У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ТЕРНОПІЛЬСЬКА АКАДЕМІЯ НАРОДНОГО ГОСПОДАРСТВА

ТЕРНОПІЛЬСЬКА АКАДЕМІЯ НАРОДНОГО ГОСПОДАРСТВА

КУЗНЕЦОВА СВІТЛАНА АНАТОЛІЇВНА

УДК 657.432:657.631.6

ОБЛІК ТА АНАЛІЗ ДЕБІТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ В УМОВАХ АНТИКРИЗОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ СТАНУ ПІДПРИЄМСТВ

(на прикладі машинобудівних підприємств Запорізької області)

Спеціальність 08.06.04 – “Бухгалтерський облік, аналіз та аудит”

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Тернопіль – 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Тернопільській академії народного господарства Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Гуцайлюк Зіновій Володимирович,

Тернопільська академія народного господарства,

проректор з наукової роботи,

завідувач кафедри аудиту

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Валуєв Борис Іванович,

Одеський державний економічний університет,

завідувач кафедри бухгалтерського обліку та аудиту

доктор економічних наук, доцент

Крупка Ярослав Дмитрович,

Тернопільська академія народного господарства,

завідувач кафедри обліку та аудиту

Провідна установа – Львівський національний університет імені Івана

Франка Міністерства освіти і науки України,

кафедра обліку і аудиту.

Захист відбудеться “29” серпня 2002 р. о 11 годині на засіданні

спеціалізованої вченої ради Д 58.082.01 Тернопільської академії народного господарства за адресою: 46004 м. Тернопіль, вул. Львівська, 11, ауд. 1300.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Тернопільської академії народного господарства за адресою: 46004 м. Тернопіль, вул. Львівська, 11.

Автореферат розісланий “ 4” липня 2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

доктор економічних наук, професор Д. А. Штефанич

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Формування системи ринкових взаємовідносин в Україні, концептуальна основа якої - Стратегія економічної політики на 2000 – 2004 рр., викладена в Посланні Президента України Верховній Раді України 2000 р., зумовлює необхідність реформування української промисловості. Перехід від падіння до зростання українського промислового виробництва потребує вироблення стратегії післякризового розвитку промисловості, спрямованої на забезпечення глибоких якісних зрушень у системі економічних відносин. Серед пріоритетних напрямків даної стратегії учасники V Пленуму Союзу економістів України відзначили фінансове оздоровлення підприємств, і, насамперед, подолання затяжної і глибокої кризи неплатежів. Фінансова незалежність та участь вітчизняних господарюючих суб'єктів у міжнародних економічних відносинах зумовлюють необхідність безперервного забезпечення виробничого циклу оборотними засобами. Розвиток принципово нового підходу до проблем платіжно-розрахункових відносин між суб'єктами ринку зумовлює необхідність досліджувати похідну уповільнення даних відносин – дебіторську заборгованість.

Проблемам розвитку теорії і практики бухгалтерського обліку та аналізу дебіторської заборгованості присвячено ряд праць зарубіжних та вітчизняних учених - економістів: С. Д. Батехіна, І. А. Бланка, Ф. Ф. Бутинця, С. Ф. Голова, С. Грязнової, З. В. Гуцайлюка, Р. Дамарі, В. П. Завгороднього, О. Д. Заруби, В. В. Ковальова, В. Костюченко, С. І. Маслова, Є. Петрик, Г. В. Савицької, Я. В. Соколова, В. В. Сопка, С. Хенка, К. Хувера, М. Г. Чумаченка, А. Шаповалової, М. Швайки та ін.

Разом з цим, багатоаспектність дослідження зумовлена складністю і різноманітністю суб'єктів та об'єктів розрахунково-платіжних відносин, що вплинуло на суперечливий характер нормативних документів, а також на рівень розробок окремих теоретичних і практичних аспектів методології бухгалтерського обліку та аналізу дебіторської заборгованості.

Серед основних недоліків існуючої системи обліку та аналізу дебіторської заборгованості можна визначити такі:

а) для прийняття зацікавленими особами адекватних та вчасних рішень щодо існуючої політики управління в процесі антикризового регулювання фінансово-господарського стану істотне значення мають актуальність і якість інформації про стан розрахунків з дебіторами, що формується на базі даних бухгалтерського обліку конкретних суб'єктів господарювання. Однак форма бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості, яку рекомендували нормативно, не враховує специфіки даного активу, що зумовлює наявність різних ознак його класифікації і велику кількість методів оцінювання. Крім цього, облікові регістри, що є рекомендовані для використання, не передбачають накопичення інформації про розрахунки з дебіторами різного рівня деталізації і узагальнення. Це зумовлює неможливість отримання інформації про дебіторську заборгованість в обсязі і вигляді, достатньому для проведення аналізу розрахунків з дебіторами зокрема і заборгованості загалом з метою прогнозування ймовірності настання платіжної кризи суб'єктів господарювання, складання рекомендацій щодо її попередження;

б) невирішенні проблеми відображення в обліку довгострокової дебіторської заборгованості, оцінки поточної дебіторської заборгованості за продукцію, товари, роботи та послуги;

в) застосовувати у наших умовах традиційні за кордоном методики аналізу дебіторської заборгованості не завжди доцільно через відсутність необхідного обсягу вірогідної і доступної інформації щодо розрахунків з дебіторами. Крім цього, загальна криза неплатежів, характерна для сучасної української економіки, змушує сумніватися в об'єктивності, своєчасності і корисності отриманих результатів аналізу. Використання вітчизняних методик не дає змоги однозначно оцінити стан дебіторської заборгованості, а також ступінь його впливу на фінансово-господарський стан підприємств. Зазначені проблеми вказують на необхідність пошуку специфічних засобів аналізу дебіторської заборгованості, спрямованих на отримання інформації комплексного характеру, достатньої для прийняття рішень щодо глибини кризи неплатежів аналізованого суб'єкту.

