У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВСТУП

НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ МІНІСТЕРСТВА ЕКОНОМІКИ ТА З ПИТАНЬ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ

Мужук Наталія Іванівна

УДК 338:330.322

ФОРМУВАННЯ ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ ЛІЗИНГОВИХ ВІДНОСИН В ІНВЕСТИЦІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ

Спеціальність: 08.02.03. - Організація управління, планування

і регулювання економікою

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Науково-дослідному економічному інституті Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України.

Науковий керівник - доктор економічних наук, ст. наук. співробітник, Кухленко Олег Васильович,

Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України, завідувач відділу проблем розвитку і розміщення будівельно-виробничого комплексу.

Офіційні опоненти:

1.

Столяров В.Ф. - доктор економічних наук, професор, засл. діяч науки

і техніки України, зав. кафедрою економічної теорії та фінансів Київського національного університету технологій та дизайну;

2. Усенко Я.Б. - кандидат економічних наук, заступник начальника управління – начальник відділу методологічного забезпечення відносин оренди, лізингу та концесій Фонду державного майна України.

Провідна установа - Інститут економіки НАН України, відділ ефективності інвестицій та відтворення основних фондів (м. Киів).

Захист відбудеться 21.03.2002 року о 14 годині на засіданні Спеціалізованої вченої ради Д 26.801.01 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук при Науково-дослідному економічному інституті Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України за адресою: 01601, МСП, м. Київ – 103, бул. Дружби народів, 28, 5-й поверх, зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитися в науковій бібліотеці НДЕЇ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України.

Автореферат розісланий 17.02.2002р.

Вчений секретар Спеціалізованої

вченої ради А.В. Базилюк

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ.

Актуальність теми дослідження. Першим кроком до підвищення економічного потенціалу та міцності кожної країни є створення потужних підприємств з новітніми технологіями та обладнанням. Останній етап технічного переозброєння українських підприємств закінчився десять-п’ятнадцять років тому і відтоді інвестування у основні фонди майже припинилося. Одною з ефективних форм довгострокового інвестування в Україні на сучасному етапі може стати лізинг. Цей фінансовий інструмент сприяє мобілізації коштів для інвестування, активізує інвестиційний процес, забезпечує гарантоване використання інвестиційних ресурсів на цілі реконструкції та розвитку виробництва, а зобов’язання, які виникають з міжнародної лізингової угоди, не включаються до зовнішньої заборгованості держави.

Проблема лізингу є новою для України, вона знайшла відображення у небагатьох наукових публікаціях вітчизняних авторів. Віддаючи належне фахівцям, які працюють у теорії, методології та організації інвестиційного процесу, слід зауважити, що до цього часу питання, які стосуються практичного вирішення проблеми активізації інвестиційної діяльності залишаються остаточно не вирішеними. Особливу актуальність набувають дослідження, які пов’язані із пошуком шляхів подальшого розвитку інвестиційного процесу в Україні, одним з яких і є лізинг. Сьогодні актуальним є дослідження природи лізингу, розробка схем лізингових проектів, згідно діючого законодавства, обгрунтування пропозицій щодо його покращення, визначення ролі банків, страхових компаній та інших операторів ринку в лізинговому бізнесі, аналіз ефективності використання лізингу у вільних економічних зонах та територіях пріоритетного розвитку України. Потужний розвиток лізингу у нашій країні надасть змогу вирішити питання подальшої активізації інвестиційного процесу, оновлення виробничих фондів підприємств, випуску ними конкурентоспроможної продукції, поповнення бюджету податками та подальшої стабілізації економіки. Актуальність проблеми та необхідність формування економічного механізму лізингових операцій для активізації інвестиційного процесу в Україні зумовила вибір теми та структури дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Матеріали дисертаційного дослідження були використані в процесі виконання науково-дослідних робіт НДЕІ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України протягом 1998-2000 р.р. по темах:

7-98 Аналіз інвестиційних процесів в Україні і впливу на них інституціональних реформ (№ 0198U001846, 1998 р.).

162 (56-98) “Розробка пропозицій до проекту державної інвестиційної програми України на період 1999-2003 рр.” (№ 0198U005991);

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка економічного механізму лізингових відносин для розширення інвестиційної діяльності України, що передбачає: удосконалення існуючого законодавства, яке регулює проведення лізингових операцій і забезпечує розширення інвестиційних можливостей держави, оновлення на їх основі виробничих потужностей і створення нових робочих місць, модернізацію українських підприємств і підвищення конкурентоспроможності вітчизняного виробництва, збільшення надходжень до бюджету.

Для досягнення цієї мети в дисертаційному дослідженні були поставлені і вирішені наступні задачі:

-

визначена економічна природа поняття “лізинг”, проведений аналіз трактування сутності лізингу в літературних джерелах;

-

проаналізовані лізингові відносини в країнах з розвиненою ринковою економікою;

-

вивчена діяльність лізингових компаній на ринку України;

-

визначена ефективність використання економічних механізмів лізингових операцій та кредитування;

-

вивчені існуючі методики розрахунку лізингових платежів та запропонована власна методика з урахуванням існуючих недоліків;

-

проаналізовані можливі ризики при проведенні лізингових операцій;

-

розроблений економічний та законодавчий механізми збільшення обсягу лізингових відносин у вітчизняній економіці для активізації інвестиціного процесу;

-

проаналізований розвиток лізингових відносин у вільних економічних зонах та територіях пріоритетного розвитку України;

-

розроблені рекомендації для подальшого ефективного впровадження лізингових операцій в економіку України для модернізації та технічного переозброєння українських підприємств.

