У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Козлов Вадим Петрович

УДК 5.012.32:658.15:336.774

СИНТЕЗ СИСТЕМИ МЕХАНІЗМІВ КРЕДИТНОГО

МЕНЕДЖМЕНТУ ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.06.02 – Підприємництво, менеджмент та маркетинг

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2002

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано на кафедрі економічної кібернетики Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник - доктор економічних наук, професор

Лисенко Юрій Григорович

Донецький національний університет

Міністерства освіти і науки України

завідувач кафедри економічної кібернетики

(м. Донецьк)

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Аптекар Савелій Семенович, АТ "Данко", радник президента з економічних питань (м. Донецьк)

кандидат економічних наук, доцент Лепа Роман Миколайович, Донецький інститут економіки та господарського права, доцент кафедри інформатики та інформаційних технологій (м. Донецьк)

Провідна установа – Харківський державний економічний університет Міністерства освіти і науки України, кафедра економіки, приватизації та права (м. Харків)

Захист відбудеться 19 червня 2002 року о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.051.01 у Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198а, ауд.101.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Донецького національного університету (83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24).

Автореферат розіслано 18 травня 2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Овечко Г.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Кінцеві економічні результати виробництва формуються під впливом ряду взаємозалежних факторів. Вирішальним фактором у цьому процесі є стан системи управління. Тому необхідно постійно удосконалювати всі елементи системи управління, виходячи з умов, що змінюються, і нових задач економічного розвитку. Однією з найважливіших складових фінансового менеджменту підприємства є система кредитного менеджменту (управління дебіторською заборгованістю). Розвиток управління кредитом на підприємстві стимулюється необхідністю мати ефективні засоби надання кредиту і контролю за дебіторами, тому що кредитні відносини між підприємствами останнім часом значно ускладнилися.

Умови надання кредиту зараз грають таку ж важливу роль у діяльності підприємства, як ціна і постачання продукції. Від рівня організації кредитного менеджменту залежить ефективність функціонування суб'єктів, що хазяюють, а ефективність функціонування суб'єктів у сукупності – одна з умов розвитку економіки України.

В умовах ринкових реформ, що здійснюються в Україні, постає актуальна задача розробки нових концепцій систем кредитного менеджменту, орієнтованих на ринкову систему господарювання та враховуючих українську специфіку. Економіка України відчуває потребу у комплексних науково-практичних розробках, які висвітлюють аспекти системи кредитного менеджменту.

Таким чином, система кредитного менеджменту стає невід'ємною частиною системи управління фінансовою діяльністю підприємства і спрямована на забезпечення його стійкого фінансового стану.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано за матеріалами держбюджетної теми ДонНУ “Фінанси, облік, банки в системі управління економікою України” (24-1ВВ/99).

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є розробка концепції синтезу системи механізмів кредитного менеджменту на підприємстві, орієнтованої на підвищення ефективності роботи з дебіторською заборгованістю, і побудова на цій основі комплексу адекватних моделей та практичних рекомендацій з управлінських рішень.

Для досягнення цієї мети в дисертації поставлено і вирішено такі задачі:

·

визначення теоретичних основ розробки системи кредитного менеджменту на підприємстві, її місця в системі фінансового менеджменту і ролі у вирішенні проблеми неплатежів;

· аналіз впливу дебіторської заборгованості на показники ліквідності підприємства;

· аналіз процесів формування нормативної бази кредитного менеджменту;

· розробка формальної методики оцінки й аналізу дебіторської заборгованості;

· розробка концепції синтезу системи механізмів кредитного менеджменту на підприємстві;

· розробка системи інформаційної підтримки прийняття рішень у системі кредитного менеджменту;

· розробка економіко-математичної моделі зменшення дебіторської заборгованості;

· розробка типового положення про кредитний відділ підприємства;

· обґрунтування необхідності розширення використання факторингових операцій в управлінні дебіторською заборгованістю підприємств.

Предмет і об'єкт дослідження. Об'єктом дослідження є процеси організації кредитного менеджменту на підприємстві.

Предметом дослідження є механізми та моделі кредитної системи підприємства та її взаємодію з іншими системами суб'єкта економічної діяльності.

