У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Львівський державний універсистет імені Івана Франка

Львівський національний університет імені Івана Франка

москалик

Роман Ярославович

УДК [339.187.6+330.322.2](477)

Міжнародний лізинг в умовах ринкової

трансформації економіки україни

Спеціальність 08.02.03 – організація управління,

планування і регулювання економікою

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Львів – 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі міжнародних економічних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка Міністерства освіти і науки України

 

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Грабинський Ігор Михайлович,

Львівський національний університет

імені Івана Франка, завідувач кафедри міжнародних економічних відносин.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, доцент

Мокій Анатолій Іванович,

Львівська комерційна академія, завідувач

кафедри міжнародних економічних відносин;

кандидат економічних наук, доцент

Теребух Андрій Андрійович,

Навчально-науковий інститут економіки і менеджменту Національного університету “Львівська політехніка”, доцент кафедри економіки підприємства та менеджменту.

Провідна установа – Сумський державний університет, кафедра економіки, Міністерство освіти і науки України, м.Суми.

Захист дисертації відбудеться “7” червня 2002 р. о 15.30 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 35.051.01 у Львівському національному університеті імені Івана Франка (79008, Львів-8, пр.Свободи, 18, ауд. 115).

З дисертацією можна ознайомитись у Науковій бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка,

м. Львів, вул. Драгоманова, 5.

Автореферат розісланий “30” квітня 2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради ______________________ Панчишин С.М.

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. З розвитком ринкових відносин у країнах з пере-хідною економікою зростає значення лізингу для суб’єктів господарю-вання як нового перспективного методу інвестування. Актуальність роз-витку лізингової діяльності в умовах ринкової трансформації економіки України полягає, насамперед, у необхідності технічного переоснащення та оновлен-ня основних фондів існуючих підприємств, запровадження нових резуль-татів в межах НДДКР у процес виробництва, а також у потребі роз-ширення матеріально-технічної бази малих та середніх підприємств у рамках програм розвитку малого та середнього бізнесу.

На сучасному етапі розвитку лізингових відносин проблеми організації та регулювання лізингу привертають увагу багатьох фахівців, про що свід-чить значна кількість наукових публікацій, присвячених цій темі. Проте деякі аспекти названого питання ще залишаються малодослідженими, зок-рема проблема міжнародного лізингу. Для України міжнародний лізинг важливий як один з інвестиційних каналів, засіб придбання й збуту продук-ції, за допомогою якого Україна могла б налагодити виробництво якісних конкурентоспроможних не тільки на внутрішньому ринку товарів. Завдяки цьому наша країна змогла б зайняти належне місце у міжнародному поділі праці, встановити партнерські відносини з іншими країнами.

Використання міжнародного лізингу як методу залучення інвестицій в економіку України є особливо корисним в сучасних умовах дефіциту капі-тальних вкладень за рахунок власних коштів підприємств, відсутності не-обхідної державної підтримки, недостатнього обсягу прямих іноземних ін-вестицій, обмеженого доступу до довгострокових кредитних ресурсів. Сві-това практика свідчить, що ці проблеми притаманні більшою чи меншою мірою і іншим країнам в умовах переходу до ринкової економіки. Таким чином, лізинг може стати дієвим чинником стимулювання притоку інвес-тицій в основний капітал та економічного зростання цих країн в цілому.

Серед вітчизняних дослідників проблем лізингу в умовах перехідної економіки слід назвати Н.Внукову, А.Загороднього, О.Луб’яницького, Л.Мельника, В.Міщенка, А.Мокія, В.Пинзеника, Н.Слав’янську, Ю.Сосюр-ка, В.Трача, Т.Унковську, А.Фукса, Г.Холодного, Г.Черевка, Н.Шульгу та інших. У дослідження лізингового механізму інвестування вагомий внесок зробили такі автори, як П.Андерсон, П.Біагі, Р.Вансіл, Н.Васільєв, В.Газ-ман, Дж.Галлардо, Г.Галпер, Г.Гендерсон, І.Герчикова, М.Гордон, В.Горє-микін, Е.Кабатова, Д.Лоуренс, Д.Майєс, Дж.Мартін, Р.Олсен, А.Офер, Л.Прилуцький, Е.Тодер, А.Форд, Л.Шал та інші.

