У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ДЕРЖАВНИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ІНСТИТУТ

ДЕРЖАВНИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ІНСТИТУТ

ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ

Лiтовко Тетяна Вiталiївна

УДК 796.071.5

КОМП'ЮТЕРНА ДІАГНОСТИКА ДЛЯ

ПОБУДОВИ КОМПОЗИЦІЇ В

ХУДОЖНІЙ ГІМНАСТИЦІ

24.00.01 _ Олімпійський і професійний спорт

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата наук

з фізичного виховання і спорту

Київ - 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національному університеті фізичного виховання і спорту України, Державний комітет України з питань фізичної культури і спорту, м.Київ.

Науковий керівник: кандидат педагогічних наук, професор

МАРЧЕНКО Юрiй Петрович, Національний університет фізичного виховання і спорту України, завідувач кафедри спортивних і оздоровчих видів гімнастики.

Офіційні опоненти: ШАХЛІНА Лариса Ян-Генріховна, доктор медичних

наук, професор, Національний університет фізичного виховання і спорту України, завідувач кафедрою спортив-ної медицини;

ЄРМАКОВ Сергій Сидорович, доктор педагогічних наук, професор, Харківська державна академія дизайну і мистецтв, завідувач кафедри фізвиховання.

Провідна організація: Харківська державна академія фізичної культури, кафедра інформаційного забезпечення, Державний комітет України з питань фізичної культури і спорту, м.Харків.

Захист дисертації відбудеться “ 4 ” жовтня 2002 р. о 14.30 на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.856.01 Державного науково-дослідного інституту фізичної культури і спорту (03680, Київ – 150, вул. Фізкультури,1).

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Національного університету фізичного виховання і спорту України (03680, Київ – 150, вул. Фізкультури, 1).

Автореферат розісланий “ 3 ” вересня 2002 р.

Вчений секретар спеціалізованої

вченої ради, кандидат педагогічних наук В.Г. Олешко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність роботи. Однією з найбільш актуальних проблем сучасної художньої гімнастики є проблема побудови композиції вправ, велике значення якої підтверджується фахівцями і тренерами (А. М. Дерюгіна, 1984, 1998; Т. С. Лисицька, 1984; Н. Я. Циганова, 1990; Ж. А. Бєлокопитова, 1991; Н. А. Овчинникова, 1993; Т.В. Нестерова, 1993; Т. В. Літовко, 1997, 1998, 1999; І. І. Дерюгіна, 1998 і ін.).

У ряді робіт лише констатується значення проблеми, однак вони не розкривають методику вирішення цього питання і способів його реалізації. Відсутність науково-методичних рекомендацій з побудови композицій відповідно до індивідуальних якостей і здібностей гімнасток є одним з найважливіших показників, що впливає на ефективність їх змагальної діяльності.

У практиці сучасних досліджень в різних видах спорту застосовується комп'ютерна діагностика, що дозволяє виявити рівень домагань спортсменів, їхні індивідуальні якості і здібності особистості (Г. В. Здебська, 1989, Н.Д. Куликов, С. П. Шклярук, 1990; В. Г. Ямпольський, А.С. Кульмагомбетов, 1994; Т. В. Літовко, 1997, 1999; В.Ю. Волков, 2001; I. Berger, D. Harre, I. Ritter, 1982 і ін.).

Використання комп'ютерної діагностики для побудови композиції в художній гімнастиці, запропоноване нами, розглядається вперше, а її застосування дозволить, на наш погляд, індивідуалізувати навчально-тренувальну роботу, конкретизувати процес побудови композиції, а також оптимізувати навчально-тренувальний процес і підвищити ефективність змагальної діяльності гімнасток.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами

Напрямок дослідження був обраний відповідно до Зведеного плану науково-дослідної роботи Державного комітету України з питань фізичної культури і спорту на 1998-2000 рр. Наукова тема 2.2.6. – Управління процесом підготовки осіб, які займаються спортивними видами гімнастики (номер державної реєстрації №0199U000940 ).

Робота проводилась на кафедрі спортивних та оздоровчих видів гімнастики Національного університету фізичного виховання і спорту України.

Мета і завдання дослідження – визначити методичні принципи використання комп'ютерної діагностики для побудови композицій у художній гімнастиці для оптимізації навчально-тренувального процесу і підвищення ефективності змагальної діяльності гімнасток.

Завдання дослідження :

1. Науково обґрунтувати методичні принципи комп'ютерної діагностики для побудови композицій.

2. Розробити та експериментально обґрунтувати програму комп'ютерної діагностики для побудови композицій.

3. Розробити науково-практичні рекомендації з оптимізації навчально-тренувального процесу для підвищення ефективності змагальної діяльності в художній гімнастиці на основі комп'ютерної діагностики.

Об'єкт дослідження - процес удосконалення методики побудови композицій у художній гімнастиці.

Предмет дослідження - технологія створення програми комп'ютерної діагностики побудови композицій з урахуванням індивідуальних показників гімнасток.

Методи дослідження. Для вирішення поставлених завдань використовувалися наступні методи дослідження:

1. Аналіз науково-методичної і спеціальної літератури з досліджуваного питання. 2. Метод соціологічного опитування (анкетування). 3. Педагогічні спостереження. 4. Метод аналізу відеоматеріалів. 5. Педагогічний експеримент. 6. Метод тестування рухових якостей. 7. Дослідження психофізіологічних показників. 8. Лікарські спостереження. 9. Метод комп'ютерної діагностики. 10. Методи математичної статистики.

