У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Донецький національний університет

Донецький національний університет

Майорова Ірина Миколаївна

УДК 658.8:339.13.017

ВИКОРИСТАННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ДОСЛІДЖЕННЯ РИНКУ ПРИ ВИБОРІ ЕКСПОРТНОЇ СТРАТЕГІЇ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.05.01.- Світове господарство і міжнародні економічні відносини

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі міжнародної економіки Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Макогон Юрій Володимирович,

Донецький національний університет,

завідувач кафедри міжнародної економіки

Офіційні опоненти: - доктор економічних наук, доцент

Мокій Анатолій Іванович,

Львівська комерційна академія,

завідувач кафедри міжнародних економічних

відносин, начальник відділу міжнародних

зв'язків

кандидат економічних наук, доцент

Чіжиков Геннадій Дмитрович,

президент Донецької торгово-

промислової палати

Провідна установа - Інститут міжнародних відносин

Київського Національного університету

імені Тараса Шевченка Міністерства освіти

і науки України

Захист відбудеться “ 17 “ квітня 2002 року об 11-00 на засіданні спеціалізованої вченої ради К 11.051.03 Донецького національного університету за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 186

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Донецького національного університету за адресою: 83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24

Автореферат розісланий 15 березня 2002 року

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат економічних наук, доцент Калініна С.П.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Переорієнтація економіки України зі Сходу на Захід супроводжувалась розривом налагоджених протягом десятиліть господарських зв'язків із Росією та іншими країнами СНД без відповідного закріплення на ринках західних країн. Дисбаланс між політичним та економічним векторами призвів до втрати Україною багатьох традиційних ринків збуту вітчизняної продукції та значного спаду промислового виробництва. Негативні тенденції у сфері зовнішньоекономічної діяльності України проявились у погіршенні структури товарообміну, бартерізації експортно-імпортних операцій, неповерненні значної частини валютних коштів від експорту, скороченні фізичних обсягів багатьох видів традиційного українського експорту, застосуванні до українських суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності антидемпінгових санкцій, втрати внутрішнього ринку через експансію іноземних товарів тощо. Чимало суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності виявилися непідготовленими до виходу на світові ринки, про що свідчать зокрема факти укладання ними невигідних контрактів з іноземними партнерами. Держава нерідко залишалася тільки спостерігачем, замість того, щоб сприяти просуванню вітчизняної продукції на світові ринки та здійснювати належний контроль і регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Питання організації ринкових досліджень у зовнішньоекономічній діяльності промислових підприємств розкриті в наукових працях вчених : Абраміашвілі Г.Г., Герчікової І.Н., Демідова В.Є., Зав'ялова П.С., Козака Ю.Г., Мокія А.І., Пахомова Ю.М., Румянцева А.П., Старостіної А.О., Савєльєва Є.В., Філіпенко А.С., Міллара Джеймса, Майкла Портера , Мафферта Х., Елі Гекшера, Б. Оліна, , Френклін Рута та інші.

Питання зовнішньоекономічної діяльності на рівні Донецької області і Донбасу знайшли відбиток у наукових статтях та монографіях: Макогона Ю.В., Скударя Г.М., Янковського М. А., Януковича В.Ф., Рибака В.В. У цих роботах розглядаються принципи організації зовнішньоекономічної діяльності промислових підприємств.

Але сучасна орієнтація зовнішньоекономічної діяльності передбачає проведення ринкових досліджень стратегічного характеру, які повинні готувати необхідну інформацію для стратегічного планування на рівні підприємства і прийняття стратегічних рішень. Це означає проведення досліджень прогнозного характеру, заснованих на моніторингу навколишнього середовища, розробці можливих сценаріїв розвитку й інших видів аналізу, необхідних для прийняття рішень про майбутні напрямки росту. Треба наголосити, що деякі сторони цієї важливої проблеми потребують більш детальнішого дослідження. Критичний аналіз сучасних підходів до вирішення даної задачи показав, що необхідної методичної пророботки вони ще не одержали і тому не можуть безпосередньо використовуватися при виборі підприємством експортної стратегії. Такі дослідження для більшості українських підприємств залишаються поки, як і раніше, далекою перспективою, яку складно здійснити не тільки внаслідок відсутності необхідних фахівців і фінансових засобів, але і через відсутність усвідомлення їх необхідності.

Таким чином набувають актуальності дослідження питань, пов'язаних із розробкою на рівні вітчизняних промислових підприємств-експортерів організаційно-економічних механізмів використання ринкових досліджень при розбудові ними експортної стратегії.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано відповідно до напрямків дослідницької роботи кафедри “Міжнародна економіка Донецького національного університету” за держбюджетними темами: Г-96/3 “Методологічні питання регулювання зовнішньоекономічної діяльності на рівні регіону і розробка рекомендацій щодо її активізації” (номер держрєестрації 0196U02119), у межах якої автором проведено аналіз зовнішньоекономічної діяльності металургійних підприємств України, країн СНД, Г-01/3 “Конкурентоспроможність підприємств Донецького регіону на світових ринках та пошук шляхів її підвищення” (номер держреєстрації 0101U05723), за якою дисертантом виконувалось дослідження конкурентоспроможності металургійних підприємств Донбасу, особливу увагу зосереджено на питаннях організації вертикально інтегрованих промислових комплексів, а також відповідно до напрямків програми “Донецька область 2010”, затвердженої рішенням Донецької обласної ради 22.10.1999. за № 23/9-215, в межах якої автор провів дослідження світових лідерів – виробників металургійної продукції, запропонував організаційно-методичний підхід до аналізу ринків збуту продукції чорної металургії, організацію дослідження світових ринків збуту у зовнішньоекономічній діяльності вітчизняних підприємств.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є теоретичне обгрунтування та розробка практичних рекомендацій і пропозицій, спрямованих на підвищення ефективності використання результатів дослідження ринку при виборі експортної стратегії промислового підприємства.

