У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ПРИДНІПРОВСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПРИРОДООХОРОННОГО ТА КУРОРТНОГО БУДІВНИЦТВА

ІВАНОВ СЕРГІЙ ВОЛОДИМИРОВИЧ

УДК 330.322.913 (4 Укр)

ІНВЕСТИЦІЙНА ПРИВАБЛИВІСТЬ РЕГІОНІВ ТА ВИДІВ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ РЕГІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ

Спеціальність 08.10.01 – розміщення продуктивних сил і регіональна економіка

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Сімферополь – 2005

Дисертацією є рукопис

Робота виконана у Дніпропетровській державній академії будівництва та архітектури (м. Дніпропетровськ).

Науковий керівник:

Офіційні опоненти:

Провідна установа:

доктор економічних наук, професор

Тян Рево Борисович,

Придніпровська державна академія будівництва та архітектури,

завідувач кафедри фінанси

доктор економічних наук, доцент

Воробйов Юрій Миколаевич

Національна академія природоохоронного та курортного будівництва (м. Сімферополь)

завідувач кафедри фінанси та кредит

кандидат економічних наук, доцент

Лапушкіна Світлана Кузьмівна

Дніпропетровський національний університет

(м. Дніпропетровськ)

доцент кафедри економіки та управління підприємством

Інститут регіональних досліджень НАН України (відділ регіональної соціально-економічної політики та територіального управління) (м. Львів)

Захист відбудеться 19 травня 2005 року о 11:00 на засіданні спеціалізованої вченої ради К 52.079.02 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук у Національній академії природоохоронного та курортного будівництва за адресою: 95493, м. Сімферополь, вул. Київська, 181.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Національної академії природоохоронного та курортного будівництва за адресою: 95493, м. Сімферополь, вул. Київська, 181

Автореферат розісланий 16 квітня 2005 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук І.В. Бережна

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. На сучасному етапі розвитку економіки України виникла об’єктивна необхідність активізації інвестиційної діяльності, бо саме вона є вирішальною ланкою всієї економічної політики держави, яка забезпечує стабільне економічне зростання, приріст соціального ефекту, збалансованість макроструктури тощо.

В той же час суттєві структурно-технологічні зрушення на основі розвитку інноваційного комплексу, ринкової та інформаційно-комунікаційної інфраструктури вимагають потужного фінансового забезпечення. Тому в умовах обмеженості інвестиційних ресурсів проблема визначення пріоритетності їх використання є досить актуальною.

Значна територіальна диференціація природних, економічних та соціальних умов зумовила значні територіальні відмінності у структурі, механізмах й активності інвестиційної діяльності в регіонах України.

Усе це обумовлює структурну незбалансованість національного господарства, диспропорції між розвитком реального і фінансового секторів економіки, перекіс з позицій збільшення частки сировинних галузей, у підсумку різке зменшення обсягів виробництва, зниження рівня життя населення і споживчого попиту, як основи відтворювального процесу. В цих умовах важливим є пошук регіональних резервів, впровадження нових інвестиційних проектів у пріоритетні сфери та галузі регіональної економіки.

Питання сутності інвестицій і інвестування, аналізу, розробки й оцінки інвестиційних проектів знайшли своє відображення в працях вітчизняних і закордонних учених, у тому числі: О. Мельника, А. Пересади, О.Василика, А.Завгороднього, В.Савчука, Н.Татаренка та ін.

Концептуальні і методичні питання інвестиційного клімату (що характеризується системою інвестиційних потенціалів і ризиків), інвестиційного процесу і механізму викладені в роботах І.Бланка, В. Бочарова, А. Колосова, М.Чумаченка, М. Найденової, Л. Григор’євої, В. Артеменко, А. Готи, І. Крейдич, В. Михайлова, О. Крехівського, І.Лукінова, Б. Губського, М.Крейніної, О.Мачульської, Г. Марченко, А. Фолом’єва, В. Ревазова та ін.

В умовах переходу до ринкових відносин зазначені вчені в основному досліджують питання державного регулювання інвестиційних процесів або зосереджуються на вивченні підходів до оцінки ефективності інвестиційних проектів на мікрорівні. Разом з тим, недостатня вивченість проблеми інвестиційної привабливості, активності й ефективності на галузевому і регіональному рівнях обумовлює актуальність і необхідність додаткових досліджень.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами і темами. Дисертація виконана у відповідності з напрямом наукової роботи кафедри “Фінанси” Придніпровської державної академії будівництва та архітектури відповідно до програми “Розробка методології управління фінансами підприємства”, номер державної реєстрації 0103U005778, затверджена рішенням Науково-технічної ради ПДАБА протокол № 1 від 23.04.2003 р., а також у відповідності з планом науково-дослідних робіт кафедри “Фінанси” ДНУ за темою “Комплексна фінансова діагностика підприємства та розробка проекту інформаційної системи для ефективного вирішення задач обліку, контролю і управління” згідно з договором про створення науково-технічної продукції з ВАТ “Синельниківський ресорний завод” № 282 від 26.12.2001 р.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є обґрунтування і розробка методичних підходів до оцінки інвестиційної привабливості й активності регіонів в умовах ринкової трансформації економіки.