Теоретичною і методологічною основою дослідження послужили праці вітчизняних і закордонних учених з питань економічної теорії та теорії фінансів, фінансового менеджменту, економіко-математичного моделювання, а також періодичні видання, у яких розглядаються дані проблеми.

З метою одержання обґрунтованих висновків, у роботі було використано системний підхід, методи і прийоми техніко-економічного, статистичного та фінансового аналізу, економічної статистики, економіко-математичного моделювання, методи наукового пізнання: порівняння, аналізу і синтезу.

Наукова новизна дисертаційної роботи. У дисертаційній роботі вирішено актуальну проблему синтезу системи механізмів кредитного менеджменту підприємства.

При цьому отримано нові наукові результати, що повинні сприяти підвищенню якості управлінських рішень:

розроблено концепцію синтезу системи механізмів кредитного менеджменту підприємства, побудовану на основі упорядкування багаторівневого комплексу рішень – організаційних, економічних, методичних, яка дозволяє оптимізувати оплату за відпущену продукцію;

розроблено методику оцінки й аналізу дебіторської заборгованості підприємства, побудовану на новій системі показників, що дозволяє з більшою достовірністю визначити результати кредитної діяльності;

розроблено економіко-математичну модель скорочення дебіторської заборгованості підприємства, побудовану з урахуванням факторів, що впливають на рішення кредитного менеджменту, і яка дозволяє визначити можливість відстрочки оплати й оптимальних умов надання кредиту;

розроблено і запропоновано до використання схему процедури кредитного менеджменту, засновану на ідеях контролінгу, що дозволяє обґрунтувати структуру і функції кредитного відділу.

Практичне значення роботи. Теоретичне і практичне значення роботи полягає у можливості використання наукових результатів дисертації в управлінні фінансовою діяльністю підприємства, зокрема в управлінні кредитами. Запропоновані методи дозволяють проаналізувати стан дебіторської заборгованості підприємства і дати практичні рекомендації щодо доцільності управлінських рішень.

Розроблені пропозиції дозволять створити кредитний відділ на підприємстві, ефективно організувати його роботу й значно поліпшити стан сплат за відпущену продукцію.

Результати дослідження процесів організації кредитного менеджменту є основою ефективного розвитку систем кредитного менеджменту на підприємствах різних галузей промисловості.

Економіко-математичне моделювання зменшення дебіторської заборгованості дозволить визначити оптимальні умови надання кредиту покупцям.

Викладені в дисертації розробки пройшли практичне випробування і впроваджені на ВАТ “Донецькгірмаш”. Економічний ефект від впровадження розробок автора становить 51 тис. грн., що підтверджується актами впровадження.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації доповідалися й обговорювалися:

на науково-практичній конференції “Економіка, управління, інформаційні технології” (м. Маріуполь, 1994 р.);

на Всеукраїнській науковій конференції студентів і молодих учених “Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання” (м. Донецьк, 2000 р.);

на 2-й Всеукраїнської конференції “Сучасні економіко-математичні методи в економіці” ( м. Київ, 2000 р.);

на наукових семінарах обліково-фінансового, економіко-правового і економічного факультетів Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Публікації. За результатами досліджень опубліковано 7 наукових праць загальним обсягом 1,35 д.а., з яких особисто автору належить 1,0 д.а.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається із вступу, трьох розділів і висновків, викладених на _ сторінках машинописного тексту, включає _ рисунків, _ таблиць, список використаних джерел (_ найменувань), _ додатків.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність, предмет, об'єкт і мету дослідження, наукову новизну результатів, практичну цінність дослідження, пропозиції та рекомендації.

У першому розділі “Методологічні передумови розробки концепції синтезу системи механізмів кредитного менеджменту підприємства” проведено аналіз організації кредитних відносин між підприємствами України, визначено особливості формування нормативної бази кредитного менеджменту в Україні, розроблено концепцію синтезу системи механізмів кредитного менеджменту підприємства.

У плановій економіці в кредитному менеджменті не було необхідності, тому що кредитні відносини між підприємствами були заборонені, а банки проводили кредитування на плановій основі, коли кредитні вкладення передбачалися за цільовим призначенням кредитів у відомчо-галузевому і територіальному аспектах. Становлення ринкових відносин в Україні привело до зміни кредитної системи, до зростання ролі підприємств у її організації. Про це свідчать виникнення і розвиток комерційного кредиту.