Предметом даного дослідження є економічний механізм лізингових відносин в інвестиційній діяльності України. Об’єкт досліджень – законодавство України з питань лізингу, компанії та банки, які займаються лізингом в Україні. Інформаційну основу дослідження становлять наукові публікації з питань теорії та практики організації та впровадження лізингових проектів, досвід світової економіки, чинне законодавство України. У роботі використані сучасні методи дослідження економічних процесів, такі як: детермінований, статистичний, комбінований, системний аналіз, економіко-статистичні методи опрацювання інформації. Інформаційною базою дослідження були статистичні дані Держкомстату України, Міністерства економіки та з питань європейської інтергації України, звіти міжнародних організацій, які займаються лізингом, інформація лізингових компаній України: ЗАТ “Лізингова компанія “Євро-Сиваш”, ЛК “Hansa Leasing & Factoring”, ВАТ “Украгромашінвест”, а також літературні джерела.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у науковому обгрунтуванні змін в існуючому механізмі проведення лізингових операцій та нормах законодавства, які його реалізують. Новими є такі результати досліджень:

- Розроблені рекомендації щодо зміни законодавства, які передбачають уточнення положень Законів України: "Про лізинг", "Про оподаткування прибутку підприємств", "Про податок на додану вартість", з урахуванням: розширення кола суб'єктів лізингу, введення механізму сублізингу, введення механізму реєстрації об'єктів лізингу, зменшення оподаткування доходів лізингодавця, зменшення оподаткування авансових платежів лізингодавцю, вирішення проблеми оподаткування лізингодавця у разі дострокового повернення об'єкта лізингу, зняття умови щодо прив'язки строку лізингу до строку амортизації та прив'язки розміру лізингових платежів до амортизації.

- Запропонований економічний механізм впровадження лізингових відносин та алгоритм дії лізингових компаній у вільних економічних зонах (ВЕЗ) та територіях пріоритетного розвитку (ТПР) України, який передбачає: наявність інвестиційного проекту лізингової компанії, затвердженого відповідним державним органом та надання такій компанії статусу суб'єкта ВЕЗ чи ТПР; надання податкових пільг лізинговим компаніям, розташованим у ВЕЗ та ТПР із ввезення обладнання; надання лізинговим компаніям права передавати обладнання у лізинг підприємствам по всій території України; проведення сплати податків лізингової компанії в межах ВЕЗ чи ТПР. Застосування такої процедури призведе до економії 30 відсотків вартості імпортного обладнання, що обумовить: посилення зацікавленості вітчизняних підприємств у проведенні лізингових операцій, збільшення кількості лізингових компаній у ВЕЗ та ТПР, зменшення мотивації створення фіктивних лізингових компаній, спрямованих на здійснення тіньових операцій та надасть можливість українським підприємствам провести оновлення своїх виробничих потужностей.

- Запропонована методика розрахунку лізингових платежів, сутність якої полягає у використанні інтегральних характеристик процесу продажу за фінансовою схемою лізингу для всіх угод, що здійснює лізингова компанія. Запропонована методика, на відміну від діючої практики, бере за основу декілька лізингових угод і враховує можливість перехресного впливу фінансових потоків один на інший від різних угод лізингової компанії, а також, враховує зміни валютного курсу. Застосування такої методики дозволить лізинговій компанії планувати рух грошових коштів від всіх угод, які нею здійснюються, фіксувати мінімальну ставку свого прибутку та примати обгрунтовані управлінські рішення.

- Запропонована систематизація діючих форм лізингових компаній в Україні із характеристикою їх переваг, недоліків та сферою можливого застосування, яка передбачає визначення відповідних параметрів відносно лізингових компаній при комерційних банках; лізингових компаній при вітчизняних заводах-виробниках устаткування та державних лізингових компаній; лізингових компаній чи відокремлених лізингових департаментів при представництвах закордонних виробників устаткування; приватних лізингових компаній, заснованих іноземними та українськими засновниками; лізингових компаній, заснованих державою, українськими чи іноземними засновниками у вільних економічних зонах. Використання такої систематизації дозволить підвищити ефективність аналізу та прийняття управлінських рішень при виборі найбільш доцільної форми проведення лізингової операції для кожного окремого українського підприємства.

- Обгрунтовані рекомендації щодо застосування різноманітних схем проведення лізингових операцій на основі впровадження ефективних фінансових інструментів (простих та переказних векселів, операції з авалю векселів, форфейтингових операцій, страхування, міжнародної застави), що передбачає: застосування найбільш ефективних форм їх використання, усунення зловживань і зростання тіньових операцій в економіці. Застосування цих схем у практиці лізингових компаній дозволить обрати найбільш доцільну схему, виходячи з умов проведення лізингової операції, збільшити загальний обсяг таких операцій, підняти рівень інвестиційної активності в країні.

