У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Львівський національний університет імені Івана Франка

Львівський національний університет імені Івана Франка

Кундицький

Олександр Олександрович

УДК 334.722 (477)

ФіНАНСОВА БАЗА РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ МАЛОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ

Спеціальність 08.01.01 – економічна теорія

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Львів - 2002

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі економічної теорії Львівського національного університету імені Івана Франка

Науковий керівник доктор економічних наук, професор Мних Євген Володимирович,

завідувач кафедри обліку і аудиту, Львівський національний університет імені Івана Франка

Офіційні опоненти доктор економічних наук, професор

Башнянин Григорій Іванович,

завідувач кафедри економічної теорії,

Львівська комерційна академія

кандидат економічних наук, доцент

Рібун Любомир Володимирович,

завідувач кафедри економічної теорії, Львівський державний лісотехнічний університет

Провідна установа Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна Міністерства освіти і науки України

Захист дисертації відбудеться "8" жовтня 2002 р. о 13 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 35.051.01 у Львівському національному університеті імені Івана Франка, м.Львів, пр. Свободи 18, аудиторія 115.

З дисертацією можна ознайомитися в науковій бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка, м. Львів, вул. Драгоманова, 5.

Автореферат розісланий “ 7” вересня 2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради, проф. __________________ Панчишин С.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Ринкова трансформація економіки України вимагає теоретичного осмислення і наукового обґрунтування ролі і місця фінансових ресурсів у забезпеченні господарської діяльності ділових одиниць, передовсім підприємств малого бізнесу, які в умовах науково-технічної революції перетворились у розвинутих країнах на найбільш масову, динамічну та гнучку форму господарського життя. За роки ринкового реформування в окремих галузях вітчизняної економіки уже склався сектор малого підприємництва, який насичує ринок товарами і послугами, створює додаткові робочі місця. Проте, поки що малий бізнес не став в Україні реальною базою для розвитку ринкової економіки, джерелом послаблення монополізму і посилення конкуренції. Розширення сектору малого бізнесу гальмують недостатня фінансова база його розвитку, недосконала державна політика щодо його підтримування, обмеження на окремі види діяльності, адміністративні бар'єри, несформована позитивна громадська думка щодо підприємницької діяльності тощо. Усе це актуалізує дослідження фінансових джерел розвитку підприємств малого бізнесу, його ролі і місця в стабілізації розвитку вітчизняної економіки.

Проблеми малого бізнесу не є новими для економічної науки. У вітчизняній та зарубіжній літературі їм присвячено чимало ґрунтовних праць, орієнтованих на вивчення окремих аспектів фінансових джерел розвитку підприємств малого бізнесу та глибини і форми державного підтримання цього сектора національної економіки. Теоретичну основу дослідження фінансової бази розвитку малого бізнесу становлять праці Ж. Б. Сея, М.І. Туган-Барановського та інших.

Наприкінці XX – початку XXI ст. економічна наука приділяє значну увагу ролі, місцю та фінансовим джерелам розвитку малого бізнесу у перехідних економіках. Серед вітчизняних дослідників цієї проблеми слід назвати В.Л. Андрущенка, Г.І. Башнянина, В.М. Бородюка, З.С. Варналія, О.Д. Василика, В.М. Геєця, А.С. Гальчинського, О.Д. Зарубу, Б.Є. Кваснюка, Н.І. Костіну, М.І. Крупку, І.І. Лукінова, Є.В. Мниха, С.С. Осадця, С.К. Реверчука, О.І. Пилипченка, А.М. Поддєрьогіна, О.С. Редькіна, І.Г. Ткачук, В.М. Федосова, В.В. Шокуна, С.І. Юрія та інших.

Аналізу джерел фінансових ресурсів для розвитку малого підприємництва в умовах ринкової трансформації присвячені праці зарубіжних дослідників, зокрема Д.А. Аллахвердяна, І.А. Аветисяна, Г.В. Базарової, Г. Богйон, Є.О. Вознесенського, Д. Гертер, В.П. Д'яченка, Дж.К. Лембден, Л.О. Ляндо, В.Г. Панскова, М. Пітерс, В.К. Сенчагова, М.Й. Ткачук, П. Уілсон, Г. Хепнер, Р. Хізрич та інших.

Розвиток малого бізнесу в перехідній економіці проаналізовано у низці дисертаційних досліджень, зокрема в дисертаціях Л. Воробйова, Н. Колесник, Н. Кубай, В. Лисюк, Т. Моряк, Н. Савки, М. Сорокіна, О. Чорнобай та інших.

Найчастіше питання, пов'язані із розвитком малого бізнесу та забезпеченням його фінансовими ресурсами висвітлюються і полемізуються на сторінках наукових журналів, таких як "Економіка України", "Фінанси України", "Економіст" та у газетах "Фінансова Україна", "Голос України", "Дзеркало тижня", "Інвестиційна газета", "Україна Business", "Урядовий кур'єр" та деяких інших. Водночас не всі аспекти цієї складної і багатогранної проблеми з'ясовані та отримали належне обґрунтування, зокрема в умовах перехідної економіки. Багато положень носить суперечливий і дискусійний характер.

