У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Лю Лі

УДК 658.14/17

 

МОДЕЛІ ОЦІНКИ І РЕГУЛЮВАННЯ

ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.03.02 –

економіко-математичне моделювання

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків – 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Харківському національному університеті ім. В.Н. Каразіна Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Клебанова Тамара Семенівна,

Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна,

професор кафедри економічної кібернетики

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Берсуцький Яків Григорович,

Донецький інститут економіки і господарського права,

ректор

кандидат економічних наук, доцент

Іванов Сергій Миколайович,

Донецький національний університет,

доцент кафедри математики та математичних

методів у економіці

Провідна установа – Дніпропетровський національний університет

Міністерства освіти і науки України,

кафедра економічної кібернетики

Захист відбудеться 18.04. 2002 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради, шифр К 64.055.02, у Харківському державному економічному університеті за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Харківського державного економічного університету за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна 9-а.

Автореферат розісланий 15.03.2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Красноносова О.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В умовах трансформаційної економіки в системі управління підприємством значно зростає роль фінансів. Пояснюється це тим, що в зараз переважна кількість вітчизняних підприємств опинилася в кризовому або близькому до цього становищі, яке характеризується різким погіршенням основних показників діяльності, і насамперед – фінансових показників. Саме динаміка зміни фінансових показників дозволяє визначити негативні тенденції, що несуть загрозу банкрутства.

Фінансову діяльність підприємства можна розглядати як комплекс динамічних відносин як усередині підприємства, так і з навколишнім середовищем. Управління таким комплексом, тобто процесами формування, розподілу, використання фінансових ресурсів і витрачення грошових коштів, які протікають під впливом великої кількості дестабілізуючих чинників, гострого дефіциту часу на ухвалення рішення, багато в чому залежить від системи фінансового оцінювання та регулювання. За допомогою останньої здійснюється оперативний контроль і аналіз інформації про використання фінансових коштів, фінансовий стан підприємства, розкриваються додаткові резерви і можливості, вносяться зміни у фінансові плани. Від швидкості реакції системи на зміни внутрішніх і зовнішніх умов, тобто від її гнучкості, залежить ефективність функціонування підприємства в цілому.

Складність проблеми підвищення якості функціонування системи фінансового регулювання викликає необхідність застосування кількісних методів і моделювання процесів вибору оптимальних фінансових рішень.

Великий внесок у моделювання процесів управління фінансовою діяльністю підприємства зробили роботи як вітчизняних, так і закордонних авторів – таких, як Берсуцький Я.Г., Бланк І., Браун С., Гузь М.Г., Забродський В.А., Заруба В.Я., Колас Б., Кизим М.О., Клебанова Т.С., Петренко В.Л., Пономаренко В.С., Пушкар О.І., Солоу Р., Хікс Дж. Однак деякі питання проблеми, особливо зв'язані з побудовою моделей, за допомогою яких здійснюється виявлення і попередження критичного фінансового стану підприємства, не знайшли належного відбитка в наукових працях.

Актуальність проблеми в умовах трансформаційної економіки, її теоретичне і практичне значення, але недостатня розробка, визначили необхідність проведення даного дослідження, тему, мету і задачі дисертації.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана за матеріалами держбюджетної теми “Розробка теоретичних основ побудови гнучких систем управління” (номер держреєстрації 0194U021394), що виконувалася кафедрою економічної кібернетики Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка теоретичних основ і моделей гнучкої системи фінансового оцінювання і регулювання підприємства, що забезпечує стабілізацію його фінансової діяльності і підвищення ефективності функціонування підприємства в цілому. Для досягнення цієї мети в дисертації поставлені і вирішені наступні задачі:

виявлено відмінні риси управління фінансовою діяльністю підприємства в умовах трансформаційної економіки;

здійснено аналіз сучасних підходів до систем фінансового оцінювання і регулювання підприємства;

розроблені на теоретичному рівні концептуальні основи гнучкої системи фінансового оцінювання та регулювання;

побудовано економіко-математичні моделі формування фінансової стратегії підприємства;

розроблено алгоритмічну модель фінансового оцінювання та регулювання виконання стратегічних і бізнес-планів;

визначено методи та моделі фінансової діагностики об'єктів регулювання;

розроблено комплекс моделей прогнозування діагностичних показників;

розроблено алгоритм формування комплексу заходів, спрямованих на фінансове оздоровлення підприємства.