Проте, на нашу думку, в опублікованих працях українських та зару-біжних вчених не знайшли достатньо повного висвітлення явища і пробле-ми, пов’язані із теоретичним обгрунтуванням міжнародного лізингу як інструменту активізації інвестиційного процесу в умовах ринкової транс-формації економіки. Оскільки дослідники концентрують увагу на обгрун-туванні доцільності застосування лізингу на рівні підприємства, малодо-слідженою залишається проблема виявлення впливу лізингових операцій на макроекономічне становище країни. Актуальність дослідження цієї проблеми пов’язана з потребою обгрунтування доцільності запровадження заходів щодо подальшого розвитку лізингу в Україні.

Поряд з цим в світовій практиці нагромаджений досвід оцінки ефек-тивності лізингових проектів та оптимізації вирішення дилеми вибору варіантів фінансування. Це зумовлює необхідність узагальнення подібного досвіду, його творчого застосування для оцінки привабливості міжнарод-ного лізингу в Україні з урахуванням специфічних особливостей розвитку національної економіки. Не менш важливим для успішного розвитку лізин-гових відносин, в тому числі міжнародних, є виявлення тенденцій розвитку лізингового бізнесу і прогнозування місткості потенційного лізингового ринку в нашій країні. Сьогодні гостро постають питання вдосконалення ор-ганізаційної, фінансово-економічної, інституційної, методичної та регуля-торної систем лізингу в Україні. Необхідність поглиблених досліджень в зазначених сферах зумовлюється незначними обсягами лізингових опера-цій, збільшенням фізичного та морального зносу матеріально-технічної бази, незадовільними показниками оновлення основних фондів вітчизня-них суб’єктів господарювання.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисер-тація виконана відповідно до планів науково-дослідної роботи кафедри міжнародних економічних відносин Львівського національного універ-ситету імені Івана Франка “Вдосконалення механізму зовнішньо-еконо-мічної діяльності України в контексті входження до системи євро-пейської інтеграції” (№ ДР 0199V003618). Результати дослідження використо-вуються при читанні окремих тем навчального курсу “Фінанси зарубіжних країн” та розробленого дисертантом спецкурсу “Інвестиційна діяльність у світовій економіці” для студентів факультету міжнародних відносин Львів-ського національного університету імені Івана Франка.

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційного дослідження полягає у теоретичному обгрунтуванні напрямів та механізмів поширення міжна-родного лізингу в умовах ринкової трансформації національної економіки та розробці практичних рекомендацій щодо удосконалення системи міжна-родного лізингу в Україні.

Для досягнення мети в дисертації поставлено такі завдання:

узагальнити теоретичні розробки з питань міжнародного лізингу;

виявити основні тенденції розвитку світового лізингового ринку, окреслити характерні риси лізингового процесу в перехідних економіках, обґрунтувати вплив лізингових операцій на макроекономічне становище країни;

оцінити чинники привабливості міжнародних лізингових операцій в умовах ринкової трансформації національної економіки;

дослідити стан сучасного лізингового ринку України та виявити проблеми розвитку міжнародного лізингу;

визначити місткість потенційного лізингового ринку України;

визначити основні напрями реформування і розвитку міжнарод-ного лізингу в нашій країні;

визначити галузеві пріоритети поширення та стимулювання між-на-родних лізингових операцій на регіональному рівні;

розробити організаційно-економічний механізм формування сис-те-ми забезпечення міжнародного лізингу в Україні.

Об’єктом дослідження є економіка України в перехідному періоді.

Предметом дослідження, відповідно до поставленої мети і завдань, є особливості становлення та напрями активізації міжнародного лізингу в умовах ринкової трансформації економіки України.

Методи дослідження. В дослідженні застосовані методи системного аналізу, абстракції, індукції, визначення прямих та зворотних зв’язків між економічними явищами для дослідження впливу лізингу на макроеконо-мічне становище країни, оцінки чинників привабливості міжнародних лі-зингових операцій та стану сучасного ринку міжнародних лізингових послуг України; методи багатовимірного статистичного аналізу для моні-торингу європейського лізингового ринку і розрахунку рейтингу галузей, пріоритетних для лізингу; методи порівняння для аналізу економіко-право-вих засад становлення лізингового бізнесу в перехідних економіках; інст-рументарій проектного аналізу для оцінки альтернативних варіантів придбання виробничого обладнання; сценарний підхід для прогнозування місткості потенційного лізингового ринку України; комплексний підхід для розробки напрямів програми реформування і розвитку міжнародного лізингу в Україні; методи групування та експертних оцінок для визначення переліку показників для розрахунку рейтингу галузей, пріоритетних для лізингу.

