у дисертації структурно-логічна модель та методика складання планів обєднані в окрему підсистему управління підприємством – “систему управління організаційним розвитком”. Її створення та реалізація дозволяє забезпечити позитивну динаміку організаційних нововведень, посилити їх цільову спрямованість і дієвість, а також сприяє підвищенню економічних результатів виробничо-господарської діяльності за рахунок організаційних факторів.

5. Управління організаційним розвитком промислових підприємств рекомендується здійснювати за допомогою показника мінімальної тривалості виробничо-комерційного циклу і відхилень його фактичної величини від нормативної. Він є основою для дії важелів економічного впливу організаційних факторів на: ефективність виробництва; зростання продуктивності праці за рахунок раціонального використання робочого часу; зниження собівартості продукції і втрат з організаційних причин, зростання прибутку підприємств.

6. Якісні і кількісні показники економічної ефективності функціонування ОС підприємств промисловості підтверджують економічну доцільність удосконалення їх елементів і створення системи управління організаційним розвитком. Обґрунтування організаційних нововведень запропоновано здійснювати з урахуванням організаційних ризиків, ймовірності досягнення цілей та причинно-наслідкових звязків впливу організаційного розвитку на економіку підприємств.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Кучер М.Н. Методические основы анализа экономических возможностей систем управления промышленными объектами //Вестник Национального технического университета “Харьковский политехнический институт”. Технический прогресс и эффективность производства. – Х.: НТУ “ХПУ”. - 2002. – Выпуск 148. – С.216-224.

2. Кучер М.Н. Оценка экономической эффективности организационных систем предприятий промышленности //Економіка: проблеми теорії та практики. Зб.наук.пр.- Дніпропетровськ: ДНУ.-2002.-Випуск 132.- С.3-12.

3. Ревенко Н.Г., Кучер М.Н. Актуальные проблемы организации на предприятии в условиях рынка // Вестник Харьковского государственного политехнического университета. Технический прогресс и эффективность производства. - Харьков: ХГПУ. -1999 - № 90. – С.172-175. Особистий внесок: визначено нову економічну роль організаційної діяльності у ринкових умовах господарювання.

4. Ревенко Н.Г., Кучер М.Н. Организационные резервы производственной системы //Університет та регіон: 3б.наук.пр. Східноукраїнського державного університету - Ступенева підготовка фахівців в університеті та нові техноло-гії навчання, наукове забезпечення рішення регіональних проблем, економічні проблеми. - Луганськ: видавництво СУДУ. - 2000. - С.І40 - І47. Особистий внесок: конкретизовано склад елементів і обґрунтовано підхід до формування організаційних систем.

5. Ревенко Н.Г., Кучер М.Н. Методологические аспекты анализа организационных резервов предприятия // Вісник Харківського державного політехнічного університету. Технічний прогрес та ефективність виробництва. - Харків: ХДПУ. -2000. - № 94. - С.62-66. Особистий внесок: удосконалено методи аналізу економічних результатів діяльності підприємств за рахунок організаційних резервів.

6. Ревенко Н.Г., Кучер М.Н. Методологические аспекты управления организационным развитием предприятий // Комунальне господарство міст. Науково-техн. зб. - Вип. 24 - Серія: економічні науки. - Київ: "Техніка". - 2000. - С.75 - 82. Особистий внесок: визначені методичні підходи до встановлення цілей, задач організаційного розвитку підприємств та розроблена технологічна схема процесу управління організаційним розвитком.

7. Ревенко Н.Г., Кучер М.Н. Организационные ресурсы предприятия как объект исследования и источник резервов повышения эффективности производства // Придніпровський науковий вісник: Науковий журнал. Економіка - м.Дніпропетровськ, І998. - № 114 (181). - С.8-13. Особистий внесок здобувача: сформульовано поняття організаційних ресурсів, визначено їх ознаки та склад.

8. Ревенко Н.Г., Кучер М.Н. Исследование тенденций развития производственно-ресурсного потенциала в системе управления // Матеріали Міжнар.конф. "Проблеми і практика управління в економічних системах" (Придніпровський науковий вісник. Донбаський випуск).- Дніпропетровськ: вид-во "Наука і освіта". - 1998. - № 108 (175). - С.91-92 Особистий внесок: визначено основні тенденції процесів організаційної реорганізації підприємств.