Об'єктом дослідження є процеси управління фінансовою діяльністю підприємства, функціонуючого в ринкових умовах.

Предметом дослідження – комплекс моделей фінансового оцінювання і регулювання підприємства.

Теоретичною і методологічною основою дослідження є розробки вітчизняних і закордонних вчених у галузі управління фінансовою діяльністю підприємства, системного аналізу, адаптивного управління, економіко-математичного моделювання і прогнозування, математичної статистики, фінансового аналізу, інформаційних технологій у системах прийняття рішень.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в наступному:

вперше:

запропоновано концепцію гнучкої системи фінансового оцінювання і регулювання, що заснована на адаптивних механізмах, які дозволяють відслідковувати, а по можливості і передбачати динамічні зміни характеристик фінансових процесів, формувати та реалізовувати скореговані фінансові плани у відповідності з обраною стратегією використання фінансових ресурсів;

розроблено алгоритмічну модель фінансового оцінювання і регулювання, за допомогою якої визначаються фінансові засоби, що забезпечують виконання стратегічних і бізнес-планів в умовах дестабілізуючих чинників і можливих відхилень фінансових коштів;

отримала подальший розвиток:

модель діагностики фінансового стану підприємства, яка, на основі кластер-аналізу фінансових ситуацій, здійснює оцінку загрози наближення кризового стану і визначає здатність підприємства виконати свої зобов'язання;

удосконалено:

систему моделей прогнозування діагностичних показників фінансового стану на основі адаптивних методів, що дає можливість за допомогою структурної і параметричної адаптації будувати самокорегуючі моделі, здатні оперативно реагувати на умови, які змінюються, і на цій основі давати більш точні прогнози;

комплекс заходів, що на основі канонічних дискримінантних моделей дозволяє визначити основні напрямки фінансового оздоровлення.

Практична цінність отриманих результатів полягає в тому, що запропонована в роботі концепція гнучкої системи фінансового оцінювання і регулювання та комплекс економіко-математичних моделей і методів їхньої реалізації дозволяє оперативно реагувати на різні обурливі впливи, знизити за рахунок превентивних заходів втрати системи, підвищити ефективність функціонування підприємства в цілому.

Розроблені моделі й алгоритми гнучкої системи фінансового оцінювання та регулювання досить універсальні і можуть бути використані для вдосконалення фінансової діяльності підприємств різних галузей промисловості.

Основні наукові результати були впроваджені на підприємствах ВАТ “Харківський завод “Оргтехніка”, ТОВ “Виробничо-комерційна фірма “Авторучка”.

Особистий внесок здобувача в роботах, що виконані в співавторстві, за списком опублікованих робіт, які приведені в авторефераті:

розроблено схему взаємозв'язку елементів гнучкої системи фінансового регулювання [1];

побудовано економіко-математичну модель формування фінансової стратегії [3];

побудовано схему фінансового оцінювання на основі методів аналітичного обліку, визначені правила добору аналітичних показників [4];

побудовано модель вибору заходів, спрямованих на досягнення фінансового добробуту підприємства [5];

визначено задачі і моделі механізму діагностики фінансового стану підприємства [8].

Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертації доповідалися й обговорювалися на семінарі “Застосування математичних методів в економічних дослідженнях” Харківської секції Ради по кібернетиці НАН України (м. Харків, 1999-2001); на міжнародній науково-практичній конференції “Ризикологія в економіці та підприємництві” (м. Київ, 2001); на семінарах кафедри економічної кібернетики ХДЕУ (м. Харків, 2000-2001).

Публікації результатів дослідження. Результати дослідження опубліковані в 8 наукових працях та монографії загальним обсягом 8,1 ум.-друк. арк., із них особисто автору належить 3,51 ум.-друк. арк.

Cтруктура та обсяг дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних літературних джерел та додатків. Робота викладена на 152 сторінках машинописного тексту, матеріал дисертації ілюстрований 18 таблицями і 51 рисунком, які займають 24 повні сторінки. Об'єм додатків складає 15 сторінок. Список використаних джерел включає 114 найменувань.

ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обгрунтована актуальність дослідження, визначені його мета і задачі, а також об'єкт дослідження, розкрита наукова новизна дослідження та практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі – “КОНЦЕПЦІЯ ГНУЧКОЇ СИСТЕМИ ФІНАНСОВОГО ОЦІНЮВАННЯ І РЕГУЛЮВАННЯ ПІДПРИЄМСТВА” – визначено роль і особливості системи управління фінансовою діяльністю підприємства, обґрунтований адаптивний підхід до формування системи фінансового оцінювання та регулювання.