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертації дістав по-даль-ший розвиток теоретичний аналіз механізмів, форм та напрямів поши-рення міжнародного лізингу як методу активізації інвестиційного процесу в умовах ринкової трансформації економіки України. В результаті дослі-дження удосконалено організаційно-економічну систему управління та регулювання міжнародних лізингових операцій в Україні, враховуючи галузеві пріоритети їх здійснення.

До основних наукових результатів, які становлять особистий здобуток дисертанта та виносяться на захист, належать такі:

-

доведена вагомість лізингу для активізації інвестиційної діяльності та показано його вплив на макроекономічне становище країни, зокрема на обсяг капіталовкладень, інноваційну діяльність та НДДКР, рівень зай-ня-тості, платіжний баланс, розвиток підприємництва, конкуренції та ринко-вих відносин країни;

-

виявлено переваги міжнародного лізингу в Україні порівняно з інши-ми джерелами інвестування (самофінансуванням, банківським кредитом) за різних ставок дисконту та умов лізингового договору;

-

визначено місткість потенційного лізингового ринку України для різ-них варіантів стимулювання та розвитку лізингу в нашій країні, яка за перспективною оцінкою в середньостроковому майбутньому, за умови ви-рішення існуючих проблем розвитку лізингу, може перевищити обсяг лі-зингового ринку інших європейських країн з розвиненим лізинговим бізне-сом;

-

запропоновано основні напрями та рекомендації щодо реформування та розвитку міжнародного лізингу в Україні на загальнодержавному, регіо-нальному та місцевому рівнях у таких сферах: удосконалення законодав-чо-нормативного регулювання; формування пільгового режиму; розвиток інс-титуційної, інформаційної і навчальної інфраструктури; фінансово-еко-номічне та організаційне забезпечення міжнародних лізингових операцій;

-

розроблено методичний підхід до визначення пріоритетності галузей для використання лізингу, що базується на розрахунку коефіцієнтів пріори-тетності кожної галузі за відповідними показниками та вперше на його основі сформовано рейтинг галузей, пріоритетних для використання лізин-гу у регіоні;

-

обґрунтовано доцільність створення лізингового фонду технічного переоснащення та запропоновано джерела його наповнення для лісо-господарських та деревообробних підприємств на прикладі регіону.

Практичне значення одержаних результатів. Результати дисерта-ційного дослідження враховано при:

-

внесенні змін та доповнень до Закону України “Про лізинг” в Спеціальній контрольній комісії з питань приватизації Верховної Ради України (довідка видана Спеціалізованою контрольною комісією з питань приватизації ВРУ № 06-24/155 від 07.12.2001 р.);

-

розробці стратегічних планів та оперативних заходів, спрямованих на активізацію інвестиційного процесу та розвиток лізингових відносин Головним управлінням економіки Львівської обласної державної адмініст-рації, а саме: рекомендації щодо удосконалення нормативно-правового ре-гулювання, розвитку інституційної, інформаційної та навчальної інфра-структури міжнародного лізингу; методичні підходи до визначення лізин-гової привабливості галузей; створення лізингових фондів (довідка про впровадження видана Головним управлінням економіки Львівської облас-ної державної адміністрації від 27.03.2002 р. №4-1/4-387).

Окремі розробки, обґрунтовані в дисертації, частково реалізовані у практиці управлінської діяльності Фінансово-лізингової компанії “Електрон-лізинг” (м.Львів), а саме аналіз чинників, що визначають доходи лізингодавця.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації ап-робовані на наукових та науково-практичних конференціях, зокрема на науково-практичній конференції “Зовнішньоекономічна політика України в умовах глобалізації і регіоналізації світогосподарських зв’язків” (Київ, 26 травня 2000 р.), міжнародній науково-методичній конференції “Формуван-ня нової парадигми економічної освіти в Україні” (Львів, 19-20 жовтня 2000 р.), міжнародній студентсько-аспірантській науковій конференції “Україна в ХХІ ст.: формування економічної системи” (Львів, 3-5 травня 2001 р.), міжнародній інтернет-конференції “Нова глобальна економіка: тенденції та перспективи” (http://www.franko.lviv.ua/faculty/intrel/ conference/ conference.htm, 15-16 березня 2001 р.).