Мета дослідження визначила необхідність вирішення наступних основних задач:

§

виявлення сутності економічних категорій, пов'язаних з інвестиційною діяльністю підприємств, видів економічної діяльності і регіонів;

§

узагальнення основних методик оцінки інвестиційної привабливості регіонів та видів економічної діяльності регіонального рівня;

§

виявлення підходів до аналізу інвестиційного потенціалу і відтворювального процесу в Україні в цілому та Дніпропетровській області зокрема;

§

розробки методичних підходів до оцінки інвестиційної привабливості видів економічної діяльності промисловості і регіону в цілому;

§

визначення інвестиційних рейтингів і встановлення рівня інвестиційної привабливості регіонів України;

§

встановлення рівня інвестиційної привабливості видів економічної діяльності промисловості Дніпропетровської області;

§

оцінки структурних відмінностей в економіці Дніпропетровської області;

§

прогнозування інвестицій в регіональну економіку до 2008 року (на прикладі Дніпропетровської області).

Об’єктом дослідження є інвестиційна діяльність регіонів України.

Предметом дослідження є оцінка інвестиційної привабливості регіонів та видів економічної діяльності регіональної економіки.

Методи дослідження. Теоретичною базою дослідження є загальнонаукові праці сучасних вітчизняних і закордонних вчених, законодавчі і нормативні акти України з питань інвестування. В ході дослідження використовувалися матеріали органів державної статистики, дані звітності підприємств, а також власні розрахунки автора. В дисертації, у рамках системного підходу, використовувалися різні методи і прийоми економічних досліджень: порівняльний, індексний – при розрахунку індивідуальних та інтегральних показників інвестиційної привабливості регіонів та видів промислової діяльності регіональної економіки, угрупувань – при визначенні складових інвестиційного потенціалу регіону, графічний – при аналізі рейтингів інвестиційної привабливості регіонів України та видів економічної діяльності промисловості Дніпропетровської області, регресійний – при прогнозуванні інвестицій в регіональну економіку.

Наукова новизна результатів дослідження полягає в тому, що на підставі подальшого розвитку теоретичних положень та методичних підходів щодо формування та оцінки інвестиційної привабливості регіонів та видів промислової діяльності України обґрунтовані й виносяться на захист такі наукові положення:

вперше:

§

обґрунтовано методичні підходи щодо оцінки інвестиційного потенціалу регіону на основі інвестиційно-значимих показників за складовими його формування: виробничо-фінансовому потенціалу, соціально-економічному потенціалу, природно-ресурсному потенціалу та з урахуванням факторів, що негативно впливають на інвестиційний потенціал регіону;

§

запропоновано методичні підходи до аналізу інвестиційного потенціалу й інвестиційної активності, на основі якої проведене дослідження інвестиційної привабливості регіонів України та видів економічної діяльності промисловості регіональної економіки;

удосконалено:

§

методичні підходи до кількісного визначення інтегрального індексу інвестиційної привабливості регіонів України й визначені рейтинги інвестиційної привабливості;

§

методичні підходи до кількісного визначення інтегрального індексу інвестиційної привабливості видів економічної діяльності промисловості на прикладі Дніпропетровської області;

§

методичні підходи до аналізу структурно-галузевих відмінностей регіональної економіки;

дістали подальшого розвитку:

§

теоретичні й методичні питання формування, визначення і оцінки інвестиційної привабливості регіонів та видів економічної діяльності, інвестиційної активності й інвестиційного клімату.

Практична значення отриманих результатів. Результати дослідження використані при розробці концепцій розвитку інвестиційної діяльності в регіонах, програм формування, функціонування і підвищення ефективності інвестицій.

Крім того, основні положення дисертації використані в практичній діяльності ТОВ „Фінансова компанія “Гамбит” при розробці концепції і стратегії інвестиційного розвитку промисловості регіону (довідка № 120 від 08.04.04) та ТОВ “Пивний дім” при складанні інвестиційних проектів і бізнес-плану підприємства (довідка № 3ф/ю від 15.04.04).

Особистий внесок здобувача полягає в розробці теоретичних й методичних положень щодо формування й оцінки інвестиційної привабливості регіонів України та видів економічної діяльності регіональної економіки. Наукові положення, розробки, висновки і рекомендації, які виносяться на захист, одержані автором самостійно. Особистий внесок у роботах, що опубліковані у співавторстві, наведено окремо у списку опублікованих праць.

Апробація результатів дисертації. Результати й основні положення дисертаційної роботи обговорювалися на всеукраїнських науково-практичних конференціях і семінарах: на IV Всеукраїнській науково-практичній конференції “Фінансово-економічні проблеми розвитку регіонів України” (2003 р., м. Дніпропетровськ), Всеукраїнській науково-практичній конференції “Сучасні проблеми економіки підприємства” (2003 р., м. Дніпропетровськ), ІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції “Фінансово-кредитна система України: проблеми та шляхи їх вирішення” (2004 р., м. Дніпропетровськ), ІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції “Економіка підприємства: проблеми теорії та практики” (2004 р., м. Дніпропетровськ), Всеукраїнської науково-практичній конференції “Сучасні аспекти фінансового управління економічними процесами” (2004 р., м. Севастополь), а також на V Всеукраїнській науково-практичній конференції “Фінансово-економічні проблеми розвитку регіонів України” (2004 р., м. Дніпропетровськ).

Публікації. За результатами проведеного дослідження опубліковано у фахових виданнях 6 статей (з них одна у співавторстві) і 2 тези доповідей загальним обсягом 2,2 друк. арк.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків і пропозицій, списку використаних літературних джерел зі 160 найменувань та 2 додатків. Роботу викладено на 165 сторінках машинописного тексту, який містить 40 таблиць та 10 рисунків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У першому розділі “Теоретичні основи інвестування” на основі комплексного підходу визначено основні поняття і категорії інвестиційного аналізу, теоретичні підходи до визначення сутності і структури інвестиційного потенціалу регіону, сформульовані основні підходи до оцінки інвестиційного потенціалу регіону.

