У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Київський національний торговельно-економічний університет

Київський національний торговельно-економічний університет

МИКИТЕНКО НЕЛЯ ВОЛОДИМИРІВНА

УДК 658.8.012

ВДОСКОНАЛЕННЯ ОПЕРАЦІЙНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ

НА ПІДПРИЄМСТВАХ РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ

Спеціальність 08.06.02 — Підприємництво, менеджмент та маркетинг

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2002

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Київському національному торговельно-економічному університеті Міністерства освіти і науки України на кафедрі менеджменту

Науковий керівник: | кандидат економічних наук, доцент

ІВАНОВА Ірина Вячеславівна

Київський національний

торговельно-економічний університет,

докторант кафедри менеджменту

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

МАРТИНЕНКО Микола Мефодійович

Київський економічний інститут менеджменту,

проректор з наукової роботи,

завідувач кафедри менеджменту

кандидат економічних наук, професор

ГОЛОШУБОВА Ніна Олександрівна

Київський національний

торговельно-економічний університет,

професор кафедри маркетингу

Провідна установа: | Львівська комерційна академія Укоопспілки,

кафедра менеджменту,

м. Львів

Захист відбудеться 13 червня 2002 р. о 16-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.055.01 в Київському національному торговельно-економічному університеті за адресою: 02156, м. Київ-156, вул. Кіото, 19, ауд. А-227.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного торговельно-економічного університету за адресою: 02156, м. Київ-156, вул. Кіото, 19.

Автореферат розісланий 7 травня 2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

к.е.н., доцент Н.І. Морозова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Успішність та швидкість вирішення завдання становлення ринкових відносин в Україні визначальною мірою залежать від ефективності управлінської діяльності, що зумовлює необхідність докорінного оновлення усіх підсистем менеджменту відповідно до вимог ринкової економіки.

За сучасних умов господарювання все більшого значення набуває операційний менеджмент, який забезпечує результативність основної повсякденної діяльності підприємств, що, у свою чергу, створює реальне підґрунтя для успішної реалізації їх загальних господарських цілей та місії в цілому.

Формування ринкових відносин в Україні спонукає до кардинальної реформації управління у будь-яких сферах господарської діяльності. Причому за умов нестабільної ринкової кон’юнктури акцентів потребують найбільш динамічні галузі, серед яких особливо виділяється роздрібна торгівля. На актуальність зосередження уваги на торгівлі з метою забезпечення економічної стабільності роботи торговельних підприємств та розвитку конкуренції у галузі наголошується також у прийнятому Президентом України у листопаді 2001 р. Указі “Про основні напрями конкурентної політики на 2002-2004 роки”.

Добре налагоджений операційний менеджмент можна розглядати як важливу передумову адаптації підприємства роздрібної торгівлі до ринкових умов господарювання та запоруку його життєздатності й успішності у конкурентному середовищі.

Закордонна менеджерська освіта давно вже практикує викладання курсу “Операційний менеджмент” як автономної нормативної дисципліни, тоді як в Україні вона не отримала широкого розповсюдження. Інтеграція України до європейського економічного простору вимагає уніфікації освітніх стандартів та освоєння й адаптації зазначеної дисципліни менеджерського циклу до вітчизняних умов господарювання.

На сьогоднішній день фундаментальним дослідженням питань операційного менеджменту на підприємстві здебільшого присвячені праці зарубіжних авторів М.Альберта, Л.Гелловей, С.М.Лі, М.Мескона, В.Дж.Стівенсона, М.Ханна, Ф.Хедоурі, Р.Чейза, М.Дж.Шнідерженса, Р.Дж.Шредера. Окремі аспекти операційного менеджменту висвітлено і в працях деяких російських науковців, а саме: С.Д.Ільєнкової, В.О.Козловського, М.В.Макаренка, В.М.Макарова, Т.В.Маркіної, О.М.Махаліної, Р.А.Фатхутдінова. В Україні дослідження цієї досить автономної частини менеджменту обмежуються розділом у підручнику Й.М.Завадського та навчальним посібником О.С.Курочкіна. Слід також зауважити, що майже усі згадані науковці досліджують проблеми, що стосуються виробничої сфери господарювання, залишаючи поза увагою решту галузей.

Вивченню окремих складових операційного менеджменту саме у роздрібній торгівлі присвячені публікації наступних вітчизняних та зарубіжних авторів: Б.М.Білого, І.О.Бланка, Д.О.Дербенцева, П.Зерматі, Г.О.Кравченко, Л.І.Кравченка, Л.О.Лігоненко, Г.В.Митрофанова, Л.П.Наговіциної, М.С.Порядкова, Т.Є.Унковської, Н.М.Ушакової, А.І.Юхименка (дослідження у сфері аналізу та управління товарними запасами, дебіторською заборгованістю й операційним циклом); В.Г.Банька, О.Б.Білого, І.О.Бланка, Н.О.Голошубової, І.П.Гуренка, І.І.Королькова, М.Г.Лернера, В.К.Памбухчиянца, М.С.Порядкова, Н.А.Смотріної, Н.М.Ушакової, В.А.Фесюка, О.А.Чижевської (вивчення організації торгово-технологічного процесу та торговельного обслуговування); М.К.Дружиніна, М.С.Порядкова, В.Савицького, С.Скобельцева, В.В.Швиркова, Т.С.Швиркової (визначення впливу фактора сезонності на діяльність роздрібних підприємств); В.Архіпова, О.Б.Білого, І.О.Бланка, М.Д.Виноградського, Г.К.Губерної, Є.І.Данілова, В.Т.Жигалова, В.І.Іваницького, В.Д.Кожевнікової, М.Г.Лернера, О.М.Матліна, М.С.Порядкова, Н.О.Смотріної, Н.М.Ушакової (аналіз показників ефективності в торгівлі). При всій значущості їх наукових розробок, слід зауважити, що органічному поєднанню зазначених аспектів операційного менеджменту приділено мало уваги.