Публікації. За темою дисертаційного дослідження опубліковано 9 наукових праць загальним обсягом 2,14 д.а. з них: 5 статей у фахових наукових виданнях, 3 статті у матеріалах конференцій.

Структура і обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури та додатків. Основний зміст дисертації викладено на 162 сторінках комп’ютерного тексту, який охоплює 23 ілюстрації, 16 таблиць. В роботі подано список використаних джерел (161 найменувань) та 12 додатків.

Дисертація має таку структуру:

Вступ

Розділ 1. Теоретичні аспекти розвитку міжнародних лізингових операцій

1.1. Теоретичні засади та передумови поширення міжнародного лізингу

1.2. Характеристика та основні тенденції розвитку світового лізингового ринку

1.3. Вплив лізингової діяльності на макроекономічне становище країни

1.4. Економіко-правові засади становлення лізингового бізнесу в країнах з перехідною економікою

Висновки до розділу

Розділ 2. Дослідження ринку міжнародних лізингових послуг в Україні

2.1. Оцінка чинників привабливості міжнародних лізингових операцій для активізації інвестиційного процесу

2.2. Аналіз стану сучасного ринку міжнародного лізингу України

2.3. Оцінка місткості лізингового ринку України та перспективи його розвитку

Висновки до розділу

Розділ 3. Організаційно-економічні засоби поширення міжнародного лізингу в Україні

3.1. Основні напрями реформування і розвитку лізингових відносин в Україні

3.2. Обгрунтування галузевих пріоритетів та стратегічних рішень поширення міжнародних лізингових операцій в Україні

3.3. Організаційно-економічний механізм формування системи забезпечення міжнародного лізингу на регіональному рівні

Висновки до розділу

Висновки

Список використаних джерел

Додатки

Основний зміст дисертації

У Вступі обґрунтовано актуальність теми, визначено її мету та завдан-ня, сформульовано предмет і об’єкт, методи дослідження, показано його наукову новизну та практичне значення, подано інформацію про публікації та апробацію результатів дослідження.

У першому розділі дисертації – “Теоретичні аспекти розвитку між-народних лізингових операцій” – розглянуто суть, механізми функціону-вання та особливості використання лізингових операцій, узагальнено світо-вий досвід ведення лізингового бізнесу, проаналізовано основні тенденції розвитку світового лізингового ринку, обґрунтовано вплив лізингових опе-рацій на макроекономічне становище країни, окреслено характерні риси лізингового процесу та економіко-правові засади становлення лізингу в перехідних економіках.

В основі сучасного трактування лізингу, в тому числі міжнародного, лежить розмежування понять власник і користувач. В лізингу реалізується комплекс майнових відносин шляхом купівлі засобів виробництва та їх подальшої передачі у тимчасове користування за відповідну платню. Лізингові відносини одночасно включають в себе важливі елементи кредитних операцій, інвестиційної, орендної та торгової діяльності, які тісно поєдну-ються і взаємопроникають один в одного, утворюючи нову організаційно-правову форму бізнесу.

Міжнародний лізинг можна вважати формою експорту-імпорту капі-талів, оскільки причини міграції капіталів є мотивами для експортних та імпортних лізингових операцій. Вони також виступають додатковим важли-вим джерелом збуту продукції, особливо дорогого високотехноло-гічного обладнання. Крім того, міжнародний лізинг можна розглядати як екологічно зорієнтований і інноваційний інструмент в умовах обмежених фінансових ресурсів, оскільки підприємства-лізингоодержувачі, викорис-товуючи новітні екологічно безпечні технології, мають можливість еконо-мити на видатках, пов’язаних з забрудненням довкілля.

Світова практика виробила численні види лізингових операцій. Одним з таких варіантів, який широко використовується в міжнародно-му бізнесі і слугує важливим джерелом нових інвестицій, є фінансовий лізинг. Після становлення в окремих країнах, фінансовий лізинг швидко вийшов на міжнародний рівень. У зв’язку з цим в 1988 р. в м.Оттава було прийнято “Конвенцію про міжнародний фінансовий лізинг”. Від-повідно до цієї Конвенції міжнародний лізинг – це лізинг, при якому суб’єкти лізингу перебувають під юрисдикцією різних держав, або якщо майно чи платежі перетинають державний кордон. З проведеного ана-лізу в цьому розділі автор робить висновок про те, що норми українсь-кого цивільного права в основному відповідають положенням Конвен-ції, не дивлячись на те, що Україна поки що її не ратифікувала.