Як свідчить проведене дослідження, економіко-статистичне вивчення інвестиційного процесу в регіоні необхідно здійснювати в наступній послідовності: комплексна статистична оцінка кожного виду економічної діяльності в рамках регіону; розрахунок узагальнюючих критеріїв інвестиційної привабливості регіону в розрізі видів економічної діяльності за допомогою застосування адекватних методологічних концепцій; економіко-статистична оцінка інвестиційних процесів на регіональному рівні і розрахунок інтегрального показника, що характеризує привабливість того або іншого територіального утворення; прогнозні розрахунки регіональних інвестиційних процесів. При цьому системоутворюючою характеристикою інвестиційного процесу в регіоні є його інвестиційний клімат.

За підсумками дослідження встановлено, що інвестиційний клімат складається з двох компонентів: інвестиційної привабливості регіону й інвестиційної активності в ньому. В той же час оцінка інвестиційної привабливості регіону є багаторівневою задачею. Кожному рівневі відповідають специфічні критерії. Так, розрізняється регіональний рівень оцінки інвестиційної привабливості за видами економічної діяльності і рівень конкретних об'єктів інвестування (підприємств).

На регіональному рівні пріоритетною є задача порівняльного аналізу індикаторів економічного і соціального розвитку. Предметом міжрегіонального аналізу служить широке коло процесів соціально-економічного життя регіонів, описуваних численними показниками, які різнобічно характеризують регіональну специфіку відтворювального процесу. При оцінці інвестиційної привабливості видів економічної діяльності метою є вибір в якості об'єктів інвестування тих видів економічної діяльності, які здатні забезпечити найбільш високу ефективність інвестицій.

У ході аналізу існуючих підходів до визначення поняття «інвестиційний потенціал» у роботі уточнено визначення поняття «інвестиційний потенціал регіону» як сукупності матеріальних, нематеріальних, фінансових і інших інвестиційних ресурсів, що використовуються для відтворення і розвитку суб'єктів економічної діяльності на території регіону, а також ринкових, соціально-економічних, організаційно-правових і інших властивих регіонові факторів, що залучають або відштовхують інвесторів і забезпечують умови для ефективного застосування інвестиційних ресурсів. В якості елементів інвестиційного потенціалу регіону визначені: виробничо-фінансовий, соціальний і природно-ресурсний потенціали, а також фактори, що спричиняють негативний вплив на інвестиційний потенціал регіону.

У роботі виявлено, що аналіз і оцінка інвестиційної діяльності регіонів повинна здійснюватись з позицій системного, комплексного підходу і базуватися на основі двох основних методологічних принципів: всебічному обліку зовнішніх, стосовно інвестиційної сфери, факторів і умов, які найбільшою мірою впливають на динаміку і масштаби розвитку інвестиційних процесів у регіоні, та дослідженні тенденцій зміни параметрів і структури інвестицій в основний капітал.

У роботі запропонована методика оцінки інвестиційного потенціалу регіону, заснована на вищезазначених підходах і методологічних принципах, запозичених у вітчизняних та зарубіжних авторів.

Для оцінки інвестиційного потенціалу в методиці використовується певна система показників і формул.

Формула (1 ) визначає сукупний інвестиційний потенціал регіону як суму його елементів:

IП = ВФпот + СЕпот + ПРпот - Ф , (1)

де IП – сукупний інвестиційний потенціал регіону;

ВФ – виробничо-фінансовий потенціал регіону;

СЕ – соціально-економічний потенціал регіону;

ПР – природно-ресурсний потенціал регіону;

Ф – фактори, що негативно впливають на інвестиційну привабливість регіону.

Інвестиційний потенціал видів економічної діяльності регіональної економіки у роботі визначається за формулою (2 ):

, (2)

де ІПі – індивідуальні показники інвестиційно-значимих факторів для видів

економічної діяльності регіональної економіки;

Ф – фактори, що негативно впливають на інвестиційну привабливість видів

економічної діяльності.

Запропонована у роботі методика оцінки інвестиційного потенціалу регіону дозволяє кількісно і з високим ступенем адекватності оцінити обсяги інвестиційних ресурсів, рівень їх використання в економіці регіону і ступінь їх достатності для забезпечення простого і розширеного виробництва в регіоні, ефективності регіональних інвестиційних програм. Крім того, методика враховує вплив інвестиційної привабливості регіону на величину його інвестиційного потенціалу. Методика може використовуватися як вченими, так і практиками для аналізу інвестиційної складової регіональної економіки.

У другому розділі “Інвестиційні можливості й ефективність інвестицій у регіональній економіці” проаналізовані особливості розвитку інвестиційного процесу в Україні, сформульовані методичні підходи до оцінки інвестиційної привабливості регіонів України, визначені рейтинги інвестиційної привабливості регіонів України.

З урахуванням здійсненого дослідження щодо розуміння сутності та систематизації методологічних та методичних підходів щодо оцінки інвестиційної привабливості у роботі запропонована методика оцінки інвестиційної привабливості регіонів на основі системи інвестиційно-значимих показників, що характеризують інвестиційний потенціал регіону. При цьому інвестиційний потенціал містить наступні елементи: виробничо-фінансовий, соціальний, природно-ресурсний потенціал і фактори, що негативно впливають на інвестиційну привабливість регіону. У цілому, виділено 25 інвестиційно-значимих приватних ознак, порядок розрахунку яких наведений у таблиці 1.