Нерозвиненість теоретичних положень та практичних рекомендацій щодо операційного менеджменту на роздрібних торговельних підприємствах з урахуванням специфіки економічного розвитку України підтверджує особливу актуальність проблеми. Нагальна необхідність наукового дослідження у даному напрямі й зумовила вибір теми дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана згідно з планами науково-дослідних робіт Київського національного торговельно-економічного університету (КНТЕУ).

Апробацією наукового дослідження стала участь у держбюджетних науково-дослідних темах “Методологічні проблеми менеджменту організації в сучасних умовах” та “Стратегія розвитку і управління організацією в сучасних умовах”. Особистий внесок автора полягає у розробці самостійних розділів відповідних робіт (довідка № 1660/33 від 25.09.2001р.).

Результати дисертаційної роботи використані для підготовки лекційного і практичного курсів з дисципліни “Операційний менеджмент”, яку включено до навчальних планів КНТЕУ.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є обґрунтування та розробка теоретико-методологічних засад операційного менеджменту роздрібного торговельного підприємства та практичних рекомендацій щодо його вдосконалення за умов трансформації економічної системи країни.

З метою реалізації цільової установки передбачено вирішення таких задач:

проаналізувати наукові підходи до визначення поняття “операційний менеджмент”;

розкрити сутність категорій операційного менеджменту;

простежити еволюційний розвиток операційного менеджменту і визначити його місце у загальній системі менеджменту;

розглянути операційну систему і операційний менеджмент підприємств роздрібної торгівлі, спираючись на методологію системного та процесного підходів;

систематизувати особливості проектування операційних процесів й конкретизувати завдання операційного менеджменту на роздрібних підприємствах;

розробити методику дослідження стану операційного менеджменту підприємств роздрібної торгівлі;

оцінити існуючі умови здійснення операційного менеджменту на вітчизняних торговельних підприємствах;

дослідити параметри функціонування операційних систем у роздрібній торгівлі на теперішній час;

на підставі комплексного дослідження практики функціонування операційних систем та постулатів загального менеджменту якості спроектувати операційні системи для торговельних підприємств;

розробити комплекс задач управління відповідно до специфіки операційного циклу підприємства роздрібної торгівлі;

розробити методику застосування на роздрібному підприємстві системи управління товарними запасами, адекватної сучасним умовам господарювання;

довести прийнятність використання методів проектного підходу в операційному менеджменті підприємства роздрібної торгівлі та розробити моделі календарного планування підготовки і проведення сезонних кампаній активного продажу товарів.

Об’єктом дослідження обрано торговельні підприємства м. Києва різних організаційно-правових форм, які здійснюють роздрібний продаж товарів змішаного та універсального асортименту.

Предметом дослідження є операційні системи підприємств роздрібної торгівлі та управлінський вплив на операційний процес.

Методи дослідження. Дослідження базувалося на діалектичному методі пізнання. Методичний інструментарій дослідження складався з економіко-статистичних методів (порівняння, групування, аналіз динамічних рядів, графічний метод, метод вибіркових обстежень), економіко-математичних методів (моделювання, сіткове планування) та соціально-психологічних методів (спостереження, анкетування, інтерв’ювання).

Наукова новизна одержаних результатів. Внаслідок дослідження отримано нові наукові результати, які містять удосконалені положення теорії та практики операційного менеджменту на підприємствах роздрібної торгівлі. Зокрема, в дисертації вперше:

систематизовано особливості проектування операційних процесів у торгівлі та конкретизовано завдання операційного менеджменту стосовно галузевої специфіки роздрібної торгівлі;

розроблено методику дослідження операційного менеджменту на роздрібних підприємствах з комп’ютерною обробкою інформації, що дозволяє сформувати належну інформаційну базу для вдосконалення управлінської діяльності;

на підставі комплексного дослідження практики функціонування операційних систем та постулатів загального менеджменту якості спроектовано операційні системи, які забезпечать ефективність функціонування підприємств.

У роботі набули подальшого розвитку:

дослідження ключових особливостей операційної системи підприємств роздрібної торгівлі, зумовлених специфікою їх операційної діяльності;

методика впровадження диспетчерської системи “точно у термін” завдяки поширенню сфери її застосування на роздрібні підприємства.

У дисертації узагальнено й уточнено:

визначення категорій операційного менеджменту на підприємствах роздрібної торгівлі;

структурування операційного процесу роздрібних підприємств шляхом логічного упорядкування операцій, які випливають з основних напрямків операційної діяльності;

комплекс задач управління за фазами операційного циклу підприємства роздрібної торгівлі.

Практичне значення одержаних результатів підтверджується рекомендаціями щодо окремих аспектів удосконалення операційного менеджменту на торговельних підприємствах, зокрема:

розроблено моделі операційних систем, впровадження яких надасть можливість максимально корелювати характеристики операційного процесу підприємства з вимогами споживачів;

запропоновано рекомендації щодо здійснення операційного менеджменту в умовах ризику, які сприятимуть недопущенню прогаяної вигоди на роздрібних підприємствах;

обґрунтовано методику практичного застосування системи управління товарними запасами “точно у термін” на підприємстві роздрібної торгівлі, що забезпечить зменшення складських площ на підприємстві, скорочення поточних витрат на зберігання товарних запасів та, як наслідок, поліпшення якості торговельного обслуговування покупців;

розроблено сіткові моделі підготовки і проведення сезонних кампаній активного продажу товарів та частково комп’ютеризовано розрахунки з метою підвищення ефективності й оперативності управлінської діяльності.

Окремі пропозиції та рекомендації впроваджені до практичної діяльності торговельних підприємств, що засвідчують довідки (№ 63/12 від 11.09.2001р., № 722 від 10.10.2001р., № 51/20 від 19.10.2001р.).