Практичне значення одержаних результатів. Практична цінність роботи полягає у висновках і пропозиціях, що випливають з узагальнення існуючих методів проведення лізингових операцій, аналізу та прогнозування їх розвитку, активізації інвестиційного процесу в країні. Основні результати дослідження доведені до рівня конкретних рекомендацій щодо створення економічного механізму лізингових відносин в інвестиційній діяльності України. Ці рекомендації знайшли застосування у ЗАТ “Лізингова компанія “Євро-Сиваш”, а також використані Всеукраїнською Асоціацією “Укрлізинг” для внесення змін в існуючий Закон України “Про лізинг”(довідки про впровадження: № 1010/К-01 від 10.10.2001 р., № 1011/К-01 від 10.10.2001 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є завершенним науковим дослідженням, самостійно виконаним автором, яке має наукове і практичне значення. У спільній із Човнюком Ю.В. роботі (див. п. 5 у списку робіт автора) дисертанту належить розкриття сутності лізингу, типологія лізингових угод, фінансові та податкові переваги лізингу поряд із іншими формами інвестування, розвиток ринку лізингових послуг в Україні, аналіз існуючих лізингових компаній в Україні та сфер їх дії.

Апробація результатів дисертації. Ключові результати дослідження доповідалися, обговорювалися та отримали позитивну оцінку на презентаціях, конференціях та безпосередній роботі у лізинговій компанії. Аналітичні, організаційні та методичні результати досліджень були впроваджені у роботу ЗАТ “ЛК “Євро-Сиваш”, завдяки чому були укладені договори та контракти із постачальниками та українськими підприємствами - лізингоодержувачами на суму більше 2 млн. доларів США. Рекомендації щодо покращення законодавства були передані до Всеукраїнської асоціації “Укрлізинг” та включені до матеріалів по розробці нового проекту Закону “Про лізинг”. Результати досліджень доповідались на семінарі-презентації в рамках другої спеціалізованої виставки з міжнародною участю “Букдрев-99”при підтримці Чернівецької Торгово-промислової палати, на тему: “Лізинг як альтернативний фінансовий інструмент” (м. Чернівці, 1998 р.) та Всеукраїнській науково-практичній конференції “Сучасні економіко-математичні методи у ринковій економіці” при Національному університеті ім. Т.Г. Шевченка на тему: “Проблеми моделювання ризику в лізингових операціях” (м. Київ, 1999 р.).

Публікації. За результатами дослідження було опубліковано 5 наукових праць у фахових виданнях обсягом 3,5 д.а., з яких 4 праці обсягом 3,2 д.а. належать особисто автору. Була взята участь у науково-практичній конференції та семінарі-презентації.

Обсяг і структура роботи. Дисертаційне дослідження викладено на 203 сторінках комп’ютерного набору, у т. ч. 24 таблиці, 20 малюнків у вигляді схем та діаграм, а також, чотири додатки на 28 сторінках.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ.

В більшості літературних джерел поняття "лізингу" часто плутається із поняттям "оренди", "кредиту", "доручення", "договору на користь третьої особи", "купівлі-продажу", "гарантії" та, навіть, "узуфрукта", завдяки чому існує багато колізій. При порівнянні чинного законодавства, було доведено, що лізинг - окрема самостійна економічна категорія, яка повинна керуватися спеціальним законодавством. Лізинг може розглядатися тільки як одна з форм інвестицій, так як він являє собою вкладення коштів у вигляді обладнання.

У більшості з розвинутих країн світу на частку лізингу доводиться від двадцяти до тридцяти відсотків у загальній сумі фінансових вкладень. Для того, щоб використання лізингу в Україні на початковому етапі було найбільше ефективним, необхідно врахувати накопичений досвід лізингових відношень закордонними країнами. Одним із найефективніших методів забезпечити ефективний розвиток лізингу в Україні на рівні держави є податкові пільги учасникам лізингових відносин. Введення пільг не призведе до зменшення надходжень до бюджету, а, навпаки, буде сприяти виникненню нових стабільних у фінансовому відношенні підприємств, що виробляють конкурентноспроможну продукцію за новими технологіями на новітньому обладнанні, а лізинг стане дійсно інструментом активізації інвестиційного процесу в Україні.

Систематизація лізингових компаній в Україні дозволила виявити п'ять наступних форм: 1) лізингові компанії при комерційних банках; 2) лізингові компанії при вітчизняних заводах-виробниках устаткування та державні лізингові компанії; 3) лізингові компанії та відокремлені лізингові департаменти при представництвах закордонних виробників устаткування; 4) приватні лізингові компанії, засновані іноземними та українськими засновниками; 5) лізингові компанії, засновані державою, українськими чи іноземними засновниками у вільних економічних зонах. Характеристика основних переваг та недоліків таких форм створення лізингових компаній дала можливість зрозуміти перспективні тенденції, якими вважаються: створення лізингових компаній у вільних економічних зонах та при комерційних банках України.