Науково-теоретична і практична значимість вказаних проблем зумовила вибір теми дисертаційного дослідження та визначила його основні напрямки.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота узгоджена з головними напрямками наукових праць, теоретичних положень і висновками досліджень, проведених у межах науково-дослідної роботи “Розробка і реалізація ринкових моделей систем господарювання, прогресивних методик обліку та аудиту, фінансової діяльності суб'єктів господарювання” (реєстраційний номер 0100U001955). У даній роботі автор дослідила перспективи вдосконалення основних напрямків обліку дебіторської заборгованості за чистою реалізаційною вартістю, розробила моделі визначення резерву сумнівних боргів.

Мета і задачі дослідження. Мета дисертаційного дослідження - обґрунтування перспектив розвитку бухгалтерського обліку та аналізу дебіторської заборгованості, розробка методичних підходів і складання практичних рекомендацій щодо вдосконалення існуючих методик обліку та аналізу дебіторської заборгованості в умовах антикризового регулювання фінансово-господарського стану підприємства.

Відповідно до поставленої мети визначені такі завдання:

· проаналізувати економічні і нормативні передумови формування економічної концепції дебіторської заборгованості;

· розробити методику класифікації розрахунків з дебіторами;

· вивчити та систематизувати методи та види оцінювання дебіторської заборгованості;

· дати оцінку якості діючій системі обліку дебіторської заборгованості;

· обґрунтувати пропозиції щодо вдосконалення процесу визначення дебіторської заборгованості в системі бухгалтерського обліку;

· удосконалити існуючі методи контролю якості господарських операцій по розрахунках з дебіторами;

· оптимізувати діючу форму бухгалтерського обліку розрахунків з дебіторами;

· розглянути особливості стану дебіторської заборгованості на машинобудівних підприємствах Запорізької області;

· дослідити та вдосконалити сучасні методики аналізу активності управління дебіторською заборгованістю;

· розробити методику комплексного оцінювання стану дебіторської заборгованості в умовах автоматизованих систем обробки економічної інформації.

Об'єкт дослідження - теоретико-методологічні та організаційно-практичні проблеми вдосконалення розрахунків з дебіторами в галузі машинобудування і металообробки, для якої характерні значна питома вага в промисловості України та криза платіжної ситуації, для подолання якої визначена тенденція.

Предмет дослідження - методики оцінювання, обліку та аналізу дебіторської заборгованості.

Методи дослідження. Теоретична і методологічна основа дисертаційної роботи - економічна теорія дебіторської заборгованості, законодавчі та нормативні акти, що регламентують платіжно-розрахункові відносини суб'єктів господарювання, методичний та інструктивний матеріали з бухгалтерського обліку, звітності та аналізу, праці вітчизняних і зарубіжних вчених та фахівців із теорії і практики бухгалтерського обліку і аналізу дебіторської заборгованості в умовах антикризового регулювання фінансово-господарського стану, статистичні дані. У процесі дослідження ми використовували:

· комплексний підхід – у процесі оцінювання якості бухгалтерського обліку розрахунків з дебіторами, для розробки методики розрахунку резерву сумнівних боргів і методичного підходу щодо оцінювання стану дебіторської заборгованості;

· методи теоретичного узагальнення і порівняння – для розкриття змісту та суті дебіторської заборгованості як економічної категорії;

· методи статистичного та графічного аналізу – для вивчення, угрупування і наочного зображення емпіричних даних, елімінування впливу випадкових факторів при аналізі дебіторської заборгованості;

· методи формалізації і математичного моделювання – для розробки концептуальних основ форми бухгалтерського обліку розрахунків з дебіторами з метою оптимізації, для аналізу стану дебіторської заборгованості;

· системний підхід – для розробки методичного підходу до класифікації дебіторської заборгованості, основних напрямків розвитку обліку та аналізу дебіторської заборгованості.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукова новизна даної роботи полягає у формуванні єдиної економічної концепції дебіторської заборгованості шляхом постановки, теоретичного обґрунтування і вирішення проблем, пов'язаних з вдосконаленням обліку та аналізу дебіторської заборгованості на новій методичній основі. Реалізація підходу забезпечила отримання в процесі дослідження таких науково обґрунтованих результатів:

· розроблено рекомендації з питань створення єдиної економічної концепції дебіторської заборгованості в умовах антикризового регулювання стану підприємств, використання якої сприятиме підвищенню ефективності управління на мікро– та макрорівнях (досі розгляд проблем оцінювання, обліку та аналізу дебіторської заборгованості в межах єдиної економічної концепції не здійснювався);

· удосконалено методичний підхід до класифікації дебіторської заборгованості, на підставі якого створений єдиний системний класифікатор дебіторської заборгованості, що дасть змогу вирішити проблему формування інформації стосовно стану розрахунків з дебіторами в залежності від цільових потреб користувачів (до цього часу запропонована методика розробки типів класифікації дебіторської заборгованості не використовувалась);

· проведено детальну систематизацію методів та видів оцінювання дебіторської заборгованості, на підставі чого запропонований комплексний вид оцінювання заборгованості, впровадження якого дасть змогу вирішити проблему оцінювання дебіторської заборгованості в умовах антикризового регулювання стану підприємств (досі вплив одночасно дійсно минулих та умовно можливо минулих часових процесів при оцінюванні дебіторської заборгованості не враховувався) ;

· вперше запропоновано комплексне оцінювання якості бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості, в основі якого - детальний аналіз діючої системи обліку за визначеними критеріями якості, виявлено реальний стан бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості на машинобудівних підприємствах Запорізької області;

· удосконалено методику визнання дебіторської заборгованості як об'єкту обліку на основі обліку усіх складених господарчих угод продажу на забалансовому рахунку (на відміну від сучасних теоретичних концепцій обліку, які не передбачають реєстрацію угоди до моменту її виконання);