Цільове спрямування та логіка дисертації обумовлюють необхідність вирішення таких завдань:

проаналізувати організацію експортної діяльності вітчизняних промислових підприємств;

з'ясувати методичні й організаційні питання щодо вибору й оцінки ефективності експортної стратегії промислових підприємств на прикладі підприємств металургійної галузі;

розробити методичні рекомендації щодо визначення стану конкурентного середовища експортного ринку;

обгрунтувати формування принципових підходів до організації виходу на зовнішні ринки з високоякісною та високотехнологічною промисловою продукцією;

розробити експортну модель зовнішньоекономічної діяльності підприємства;

дослідити та узагальнити існуючи стратегії поведінки підприємства на зовнішньому ринку в залежності від життєвого циклу попиту.

Об'єктом дослідження є експортна діяльність металургійних підприємств України і Росії, міжнародні та регіональні ринки збуту металопродукції.

Вибір об'єкта дослідження обумовлений наступним. За даними Державного комітету статистики України продукція чорної металургії займає найбільшу питому вагу в українському товарному експорті - 37%. В період з 1996 по 2001 роки надходження від експорту чорних металів складають 47% сукупного валютного виторгу і є одним з вагомих джерел надходження до державного бюджету України.

Предметом дослідження є питання теорії, методичні і практичні аспекти використання результатів дослідження ринку у зовнішньоекономічній діяльності промислового підприємства, розбудова стратегії поведінки підприємства на зовнішньому ринку в залежності від його кон'юнктури та життєвого циклу попиту.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дисертаційної роботи є положення сучасної економічної теорії, роботи провідних вітчизняних і зарубіжних вчених з проблем міжнародної економіки, зовнішньоекономічної діяльності, статистики.

У ході дослідження як джерела інформації використовувалися законодавчі акти Верховної Ради України, постанови Кабінету Міністрів України, Укази Президента України, вітчизняні та зарубіжні наукові публікації, спеціальна довідкова література, статистичні дані Державного комітету статистики та Донецького обласного управління статистики, статистичні звіти підприємств, матеріали конференцій, а також матеріали, зібрані автором на підприємствах і в організаціях, результати авторських досліджень і узагальнень.

В дослідженні застосований логіко-діалектичний метод пізнання. За допомогою комплексного аналізу подано аналіз вітчизняних і закордонних форм організації дослідження ринку. З використанням методів статистичного та економічного аналізу здійснено аналіз та оцінку експорту української металопродукції. На основі застосування економіко- математичних методів моделювання розроблено модель експортної діяльності підприємства. Методи кластерного, кореляційного та багатовимірного статистичного аналізу використані автором при аналізі стратегії підприємств-експортерів. Методи гармонійного аналізу використані автором при розробці моделі визначення розміру ринкового сегменту підприємства на зовнішньому ринку відповідно до прогнозованих обсягів експорту.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у розробці науково-методичних положень і практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності використання ринкових досліджень в експортній діяльності промислових підприємств.

Конкретні наукові результати, які характеризують новизну виконаного дослідження і виносяться на захист, полягають в такому:

удосконалено підходи до використання результатів дослідження світового ринку, що дозволяє більш точно вибудовувати стратегію і обрати тактику у зовнішньоекономічній діяльності вітчизняних промислових підприємств в контексті сучасного світового та регіонального розвитку;

реалізовано метод діагностики конкурентного середовища експортного ринку, застосування якого дає можливість робити оцінку стану підприємства-експортера на світовому ринку відносно підприємств конкурентів;

обґрунтовано принципові підходи до організації виходу на світові ринки з продукцією вертикально інтегрованих комплексів, що сприяє формуванню якісно нової структури включення в міжнародний розподіл праці вітчизняних гірничовидобувних, металургійних та машинобудівних підприємств;

розроблено експортну модель зовнішньоекономічної діяльності підприємства, що дозволяє визначити ефективність експорту товару в різних сегментах світового ринку за певний термін часу;

запропоновано модель визначення розміру ринкового сегменту підприємства в залежності від прогнозованих обсягів збуту, які розраховуються методом гармонійного аналізу;

узагальнено елементи стратегії поведінки підприємства відповідно до життєвого циклу попиту на світовому ринку, що вдосконалює систему прийняття стратегічних рішень в залежності від спрогнозованої кон'юнктури ринку.

Теоретична значущість роботи складається з такого: розроблено методичні рекомендації щодо дослідження основних характеристик сучасного світового ринку, його динаміки, тенденцій розвитку та пріоритетів; запропоновано методику діагностики конкурентного середовища на експортному ринку збуту продукції промислового призначення; досліджено фактори, які впливають на вибір методів проникнення на зовнішні ринки; запропоновано стратегії виходу та діяльності на потенційному зарубіжному ринку; розроблено експортну модель зовнішньоекономічної діяльності підприємства.

Практичне значення одержаних результатів. Положення і висновки проведеного дослідження мають реальну практичну цінність і спрямовані на підвищення ефективності використання ринкових досліджень у зовнішньоекономічній діяльності промислового підприємства, вони можуть бути застосовані при вирішені питань вибору експортної стратегії підприємства, удосконаленні зовнішньоекономічної діяльності підприємства на експортному ринковому середовищі, визначенні ефективності експорту продукції і її конкурентоздатності.