У сучасних умовах кредитний менеджмент (управління дебіторською заборгованістю) на підприємстві є необхідною функцією управління діяльністю підприємства, тому що розробка і проведення ефективної кредитної політики підвищує прибутковість його діяльності.

Кредитний менеджмент повинний мати системні властивості цілісності, тільки при цьому він може вирішувати задачі підтримки економічного об'єкта в потрібному стані.

Аналіз недоліків організації кредитного менеджменту в Україні показав, що на підприємствах відсутні відділи кредитного менеджменту, питаннями управління дебіторською заборгованістю займаються працівники бухгалтерії, що знижує його ефективність, не координуються інформаційні потоки, що забезпечують контроль сплати за відпущену продукцію, відсутні схеми організації кредитного менеджменту, стандарти і посадові інструкції, не визначено зв'язок кредитного менеджменту з іншими функціями діяльності суб'єкта.

Якщо підприємство не приділяє уваги кредитному менеджменту, то втрачається контроль над сплатою за продукцію, дебіторська заборгованість зростає, що призводить до зменшення прибутку через вилучення коштів на фінансування дебіторської заборгованості.

В Україні проблема зростання дебіторської заборгованості і неплатежів залишається невирішеною. У 2001 році продовжувалося накопичення підприємствами заборгованості. За даними Держкомстату, загальні обсяги дебіторської і кредиторської заборгованості по всіх суб'єктах господарювання (крім малих підприємств і бюджетних організацій) за станом на 1 листопада 2001 року склали відповідно 215,8 млрд. грн. і 278 млрд. грн.

Серед причин, що обумовлюють накопичення дебіторської заборгованості, виділяються: відсутність належної фінансової дисципліни, недостатня ефективність управління державним майном, наявні проблеми взаєморозрахунків у паливно-енергетичному комплексі, недостатнє використання процедур реструктуризації, санації і банкрутства неефективно працюючих підприємств; недоліки організації кредитного менеджменту підприємств.

Сучасне українське законодавство, що стосується питань кредитного менеджменту, дає можливість ефективно здійснювати управління дебіторською заборгованістю на підприємствах країни і згодом вирішити проблему неплатежів.

Автором розроблено концепцію синтезу системи механізмів кредитного менеджменту на підприємстві, що включає проведення структурного аналізу об'єкта управління; постановку цілей функціонування об'єктів; визначення головних задач кредитного менеджменту; вибір раціональних шляхів взаємодії кредитного менеджменту з іншими функціями. Така логіка формує чіткі методологічні напрямки у побудові системи кредитного менеджменту, дозволяє цілеспрямовано вирішувати зв'язані з цим конкретні організаційні і методичні задачі (рис. 1).

В другому розділі "Синтез системи механізмів кредитного менеджменту підприємства" розроблено методи організації кредитного менеджменту підприємства, що включають: введення в схему управління дебіторською заборгованістю на підприємстві додаткової ланки – кредитного менеджера (кредитний відділ), що підпорядковується безпосередньо керівництву; визначення організаційних аспектів кредитного менеджменту підприємства; визначення змісту і напрямків руху інформаційних потоків кредитного менеджменту.

Відповідно до основних складових частин концепції синтезу системи механізмів кредитного менеджменту розроблено організаційну модель кредитного менеджменту підприємства, що включає: інкасаційну політику і політику комерційного кредитування, яка дозволяє організувати та вести на підприємстві роботу з боржниками. У моделі розкриваються об'єкти кредитного менеджменту, критерії ефективності, методика кредитного менеджменту.

Більш детально пророблено порядок контролю руху грошових потоків у системі кредитного менеджменту. Розроблена модель внутрішнього контролю включає два етапи: контроль оплати продукції покупцями і контроль дебіторської заборгованості, завдяки яким визначено об'єкти внутрішнього контролю, критерії ефективності і методику внутрішнього контролю.

Рис. 1. Концепція синтезу системи механізмів кредитного

менеджменту на підприємстві.

Розроблено методику оцінки й аналізу дебіторської заборгованості підприємства, що дозволяє з високим ступенем вірогідності визначити результати кредитної діяльності, одержати більш точні показники, необхідні для прийняття поточних управлінських рішень, спрямованих на зменшення дебіторської заборгованості і застосування своєчасних заходів щодо стягнення простроченої дебіторської заборгованості.