У дослідженні розроблений економічний механізм лізингових відносин – система організаційних та правових форм і методів управління та взаємодії між елементами цих відносин. Метою функціонування економічного механізму лізингових відносин є визначення принципів, методів та прийомів, за допомогою яких відбувається функціонування учасників лізингових відносин, визначається економічний зміст лізингових відносин та формуються зв’язки між його учасниками.

Систему економічного механізму лізингових операцій можна представити у вигляді певної схеми (мал. 1):

{X}

{Z}, {U}

Мал. 1. Система управління економічним механізмом лізингових операцій

Лізингові операції характеризуються складною залежністю:

{Y} = [{X}, {Z}, {U}],

де {Y}=(Y1,Y2, ..., Yl) - множина показників, що характеризують ефективність лізингових операцій;

{Х} = (Х1, Х2, …, Хn) - множина вхідних незалежних факторів, що діють на лізингові операції та характеризують вхідну ситуацію і які неможливо змінити за допомогою суб’єктів управління;

{Z} = (Z1, Z2, …, Zm) - множина вхідних факторів, що діють на лізингові операції і які можна змінити за допомогою суб’єктів управління;

{U} = (U1, U2,…, Ul) – множина контрольованих та/чи неконтрольованих впливів, які можливо вимірити, але неможливо змінити будь-яким з суб’єктів управління.

Ф - функціонал (оператор) – визначає зв’язок між вказаними показниками.

При визначенні елементів впливу, які йдуть з боку суб’єктів управління, можна визначити глобальні та локальні критерії ефективності системи. Глобальні критерії: активізація інвестиційної політики держави; інтеграція в структуру світового лізингового ринку; розширення зовнішньо-економічних зв’язків країни; зменшення зовнішньої заборгованості при зростанні надходжень з-за кордону; скорочення потреби держави в іноземних кредитах та стабілізація національної валюти. Локальні критерії: розвиток важливих для економіки галузей і їх модернізація на основі найновітніших технологій, інтенсифікація виробництва, розвиток науково-технічного прогресу, сервісу, розширення виробничих потужностей, збільшення іноземних інвестицій у вигляді машин та устаткування, що дозволяє спрямовувати ці інвестиції згідно цільового призначення, розширення каналів реалізації продукції виробниками обладнання.

Зараз багато підприємств прийшли до розуміння, що завдяки використанню лізингових схем можливо: не відволікати значні кошти з обігу і більш раціонально використовувати свій прибуток; відносити лізингові платежі на валові витрати виробництва та обігу; не розглядати лізингові платежі як об’єкти ПДВ; скористатися можливістю розробити зручний і гнучкий графік лізингових платежів. Додатково, майно, яке було отримане на підставі договорів лізингу, не включається у валовий прибуток пдприємства. Зазначені положення складають фінансові та податкові переваги лізингу.

Розвиток лізингу в Україні багато в чому залежить від надійних гарантій, що скорочують різні види ризиків, яким можуть бути піддані учасники лізингової операції. При лізингу існують такі основні групи ризиків: ризики безпосередньо “лізингові” або майнові, які пов'язані з рухом об'єкта угоди або зміною його технічних і вартісних характеристик протягом дії угоди (ризики морального старіння устаткування, ризик зміни вартості об'єкта лізингу на ринку основних засобів, ризик низького рівня кваліфікації учасників угоди і відсутності досвіду і т.д.); фінансові ризики, які пов'язані з можливістю несприятливого фінансового стану лізингодавця (ризик незбалансованої ліквідності, ризик несплати в термін лізингових платежів, валютний ризик при операціях міжнародного лізингу, ризик зміни процентних ставок на ринку капіталів і т.д.); політичні або законодавчі ризики, у результаті яких збільшується ймовірність втрат для лізингодавця. Запропоновані два способи зниження ризику: розподіл ризику між учасниками лізингової операції та страхування лізингових ризиків.

Для ефективного функціонування такого механізму яким є лізинг, в Україні необхідно створити певні умови. Запропоновані відповідні зміни у законодавстві, здійснення яких дозволить збільшити обсяги лізингових операцій. Важелі, якими рекомендується оперувати для збільшення обсягів лізингових операцій, представлені на мал. 2:

Мал. 2. Економічні та законодавчі важелі збільшення обсягу лізингових операцій

Одним з найефективніших напрямків є створення лізингових компаній у вільних економічних зонах чи територіях пріоритетного розвитку. Виділено декілька принципів за якими потрібно створювати такі компанії. По-перше, потрібно надати пільги при імпорті обладнання, щоб зменшити вартість коштовного імпортного устаткування (пільги зі сплати мита, акцизного збору та податку на додану вартість). Пільги можуть бути орієнтовані як на зменшення ставок податків, так і на повну їх відміну. Важливою умовою для компаній при отриманні пільг може бути умова обмеження їх основної діяльності виключно лізинговою. По-друге, доцільно не обмежувати діяльність лізингових компаній межами вільної економічної зони, тобто дозволити працювати по всій території України. Завдяки цьому, лізингова компанія – суб’єкт ВЕЗ зможе придбати обладнання та передати його у виключне користування будь-якому підприємству на території України. При цьому, обладнання залишиться у власності лізингової компанії та юридично не вийде за межі зони. По-третє, кожна лізингова компанія, яка буде зареєстрована у ВЕЗ чи ТПР, повинна дотриматись певних умов, що висуваються керівним органом такої зони чи території та Кабінетом Міністрів України: компанія має бути юридичною особою та знаходитись на території вільної економічної зони, згідно із відповідним Законом України про дану зону чи Указом Президента; виключною діяльністю компанії повинна бути лізингова діяльність; компанія повинна мати інвестиційний проект, який би окреслював основну мету і задачі компанії та був затверджений відповідним державним органом; обладнання, що придбається лізинговою компанією на пільгових умовах не повинно відчужуватись іншим особам без сплати ввізного мита та податку на додану вартість, окрім як у лізинг; всі доходи повинні поступати лізинговій компанії, а сплата всіх податків компанії повинна проводитись у межах ВЕЗ чи ТПР. Кожна лізингова компанія, в середньому, за рік здатна залучити до 5 млн. доларів США у вигляді обладнання. Таким чином, лізингові компанії, які будуть розташовані у ВЕЗ чи ТПР, зможуть залучити у період до 2010 року від 10 до 15 відсотків запланованого обсягу інвестицій, в залежності від своїх інвестиційних можливостей (табл. 1).

При створенні лізингових компаній у всіх ВЕЗ та ТПР, обсяг інвестицій в Україні до 2010 року загалом може збільшитися на 3,5 млрд. доларів США. Отримана цифра складає третину річного бюджету України на 2002 рік.

Рекомендацією автора є створення лізингових компаній в Україні комерційними банками. Ефективність цього напрямку пояснюється наступним: банки мають необхідні ресурси для закупівлі коштовного обладнання; при роботі зі своєю уповноваженою лізинговою компанією, банк

перекладає на неї все документальне та юридичне проведення угоди; ризики для банку при проведенні ним лізингових операцій через свою компанію

Таблиця 1.

Прогноз збільшення обсягу інвестицій у ВЕЗ та ТПР за рахунок створення лізингових компаній

Найменування

ВЕЗ чи ТПР | Обсяг інвестицій згідно інвестиційних проектів,

млн. дол. США | Обсяг інвестицій за рахунок лізингу,

млн. дол.США | Збільшення обсягу інвестицій у 2010 р., у порівнянні з 2000 р., млн. дол. США

2000 р. | 2005 р. | 2010 р.

Спеціальна економічна зона “Донецьк” | 9,2 | 0,9 | 1,4 | 11,5

Спеціальна економічна зона “Азов” | 1,5 | 0,1 | 0,2 | 1,9

Спеціальна економічна зона “Закарпаття” | 4,6 | 0,4 | 0,7 | 5,7

Спеціальна економічна зона “Інтепорт Ковель” | 18,0 | 1,8 | 2,7 | 22,5

Спеціальна економічна зона “Миколаїв” | 650,0 | 65,0 | 97,5 | 812,5

Спеціальна (вільна) економічна зона “Порто-Франко” | 4,5 | 0,4 | 0,7 | 5,6

Спеціальна економічна зона “Порт Крим” | 150,0 | 15,0 | 22,5 | 187,5

Спеціальна економічна зона “Славутич” | 35,6 | 3, 6 | 5,3 | 44,5

Спеціальна економічна зона "Курортополіс Трускавець" | 100,0 | 10,0 | 15,0 | 125,0

Спеціальна економічна зона "Яворів" | 217,2 | 21,7 | 32,6 | 271,5

Спеціальна економічна зона "Рені" | 58,0 | 5,8 | 8,7 | 72,5

ТПР у Донецькій області | 7 750,0 | 775,0 | 1 162,5 | 9 687,5

ТПР в АР Крим | 50,7 | 5,0 | 7,6 | 63,4

ТПР у Луганській області | 1 269,0 | 126,9 | 190,4 | 1 586,2

ТПР у Закарпатській області | 550,0 | 55,0 | 82,5 | 687,5

ТПР у м. Шостка Сумської області | 95,0 | 9,5 | 14,2 | 118,7

ТПР у Житомирській області | 140,0 | 14,00 | 21,0 | 175,0

ТПР у м. Харків | 1 539,0 | 153,9 | 230,8 | 1 923,7

ТПР у Чернігівській області | 1 200,0 | 120,0 | 180,0 | 1 500,0

ТПР у Волинській області | 47,0 | 4,70 | 7,1 | 58,7

Всього | 13 889,3 | 1 388,9 | 2 083,4 | 17 361,6

набагато менше, тому що механізм лізингу припускає наявність права власності на лізингове майно в лізингової компанії, яка може передати його банку в заставу; банк може диверсифікувати свої кредитні вкладення, кредитуючи лізингоотримувачей, а не свою лізингову компанію; при створенні лізингової компанії, банк не несе значних витрат, тому що немає вимог до мінімального розміру статутного фонду та немає потреби одержувати спеціальні дозволи та ліцензії; банк може збільшити кількість своїх клієнтів, пропонуючи їм лізингову послугу через свою компанію, одержати додатковий прибуток, закріпитися на ринку як універсальна фінансова установа.