Для приведення всіх інвестиційно-значимих показників до порівняльного виду всі приватні ознаки виражені у відносних величинах - часткових, темпових, середньодушових. При цьому у загальній кількості показників відсутні експертні оцінки, що дозволяє говорити про високий ступінь вірогідності отриманих результатів.

Для розрахунку інтегрального показника інвестиційної привабливості регіону отримане числове значення кожного інвестиційно-значимого показника по даному регіону зіставлене з середньоукраїнським значенням цього ж показника. В результаті інтегральний показник у середньому по Україні приймається рівним 1,0 або 100%, а значення інтегральних показників, розрахованих для регіонів України, визначаються відносно середньоукраїнського рівня.

Для визначення інтегрального коефіцієнта інвестиційної привабливості регіону в цілому використана наступна формула:

(3)

де IR - інтегральний рівень інвестиційної привабливості регіону r,

що порівнюється з середньоукраїнським рівнем, прийнятим за 1,00;

r = 1,..., 24 – області України;

i = 1,..., n – зведені приватні індикатори (показники);

n – число показників, що зводяться;

Si – ваговий бал i-гo показника;

Xir – числове значення i-гo показника по регіону r;

Xi – числове значення i-гo показника по Україні;

Xir/Xi – стандартизоване числове значення i-гo показника по регіону r.

Таблиця 1

Склад інвестиційно-значимих показників для визначення інтегрального рівня інвестиційної привабливості регіонів України

Факторні властивості | Інвестиційно-значимі приватні показники та одиниці їх виміру

Виробничо-фінансовий потенціал |

Обсяг промислового виробництва у розрахунку на душу населення регіону на 1 особу, грн.

Темпи зміни обсягу промислового виробництва, у % до попереднього року

Індекс фізичного обсягу продукції за видами економічної діяльності, %

Рентабельність продукції, %

Рентабельність активів, %

Темпи росту об’єму основних фондів підприємств у розрізі видів економічної діяльності по повній балансовій вартості, %

Коефіцієнт оновлення основних фондів підприємств у розрізі видів економічної діяльності, %

Коефіцієнт поточної ліквідності, %

Рівень розвитку малого підприємництва, %

Питома вага інвестицій в основний капітал за рахунок власних коштів, %

Інвестиції в основний капітал, спрямовані на охорону навколишнього природного середовища і раціональне використання природних ресурсів, грн. на 1 особу

Обсяг роздрібної торгівлі у розрахунку на душу населення, грн. на 1 особу

Експорт продукції в далеке і ближнє зарубіжжя у розрахунку на душу населення, дол. на 1 особу

Соціальний потенціал | Соціальна значимість галузі, %

Забезпеченість населення житлом, кв. м. на 1 особу

Забезпеченість населення приватними легковими автомобілями, шт. на 1 тис. населення

Забезпеченість регіону автомобільними шляхами з твердим покриттям, км на 1 тис. км2 території

Обсяг платних послуг для населення, грн. на 1 особу

Рівень життя населення регіону, %

Природно-ресурсний потенціал | Наявність землі сільськогосподарського призначення, тис. га на 1 особу

Фактори, що спричиняють негативний вплив на інвестиційну привабливість регіону | Частка збиткових підприємств, %

Частка малозабезпеченого населення, у % до попереднього року

Питома вага робітників, працюючих в умовах, що не відповідають санітарно-гігієнічним нормам, на кінець року, %

Рівень безробіття, %

Рівень злочинності, %

При цьому застосовані однакові вагові коефіцієнти, що дорівнюють 1, бо в даний час відсутній єдиний методичний підхід до визначення значимості внеску тієї або іншої досліджуваної ознаки в сукупну інвестиційну привабливість регіону. Процедура застосування методу експертних оцінок приводить до суб'єктивності отриманого результату.

Використовуючи систему інвестиційно-значимих показників, у роботі проаналізовано їх значення в динаміці за 2000-2003 рр. на прикладі Дніпропетровської області.

Наведені у роботі розрахунки показали, що Дніпропетровська область має значний виробничо-фінансовий потенціал, інтегральний показник якого складав у 2000 р. – 1,42, у 2001 р. – 1,43, у 2002 р. – 1,32, а у 2003 р. – 1,28, що майже на 30-40% більше, ніж у середньому по Україні. В той же час соціальний потенціал у порівнянні з виробничо-фінансовим незначний і показник, що його характеризує, відповідно складав 0,99; 1,04; 1,10; 1,30. Що стосується природно-ресурсного потенціалу, в основу визначення якого була покладена наявність земель сільськогосподарського призначення на 1 особу, то його значення майже у 10 разів нижче, ніж по Україні в цілому. Динаміка факторів, що спричиняють негативний вплив на інвестиційну привабливість регіону показала, що такий вплив має тенденцію до зменшення. Взагалі інтегральний показник інвестиційної привабливості склав 0,83 у 2000 р., по 0,87 у 2001 та 2002 рр., 0,91 – у 2003р.

Використовуючи запропоновану методику, у роботі визначено рейтинг інвестиційної привабливості регіонів України.