Результати теоретичного характеру використані у навчальному процесі при розробці навчальної програми з нормативної дисципліни “Операційний менеджмент” для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня “Бакалавр” напряму підготовки 0502 “Менеджмент” (довідка № 15-НМК від 20.02.2002р.) та навчальної програми з виробничого менеджменту для Центру підвищення кваліфікації Інституту вищої кваліфікації КНТЕУ; лекційного і практичного курсів з дисципліни “Операційний менеджмент”.

Особистий внесок здобувача. Усі викладені у дисертації наукові результати отримані автором особисто. У роботі [11] особистий внесок здобувача полягає у розробці організаційної структури управління та апробації сучасного інструментарію менеджменту якості на вітчизняному торговельному підприємстві.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дисертаційного дослідження були обговорені: на науковій конференції професорсько-викладацького складу КНТЕУ за підсумками науково-дослідної роботи за 1997-1998 рр. (м. Київ, 1999 р.) та 1999-2000 рр. (м. Київ, 2001 р.), на Міжнародній науково-практичній конференції “Економічна теорія: сучасна парадигма та її еволюція на порозі ХХІ століття” (м. Київ, 2000 р.), на ІІ Міжнародній науково-практичній конференції “Дослідження та оптимізація економічних процесів (Оптимум — 2000)” (м. Харків, 2000 р.), на ХІІ Міжнародній науково-практичній конференції “Стратегічні пріоритети розвитку регіонів в системі економічної політики в Україні” (м. Чернівці, 2001 р.), на ІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції “Теорія і практика перебудови економіки” (м. Черкаси, 2001 р.), на І Міжнародній науково-практичній конференції “Сучасні проблеми управління” (м. Київ, 2001 р.).

Результати дослідження були обговорені на семінарі вихідного дня з операційного менеджменту, що проводився з ініціативи Міжнародного центру приватизації, інвестицій і менеджменту та Консорціуму із вдосконалення бізнес-освіти в Україні (м. Київ, 1999 р.).

Апробацією результатів дисертації стала розроблена здобувачем у співавторстві ситуаційна задача (кейс-стаді) “Якість”, яку визнано переможцем І Всеукраїнського конкурсу ситуаційних вправ з напрямку “Операційний менеджмент”.

Публікації. Основні положення і результати дисертаційного дослідження віддзеркалено у десяти самостійно опублікованих роботах загальним обсягом 3,1 др. арк., з яких 5 статей опубліковано у наукових фахових виданнях, 1 стаття — у збірнику наукових праць, 4 — у збірниках матеріалів конференцій.

Структура та обсяг дисертаційної роботи. Дисертаційна робота містить вступ, три розділи, десять підрозділів, загальні висновки, список використаних джерел, додатки. Повний обсяг дисертації — 245 сторінок, у тому числі основного тексту — 155 сторінок, включаючи 24 таблиці, 23 рисунки, 11 формул, 26 додатків (42 с.) і 179 найменувань використаних літературних джерел.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено ступінь розробленості наукової проблеми на сьогодні, сформульовано мету, задачі, об’єкт, предмет і методи дослідження, висвітлено наукову цінність та практичну значущість роботи, форми апробації результатів дисертації, наведено кількість публікацій за темою дисертації.

У першому розділі “Теоретичні засади операційного менеджменту на підприємстві роздрібної торгівлі” на підставі критичного аналізу робіт науковців-попередників з предмета дослідження, уточнення, узагальнення постулатів операційного менеджменту та їх адаптації до сфери роздрібної торгівлі обґрунтовано теоретичні засади операційного менеджменту на роздрібному торговельному підприємстві.

Огляд значного масиву літературних джерел підтвердив, що попередні наукові дослідження здебільшого спрямовувались на розробку теоретично-методологічних положень операційного менеджменту, причому переважно у виробничій сфері.

Порівняльний аналіз існуючих на сьогодні тлумачень поняття “операційний менеджмент” виявив недостатню конкретність і чіткість визначень цієї досить автономної частини менеджменту. Виходячи з того, що операційний менеджмент притаманний кожній організації та є управлінською діяльністю, спрямованою щодо виробничих процесів певної організації на рівні окремих операцій, здобувачем запропоновано таку дефініцію: операційний менеджмент це менеджмент у процесі створення товарів і надання послуг, який здійснюється на рівні операцій, починаючи із забезпечення організації входами (потрібними ресурсами) та впродовж їх трансформації у виходи (готові товари й послуги).

Оскільки операційний менеджмент має самостійне теоретично-прикладне значення, йому притаманний власний категорійний апарат, логічна послідовність зв’язків у якому формується за ланцюгом: операційна система — операційний менеджер — операційна стратегія і програма — операційний процес — операція. Нами обґрунтовано основні категорії операційного менеджменту в діяльності підприємства роздрібної торгівлі, розкрито та уточнено їх сутність.

У дисертації простежено еволюційний розвиток операційного менеджменту і позиційовано його у загальній системі менеджменту. Здобувачем виявлено, що даний науковий напрям має вагому історичну спадщину, проте позиції операційного менеджменту в загальній системі менеджменту починають посилюватися лише останніми роками з підвищенням актуальності проблеми адаптації вітчизняних підприємств до нового господарського механізму.

У науковій роботі досліджено операційну систему й операційний менеджмент роздрібних підприємств, спираючись на методологію системного та процесного підходів.