Для дослідження тенденцій світового лізингового ринку було прове-дено періодизацію становлення та розвитку лізингових відносин в зарубіж-них країнах. Було проаналізовано динаміку лізингових операцій в розрізі континентів та здійснено моніторинг європейського ринку лізингових пос-луг. На основі цього можна стверджувати, що в другій половині 20 століття лізинговий бізнес успішно розвивався на всіх континентах. Серед причин успішного розвитку лізингу можна вважати переваги для всіх його учас-ників, а також державну підтримку лізингової діяльності, пов’язану з розу-мінням урядів багатьох країн важливої ролі лізингу і, зокрема, міжнарод-ного лізингу, в активізації інвестиційної діяльності.

Лізинг має багатофакторний прямий і опосередкований вплив на макроекономічне становище країни. Лізинг і кредитні операції розглядають швидше як доповнювачі, а не замінники. Виходячи з цього, лізинг як фінансовий інструмент прямо сприяє інвестиційному процесу, не зменшу-ючи обсягів кредитних операцій. Емпіричні дані підтверджують зростаючу питому вагу лізингу в загальному обсязі інвестицій в багатьох зарубіжних країнах. Також лізинговий бізнес стимулює інноваційну діяльність та НДДКР, підвищує рівень зайнятості, має позитивний вплив на платіжний баланс, розвиток підприємництва, конкуренції та ринкових відносин країни. Економічне становище країни в цілому покращується, коли суб’єк-ти господарювання не обмежені в своїй діяльності і можуть фінансувати своє розширення не лише традиційними кредитними методами. Це призво-дить до переходу економіки на якісно новий рівень ефективності.

Порівняльний аналіз економіко-правових засад становлення лізинго-вого бізнесу в деяких країнах Центральної та Східної Європи свідчить про певну подібність нормативно-правового регулювання цих країн, що ство-рює умови для інтеграції їх лізингових ринків. На відміну від України, Польщі і Бєларусі, в Росії з метою стимулювання розвитку міжнародного лізингу запроваджено пільговий режим оподаткування для іноземних лізингодавців.

Другий розділ дисертації – “Дослідження ринку міжнародних лізин-гових послуг в Україні” – присвячений аналізу чинників привабливості міжнародного лізингу в умовах ринкової трансформації національної еко-номіки та стану сучасного лізингового ринку України. Виявлено головні проблеми поширення міжнародних лізингових операцій в нашій країні: нормативно-правові, макроекономічні та організаційні. Дисертантом дослі-джується місткість теперішнього та потенційного лізингового ринку Украї-ни.

Зважаючи на низькі результати діяльності та об’єктивні причини загальної економічної кризи в нашій країні, можна стверджувати, що можливості внутрішнього та зовнішнього фінансування вітчизняних підприємств є досить обмеженими. Водночас, можна припустити, що лізингова діяльність є потенційно привабливою сферою в українському бізнесі через незадовільний стан основних фондів, обмеженість і складність використання інших джерел технічного переоснащення і роз-ширення виробництва та низку специфічних переваг лізингу порівняно з іншими формами залучення інвестицій.

В ході дослідження було виявлено чотири групи переваг лізингу, що декларуються зарубіжними лізинговими компаніями. В результаті їх кри-тичного аналізу та перевірки в сучасних економічних умовах України мож-на назвати такі чинники привабливості лізингу для вітчизняних під-приємств: зниження оподатковуваного прибутку лізингоодержувача; гнуч-кіша схема виплати лізингових платежів; зменшення комерційних ризиків лізингоодержувача; зменшення витрат на розробку і підписання лізингових контрактів в порівнянні з контрактами купівлі-продажу та інші.

На основі типового прикладу за допомогою методів проектного ана-лізу здійснено оцінку ефективності вибору українським підприємством джерела фінансування придбання виробничого обладнання серед альтер-нативних варіантів: лізинг з авансовим платежем, лізинг без авансового платежу, самофінансування та банківська позика. Було виявлено, що лізинг може мати перевагу над кредитом, хоча лізинг з авансовим платежем лише за низьких ставок дисконту. Крім того, лізинг без авансового платежу має перевагу над варіантом самофінансування за високих ставок дисконту.