На сучасному етапі ринкової трансформації економіки України існує потреба подальшого дослідження розвитку підприємств малого бізнесу. На перший план при цьому виходять проблеми впливу та наслідків макроекономічної політики на фінансову базу розвитку дрібного бізнесу у перехідній економіці, узагальнення світового досвіду розширення фінансової бази для розвитку підприємств малого бізнесу, взаємозв'язку фінансових джерел та інвестиційної діяльності цих підприємств, розроблення пропозицій і рекомендацій щодо збільшення джерел фінансування малого бізнесу в економіці України.

У вітчизняній економічній науці проблеми формування і використання ресурсів для розвитку підприємств малого бізнесу досліджені, на наш погляд, ще недостатньо. Передовсім слабо досліджено на макрорівні джерела фінансування і розвитку малого бізнесу, детально не проаналізовано вплив інституційного середовища на розвиток цих джерел у вітчизняній економіці.

Відчувається нестача узагальнення досвіду формування фінансових ресурсів для розвитку малого бізнесу у країнах, що розпочали економічні перетворення дещо швидше. Водночас залишається недостатньо вивченими окремі теоретичні аспекти проблеми. Усе це зумовило вибір теми дисертаційного дослідження, обґрунтування його мети, цілей та логіку викладення матеріалу.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розроблення теоретичних положень та практичних рекомендацій щодо принципів і методів формування та використання фінансових ресурсів підприємницькими структурами сфери малого бізнесу в умовах трансформації економічної системи України.

Досягнення поставленої мети передбачає вирішення таких завдань:

- проаналізувати джерела коштів для розвитку підприємств малого бізнесу в перехідній економіці;

- узагальнити світовий досвід розширення фінансової бази розвитку малого бізнесу та перспективи її зростання у вітчизняній економіці;

- дослідити вплив нормативно-правового забезпечення на розвиток джерел фінансування малого бізнесу у вітчизняній економіці;

- виявити вплив макроекономічної політики на формування фінансової бази розвитку дрібного бізнесу в Україні;

- спрогнозувати перспективи розширення джерел фінансування малого бізнесу у вітчизняній економіці.

Предметом дослідження є економічний механізм та закономірності формування фінансової бази малих підприємств. Об'єктом дослідження є фінансова база підприємницького сектору.

Інформаційною базою дослідження при написанні роботи були відповідні законодавчі та нормативні документи, офіційні статистичні матеріали, літературні джерела.

Наукова новизна отриманих результатів. До головних наукових результатів, які становлять особистий здобуток дисертанта і винесені на захист, належать такі:

- здійснено комплексний аналіз джерел фінансування підприємств дрібного бізнесу в умовах ринкової трансформації економіки України;

- запропоновано класифікацію фінансових джерел малих підприємств щодо можливості реального залучення коштів;

- обґрунтовано об'єктивну необхідність державного втручання в стимулювання фінансування підприємницьких структур та досліджено вплив макроекономічної політики на фінансову базу малих підприємств;

- проаналізовано вплив фінансової бази на інвестиційний процес малих підприємств і розроблено пропозиції щодо його активізації та використання сучасних форм фінансування малого бізнесу;

- запропоновано рекомендації щодо збільшення фінансової бази малих підприємств, зокрема шляхом застосування методів прискореної амортизації та доцільних систем оподаткування.

Практичне значення одержаних результатів полягає в можливості їх використання при формуванні політики стимулювання вітчизняного підприємництва, а також застосування підприємцями для визначення оптимального варіанту фінансування своєї діяльності. Теоретичні напрацювання та практичні висновки доцільно використовувати у викладанні навчальних дисциплін "Економічна теорія", "Фінанси підприємницьких структур", "Фінансовий менеджмент". Ряд практичних рекомендацій, що стосуються вдосконалення форм мобілізації та напрямків використання фінансових ресурсів, отримали схвальну оцінку та прийняті до впровадження приватними підприємцями.

Апробація результатів дослідження. Результати дослідження доповідались, обговорювались та отримали позитивну оцінку на наукових конференціях і семінарах, зокрема на щорічних звітних наукових конференціях викладачів та аспірантів Львівського національного університету імені Івана Франка упродовж 2000 –  рр., на Міжнародній науково-практичній конференції "Бухгалтерський облік на передодні XXI століття" (Львів, 26-27 квітня 2001 р.), на студентсько-аспірантській науковій конференції “Актуальні проблеми формування економічної системи в Україні” (Львів, 16-17 травня 2002 р.), на науковій конференції "Реформування фінансово-кредитної системи і стимулювання економічного зростання" (Луцьк, 29-30 травня 2002 р.).

Публікації. За матеріалами дослідження опубліковано 11 робіт, загальним обсягом 2,3 д. а. у тому числі 7 робіт у фахових виданнях.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, двох розділів, висновків та списку використаної літератури. Основний зміст роботи викладено на 176 сторінках машинописного тексту. Робота містить 14 таблиць, 8 рисунків і 3 додатки. Список використаних джерел налічує 184 найменувань.