Нами наголошено, що однією з найголовніших підсистем підприємства роздрібної торгівлі та водночас функціональним полем операційного менеджменту є операційна система, що являє собою відкриту самостійну систему, органічне поєднання елементів та зв’язків якої забезпечує задоволення потреб кінцевого споживача у належному торговельному обслуговуванні. Щодо структури операційної системи, то здобувач згоден з думкою тих науковців, які поділяють її на підсистему забезпечення, трансформуючу підсистему та підсистему планування і контролю. Підсистема забезпечення відповідальна за постачання до операційної системи вхідних ресурсних факторів. За їх переробку, в результаті якої формуються “виходи” системи, відповідальна трансформуюча підсистема. Координаційним центром слугує підсистема планування і контролю.

Оскільки нині підприємствам доводиться функціонувати в умовах підвищеної нестабільності, зумовленої впливом факторів зовнішнього середовища, об’єктом управління в операційному менеджменті визначено операційний процес, який розглядається як динамічна функція операційної системи, що поєднує низку важливих процесів на роздрібному підприємстві: формування інформаційної бази для закупівлі товарів, власне закупівлю товарів, процес товароруху й торговельний процес. Найменшою складовою операційного процесу визнано операцію, що тлумачиться здобувачем як елементарний спеціалізований вид роботи, спрямований на виконання конкретного завдання технічного, організаційного або соціального характеру.

Нами визначено, що безпосередньо у роздрібній торгівлі операційний менеджмент — це менеджмент у процесі товарозабезпечення й надання торгових послуг кінцевому споживачеві, який здійснюється на рівні операцій впродовж накопичення необхідних ресурсів на вході підприємства, їх використання й трансформації у результати функціонування на виході.

Під час вивчення питання структури операційного менеджменту на підприємствах роздрібної торгівлі чітко розмежовано коло питань, які вирішуються в рамках даної управлінської діяльності, сформульовано головні завдання операційного менеджменту та його основну мету.

З огляду на те, що роздрібна торгівля вирізняється значним ступенем індивідуальності операційної діяльності, завдання операційного менеджменту та особливості проектування операційних процесів на роздрібному підприємстві сформовано з урахуванням галузевої специфіки сфери роздрібної торгівлі (табл. 1).

У другому розділі “Сучасна практика операційного менеджменту роздрібних торговельних підприємств” розроблено методику дослідження операційного менеджменту на роздрібних підприємствах з комп’ютерною обробкою інформації, що створює належну інформаційну базу для виявлення резервів удосконалення управлінської діяльності; обґрунтовано вибір оціночних показників і наведено перелік рекомендацій щодо її апробації. Методика дала змогу:

оцінити існуючі умови здійснення операційного менеджменту на вітчизняних роздрібних підприємствах (фоновий аналіз);

Таблиця 1

Специфічні риси та завдання операційного менеджменту

у сфері роздрібної торгівлі

Особливості

роздрібної

торгівлі | Специфічні риси проектування операційних процесів у роздрібній торгівлі | Особливості та завдання

операційного менеджменту

на підприємствах роздрібної торгівлі

1. Двоїста природа праці. | Ускладнення вимірювання загальної ефективності праці. | 1. Раціональний розподіл обов’язків між працівниками в процесі здійснення торгово-технологічного процесу.

2. Посилення контролю за роботою опера-тивного персоналу.

3. Суворий конкурс при підборі торгово-оперативного персоналу.

4. Формування системи підвищення квалі-фікації оперативних працівників.

2. Високий ступінь залеж-ності роботи підприємства від спожив-чого попиту на товари і послу-ги та коливань потоків покуп-ців. | 1. Орієнтація на рівень спо-живчого попиту при плануванні операційної системи.

2. Ускладнення прогнозування купівельної активності.

3. Існування ризику створення невідповідних споживчому попиту товарних запасів.

4. Стохастичність операційного процесу. | 1. Наявність на підприємстві оптимальних за розміром товарних запасів та управління ними.

2. Систематичний контроль за дотриманням обов’язкового асортиментного переліку та сталістю товарного асортименту.

3. Складання обґрунтованих замовлень на завезення товарів.

4. Оперативне управління операційним процесом у просторі й часі.

3. Значний вплив на функ-ціонування під-приємства фак-тора сезонності споживання деяких товарів. | 1. Необхідність календарного планування реалізації товарів з урахуванням фактора сезонності.

2. Наявність ризику форму-вання невідповідних спожив-чому попиту сезонних товарних запасів. | 1. Контроль за відповідністю сезонних товарних запасів встановленим нормам.

2. Повсякденний контроль за умовами зберігання сезонних товарних запасів.

3. Розробка заходів щодо активізації продажу сезонних товарів.

4. Скорочений операційний цикл руху ре-сурсів. | 1. Неможливість достовірного передбачення тривалості та перебігу операційного циклу.

2. Наявність ризиків: комер-ційного, цінового, економічного, валютного, інфляційного тощо. | 1. Розподіл ресурсів за операціями операцій-ного процесу.

2. Пильність контролю за рухом ресурсів підприємства.

3. Оптимізація рівня слаболіквідних активів на підприємстві.

4. Забезпечення ритмічності поставок товарів.

5. Високий ступінь індиві-дуалізації кон-тингенту, що обслуговуєть-ся, а відтак, по-треб і пріорите-тів споживачів. | 1. Складність передбачення усіх запитів покупців.

2. Неможливість спрогнозувати психологічний стан та поведінку споживачів на момент покупки товарів.

3. Ускладнення вимірювання ефективності праці. | 1. Максимально об’єктивний контроль за виконанням продавцями обов’язків з обслуго-вування споживачів.

2. Висока відповідальність за підбір та технологічну спеціалізацію персоналу.

3. Здійснення заходів щодо забезпечення високої якості товарів та культури обслуговування споживачів.

дослідити параметри функціонування поширених у роздрібній торгівлі на теперішній час операційних систем (аналіз на мікрорівні).

На підставі фонового аналізу за 1995-2000 рр. виявлено такі тенденції:

1.