Методичні розробки автора з організації дослідження ринку у зовнішньоекономічній діяльності підприємства використовуються в центрі економічного розвитку території СЕЗ “Азов” (довідка про впровадження № 57 від 17.08.00). Метод діагностики конкурентного середовища експортного ринку використовується ЗАТ “Ілліч Сталь” для формування інформаційної бази та розробки конкурентної стратегії поведінки фірми на закордонному ринку (довідка про впровадження № 31 від 01.02.2001). Запропонована автором експортна модель зовнішньоекономічної діяльності промислового підприємства використовується в проведені щомісячного аналізу зовнішньоекономічних контрактів ВАТ “Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча” (довідка про впровадження № 32/75 від 31.08.00). Заходи щодо організації торгівлі металопродукцією у світовій мережі Інтернет, та розроблена експортна модель зовнішньоекономічної діяльності підприємства використовується в навчальному процесі Приазовського державного технічного університету (довідка про впровадження №69-10-1703 від 26.09.2000) і Маріупольського гуманітарного інституту (довідка про впровадження) в таких дисциплінах як міжнародна економіка, маркетинг, промисловий маркетинг, організація зовнішньоекономічної діяльності, міжнародні економічні відносини. Розроблена дисертантом модель визначення розміру ринкового сегменту підприємства в залежності від прогнозованих обсягів збуту використовується в управлінні збуту ВАТ “ММК ім. Ілліча” при щоквартальному плануванні обсягів експорту металопродукції підприємства (довідка про впровадження № 1595 від 21.05.2001).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є особисто виконаною працею, в якій викладено авторський підхід до використання результатів дослідження ринку стосовно вибору експортної стратегії промислового підприємства. Особистий внесок здобувача полягає в теоретичному обгрунтуванні підходів до використання результатів дослідження ринку при виборі експортної стратегії промислових підприємств. Автором проведено дослідження експортної діяльності вітчизняних підприємств металургійної галузі, виявлено основні напрямки розбудови ними стратегії зовнішньоекономічної діяльності. Особисто здобувачем конкретизовано методичний підхід до діагностики конкурентного середовища експортного ринку, запропоновано здійснювати вихід на зовнішній ринок з високотехнологічною продукцією, яку виробляють вертикально інтегровані комплекси. До особистого внеску здобувача належить розробка експертної моделі зовнішньоекономічної діяльності підприємства та моделі визначення розміру ринкового сегменту підприємства в залежності від прогнозованих обсягів збуту. Внесок автора у колективно опубліковані роботи конкретизовано у списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Головні положення, висновки та рекомендації виконаних досліджень доповідались і обговорювались на третій, четвертій, п'ятій, шостій, сьомій та восьмій міжнародних науково-практичних конференціях “Проблеми розвитку зовнішньоекономічних зв'язків і залучення іноземних інвестицій: регіональний аспект” (Донецьк - Слов'яногірськ, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002 рр.), регіональній науково-практичній конференції “Стратегія управління соціально-економічним розвитком регіону на період до 2010р.”(Донецьк, 1999р.), науково-практичній конференції “Роль вищої економічної освіти в стратегії розвитку Донецького регіону – “Донбас – 2010” (Маріуполь 2000 р.), міжнародній науковій конференції “Проблеми теорії і практики становлення соціально орієнтованої ринкової економіки” (Київ, 1999).

Публікації. За результатами виконаних досліджень опубліковано 12 друкованих робіт загальним обсягом 8,3 д.а., з яких особисто автору належить 7,9 д.а. Із них 8 у наукових фахових виданнях, загальним обсягом 6,6 д.а, з яких особисто автору належить 5,9 д.а.

Структура і обсяг роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел із 120 найменувань, містить 180 сторінок тексту, що включають 23 таблиці на 18 сторінках, 23 рисунка на 23 сторінках, 3 додатка на 52 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У дисертаційній роботі розвинуто теоретичні положення, розроблено організаційно-методичні підходи і практичні пропозиції, які спрямовані на активізацію використання дослідження ринку у зовнішньоекономічній діяльності промислового підприємства. Особливу увагу приділено експортній діяльності вітчизняних металургійних підприємств та вибору ними стратегії виходу на світові ринки.

Розділ 1. Теоретичні особливості дослідження ринку в зовнішньоекономічній діяльності промислового підприємства.

Сучасна орієнтація зовнішньоекономічної діяльності припускає проведення ринкових досліджень стратегічного характеру, які повинні готувати необхідну інформацію для стратегічного планування на рівні підприємства і прийняття стратегічних рішень. В цілому процес розробки експортної стратегії підприємства включає декілька етапів:

- розвиток базової концепції зовнішньоекономічної діяльності, яка передбачає ситуаційний аналіз, дослідження макро- та мікросередовища функціонування підприємства, висування цілей та формування і оптимізацію стратегічного вибору, конкретизацію тактичних завдань, періодичну ревізію та перегляд попередніх програм;

- використання різноманітних аналітичних підходів до розробки методів експансії та життєдіяльності підприємства на закордонному ринку;

- формування та оптимізація особливостей функціонування підприємства у міжнародному середовищі, що передбачає певний рівень пристосування зовнішньоекономічних програм до закордонних умов та вимог.

Головна стратегічна мета підприємства в умовах ринкової економіки - це завоювання і розширення експортного ринку збуту та отримання максимального прибутку. Підприємство–експортер повинно взяти на озброєння ідею створення і підтримки конкурентної переваги, порівняної з кращими конкурентами, що ведуть діяльність по усьому світі і підприємство повинно прагнути до тривалого успіху, а не просто до виживання або тимчасових вигод, пов'язаних із самоспогляданням плодів від свого становища на ринку.