Проведено аналіз дебіторської заборгованості ВАТ "Донецькгірмаш" із застосуванням методики, яка використовується на сьогоднішній день, а також запропонованої методики, що дозволило виявити недоліки чинної методики (відсутність показника, що комплексно характеризує рівень дебіторської заборгованості, і показників, що дозволяють досить детально оцінити стан роботи з дебіторською заборгованістю на підприємстві).

Автором обґрунтовано необхідність і переваги використання коефіцієнта DSO (days sales outshanding), який показує, скільки взято кредитів у середньому всіма покупцями: поточних, прострочених, суперечних й ін. Цей показник дає можливість комплексно оцінити стан дебіторської заборгованості на підприємстві, і, що особливо важливо, дозволяє розрахувати, скільки коштів підприємству буде потрібно в наступному періоді, щоб не перевищити запланований рівень DSO.

Для аналізу дебіторської заборгованості запропоновано використовувати таку систему показників: дебіторська заборгованість, виражена в днях продажів (DSO); відсоток простроченої заборгованості за всіма боржниками; структура простроченої заборгованості у періодах; суперечні борги в DSO і в процентному відношенні до продажів; заборгованість у процентному відношенні до продажів; платежі, що надійшли, стосовно всіх платежів, які підлягають збору; безнадійні борги щодо продажів.

Показник дебіторської заборгованості DSO не залежить від обсягу продажів, але залежить від термінів наданої покупцям відстрочки сплати постачань і ефективності стягнення платежів.

У сучасних умовах для зменшення дебіторської заборгованості має велике значення використання економіко-математичні методів і моделей. Автором розроблена економіко-математичну модель зменшення дебіторської заборгованості.

Метою побудови моделей зменшення дебіторської заборгованості є виявлення факторів, що впливають на прийняття рішень щодо надання кредиту (тобто надання можливості відстрочки сплати) і визначення оптимальних умов надання кредиту (термін, знижки за прискорену сплату, термін дії знижки). Моделі виходять із загальної мети усякого фінансового рішення – максимізації поточної оцінки чистих грошових потоків по цьому рішенню, тобто максимізація чистого дисконтованого доходу (NPV), який породжується цим фінансовим рішенням. Надання кредиту має сенс, якщо NPV цього рішення є позитивним.

Факторами, що впливають на прийняття рішення в кредитному менеджменті, є:

1. Збільшення припливу коштів, викликане збільшенням обсягу продажів і реалізаційного доходу.

2. Збільшення витрат. Розглядаються витрати двох видів: а) збільшення витрат для забезпечення виробництва збільшеного обсягу продажів; б) витрати по залученню фінансових джерел, що йдуть на покриття дебіторської заборгованості. На кредитну політику буде впливати те, як дорого обходиться залучення короткострокових джерел фінансування.

3. Імовірність безнадійних боргів.

4. Розмір знижки.

Моделі будуються, виходячи із загальної мети усякого фінансового рішення – максимізації поточної оцінки чистих грошових потоків по цьому рішенню, тобто максимізації чистого дисконтованого доходу (NPV), який породжується цим фінансовим рішенням:

F = f (NPV) max,

що здійснено за умови:

Q* > Q,

PQ + v ( Q* - Q ) < PQ*,

де: PQ + v (Q* - Q) – додаткові інвестиції в дебіторську заборгованість;

PQ* – нова дебіторська заборгованість;

Р - ціна одиниці продукції;

v - змінні витрати на одиницю продукції;

Q - кількість реалізованої продукції протягом місяця у натуральному вираженні;

Q* - кількість реалізованої продукції протягом місяця при наданні кредиту.

Дана модель дозволить визначити витрати прийняття рішення. Надання кредиту має сенс, якщо NPV цього рішення є позитивним. У цьому випадку розумно давати кредит покупцям, тому що зростання продажів компенсує втрати від відстрочки платежів. Якщо по величині Q* маються тільки експертні оцінки (що природно, бо не враховуються витрати по маркетингових дослідженнях щодо зміни попиту при наданні кредиту), то модель дозволить оцінити мінімально необхідний обсяг збільшення продажів для прийняття рішення про надання кредиту. У випадку, якщо NPV<0, приймається рішення кредит не надавати.