Певне зростання виробництва товарів широкого попиту загалом та з основних товарних груп сприяє розвитку операційного менеджменту в роздрібній торгівлі. Проте позитивний ефект від дії зазначеного фактора дещо нейтралізується відмовою багатьох підприємств від послуг оптової торгівлі через фінансову невигідність співпраці. У зв’язку з цим, магазинам доводиться виконувати невластиві за своєю природою функції, що певним чином перешкоджає здійсненню операційного менеджменту на цивілізованому рівні.

2.

Ускладнює повноцінне виконання функцій операційного менеджменту погіршення якісного складу роздрібної торгової мережі, про що свідчить відчутне скорочення у загальній кількості об’єктів торгівлі частки магазинів, які мають більші, ніж об’єкти дрібнороздрібної торгової мережі, ресурсні можливості для здійснення операційної діяльності.

3.

Внаслідок впливу на специфіку операційного менеджменту чинників товарної спеціалізації магазинів та методів реалізації товарів, умови його здійснення здебільшого ускладнюються. Про це свідчить зниження питомої ваги спеціалізованих магазинів і магазинів самообслуговування, в яких забезпечені належні умови для операційного менеджменту, а саме: є можливість впроваджувати декілька прогресивних технологій обслуговування на достатніх для їх ефективної реалізації торгових площах.

4.

Скорочення кількості універмагів відбувається переважно за рахунок “штучно утворених” універмагів, які не витримали суперництва з рештою універмагів та конкуренції зі стихійними й організованими ринками, що можна розцінити як прогресивну зміну акцентів від кількісних ознак мережі універмагів на користь якісних. Експансія конкурентоспроможних універмагів дещо розширює можливості операційного менеджменту на даних підприємствах.

5.

Майже для всіх типів підприємств роздрібної торгівлі характерне скорочення торгової площі за умов її недостатності в цілому. Виявлена тенденція зменшення забезпеченості населення торговою площею магазинів дає підстави стверджувати про розвиток в Україні невеликих підприємств, параметри операційної системи яких стримують реалізацію потенціалу операційного менеджменту та, як наслідок, не сприяють забезпеченню належного рівня торговельного обслуговування споживачів.

Дослідження практики функціонування операційної системи здійснено на 19 підприємствах роздрібної торгівлі. Оскільки функціональний простір підприємств визначає особливості операційних систем та операційного менеджменту загалом, їх було ранжовано за критерієм масштабу діяльності та поділено на три категорії — великі, середні, малі (за обсягом товарообороту).

З метою формування достатньої інформаційної бази для дослідження особливостей операційних систем торговельних підприємств, окрім використання даних звітності та оперативного обліку, було проведено опитування покупців за розробленою здобувачем анкетою. Інтегральний коефіцієнт якості обслуговування розраховано на базі узагальнення думок операційних менеджерів різних ланок управління стосовно вагомості часткових показників.

Результати дослідження на мікрорівні дали змогу дійти висновку, що характерними позитивними ознаками операційної системи великих підприємств є високий рівень договірної дисципліни; інтенсифікація застосування прогресивних методів реалізації та активізація процесу продажу; виважена політика управління товарними запасами; достатня сталість товарного асортименту. Проте для даних систем притаманні й негативні аспекти, зокрема, незначна частка продажу вітчизняних непродовольчих товарів; недостатня кореляція між обсягами реалізації товарів та впливом фактора сезонності.

Середні торговельні підприємства характеризуються низькою рентабельністю операційної діяльності, зростанням тривалості операційного циклу та обмеженим спектром послуг для споживачів. Незважаючи на більш високу частоту завезення товарів порівняно з іншими категоріями підприємств, для середніх підприємств роздрібної торгівлі властива тенденції до нагромадження товарних запасів, що вимагає активного доопрацювання в даному напрямі.

Операційна система малих підприємств роздрібної торгівлі має такі “вузькі місця”, як низький коефіцієнт корисної дії людських ресурсів; збільшення тривалості операційного циклу; вузький асортимент товарів; незадовільний рівень послуг; невисокі якісні характеристики торгово-оперативного персоналу, хоча й, на думку респондентів, забезпечує досить високий рівень емоційного вдоволення покупців процесом купівлі товарів.

Слід зазначити, що деякі проблемні зони підприємств трьох категорій збігаються, а саме: високі, на думку споживачів, ціни на товари; низька професійна підготовка продавців; недостатньо налагоджена рекламно-інформаційна діяльність; неприйнятний для споживачів рівень сезонної торгівлі.

Таким чином, порівняно задовільну якість обслуговування покупців забезпечує операційна система лише великих підприємств, що пояснюється більшими людськими й просторовими можливостями, потужнішою фінансовою базою і кращою організацією операційного процесу та засвідчує високий рівень операційного менеджменту на них.

Загалом результати дослідження на мікрорівні актуалізували необхідність вдосконалення функціонального поля операційного менеджменту з метою врахування вимог зовнішнього середовища.

У третьому розділі “Напрями вдосконалення операційного менеджменту підприємств роздрібної торгівлі” за результатами теоретичного доробку та дослідження стану операційного менеджменту на роздрібних торговельних підприємствах:

розроблено проекти операційних систем для підприємств роздрібної торгівлі, критерієм ефективності при моделюванні яких стало посилення кореляції між характеристиками операційного процесу та запитами покупців;

наведено комплекс задач управління за фазами операційного циклу торговельного підприємства;

обґрунтовано доцільність застосування і розроблено методику впровадження на підприємстві роздрібної торгівлі системи управління товарними запасами “точно у термін”;

підтверджено прийнятність застосування методів проектного підходу в операційному менеджменті торговельного підприємства та розроблено низку сіткових моделей підготовки і проведення сезонних кампаній активного продажу.

Нині основною умовою стабільного функціонування підприємств у конкурентному середовищі є максимальне наближення операційної діяльності до запитів споживачів та врахування конкурентних позицій. Недостатня відповідність операційних систем споживчим вимогам зумовила необхідність моделювання операційних систем у рамках загального менеджменту якості.