В сучасних умовах вітчизняні підприємства гостро відчувають нестачу у налагодженні власної ефективної системи управління зовнішньоекономічною діяльністю, яка була б адекватною сучасним вимогам і умовам, враховувала б динаміку кон'юнктури міжнародного і внутрішнього ринків, грунтувалася на принципах адаптивності і забезпечувала достатню гнучкість і швидкість в прийнятті рішень.

Розділ 2. Використання ринкових досліджень у зовнішньоекономічній діяльності підприємств металургійної галузі.

Проведений у рамках данного дослідження аналіз зовнішньоекономічної діяльності вітчизняних металургійних підприємств показав таке. Для України притаманний “постачальницько-збутовий” і “посередницько-торговий” менталітет виходу в світогосподарську сферу. Вітчизняні підприємства виступають на зовнішньому ринку в ролі своєрідного резерву, який є викликаним на найвищому рівні попиту, але безжалісно дискримінирован у період спаду кон'юнктури. Основними ринками збуту металопродукції, виробленної в Україні, є ринки: Азії, Близького Сходу і Латинської Америки. Дослідження цих ринків показало, що починаючи з 2002 року вітчизняні виробники й експортери змушені будуть скорочувати обсяги експорту в ці регіони, тому що сучасні обсяги виробництва й інвестицій у світі не вказують на жодну країну, де б збільшилися імпортні можливості для української металопродукції, не говорячи вже про посилення антидемпінгових процесів. Виключення складають ринки країн Африки і країн Східної Європи.

Українські підприємства, що традиційно були орієнтовані в основному на російського споживача, знаходяться в даний момент в особливо скрутному стані через недосконалість цінової політики в нашій країні. У той же час високі тарифи на транспортні послуги в Україні обумовили зміну траєкторії основних потоків російських вантажів у західному напрямку через порти і транспортні магістралі Білорусії і країн Балтії.

У даній роботі автором була удосконалена методика проведення діагностики конкурентного середовища ринку збуту металопродукції. Методологічною основою аналізу конкурентної ситуації використовувалася ідея ринкової частики, що розглядається як частина ресурсів, які обертаються на ринку. Розмір частки визначає можливість впливу підприємства на ринок і на конкурентів. Чим вище частка, тим ширше доступ до ресурсів, тим вигідніше їх розміщення і вище ступінь свободи в діяльності підприємства. В залежності від розміру ринкової частки підприємство може бути на ринку лідером або аутсайдером, мати IHH — індекс Херфиндаля-Хершмана, що оцінює рівномірність розподілу ринкових часток фірм-операторів аналізованого ринку:

IHH=, (1)

де - частка і-го підприємства на ринку, у %;

n- загальне число підприємств на ринку.

Ринок вважається неконкурентним, якщо значення індексу перевищує 1800 одиниць. Для визначення межі груп фірм аутсайдеров, фірм із слабкою, сильною конкурентною позицією і лідерів ринку встановлюють мінімальне і максимальне значення розміру частки підприємства та розмір середньоарифметичної ринкової частки. Далі по кожній з вищенаведених груп розраховують середні частки в групах. Для кожної фірми оцінюється темп приросту, середне значення та дисперсія темпів приросту ринкової частки.

Розраховані показники є основними для побудови конкурентної карти ринку, на якій можна виділити типові стратегічні позиції підприємства, а потім провести ситуаційний аналіз та проектування стратегії фірми.

В дисертаційній роботі діагностику конкурентного середовища ринку автор розраховував на прикладі російського ринку збуту металопродукції. Застосування даної моделі при аналізі конкурентного середовища ринку збуту дозволило розробити конкурентну карту ринку (таб. 1), визначити майбутніх монополістів російського ринку металопродукції: ВАТ "Південасталь”, ВАТ "Магнітогорський металургійний комбінат" і ВАТ "Новолипецький металургійний комбінат", та спрогнозувати подальший його розвиток.

Таблиця 1.

Конкурентна карта російського ринку збуту металопрокату за 1999-2000 роки

Класифікація за темпами зростання ринкової частки, Класифікація за розміром ринкової частки підприємства, S

1 лідер 2. сильна конкурентна позиція 3. слабка конкурентна позиція 4 аутсайдер

1. Швидке поліпшення конкурентної позиції Південнасталь Новолипецький МК ЗапСиб М МК імені Ілліча

2. Поліпшення конкурентної позиції Магнітка Магнітка Метчел Запоріжсталь

3. Погіршення конкурентної позиції Нижньотагиль- ський МК Нижньотагиль- ський МК Орсько-Халиловський МК Азовсталь

4 Швидке погіршення конкурентної позиції Метчел М МК імені Ілліча Кузнецький МК Криворіжсталь

Впровадження запропонованої методики на загальнодержавному та територіальному рівнях надає можливість уникнути, або запобігти, негативних тенденцій у зовнішньоекономічній діяльності підприємств, тобто таких, як витіснення вітчизняних металовиробників з експортних ринків і переорієнтацію їх стратегічної поведінки.

Застосування даної моделі при визначенні конкурентного середовища на закордонному ринку збуту дозволяє: спростити розрахунки; використовувати інформацію відкритої звітності; робити оцінку позиції підприємства на зовнішньому ринку відносно підприємств – конкурентів; оцінювати вплив кожного з підприємств – експортерів на ринкову кон'юнктуру; підвищити оперативність та якість управлінських рішень відносно вирішення питання щодо входження на ринок.