Лізинг може запропонувати ще низку економічних переваг для малих та середніх підприємств в умовах трансформації національної економіки: збереження доступу до кредитних ліній; підвищення платоспроможності за борговими зобов’язаннями у випадку зміни кон’юнктури ринку в перші роки діяльності. Таким чином, новостворені підприємства отримують біль-ше шансів вижити на початку своєї діяльності. Разом з тим, було виявлено, що лізинг для лізингоодержувача в багатьох випадках є дорожчим, ніж варіанти самофінансування чи банківської позики. Проте позитивних мо-ментів, притаманних лізингу, набагато більше, ніж негативних, а історич-ний досвід розвитку лізингового бізнесу в зарубіжних країнах підтверджує його важливу роль у відтворенні виробництва, розширенні збуту, активі-зації інвестиційної діяльності.

В ході аналізу стану сучасного ринку міжнародних лізингових послуг України було виділено три періоди еволюції лізингу в Україні: радянський період (1989-1991 рр.), період ринкового поширення (1992-1996 рр.), пе-ріод розвитку (з 1997 р. до сьогодні). Проаналізовано 10 успішних міжна-родних лізингових проектів, найважливіші події на шляху становлення лізингового ринку в Україні, правове поле здійснення міжнародних лізин-го-вих операцій. Так, через нерозвиненість фінансового та інвестиційного ринків, інституційної інфраструктури, нестабільність макроекономічного середовища, а особливо недосконалість нормативно-правового регламенту-вання лізингових операцій та відсутність будь-яких стимулів з боку дер-жави для їх розвитку, міжнародний лізинг не може повністю реалізувати закладений в ньому потенціал для задоволення інвестиційних потреб вітчизняних підприємств. Це підтверджує аналіз місткості теперішнього лізингового ринку України.

В результаті дослідження місткості потенційного лізингового ринку України на основі різних сценаріїв розвитку лізингу, можна зробити висновок, що обсяг вітчизняного лізингового ринку за перспективною оцінкою в середньостроковому майбутньому, за умови вирішення зазна-чених проблем, може перевищити обсяг лізингового ринку інших євро-пейських країн з розвиненим лізинговим бізнесом. Тому, на сьогодні стоїть питання створення сприятливого економіко-правового клімату для суб’єк-тів лізингового процесу.

Аналіз структури споживання продукції машинобудування та метало-обробки підтверджує той факт, що майже 62,3% цієї продукції, що вико-ристовувалась в Україні в 1999 р., імпортувалася з-за кордону. Можна стверджувати, що імпортні лізингові операції, в яких постачальником вис-тупають зарубіжні виробники устаткування, для стимулювання інвестицій-ної діяльності відіграють сьогодні більшу роль, ніж внутрішній лізинг.

Аналіз екологічної ситуації у техногенній сфері, структури витрат та ризиків для підприємств, що забруднюють довкілля внаслідок використан-ня застарілих екологічно небезпечних технологій показує, що міжнародний лізинг прогресивного устаткування є одним з шляхів зниження цих додат-кових витрат та ризиків.

Можна стверджувати, що лізинговий бізнес в Україні лише починає свій розвиток. Майбутня його еволюція в нашій країні буде залежати від комплексного вирішення існуючих проблем, які заважають гармонійно розвиватися лізинговому бізнесу. У розв’язанні цих завдань слід зважати на пріоритетність поширення лізингових операцій в певних галузях та регіонах України.

В третьому розділі – “Організаційно-економічні засоби поширення міжнародного лізингу в Україні” – окреслено основні напрями комп-лексної програми реформування системи міжнародного лізингу в Україні на загаль-нодержавному, регіональному та місцевому рівнях. Виходячи з необхід-ності розвитку лізингу машин та обладнання для активізації інвестиційних процесів, як зазначено в Посланні Президента України до Верховної Ради в 2000 р., а також з актуальності реформування лізингових відносин, важливим є формування концепції розвитку лізингу в Україні. У зв’язку з цим пропонуються практичні рекомендації щодо поширення та вдосконалення регулювання міжнародного лізингу на різних рівнях влади з наступних питань: нормативно-правового регулювання; формування піль-гового режиму здійснення лізингових операцій; розвитку інституційної, інформаційної та навчальної інфраструктури; фінансово-економічного та організаційного забезпечення міжнародного лізингу.