З метою поліпшення функціонального поля операційного менеджменту здобувачем розроблено та наведено у математичному вигляді проекти операційної системи для трьох категорій підприємств роздрібної торгівлі.

Підставою для виокремлення основних проблемних зон підприємств слугували результати анкетування покупців. Керовані підприємством операційні характеристики ідентифіковано за допомогою причинно-наслідкових діаграм К.Ісікави “риб’ячий скелет”. На підставі споживчих переваг і операційних характеристик побудовано матричні “будинки якості” з метою визначення стратегічних зон операційної діяльності для фокусування на них основних зусиль підприємства. На даних зонах і ґрунтувались концептуальні моделі операційної системи великих (OSA), середніх (OSВ) та малих роздрібних підприємств (OSС) (табл. 2). У моделях вони представлені вхідними змінними, що віддзеркалюють “погляд” споживачів на характеристики операційного процесу підприємства.

Розробка моделей операційних систем роздрібних підприємств надасть їм змогу правильно сформувати операційну стратегію й операційну програму, поліпшити рівень організації операційного процесу і, як наслідок, підвищити якість обслуговування покупців та розширити коло потенційних споживачів.

Результати дослідження основних аспектів управління операційним циклом підприємства та його невисока тривалість у роздрібній торгівлі спонукали до розробки комплексу задач управління за фазами операційного циклу. Виходячи з тлумачення управління як засобу

Таблиця 2

Математичні моделі операційної системи роздрібних підприємств м. Києва

Категорія підприємств | Математична модель

операційної системи | Умови, за яких моделі дійсні

1. Великі підприєм-ства

2. Середні підприєм-ства

3. Малі підприєм-ства

де LА, LВ, LС — ефективність співпраці з новими джерелами закупівлі; ZА, ZВ, ZС — частка товарів, закуплених на ярмарках, розпродажах; PА, PВ, PС, — обсяг товарів, що продається за прогресивними для даних товарних груп методами продажу; HА, HВ, HС — кількість ланок товароруху; TА, TВ — частка продажу товарів зі знижкою; OА, OВ, OС — співвідношення темпів зростання продуктивності праці з темпами зростання оплати праці; NА — частка якісних товарів у їх загальній кількості; RА — рентабельність товарів; CА — рівень торгової надбавки; KА, KВ — частка кваліфікованих продавців; EВ, EС — ефективність рекламних заходів; FВ, FС — сума вільних фінансових коштів; SВ — кількість кваліфікаційних вимог до претендентів при прийомі на роботу; МС — частка нових постачальників у їх загальній кількості; DС — витрати на безкоштовне пакування товарів.

недопущення або подолання порушень операційної програми, що виникають у практичній діяльності управлінців, відправним пунктом формування масиву задач обрано ризики, які найчастіше мають місце в операційній діяльності.

Запропонований комплекс задач управління сприятиме безперешкодній адаптації підприємств роздрібної торгівлі до динамічного зовнішнього оточення.

Цілям пристосування операційної діяльності підприємств до мобільного середовища підпорядкована також диспетчеризація. Нині особливо актуальним є застосування на роздрібному підприємстві такої диспетчерської системи, яка здатна була б регулювати в оперативному режимі кількість товарних запасів на кожній стадії операційного циклу. Зважаючи на це, здобувачем рекомендовано використовувати систему “точно у термін”.

Доцільність застосування даної системи на підприємстві роздрібної торгівлі обґрунтовується можливістю оптимізації витрат обігу, що дозволяє встановити баланс між використанням ресурсів і забезпеченням належної якості торговельного обслуговування; звільнення роздрібної торгівлі від невластивої їй функції зберігання товарів; розширення торгових площ за рахунок складських; оперативного управління операційним процесом у просторі й часі.

Здобувачем розроблено методику обчислення показників застосування системи “точно у термін”, яка надасть можливість сформувати інформаційну базу для комерційних угод щодо закупівлі товарів у постачальників згідно з умовами зазначеної системи управління товарними запасами.

Перехід до системи “точно у термін” пропонується здійснити у рамках класичної моделі економічного замовлення EOQ (Economic ordering quantity). Квінтесенцією методики є варіювання витратами на розміщення замовлення і рівнем витрат на зберігання товарних запасів з метою пошуку такого парного варіанта методом ситуаційних рішень, який дозволив би отримати заплановану суму товарообороту за умов збільшення частоти завезення товарів меншими партіями.

До реалізації ідеї рекомендовано залучити усіх працівників торгового залу, які мають докладати максимум зусиль щодо врівноваження потенційних можливостей операційної системи зі споживчими запитами.

Механізм обчислення показників та розширення повноважень торгових працівників нададуть змогу підприємствам роздрібної торгівлі підвищити рівень задоволеності споживачів якістю обслуговування, зменшити тривалість операційного циклу, звільнити роздрібну торгівлю від функції зберігання товарів, скоротити витрати з обслуговування товарних запасів.

Нами підтверджено прийнятність застосування методів проектного підходу в операційному менеджменті торговельного підприємства. Оскільки проектний підхід дозволяє сфокусувати увагу на виконанні вузького комплексу завдань в обмежених часових і бюджетних рамках й пропонує поопераційний погляд на проект, він заслуговує на використання під час реалізації комплексних заходів на підприємстві.

Результати опитування споживачів підприємств роздрібної торгівлі виявили невдоволеність покупців пропозицією сезонних товарів, що спонукало здобувача серед комплексних заходів на торговельному підприємстві зосередити увагу на традиційних періодах активного продажу товарів, або сезонних кампаніях.