Наукова новизна отриманих результатів:

·

Вперше розроблено програму комп'ютерної діагностики для побудови композицій з урахуванням індивідуальних властивостей і якостей гімнасток, що дозволяє оптимізувати навчально-тренувальний процес і підвищити ефективність змагальної діяльності.

· Отримані нові дані, що характеризують структурні компоненти композиції та змагальної діяльності гімнасток.

· Вперше науково обґрунтовано методичні принципи побудови композиції вправ у сучасній художній гімнастиці, які ґрунтуються на засадах комп'ютерної діагностики.

Практичне значення отриманих результатів:

·

Результати проведених досліджень дозволили дати наукове обґрунтування сучасної концепції побудови композицій у художній гімнастиці.

· Розроблено і впроваджено в практику цілеспрямовану методику побудови композиції, яка ґрунтується на комп'ютерній діагностиці.

· У результаті експериментальної роботи із застосуванням комп'ютерної діагностики для побудови композиції вправ та оптимізації навчально-тренувального процесу було підготовлено 4 майстри спорту і 6 кандидатів у майстри спорту. Гімнастки експериментальної групи успішно виступали на змаганнях республіканського і міжнародного рівня. Показники майстерності свідчать про ефективність обраної методики.

· Позитивні результати дослідження впроваджені в практику підготовки команд школи Дерюгіних (м. Київ), СК "Багіра" (м. Львів), ДЮСШ (м. Луцьк), обласного ліцею на базі ХГАДТУ, ДЮСШ м. Харкова.

Особистий внесок дисертанта полягає в авторській ідеї використання комп'ютерної діагностики для побудови композиції (без співавторів).

Реалізація ідеї комп'ютерної діагностики з метою оптимізації навчально-тренувального процесу здійснена в експериментальній роботі (1996-1998 рр.), доповідях на науково-методичних конференціях, у серії публікацій з цієї проблеми (1991-2001 рр.).

Апробація результатів дослідження. Результати досліджень, залучених у дисертаційну роботу, були представлені на таких науково-методичних конференціях: Республіканська науково-методична конференція (Омськ, 1991 р.); Міжнародний семінар тренерів (Лунд, Швеція, 1992 р.); Тренерська рада Федерації художньої гімнастики України (м. Київ, 1993 р.); Регіональна науково-практична конференція (м. Лозова, Харківської області, 1994 р.); Міжнародна науково-практична конференція (Харків, 1995 р.); Республіканський семінар тренерів (Дніпродзержинськ, 1996 р.); Міжрегіональна науково-методична конференція (Харків, 1996 р.); Семінар тренерів (Краснодон, Луганської області, 1997 р.); Республіканська науково-методична конференція (Харків, 1998 р.); Республіканський семінар викладачів вищих навчальних закладів з художньої гімнастики (Харків, 1999 р.); Всеукраїнська міждисциплінарна науково-практична конференція (Харків, 1999 р.); Обласний семінар тренерів (Харків, 2001 р.); Міжнародний семінар тренерів (Німеччина, Карлсруе, 2001 р.); Міжнародний семінар суддів (Японія, Токіо, 2001 р.).

Публікації. Основні положення дисертаційної роботи опубліковані у 16 наукових статтях, серед яких 6 наукових статей у провідних фахових виданнях, у матеріалах п'яти наукових конференцій.

Структура й обсяг роботи. Дисертація складається з вступу, чотирьох розділів, списку використаних джерел, висновків і практичних рекомендацій. Робота викладена на 176 сторінках. Дисертація ілюстрована 18 малюнками, результати дослідження представлені в 15 таблицях.

У роботі використано 234 літературних джерела, з яких 29 ? іноземних авторів.

ОСНОВНЭ РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛЭДЖЕННЯ

Стан питання в науково-методичній і спеціальній літературі (огляд літератури). Аналіз даних літератури підтвердив велике значення й актуальність проблеми побудови композиції в художній гімнастиці (В. Батаєн, 1970; Ж. Шишманова, 1980; Э.П. Аверкович, 1980; А.М. Дерюгіна, 1984; О.А. Іванова, 1984; Т.В. Літовко, 1997; Т. Мірошниченко, 2000, тощо).

Аналітичний огляд літературних джерел показав відсутність системи комп'ютерної діагностики з урахуванням індивідуальних властивостей і якостей гімнасток, що впливають на ефективність побудови композиційних програм.

Впровадження комп'ютерних методик у педагогіку і спортивну діяльність є одним з перспективних напрямків підвищення ефективності змагальної діяльності й інтенсифікації навчально-тренувального процесу.

Науково-методичні основи побудови композиції тісно пов'язані з дослідженням модельних характеристик спортсменок. Моделювання отримало широке поширення в сучасних дослідженнях (В.А. Друзь, 1976; Ю.К. Бабанський, 1982; В.М. Платонов, 1995, 1997; Б.М. Шустін, 1995; Т.В. Літовко, 1997 та ін.).

Під час побудови композицій доцільно використовувати комплекс індивідуальних антропометричних, фізичних, психофізіологічних характеристик, що визначають ефективність змагальної діяльності.

Оптимізація навчально-тренувального процесу, яка ґрунтується на моделюванні, дозволяє створити систему тренувальних впливів (Ю.М. Шкребтій, 1976; В.М. Платонов, 1995, 1997; Л.Г. Шахліна, 1997; С.С. Єрмаков, 2001; К.П. Сахновський, 2001 тощо).

Проведений нами аналіз стану питання дозволив уточнити предмет дослідження, робочу гіпотезу і загальну спрямованість експериментального дослідження.

Методи й організація дослідження. Методичною основою проведеного нами дослідження є положення теорії і методики спортивного тренування.