Пріоритетом державної промислової політики повинен стати експорт лише прогресивної товарної продукції (наукомісткої, високотехнологічної, з високим ступенем обробки). Традиційний матеріально-сировинний експорт, насамперед по номенклатурі ресурсної бази власної промисловості, необхідно регулювати з використанням інструментарія митно- тарифної і цінової політики. Вітчизняним металовиробникам необхідно змінювати свою збутову стратегію на переорієнтацію експортної політики з далекого зарубіжжя на внутрішній ринок і ринки країн СНД (з менш якісної продукції на більш якісну) та необхідно терміново створювати власну систему металоторгівлі з урахуванням вимог і досвіду світового ринку, де всі ланки (виробництво, споживання, торгівля) знаходяться в тісному взаємозв'язку. У першу чергу назріла необхідність створення мережі проміжних сервіс-центрів, що у закордонній практиці реалізують більшу половину металопродукції.

Проведені дослідження показали, що у українських підприємств-експортерів відсутня сучасна система реалізації металопродукції на зовнішньому ринку. Обмеженість обігових коштів вітчизняних експортерів металопродукції, відсутність оперативної ринкової інформації, змушує їх звертатися до допомоги посередників (трейдерів), які забезпечують необхідну фінансову і правову підтримку експортних операцій. При цьому посередник найчастіше визначає збутову і цінову стратегію, виробник же практично втрачає зв'язок із споживачем. Внаслідок цього не реалізується один із головних принципів сучасної роботи на світовому ринку - виробництво конкретного продукту для конкретного споживача.

Розділ 3. Методичні рекомендації щодо удосконалення зовнішньоекономічної діяльності промислового підприємства.

Аналіз сучасної ситуації у вітчизняній металургії показав, що на території однієї тільки Донецької області розташовано сім великих металургійний підприємств, здатних наситити внутрішній ринок країни й експортувати свою продукцію. Раніше проведений аналіз ситуації на світовому ринку показує, що в такій кількості й обсягу вітчизняна металопродукція йому не потрібна, а на внутрішньому ринку України на такий обсяг сталевих виробів попит ще не існує. Тому автор пропонує на базі українських підприємств створювати регіонально-виробничі об'єднання.

У роботі обгрунтовано доцільність побудови вертикально інтегрованих міжгалузевих комплексів, конкурентне ядро яких займає визначену для них технологічну нішу й інтегрується зі своїми постачальниками і партнерами. В умовах вітчизняної економіки було б економічно ефективно залучення в інтегровані структури вітчизняних і іноземних фірм із використанням державного і приватного капіталу з орієнтацією на виробництво високотехнологічної продукції. Саме тому варто орієнтуватися на таку модель, де в полі зору знаходиться не тільки сфера обертання (зовнішня торгівля), але і співробітництво по всіх ланках виробничо-технічного процесу, із винесенням частини з них за національні рамки. Вигоди від інтеграції залежать від ступеня нестабільності чи мінливості ринкових умов на основній стадії попиту, від того, куди спрямовується продукція – на склад чи безпосередньо замовнику, а також від здатності підприємства отримувати безпосередню інформацію з ринку. Завдяки інтегруванню підприємство може заощадити витрати на збут, ціноутворення, переговори та укладання угод на ринку. Хоча в межах підприємства також укладаються певні угоди, однак витрати на них менші, ніж у випадку торгових операцій із зовнішніми партнерами. Зникає потреба в продавцях, відділах маркетингу та постачання. Більш того, немає необхідності в рекламі, а також інших маркетингових витратах.

У роботі запропоновано модель визначення розміру ринкової частки підприємства в залежності від його обсягів експорту (рис.2). Розмір експорту підприємства визначається методом аналітичного вирівнювання по гармоніках рядів Фур'є. Цей метод дає гарні результати у випадку, коли ринок стабільний, стратегія конкурентів, стосовно ринку збуту, не змінюється і можна чітко передбачати обсяги збуту. Перевагою цього методу є те, що витрати на експорт знаходяться під контролем.

В роботі запропоновано модель визначення ефективності експортної діяльності підприємства, яка функціонує за формулою (2).

де - абсолютний результат цінових співвідносин з експорту;

- виручка з експорту підприємства;

- вартість експорту підприємства за середньою ціною для кожної країни а;

- кількість експортованих товарів у країну а;

- ціна товару, який експортується до країни а;

- середня ціна товару при експорті у країну а.

Рис. 2. Схема-алгоритм планування витрат на експорт і розмір ринкового сегменту підприємства

Запропонована модель була апробована у зовнішньоекономічній діяльності ВАТ “ММК ім. Ілліча” при проведенні щомісячного аналізу експорту. Використання цієї моделі дало можливість визначити таке: більш точно оцінити експорту цінову політику, собівартість і ціну запропонованого до експорту металу, ступень насиченості ринкових сегментів продукцією конкурентів і їх активність; платоспроможність потенційних покупців і їх численність; попит в регіоні на запропонований металопрокат і його насиченість аналогічним товаром.

Викладені в дисертаційній роботі організаційно-методичні принципи і методики багато в чому вирішують проблеми використання дослідження ринку при виборі експортної стратегії промислового підприємства, що може сприяти реалізації угод при різній загальногосподарській і ринковій кон'юнктурі, цілеспрямованому вирішенні крупних народногосподарських проблем на базі включення до системи світових господарських зв'язків і використання можливостей світового ринку.