Хоч у великих магазинах практика проведення сезонних кампаній давно вже стала звичною, проте їх перелік із року в рік майже не підлягає вдосконаленню. Ми спробували урізноманітнити даний перелік, розробивши сіткові графіки підготовки і проведення сезонних ярмарків за специфічними напрямками: сезонного характеру, святкової торгівлі, з приводу різних подій.

Підвищення актуальності питання ефективності й оперативності розрахункових операцій за теперішніх умов мотивувало здобувача до створення комп’ютеризованої версії графіка реалізації сезонного ярмарку “Школи остання мить”, яку було розроблено у середовищі Microsoft Excel’97 з метою виявлення резервів часу при виконанні робіт проекту й визначення тривалості критичного шляху.

Окрім цього, запропоновано програмно-цільову організаційну структуру управління підприємством під час проведення сезонного ярмарку, яка створена шляхом накладання на лінійно-функціональну організаційну структуру управління елементів матричної структури та спрямована на недопущення порушення субординації й неналежного виконання обов’язків підлеглими.

Рекомендації щодо застосування в операційному менеджменті торговельних підприємств методів проектного підходу забезпечать отримання ними відчутної конкурентної переваги у зовнішньому середовищі.

Слід зауважити, що перелік розроблених автором практичних рекомендацій не є рубежем можливого: за умов підвищеної динамічності та варіативності факторів зовнішнього середовища в Україні сфера операційного менеджменту відкриває потенційно невичерпні горизонти щодо вдосконалення даної управлінської діяльності на підприємствах роздрібної торгівлі.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведено теоретичне обґрунтування та нове розв’язання наукової проблеми вдосконалення операційного менеджменту підприємств роздрібної торгівлі за умов трансформації економічної системи країни. За результатами проведених досліджень здобувач дійшов таких висновків і пропозицій:

1.

Фундаментальні теоретично-методологічні основи операційного менеджменту висвітлено здебільшого у працях зарубіжних авторів. Окремі аспекти операційного менеджменту досліджено у підручниках російських науковців. Напрацювання вітчизняних авторів обмежуються кількома роботами. Розробки більшості науковців стосуються виробничої сфери господарювання — решта галузей невиправдано залишається поза їх увагою. Публікації деяких авторів присвячені прикладним дослідженням певних складових операційного менеджменту саме у роздрібній торгівлі, однак усі вони пропонують виокремлений погляд на ту чи іншу проблему, поза зв’язком з операційним менеджментом.

2.

Здобувачем аргументовано визначено, що в роздрібній торгівлі операційний менеджмент — це менеджмент у процесі товарозабезпечення й надання торгових послуг кінцевому споживачеві, що здійснюється на рівні операцій впродовж накопичення необхідних ресурсів на вході підприємства, їх використання й трансформації у результати функціонування на виході.

3.

На підставі поглиблення та уточнення автором категорійного апарату операційного менеджменту виявлено, що функціональним полем даного різновиду менеджменту є операційна система. На думку автора, операційна система торговельного підприємства являє собою відкриту самостійну систему, органічне поєднання елементів та зв’язків якої забезпечує задоволення потреб кінцевого споживача у належному торговельному обслуговуванні, а її структура поєднує три підсистеми: підсистему забезпечення, трансформуючу підсистему й підсистему планування і контролю.

4.

В операційному менеджменті об’єктом управління визнано операційний процес, який розглядається як динамічна функція операційної системи. З точки зору автора, операційний процес роздрібного підприємства — це процес, який складається з послідовних взаємопов’язаних у часі операцій щодо трансформації вхідних ресурсів у вихідні результати підприємства та поєднує такі важливі процеси, як формування інформаційної бази для закупівлі товарів, власне закупівлю товарів, процес товароруху й торговельний процес. Визначено, що найменшою ланкою операційного процесу є операція, яка інтерпретується як елементарний спеціалізований вид роботи, спрямований на виконання конкретного завдання технічного, організаційного або соціального характеру.

5.

Здобувачем з’ясовано, що специфіка проектування операційного процесу і завдань операційного менеджменту обумовлена такими галузевими особливостями сфери роздрібної торгівлі, як двоїста природа праці; високий ступінь залежності роботи підприємств від споживчого попиту та коливань потоків покупців; значний вплив на функціонування підприємств фактора сезонності споживання деяких товарів; скорочений операційний цикл руху ресурсів; високий ступінь індивідуалізації контингенту, що обслуговується, а відтак, потреб і пріоритетів споживачів.

6.

Розроблена автором методика дослідження стану операційного менеджменту з комп’ютерною обробкою інформації дозволить сформувати належну інформаційну базу для виявлення резервів удосконалення управлінської діяльності на торговельних підприємствах.

7.

За результатами дослідження сучасної практики операційного менеджменту на вітчизняних великих, середніх та малих підприємствах роздрібної торгівлі спроектовано операційні системи, які дадуть керівництву змогу встановити фокусні центри при формуванні операційної стратегії й операційної програми, поліпшити рівень організації операційного процесу та, як наслідок, підвищити якість обслуговування покупців і розширити коло потенційних споживачів.

8.

Запропоновано комплекс задач управління за фазами операційного циклу торговельного підприємства, що ґрунтується на притаманних операційній діяльності ризиках та в перспективі сприятиме посиленню адаптивних функцій підприємств роздрібної торгівлі щодо динамічних чинників зовнішнього середовища й недопущенню прогаяної вигоди у вигляді отримання додаткових доходів та прибутків.

9.

Представлена автором методика обчислення показників застосування системи “точно у термін”, економічну доцільність впровадження якої підтверджено результатами оцінки ефективності, створить підґрунтя комерційних угод щодо закупівлі товарів згідно з умовами зазначеної системи управління товарними запасами. Використання методики в поєднанні з розширенням повноважень торгових працівників уможливить реалізацію цілої низки цілей, зокрема: підвищення рівня задоволеності споживачів якістю обслуговування; зменшення тривалості операційного циклу; звільнення роздрібної торгівлі від функції зберігання товарів; скорочення витрат з обслуговування товарних запасів.