Дослідження проводилося поетапно:

I етап (липень-грудень 1996 р.) – аналіз науково-методичної і спеціальної літератури, соціологічне опитування, педагогічні спостереження. На попередньому етапі дослідження уточнювалися методики тестування, вироблялися методичні вимоги до педагогічного експерименту, розставлялися акценти до основного етапу роботи.

Анкетування, бесіди й узагальнення досвіду роботи провідних тренерів. В анкетуванні взяли участь 115 чол: Заслужені тренери України (10 чол.), Заслужені майстри спорту (15 чол.), відомі тренери і фахівці України (20 чол.) й зарубіжжя (12 чол.), тренери і судді України (58 чол.).

Аналіз анкетного опитування і бесід підтвердив актуальність проблеми побудови композиції вправ і необхідність проведення спеціального дослідження.

Аналіз відеоматеріалів. Аналіз отриманих матеріалів дозволив визначити структурні компоненти композиції, співвідношення технічних і динамічних елементів та рівень виконавської майстерності гімнасток.

Педагогічні спостереження. Спостереження за специфікою змагальної діяльності в художній гімнастиці проводилися нами на чемпіонатах України (1996-1999 рр.), чемпіонатах світу (1998,2001), Європи (1997-1999 рр.) й Іграх Олімпіад (1996, 2000), Гран Прі “DERUGINA CUP” (1996- 2000 рр.), а також у процесі навчально-тренувальних занять провідних гімнасток країни. Ці спостереження проводилися з метою визначення конкретного змісту композиційних побудов і їхніх якісно-кількісних характеристик, співвідношення технічних і динамічних елементів, а також їхнього впливу на оцінку виконання вправ.

II етап (січень 1997 р. – грудень 1998 р.) – педагогічний експеримент.

Робоча гіпотеза в даному дослідженні передбачала підвищення ефективності змагальної діяльності в художній гімнастиці шляхом комп'ютерної діагностики найважливіших властивостей і якостей спортсменок для побудови композицій.

Для вирішення завдань, пов'язаних з методикою побудови композиції на основі комп'ютерної діагностики, був проведений педагогічний експеримент за участю 2-х груп: група “А” навчалася за експериментальною методикою; група “Б” (контрольна) – відповідно до загальноприйнятої програми. Усього в педагогічному експерименті взяли участь 24 гімнастки (по 12 у кожній групі).

Віковий склад груп був однаковий ? гімнастки 13-14 років. У кожній групі – 2 кандидати в майстри спорту і 10 гімнасток-першорозрядниць.

Педагогічний експеримент був одним з найважливіших методів нашого дослідження і характеризувався спеціально розробленою постановкою роботи.

В експериментальній групі композиції складалися відповідно до комп'ютерної програми (з урахуванням тестування психофізіологічних і фізичних якостей гімнасток і обробкою даних у комп'ютерній програмі). Ретельно проводився підбір музичного супроводу з використанням тестів ( тест Люшера, музичний тест ).

III етап (1999 р.) – аналіз результатів експериментального дослідження, розробка науково-практичних рекомендацій з реалізації комп'ютерного програмування для побудови композиції в сучасній художній гімнастиці.

Обґрунтування методичних принципів побудови композиції з використанням програми комп'ютерної діагностики. Для чіткого управління навчально-тренувальним процесом необхідно визначити методичні принципи складання композиції, структуру компонентів змагальної діяльності й аналіз вимог до побудови композиції в художній гімнастиці.

Методика побудови композиції, її індивідуальність і завершеність, на наш погляд, неможливі без дотримання суворої послідовності визначених етапів. Зміст кожного етапу відбиває комплекс вимог і є методичною основою створення композиції.

Педагогічний експеримент дозволив сформулювати методичні принципи створення композиції, дати схему її побудови, виявити ефективність запропонованої методики комп'ютерного створення композиції з урахуванням конкретних даних про індивідуальні особливості гімнасток і визначити шляхи оптимізації навчально-тренувального процесу.

На схемі надано теоретичний розділ побудови композиції (рис.1).

 

Рис. 1. Схема побудови композиції

Теоретичний розділ складається із шести блоків. Перші два блоки схеми представлені аналітичним оглядом літературних джерел з досліджуваної проблеми й узагальненням досвіду роботи провідних тренерів. Підтверджено актуальність проблеми побудови композиційних програм, визначено комплекс важливих властивостей і якостей гімнасток, а також проаналізовано результати анкетування і бесід із тренерами спільно з аналізом відеоматеріалів.

Третій блок схеми ? аналіз структурних характеристик композиції. В основі аналізу лежать педагогічні спостереження за змагальною діяльністю гімнасток (кількісні показники динамічних елементів, часові і просторові характеристики, технічні показники). Проведений аналіз дав можливість залучити в програму комп'ютерної діагностики необхідні елементи для складання композиції.

Четвертий блок схеми ? технічна база композиції. Він складається з двох розділів: 1) зміст вправ із предметами; 2) технічні засоби композиції (техніка володіння предметами, техніка пересувань, динамічні елементи, технічні труднощі).

П'ятий блок схеми – моделювання змагальної діяльності. Тут в основі моделювання лежить кореляційний і факторний аналізи (ранжування факторів за питомою вагою їхнього значення).

Шостий блок схеми – створення програми комп'ютерної діагностики (КД). Програма “Gimn”, створена нами, складається з бази даних гімнасток, лінійного алгоритму програми з наступною роздруківкою індивідуальних показників для кожної гімнастки експериментальної групи.

Вибір оптимальної кількості показників для моделювання змагальної діяльності. З метою моделювання змагальної діяльності на попередньому етапі експериментальної роботи нами, після детального аналізу, було визначено 18 показників, що потім були піддані кореляційному і факторному аналізу.