Дисертація має таку структуру:

Вступ

Розділ i. Теоретико-методологічні засади дослідження фінансової бази розвитку малого бізнесу в умовах ринкової трансформації економіки України

1.1 Роль малого бізнесу в національній економіці та інструментарій дослідження його фінансової бази

1.2 Джерела фінансування становлення і розвитку підприємств малого бізнесу в перехідній економіці

1.3 Світовий досвід розширеня фінансової бази розвитку малого бізнесу

1.4 Висновки до i розділу

Розділ ii. Проблеми та напрями розширення фінансової бази підприємств малого бізнесу в перехідній економіці України

2.1. Аналіз впливу нормативно-правового забезпечення на розвиток джерел фінансування малого бізнесу у вітчизняній економіці

2.2. Вплив макроекономічної політики на фінансову базу розвитку дрібного бізнесу в Україні

2.3. Перспективи розширення джерел фінансування малого бізнесу у вітчизняній економіці

2.4. Висновки до ii розділу

Висновки

Список використаних джерел

Додатки

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність дисертаційного дослідження, визначені його мета, основні завдання та теоретичне і практичне значення.

У першому розділі – Теоретико-методологічні засади дослідження фінансової бази розвитку малого бізнесу в умовах ринкової трансформації економіки України – висвітлюються теоретичні основи аналізу фінансової бази малого бізнесу, з'ясовується її суть, характер, джерела становлення і розвитку, а також узагальнюється міжнародний досвід розширення фінансування малого бізнесу.

У першому параграфі цього розділу дисертант показує, що становлення ринкової системи господарювання в Україні супроводжується посиленням підприємницької активності. Важливим елементом виробничої структури вітчизняної економіки стає малий бізнес, але дієвий механізм стимулювання і регулювання його розвитку та фінансового забезпечення ще не напрацьовано.

У дисертації підкреслено, що визначальною умовою становлення малого бізнесу в Україні є вирішення проблеми фінансового забезпечення його діяльності, тобто створення достатньої фінансової бази. На думку автора, фінансова база – це сукупність усіх потенційно можливих фінансових ресурсів, які можна скерувати на інвестування в національну економіку. Фінансову базу можна розглядати як на рівні всієї національної економіки, так на рівні певного сектору чи галузі, а також окремого підприємства. У параграфі зазначено, що фінансова база малого підприємства – це сукупність усіх потенційних фінансових ресурсів, які воно може використовувати у процесі своєї життєдіяльності.

Далі розглядаються чинники, які впливають на формування фінансової бази підприємства (рис. 1). Стосовно ділового суб'єкта ці чинники можна поділити на зовнішні і внутрішні, виробничі і ринкові.

У реферованому параграфі розкрито значення фінансової бази для розвитку підприємств дрібного бізнесу, зокрема зазначено, що фінансова база необхідна підприємству для його державної реєстрації. У цьому розумінні вона виконує не стільки функцію фінансування, скільки функцію титулу, тобто свідчення відповідності підприємства державним нормативам.

Рис. 1. Чинники, що впливають на фінансову базу малого підприємства

По-друге, фінансова база забезпечує підприємству кошти для здійснення господарської діяльності. По-третє, обсяг сформованої і використовуваної фінансової бази визначає як розміри підприємства, так і показники його діяльності. Зі збільшенням обсягів фінансової бази є можливість для розширення масштабів господарської діяльності. У дисертації запропоновано низку показників для аналізу фінансової бази.

На думку автора, розвиток фінансової бази підприємств в умовах ринкової трансформації економіки має ґрунтуватися на таких принципах:

- фінансової самостійності підприємства у процесі формування і використання фінансової бази ;

- відповідальності за залучення і використання фінансової бази в процесі фінансування активів;

- самофінансування, тобто формування фінансової бази за рахунок власних джерел коштів;

- зацікавленості у збільшенні обсягів фінансової бази й ефективності її використання;

- оптимізації взаємозв'язків між складовими власної і позикової частин фінансової бази.

У другому параграфі автор акцентує на тому, що фінансова база утворюється за рахунок низки джерел, однак лише деякі з них доступні малим підприємствам. На підставі узагальнення підходів до джерел фінансових ресурсів малих підприємств дисертант пропонує власну класифікацію цих джерел (рис. ).

Рис. 2. Джерела фінансових ресурсів малих підприємств

Автор підкреслює, що вітчизняні малі підприємства, на відміну від малих підприємств у передових країнах світу, розвиваються переважно за рахунок власних коштів. Водночас у дисертації амортизаційні відрахування не розглядаються як внутрішнє джерело власних фінансових ресурсів. На думку дисертанта, їх доречно прирівнювати до валового прибутку, оскільки вони відшкодовують раніше витрачені прибутки підприємства на створення й придбання позаобігових активів, що амортизуються.

Аналізуючи залучені джерела фінансування, дисертант акцентує на їх обмеженості та недоступності для малих підприємств. Причинами цього, на його думку, є як незаінтересованість кредитних установ співпрацювати з малим бізнесом, так і нестача коштів у державних інституцій, покликаних надавати фінансову допомогу підприємницькому секторові. Після аналізу кожного джерела подано пропозиції щодо збільшення надходження залучених коштів, зокрема автор пропонує:

- створення комерційних банків з меншим статутним фондом, які б спеціалізувалися на обслуговуванні малих підприємств;

- впровадження пільгового оподаткування прибутку комерційних банків при умові, що частка кредитів, наданих малим підприємствам, становить не менше 30% від загальної суми позик;

- забезпечення державного гарантування кредитів малим підприємствам;

- фінансування державних інституцій, які кредитують малий бізнес, має бути бюджетно-плановим, хоча б у тому обсязі, який держава вважає достатнім для підтримання підприємництва;

- розвиток кредитних спілок;

- залучення коштів міжнародних фінансових організацій для створення гарантійних установ для кредитування малого бізнесу.