Фінансова діяльність підприємства в сучасних умовах – це складний багатогранний процес, який не можна розглядати незалежно від виробничої діяльності підприємства. Саме остання викликає витрати фінансових коштів, визначає напрямок і обсяги їх використання.

Динаміка зміни значень фінансових показників, що характеризують різні аспекти фінансової діяльності одного з аналізованих підприємств, подана на рис.1. Проведений аналіз процесів формування, розподілу, використання фінансових ресурсів і витрат грошових коштів показав необхідність удосконалення системи управління фінансовою діяльністю підприємства. Найбільш перспективним у цьому напрямку є збільшення швидкості реакції системи на зміни фінансового ринку, фінансової ситуації і стан об'єкта, тобто підвищення оперативності і гнучкості системи фінансового оцінювання та регулювання. Це пояснюється наявністю великої кількості перешкод зовнішнього середовища і внутрішніх умов функціонування систем;

нерівномірністю грошових потоків; ймовірнісним характером параметрів фінансових інструментів; різноманітним періодом реалізації фінансових планів у стратегічних і бізнес-процесах. Крім того, існуючі системи фінансового регулювання базуються, як правило, на більш простому принципі регулювання по відхиленню, оскільки виявлення обурень і їх точна оцінка реалізуються далеко не завжди.

Тому завдання полягає в створенні гнучкої системи фінансового регулювання, що реагує як на відхилення, які виявляються, так і на інформацію про очікувані обурення і включає досить ефективні системи обліку, контролю, аналізу і прогнозування. Гнучке управління в такій системі дозволяє формувати і реалізовувати скоректовані фінансові плани у відповідності з обраною стратегічною метою підприємства і прийнятою стратегією використання фінансових ресурсів.

Запропонована в роботі концепція організації гнучкої системи фінансового оцінювання і регулювання, основу якої складає комплекс адаптивних механізмів, реалізує цю задачу. Схема взаємозв'язку механізмів і комплекс моделей кожного з них наведені на рис. 2.

Перший механізм призначений для фінансового оцінювання (діагностики) об'єкта регулювання. Результатом діагностики є визначення можливостей підприємства виконувати свої фінансові зобов'язання з урахуванням оцінки загрози наближення кризового стану. За допомогою другого механізму здійснюється оцінка й аналіз впливу обурень на характеристики системи фінансового регулювання. Реалізація задач цього механізму на модульному рівні дає можливість знайти конкретний спосіб регулювання, що усуває або обмежує вплив перешкод. Моделі третього механізму дають можливість перерозподілити фінансові ресурси і вибрати скоректовану фінансову стратегію. Вибір фінансової стратегії здійснюється на підставі мінімізації загального рівня ризику.

У другому розділі – “МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА” – побудована економіко-математична модель задачі формування фінансової стратегії, розроблена алгоритмічна модель фінансового регулювання, розглянута можливість використання моделей з лінгвістичними перемінними.

Система управління фінансовою діяльністю підприємства характеризується паралельністю виконання таких етапів управління, як стратегічне, тактичне й оперативне, органічним їх з'єднанням у єдиний комплекс процесів формування фінансової стратегії та її коригування під впливом зовнішнього середовища і внутрішніх умов. Фінансова стратегія підприємства є частиною загальної стратегії економічного розвитку

підприємства і тому погоджується з її цілями і напрямками. Як система стратегічних цілей, фінансова діяльність підприємства повинна забезпечувати формування достатнього обсягу власних фінансових ресурсів і високорентабельне використання власного капіталу; оптимізацію структури активів і використовуваного капіталу; прийнятність рівня фінансових ресурсів і таке інше.

Для формування фінансової стратегії в роботі пропонується економіко-математична модель, у якості цільової функції якої розглядається функція корисності. Максимізація запропонованої функції корисності при заданих обмеженнях на перемінні стану й управління дає можливість визначити оптимальну фінансову стратегію. Гнучкість системи фінансового оцінювання і регулювання дозволяє в рамках визначеної фінансової стратегії формувати й реалізовувати скоректовані плани.