Кореляційний аналіз виявив тісний зв'язок між більшістю з досліджуваних показників. Факторний аналіз дозволив визначити 5 факторів: F1 – технічні показники ( r від 0,8222 до 0,945); F2 – антропометричні показники (r від 0,845 до 900): F3 – концентрація уваги (r = 0,771): F4 – відчуття часу (r =0,907); F5 – периферичний зір (r = 0,951).

Проведений нами критичний аналіз отриманих даних на попередньому етапі дослідження підтвердив велике значення низки показників, відібраних для моделювання. У той же час з ряду причин (зміни в правилах; відсутність інформативності та значимості) з наступного аналізу було вилучено 3 показники.

Таблиця 1

Факторний аналіз (1)

Показники Фактори

1 2 3

1. Зріст 2. Вага 3. Координація 4. Швидкість 5. Гнучкість 6. Швидкісна витривалість 7. Стрибучість 8. Обсяг уваги 9. Концентрація уваги 10. Розподіл уваги 11. Відчуття часу 12. Обсяг поля зору 0,644 0,879 0,797 0,960 0,876 0,906 0,695 0,565 0,594 0,496 0,614 0,898 -0,322 -0,299 0,555 -0,534 0,537 -0,353 -0,517 0,399 0,217 -0,147 -0,153 0,159 0,486 0,863 0,656

Дисперсія (%) 48 % 19 % 12%

У модельні характеристики на основному етапі було внесено 22 показники.

Кореляційний аналіз виявив наявність взаємозв'язку між більшістю досліджуваних показників. Факторний аналіз був проведений у два етапи з використанням 12 і 10 показників з додаванням 2-х з них із першого аналізу (зріст, вага).

Перший факторний аналіз (табл.1) дозволив визначити 3 фактори: F1 – спеціальні фізичні якості (r від 0,797 до 0,960 ), F2 – параметри уваги (r від 0,537 до 0,555), F3 – відчуття часу 1 с ( r = - 0,863).

Другий факторний аналіз виявив 4 фактори: F1 - технічна підготовка ( r від 0,509 до 0,941), F2 – емоційна стійкість (r від 0,671 до 0,787), F3 – антропометричний фактор (r від 0,727 до 0,768 ) і F4 – характерологічні особливості. Дані факторного аналізу подано в таблиці 2 .

Таким чином, нами визначено 7 факторів, найбільш важливих для ефективності змагальної діяльності гімнасток.

Програма комп'ютерної діагностики. Для побудови програми комп'ютерної діагностики вихідними є: аналіз структурних компонентів композиції і змагальної діяльності; моделювання змагальної діяльності; ранжування важливих властивостей і якостей гімнасток; визначення комплексу показників тестування; одержання лінійного алгоритму програми .

Таблиця 2

Факторний аналіз (2)

Показники Фактори

1 2 3 4

1. Зріст 2. Вага 3. Тепінг-тест 4. Люшер 1 5. Люшер 2 6. “Спил”* 7. Скакалка 8. Обруч 9. М'яч 10. Булави 11. Стрічка 12. Багатоборство 0,392 0.592 0,918 0,922 0,941 0,509 0,688 0,928 -0,832 -0,311 0,67 0,787 0,206 0,254 0,505 0,246 0,727 0,768 0,249 0,343 0,482 0,154 0,118 -0,379 0,815 -0,330 -0,203 0,544 0,227 0.144

Дисперсія (%) 0,37% 0,19% 0,15% 0,11%

*“Спил” - особистісна і реактивна тривожність

Детально вивчивши і проаналізувавши отримані дані факторних аналізів було ухвалено рішення для реалізації програми комп'ютерної діагностики залишити показники, що мають найбільший внесок у загальний відсоток дисперсії усієї вибірки: 1) спеціальні фізичні якості (48%); 2) антропометричні показники (19%); 3) емоційна стійкість (19 %); 4) характерологічні особливості (11%).

Також, як і після попереднього етапу експериментальної роботи, ми з переліку факторів вилучили низку показників, на наш погляд, менш референтних і інформативних (8 показників). Однак, як найбільш важливий і впливовий показник, було внесено фактор вибору гімнастками музичного супроводу.

Алгоритм комп'ютерної програми

1.Тестування і введення показників у комп'ютер (перший крок алгоритму).

а) тестування комплексу показників відбувається за допомогою об'єктивної і суб'єктивної експертної оцінки особистісних даних гімнасток (рис. 2);

Рис. 2. Индивідуальні показники тестування гімнастки

б) вибір музичного темпо-ритму

У комп'ютер введені 8 основних музичних темпів (у порядку зростання швидкості): повільний – ларго , ленто , адажіо; помірний – анданте, модерато; швидкий – алегро, віваче, престо. Програвання музичних фрагментів супроводжується на дисплеї колірним тонуванням різних темпів, що відповідають колірному вибору тесту Люшера.

в) вибір графічного малюнку композиції (спільна робота тренера і гімнастки з комп'ютером). На дисплей виводяться графічні побудови майбутньої композиції.

2. Введення в програму комплексу динамічних і технічних елементів (другий крок алгоритму).

Згідно з правилами змагань у комп'ютер введено динамічні і технічні елементи (базові вимоги), а також необхідна кількість труднощів (А,В,С,D) , що відповідає кожному предмету (базові вимоги і додаткові труднощі). У програму введені динамічні елементи (стрибки, рівноваги, оберти, нахили) груп труднощів А і В і технічні елементи відповідно до кожного предмета (скакалка, обруч, м'яч, булави, стрічка).