Лізингова компанія, яка знаходиться у структурі банку, теж має ряд суттєвих переваг: існує можливість залучення пільгових та довгострокових кредитів для розширення своєї діяльності; взаємодія лізингової компанії і банку дозволяє використовувати широкий спектр інструментів оптимізації комерційної діяльності, таких як форфейтинг, аваль векселів, страхування, міжнародна застава.

Виходячи з фактичних даних, стосовно надання кредитів та існуючого відсотка лізингу, а також прогнозної кількості лізингових компаній при комерційних банках, проведений розрахунок абсолютного та відносного збільшення лізингових операцій (табл. 2):

Таблиця 2.

Прогноз збільшення лізингових операцій комерційними банками України у 2001-2010 роках.

Показники | 2001 р. | 2005 р. | 2010 р. | Збільшення показників в 2010 р. у порівнянні з 2001 р.

Кількість комерційних банків, при яких можливе створення лізингових компаній, од. | 4 | 8 | 16 | 12

Обсяг кредитних операцій – всього :

млн. грн | 4 020,0 | 8 504,4 | 11 148,0 | 7 128,0

% | 100,0 | 100,0 | 100,0 | 63,9

Обсяг кредитування лізингових операцій банком через свою лізингову компанію - всього:

млн. грн. | 281,4 | 1 275,7 | 2 787,0 | 2 505,6

% | 7,0 | 15,0 | 25,0 | 89,9

У разі збільшення кількості лізингових компаній при комерційних банках на 12 одиниць, загальний обсяг лізингових операцій у 2010 році збільшиться на 2.505,6 млн. гривень, або на 89,9 відсотків, у порівнянні із 2001 роком. Отримана сума збільшення лізингових операцій дорівнює 12 відсоткам загального обсягу іноземних інвестицій в Україну станом на “1” квітня 2001 року.

В дисертації запропоновані схеми впровадження лізингових проектів з використанням різних фінансових інструментів: авалю, форфейтингу, страхування, міжнародної застави. Рекомендована схема організації лізингу з використанням форфейтингових послуг наведена на мал. 3.

6

7

13 8

3 9

10

5

 

1 11 12 14

 

4

2

Мал. 3. Впровадження лізингової угоди з використанням форфейтингу.

Опис схеми: 1 - Договір фінансового лізингу між лізинговою компанією та лізингоодержувачем; 2 - Фінансовий аналіз лізингоотримувача Банком; 3 - Зовнішньоекономічний контракт між виробником обладнання та лізинговою компанією на умовах розрахунків сторонами за допомогою векселів. Лізингова компанія емітує прості векселі в валюті, де векселеодержувач - виробник обладнання. Лізингова компанія отримує ліцензію НБУ на проведення разової валютної операції. 4 - Договір майнового поручительства між банком та лізингоотримувачем щодо зобов’язань лізингової компанії перед банком. Предметом застави може бути все майно лізингоотримувача, що належить йому на праві власності; 5 - Договір авалю векселів між лізинговою компанією та банком; 6 - Банк та форфейтингова компанія укладають договір відповідального збереження векселів, що авалюються Банком; 7 - Виробник обладнання передає право на отримання оплати по векселям форфейтинговій компанії, враховуючи дисконт; 8 - Форфейтингова компанія письмово повідомляє лізингову компанію про перехід прав вимоги до неї за зовнішньоекономічним контрактом; 9 - Виробник поставляє обладнання лізинговій компанії; 10 - Лізингова компанія укладає із банком договір застави на обладнання, яке надійшло від виробника.; 11 - Лізингова компанія передає обладнання лізингоотримувачу у лізинг; 12 - Лізингоотримувач емітує прості векселі в валюті, платником по яким виступає лізингова компанія. Лізингоотримувач сплачує винагороду та лізингові платежі лізинговій компанії при настанні строку погашення відповідного простого векселю; 13 - Лізингова компанія перераховує грошові кошти, отримані від лізингоотримувача, форфейтинговій компанії в оплату по своїх векселях. (при настанні кожного строку погашення); 14 - По закінченню строку дії договору фінансового лізингу, обладнання переходить у власність лізингоотримувача.

Застосування цієї та інших, запропонованих у дисертації схем, дозволить лізинговій компанії обрати найбільш доцільну, виходячи з умов проведення лізингової операції, збільшити загальний обсяг таких операцій, підняти рівень інвестиційної активності в країні.

ВИСНОВКИ

1. Дисертаційне дослідження присвячене актуальній проблемі - впровадженню в економіку України нового перспективного фінансового інструменту - лізингу, який здатний сприяти зростанню інвестиційних вкладень в економіку України, шляхом оновлення основних фондів українських підприємств.

2. У багатьох наукових публікаціях поняття "лізинг", "кредит", "оренда" часто плутаються чи вживаються з невірним перекладом. На основі співставлення чинного законодавства, що регулює ці три інститути, доведено, що лізинг є одним з напрямків інвестиційної діяльності та представляє цілий комплекс відносин, який може об'єднувати в собі різноманітні економічні інструменти, що не можуть існувати окремо.