Важливе місце у дослідженні відведено питанням раціональної структури джерел фінансування малого бізнесу. Проаналізувавши підходи вітчизняних і зарубіжних економістів до оптимальної структури капіталу, автор доходить висновку, що встановлення певних кількісних меж співвідношення між власними і залученими джерелами коштів є неправильним. Річ у тім, що кожне підприємство має виключно власні умови розвитку і фінансування. Рішення про структуру джерел фінансування має ухвалюватися на підставі загального фінансового стану підприємства, рівня наявних ризиків, які виникають у зв'язку із використанням того чи іншого джерела фінансування. Загалом необхідно, щоб малі підприємства дедалі ширше використовували кошти фінансового ринку, що формуватиме мобільніший фінансовий капітал. Для цього держава має створити сприятливе макросередовище і дієвішу нормативно-правову базу, щоб ресурси фінансового ринку були доступні підприємствам усіх форм власності і галузей вітчизняної економіки.

У третьому параграфі узагальнюється досвід розвинутих країн щодо розширення джерел фінансування малого бізнесу. Автор зазначає, що ці країни нагромадили значний досвід у сфері бюджетно-податкового й кредитного сприяння розвитку малих підприємств. Тому було б великою помилкою не скористатися цими знаннями. Водночас значну шкоду вітчизняній економіці може завдати бездумне копіювання чужих форм державного сприяння підприємництву. Передовсім потрібно перейняти в розвинутих країн принципи такого сприяння, а форми і методи необхідно розробити свої, враховуючи національні традиції та особливості історичного розвитку вітчизняної економіки.

Увесь комплекс фінансових проблем малі підприємства не можуть вирішити самостійно. Тому особливого значення набуває система державної фінансової підтримки суб'єктів підприємництва, яка у більшості країн передбачає: по-перше, гарантування з боку державних кредитно-фінансових органів позик малому бізнесу, які він одержує від комерційних та приватних банківських структур; по-друге, пряме пільгове кредитування малого бізнесу державними кредитно-фінансовими установами; по-третє, надання державою підприємствам малого бізнесу різноманітних фінансових пільг і реалізації спеціальних програм (кредитування без застави, спеціальні пільгові позики та ін.); по-четверте, податкове сприяння розвитку підприємств дрібного бізнесу.

У дисертації детально проаналізовано дієвість кредитних заходів у різних країнах світу, простежено позитивні і негативні наслідки їх впливу на фінансову базу малих підприємств. На думку автора, в Україні закладено підвалини для формування системи фінансово-кредитного підтримання малого підприємництва на зразок розвинутих країн: декларуються й практикуються майже всі види державної, недержавної та змішаної підтримки, впроваджуються механізми гарантування кредитів, розробляються комплексні державні та регіональні програми, що сприяють розвитку сектора малого підприємництва.

Другий розділ дисертаційного дослідження – Проблеми та напрями розширення фінансової бази підприємств малого бізнесу в перехідній економіці України – присвячений аналізу законодавчого забезпечення фінансової бази, впливу на неї макроекономічної політики та прогнозуванню перспектив розширення фінансової бази малого бізнесу у вітчизняній економіці.

У першому параграфі цього розділу дисертант зазначає, що усі нормативно-правові акти прямо або опосередковано впливають на фінансову базу малих підприємств, зокрема на її джерела (рис. 3).

Досліджуючи вплив податкового законодавства на фінансову базу малих підприємств у 90-ті роки, автор показує його суперечливий характер. Важливі позитивні зрушення у розширенні фінансової бази розвитку малого бізнесу забезпечив Указ Президента України №727/98 від 03. 07. 98 р. “Про спрощену систему оподаткування, обліку й звітності суб'єктів малого підприємництва”. Аналіз переваг і слабин цього Указу дав змогу дисертантові дійти висновку, що рішення про доцільність переходу до єдиного податку має залежати від галузі вітчизняної економіки, в якій працює мале підприємство і рівня його прибутковості. У параграфі зазначено, що із створенням прозорого, зрозумілого і прийнятного широкому загалу платників фіскального режиму, який передбачатиме диференційовані ставки оподаткування, кількість єдиноподатківців поступово зменшуватиметься.

Рис. 3. Важелі нормативно-правового регулювання фінансової бази малого підприємства

Дисертант показує, що Закон України "Про оподаткування прибутку підприємств" не забезпечує використання амортизації як фінансового інструмента для формування фінансової бази підприємства. Формально цей закон ґрунтується на амортизаційній практиці розвинутих країн, насправді спрощена інтерпретація світової практики в умовах перехідної економіки України не сприяє, а обмежує нагромадження реноваційних ресурсів. З цих позицій запропоновано розробити й ухвалити закон "Про амортизацію". Розроблення окремих розділів та статей цього закону повинно, на думку дисертанта, ґрунтуватись на положеннях загальновизнаної широким загалом спеціалістів Концепції державної амортизаційної політики.

Далі в дисертації аналізується вплив на фінансову базу законодавства, яке регулює надходження грошових потоків із зовнішніх джерел, в тому числі від іноземних інвесторів, а також за рахунок активізації державної підтримки. Автор зазначає, що часті зміни і недосконалість законодавства є однією з найголовніших причин незначного потоку іноземних грошових коштів до підприємств малого бізнесу. У роботі запропоновано певні рекомендації щодо поліпшення ситуації. Особливу увагу приділено банківському кредитуванню, зокрема у зв'язку із відсутністю нормативно-правового законодавства, яке регулює кредитування підприємницького сектора.