ВИСНОВКИ

1.Для України притаманний “постачальницько-збутовий” і “посередницько-торговий” менталітет виходу в світогосподарську сферу. Орієнтація винятково на зовнішньоторговельну модель співробітництва приведе до ще більшого заглиблення структурної кризи, оскільки вона значною мірою є похідним від існуючої структури виробництва. У даному випадку мову потрібно вести не про вихід на світогосподарську арену визначених конкурентоздатних галузевих і міжгалузевих блоків, а регіонально-виробничих об'єднань. При визначенні експортно- орієнтованих виробництв насамперед необхідно керуватися потребами світового ринку. В умовах української економіки було б економічно ефективним залучення в інтегровані структури вітчизняних і іноземних фірм із використанням державного і приватного капіталу з орієнтацією на виробництво високотехнологічної продукції. Сьогодні прорив на світові ринки забезпечується, як правило, не просто продуктом, і навіть не галуззю, а міжгалузевим комплексом, що складається з конкретних відтворювальних і технологічних систем.

2.Більшість українських промислових підприємств не мають стійких ринків збуту. Вітчизняні підприємства виступають на зовнішньому ринку в ролі своєрідного резерву, який є затребуваним на найвищому рівні попиту, але безжалісно дискримінованого у період спаду кон'юнктури. Основними ринками збуту металопродукції, виготовленої в Україні є ринки: Азії, Близького Сходу і Латинської Америки. Починаючи з 2002 року вітчизняні виробники й експортери змушені будуть скорочувати обсяги експорту в ці регіони, тому що сучасні обсяги виробництва й інвестицій у світі не вказують на жодну країну, де б збільшилися імпортні можливості для української металопродукції, не говорячи вже про посилення антидемпінгових процесів. Виняток складають ринки країн Африки і країн Східної Європи.

Варто утримувати і розширювати місткий російський ринок для товарів українського виробництва. Необхідно відновити втрачені господарські зв'язки з російськими партнерами, що приведе до збільшення взаємного товарообігу, росту потрібних постачань з України, зокрема, російським підприємствам - виробникам чорних металів, продукції важкого машинобудування, хімічної, авіаційної й інших наукомістких галузей економіки, й ін.

3.Використання моделі планування витрат на зовнішньоекономічну діяльність в залежності від прогнозованих обсягів експорту дає можливість підприємству утримувати займану ринкову частку та розширювати її, враховуючи дію конкурентів на ринку. Так, наприклад, на ринках, де відбуваються швидкі технологічні зміни доцільно позиціонувати товар більш якісний, ніж у конкурентів. На ринках, де зміни відбуваються повільно, а попит стабільний або падає, частіше використовується позиціонування по якості на рівні конкурентів, яке сприяє зниженню витрат.

4.Фундаментом для розвитку конкурентоспроможності вітчизняних підприємств може бути тільки попит на основні експортні товари. У цих умовах сировинну спрямованість експорту необхідно не обмежувати, а навпаки, стимулювати. Наслідком цього стане попит і на продукцію галузей, які підтримують експортерів: машинобудування, суднобудування, транспортні перевезення, будування інш. Об'єднавшись з іншими макроекономічними тенденціями, наприклад, розвитком інвестиційної діяльності, це надасть поштовху процесу економічного зростання, який і визначить місце України у міжнародних зв'язках.

5. Модель визначення ефективності експортної діяльності підприємства дозволяє правильно обрати цінову експортну стратегію підприємства, прогнозувати обсяги експорту своєї продукції на будь якому сегменті зовнішнього ринку, визначити доцільність цінової, експортної і збутової стратегії підприємства. Використання цієї моделі, дає можливість оцінити ефективність експорту окремих товарів або груп товарів, а також ефективність обміну з окремими країнами, визначити найбільш раціональну товарну і географічну структуру зовнішньої торгівлі підприємства, її оптимальні обсяги.

6.Пріоритетом державної промислової політики повинен стати експорт лише прогресивної товарної продукції (наукомісткої, високотехнологічної, із високим ступенем обробки). Традиційний матеріально-сировинний експорт, насамперед по номенклатурі ресурсной бази власної промисловості, необхідно регулювати з використанням інструментарія митно- тарифної і цінової політики. Експортна діяльність промислових товаровиробників — це не засіб виживання, а важіль підйому виробництва, його структурної перебудови, паритетної економічної інтеграції в світогосподарьскі зв'язки. Тобто необхідно від експорту як чиннику визначеної стабілізації перейти до експорту як чиннику ефективного розвитку.

7.Загальна стратегія подальшого розвитку гірничо-металургійного комплексу України повинна бути спрямована на збереження його експортного потенціалу з метою забезпечення валютних надходжень в Україну, підвищення конкурентоздатності продукції шляхом зменшення її собівартості, проведення реструктуризації підприємств, створення промислово-фінансових груп по технологічних ланцюжках і відновлення виробничих фондів.

Досвід, накопичений металургійними підприємства на світових ринках, свідчить про доцільність скоординованої торгової політики з метою усунення значних економічних втрат.

8.На даний час необхідно від централізованої структури управління збутом на промисловому підприємстві переходити до виробництва товарної продукції за замовленням, його інтеграції з кінцевим споживачем. Сутність цього процесу полягає в зміні самого виробництва, коли на перший план висувається не випуск промислової продукції, а кінцевий результат, тобто адресне споживання на ринку.