3. У країнах з розвиненою ринковою економікою лізинг є одним з найпоширеніших методів оновлення виробництва. Обсяг лізингових операцій у загальному обсязі інвестицій в економіках цих країн складає близько 30-40 відсотків. Одним з важелів збільшення обсягу лізингових відносин є державна підтримка лізингу, надання його учасникам значних податкових пільг, які є однією з найпривабливіших рис лізингу на Заході.

4. На лізинговому ринку України представлено близько шістнадцяти компаній, які займаються лізингом. Сьогодні найбільший розвиток може отримати та лізингова компанія, яка має фінансову установу у складі своїх засновників, котра фінансує лізингові угоди; є одночасно виробником обладнання та може надавати його в товарний кредит; розташована у ВЕЗ чи ТПР та має певні податкові пільги; використовує у своїй роботі нові фінансові інструменти та механізми, які здатні задовольнити кожне конкретне українське підприємтво. У структурі об'єктів лізингу в Україні у 1999-2001 р.р. провідне місце посідають сільськогосподарська техніка та автотранспорт.

5. Аналіз переваг лізингу поряд з кредитом, показує, що, з одного боку, лізинг тільки тоді є економічно вигідною операцією для підприємства-лізингоотримувача, коли він має інвестиційні пільги, які надає йому держава. З другого боку, ні при одному з інших варіантів фінансування (кредит, придбання за рахунок власних коштів) підприємство не отримує таких можливостей фінансового та податкового планування як при лізингу. Основні напрямки фінансового планування: відсутність необхідності вилучати з обігу великі суми коштів; використання обігових коштів та прибутку на розвиток інших напрямків своєї діяльності, подальше розширення; можливість купівлі нового устаткування на умовах виплати незначного відсотка на суму товарного кредиту; максимальне наближення графіка лізингових платежів до фінансових можливостей підприємства. Основні напрямки податкового планування: можливість віднесення лізингових платежів по фінансовому лізингу на валові витрати виробництва в розмірі амортизаційних відрахувань; можливість зменшення оподаткованого прибутку за рахунок того, що при фінансовому лізингу лізингові платежі не є об'єктом оподатковування податком на додану вартість.

6. Для всебічного висвітлення проблеми лізингу, побудована модель системи управління економічним механізмом лізингових операцій. Ефективність системи вимірюється глобальними та локальними критеріями ефективності. Глобальні критерії: активізація інвестиційної політики держави; інтеграція в структуру світового лізингового ринку; розширення зовнішньо-економічних зв'язків; зменшення зовнішньої заборгованості при зростанні надходжень з-за кордону; скорочення потреби держави в іноземних кредитах. Локальні критерії: розвиток важливих для економіки галузей і їх модернізація, інтенсифікація виробництва, розширення виробничих потужностей, збільшення іноземних інвестицій у вигляді машин та устаткування та реалізації продукції виробниками обладнання.

7. Розвиток лізингу в Україні багато в чому залежить від надійних гарантій, що скорочують різні види ризиків при проведенні лізингових операцій. Існують два способи зниження ризику: розподіл ризику між учасниками лізингової операції, який полягає у тому, щоб зробити відповідальним за ризик того учасника лізингової операції, який буде мати можливість краще за всіх його контролювати; страхування лізингових ризиків, яке включає до себе страхування майнових та фінансових ризиків.

8. Організаційно-методичний механізм збільшення обсягу лізингових відносин у вітчизняній економіці полягає у використанні важелів, які будуть сприяти розвитку лізингу, зокрема: запровадження законодавчих умов для розширення кола суб’єктів лізингу, створення механізму сублізингу, створенні механізму реєстрації об'єктів лізингу, поширення пільгових умов проведення лізингових операцій для лізингових компаній у ВЕЗ та ТПР, упорядкування законодавства, яке регулює лізингові відносини, вдосконалення системи оподаткування при проведенні лізингових операцій, зняття умови щодо прив'язки строку лізингу до строку амортизації та прив'язки розміру лізингових платежів до амортизації.

9. Одним з найефективніших шляхів сприяння розвитку лізингу в Україні є створення лізингових компаній у ВЕЗ та ТПР. Для ефективного функціонування лізингової компанії у ВЕЗ чи ТПР необхідно:створити стабільні та привабливі умови стосовно податкового, митного, організаційного та інших режимів; гарантувати стабільність встановлених режимів функціонування зони чи території на весь термін її дії; скоротити органи контролю, спростити процедури розглядання та схвалення інвестиційних проектів лізингових компаній.

При створенні лізингових компаній у всіх ВЕЗ та ТПР України, прогнозний обсяг інвестицій в Україні до 2010 року загалом може збільшитися на 3,5 млрд. доларів США.

10. Визначення можливих шляхів функціонування та розвитку лізингових компаній в Україні, показує доцільність створення цих компаній комерційними банками. Зараз існує чотири лізингові компанії, які мають комерційні банки у якості засновників. При збільшенні лізингових компаній при комерційних банках на 12 одиниць загальний обсяг лізингових операцій у 2010 році збільшиться на 2.505,6 млн. гривень, або на 89,9 відсотків, у порівнянні із 2001 роком.

СПИСОК ОБПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.