Використання економіко-математичних моделей у кредитній політиці дозволить максимізувати поточну оцінку чистого дисконтованого доходу при відстрочці платежів споживачам і підвищити ефективність та рентабельність діяльності підприємства.

У третьому розділі "Реалізація системи кредитного менеджменту на підприємстві" проведено проектування системи інформаційної підтримки прийняття рішень кредитного менеджменту.

Інформаційна система підтримки рішень стає необхідною умовою вироблення якісного рішення у встановлений термін.

Така система повинна відрізнятися своєчасністю, повнотою, вірогідністю, актуальністю інформації, що дозволить вчасно реагувати на зміну обстановки, забезпечити процес прийняття рішень вихідною інформацією, підвищити ступінь відповідності реальній обстановці.

Необхідна для підтримки прийняття рішень інформаційна система може містити інформацію: про законодавчу базу кредитного менеджменту, про середні процентні (облікові) ставки грошового ринку, про умови на ринку та зовнішні фактори, про споживачів, їх фінансовий стан, обсяги та терміни постачань, які необхідно формалізувати.

Керівник повинний постійно вивчати й аналізувати обстановку, робити необхідні висновки, інформувати персонал апарата управління про результати своєї діяльності, даючи йому вказівки про підготовку даних, необхідних йому для обґрунтування прийняття рішень.

Інформаційні системи підтримки прийняття рішень, як правило, працюють з великими обсягами даних і, завдяки здатності їх аналізувати, знаходити закономірності, використовувати попередній досвід і самонавчатися, допомагають приймати управлінські рішення (рис.2). Це вимагає створення баз даних (БД).

Проблему зростання обсягів дебіторської заборгованості в Україні може допомогти вирішити розширення факторингового обслуговування, що представляє собою фінансове й організаційне обслуговування регулярного товарного кредитування постачальником постійного кола покупців. За кордоном факторинг зарекомендував себе як ефективний інструмент удосконалення фінансів підприємств, поліпшення стану грошових розрахунків.

В Україні вже накопичено певний досвід застосування факторингу. Але він відноситься, насамперед, до сфери кредитних інститутів. Розвиток факторингових господарських операцій визначається темпами лібералізації економіки.

Використання підприємствами факторингових послуг банку дозволяє усунути ризик неплатежів і, як наслідок, прискорити оборотність коштів, зміцни-ти фінансовий стан підприємства, створити необхідні умови для роботи на ринку.

Поки що в Україні факторинг відрізняється разовим характером обслуговування і має місце тоді, коли з'являється потреба отримати кошти від постачальника, а у платника – оплатити конкретний платіжний документ. При цьому різко зростають ризики банку і залишаються в тіні такі позитивні якості факторингу, як комплексний характер обслуговування, досягнення своєчасності і безперебійності платежів постачальнику.

Рис. 2. Інформаційна система підтримки прийняття рішень у сфері кредитного менеджменту.

Організацію факторингу показано в таблиці 1.

Таблиця 1. Організаційний аспект факторингу

Учасники факторингу Характеристика Функції

Підприємство – постачальник (кредитор, клієнт факторингової компанії) Промислова чи торгова фірма, що уклала угоду з факторинговою компанією Постачання товарів (послуг)

Покупець (позичальник) Підприємство – покупець товару, що допустило порушення термінів оплати Сплата вимог постачальника

Факторингова компанія або факторинговий відділ банку Спеціалізована установа, що купує рахунки-фактури у своїх клієнтів Придбання платіжних вимог; аналіз (аудит) платоспроможності (кредитоспроможності) дебіторів; пред'явлення вимог оплати дебіторам; оплата продукції постачальнику; надання сервісних послуг клієнтам (ведення бухгалтерського обліку, аудит, підготовка статистичних оглядів, зведень і т.д.)

Концептуальна модель факторингу передбачає прийняття стратегічних рішень по:

моніторингу виробництва продукції щодо її якості і конкурентноздатності;

аналізу фінансової стійкості підприємства;

аналізу кваліфікації управлінського персоналу;

аналізу організації і структури оперативного і поточного контролю на підприємстві;

оцінці документального оформлення контрактів з покупцями.