· обгрунтовано необхідність використання цифрового аналізу як засобу додаткового контролю законності та достовірності господарських операцій по розрахунках з дебіторами, що засновано на зіставленні частот розподілу чисел по закону Бенфорда (до цього часу цифровий аналіз в вітчизняному обліку розрахунків з дебіторами не використовувався) ;

· розроблено комплексний підхід щодо оцінювання дебіторської заборгованості за чистою реалізаційною вартістю з урахуванням вимог національних стандартів бухгалтерського обліку, що передбачає використання аналітичної та математичної моделей розрахунку резерву сумнівних боргів (на відміну від діючих методик, які не враховують специфіку підприємства) ;

· обгрунтовано необхідність використання запропонованої автором форми бухгалтерського обліку розрахунків з дебіторами, що забезпечує надання актуальної і якісної, що деталізувалася на необхідних рівнях, бухгалтерської інформації про стан розрахунків з дебіторами з урахуванням різноманітності потреб зовнішніх і внутрішніх користувачів (на відміну від рекомендованої нормативно формі бухгалтерського обліку, яка не є достатнім джерелом інформації при впровадженні політики антикризового регулювання стану підприємств);

· визначено стан дебіторської заборгованості на машинобудівних підприємствах Запорізької області на основі використання діагностичного аналізу, впровадження якого підвищить якість прийняття управлінських рішень (на відміну від аналізу, який не враховує потенційних можливостей дебіторської заборгованості як ліквідного активу);

· розроблено методику аналізу ліквідності дебіторської заборгованості, що передбачає зіставлення дебіторської заборгованості та зобов'язань (запропонована сукупність чинників раніше не використовувалась для машинобудівних підприємств);

· обґрунтовано необхідність використання запропонованого автором методичного підходу щодо оцінювання стану дебіторської заборгованості, що дозволяє визначати закономірність, рівень і перспективи розвитку кризової ситуації в відношенні дебіторської заборгованості підприємств галузі машинобудування і металообробки та народногосподарського комплексу в цілому (метод комплексної оцінки стану дебіторської заборгованості запропоновано вперше).

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що розроблені методичні підходи та обґрунтовані теоретичні положення щодо вдосконалення бухгалтерського обліку та аналізу дебіторської заборгованості доведені до рівня практичних рекомендацій, які можуть використовувати суб'єкти господарювання. Наукові результати дисертаційної роботи, що мають прикладний характер, практично застосовують на підприємствах машинобудування і металообробки Запорізької області. Зокрема сформульовано пропозиції з удосконалення обліку та аналізу дебіторської заборгованості як елементи політики антикризового регулювання фінансово-господарського стану підприємства, що перебуває на даний час у стані глибокої фінансової кризи, рекомендовані і впроваджені в роботу ВАТ “Автокольорлит” (акт від 09. 01. 2002 р. № 435-00); використано у діяльності ТОВ “Мелітопольський завод Автогидроагрегат” з метою відвернення кризи неплатежів (акт від 18. 01. 2002 р. № 436-00). Впровадження окремих практичних розробок на ЗАТ “Севастопольбут” (акт від 01. 10. 2000 р. № 428-00) підтверджує можливість їхнього застосування на підприємствах інших галузей народного господарства. Окремі результати дисертаційної роботи використовують в навчальному процесі Академії праці і соціальних відносин у м. Севастополі (довідка від 22. 02. 2002 р. № 1).

Особистий внесок здобувача. Усі подані в дисертаційній роботі рекомендації і пропозиції щодо вдосконалення обліку та аналізу дебіторської заборгованості в умовах антикризового регулювання стану підприємств автор розробила особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використані лише ті ідеї та положення, що є результатом особистої роботи здобувача, яка, зокрема, полягає в дослідженні економічних і нормативних передумов формування економічної концепції дебіторської заборгованості.

Апробація результатів дисертаційного дослідження. Основні положення дисертаційного дослідження пройшли апробацію на Міжнародній науково-практичній конференції “Удосконалення обліку та аналізу господарської діяльності на основі впровадження нових Положень (стандартів) бухгалтерського обліку” (м. Київ, 2000 р.), Міжрегіональній науково-практичній конференції “Проблеми становлення національного аудиту” (м. Севастополь, 2000 р.), Міжнародній науково-методичній конференції “Менеджмент малого і середнього бізнесу: проблеми, навчання, перспективи” (м. Севастополь, 2001 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції “Теорія і практика незалежного аудиту в Україні” (м. Київ, 2001 р.), VІ Міжнародній науковій конференції “Проблеми економічної інтеграції України в Європейський Союз: європейські порівняльні студії” (м. Ялта–Форос, 2001 р.), ІІІ Міжнародній науково-практичній конференції “Дослідження і оптимізація економічних процесів” (м. Харків, 2001 р.).

Публікації. За результатами проведеного дослідження опубліковано 12 наукових праць загальним обсягом 3,14 друкованого аркуша, з них автору належить 2,95 друкованих аркуша. У фахових виданнях опубліковано 7 робіт загальним обсягом 2,56 друкованих аркуша.

Структура та обсяг дисертаційної роботи. Дисертаційна робота складається з вступу, трьох розділів, висновків (обсягом 185 сторінок), списку використаних джерел (170 найменувань на 14 сторінках) і 15 додатків (на 130 сторінках), а також містить 42 таблиці на 40 сторінках і 25 рисунків на 23 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У першому розділі – ” Економічна сутність дебіторської заборгованості” –досліджені економічні та нормативні передумови формування економічної концепції дебіторської заборгованості, конкретизований методичний підхід щодо її класифікації, систематизовані та доповнені види і методи оцінювання дебіторської заборгованості.