9.Ключовим чинником успіху в зовнішньоекономічній діяльності підприємств є використання обгрунтованної інформації. Її формування найбільш доцільно у виді системи моніторингу ринку, запропоновані організаційні й методичні основи якої забезпечують ефективне об'єднання з використанням комп'ютерних різноманітних даних для одержання, оцінки й поширення актуальної інформації, обумовленої цілями і стратегією підприємства.

На вітчизняних підприємствах необхідно значно підняти рівень аналітичної роботи всіх сфер діяльності, зокрема експортної, створити сучасну систему обліку, нормативну базу різних показників і мати відповідне не тільки інформаційне, а й методичне, технічне та кадрове забезпечення. Розв'язання цих проблем дозволить підвищити рівень обгрунтування управлінських рішень і покращити управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства.

Перелік опублікованих автором праць за темою дисертації

1. Майорова И.Н., Макогон Ю.В. Современные тенденции экспорта продукции горно-металлургического комплекса (на примере Украины и России) // Економічний часопис. Науковий журнал. 2000- Випуск № 1.- С.10-12.

Особистий внесок: здобувачем було досліджено експорт продукції гірничо-металургійних комплексів України та Росії, описано сучасну тенденцію та дано прогноз майбутнього напрямку розвитку українського гірничо-металургійного комплексу.

2. Майорова И.Н., Макогон Ю.В. Аренда земли в условиях СЭЗ // Діловий вісник 2000- №8- С. 29.

Особистий внесок: автором запропонована схема-алгоритм визначення суми орендної плати за землю в умовах СЕЗ, та розроблено коефіцієнти-показники стосовно об'єктів, розташованих на теріторії СЕЗ.

3. Майорова И.Н. Стальная депрессия.// Діловий вісник. №8-9 (63-64). – С.32-33

4. Майорова И.Н. Проблемы украинского экспорта.// Стратегия управления социально-экономическим развитием региона на период до 2010 года (Донецкая область-2010).- Материалы секции “ Пути усовершенствования внешнеэкономической деятельности” региональной научно-практической конференции “Стратегия управления социально-экономическим развитием региона на период до 2010 года (Донецкая область 2010)”. –том 2. - Донецк , 1999. – С.113-118.

5. Майорова И.Н., Чентуков Ю.И. Исследование инвестиционного рынка Донецкой области. Монография. Донецк, 2000- 200с.

Особистий внесок: автором розроблено і впроваджено методику дослідження регіонального інвестиційного ринку на прикладі інвестиційного ринку Донецької області.

6. Майорова И.Н. Состояние и перспективы развития электронной коммерции на международном рынке стали // Проблемы развития внешнеэкономических связей и привлечения иностранных инвестиций: региональный аспект.- Сборник научных трудов. – Часть вторая. Донецк: ДонНУ.- 2001 С.559-562.

7. Майорова И.Н. Инвестиции в економику Украины: общие положения и пути решения // Проблемы развития внешнеэкономических связей и привлечения иностранных инвестиций: региональный аспект.- Сборник научных трудов. Донецк: ДонГУ 1998- С. 220-223.

8. Майорова И.Н. Внешнеэкономическая деятельность металлургических предприятий Украины // Вісник Донецького університету. Серія В. Економіка і право: науковий журнал. 1998-№1.- С.74-80.

9. Майорова И.Н., Теплицкий Г.М.. Вопросы разработки и реализации региональной инвестиционной программы // Менеджер. Вестник Донецкой государственной академии управления. Научный журнал 2000- №1(8) – С.10-12.

Особистий внесок: здобувачем дослідженно питання розробки регіональної інвестиційної

програми, описано розробку кожного її етапу.

10. Майорова И.Н. Международный кризис перепроизводства и его влияние на положение металлургических предприятий Украины (на примере ОАО "ММК им. Ильича")// Проблемы развития внешнеэкономических связей и привлечения иностранных инвестиций: региональный аспект.- Сборник научных трудов. Донецк: ДонГУ.1999 - С. 462-466.

11. Майорова И.Н. Привлечение иностранных инвестиций в металлургическую промышленность Украины // Проблемы развития внешнеэкономических связей и привлечения иностранных инвестиций: региональный аспект.- Сборник научных трудов. Донецк: ДонГУ. 2000- С.77-81.

12. Майорова И.Н., Теплицкий Г.М. Общие тенденции государственного управления иностранным инвестированием в зарубежных странах и стимулирование получения иностранных инвестиций в экономику Украины // Вісник Донецького університету. Серія В. Економіка і право: науковий журнал. 1999.-№1- С.81-85.

Особистий внесок: досліджено і узагальнено тенденції державного управління іноземними

інвестиціями у країнах Західної та Центральної Європи, Китаю.

Анотація

Майорова І.Н. Використання дослідження ринку при виборі експортної стратегії промислового підприємства.- Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.05.01. –Світове господарство і міжнародні економічні відносини.-Донецький національний університет, Донецьк, 2001.

Дисертація присвячена аналізу і розвитку використання ринкових досліджень в зовнішньоекономічній діяльності металургійного підприємства стосовно процесів прийняття рішення щодо виходу на світові ринки, розробки методичних і практичних рекомендацій при виборі експортної стратегії, та організації експортної діяльності.

У роботі обгрунтовано економічну доцільність використання дослідження ринку у зовнішньоекономічній діяльності, удосконалено організаційний підхід щодо організації ринкових досліджень світового і регіональних ринків. Узагальнюючи сучасний досвід вітчизняних металургійних підприємств стосовно заключення зовнішньоекономічних контрактів на збут продукції, автором запропоновано експортну модель діяльності підприємства щодо аналізу і вибору ринкової стратегії і модель визначення ефективності експорту.