Обмеженнями для здійснення факторингової операції є:

вимоги сплати, що пред'являються покупцям – бюджетним організаціям;

вимоги сплати, що пред'являються неплатоспроможним підприємствам, признаним такими відповідно до встановленого порядку;

вимоги сплати, що пред'являються фізичним особам;

вимоги сплати, що пред'являються філіям та відділенням держорганів;

бартерні угоди; угоди, що передбачають авансові платежі; угоди про післяпродажне обслуговування.

Належна організація управління дебіторською заборгованістю на підприємстві припускає розробку положення про кредитний відділ, у якому передбачаються всі процедури, зв'язані з продажами, їх обліком, кредитуванням та інкасуванням дебіторської заборгованості.

Автором розроблено типове положення про кредитний відділ підприємства на основі існуючих на підприємствах положень про інші відділи. Воно містить такі розділи:

1. Загальні положення.

2. Структура кредитного відділу.

3. Задачі кредитного відділу.

4. Функції кредитного відділу.

5. Відносини кредитного відділу з іншими підрозділами підприємства.

6. Права.

7. Відповідальність.

8. Заключні положення.

Розроблене положення дозволить організувати і вести роботу щодо кредитного менеджменту підприємства.

ВИСНОВКИ

Використовуючи методи аналізу і синтезу, методи економіко-математичного моделювання, у дисертації синтезовано теоретичний та інструментальний апарат, що дозволяє суб'єкту господарювання здійснювати ефективний контроль за станом оплат по відпущеній продукції, зменшувати рівень дебіторської заборгованості.

Відповідно до поставлених цілей і задач в роботі отримано такі результати:

1. Проведено визначення місця кредитного менеджменту в системі фінансового менеджменту підприємства і його ролі у вирішенні проблеми неплатежів в Україні. Тенденція зростання обсягів дебіторської заборгованості в країні підтверджує необхідність підвищення ролі кредитного менеджмента в прийнятті управлінських рішень, уточнення функцій, обов'язків і прав кредитного менеджера.

2. Проведено аналіз впливу дебіторської заборгованості на показники ліквідності підприємства. Реальна цінність будь-якого активу підприємства залежить від того, наскільки ефективно він приносить прибуток. Якщо рахунки підприємства по відпущеній продукції вчасно не оплачуються, то уповільнюється швидкість обертання коштів і скорочується доход. При цьому кредитний менеджер може зіграти вирішальну роль, проводячи оцінку дебіторської заборгованості, її прогнозування і розробляючи реалістичні підходи до її стягнення.

3. Проведено аналіз процесів формування нормативної бази кредитного менеджменту в Україні, який показав, що в країні створено достатню законодавчу базу для здійснення ефективного кредитного менеджменту на підприємстві. Вона містить у собі положення, що стосуються визначення, оцінки дебіторської заборгованості, її обліку, визначення підприємства банкрутом, законодавство про вексельний обіг і про товарний кредит.

4. Розроблено нову концепцію синтезу системи механізмів кредитного менеджменту на підприємстві, орієнтовану на підвищення ефективності роботи з дебіторською заборгованістю і створення на цій основі комплексу адекватних моделей і практичних рекомендацій з управлінських рішень.

5. Відповідно до сформульованої концепції розроблено нову формальну методику оцінки й аналізу дебіторської заборгованості на основі методик, які застосовуються за рубежем, що дозволить більш точно і вірогідно провести оцінку дебіторської заборгованості.

6. Проведено проектування системи інформаційної підтримки прийняття рішень кредитного менеджменту, яка заснована на сучасних інформаційних технологіях і забезпечує необхідну точність та оперативність підготовки інформації.

7. Розроблено типове положення про кредитний відділ підприємства, що дозволяє організувати роботу кредитного відділу; розроблено економіко-математичну модель зменшення дебіторської заборгованості, яка дозволить максимізувати поточну оцінку чистого дисконтованого доходу при відстрочці платежів споживачам і підвищити ефективність і рентабельність діяльності підприємства.