Дисертант вважає, що доцільно розробити й ухвалити принципово нове положення "Про кредитування малих підприємств", в якому передбачити додаткові гарантії та юридичні умови захисту комерційних банків як кредиторів малого бізнесу. Для цього потрібно у цьому положенні передбачити, по-перше, надання банку право стягувати прострочену заборгованість у судовому порядку без здійснення процедури доарбітражного врегулювання суперечки. Крім того, банк повинен мати право оголосити мораторій на відчуження майна боржника. Таке нововведення припинило б практику недобросовісних позичальників трансформувати своє підприємство на нове (яке не несе відповідальності за зобов'язання ) і старе (з боргами, які воно не поверне).

По-друге, запровадити статтю, згідно з якою підприємство-позичальник зобов'язується відкривати поточні рахунки тільки в установах банку-кредитора. Це дасть банку додаткові гарантії повернення кредиту, зокрема через списання грошових коштів з поточного рахунку.

У дисертації показано, що вади чинного регуляторного режиму, а також порядок патентування і ліцензування стримують розширення фінансової бази малих підприємств і потребують впорядкування відповідно до світової практики. Запропоновано критерії визначення того чи іншого виду діяльності, що потребують ліцензування.

Таблиця 1

Рівень монетизації ВВП в Україні та динаміка окремих макроекономічних показників

Показники Роки

1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001

Валовий внутрішній продукт, млн. грн 50,3 14883 12038 54516 81519 93365 102593 130442 172952 201927

Грошова маса, М2, млн. грн 25 482 3216 6846 9023 12448 15432 21714 31390 44997

Коефіцієнт монетизації за агрегатом М2, % 49,7 32,5 26,0 18,0 11,0 13,3 15,0 16,6 18,1 22,3

Процентні ставки комерційних банків, % 76 221,1 201,7 107,1 77,0 49,1 54,5 53,4 40,3 32,0

Розраховано на основі даних Національного банку України // Бюлетень НБУ.- 2001. - №12.

У реферованому параграфі зазначено, що вагомий вплив на фінансову базу малих підприємств здійснює законодавство, що регулює безпеку підприємництва. Так, зростання приватної власності призвело до стрімкого зростання злочинів проти власників (більше 300 тис. злочинів щорічно). На думку дисертанта, одним із основоположних законів у сфері забезпечення безпеки підприємця повинен стати спеціальний закон, статті якого унеможливлюють протиправні дії проти підприємців як збоку державних, так і кримінальних структур.

У другому параграфі реферованого розділу дисертант виходить з того, що вирішальний вплив на формування фінансових ресурсів малих підприємств справляє макроекономічна політика, заходи якої впливають на доступність кредитних ресурсів для суб'єктів підприємницької діяльності.

На думку дисертанта, низький рівень монетизації економіки України спричиняє слабини у функціонуванні господарського механізму, найголовніші серед яких – зростання неплатежів і бартеризація економіки (табл. 1). Це в свою чергу призводить до звуження фінансової бази підприємств. У дисертації зазначено, що рівень монетизації національної економіки підвищується лише за умов реального економічного зростання, яке дає змогу економічним суб'єктам збільшувати приватні валові заощадження.

Аналізуючи вплив фіскальної політики на фінансову базу малих підприємств, автор показує, що ця політика змінює заінтересованість підприємницьких структур у розвитку відповідних видів діяльності, співвідношення джерел фінансових ресурсів підприємців тощо. Зазначено, що у 90-х роках податки виконували суто фіскальну функцію, яка протидіяла нарощуванню фінансових ресурсів. Тут значну увагу приділено аналізу податкового навантаження. В дисертації показано, що традиційна методика визначення податкового навантаження не дає змоги повністю виявити вплив податків на фінансовий стан підприємства, оскільки не враховує структуру податків у виторгу. Для аналізу цього впливу автор використовує методику М. Крейніна, в основі якої лежить зіставлення податку й джерела його сплати. Ця методика дозволяє виявити вплив усіх податків на прибуток підприємства.

Наведені у реферованому параграфі розрахунки свідчать, що податкова політика зруйнувала природні стимули до підприємницької діяльності і нарощування фінансової бази (рис. 4). Аналізуючи життєдіяльність підприємств у такому макросередовищі, дисертант доходить висновку, що єдиний шлях, який дозволяє підприємству, в тому числі і малому, якось утримуватися на плаву, є ухилення від оподаткування.

Розглядаючи порядок стягнення двох основних податків – податку на додану вартість і податку на прибуток, - дисертант показує, що чинний порядок вилучення цих податків спотворює показники ефективності діяльності малих підприємств і їх реальне фінансово-економічне становище. Автор пропонує розглядати прибуток як джерело сплати податків, а не як об'єкт оподаткування. Для формування сприятливого макросередовища потрібно ввести систему нарізного оподаткування, а об'єктом оподаткування мають стати витрати виробництва. Тільки за такого підходу у малих підприємств не буде стимулів до штучного заниження своїх доходів.