Проведений аналіз за результатами виконаних розрахунків інтегральних індексів для регіонів України показав, що найвищий рейтинг інвестиційної привабливості, виходячи з виробничо-фінансового та соціального потенціалу, має Київська область (1,87 у 2002 р.; 1,94 у 2003 р.); найнижчий – Житомирська область (0,69 у 2002 р.; 0,72 у 2003 р.).

У третьому розділі “Методичний підхід до аналізу інвестиційних процесів у Дніпропетровській області” визначені основні підходи до визначення інвестиційної привабливості видів економічної діяльності промисловості регіону, аналізуються структурні відмінності в економіці Дніпропетровської області, прогнозуються інвестиції в регіональну економіку до 2008 року.

Інвестиційний потенціал виду промислової діяльності формується під сукупним впливом різноманітних індивідуальних факторів (індивідуальних показників інвестиційної привабливості). У таблиці 2 наведено систему інвестиційно-значимих показників для визначення інтегрального рівня інвестиційної привабливості видів промислової діяльності регіональної економіки.

Таблиця 2

Склад інвестиційно-значимих показників для визначення інтегрального рівня інвестиційної привабливості видів промислової діяльності регіону

№ з/п | Найменування приватних показників і одиниці їх виміру | Порядок розрахунку

1. | Темпи приросту обсягу виробництва промисловості за видами діяльності, % до попереднього року | Річний темп змін, виходячи з обсягу виробництва підприємств промисловості за видами діяльності

2. | Витрати на одиницю виробленої продукції, коп. / грн. | Витрати на одиницю виробленої продукції у промисловості за видами діяльності

3. | Темпи приросту інвестицій в основний капітал, % до попереднього року | Річний темп змін, виходячи з обсягу інвестицій в основний капітал у промисловості за видами діяльності

4. | Темпи приросту кількості малих підприємств, % до попереднього року | Річний темп змін, виходячи з кількості малих підприємств у промисловості за видами діяльності

5. | Частка продукції малих підприємств у загальних обсягах виробництва продукції, % | Питома вага продукції малих підприємств у загальних обсягах виробництва продукції промисловості за видами діяльності

6. | Темпи приросту середньорічної кількості промислово-виробничого персоналу у промисловості за видами діяльності, % до попереднього року | Річний темп змін, виходячи з середньорічної кількості промислово-виробничого персоналу у промисловості за видами діяльності

7. | Питома вага працівників, які працюють в умовах, що не відповідають санітарно-гігієнічним нормам, % | Питома вага працівників, які працюють в умовах, що не відповідають санітарно-гігієнічним нормам на підприємствах за видами промислової діяльності

8. | Темпи приросту середньомісячної заробітної плати промислово-виробничого персоналу у промисловості за видами діяльності, % до попереднього року | Річний темп змін, виходячи з середньомісячної заробітної плати промислово-виробничого персоналу у промисловості за видами діяльності

Таким чином, на підставі проведеного дослідження з’ясовано, що інвестиційна привабливість виду промислової діяльності обумовлюється сукупністю двох показників: інвестиційним потенціалом виду діяльності та його інвестиційною активністю. На основі кількісної оцінки цих показників може бути визначений рейтинг привабливості підприємств регіональної економіки.

Використовуючи визначену систему інвестиційно-значимих показників, у роботі виконано аналіз інвестиційного потенціалу видів промислової діяльності Дніпропетровської області за період з 2000 по 2003 рр. (рис. 1).

Рис.1 Види промислової діяльності Дніпропетровської області за рівнем зниження інвестиційної привабливості.

За результатами проведеного аналізу сформульований наступний висновок про те, що склалися суттєві структурні диспропорції в інвестиційному кліматі видів промислової діяльності Дніпропетровської області. Рівень поточного інвестиційного потенціалу знаходиться в інтервалі від 0,77 до 1,22. В майбутньому розрив може ще більше зрости, що буде обумовлювати переміщення капіталів між окремими видами економічної діяльності промисловості.

На основі аналізу структурних змін в економіці регіону за допомогою економіко-математичних методів з’ясовано, що у Дніпропетровської області спостерігається середній рівень відмінностей інвестицій у видах економічної діяльності промисловості, що об’єктивно обумовлює у середньостроковій перспективі міжгалузевий перелив капіталів в інвестиційно-привабливі види діяльності, а саме: у целюлозно-паперову промисловість, виробництво деревини й виробів з дерева, промисловість будівельних матеріалів і харчосмакову промисловість.

У дисертаційній роботі на основі динаміки інвестицій в регіональну економіку за 1995-2003 рр. у Дніпропетровську область виконаний прогноз обсягів інвестицій на період до 2008 року. Наведені розрахунки показують, що за період до 2008 року інвестиції в основний капітал у Дніпропетровській області будуть послідовно збільшуватись й у 2008 році складуть 4722,03 млн. грн.

ВИСНОВКИ

Під впливом різноманітних природних, демографічних, соціальних, економічних та інших місцевих факторів масштаби, структура й тенденції розвитку господарських комплексів регіонів України відзначаються значною диференціацією. Дослідження інвестиційної привабливості регіонів та галузей регіональної економіки, а також трансформаційних процесів у структурі господарств регіонів дозволяє управляти інвестиційними процесами з метою досягнення сталого економічного зростання оптимально використовуючи наявні інвестиційні ресурси.

Проведене дисертаційне дослідження дало змогу більш обґрунтовано визначити шляхи розв’язання проблем управління інвестиційною діяльністю на основі формування й оцінки інвестиційної привабливості регіону та видів діяльності промисловості регіональної економіки та сформулювати наступні висновки.