Розроблено алгоритмічну модель фінансового регулювання виконання стратегічних і бізнес-планів, що складається з двох блоків: формування фінансового плану і фінансове оцінювання плану (рис. 3). Реалізація алгоритмів задач цих блоків дає можливість визначити фінансові кошти, які забезпечують виконання планів в умовах дестабілізуючих чинників і можливих відхилень цих коштів. Критерієм вибору варіанта фінансового плану є фінансова рівновага коштів для його реалізації.

У третьому розділі – “РЕАЛІЗАЦІЯ МОДЕЛЕЙ ФІНАНСОВОГО ОЦІНЮВАННЯ І РЕГУЛЮВАННЯ” – визначено списки діагностичних показників за кожним досліджуваним підприємством; сформовані класи фінансової стійкості; побудовані адаптивні моделі прогнозування діагностичних показників; сформований комплекс заходів, спрямований на досягнення фінансового благополуччя.

Одним із найбільш важливих механізмів системи фінансового оцінювання та регулювання є діагностика фінансового стану підприємства. Призначенням цього механізму є не лише виявлення відхилень у фінансовій діяльності підприємства, а й встановлення джерел цих відхилень і прийняття рішень, спрямованих на їхнє усунення шляхом гнучкого перерозподілу фінансових ресурсів.

Серед комплексу моделей цього механізму велике значення мають моделі аналізу і перетворення вихідного простору показників, що описують фінансовий стан підприємства, з метою виділення діагностичних показників. Алгоритми упорядкування ознак на основі коефіцієнтів варіації, групування їх шляхом аналізу коефіцієнтів парної кореляції дозволили виключити з загального списку малоінформативні й дублюючі показники. Таким чином, для кожного досліджуваного підприємства був встановлений перелік діагностичних

показників, що характеризують фінансову ситуацію.

Для формування класів фінансових ситуацій використовуються методи кластер-аналізу. В цьому випадку класифікація проводиться не послідовно за окремими діагностичними ознаками, а одночасно за усім їх списком. При цьому кожній -ій ознаці додається зміст координати, а фінансова ситуація розглядається як точка в -ому просторі ознак.

У загальному випадку методи кластер-аналізу вирішують задачу оптимальної (з точки зору деякого критерію якості класифікації T) розбивки деякої множини реалізацій на k підмножин (класів) . Звичайно розмір k апріорно невідомий, відомий лише діапазон його можливих значень: . Розглянуто два алгоритми класифікації: метод “куль” і метод “дендритів”. На відміну від методу куль число класів у дендриті апріорно задається. Так, при аналізі фінансової стійкості підприємств частіше за все виділяються три класи: абсолютна стійкість, нормальна стійкість і нестійкий фінансовий стан.

Отримані в результаті реалізації алгоритмів на одному з підприємств класи фінансових ситуацій наведені в табл.1.

Аналіз значень діагностичних показників кожного класу дозволяє визначити можливі напрямки поліпшення фінансового стану підприємства.

Таблиця 1

Класи фінансових ситуацій

Наймену-вання методу | Класи фінансових ситуацій

нестійкий фінансовий стан | абсолютна фінансова стійкість | нормальна фінансова стійкість | стан, близький до нормальної стійкості

Метод куль | 1 | 2 | 3, 4, 5, 8 | 6, 7

Метод дендритів | 1 | 2 | 3, 4, 5, 6, 7, 8

Для прийняття превентивних заходів по усуненню негативних тенденцій у динаміці зміни фінансового стану підприємства здійснюється прогнозування діагностичних показників на основі аддитивної моделі, що включає трендову, сезонну і випадкову складові. За кожною з них методами ковзної середньої, найменших квадратів, експоненційного сгладжування і методом авторегресії визначені прогнозні моделі. Застосування адаптивних методів дозволило на основі структурної та параметричної адаптації одержати самокорегуючі моделі, що дають більш точні прогнози. Ступінь адекватності отриманих моделей оцінювалася за допомогою таких критеріїв: середньоквадратичного відхилення, середньої відносної помилки апроксимації, критерію Фішера, критерію Дарбіна-Уотсона.

Деякі моделі трендової складової діагностичних показників наведені в табл. 2.