Рис. 4. Податкове навантаження на малі підприємства в Україні у 1994 – 2001 роках

Завершується параграф аналізом впливу амортизаційної політики на фінансову базу малих підприємств. Дисертант доходить висновку, що ця політика протидіяла накопиченню реноваційних ресурсів та підривала фінансову базу капіталоутворення як основу економічного зростання. Для України, на думку автора, найбільш придатним є метод прискореної амортизації; в основу рішення про застосування прискореної амортизації доцільно покласти показник рентабельності підприємства.

В останньому параграфі другого розділу зроблено прогноз щодо розвитку джерел фінансування малого бізнесу у вітчизняній економіці. Формування необхідних обсягів фінансових коштів є складною проблемою. Система фінансування і кредитування, яка склалася в Україні, є неефективною, оскільки не забезпечує необхідні кошти для функціонування й розвитку підприємницького сектора, що негативно позначається на фінансових результатах діяльності підприємств. Для подолання такого становища доцільно, на думку дисертанта, ширше застосовувати нові альтернативні інструменти фінансування, такі як лізинг, селенг, факторинг, форфейтинг, франчайзинг, овердрафт тощо. Це сприятиме зростанню фінансової бази малих підприємств, а й відповідно їх кількості у вітчизняній економіці. Досліджуючи сучасні форми фінансування, автор простежує їхні переваги над банківським кредитуванням, показує вигоди від використання того чи іншого фінансового інструменту залежно від галузі національної економіки та виду діяльності малого підприємства. Серед перешкод, які стримують використання сучасних форм фінансування малих підприємств, автор акцентує на недостатньому розвиткові ринкової інфраструктури, а також відсутності належного законодавчого забезпечення.

У кінці роботи узагальнено основні висновки та пропозиції з вдосконалення фінансування та розширення фінансової бази малих підприємств.

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

У дисертації наведене теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової проблеми, яка виявляється в з'ясуванні основних складових та чинників формування фінансової бази розвитку підприємств малого бізнесу в Україні для формування ринкових відносин та прискорення зростання вітчизняної економіки.

1. Розвиток сектора малих підприємств є необхідною умовою формування повноцінної ринкової економіки і відображає об'єктивну загальносвітову тенденцію підвищення ролі суб'єктів малого бізнесу в розвитку національної економіки. Вагома роль малих підприємств в економіці визначається важливими функціями, які виконує цей сектор. Однак розвиток сектора малого бізнесу в умовах ринкової трансформації економіки наштовхується на безліч перепон, найважливішими з яких є недостатність внутрішніх і мала його доступність до зовнішніх джерел фінансування і розвитку.

2. Найвагомішим джерелом формування власного грошового капіталу є чистий дохід. Аналіз напрямів використання чистого доходу показав, що більша частина чистого доходу малих підприємств витрачається на платежі до бюджету, прибуток майже не використовується на збільшення статутного фонду, а на розвиток виробництва спрямовується мізерна частина прибутку. Для поліпшення стану справ у цій сфері уряд повинен знизити ставки оподаткування тих сум прибутку, що використовується на фінансування, реконструкцію та модернізацію активної частини основних фондів і зменшити ставку оподаткування прибутку (до 20% від суми балансового прибутку), за умови його використання на збільшення власних оборотних коштів.

3. Серед зовнішніх джерел фінансування діяльності малих підприємств нині найреальнішим джерелом є банківський кредит. Проте з низки обставин банківська система не заінтересована у наданні кредитів малим підприємствам. Тому для поліпшення ситуації пропонуємо розробити механізм стимулювання комерційних банків до кредитування суб'єктів малого бізнесу, а саме:

- запровадити пільгове оподаткування комерційних банків, що кредитують малий бізнес (зокрема, якщо кредити надані малим підприємствам, становлять не менше 30% загальної суми кредитів банку, такі комерційні банки сплачують податок з прибутку за ставкою, зменшеною на 50%);

- забезпечити державне гарантування кредитів малим підприємствам. У цьому разі держава повинна виступити гарантом для банку 80-90% наданих у позику коштів;

- створити мережу комерційних банків із меншим статутним фондом, які спеціалізуються на обслуговуванні малих підприємств.

4. Малі підприємства практично не можуть отримати кредити від міжнародних фінансових організацій, які здебільшого надають великі за обсягом позики, в той час як підприємницький сектор потребує мікрокредитування. Політика міжнародних фінансових організацій має спрямовуватися на створення рівних можливостей в отриманні кредитів усіма суб'єктами господарювання, незалежно від їх організаційно-правової форми, а також без встановлення мінімальної межі кредиту. Для поліпшення стану справ у кредитній сфері варто залучити кошти міжнародних фінансових організацій для створення спеціальних гарантійних інституцій. Підприємець у разі попередньої відмови в отриманні кредиту звертається в таку інституцію, яка стає гарантом перед банком повернення кредиту. Створення таких інституцій сприяло б доступу підприємств малого бізнесу до фінансових ресурсів комерційних банків.