8. Обґрунтовано необхідність розширення використання факторингових операцій в управлінні дебіторською заборгованістю підприємств, розроблено концептуальну модель факторингу, що передбачає прийняття стратегічних рішень по моніторингу виробництва продукції; аналізу фінансової стійкості підприємства; аналізу кваліфікації управлінського персоналу; аналізу організації і структури оперативного та поточного контролю на підприємстві; оцінці документального оформлення контрактів з покупцями.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

опублікованих у фахових виданнях:

1. Козлов В.П. Экономико-организационные предпосылки создания экспертной системы кредитного менеджмента предприятия. // Модели управления в рыночной экономике. Вып.1. – Донецк: ДонГУ, 1998. - с. 281-284 (0,18 д.а.).

2. Козлов В.П. Организация кредитного менеджмента на предприятии.// Финансы, учёт, банки. – Донецк: ДонГУ, 1998. – с. 173-177 (0,24 д.а.).

3. Козлов В.П. Системный подход в управлении кредитом. // Финансы, учет, банки. – Донецк: ДонГУ, 1999. - с. 130-132 (0,12 д.а.).

4. Козлов В.П., Пантелеева О.Г. Модель принятия стратегических решений в системе кредитного менеджмента.// Модели управления в рыночной экономике. Вып. 4. – Донецк: ДонНУ, 2001. - с. 203-210 (0,40 д.а.). Особистий внесок пошукача: визначено роль кредитного менеджменту в фінансовій системі підприємства.

за матеріалами конференцій:

1. Козлов В.П. Роль использования показателей финансового состояния предприятия в управлении деятельностью предприятия. // Тезисы докладов и выступлений научно-практической конференции “Экономика, управление, информационные технологии”. - Мариуполь: ДонГУ. - 1994. – с. 24-25 (0,06 д.а.).

2. Козлов В.П., Пантелеева О.Г. Концептуальная модель принятия решений факторинга. // Труди Всеукраїнської наукової конференції студентів і молодих учених "Управлiння розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання". - Частина 2. – Донецьк: ДонНУ. - 2000. – с. 103-104 (0,12 д.а.). Особистий внесок пошукача: запропоновано організаційний аспект факторингу на підприємстві, визначено роль факторингу в кредитному менеджменті.

3. Козлов В.П., Пантелеева О.Г. Модель оптимизации принятия решений в бюджетировании. // Модели управления в рыночной экономике. Спец. вып. - Донецк: ДонНУ. - 2000. - с. 53-56 (0,24 д.а.). Особистий внесок пошукача: проведено аналіз факторів, які впливають на об'єкт при бюджетуванні в системі кредитного менеджменту, та визначено тенденції їх змін.

АНОТАЦІЯ

Козлов В. П. Синтез системи механізмів кредитного менеджменту підприємства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.02 – Підприємництво, менеджмент та маркетинг.

Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, Донецьк, 2002.

У дисертаційній роботі проведено дослідження організації кредитних відносин між підприємствами України, особливостей формування нормативної бази кредитного менеджменту.

Для забезпечення ефективного розвитку кредитного менеджменту на підприємствах розроблено концепцію синтезу системи механізмів кредитного менеджменту.

Розроблено методику оцінки та аналізу дебіторської заборгованості підприємства, запропоновано методи організації системи кредитного менеджменту на підприємстві. Запропоновано використовувати можливості економіко-математичного моделювання з метою зменшення рівня дебіторської заборгованості.

Проведено проектування системи інформаційної підтримки прийняття рішень щодо кредитного менеджменту, розроблено типове положення про кредитний відділ підприємства. Запропоновано використовувати для прийняття рішень кредитного менеджменту методи на основі факторингових схем.

Ключові слова: система, механізм, кредитний менеджмент, дебіторська заборгованість, кредитний відділ, факторинг.

АННОТАЦИЯ

Козлов В. П. Синтез системы механизмов кредитного менеджмента предприятия. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.02 – Предпринимательство, менеджмент и маркетинг.

Донецкий национальный университет Министерства образования и науки Украины, Донецк, 2002.

В диссертационной работе проведено исследование организации кредитных взаимоотношений между предприятиями Украины, особенностей формирования нормативной базы кредитного менеджмента. В ходе исследования определен круг проблем, решение которых должно способствовать повышению эффективности работы с дебиторской задолженностью на предприятиях. Анализ показал необходимость разработки системы методов управления дебиторской задолженностью и создания отдельных структур на предприятии, осуществляющих функции кредитного менеджмента.