Кожен динамічний і технічний елемент має свій індекс, відповідно до чинних правил змагань. У програму вводиться також необхідна кількість труднощів (А,В,С,D), спеціальних вимог, що відповідають кожному предмету.

3. Складання оцінної таблиці вибору додаткових труднощів динамічних і технічних елементів (третій крок алгоритму).

Основу комп'ютерної програми складають композиційні вимоги до побудови вправ. Розрахунок оцінної таблиці додаткових труднощів динамічних елементів здійснюють на базі кореляційної залежності індивідуальних показників тестування гімнасток (зріст, різниця між зростом і вагою, показниками СФП, психофізіологічними показниками). В оцінній таблиці максимальний бал складав – “4” , тобто з розрахунку чотирьох динамічних показників (рівновага, оберти, нахили, стрибки).

У такий же спосіб здійснюється розрахунок додаткової труднощі технічних елементів. Однак, максимальний бал в оцінній таблиці технічних елементів складав “5” балів відповідно до п'ятьох технічних предметів і їх специфічних характеристик (скакалка, обруч, м'яч, булави, стрічка).

4. Підсумкова роздруківка результатів вибору додаткових труднощів динамічних і технічних елементів композиції (четвертий крок алгоритму).

З урахуванням індивідуальних властивостей, здібностей і якостей певної гімнастки комп'ютер видає підсумкову роздруківку рекомендованих додаткових труднощів динамічних і технічних елементів.

Після одержання підсумкової роздруківки комп'ютера починається творчий процес побудови композиції вправи, у ході якого сполучаються рекомендовані динамічні і технічні елементи та використовується графічний малюнок пересування гімнастки. У програму комп'ютерної діагностики можливе внесення корективів, доповнень, змін відповідно до нових композиційних вимог і можливих змін правил змагань, а також змін індивідуальних показників.

Методичні принципи побудови композиції

за допомогою програми комп'ютерної діагностики

Проведене нами експериментальне дослідження підтвердило гіпотезу про можливість оптимізації навчально-тренувального процесу гімнасток, який базується на сполученні програмованого навчання з комп'ютерною діагностикою.

Впровадження програмованого навчання може бути успішним за умови послідовної реалізації методичних вимог, а також обов'язкового врахування закономірностей навчального процесу. У свою чергу реалізація методичних вимог забезпечує ефективне управління навчальним процесом.

Програмоване навчання, як відомо, вирішує завдання оптимізації управління навчальним процесом. Програма комп'ютерної діагностики для побудови композицій створена з урахуванням специфічних закономірностей, які реалізуються у ній через методичні принципи.

Для створення програми комп'ютерної діагностики нами була розроблена система об'єктивних показників, що дозволяють діагностувати успішність змагальної діяльності.

Позитивний кореляційний взаємозв'язок цих двох показників залежить від творчої інтерпретації даних, отриманих викладачем-тренером, і їх реалізації в навчальному процесі.

Дослідження можливостей комп'ютерної діагностики з педагогічною метою висуває завдання пошуку методичних принципів для оцінки індивідуальних властивостей і якостей особистості. Проведене нами експериментальне дослідження дозволило визначити методичні принципи побудови композицій за допомогою комп'ютерної діагностики.

1.Принцип індивідуалізації. Методичний принцип індивідуалізації ґрунтуються на дослідженні й обліку особистісних характеристик гімнасток. Для визначення цих показників необхідно провести спеціальне тестування (антропометричні показники, якості спеціальної фізичної підготовки, психофізіологічні характеристики).

2.Принцип моделювання змагальної діяльності. В основі принципу моделювання лежать кореляційний і факторний аналізи показників змагальної діяльності. Метод головних компонент факторного аналізу дозволив визначити найбільш важливі і референтні фактори, що характеризують ефективність змагальної діяльності. Питома вага кожного фактора, його важливість і ранг були використані для програми комп'ютерної діагностики під час побудови композицій. Принцип моделювання є одним з ефективних засобів активізації навчального процесу.

3.Принцип структурного аналізу змагальної діяльності і композиції. Метод педагогічних спостережень був використаний для аналізу структурних характеристик змагальної діяльності. Зміст структурних компонентів змагальної діяльності гімнасток являє собою комплекс динамічних, технічних, часових, просторових, музично-хореографічних і кількісних характеристик.

До структурних компонентів композиції входить комплекс технічних засобів володіння предметом у поєднанні з руховими діями, музичний супровід і графічний рисунок пересування по майданчику.

4. Принцип алгоритмізації. Реалізація цього принципу дозволила визначити вибір бази даних для комп'ютерної діагностики. Алгоритмізація являє собою схему з 4-х блоків: тестування і введення показників у комп'ютер (вибір оптимальної кількості показників ґрунтується на моделюванні); введення в програму комплексу базових технічних і динамічних елементів (згідно з правилами змагань); введення в програму, розроблену нами, оцінної таблиці додаткових труднощів; одержання підсумкової роздруківки додаткових труднощів технічних і динамічних елементів для певної гімнастки, графічний рисунок пересування по майданчику і вибір музичного супроводу.

5.Принцип програмованого навчання. Цей методичний принцип являє собою реалізацію програми комп'ютерної діагностики в навчально-тренувальному процесі. Апробація композицій, отриманих за допомогою комп'ютерної діагностики, творчо опрацьованих тренером і гімнасткою, проходить у кілька етапів (постановча частина, навчальний процес, змагання). Принцип програмованого навчання дозволяє оптимізувати навчальний процес і вносити корективи у програму у зв'язку зі зміною правил змагань, новими композиційними вимогами, а також зміною індивідуальних показників гімнасток.

Реалізація комп'ютерної програми (обговорення результатів дослідження). Здійснення ідеї комп'ютерної діагностики для побудови композицій у художній гімнастиці припускає обговорення результатів експериментального дослідження.