Дослідження підтверджують, що сучасна економічна ситуація в Україні характеризується фінансовою нестабільністю, причиною і наслідком якої виступає проблема неплатежів, характерна для господарчих суб'єктів, кожної держави зокрема і світового співтовариства загалом. Ця ситуація створила проблему абсолютної неплатоспроможності боржників і зумовила необхідність активного ведення політики антикризового регулювання фінансово-господарського стану підприємств зовнішніми і внутрішніми суб'єктами управління. Як один із напрямків підвищення ефективності та своєчасності такого ведення політики автор запропонувала розробку єдиної економічної концепції дебіторської заборгованості, сформулювала основні принципи та складові концепції.

Дослідження сучасних підходів до класифікації дебіторської заборгованості дало змогу виявити низку проблем. Для їх вирішення автор запропонувала методику класифікації дебіторської заборгованості, що дає можливість здійснювати порівняльний аналіз варіантів групування розрахунків з дебіторами за класифікаційними ознаками з метою розробки різних типів класифікації. Згідно з запропонованою методикою класифікацію дебіторської заборгованості слід проводити у такій послідовності: визначення мети, формулювання завдань, конкретизування користувачів інформації, вибір ознаки класифікації, визначення приоритетних принципів, надання переліку можливих типів класифікації, вибір оптимального типу, групування дебіторської заборгованості за обраним типом. Як можливі ознаки класифікації дебіторської заборгованості додатково запропоновані: суб'єкт дебіторської заборгованості, сума заборгованості, вид оцінювання, причина виникнення.

У дисертації доказано, що класифікація дебіторської заборгованості, яка запропонована діючим в Україні Планом рахунків та ПБО 10 “Дебіторська заборгованість” є суперечливою та не задовольняє в повному обсязі потребам користувачів при складанні фінансової звітності. Для вирішення даної проблеми автор запропонувала декілька альтернативних варіантів. Зокрема, внесення змін до ПБО 10 “Дебіторська заборгованість” стосовно віднесення до поточних активів дебіторської заборгованості за продукцію, товари, роботи та послуги, внесення змін до Плану рахунків, що діє в Україні, які забезпечать окремий облік довгострокової та поточної дебіторської заборгованості за продукцію, товари, роботи та послуги.

Базуючись на проведеній в дисертаційній роботі систематизації можливих варіантів групування дебіторської заборгованості, створений системний класифікатор дебіторської заборгованості з використанням таких параметрів: ознак, принципів та мети класифікації, якісної характеристики ознаки, користувачів інформації, типів класифікації. Використання даної розробки сприяє наданню якісної бухгалтерської інформації для контролю, аналізу та управління залежно від конкретних потреб користувачів у період антикризового регулювання.

У дисертаційному дослідженні на основі проведеного порівняльного аналізу автор систематизувала види та методи оцінювання дебіторської заборгованості, різноманітність яких зумовлена специфікою дебіторської заборгованості як ліквідного активу. Результати проведеної систематизації дали змогу визначити такі види оцінювання дебіторської заборгованості:

· на основі історичної собівартості – первісне (історичне) оцінювання, яке визначають за номінальним і спонтанним методами оцінювання;

· на основі вартості реалізації (погашення) – факторингове, форфейтингове оцінювання, оцінювання при дисконті векселя, для яких характерне видаткова оцінка, чисте реалізаційне оцінювання, що визначають за величиною сумнівних боргів, експертне оцінювання, при розрахунку якого використовують оцінювання продажу;

· на основі поточної вартості – оцінювання з урахуванням валютного курсу; оцінювання з урахуванням індексу цін; оцінювання з урахуванням поточної процентної ставки, яке базується на методі потоку, що дисконтувався, і для розрахунку якого запропонований порядок визначення загальної реалізаційної вартості заборгованості;

· на базі теперішньої вартості – теперішня оцінка на основі первісної вартості (метод оцінювання - первісний), теперішня оцінка на основі поточної вартості (метод оцінювання - поточний).

З метою мінімізації відхилень розрахункової вартості боргу від її реальної величини запропонований комплексний підхід до оцінювання дебіторської заборгованості, що базується на коригуванні первісної вартості дебіторської заборгованості відповідно до коефіцієнта часу. Коефіцієнт часу дає змогу оцінити заборгованість господарюючого суб'єкта у даний час з урахуванням зростання вартості в часі та зміни загальної купівельної спроможності грошових коштів. Використання в бухгалтерському обліку комплексного оцінювання дебіторської заборгованості забезпечує врахування впливу на зміну вартості водночас минулих і умовно можливих минулих тимчасових процесів, що створює можливість для прогнозування напрямків і обсягів поточних та майбутніх грошових потоків підприємства.

У другому розділі – “Бухгалтерський облік розрахунків з дебіторами” досліджена якість бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості, обґрунтовані напрямки вдосконалення діючої науково-методичної концепції бухгалтерського обліку розрахунків з дебіторами.

У дисертаційній роботі розроблена методика оцінювання якості бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості, що передбачає аналіз його стану за такими критеріями: доцільність, дохідливість, вірогідність, оцінка, законність, стабільність, своєчасність. Значення кожного критерію визначено як середньоарифметичну величину зі значень показників, що характеризують критерій за шестибальною шкалою. Загалом проаналізовано 93 показники, що забезпечує отримання реальної комплексної оцінки якості бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості і дає змогу визначити пріоритетні напрямки вдосконалення бухгалтерського обліку.

Результати проведеного аналізу якості бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості з використанням запропонованої методики оцінювання якості на 21 підприємстві галузі машинобудування і металообробки Запорізької області свідчать про середній рівень якості бухгалтерського обліку. Доволі високий рівень якості бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості можна спостерігати на таких великих підприємствах як ВАТ “АвтоЗАЗ”, ЗАТ “АВТОЗАЗ-ДЕУ”, ВАТ “Рефма”, СП “Таврія – Магна”.