Головним результатом дослідження є обґрунтування та розробка методичних підходів до оцінки інвестиційної привабливості регіонів та видів економічної діяльності регіону на основі комплексної оцінки потенціалу регіону на відміну від раніше запропонованих підходів, які базувалися на пріоритетності одного або кількох інвестиційно-значимих показників.

Головний результат дослідження базується на наукових положеннях та прикладних результатах:

1. В рамках наукових положень:

1.1. Вперше розроблені теоретичні і методичні положення оцінки інвестиційного потенціалу регіону на основі системного підходу, який обумовив визначення його як сукупності виробничо-фінансового, соціально-економічного, природно-ресурсного потенціалів та факторів, що негативно впливають на інвестиції в регіоні.

Такий підхід обумовлений тим, що інвестиційні можливості регіону визначаються різними джерелами: кінцевими результатами відтворювального процесу у вигляді валового регіонального продукту і прибутку суб'єктів господарювання, які є джерелами накопичення коштів; накопиченнями, доходами і витратами населення, частина яких спрямовується на інвестування (при цьому, збільшення витрат на споживання безпосередньо активізує споживчий ринок і через це, опосередковано, відтворювальний процес); основними фондами, тому що амортизаційні відрахування є важливим джерелом інвестицій; безпосередніми інвестиціями, у тому числі в основний капітал; соціально-економічним станом у регіоні тощо.

Тому підхід до оцінки інвестиційної привабливості регіону є комплексним.

1.2. Вперше розроблені методичні підходи оцінки інвестиційної привабливості видів економічної діяльності промисловості регіону на основі визначення сукупного впливу різноманітних індивідуальних факторів інвестиційної привабливості, інвестиційної активності та структурних відмінностей в економіці регіону.

1.3. Уточнено поняття “інвестиційний потенціал регіону”, його структуру і місце в економічному потенціалі регіону, що розширює можливості управлінського впливу на процеси економічного розвитку.

Уточнено поняття “інвестиційна привабливість видів економічної діяльності”, що дозволяє в умовах обмеженості ресурсів раціонально їх використовувати з метою підвищення ефективності регіональної економіки взагалі й конкретного виробництва зокрема, згладжування регіональних і галузевих диспропорцій, забезпечення розширеного відтворення.

1.4. Отримали подальший розвиток підходи до управління інвестиційною діяльністю, як на загальнодержавному, так і регіональних рівнях, що вимагає пошуку фінансових ресурсів та удосконалення інструментів економічного регулювання для здійснення пріоритетних інвестиційних проектів з урахуванням інвестиційного потенціалу на основі оцінки інвестиційної привабливості.

1.5. З урахуванням інвестиційного потенціалу отримали подальший розвиток методичні підходи до аналізу інвестиційної привабливості, до складу яких відносяться характеристики інвестиційної ситуації (інвестиційної активності, тобто інтенсивності процесу інвестування, і інвестиційної ефективності, тобто віддачі одиниці вкладених коштів), інвестиційної ємності (можливості розширеного відтворення, обумовлені, насамперед, основними фондами, прибутком і попередніми інвестиціями). Зазначені показники характеризують специфічні умови й мають суттєве значення для прийняття рішень інвесторами.

З урахуванням вищесказаного, сутність інвестиційної привабливості полягає в сукупності факторів, що характеризують рівні інвестиційної ємності, активності й ефективності, потенціалу, систему порівняльних переваг підприємств (видів економічної діяльності, регіонів, національних економік) у конкурентному середовищі. Значна частина цих факторів може мати кількісну оцінку, тоді як інвестиційні переваги частіше є якісними характеристиками.

2. В рамках прикладних положень:

2.1. Вперше розроблено методичні підходи до оцінки інвестиційної привабливості регіонів України, що базуються на визначенні інвестиційно-значимих показників, які характеризують інвестиційний потенціал регіону та його складових елементів, а саме: виробничо-фінансового, соціального, природно-ресурсного потенціалів і факторів, що негативно впливають на інвестиційну привабливість регіону.

2.2. На основі спрощеного варіанту запропонованого методичного підходу у дисертаційній роботі кількісно визначено рейтинг інвестиційної привабливості регіонів України та проаналізовано інвестиційний потенціал за регіонами України, який показав суттєві розходження між інвестиційно-значимими показниками: валового регіонального продукту, прибутку підприємств і організацій, середньодушових доходів, основних фондів, інвестицій в основний капітал тощо.

На основі сукупності результатів, факторів і умов виділено чотири групи регіонів України: найбільш інвестиційно-привабливі, інвестиційно-привабливі, мало інвестиційно-привабливі та інвестиційно-непривабливі регіони України.

Інтегральні індекси інвестиційної привабливості регіонів України коливаються від 0,72 до 1,94. Результати розрахунків показали, що частка регіонів найбільш інвестиційно-привабливих й інвестиційно-привабливих складає близько 50%.

Найвищий рейтинг інвестиційної привабливості має Київська область, найнижчий – Житомирська область; Дніпропетровська область займає друге місце за рівнем інвестиційної привабливості.

2.3. Вперше кількісно визначені індивідуальні й інтегральні показники інвестиційної привабливості, які дозволили в динаміці за 2000-2003 рр. виявити тенденції й закономірності інвестиційної привабливості Дніпропетровської області, а також складових, що впливають на її рівень. Результати розрахунків показали, що інтегральний індекс інвестиційної привабливості змінився з 0,83 у 2000 р. до 0,91 у 2003 р.