Проведений нами аналітичний огляд літератури підтвердив, що в сучасній художній гімнастиці немає досліджень, присвячених проблемі комп'ютерної діагностики побудови композицій.

Під час проведення соціологічного опитування провідних спеціалістів і тренерів були отримані наступні відповіді: існування проблеми побудови композиції (88,7 %), актуальність проблеми (82,7 %), відсутність науково-практичних рекомендацій з досліджуваної проблеми (80 %), негативний вплив їх відсутності на ефективність змагальної діяльності (78,3 %) і доцільність спеціального дослідження щодо використання комп'ютерної діагностики для побудови композиції (80,9 %).

Розробка програми комп'ютерної діагностики складається з:

- аналізу структурних компонентів композиції і змагальної діяльності;

- моделювання змагальної діяльності;

- ранжування важливих засобів і якостей гімнасток;

- визначення комплексу показників тестування;

- лінійного алгоритму програми.

У комп'ютерну програму вводяться такі показники тестування: зріст, вага, фізичні якості, психофізіологічні характеристики, вибір музичного супроводу (рис.2).

У роздруківку індивідуальних показників комп'ютерної діагностики входить:

- кількісний набір технічних і динамічних елементів композиції;

- темпо-ритмічні характеристики музичного супроводу;

- графічний рисунок композиції;

- вибраний колір костюма і предмета.

Побудова композицій за даними комп'ютерної діагностики передбачає аналіз роздруківок індивідуальних показників гімнасток. В експериментальній групі були використані рекомендації з методики побудови композиційних програм.

Підсумком рекомендацій підбору елементів і музичного супроводу є комп'ютерна обробка введених тестів та індивідуальних показників гімнасток. За допомогою комп'ютерної діагностики можливо з загальної кількості елементів вибрати лише ті, які будуть найкраще виконані саме цією гімнасткою, також з різноманіття запропонованої музики обрати ту, котра відповідає характерологічним особливостям гімнастки і специфіці предмета (скакалка, м'яч, обруч, булави, стрічка), рис. 3, 4.

Рис. 3. Результати вибору додаткового ускладнення динамічних елементів

Відбувається практична реалізація ідей, задумів постановника композиції в сполученні з даними комп'ютерної діагностики.

Відповідно до завдань, поставлених у дослідженні, нами були визначені методичні принципи побудови композиції з використанням комп'ютерної діагностики: принципи індивідуалізації, моделювання змагальної діяльності, структурного аналізу змагальної діяльності і композиції, алгоритмізації і програмованого навчання.

Проведені нами дослідження підтвердили важливість перерахованих вище методичних принципів для створення програми комп'ютерної діагностики “Gimn” та її реалізації в навчальній та змагальній діяльності.

Рис. 4. Результати вибору додаткового ускладнення технічних елементів

Коректування програми комп'ютерної діагностики можливе у зв'язку зі зміною індивідуальних показників гімнастки (результати тестування) і правил змагань. Зміни вносяться в базу даних оцінної таблиці розрахунку динамічних і технічних елементів додаткових труднощів при тому, що незмінною залишається структура таблиць під час розрахунку індивідуальних роздруківок.

Кроки алгоритму складання програми комп'ютерної діагностики “Gimn” залишаються без зміни. Вносяться корективи в оцінну таблицю кількості динамічних і технічних елементів (третій крок алгоритму). Додаткові труднощі будуть розраховуватися з максимально можливої кількості ізольованих елементів чи їх поєднань.

Спостереження за динамікою зрушень показників гімнасток передбачали зіставлення вихідних і підсумкових показників двох груп. Аналіз зрушень показників був проведений за даними тестування спеціальних фізичних якостей, психофізіологічного, характерологічного тестування і спортивно-технічних результатів.

Динаміка зрушень показників. СФП – відмічено перевагу в динамиці показників (у балах) у групі “А”: координація (+0,4) при t = 2,82; р = 0,05; гнучкість (+0,2) при t = 1,66; р > 0,09; стрибучість (+0,2) при t = 11,0; р < 0,05; швидкість (+0,3) при t = 9,6; р < 0,05; швидкісна витривалість – перевага у групі “Б” (+0,1) при t = 3,0; р < 0,05. Психофізіологічні показники – перевага у групі “А”: обсяг уваги (+0,03) при t = 0,76; р = 0,09; концентрація уваги (+0,79) при t = 1,6; р = 0,11; розподіл уваги – перевага у групі “Б” (+0,1) при t = 0,82; р = 0,42; тепінг-тест – перевага у групі “А” (+1,0) при t = 5,2; р < 0,05; тест “Спил” (емоційна стійкість) (+7,0) при t = 1,62; р < 0,11; часові характеристики (+0,01) при t = 0,3; р = 1,0; обсяг поля зору (+2,0) при t = 11,3; р < 0,05. Спортивно-технічні показники – повна перевага показників у гімнасток групи “А”: скакалка (+0,22) при t = 17,5; р < 0,05; обруч (+0,23) при t = 4,78; р < 0,05; м'яч (+0,2) при t= 8,59 ; р < 0,05; булави (+0,22) при t = 8,42; р < 0,05; стрічка (+0,4) при t = 0,6; р < 0,05. У більшості показників відзначена статистична вірогідність зрушень, за винятком показників гнучкості, параметрів уваги і характеристик сприйняття часу.

За даними рис. 5 можна простежити тенденцію, що свідчить про підвищення спортивно-технічної майстерності в обох групах. При приблизно рівних вихідних показниках двох груп, підсумкові показники групи “А” (експериментальна) перевищують підсумкові показники групи “Б” (контрольна) на 0,2-0,4 бали, що свідчить про ефективність обраної методики.