Таблиця 2

Моделі систематичної складової часового ряду значень

діагностичних показників

Найменування показника | Вид функції | Вид моделі | Коефіцієнт детерміна-ції

Коефіцієнт автономії (AVT) | лінійна | AVT = 0.7879 - 0.0066t | 0.8590

поліном 2-го ступеню |

AVT = 0.8146 - 0.0121t + 0.0002t2 | 0.8958

експонен-ціальна |

AVT = 0.7934 0.9904t | 0.8700

показова | AVT = 0.8707 - 0.0572t0.4440 | 0.8927

Коефіцієнт забезпече-

ності запасів і витрат власними оборотними коштами (OB_ZZ_OK) | лінійна | OB_ZZ_OK = 0.5966 - 0.0077t | 0.6080

поліном 2-го ступеню | OB_ZZ_OK = 0.6323 - 0.0151t +

+ 0.0002t2 | 0.6580

експонен-ціальна |

OB_ZZ_OK = 0.6081 0.9838t | 0.6389

показова |

OB_ZZ_OK = 1.3176 - 0.6538t0.0982 |

0.7031

Коефіцієнт маневреності власних оборотних активів

(MAN_COK) | лінійна | MAN_COK = 0,004 + 0,0006t | 0.1399

поліном 3-го ступеню | MAN_COK = – 0.0022 + 0.0056t -

- 0.0006t2 + 0.00002t3 |

0.7849

експонен-ціальна |

MAN_COK = 0.0003 1.3164t | 0.3796

показова | MAN_COK = -0.0004 + 0.0011t0.8697 | 0.2173

Коефіцієнт структури довгостроко-вих вкладень

(STR_DV) |

лінійна | STR_DV = 1.3744 - 0.0016t | 0.0119

поліном 2-го ступеню | STR_DV = 1.4398 - 9.6370t +

+ 119.7533t2 | 0.6734

експонен-ціальна | STR_DV = 1.4107 0.0277t | 0.6172

показова | STR_DV = -14.3590 - 15.4227t(-0.0039) | 0.5209

Графік динаміки трендово-сезонної складової одного з діагностичних показників поданий на рис. 4.

Рис. 4. Графік динаміки трендово-сезонної складової коефіцієнта автономії

У цьому випадку загальний вид аддитивної моделі для коефіцієнта автономії має вигляд:

Середня відносна помилка похибки прогнозу за цією моделлю складає 3,1%.

Отримані за кожним діагностичним показником прогнозні моделі дають можливість визначити фінансовий стан підприємства на найближчу перспективу.

Для аналізу динаміки зміни фінансового стану використовуються методи побудови таксономічного показника. Зміст побудови такого показника полягає в скороченні числа діагностичних ознак шляхом приведення багатомірних об'єктів до одномірного вигляду. В основі розрахунку показника лежить відстань між багатомірними об'єктами й еталонною точкою. Чим ближче значення показника до одиниці, тим більш високий рівень фінансової стійкості підприємства. Аналіз динаміки значень цього показника на одному з підприємств (табл. 3) свідчить про те, що в нього є великі можливості щодо збільшення запасу фінансової міцності.

Таблиця 3

Значення інтегрального показника фінансової стійкості

ВАТ “Харківський завод “Оргтехніка”

Номер фінансової ситуації | Рівень фінансової стійкості | Номер фінансової ситуації | Рівень фінансової стійкості

1 | 0,0628 | 6 | 0,3765

2 | 0,3583 | 7 | 0,3632

3 | 0,2182 | 8 | 0,3079

4 | 0,3866 | 9 | 0,4833

5 | 0,4190 | 10 | 0, 1598

Формування комплексу заходів, спрямованих на усунення негативних впливів дестабілізуючих чинників і досягнення безпечного рівня фінансової стійкості, здійснюється за алгоритмом, що включає ряд етапів. До основного з них відносяться: визначення чинників, що є потенційними джерелами виникнення несприятливих фінансових ситуацій; визначення класів і видів фінансових загроз; вибір напрямків фінансового оздоровлення за кожною загрозою. На кожному етапі алгоритму використовувалися процедури дискримінантного аналізу.

Запропонований алгоритм реалізований при виборі комплексу заходів щодо нормалізації фінансової стійкості аналізованих підприємств. Так, дослідження виділених класів фінансових ситуацій по одному з підприємств, а також значень динаміки інтегральних показників рентабельності, ліквідності, ділової активності, дозволили на основі покрокового дискримінантного аналізу визначити чинники, що є потенційними джерелами виникнення несприятливої фінансової ситуації. До таких чинників відносяться групи показників рентабельності (REN) і ділової активності (DEL_ACT).