В результаті проведеного дослідження автор визначила наступні проблеми бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості:

а) якість змісту бухгалтерських записів, що визначається в процесі визнання і оцінювання дебіторської заборгованості;

б) відсутність наукових і практичних розробок можливих форм бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості, що забезпечило б надання якісної бухгалтерської інформації про розрахунки з дебіторами різним користувачам.

Для логічного врівноваження теоретичних концепцій сучасного бухгалтерського обліку запропоновано вдосконалити методику визначення дебіторської заборгованості як об'єкту обліку шляхом обліку всіх укладених господарських договорів продажу на забалансовому рахунку 03 “Контрактні зобов'язання” з використанням додаткового субрахунка 031 “Господарські договори з продажу”. Облік здійснюється за допомогою оцінювання, передбаченого договором. Списання зобов'язань за договорами з рахунку робиться у випадку виконання, ліквідації, відмови від виконання і тощо. Використання запропонованого методичного підходу сприяє вчасній реєстрації фактів господарського життя, розкриває їхній зміст, забезпечує проведення додаткового контролю господарської діяльності підприємства.

У дисертаційному дослідженні розроблений цифровий аналіз як засіб контролю законності та вірогідності господарських операцій, пов'язаних з дебіторською заборгованістю. Запропонований аналіз грунтується на зіставленні частот розподілу чисел за законом Бенфорда. Використання запропонованого автором цифрового аналізу дозволяє виявити факти шахрайства, неефективної кредитної та інкасаційної політики, помилок у бухгалтерському обліку. В дисертації запропоновані напрямки автоматизації цифрового аналізу в системі “Галактика”.

Для забезпечення такого принципу бухгалтерського обліку, як “обачність”, дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи і послуги відображається в бухгалтерській звітності у чистій реалізаційній вартості, що враховує величину резерву сумнівних боргів. Дослідження підтвердило, що питання визначення величини резерву сумнівних боргів потребує доопрацювання в плані конкретизації методики розрахунку. Автор запропонувала комплексний методичний підхід до розрахунку резерву сумнівних боргів, розробила комплексну методику розрахунку резерву сумнівних боргів, що містить аналітичну і математичну моделі розрахунку.

Суть аналітичної моделі полягає в оцінюванні рівня платоспроможності дебітора на основі розроблених критеріїв рівня неплатоспроможності, за результатами якого списують дебіторську заборгованість покупців і відображають списані суми як сумнівний борг. Процес визначення величини резерву сумнівних боргів з використанням аналітичної моделі доволі трудомісткий, але він дає змогу отримувати точний розрахунок величини резерву сумнівних боргів і реальну оцінку чистої реалізаційної вартості поточної дебіторської заборгованості.

Математична модель визначення величини резерву сумнівних боргів заснована на методі класифікації дебіторської заборгованості за термінами непогашення. Визначають резерв сумнівних боргів на основі розробленого коефіцієнта сумнівності дебіторської заборгованості за продукцію, товари, роботи та послуги, розраховані значення якого подані у табл. 1.

Розроблена математична модель визначення величини резерву сумнівних боргів менш трудомістка і забезпечує повне зарахування в рівних частках суми непогашеної дебіторської заборгованості в резерв сумнівних боргів на час визнання заборгованості безнадійної.

Таблиця 1.

Коефіцієнти сумнівності з урахуванням термінів непогашення дебіторської заборгованості за продукцію, товари, роботи та послуги

Використання запропонованого комплексного методичного підходу до розрахунку резерву сумнівних боргів забезпечує розробку комплексної політики розрахунку резерву сумнівних боргів, виходячи з всебічного оцінювання розмірів, складу та термінів виникнення дебіторської заборгованості за продукцію, товари, роботи і послуги з урахуванням специфіки підприємства.

З метою надання якісної бухгалтерської інформації про заборгованість господарчого суб'єкту, користувачам для прийняття рішень, в дисертаційній роботі запропоновано оптимізовану форму бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості (див. рис. 1), для якої властиві:

а) наявність єдиного підходу до обліку заборгованості (дебіторської та кредиторської), зумовленого такими його перевагами, як:

· можливість проведення порівняльного аналізу і загального оцінювання дебіторської та кредиторської заборгованості;

· пов'язаність суб'єктів обліку (будь-яке підприємство може бути у ролі дебітора і кредитора);

б) високоякісний облік довгострокової дебіторської заборгованості, зумовлений:

· наявністю розробки єдиного підходу до реєстрації та обліку довгострокової дебіторської заборгованості в системі синтетичних рахунків (введення додаткових субрахунків до рахунку 16 “Довгострокова дебіторська заборгованість”);

· веденням аналітичного обліку за кожним видом довгострокової дебіторської заборгованості в розроблених відомостях аналітичного обліку;

· узагальненням та накопичуванням аналітичної інформації про довгострокову дебіторську заборгованість;

Рис. 1. Оптимізована форма бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості.

в) високий рівень аналітичності інформації, забезпечений проведенням якісної на відповідних рівнях її реєстрації в запропонованих картках дебіторів і кредиторів, що дає змогу класифікувати заборгованість підприємства за такими ознаками: термін утворення (дата виникнення), дата погашення (оплати), термін непогашення, об'єкти, щодо яких виникли зобов'язання дебіторів (кредиторів), суб'єкт заборгованості (найменування, місцезнаходження), ймовірність погашення, метод оцінювання, сума, причина виникнення;

г) послідовне узагальнення інформації в запропонованих реєстрах бухгалтерського обліку, що дає змогу одержувати інформацію про дебіторську заборгованість різних рівнів деталізації;

д) узагальнення інформації про заборгованість підприємства на звітну дату в розрізі кожного дебітора і кредитора, держави, синтетичного рахунку (субрахунку);

е) комплексність форми бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості і інтеграція облікових реєстрів, що дає змогу з мінімальними трудовими і фінансовими витратами автоматизувати облік дебіторської заборгованості.