Рис. 5. Динаміка оцінок двох груп по предметах

Динаміка показників суми балів у багатоборстві складає: група “А”: вихідні – 34,85; підсумкові – 38,5; група “Б”: вихідні – 34,85; підсумкові – 36,0. Різниця в динаміці показників 4-х видів багатоборства +2,85 балів у групі “А” також свідчить про ефективність застосування комп'ютерної програми.

За період проведення еспериментальної роботи у групі “А” підготовлено 4 майстри спорту з художньої гімнастики, 6 кандидатів у майстри спорту. Гімнастки вдало виступали на змаганнях республіканського і міжнародного рівнів. У групі “Б” підготовлений 1 майстер спорту, 2 кандидати у майстри спорту.

В И С Н О В К И

1. Аналіз літературних джерел, анкетування й бесіди провідних тренерів, а також педагогічні спостереження в навчально-тренувальному процесі й офіційних виступах найсильніших гімнасток України, Європи і миру підтвердили актуальність проблеми побудови композицій у сучасній художній гімнастиці та необхідність використовування для цих цілей комп'ютерної діагностики.

2. Експериментальне дослідження дозволило науково обґрунтувати методичні принципи комп'ютерної діагностики під час побудови композицій:

Принцип індивідуалізації. Для найбільш повного розкриття образу гімнасток з ціллю виявлення її композиційної індивідуальності необхідно вважати комплекс антропометричних, фізичних, психофізиологічних показників і музичного сприйняття.

Принцип моделювання. Моделювання змагальної діяльності ґрунтується на застосуванні методу головних компонент із проведенням кореляційного і факторного аналізів.

·

Перший етап ? три фактори: а) F1 – спеціальні фізичні якості, де r складає від 0,797 до 0,906 (48 % дисперсії); б) F2 – параметри уваги, де r від 0,534 до 0,645 (19 %); в) F3 – сприйняття часових характеристик, r = 0,787 (12 %) .

· Другий етап – чотири фактори: а) F1 – технічна підготовка, r від 0,509 до 0,928 (37 % дисперсії); б) F2 – емоційна стійкість, r = 0,787 (19 %); в) F3 – антропометричні показники, r від 0,727 до 0,868 (15 %); г) F4 – характерологічні особливості, r = 0,815 (11 %).

Дані факторного аналізу були використані для комп'ютерної діагностики під час побудови композиції вправи (вибір оптимальної кількості референтних показників).

Принцип структурного аналізу змагальної діяльності (комплекс циклічних та ациклічних локомоцій у сполученні з реалізацією технічних прийомів) і композиції (технічні і динамічні елементи, музичне супроводження, рисунок переміщення по майданчику).

Принцип алгоритмізації. Прграма комп'ютерної діагностики реалізує лінійний алгоритм з елементами експертної оцінки тренера (кроки алгоритму).

Принцип програмованого навчання. Використання програми комп'ютерної діагностики в учбово-тренувальному процесі створює передумови щодо конкретизації творчого процесу побудови композицій в художній гімнастиці й більш оптимального підбору вправ. Реалізація програми побудови композицій з урахуванням комп'ютерної діагностики в учбово-тренувальному процесі передбачає наявність послідовних етапів (постановча частина, апробація композицій, офіційні змагання).

3. Дослідження особистих якостей і властивостей гімнасток повинно розглядатися разом із змагальною діяльністю, ефективність якої залежить від використання в композиції відповидних індивідуальних якостей саме цієї гімнастки.

4. Розроблена та експериментально обґрунтована програма комп'ютерної діагностики побудови композицій, яка передбачає математичне формулювання завдання (створення математичної моделі) і розробку алгоритму рішення завдання.

5. Коректировка програми комп'ютерної діагностики можлива у зв'язку із змінами індивідуальних показників гімнасток, а також змінами у правилах змагань, пов'язаних з новими вимогами щодо структурної насичуваністі композиції. Після корекції програми видає роздруківку додаткової труднощі технічних і динамічних елементів для кожної гімнастки.

6. Розроблені науково-практичні рекомендації щодо оптимізації учбово-тренувального процесу для підвищення ефективності змагальної діяльності у художній гімнастиці на основі комп'ютерної діагностики.

7. Результати поданих досліджень підтвердили позитивну динаміку показників гімнасток у підвищенні ефективності спортивно-технічних результатів, а також показників антропометрії, рівня спеціальних фізичних якостей і психофізиологічних характеристик. Різниця між більшістю показників порівняних груп визнана статистично достовірною ( Р<0,05 ).

8. За період проведення педагогічного експерименту у групі “А” підготовлено 4 майстри спорту і 6 кандидатів у майстри спорту, що свідчить про ефективність запропонованої нами методики. У контрольній групі “Б” підготовлений один майстер спорту, два кандидати в майстри спорту.

9. Практична реалізація запропонованої програми комп'ютерної діагностики побудови композицій можлива у ДЮСШ, СДЮСШОР, ШВСМ, вузах, спортивних клубах.