Основні результати дисертації впроваджено на промислових підприємствах металургійної галузі, закритих акціонерних товариствах, які займаються експортною діяльністю, в умовах спеціальної економічної зони “Азов”.

Ключові слова: ринкова частка, конкурент, потенціал ринку, стратегічна зона господарювання, сегментація, позиціонуваня, диференціація, експортна ціна, світовий ринок, експорт, зовнішньоекономічна діяльність.

ANNOTATION

Mayorova I.N. The use of the market investigation, when selecting export strategy of an industrial enterprise. - Manuscript. Thesis for defending the scientific degree of candidate of economic sciences; Speciality 08.05.01. – World Economy and International Relations – Donetsk National University, Donetsk, 2001.

The thesis is directed to the generalization of the use and organization of the market investigation methods in the foreign trade activities of an enterprise and working out its export strategy. The specific sides of working out the export strategy of the industrial enterprise are considered in the thesis work on the basis of study of the export markets conditions. Analyses of the modern situation at world's markets of the metal selling allowed the author to make prognosis of their development, to work out a method approach to diagnostics of the competition environment of the market. There in the thesis has been suggested forming of the vertical-integrated industrial complexes to enter the world's economy sphere in the course of forming the corresponding strategic situation in the world market during realization of the big national economy tasks and realization of the deals at any large-scale long-time cooperation. There have been suggested models of the enterprise export activity efficiency and the prognostic model of the size of the enterprise market share depending on its planned sales amounts.

Key words: market, business conditions, competitors, market share, positioning of the goods, market segmenting, capacity of the market, market potential, export, strategic planning, strategic economy activities zone.

Аннотация

Майорова И.Н. Использование результатов исследования рынка при выборе экспортной стратегии промышленного предприятия. - Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.05.01. Мировое хозяйство и международные экономические отношения. - Донецкий национальный университет, Донецк, 2001.

Диссертация посвящена обобщению использования и организации методов исследования рынка во внешнеэкономической деятельности промышленного предприятия и разработке экспортных стратегий. В диссертационной работе рассмотрена специфика построения экспортной стратегии промышленного предприятия, основанной на исследованиях конъюнктуры внешних рынков.

Разработанная автором методика диагностики конкурентной среды рынка позволяет провести подробный анализ современной ситуации на мировых рынках сбыта металлопродукции, выполнить прогноз их развития. Основой предложенной методики является идея рыночной доли, которая рассматривается как часть ресурсов, которые взаимодействуют на рынке. Данная разработка была использована в условиях ЗАО “Ильич – Сталь” и показала следующие результаты. Достоинством ее является более простая система расчетов, возможность использовать информацию открытой отчетности, производить оценку положения предприятия на внешнем рынке относительно предприятий и фирм-конкурентов, возможность оценивать влияние каждого из предприятий–экспортеров на рыночную конъюнктуру, повышать оперативность и качество управленческих решений при рассмотрении вопроса выхода на внешний рынок.

В работе получил дальнейшее развитие подход к формированию вертикально интегрированных промышленных комплексов для выхода в мирохозяйственную сферу с высокотехнологической продукцией, что позволит привлечь организационно-экономические структуры с участием государственных институтов, создать территориально-производственные комплексы, производственно-коммерческие конгломерации, консорциумы и концерны; проводить сделки при любой общехозяйственной и рыночной конъюнктуре.

Предложена модель определения эффективности экспортной деятельности предприятия, которая позволит оценивать собственную экспортную ценовую политику предприятия, активность конкурентов на рынке, платежеспособность и число потенциальных потребителей продукции, спрос внешнего рынка на продукцию предприятия. Использование данной модели при ежемесячном анализе внешнеэкономической деятельности на ОАО “ММК им. Ильича” позволяет определять ценовую и экспортную политику комбината на следующий период.

Предложена модель прогнозирования размера рыночной доли предприятия в зависимости от планируемых объемов


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

соціальні чинники і функції інфраструктури туризму: соціологічний аналіз - Автореферат - 24 Стр.
БІОХІМІЧНІ ЗАКОНОМІРНОСТІ РОЗВИТКУ ПОМУТНІНЬ КРИШТАЛИКА І ПІДВИЩЕННЯ СТІЙКОСТІ ОРГАНІЗМУ ДО ДІЇ КАТАРАКТОГЕННИХ ФАКТОРІВ - Автореферат - 52 Стр.
ВЗАЄМОДІЯ ЕЛЕКТРОМАГНІТНИХ ХВИЛЬ ВИСОКОГО РІВНЯ ПОТУЖНОСТІ З ІНТЕГРАЛЬНИМИ P-I-N-СТРУКТУРАМИ - Автореферат - 23 Стр.
МОВОЗНАВЧА СПАДЩИНА ВАСИЛЯ ЧАПЛЕНКА - Автореферат - 31 Стр.
РОЗРОБКА НОВИХ МЕТОДІВ ПЕРЕДАВАННЯ НЕРУХОМИХ І ГРАФІЧНИХ ЗОБРАЖЕНЬ ПО КАНАЛАХ ЗВ'ЯЗКУ. ТЕОРІЯ І ТЕХНІКА - Автореферат - 33 Стр.
МЕТОД ПІДВИЩЕННЯ ПЕРЕШКОДОЗАХИЩЕНОСТІ РАДІОТЕХНІЧНИХ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ КОСМІЧНИМИ АПАРАТАМИ - Автореферат - 19 Стр.
Вплив геодинамічних напруг на розвиток і нафтогазоносність локальних структур Бориславсько-покутської зони передкарпатського прогину - Автореферат - 27 Стр.