Система канонічних дискримінантних функцій, побудована на виділених чинниках, подана в табл. 4.

Таблиця 4

Система канонічних дискримінантних функцій

Клас фінансових ситуацій | Абсолютна фінансова стійкість | Нормальна фінансова стійкість | Нестійкий фінансовий стан

Канонічна дискримінантна функція | y1,2 = 3.88 - 7.82REN -

- 0.8478DEL_ACT |

y2,3 = 2.6 - 2.53REN -

- 0.21DEL_ACT

Оцінка дискримінантної спроможності

Власні числа | 2,20 | 1,05

Відносний відсотковий зміст | 68% | 32%

Коефіцієнт канонічної кореляції | 0,82 | 0,72

Коефіцієнт детермінації | 0,67 | 0,52

-статистика Уілкса | 0,15 | 0,48

Як видно з таблиці, відносний внесок перешкод у загальну дисперсію з урахуванням дискримінантних функцій складає 15%. Оцінка -статистики Уілкса за допомогою критерію Пірсона показала, що залишкова дискримінантна спроможність незначима, що свідчить про хороший добір функцій. В отриманій системі перша функція є більш потужним дискримінатором, тому що містить 68% загальних дискримінуючих можливостей. Значення коефіцієнта канонічної кореляції та детермінації свідчать про високий ступінь залежності між класами. Розбивкою на класи пояснюється 67% і 52% дисперсії значень першої і другої канонічних дискримінантних перемінних відповідно.

Результати оцінки внеску показників у значення канонічних дискримінантних функцій наведені в табл. 5.

Таблиця 5

Оцінка внеску показників у значення канонічних дискримінантних функцій

Інтег-ральний показник | Стандартизова-ні коефіцієнти | Повні структурні коефіцієнти | Клас фінансових ситуацій | Центроїди класів

y 1,2 | y 2,3 | y 1,2 | y 2,3 | y 1,2 | y 2,3

REN |

-0,9117 |

- 0,5601 |

-0,7101 |

-0,5923 | Абсолютна фінансова стійкість |

-0,1914 |

0,3194

Нормальна фінансова стійкість |

0,7652 |

-0,0870

DEL_ACT |

-0,8478 |

-0,6528 |

-0,5284 |

-0,8507 | Нестійкий фінансовий стан |

1,3392 |

-0,1451

З таблиці видно, що найбільший внесок у розрізнення класів абсолютної і нормальної фінансової стійкості досліджуваного підприємства вносить інтегральний показник рентабельності. Перехід же підприємства від нормальної фінансової стійкості до нестійкого фінансового стану визначається падінням рівня ділової активності. Аналіз показав, що до числа заходів, необхідних для переходу даного підприємства з нестійкого в нормальний фінансовий стан, відносяться: зниження строків надання товарного кредиту, прискорення інкасації дебіторської заборгованості, уцінка важколіквідних запасів товарно-матеріальних цінностей до рівня ціни попиту з забезпеченням наступної їх реалізації і таке інше. Реалізація цих заходів буде сприяти фінансовому оздоровленню підприємства.

ВИСНОВКИ

Дисертаційні дослідження дозволили зробити наступні висновки:

1. Фінансова діяльність підприємства є однією з найбільш важливих складових системи управління підприємством. Ефективність управління фінансовими процесами, що протікають під впливом великого числа дестабілізуючих чинників, багато в чому залежить від гнучкості системи фінансового оцінювання та регулювання.

2. Розроблена концепція гнучкої системи фінансового оцінювання і регулювання, заснована на попередженні відхилень характеристик системи й аналізі дестабілізуючих чинників, дозволяє формувати та реалізовувати скоректовані фінансові плани у відповідності до прийнятої фінансової стратегії.

3. Синтез економіко-математичних моделей адаптивних механізмів дає можливість підвищити надійність і оперативність прийнятих рішень, поліпшує якість функціонування як системи фінансового регулювання, так і системи управління підприємством у цілому.

4. Алгоритмічна модель системи фінансового оцінювання і регулювання, на основі методів аналітичного обліку дозволяє формувати фінансові плани, здійснювати оцінку їх виконання і коригування під впливом перешкод і обурень. Вибір фінансового плану визначається фінансовою рівновагою коштів для його реалізації.