У третьому розділі – “Аналіз дебіторської заборгованості” – здійснено діагностичний аналіз дебіторської заборгованості, досліджено та вдосконалено сучасні методи аналізу активності управління дебіторською заборгованістю в процесі оцінювання фінансово-господарського стану підприємства, розроблена методика комплексного оцінювання стану дебіторської заборгованості.

Діагностичний аналіз дебіторської заборгованості дає змогу зробити такі висновки: для підприємств Запорізької області характерно значне міжфірмове кредитування, що з позицій формування вартості здійснюється у вигляді її переливу з одного об'єкта в інший. Міжфірмове кредитування має чітко виражену тенденцію до збільшення, що зумовлює зростання викривлення вартості підприємств. Масштаби даного викривлення підтверджує динаміка дебіторської та кредиторської заборгованості (див. рис. 2).

Рис. 2. Рівень дебіторської і кредиторської заборгованості по Запорізькій області.

Спрямування викривлень очевидне: значна величина боргів призводить до зниження вартості та заморожування капіталу підприємств, що підтверджує проаналізована в роботі динаміка показників, які характеризують значимість дебіторської заборгованості як активу. Домінування в складі та структурі заборгованості розрахунків між підприємствами в межах України зумовлене впливом чинників політичного, економічного та адміністративного характеру, а саме: особливостями української зовнішньоекономічної політики, жорстким контролем валютних відносин, нестабільністю законодавчої бази. На основі грунтовного дослідження складу і структури заборгованості, здійсненого у даній дисертаційній роботі, можна зробити висновок про те, що значні обсяги заборгованості покупців підприємствам спричинюють зростання заборгованості останніх постачальникам – кредиторську заборгованість. Подібна ситуація погіршує фінансовий стан підприємств – постачальників. Головними кредиторами (донорами) виступають в складі галузей економіки промислові підприємства, відповідно до форм власності – підприємства з колективною формою власності.

Аналіз якості дебіторської заборгованості дав змогу стверджувати, що 80,3% дебіторської заборгованості у вигляді простроченої величини свідчать про значні труднощі у її поверненні. Зроблені висновки свідчать про наявність платіжної кризи, що потребує розробки єдиного системного підходу до оцінювання стану дебіторської заборгованості при проведенні політики антикризового регулювання.

У дисертаційному дослідженні систематизовані сучасні моделі та методи аналізу активності управління дебіторською заборгованістю в процесі оцінювання фінансово-господарського стану за такими напрямками: аналіз платоспроможності та кредитоспроможності, аналіз ділової активності, аналіз рентабельності.

Для отримання реальної оцінки впливу дебіторської заборгованості на платоспроможність суб'єктів автор науково обґрунтувала і розробила методику аналізу ліквідності заборгованості. Запропонована методика ґрунтується на порівнянні дебіторської заборгованості та зобов'язань, наявних у підприємстві з урахуванням термінів їхнього погашення. У розробленої методиці введені такі терміни: ліквідність заборгованості; ліквідність поточної заборгованості; ліквідність довгострокової заборгованості. Даний аналіз характеризується низькою трудомісткістю, простотою розрахунків і можливістю автоматизації.

Результати дослідження сучасних моделей і методів аналізу дебіторської заборгованості свідчать про те, що застосування у вітчизняних умовах узвичаєних за рубіжних методик аналізу дебіторської заборгованості не завжди можливе через відсутність достатнього обсягу достовірної і доступної інформації щодо розрахунків з дебіторами. Окрім цього, загальна криза неплатежів, властива сучасній українській економіці, змушує засумніватися в об'єктивності, своєчасності і корисності отриманих результатів аналізу. Використання вітчизняних методик не дає змоги однозначно оцінити стан дебіторської заборгованості, ступінь його впливу на фінансово-господарський стан підприємств.

Для вдосконалення аналізу дебіторської заборгованості в дисертаційній роботі науково обґрунтована і розроблена методика комплексного оцінювання стану дебіторської заборгованості (див. рис. 3).

Комплексність оцінювання стану дебіторської заборгованості забезпечується отриманням єдиного показника оцінювання, розрахованого на підставі чинників, що характеризують такі параметри: значимість дебіторської заборгованості як активу, склад і структура дебіторської заборгованості, ліквідність дебіторської заборгованості, ділова активність щодо дебіторської заборгованості, рентабельність дебіторської заборгованості.

Ні Так

Рис. 3. Схема алгоритму методики комплексного оцінювання стану дебіторської заборгованості.

Використання запропонованої методики дає можливість оцінити ситуацію із дебіторською заборгованістю для різних господарюючих суб'єктів і народногосподарського комплексу загалом з урахуванням мети оцінювання. Однозначність отриманого результату разом з виявленням можливих напрямків значно глибшого аналізу якості проведення кредитної, інкасаційної політики суб'єкта, як ого аналізують, при розробці політики антикризового регулювання робить дану методику особливо актуальної в умовах формування системи ринкових відносин в Україні.

ВИСНОВКИ

В дисертації наведене теоретичне узагальнення і нове вирішення проблем розвитку бухгалтерського обліку і аналізу дебіторської заборгованості в процесі антикризового регулювання фінансово-господарського стану підприємств, що виявляється в наступних отриманих автором наукових і практичних результатах:

1. Криза неплатежів – це об'єктивний результат розвитку затратної економіки в період послаблення державних механізмів регулювання, що зумовлює збільшення підприємств – потенційних банкрутів, погіршення фінансового стану України. Означені тенденції зумовлюють необхідність розвитку і актуалізації політики антикризового регулювання фінансово-господарського стану підприємства, однією з основних умов якого є вдосконалення обліку та аналізу дебіторської заборгованості в межах єдиної економічної концепції. На основі цього обгрунтовано необхідність розробки єдиної економічної концепції дебіторської заборгованості в умовах антикризового регулювання стану підприємств, що сприятиме підвищенню ефективності управління на мікро– та макрорівнях.