9. Ревенко Н.Г., Кучер М.Н. Оценка организационного уровня предприятия в диагностике системы управления // Матеріали У Міжнар.науково-практ.конф. "Управління організацією: діагнос-тика, стратегія, ефективність”. - Київ-Трускавець: КНЕУ, НТУУ "КПІ", ДДПУ. - 1999. – С.174-175 Особистий внесок: обґрунтовано використання показника рівня організації виробництва у діагностиці систем управління.

10. Ревенко Н.Г., Кучер М.Н. Организационные рычаги управления эффективностью производства // Матеріали міжвуз. конф. "Проблеми активізації регіональної інвестиційної політики в сучасних умовах". – Том 2. – Дніпропетровськ: ДДФЕІ. – 2000. – С. 287-288. Особистий внесок: досліджено економічні можливості організаційних важелів в умовах ринку, запропоновано практичні рекомендації удосконалення системи управління організаційним розвитком.

11. Кучер М.М., Бобровська О.Ю, Тривалість виробничо-комерційного циклу як критерій ефективності використання організаційних ресурсів підприємства // Материали Ш межд.науч.конф. "Экономика третьего тысячелетия”. - Том 2. – Донецк: ДонГТУ Минобразования и науки Украины, ИЭП НАН Украины, ИЭНИ НАН Украины. -2000. – С.117-119. Особистий внесок: запропоновано методику розрахунку економічного показника управління організаційним розвитком.

12. Ревенко Н.Г., Кучер М.Н. Эволюция составных элементов функции организации управления производством // Материалы УІ Міжн. наук.-практ.конф. "Теорія управління організацією: стан та перспективи". - Київ - Трускавець: НУТУ "КПІ"; КНЕУ; ДДПУ. – 2000. - С.150-151. Особистий внесок: розглянуто можливості ефективної реалізації функції організації і обґрунтовано необхідність удосконалення методів управління організаційним розвитком.

АНОТАЦІЇ

Кучер М.М. Економічна оцінка організаційного розвитку підприємств промисловості. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.01 – економіка промисловості. - Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”, Харків, 2002.

На основі комплексного дослідження виявлено економічний вплив організаційних систем на кінцеві результати діяльності підприємств промисловості. Теоретично досліджено і розроблено понятійний апарат організаційної системи підприємства як підсистеми управління. Удосконалено класифікацію і доповнено економічними показниками склад характеристик стану і розвитку цієї підсистеми. Виявлено особливості організаційного розвитку підприємств промисловості у ринкових умовах господарювання та визначено його вплив на ефективність виробництва. Розроблено методичні засади аналізу і кількісної оцінки розвитку організаційних систем. Удосконалено спосіб розрахунку економічної ефективності організаційних нововведень. Обґрунтовано вибір і визначено економічний показник управління організаційним розвитком. Розроблено концептуальну схему системи управління організаційним розвитком, змодельовані технологічні і аналітичні процеси її формування. Визначено основні методичні положення з питань розробки проектів, програм і планів організаційного розвитку.

Ключові слова: система, економічна оцінка, витрати, прибуток, економічна ефективність, організаційні ресурси, організаційний розвиток.

Kucher M.N. An economical estimation of organizational development of industrial e interprises. - Manuscript.

Thesis on obtaining of a scientific degree of the candidate of economic sciences on a speciality 08.07.01 – economics of industry. - National technical university “Kharkov polytechnic institute ”, Kharkov, 2002.

The economic influence of organizational systems on the final results activity of industrial firms activity are considered. The conceptual notion of an organizational system of the firm subsystem is specified and theoretically investigated. The classification is detected and economic parameters of a condition and development of this subsystem are supplemented. Peculiarities of the organizational development of the industrial firms in the market conditions of managing and its influence on a productive efficiency are determined. Analysis technique and quantitative of the economic parameters of the organizational systems development is developed. The way of the calculation of an economic efficiency of the organizational innovations is advanced. The selection and determination of economic parameter (indexes) of the organizational development is formulated. The conceptual scheme of a system control of the organizational development is designed, the technological and analytical processes of its formation are developed. Main methodological aspects on development of the projects, programs and schedules of the organizational development are determined.

Key words: system, economic estimation, input, economic efficiency, organizational resources, organizational development.

Кучер М.Н. Экономическая оценка организационного развития предприятий промышленности. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.01. – экономика промышленности. – Национальный технический университет “Харьковский политехнический институт”, Харьков, 2002.