10.

Обґрунтовано прийнятність методів проектного підходу в операційному менеджменті торговельних підприємств та розроблено сіткові моделі підготовки і проведення сезонних кампаній активного продажу товарів, що урізноманітнить їх діяльність захоплюючими заходами та в результаті сприятиме отриманню підприємствами відчутної конкурентної переваги у зовнішньому середовищі.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У фахових виданнях

1.

Микитенко Н.В. Особливості операційного менеджменту в роздрібній торгівлі // Вісник КДТЕУ. — 2000. — № 2. — С. 28-34.

2.

Микитенко Н.В. Методичні основи дослідження операційного менеджменту підприємств роздрібної торгівлі // Технический прогресс и эффективность производства: Вестник Харьковского государственного политехнического университета. Выпуск 122. Часть І. — Харьков: ХГПУ. — 2000. — С. 126-129.

3.

Микитенко Н.В. Застосування проектного підходу в операційному менеджменті роздрібного торговельного підприємства // Менеджер (Вісник ДонДАУ). — 2001. — №1(13). — С. 48-54.

4.

Микитенко Н.В. Дослідження практики функціонування операційної системи підприємств роздрібної торгівлі // Вісник ДонДУЕТ. — 2001. — № 2 (10). — С. 105-113.

5.

Микитенко Н.В. Операційний менеджмент у роздрібній торгівлі та передумови його здійснення // Вісник КНТЕУ. — 2001. — № 3. — С. 20-27.

В інших виданнях

1.

Микитенко Н.В. Місце операційного менеджменту в загальній системі менеджменту // Сучасні економічні проблеми розвитку підприємництва: Зб. наук. праць. — К.: КДТЕУ, 2000. — С. 227-234.

2.

Микитенко Н.В. Управління якістю як філософія функціонування роздрібного торговельного підприємства // Економічна теорія: сучасна парадигма та її еволюція на порозі ХХІ століття: Матеріали міжнар. наук.-практ. конф. — К.: Київ. держ. торг.-екон. ун-т. — 2000. — С. 104-105.

3.

Микитенко Н.В. Оцінка ефективності операційного менеджменту роздрібного підприємства як основа оптимізації управлінських рішень // Дослідження соціально-економічних проблем перехідного періоду: Наук. вісник. Випуск ІІІ. — Чернівці: ЧТЕІ КНТЕУ. — 2001. — С. 288-292.

4.

Микитенко Н.В. Концепція застосування системи управління товарними запасами “точно у термін” на підприємстві роздрібної торгівлі // Теорія і практика перебудови економіки: Матеріали ІІ всеукр. наук.-практ. конф. — Черкаси: ЧДТУ. — 2001. — С. 108-110.

5.

Микитенко Н.В. Проектування операційної системи як основа успішності функціонування роздрібних торговельних підприємств // Сучасні проблеми управління: Зб. матеріалів І міжнар. наук.-практ. конф. — К.: “Політехніка”. — 2001. — С. 428-429.

6.

Іванова І.В., Микитенко Н.В. Якість: Ситуаційна вправа // Ситуаційні вправи. Випуск 1. Ситуаційні вправи — переможці 1-го Всеукраїнського конкурсу ситуаційних вправ. — К.: Центр інновацій та розвитку, 1999. — С. 21-45.

АНОТАЦІЯ

Микитенко Н.В. Вдосконалення операційного менеджменту на підприємствах роздрібної торгівлі. — Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.02 — Підприємництво, менеджмент та маркетинг. — Київський національний торговельно-економічний університет, Київ, 2002.

Дисертацію присвячено вирішенню теоретичних, методологічних та організаційних питань операційного менеджменту на підприємствах роздрібної торгівлі в умовах трансформації економіки України. Обґрунтовано теоретичні засади операційного менеджменту роздрібного торговельного підприємства, висвітлено особливості проектування операційних процесів і завдання операційного менеджменту, що зумовлені галузевою специфікою роздрібної торгівлі. Розроблено та апробовано методику дослідження операційного менеджменту підприємств роздрібної торгівлі з метою створення інформаційної бази для виявлення резервів вдосконалення даної управлінської діяльності. Спроектовано максимально наближені до вимог споживачів операційні системи для великих, середніх і малих торговельних підприємств, сформовано комплекс задач управління за фазами операційного циклу, запропоновано методичні підходи та практичні рекомендації щодо застосування системи управління товарними запасами “точно у термін”, обґрунтовано прийнятність методів проектного підходу в операційному менеджменті роздрібного підприємства та розроблено низку сіткових моделей підготовки і проведення сезонних кампаній активного продажу товарів.

Ключові слова: операційний менеджмент, операційна функція, операційна система, операційний процес, операція, операційна стратегія, операційна програма, операційний цикл.

АНОТАЦИЯ

Микитенко Н.В. Усовершенствование операционного менеджмента на предприятиях розничной торговли. — Рукопись.

Диссертация на соискание учёной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.02 — Предпринимательство, менеджмент и маркетинг. — Киевский национальный торгово-экономический университет, Киев, 2002.

Диссертация посвящена решению теоретических, методологических и организационных вопросов операционного менеджмента на предприятиях розничной торговли в условиях трансформации экономики Украины.

На основании критического анализа литературных источников, касающихся предмета исследования; уточнения, обобщения постулатов операционного менеджмента и адаптации последних к особенностям функционирования сферы розничной торговли обоснованы теоретические основы операционного менеджмента предприятия розничной торговли.

В работе уточнены определения понятий “операционный менеджмент”, “операционная система”, “операционный процесс”, “операция”, “операционная стратегия”, “операционная программа”. Исследованы генезис и эволюционное развитие операционного менеджмента,


Сторінки: 1 2