2.4. Уточнено методичні підходи до аналізу, суть якого полягає в тому, що інвестиційну привабливість конкретного виду економічної діяльності обумовлює сукупність двох показників: інвестиційного потенціалу виду діяльності та його інвестиційна активність. На основі кількісної оцінки цих показників визначений рейтинг привабливості підприємств у розрізі видів економічної діяльності в межах регіону.

Аналіз інвестиційної привабливості Дніпропетровської області дозволив виявити види економічної діяльності з найбільшою інвестиційною привабливістю. Розрахунки показали, що до них відносяться, насамперед, целюлозно-паперова промисловість, виробництво деревини та виробів з деревини, промисловість будівельних матеріалів та харчосмакова промисловість.

2.5. Отримала подальший розвиток методика аналізу структурних відмінностей на основі лінійного й середньоквадратичного коефіцієнту абсолютних і відносних відмінностей. Відповідні розрахунки на основі запропонованої методики аналізу показали відмінності структури інвестицій за галузями промисловості Дніпропетровської області у 2002 та 2003 роках, що обумовлює необхідність структурної перебудови за видами діяльності промисловості.

ПЕРЕЛІК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

За результатами проведеного дослідження опубліковано 6 статей і 2 тези доповідей загальним обсягом 2,2 друк. арк.

1. Иванов С.В. Реорганизация рыночных отношений в аграрном секторе экономики// Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. пр. – 2001. – Т.1, №84. – С.84-89.

2. Іванов С.В. Оцінка інвестиційного потенціалу регіону // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. пр. – 2004.– Т.21 , № 191. – С. 100-103.

3. Іванов С.В. Методологічні підходи до оцінки інвестиційної привабливості регіону // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. пр. – 2004. – Т.2, № 192. – С. 626-632.

4. Тян Р.Б., Каламбет С.В., Іванов С.В. Рейтинг інвестиційної привабливості регіонів // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. пр. – 2004. – Т.3, № 193. – С. 861-865.

5. Іванов С.В. Визначення інтегрального показника інвестиційної привабливості регіонів України // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. пр. – 2004. – Т.3, № 194. – С. 705-710.

6. Іванов С.В. Методологічні підходи до визначення сутності інвестиційного потенціалу // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. пр. – 2004. – Т.1, № 195. – С. 98-104.

7. Іванов С.В. Основні підходи оцінки інвестиційної привабливості галузей економіки // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції “Сучасні проблеми економіки підприємства”.– Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2003. – Т.1. – С. 15.

8. Іванов С.В. Регіональні аспекти інвестиційної політики України // Матеріали IV Всеукраїнської науково-практичної конференції “Фінансово-економічні проблеми розвитку регіонів України”. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2003. – Т.2. – С.123-124.

АНОТАЦІЯ

Іванов С.В. Інвестиційна привабливість регіонів та видів економічної діяльності регіональної економіки. Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.10.01 – розміщення продуктивних сил та регіональна економіка. Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Дніпропетровськ, 2004.

У дисертаційній роботі дослідженні теоретичні та практичні питання визначення інвестиційної привабливості регіонів та видів економічної діяльності регіональної економіки. На основі комплексного підходу визначено основні поняття і категорії інвестиційного аналізу, теоретичні підходи до визначення сутності і структури інвестиційного потенціалу регіону, сформульовані методологічні підходи до оцінки інвестиційного потенціалу регіону.

Розроблено методичні підходи до оцінки інвестиційної привабливості регіонів України, що базуються на визначенні інвестиційно-значимих показників, які характеризують інвестиційний потенціал регіону та його складових елементів, а саме: виробничо-фінансового, соціального, природно-ресурсного потенціалів і факторів, що негативно впливають на інвестиційну привабливість регіону.

На основі спрощеного варіанту запропонованого методичного підходу у дисертаційній роботі кількісно визначено рейтинг інвестиційної привабливості регіонів України та проаналізовано інвестиційний потенціал за регіонами України, який показав суттєві розходження між інвестиційно-значимими показниками: валового регіонального продукту, прибутку підприємств і організацій, середньодушових доходів, основних фондів, інвестицій в основний капітал тощо.

На основі сукупності результатів, факторів і умов виділено чотири групи регіонів України: найбільш інвестиційно-привабливі, інвестиційно-привабливі, мало інвестиційно-привабливі та інвестиційно-непривабливі регіони України.

В дисертації кількісно визначені індивідуальні й інтегральні показники інвестиційної привабливості, які дозволили в динаміці за 2000-2003 рр. виявити тенденції й закономірності інвестиційної привабливості Дніпропетровської області, а також складових, що впливають на її рівень. Результати розрахунків показали, що інтегральний індекс інвестиційної привабливості змінився з 0,83 у 2000 р. до 0,91 у 2003 р.

Також уточнено методичні підходи до аналізу, суть якого полягає в тому, що інвестиційну привабливість конкретного виду економічної діяльності обумовлює сукупність двох показників: інвестиційного потенціалу виду діяльності та його інвестиційна активність. На основі кількісної оцінки цих показників визначений рейтинг привабливості підприємств у розрізі видів економічної діяльності в межах регіону.

Ключові слова: інвестиції, інвестиційний потенціал, інвестиційна привабливість регіону, інвестиційна привабливість виду промислової діяльності, інвестиційно значимі показники, інвестиційний клімат.