Список робіт, опублікованих за темою дисертації:

1. Литовко Т.В. Компьютерная диагностика при составлении композиций в художественной гимнастике // Сборник научных трудов кафедр физического воспитания вузов Украины и России . ? Харьков: ХХПИ. ? 1997. ? №5. ? С. 6 ? 7

2. Литовко Т.В. Анализ структурных характеристик композиций в художественной гимнастике // Зб. наук. пр. “Педагогiка, психологiя та медико-бiологiчнi проблеми фiзичного виховання i cпорту”. ? Харкiв: ХХПІ. ? 1998. ? №1. ? С. 19 ? 21

3. Литовко Т.В. Эффективность компьютерной диагностики по составлению композиций в современной художественной гимнастике // Зб. наук. пр. “Педагогiка, психологiя та медико-бiологiчнi проблеми фiзичного виховання i cпорту”. ? Харкiв: ХХПІ. ? 1999. ? №9. ? С. 38 ? 41

4. Литовко Т.В. Анализ композиций сильнейших гимнасток на чемпионате мира 2001 года (художественная гимнастика) // Зб. наук. пр. “Педагогiка, психологiя та медико-бiологiчнi проблеми фiзичного виховання i cпорту”. ? Харкiв: ХХПІ. ? 2001. ? №28. ? С. 61 ? 65

5. Литовко Т.В., Бабушкин В.З. Исследование влияния психофизиологических показателей на развитие специальной выносливости студентов // Физическое воспитание студентов творческих специальностей // Сборник научных трудов кафедр физического воспитания вузов Украины и России. ? Харьков : ХХПУ. ? 1997. ? №5. ? С. 4 ? 5

6. Литовко Т.В., Санжарова Н.И. Анализ факторной структуры трудностей в композициях с мячом в художественной гимнастике // Зб. наук. пр. “Педогогiка, психологiя та медико-бiологiчнi проблеми фiзичного виховання i cпорту”. ? Харкiв: ХХПІ. ? 1998. ? №11. ? С. 30 ? 32

7. Литовко Т.В. с соавтор. Методические указания к самостоятельной подготовке по ритмической гимнастике. – Харьков: ХАДИ. ? 1991. ? 20 с.

8. T. Litovko. Mot med Ukrainck hjalp. Lund, SVDSVENSKAN, den 13 juni, 1992, s. 4.

9. Литовко Т.В. с соавтор. Методические указания к самостоятельной работе студентов всех специальностей спортивного отделения по физвоспитанию. ? Харьков: ХАДИ. ? 1993. ? 23с.

10. Литовко Т.В. Методические указания к индивидуальной подготовке по художественной гимнастике. ? Харьков: ХАДИ. ? 1994. ? 19с.

11. Литовко Т.В. с соавтор.Методические указания для самостоятельной подготовки студентов к компьютерному контролю знаний по физическому воспитанию. ? Харьков: ХГАДТУ. ? 1995. ? 19с.

12. Литовко Т.В. Факторная структура в соревновательной деятельности в художественной гимнастике // Зб. наук. праць “Фізична культура, спорт та здоров'я”. ? Харків: ХаДІФК, 1997. ? С. 240 ? 241

13. Литовко Т.В. с соавтор. Довiдковий матерiал з художньоi гiмнастики (1992 ? 1997рр.): ТОВ. “Мiжнар. Фiн. Агенцiя”, 1998. ? 53с.

14. Литовко Т. В., Пимонова Т. Г. Применение компьютерных технологий в спортивной деятельности (на примере художественной гимнастики) //Гуманістичне середовище вищого технічного закладу освіти (Матеріали Всеукраїнськой міждисциплінарної науково-практичної конференції). ? Харків: ХДАДТУ, 1999. ? С. 203 ? 205

ЛЭтовко Т. В. Комп'ютерна діагностика для побудови композицій з художньої гімнастики. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного виховання і спорту за спеціальністю 24.00.01. ? Олімпійський і професійний спорт. ? Державний науково-дослідний інститут фізичной культури і спорту, Київ, 2002.

Дисертація присвячена проблемі створення концепції побудови композицій, яка ґрунтується на комп'ютерній диагностиці. Реалізація ідеї

автора базувалася на моделюванні змагальної діяльності з урахуваннням індивідуальних властивостей та якостей гімнасток, створення програми лінійного алгоритму для побудови композиції.

Реалізація програми комп'ютерної діагностики під час побудови композицій дозволила індивідуалізувати та оптимізувати навчально-тренувальний процес, підвищити ефективність змагальної діяльності гімнасток.

Основні результати дисертаціонної роботи були впроваджені у навчально-тренувальний процес збірних команд школи Дерюгіних – Київ, СК ”Багіра” – Львів, ДЮСШ № 1 – Харків.

Ключові слова: композиція, комп'ютерна діагностика, моделювання, факторний і кореляційний аналіз, структурні компоненти, технічні елементи, динамічні елементи, базова і додаткова труднощі.

Литовко Т. В. Компьютерная диагностика при составлении композиции в художественной гимнастике. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата наук по физическому воспитанию и спорту по специальности 24.00.01. – Олимпийский и профессиональний спорт. – Государственный научно-исследовательский институт физической культуры и спорта, г.Киев, 2002.

Одной из наиболее актуальных проблем современной художественной гимнастики является проблема составления композиции упражнения. Значимость составления композиций подтверждается целым рядом специалистов и тренеров.

Отсутствие научно-методических рекомендаций по составлению композиций в соответствии с индивидуальными качествами и способностями гимнасток является одним из важнейших показателей, влияющих на эффективность их соревновательной деятельности.

Диссертация посвящена проблеме создания концепции составления композиций, основанной на компьютерной диагностике. Реализация идеи автора базировалась на сочетании принципов моделирования соревновательной деятельности с учетом индивидуальных свойств и качеств гимнасток, создания программы линейного алгоритма при составлении композиции.

Применение компьютерной диагностики спортивных способностей в художественной гимнастике позволяет индивидуализировать учебно-тренировочную работу, а также оптимизировать учебно-тренировочный процесс и повысить эффективность соревновательной деятельности гимнасток.

Экспериментальное исследование


Сторінки: 1 2