2. У сучасних умовах розвитку України існує необхідність аналітичного вивчення причин та наслідків розвитку кризи неплатежів. З метою надання різноманітної інформації залежно від цільових потреб користувачів розроблений методичний підхід до класифікації дебіторської заборгованості. Систематизація всіх типів класифікації забезпечує вибір оптимального угруповання з урахуванням ознак, принципів, мети класифікації.

3. Використання економічної інформації у процесі аналізу на машинобудівних підприємствах може бути успішним лише за умов створення чіткої системи методів та видів оцінювання дебіторської заборгованості залежно від сформульованої мети проведення аналізу. Для цього систематизовані види і методи оцінювання дебіторської заборгованості. Розроблено комплексний підхід до оцінювання дебіторської заборгованості, що значно підвищить ефективність результатів аналізу.

4. Відсутність ефективної системи контролю якості бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості зумовлює необхідність розробки комплексної системи оцінювання якості бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості за сформульованими критеріями і визначеними показниками якості, що забезпечить виявлення причин незадовільного стану бухгалтерського обліку, надасть необхідну інформацію щодо напрямків його вдосконалення.

5. Наявність логічно незрівноважених теоретичних концепцій сучасного бухгалтерського обліку вимагає удосконалення методичного підходу до визнання дебіторської заборгованості як об'єкту обліку. Для цього доцільно запровадити відображення сум дебіторської заборгованості в момент укладення господарського договору на забалансовому рахунку бухгалтерського обліку.

6. Вирішення проблеми якості бухгалтерського обліку тісно пов'язано з питанням удосконалення методики контролю законності і вірогідності господарських операцій, пов'язаних з дебіторською заборгованістю. З цією метою запропонований цифровий аналіз, використання якого сприяє викриттю фактів шахрайства, неефективної кредитної і інкасаційної політики, помилок в обліку.

7. Відсутність конкретизованої методики розрахунку резерву сумнівних боргів негативно вплинула на наявність резерву сумнівних боргів на багатьох машинобудівних підприємствах, що зумовило викривлення реальної вартості їх активів. Пропонується впровадити комплексну методику розрахунку резерву сумнівних боргів, використання якої дозволяє, виходячи з всебічної оцінки величини, складу і термінів виникнення дебіторської заборгованості, проводити комплексну політику розрахунку резерву сумнівних боргів з урахуванням специфіки підприємства.

8. Наявне в Україні специфічне ринкове середовище зумовило суперечливе ставлення до довгострокової дебіторської заборгованості. Пропонується вдосконалити бухгалтерський облік довгострокової дебіторської заборгованості з урахуванням досвіду, що склався в країнах з розвинутою ринковою системою, знань аналізу та менеджменту.

9. Прийняття оптимальних управлінських рішень в умовах антикризового регулювання стану підприємств повинно базуватися на актуальній, якісній, деталізованій на необхідних рівнях бухгалтерській інформації. Використання запропонованої у дисертації оптимізованої форми бухгалтерського обліку розрахунків з дебіторами допоможе знайти шляхи подолання кризи неплатежів та її відвернення.

10. При дослідженні взаємозв'язку між дебіторської заборгованістю і зобов'язаннями підприємства перевагу рекомендується надавати запропонованому автором аналізу ліквідності заборгованості, за допомогою якого можна розробляти ефективні напрямки кредитної та інкасаційної політики підприємств.

11. Для визначення закономірностей, рівня і перспективи розвитку кризової ситуації запропоновано комплексне оцінювання стану дебіторської заборгованості, що базується на використанні економіко-математичної моделі аналізу. У зв'язку з цим реалізовано на ЕОМ багаточинникову економіко-математичну модель аналізу стану дебіторської заборгованості та визначено її основні параметри, а також запропоновано використання критерію згоди Колмогорова у поєднанні з методом рівня розвитку, що дозволяє з урахуванням суттєвості мети оцінки підготувати інформацію для прийняття рішень по розробці політики антикризового регулювання стану підприємств.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗДОБУВАЧА

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У фахових наукових виданнях:

1. Кузнецова С. А. Разработка анализа ликвидности задолженности предприятия как элемента анализа финансового состояния предприятия // Технічний прогрес та ефективність виробництва: Вісник Харківського державного політехнічного університету. Збірник наукових праць. Випуск 122 (в 4 частинах). – Харків: ХДПУ, 2000.–3 Ч.,— С. 91— 95. — 0,18 д. а.

2. Кузнецова С. А. Формирование экономической концепции дебиторской задолженности в Украине // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 59.– Дніпропетровськ: ДНУ,– 2000.– С. 69 – 74.– 0,3 д. а.

3. Кузнецова С.А. Дослідження основних напрямків визначення резерву сумнівних боргів // Вісник Тернопільської Академії Народного Господарства. – 2001.– № 12. – С. 30 – 34.– 0,62 д. а.

4. Кузнецова С. А. Проблеми класифікації дебіторської заборгованості в Україні // Вісник ЖІТІ. Серія: Економічні науки. –Житомир. – 2001.– № 15– С. 144 –-148. – 0,36 д. а.

5. Кузнецова С. А. Диагностический анализ дебиторской задолженности // Технічний прогрес та ефективність виробництва: Вісник Національного технічного університету “Харківський політехнічний інститут”. Збірник наукових праць. Випуск 24. – Харків: НТУ “ХПІ”, 2001.– С. 128 – 132. – 0,19 д. а.

6. Кузнецова С. А. Методика классификации дебиторской задолженности// Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 76.- Дніпропетровськ: ДНУ,- 2001.-С.113-115.- 0,17д.а.