5. Вагомий вплив на фінансову базу малих підприємств справляє державна фінансова політика підтримки малого підприємництва. На нашу думку, варто переорієнтувати діяльність Українського фонду підтримки підприємництва з цільової допомоги малим підприємствам на фінансування заходів, які б дали змогу створити цілісну структуру фінансової підтримки малого бізнесу в Україні. У цьому контексті доцільно частину коштів Фонду спрямовувати на створення регіональних гарантійних фондів, які у свою чергу, можуть відшкодовувати процентні ставки за кредитами місцевим банкам, одночасно зберігаючи вільні кошти на їхніх рахунках. Це сприяло б розвитку підприємництва в конкретному регіоні. Ще однією перешкодою, яка унеможливлює ефективну діяльність Фонду, є відсутність правового поля, в якому він працює. Економічні та організаційні умови діяльності малого бізнесу постійно змінюються. Гострою як на державному, так і на регіональному рівні є проблема обмеженості коштів, що виділяються на підтримку підприємництва.

6. Аналіз вітчизняного законодавства свідчить, що воно стримує розвиток фінансової бази малих підприємств. Для поліпшення інституційного середовища діяльності малих підприємств необхідно зменшити кількість законодавчих актів, які регулюють підприємницьку діяльність; в законодавчому порядку потрібно закріпити пільги, які сприяють інвестиційній діяльності малого бізнесу; законодавчо чітко регламентувати діяльність органів, які мають право перевірки суб'єктів малого бізнесу, а також максимально обмежити кількість контролюючих органів. Вагомий вплив на розширення фінансової бази здійснює законодавство, що регулює безпеку підприємництва. Одним із основоположних законодавчих актів у нашій країні має стати спеціальний закон, який захищає підприємницьку діяльність.

7. Визначальний вплив на формування фінансової бази малих підприємств справляє макроекономічна політика. Характерною рисою цієї політики у 90-х роках було те, що вона головно орієнтувалась на формування макропоказників, а її несприятливі впливи на розвиток підприємницького сектора урядовців мало цікавили. Пріоритетним завданням макроекономічної політики нині має стати її переорієнтація на дрібного виробника. Проведений аналіз переконує, що сучасна податкова система підриває стимули до підприємницької діяльності та розширення виробництва, оскільки має виключно фіскальний характер. Важливим кроком у розширенні фінансової бази малих підприємств є їх перехід на спрощену систему оподаткування і звітності. Рішення про доцільність переходу до сплати єдиного податку повинно залежати від галузі національної економіки, в якій працює мале підприємство і рівня його рентабельності. На стан фінансової бази національної економіки помітно може впливати метод нарахування амортизації. Для вітчизняної економіки найпридатнішим, на думку дисертанта, є метод прискореної амортизації. Для ефективного його використання необхідно дозволити використовувати цей метод підприємствам, які мають чистий дохід. Надходження грошових коштів у підприємницький сектор можна також збільшувати за рахунок розвитку фондового ринку і фінансових посередників. Частка цих інститутів у фінансуванні малого бізнесу є поки що незначною. Для активізації їх діяльності треба вдосконалити законодавчо-нормативну базу регулювання діяльності фінансових посередників, а уряд має проводити продуману макроекономічну політику.

8. Наявна в Україні система фінансування і кредитування економіки є неефективною, бо не забезпечує необхідні кошти для прискореного розвитку малого бізнесу і підприємницького сектора загалом. Для вдосконалення системи фінансування потрібно ширше застосовувати нові альтернативні фінансові інструменти, такі як лізинг, селенг, факторинг, форфейтинг, франчайзинг, овердрафт тощо. Проте суттєвою перешкодою, яка нині не дозволяє використовувати нетрадиційні форми фінансування діяльності малих підприємств, є недосконалість, а подекуди відсутність нормативно-правового забезпечення, яке регулює цю сферу діяльності, а також незадовільний фінансовий стан більшості малих підприємств.

Список опублікованих праць за темою дисертації

1. Кундицький О.О. Фіскальна політика держави та її вплив на формування фінансової бази малих підприємств // Формування ринкової економіки в Україні. Наук. зб. Спецвипуск 9. – Львів, 2002. – С.107 – 113.

2. Кундицький О.О. Аналіз нормативно-правового забезпечення розвитку фінансової бази малого бізнесу // Наукові записки. Збірник наукових праць кафедри економічного аналізу. – Тернопіль 2002. – Вип. II. Част. 2. – С. 37 – 40.

3. Кундицький О.О. Вплив фінансової бази вітчизняної економіки на інвестиційний процес малих підприємств // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. – Дніпропетровськ, 2002. – Вип. 130. – С.170 – 176.

4. Кундицький О.О. Світовий досвід розширення фінансової бази малого бізнесу // Реформування фінансово-кредитної системи і стимулювання економічного зростання. Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції. Луцьк, 29-30 травня, 2002 р. – Луцьк, 2002. – С. 64-68.

5. Кундицький О.О. Лізинг – як альтернативне джерело фінансування малого бізнесу // Актуальні проблеми формування економічної системи. Матеріали Міжнародної наукової студентсько-аспірантської конференції. Львів, 16 – 17 травня 2002 р. – Львів, 2002. – С. 163 – 164.

6. Кундицький О.О. Участь іноземних структур у фінансуванні малого та середнього бізнесу // Вісник Львів. ун-ту. – Сер. економічна. 2001. – Львів, 2001. – Вип. 30. – С. 412 – 418.

7. Кундицький О.О. Місце і роль місцевих органів влади у розвитку підприємництва // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. – Дніпропетровськ, 2001. – Вип. 114. – С.140 – 145.

8. Кундицький О.О. Вплив монетарної політики на формування фінансових ресурсів малих підприємств в Україні // Формування ринкової економіки в Україні. Наук. зб. Спецвипуск 8. – Львів, 2001. – С.234 – 239.