Рассмотрены теоретические и методические положения по совершенствованию элементов механизма управления организационным развитием предприятия в направлении повышения эффективности функционирования предприятий промышленности. На основе системного подхода установлено влияние организационных систем на конечные результаты деятельности предприятий промышленности. Проведен теоретический анализ сущности и эволюции понятия “организация”. Обосновано, что на современном этапе развития промышленных предприятий этот вид управленческой деятельности превратился в активный производственный фактор, который существенно влияет на изменение конечного экономического результата производства.

В диссертационной работе экономические возможности организационной деятельности сгруппированы и определены как организационные ресурсы предприятия, конкретизирован их состав. Совокупность организационных ресурсов, их характеристики, связи и процессы предложено рассматривать как целостную организационную систему.

Существующую систему анализируемых показателей дополнено экономическими характеристиками функционирования организационных систем. Это обеспечивает более достоверную экономическую оценку результатов организационной деятельности предприятий.

На основе анализа организационных составляющих процессов управления предложен методический подход к оценке стоимости организационной системы. Определены экономические резервы организационных систем обследованных предприятий и значимость их влияния на показатели эффективности производства. Разработаны методические основы анализа и количественной оценки экономических показателей развития организационных систем за счет совершенствования характеристик внешних и внутренних факторов.

Организационные процессы в работе рассматриваются в рамках системы управления организационным развитием. Разработана концептуальная схема предлагаемой системы, смоделированы аналитические процессы ее формирования. Определены основные методические положения по вопросам разработки программ, проектов и планов организационного развития. Обоснована целесообразность формирования органа управления организационным развитием и определена численность его работников.

Усовершенствован способ расчета экономической эффективности организационных нововведений на основе учета организационных рисков и вероятности достижения целей экономико-организационного развития.

В качестве экономического показателя управления организационным развитием предложено и обосновано применение показателя минимально возможной величины длительности производственно-коммерческого цикла при условии достижения максимально возможных результатов при существующих ресурсах, что позволяет снизить текущие затраты на содержание организационной системы на единицу рабочего времени.

Ключевые слова: система, экономическая оценка, затраты, прибыль, экономическая эффективность, организационные ресурсы, организационное развитие.

Кучер Маргарита Миколаївна

ЕКОНОМІЧНА ОЦІНКА ОРГАНІЗАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ

ПІДПРИЄМСТВ ПРОМИСЛОВОСТІ

Спеціальність 08.07.01 – економіка промисловості

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Підписано до друку 22.05.2002 Формат 60х84 1/16

Папір друкарський №1 Обсяг 0,9 ум.друк.арк.

Тираж 100 прим. Зам.№ 481

51918,м.Дніпродзержинськ, вул.Дніпробудівська,2

видавництво Дніпродзержинського державного

технічного університету






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ГІДРОДИНАМІКА вертикального потоку газу з твердими частками І його ТЕПЛООБМІН зі стінкою - Автореферат - 23 Стр.
АНЕСТЕЗІОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТРАНСУРЕТРАЛЬНИХ РЕЗЕКЦІЙ ПЕРЕДМІХУРОВОЇ ЗАЛОЗИ - Автореферат - 30 Стр.
ЯЗИЧНИЦЬКІ УЯВЛЕННЯ СХІДНИХ СЛОВ‘ЯН ПРО ПОТОЙБІЧНИЙ СВІТ (IX - XIII ст.) - Автореферат - 23 Стр.
ГЕОМЕХАНІЧНІ ОСНОВИ УПРАВЛІННЯ ЗОНОЮ ЗРУЙНОВАНИХ ПОРІД НАВКОЛО ВИРОБОК ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЇХ СТІЙКОСТІ НА ВЕЛИКИХ ГЛИБИНАХ - Автореферат - 38 Стр.
ВДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ КАДРОВИМ ПОТЕНЦІАЛОМ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - Автореферат - 27 Стр.
Романи Василя Барки “Рай” та “Жовтий князь”: художня візія тоталітарної дійсності - Автореферат - 33 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ ПРОЦЕСУ ТА ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ПАСТЕРИЗАЦІЇ МОЛОКА ІНФРАЧЕРВОНИМ ВИПРОМІНЮВАННЯМ - Автореферат - 22 Стр.