Коваленко Н.І. “Моделювання ризиків при проведенні лізингових операцій”// Формування ринкових відносин в Україні: 36 статей молодих учених. Вип. 4 / Наук. Ред. І.К. Бондар. – К.: НДЕІ Мінекономіки України, 1997. – С. 159-168.

2.

Коваленко Н.І. “Проблеми розвитку лізингу в Україні”// Формування ринкових відносин в Україні: Збірник молодих учених. Вип. 5 / Наук. Ред. І.К. Бондар. – К.: НДЕІ Мінекономіки України, 1998. – С. 159-173.

3.

Коваленко Н.І. “Економічна оцінка функціонування лізингових компаній в Україні”// Формування ринкових відносин в Україні: Збірник молодих учених. Вип. 6 / Наук. Ред. І.К. Бондар. – К.: НДЕІ Мінекономіки України, 1998. – С. 42-54.

4.

Коваленко Н.І. “Ситуаційне моделювання лізингових операцій” // Фінанси України. – 2000. - №10. – с. 118-125.

5.

Коваленко Н.І., Човнюк Ю.В. “Тенденції розвитку лізингу: світовий досвід і реалії України”

Перша частина: // Банківська справа. – 2000. – №6. – С. 29-32

Друга частина: // Банківська справа. – 2001. – №1. – С. 47-51

АНОТАЦІЇ

Мужук Н.І. Формування економічного механізму лізингових відносин в інвестиційній діяльності.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.02.03. - Організація управління, планування та регулювання економікою. Київ: Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, 2002.

Дисертація присвячена науковій розробці економічного механізму лізингових операцій в інвестиційній діяльності. Проведений глибокий аналіз існуючих компаній, які займаються лізингом на території України. Побудована модель системи управління економічним механізмом лізингових операцій, визначені локальні та глобальні чинники, які впливають на розвиток лізингових відносин в Україні, проаналізована ефективність лізингових інструментів поряд із кредитуванням, купівлею за рахунок власних коштів. Показані можливі ризики при проведенні лізингових операцій та шляхи їх подолання. Запропоновані зміни у існуюче законодавство, яке регулює проведення лізингових відносин. Проаналізовані умови для створення та ефективного функціонування лізингових компаній у вільних економічних зонах та територіях пріоритетного розвитку в Україні. Розроблені схеми здійснення лізингових операцій, згідно чинного законодавства.

Ключові слова: лізингові операції, лізингові компанії, фінансовий інструмент, економічний механізм, схема, методика, законодавство.

Мужук Н.И. Формирование экономического механизма лизинговых отношений в инвестиционной деятельности.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.02.03. - Организация управления, планирования и регулирования экономикой. Киев:Научно-исследовательский экономический институт Министерства экономики и по вопросам европейской интеграции Украины, 2002.

Диссертация посвящена научной разработке экономического механизма лизинговых операций в инвестиционной деятельности. В условиях, когда износ основных фондов многих украинских предприятий достиг катастрофичной отметки в 80-90 процентов, остро стоит вопрос модернизации и технического перевооружения. В таких условиях, самым эффективным инвестиционным инструментов является лизинг. Проведен глубокий анализ существующих в Украине компаний, которые занимаются лизингом. Выявлены тенденции возникновения лизинговых компаний, начиная с 1990 года, проанализированы условия предоставления оборудования в лизинг и размер лизингового вознаграджения. Построена модель системы управления экономическим механизмом лизинговых операций, изучены локальные и глобальные факторы, влияющие на развитие лизинговых отношений в Украине, проанализирована эффективность лизинговых инструментов наряду с кредитованием и покупкой за счет собственных средств. Показаны возможные риски, возникающие при проведении лизинговых операций и пути их преодоления. Предложено внести изменения в действующее законодательство, регулирующее проведение лизинговых операций и их налогообложение. Предложена собственная методика расчета лизинговых платежей. Проанализированы условия для создания и эффективного функционирования лизинговых компаний в свободных экономических зонах и территориях приоритетного развития в Украине. Даны рекомендации касательно эффективности создания лизинговых компаний в Украине коммерческими банками и разработаны схемы проведения лизинговых операций в соответствии с действующим законодательством с использованием таких финансовых инструментов как форфейтинг, аваль простых и переводных векселей, страхование, международный залог.

Ключевые слова: лизинговые операции, лизинговые компании, финансовый инструмент, экономический механизм, схема, методика, законодательство.

Muzhuk N.I. Economic mechanism of leasing relations development in investment activity.

Thesis for candidate’s degree in economics by specialty 08.02.03. – Organization of management, planning and regulation of the economy. Kyiv: Institute for economic research under the Ministry of Economics and European Integration of Ukraine, 2002.

Theses is devoted to the scientific development of the economic mechanism of leasing operations in investment activity. The analysis of leasing companies, existing in Ukraine is carried out. Model of the system of the economic mechanism of leasing operations for the first time is constructed, the efficiency of leasing together with credit and purchasing is analyzed. It is offered to make changes to the current legislation deals with leasing. The conditions for creation and effective activity of leasing companies in free economic zones and territories of priority development of Ukraine are analyzed. The schemes of realization of leasing operations are developed according to the current legislation.

Key words: leasing operations, leasing companies, financial tool, economic mechanism, scheme, method, legislation.