5. Запропонована економіко-математична модель задачі дозволяє формувати фінансову стратегію для забезпечення стратегічного і бізнес-планів. У якості цільової функції розглядається функція корисності, максимізація якої при заданих обмеженнях на перемінні стану й управління дозволяє визначити оптимальну фінансову стратегію.

6. Розроблений комплекс моделей діагностики фінансового стану дає можливість виявити відхилення у фінансовій діяльності підприємства, встановити їх джерела, здійснити гнучкий перерозподіл фінансових ресурсів.

7. Прогнозування діагностичних показників, здійснюване за допомогою адаптивних методів, дозволяє побудувати самокорегуючі моделі, які забезпечують більш точні прогнози.

8. Запропонований комплекс заходів дозволяє знайти чинники, що є потенційними джерелами виникнення несприятливих фінансових ситуацій; визначити класи і види фінансових загроз; вибрати напрямки фінансового оздоровлення.

9. Розроблені системи канонічних дискримінантних функцій дають можливість кожному підприємству визначити напрямки фінансового добробуту і конкретні рекомендації щодо його досягнення.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Забродский В.А., Кизим Н.А., Лю Ли, Трескунова Л.А. Конструкция системы финансового регулирования // Вісник ХНУ ім. В.Н. Каразіна. Еконо-мічна серія № 459. – 1999. – С. 233–235.

2. Лю Ли. Финансовая стратегия промышленного предприятия // Вісник ХНУ ім. В.Н. Каразіна. Еконо-мічна серія № 482. – 2000. – С. 266–275.

3. Заруцкая Т.В., Лю Ли. Финансовое планирование деятельности пред-приятия в условиях нестационарного рынка // Вісник ХНУ ім. В.Н. Каразіна. Еконо-мічна серія № 468. – 2000. – С. 206–212.

4. Кизим Н.А., Лю Ли. Оценка и финансовый анализ деятельности предприятия. – Харьков: Бизнес Информ, 2000. – 92 с.

5. Лю Ли, Гурьянова Л.С. Модели локализации помех в системе финансового регулирования // Сборник научных трудов. "Модели управления в рыночной экономике". Вып. 4. – Донецк: ДонНУ, 2000. – С. 97–99.

6. Лю Ли. Оценка риска выбора финансовой стратегии предприятия. // Зб. наук. праць за матеріалами Міжнародної науково-практичної конф. 27-28 березня 2001 р. "Ризикологія в економіці та підприємництві". – К.: КНЕУ, Академія ДПС України, 2001. – С. 236.

7. Лю Ли. Модели оценки финансовой структуры капитала // Зб.наук. праць "Економіка: проблеми теорії та практики". Вип. 95. – Дніпропетровськ: ДНУ. – 2001. – С. 38–44.

8. Клебанова Т.С., Лю Ли, Гурьянова Л.С. Механизмы системы финансового регулирования // Вісник ХНУ ім. В.Н. Каразіна. Еконо-мічна серія № 530. "Проблеми прискорення розвитку економіки". – 2001.– С. 275–279.

АНОТАЦІЯ

Лю Лі. Моделі оцінки і регулювання фінансової діяльності підприємства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.02 – економіко-математичне моделювання. – Харківський державний економічний університет, Харків, 2002.

Дисертаційну роботу присвячено розробці теоретичних основ і моделей гнучкої системи фінансового оцінювання і регулювання. Така система повинна реагувати як на відхилення фінансових процесів, що виявляються, так і на інформацію про очікувані перешкоди і включати ефективні підсистеми обліку, контролю, аналізу і прогнозування.

Запропонована в роботі концепція гнучкої системи фінансового регулювання заснована на адаптивних механізмах, що дозволяють відслідковувати (а по можливості і передбачати) динамічні зміни характеристик фінансових процесів, формувати і реалізовувати скоректовані фінансові плани. Синтез моделей цих механізмів дає можливість підвищити якість фінансових рішень.

Розглянута в роботі алгоритмічна модель системи фінансового регулювання на основі методів аналітичного обліку дозволяє формувати фінансові плани, здійснювати оцінку їхнього виконання і коректування під впливом перешкод.

Розроблений комплекс моделей діагностики і прогнозування фінансового стану підприємства дає можливість знайти потенційні джерела виникнення несприятливих фінансових ситуацій; визначити класи і види фінансових погроз; вибрати напрямки фінансового оздоровлення.