АННОТАЦИЯ

Иванов С.В. Инвестиционная привлекательность регионов и видов экономической деятельности региональной экономики. Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.10.01 – размещение производительных сил и региональная экономика. – Приднепровская государственная академия строительства и архитектуры, Днепропетровск, 2004.

На основе комплексного подхода определены основные понятия и категории инвестиционного анализа, методологические и методические подходы определения сущности и структуры инвестиционного потенциала региона, сформулированы теоретические подходы оценки инвестиционного потенциала региона. В проведенном исследовании предложены методологические подходы определения обобщающих критериев инвестиционной привлекательности регионов и видов промышленной деятельности региональной экономики.

Уточнены понятия «инвестиционная привлекательность видов экономической деятельности», что позволяет в условиях ограниченности ресурсов рационально их использовать з целью повышения экономической эффективности региональной экономики в целом и конкретного вида производства в частности. В диссертации получили дальнейшее развитие подходы к управлению инвестиционной деятельностью, как с общегосударственной точки зрения, так и учитывая особенности регионального управления. В рамках теоретического исследования по заданной тематике проанализированы особенности развития инвестиционного процесса в Украине, сформулированы методические подходы к оценке инвестиционной привлекательности регионов Украины, определены рейтинги инвестиционной привлекательности регионов Украины.

В диссертации получили дальнейшее развитие современные подходы к анализу инвестиционной привлекательности, в состав которых входят характеристики инвестиционной ситуации и инвестиционные емкости (возможности расширенного воспроизводства, обусловленные, прежде всего, основными фондами, прибылью и предшествующими инвестициями).

Учитывая все выше сказанное, суть инвестиционной привлекательности состоит в совокупности факторов, которые характеризуют уровни инвестиционной емкости, активности и эффективности, потенциала, систему сравнительных преимуществ предприятий (видов экономической деятельности, регионов, национальных экономик) в конкурентном окружении. Значительная часть этих факторов может иметь количественную оценку, тогда как инвестиционные преимущества, как правило, являются качественными характеристиками.

На основе проведенного анализа специфических особенностей формирования инвестиционной привлекательности видов экономической деятельности, разработаны методические подходы к оценке инвестиционной привлекательности регионов Украины.

Впервые количественно определены индивидуальные и интегральные показатели инвестиционной привлекательности, которые позволили в динамике за 200-2003 года выявить основные тенденции и закономерности инвестиционной привлекательности Днепропетровской области.

Уточнены методические подходы к анализу, суть которого состоит в том, что инвестиционная привлекательность конкретного вида экономической деятельности обуславливает совокупность двух показателей: инвестиционный потенциал вида экономической деятельности и его инвестиционная активность.

Ключевые слова: инвестиции, инвестиционный потенциал, инвестиционная привлекательность региона, инвестиционная привлекательность вида промышленной деятельности, инвестиционно-значимые показатели, инвестиционный климат.

SUMMARY

Ivanov S.V. Investment attractiveness of regions and types economic activity of regional economy. Manuscript.

Dissertation on gaining scientific degree candidate of economic sciences after specialty 08.10.01 - placing of productive forces and regional economy. - the Pridniprovsca state academy of building and architecture, Dnipropetrovs’k, 2004.

In dissertation work the research the questions of determination investment attractiveness of regions and types industrial activity of regional economy theoretical and practical.

On the basis of complex approach basic concepts and categories investment analysis, theoretical approaches to determination essence and structure investment potential of region, formulated methodological approaches are certain to estimation investment potential of region.

The features development of investment process in Ukraine, formulated methodical approaches to estimation investment attractiveness of regions in Ukraine, certain rating investment attractiveness of regions in Ukraine, are analyzed.

Methodical approaches in relation to determination investment attractiveness types of economic activity industry of region, analysis structural differences in the economy of the Dnipropetrovs’k region are offered.

Keywords: investments, investment potential, investment attractiveness of region, investment attractiveness of type of industrial activity, investment meaningful indexes, investment climate.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

СОЦІАЛЬНО-ПОЛІТИЧНИЙ МАРКЕТИНГ ЯК ОДИН З МЕХАНІЗМІВ РАЦІОНАЛЬНОЇ ВЗАЄМОДІЇ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ З НАСЕЛЕННЯМ - Автореферат - 30 Стр.
Дослідження здоров’я та способу життя сімей, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, та розробка моделі профілактичних заходів - Автореферат - 24 Стр.
ЕФЕКТИВНІСТЬ УПРАВЛІННЯ ТОВАРНИМИ ЗАПАСАМИ У ПІДПРИЄМСТВАХ РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ - Автореферат - 19 Стр.
комплексна система аналізу ринку послуг зв'язку україни - Автореферат - 25 Стр.
управління розвитком ринку цукру україни - Автореферат - 21 Стр.
РЕГУЛЯТОРИ ТА МІНІМАКСНІ ОЦІНКИ ДЛЯ ПАРАБОЛІЧНИХ РІВНЯНЬ ЗІ ШВИДКООСЦИЛЮЮЧИМИ КОЕФІЦІЄНТАМИ - Автореферат - 14 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ТА ДИФЕРЕНЦІЙНОЇ ДІАГНОСТИКИ ЕКСУДАТИВНИХ ПЛЕВРИТІВ ТУБЕРКУЛЬОЗНОГО, НЕСПЕЦИФІЧНОГО ТА ПУХЛИННОГО ПОХОДЖЕННЯ У ХВОРИХ РІЗНИХ ВІКОВИХ ГРУП - Автореферат - 27 Стр.