7. Сахарцева И. И. Кузнецова С. А. Исследования экономической сущности дебиторской задолженности в процессе антикризисного регулирования в условиях экономики Украины и США // Вісник Тернопільської Академії Народного Господарства. Проблеми економічної інтеграції України в Європейський Союз: Європейські порівняльні студії. – 2001.– № 18 (спеціальний випуск).– Ч. 2. – С. 168 –174. – 0,74 д. а.(з них особисто автору належить 0,65 д. а.).

В інших наукових виданнях:

8. Кузнецова С. А. Цифровой анализ как метод оптимизации аудита дебиторской задолженности // Теорія і практика незалежного аудиту в Україні. Збірник тез і текстів виступів на Всеукраїнській науково-практичній конференції.– Київ, 2001.–С. 149 – 150. – 0,18 д. а.

9. Кузнецова С. А. Проблемы учета дебиторской задолженности в период перехода к национальным стандартам бухгалтерского учета // Удосконалення обліку та аналізу господарської діяльності на основі впровадження нових Положень (стандартів) бухгалтерського обліку в Україні: Тези доповідей міжнар. наук.- практ. конф. 16 – 18жовт. 2000 р. – К.: КНЕУ. – С. 49 – 51.– 0,12 д. а.

10. Кузнецова С. А. Основные направления совершенствования аудита дебиторской задолженности в соответствии с требованиями национальных стандартов бухгалтерского учета // Проблемы становления независимого национального аудита: Нормативное и методологическое обеспечение аудиторской деятельности: Тезисы докладов. Межрегиональная научно-практическая конференция, г. Севастополь, 22 – 23 сентября 2000г. Аудиторская палата Крыма. С.20 – 23.– 0,12 д. а.

11. Кузнецова С. А. Проблемы оценки состояния дебиторской задолженности в процессе регулирования финансово-хозяйственной деятельности предприятия // Менеджмент малого и среднего бизнеса: проблемы, обучение, перспективы. Тез. докладов Междунар. научн.-методич. конф., 10 – 15 сентября 2001 г. Севастополь: Изд-во СевГТУ, 2001. – С. 49 – 50. – 0,1 д. а.

12. Кузнецова С. А. К вопросу анализа расчетов с дебиторами // Исследование и оптимизация экономических процессов. Тезисы и тексты докладов ІІІ Международной научно-практической конференции. – Харьков.– 2001.– С.26 – 27. –0,06 д. а.

АНОТАЦІЯ

Кузнецова С. А. Облік та аналіз дебіторської заборгованості в умовах антикризового регулювання стану підприємств (на прикладі машинобудівних підприємств Запорізької області). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04 – бухгалтерський облік, аналіз і аудит. – Тернопільська академія народного господарства, Тернопіль, 2002.

У дисертаційному дослідженні розкриті теоретичні та практичні аспекти розвитку обліку та аналізу дебіторської заборгованості в умовах антикризового регулювання фінансово-господарського стану підприємств. Запропоновані методика класифікації і єдиний системний класифікатор дебіторської заборгованості. Систематизовані та вдосконалені види і методи оцінювання дебіторської заборгованості. Розроблена система комплексного оцінювання якості бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості, вдосконалений процес визнання дебіторської заборгованості як об'єкта обліку. Поданий комплексний підхід до розрахунку резерву сумнівних боргів. Оптимізована форма бухгалтерського обліку розрахунків з дебіторами. Розроблені принципи аналізу ліквідності заборгованості, запропонована система комплексного оцінювання стану дебіторської заборгованості, що дасть змогу визначати рівень і перспективи розвитку платіжної кризи на підприємстві та в народногосподарському комплексі загалом.

Ключові слова: дебіторська заборгованість, розрахунки з дебіторами, резерв сумнівних боргів, антикризове регулювання, платіжна криза, фінансово-господарський стан.

АННОТАЦИЯ

Кузнецова С. А. Учет и анализ дебиторской задолженности в условиях антикризисного регулирования состояния предприятий (на примере машиностроительных предприятий Запорожской области). – Рукопись.

Диссертация


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

МЕТОДИКА ВИВЧЕННЯ ІМЕННИКА У ШКІЛЬНИХ КУРСАХ РОСІЙСЬКОЇ ТА АНГЛІЙСЬКОЇ МОВ (порівняльний аспект) - Автореферат - 29 Стр.
АЛЕЛЬНИЙ ПОЛІМОРФІЗМ МІНІСАТЕЛІТНИХ ТА МІКРОСАТЕЛІТНИХ ЛОКУСІВ В ПОПУЛЯЦІЯХ З РІЗНИХ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - Автореферат - 27 Стр.
СИНГУЛЯРНІ КВАЗІДИФЕРЕНЦІАЛЬНІ ОПЕРАТОРИ НА СКІНЧЕННОМУ ІНТЕРВАЛІ - Автореферат - 19 Стр.
ВПЛИВ ЕНЕРГЕТИЧНОГО ЖИВЛЕННЯ БИЧКІВ ДО 6-МІСЯЧНОГО ВІКУ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОБНИЦТВА ЯЛОВИЧИНИ - Автореферат - 27 Стр.
економічні основи формування торгових механізмів Екологічного захисту - Автореферат - 24 Стр.
ДІЯЛЬНІСТЬ ПРОФЕСОРА П.В.БУДРІНА В КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ НАУКИ І ОСВІТИ - Автореферат - 37 Стр.
ГІСТОЛОГІЧНІ ЗМІНИ ЛЕГЕНЬ ЛЮДИНИ ПРИ РОЗВИТКУ МІКОТИЧНОЇ ІНВАЗІЇ НА ТЛІ ТУБЕРКУЛЬОЗНОГО ЗАПАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ - Автореферат - 23 Стр.