Для обеспечения эффективного развития кредитного менеджмента на предприятиях разработана концепция синтеза системы механизмов кредитного менеджмента, включающая проведение структурного анализа объекта управления; постановку целей функционирования объектов; определение главных задач кредитного менеджмента; выбор рациональных путей взаимодействия кредитного менеджмента с другими функциями. Такая логика дает четкие методологические направления в формировании системы кредитного менеджмента, позволяет целенаправленно решать связанные с этим конкретные организационные и методические задачи.

Разработана методика оценки и анализа дебиторской задолженности предприятия, которая позволяет с высокой степенью достоверности определить результаты кредитной деятельности, получить более точные показатели, необходимые для принятия текущих управленческих решений, направленных на сокращение дебиторской задолженности и применения своевременных мероприятий по взысканию просроченной дебиторской задолженности.

Предложены методы организации системы кредитного менеджмента на предприятии, включающие: 1) введение в схему управления дебиторской задолженностью на предприятии дополнительного звена – кредитного менеджера (кредитный отдел), который подчиняется непосредственно руководству; 2) определение организационных аспектов кредитного менеджмента предприятия; 3) определение содержания и направлений движения информационных потоков кредитного менеджмента.

Предложено использовать возможности экономико-математического моделирования с целью сокращения уровня дебиторской задолженности.

Проведено проектирование системы информационной поддержки принятия решений кредитного менеджмента, разработано типовое положение о кредитном отделе предприятия. Предложено использовать при принятии решений кредитного менеджмента методы на основе факторинговых схем, которые позволяют достичь устранения риска неплатежей и, как следствие, ускорения оборачиваемости средств, укрепление финансового состояния предприятия, создание необходимых условий для работы при рыночных условиях.

Ключевые слова: система, механизм, кредитный менеджмент, дебиторская задолженность, кредитный отдел, факторинг.

SUMMARY

Kozlov V.P. The synthesis of enterprise's credit management mechanisms.– Manuscript.

Thesis for a Candidate degree in Economic Sciences on speciality 08.06.02 – Еnterpreneurship, management and marketing. Donetsk National University of the Ministry of education and science of Ukraine, Donetsk, 2002.

In dissertation work the investigation of organization of credit relations between ukrainian enterprises and peculiarities of the credit mangement legal base forming are perfermed.

For providing the effective development of the credit mangement at enterprises the conception of the synthesis of enterprise's credit management mechanisms is developed.

The method of estimation and analisys of enterprise notes payable is developed, the methods of credit management system organization at enterprise are proposed. It is proposed to use means of economic and mathematical modelling for the purpose of reduction of the notes payable level.

The information decision making support system of credit management is designed, the standard statute of enterprise credit department is developed. It is proposed to use methods based on factoring pattern for credit management decision making.

Key words: system, mechanism, credit management, notes payable, credit department, factoring.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

Репродуктивне здоров'я жінок та профілактика його порушень в межах планування сім'ї - Автореферат - 54 Стр.
Геодинамічна еволюція Чорноморської мегазападини та структур її обрамлення /за геофізичними даними/ - Автореферат - 52 Стр.
ЕФЕКТИВНІСТЬ МОдифікованого способу ПНЕВМАТИЧНОЇ ДИСЛОКАЦІЇ В ЛІКУВАННІ СУБМАКУЛЯРНИХ КРОВОВИЛИВІВ (клініко-експериментальне дослідження) - Автореферат - 26 Стр.
НАУКОВЕ ОБГРУНТУВАННЯ ПРОДОВЖЕННЯ СТРОКУ СЛУЖБИ РАМ ВІЗКІВ ТЯГОВОГО РУХОМОГО СКЛАДУ - Автореферат - 23 Стр.
СОЦІАЛЬНО-ЕТИЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ (ТЕОРЕТИКО-ІСТОРИЧНИЙ АНАЛІЗ) - Автореферат - 25 Стр.
Розроблення способів інтенсифікації уварювання цукрових утфелів - Автореферат - 23 Стр.
Брест-Литовська конференція 1918 р.: діяльність делегації УНР по укладенню мирного договору з державами Четверного союзу - Автореферат - 26 Стр.