Ключові слова: регулювання, гнучкість, адаптація, економіко-математична модель.

АННОТАЦИЯ

Лю Ли. Модели оценки и регулирования финансовой деятельности предприятия. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.02 – экономико-математическое моделирование. – Харьковский государственный экономический университет, Харьков, 2002.

В диссертации осуществлена постановка и решение новой актуальной задачи разработки теоретических основ и моделей гибкой системы финансового оценивания и регулирования.

Проведенный анализ процессов формирования, распределения, использования финансовых ресурсов и денежных средств показал необходимость совершенствования системы управления финансовой деятельностью предприятия. Одним из наиболее важных направлений такого совершенствования является создание комбинированной системы финансового регулирования. Такая система должна реагировать как на проявляющиеся отклонения финансовых процессов, так и на информацию об ожидаемых возмущениях и включать эффективные подсистемы учета, контроля, анализа и прогнозирования. Основой современных подходов финансового регулирования предприятия является гибкое управление, которое позволяет формировать и реализовывать скорректированные финансовые планы.

Предложена новая концепция гибкой системы финансового оценивания и регулирования, включающая механизмы диагностики финансового состояния объекта регулирования, оценки влияния помех и выбора финансовой стратегии. Синтез экономико-математических моделей адаптивных механизмов дает возможность значительно повысить качество принимаемых управленческих решений.

Разработана экономико-математическая модель формирования оптимальной финансовой стратегии обеспечения стратегического и бизнес-планов. На основе методов аналитического учета разработана алгоритмическая модель, которая дает возможность формировать финансовые планы, осуществлять их оценку и корректировку в условиях дестабилизирующих факторов и возможных отклонений финансовых средств. Критерием выбора варианта плана является финансовое равновесие средств для его реализации.

Реализован комплекс моделей финансового оценивания и регулирования. С помощью процедур кластер-анализа определен перечень диагностических показателей; выделены классы финансовой устойчивости предприятия. На основе адаптивных методов прогнозирования построены самокорректирующиеся модели, оперативно реагирующие на изменяющиеся условия. Сформирован комплекс мероприятий, направленный на устранение негативного влияния дестабилизирующих факторов и достижение безопасного уровня финансовой устойчивости предприятия. Системы полученных канонических дискриминантных функций дают возможность определить направления финансового оздоровления предприятия.

Ключевые слова: регулирование, гибкость, адаптация, экономико-математическая модель.

SUMMARY

Liu Li. Models of an estimation and regulation of financial activity of the enterprise. – Manuscript.

The dissertation on competition of a scientific degree of the candidate of economic sciences on a specialty 08.03.02 – economic-mathematical modelling. – Kharkov State Economic University, Kharkov, 2002.

Dissertational work is devoted to development of theoretical bases and models of flexible system financial estimation and regulations. Such system should react both to shown deviations of financial processes, and on the information on expected indignations and to include effective subsystems of the account, the control, the analysis and forecasting.

The concept of flexible system of financial regulation offered in work is based on adaptive mechanisms, which allow to trace (and whenever possible to expect) dynamic changes of characteristics of financial processes to form and realize the corrected financial plans. Synthesis of models of these mechanisms enables to increase quality of financial decisions.

The algorithmic model of system of financial regulation considered in work which basis on methods of the analytical account allows to form financial plans to carry out an estimation of their performance and updating under influence of handicapes and indignations.

The developed complex of models of diagnostics and forecasting of a financial condition of the enterprise enables to find potential sources of occurrence of adverse financial situations; to define classes and kinds of financial threats; to choose directions of financial improvement.

Key words: regulation, flexibility, adaptation, economic-mathematical model.

Лю Лі

МОДЕЛІ ОЦІНКИ І РЕГУЛЮВАННЯ ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.03.02 – економіко-математичне моделювання

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Відповідальний за випуск Дубровіна Н.А.

Підписано до друку 06.03.2002

Віддруковано на ризографі
Зам. № | Формат 60х84 1/16

Обл.-вид. арк. 1,0

Тираж 100 прим. | Папір офсетний

Ум.-др. арк. 1,1

Ціна договірна

Видавництво Харківського національного автомобільно-дорожнього університету

ХНАДУ, 61002, Харків, вул. Петровського, 25

Свідоцтво державного комітета інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України про внесення суб’єкта видавничої справи до державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції,
серія № ДК № 407 від 09.04.2001 р.