9. Кундицький О.О. Вплив амортизаційної політики держави на фінансові результати діяльності підприємств // Бухгалтерський облік в Україні на початку XXI століття. Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції. Львів, 26 – 27 квітня, 2001 р. – Львів, 2001. – С.324 – 326.

10. Кундицький О.О. Про вдосконалення механізму державного регулювання розвитку малого підприємництва в Україні // Формування ринкової економіки в Україні. Наук. зб. Випуск 6. – Львів, 2000. – С. 369 – 373.

11. Кундицький О.О. Риба шукає де глибше, а капітал де вигідніше.// Діло.- 1998 р. - №26 (622) – С. 14.

АНОТАЦІЯ

Кундицький О.О. “Фінансова база розвитку підприємств малого бізнесу в Україні”. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.01.01 – економічна теорія – Львівський національний університет імені Івана Франка, Львів, 2002.

Дисертація присвячена проблемам формування фінансової бази малих підприємств в Україні. У дослідженні з'ясовується економічна суть та чинники, що впливають на фінансову базу малих підприємств. Значну увагу в роботі приділено аналізу джерел фінансових ресурсів та їх особливостей щодо малого бізнесу в перехідній економіці України.

Проаналізовано світовий досвід розширення фінансової бази малих підприємств. У дисертації простежено впливи важелів нормативно-правового регулювання на фінансову базу малих підприємств. Проведено також аналіз впливу макроекономічної політики на цю базу. При цьому особливу увагу акцентовано на з'ясуванні причин недостатності фінансових ресурсів та наслідків заходів стабілізаційної політики. Запропоновано шляхи розширення фінансової бази за рахунок використання сучасних форм фінансування малого бізнесу.

Ключові слова: малий бізнес, фінансова база, фінансові ресурси, макроекономічна політика, форми фінансування.

АННОТАЦИЯ

Кундицький О.О. “Финансовая база развития предприятий малого бизнеса в Украине”. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.01.01 – экономическая теория – Львовский национальный университет имени Ивана Франко, Львов, 2002.

Диссертация посвящена проблемам формирования финансовой базы малых предприятий в Украине.

В первом разделе – Теоретико-методологические основы исследования финансовой базы развития малого бизнеса в условиях рыночной трансформации экономики Украины – освещаются теоретические основы анализа финансовой базы малого бизнеса, выясняется ее сущность, характер, источники становления и развития, а также обобщается международный опыт расширения источников финансирования малого бизнеса.

Отмечается, что финансовая база малого предприятия – это совокупность всех потенциально возможных денежных ресурсов, которые используются малым предприятием в процессе его создания и жизнедеятельности.

Важное место в диссертационной работе занимает анализ источников формирования финансовых ресурсов малых предприятий. Предложено классификацию источников финансовых ресурсов для малых частных предприятий. Значительное внимание уделено дискуссии относительно рациональной структуры источников финансовых ресурсов.

В работе анализируется мировой опыт расширения финансовой базы малых предприятий, в часности роль государства в системе финансово-кредитной поддержки предпринимательства.

Второй раздел диссертационного исследования – Проблемы и направления расширения финансовой базы предприятий малого бизнеса в переходной экономике Украины – посвящен анализу законодательного обеспечения финансовой базы, влияния макроэкономической политики на эту базу и прогнозирования перспектив расширения финансовой базы малого бизнеса в отечественной экономике.

В исследовании прослежено влияние нормативно-правовых рычагов на финансовую базу малых предприятий. Отмечается, что все нормативно-правовые акты прямо или косвенно влияют на финансовую базу, в частности ее источники.

Особое внимание в диссертации акцентировано на выявлении причин недостаточности финансовых ресурсов, а также влиянию макроэкономической политики на финансовую базу малого бизнеса. Низкий уровень монетизации отечественной экономики ухудшает финансово-экономическое положение предприятий, а также усложняет получение кредита.

В работе дана оценка влияния налоговой нагрузки на финансовое состояние малых предприятий. Осуществлен критический анализ способов изъятия основных налогов и предложены рекомендации относительно их изменения. Обосновывается необходимость использования системы нарезного налогообложения.

В диссертации исследуется влияние амортизационной политики на обьем финансового капитала малых предприятий. Автор приходит к выводу, что наиболее подходящим для переходной экономики является метод ускоренной амортизации; в основе решения о применении ускоренной амортизации целесообразно использовать показатель рентабельности предприятия.

Особое внимание уделяется перспективам расширения источников финансирования малых предприятий. Автор ратует за использование в отечественной экономике новых методов финансирования предприятий малого бизнеса, которые апробированы в развитой рыночной экономике.

Ключевые слова: малый бизнес, финансовая база, финансовые ресурсы, макроэкономическая политика, формы финансирования.

ANNOTATION

Kunditsky O.O. Financial Base of the Development of Small Business Enterprises in Ukraine". - Manuscript.

For scientific degree of the candidate of Economics in speciality 08.01.01 - Economic Theory– L'viv National University named Ivan Franko, L'viv, 2002.

The thesis is dedicated to the problems of formation of financial base of small enterprises in Ukraine. In research the economic essence and factors influencing a financial base of small enterprises are clarified. The considerable attention in the work is given to the analysis of sources of financial resources and


Сторінки: 1 2