Зокрема, у дисертації пропонується усунення низки суперечностей в нормативно-правових актах України стосовно лізингової діяльності, рати-фікація “Конвенції про міжнародний фінансовий лізинг”, запровадження системи інвестиційного податкового кредиту та амортизаційних пільг тощо. Запропоновано та обґрунтовано доцільність створення бізнес-центру при асоціації Укрлізинг, який на замовлення учасників лізингу надаватиме інформаційно-консультаційні та посередницькі послуги. В дисертації роз-роблено організаційну схему здійснення імпортної лізингової операції. Запропоновано організаційно-економічні за-ходи обласних та місцевих органів влади для стимулювання участі українських товаровиробників експортної продукції та їхніх лізингових компаній у міжнародних вис-тавках та ярмарках.

Таким чином, використовуючи комплексний підхід до реформування системи міжнародного лізингу, можна розраховувати на перехід на якісно новий рівень лізингової діяльності в Україні.

В цьому ж розділі розроблено методичний підхід до визначення пріори-тетності галузей для використання лізингу. Суть підходу полягає у розрахунку коефіцієнтів пріоритетності кожної галузі за відповідними показниками для формування рейтингу галузей, пріоритетних для лізингу. Для розрахунку рейтингу в ході експертного опитування було сформовано шість груп галузевих показників, а саме: показники економічного розвитку галузей; інтеграції у світову економіку; потреби у модернізації основних фондів; капіталомісткості; ефективності використання основних фондів і капіталовкладень; рентабельності і заборгованості. За допомогою цього рейтингу галузей та підгалузей економіки видається можливим: визначити галузеві напрями активізації заходів розвитку та стимулювання лізингу на загальнодержавному, регіональному та місцевому рівнях; обґрунтувати доцільність створення галузевих лізингових фондів у регіонах за підтримки органів влади; розробити стратегії входження на лізинговий ринок України іноземних і вітчизняних лізингових компаній.

У результаті емпіричного тестування методичного підходу до визначе-ння пріоритетності галузей для використання лізингу у Львівській області за даними 2000 р. було виявлено такі галузеві пріоритети як транспорт і зв’язок, сільське господарство, харчову, легку, деревообробну і целюлозно-паперову промисловість (див. табл. 1). Адекватність результатів розра-хунку рейтингу підтверджується діяльністю лізингових компаній, держав-них лізингових підприємств, заходами державних органів влади, неуря-дових організацій для поширення лізингових відносин в цих галузях еконо-міки України, багатьма українськими дослідниками проблем лізингу, а також світовою практикою ведення лізингового бізнесу. Проте навіть у пріоритетних галузях міжнародний лізинг розвивається досить повільно і стихійно. Це пояснюється відсутністю організаційно-економічних стимулів для лізингового інвестування, в тому числі і з боку державних органів вла-ди на різних рівнях, нерозвиненістю лізингової інфраструктури, великими фінансовими ризиками тощо. Тому необхідним є формування організа-ційно-економічної системи забезпечення міжнародного лізингу за галузевим принципом і регіональною диверсифікацією.

Найменш пріоритетними галузями для використання лізингу у Львівській області визначено будівництво, промисловість будівельних матеріалів, а також матеріально-технічне забезпечення, заготівлі і збут, машинобудування і металообробка (див.табл.1). Це пояснюється порів-няно низькою капіталомісткістю виробництва у деяких з цих галузей, скороченням виробництва та збитковими результатами діяльності на ба-гатьох промислових підприємствах регіону в 2000 р. Іншою причиною є порівняно високі показники оновлення основних фондів, зокрема у будівництві і промисловості будівельних матеріалів, що дещо зменшує потребу підприємств цих галузей в лізингу.

Для прийняття стратегічних рішень про передачу в лізинг майна і успішної реалізації лізингових проектів на практиці, що передбачає досяг-нення певного рівня прибутковості всіх учасників лізингової угоди, запро-поновано методичні рекомендації щодо визначення доходів лізингодавця. Серед основних та загальних факторів, що впливають на рівень доходу лізингодавця є: величина процентних ставок; сума трансакційних видатків; ризик банкрутства лізингоодержувача; ризик пошкодження і втрати лі-зингового майна; податкові вигоди для лізингодавця; умови лізингового контракту стосовно права викупу лізингового майна, розірвання чи про-довження лізингового договору; вартість додаткових послуг і технічного обслуговування лізингового майна; рівень конкуренції на ринку.

У дисертаційній роботі запропоновано організаційно-економічний ме-ханізм формування системи забезпечення міжнародного лізингу на прикла-ді лісопромислового комплексу в захід-ноукраїнському регіоні. Дисертан-том обґрунтовано доцільність створення галузевого лізингового фонду тех-нічного переоснащення. В роботі розроблено загальну схему міжнародної лізингової операції у лісопромисловому комплексі за участі лізингового фонду, лісогосподарських та деревообробних підприємств, консультацій-них центрів, постачальників техніки, торговельних фірм деревиною тощо. Джерела акумуляції фонду можна формувати за рахунок державного бюд-жету, міждержавних кредитних ліній, які мають гарантії уряду, вітчизня-них недержавних фінансових інститутів, зарубіжних інвесторів, авансових платежів лізингоодержувачів, товарного кредиту постачальників техніки.

Висновки та пропозиції

У дисертації наведено теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової проблеми – міжнародний лізинг в умовах ринкової трансформації економіки України, що виявляється у розробленні теоретичних засад, напрямів і механізмів поширення міжнародних лізингових операцій та практичних заходів удосконалення системи міжнародного лізингу в нашій країні, зважаючи на галузеві пріоритети його розвитку.

Проведене дослідження дало змогу зробити такі висновки:

1.

Лізингові відносини одночасно включають в себе важливі еле-менти кредитних операцій, інвестиційної, орендної та торгової діяль-ності, які тісно поєднуються і взаємопроникають один в одного, утво-рюючи нову організаційно-правову форму бізнесу. Міжнародний лізинг можна вважати формою експорту-імпорту капіталів, оскільки при-чини міграції капіталів є мотивами і для експортних та імпортних лізингових операцій. Вони також виступають додатковим важливим джерелом збуту продукції, особливо дорогого високотехнологічного обладнання. Лізинг має багатофакторний прямий і опосередкований вплив на сферу виробництва, життя і побуту широких верств населення. Лізинговий біз-нес стимулює інвестиційну, інноваційну діяльність та НДДКР, підвищує рівень зайнятості, має позитивний вплив на платіжний баланс, розвиток підприємництва, конкуренції та ринкових відносин країни в цілому.

2.

Існує подібність економічних передумов розвитку та нормативно-правового регулювання лізингових відносин в країнах Центральної та Східної Європи, що створює умови для інтеграції їхніх лізингових ринків. У деяких країнах для міжнародного лізингу створено преференційні умови розвитку. У той же час норми українського цивільного права в основному відповідають положенням “Конвенції про міжнародний фінансовий лі-зинг”, не дивлячись на те, що Україна поки що її не ратифікувала.

3.

Лізингова діяльність є потенційно привабливою сферою в нашій країні через незадовільний стан основних фондів, обмеженість і складність використання інших джерел інвестування, унікальні переваги лізингу в умовах ринкової трансформації національної економіки. Зокрема, лізинг має перевагу над купівлею за власні кошти і за рахунок кредиту залежно від величини лізингового відсотку, процентних ставок банків, ставок дис-конту, умов лізингового договору. Лізингова угода гнучкіше, ніж кредит, надає можливість виробити вигідну схему лізингових платежів, зменшити комерційні ризики лізингоодержувача, зменшити витрати на розробку і підписання лізингових контрактів в порівнянні з контрактами купівлі-продажу. Лізинг пропонує ще низку економічних переваг для малих та середніх підприємств: збереження доступу до кредитних ліній; підвищен-ня платоспроможності за борговими зобов’язаннями в перші роки лізинго-вої угоди, тому новостворені підприємства отримують більше шансів ви-жити на початку своєї діяльності.

4.

Імпортні лізингові операції для стимулювання інвестиційної діяль-ності відіграють більшу роль, ніж внутрішній лізинг. Міжнародний лізинг прогресивного устаткування є одним з шляхів зниження додаткових витрат та ризиків для підприємств, що забруднюють довкілля внаслідок використання застарілих екологічно небезпечних технологій. Імпортний лізинг є особливо привабливим для підприємств екологічно небезпечних галузей.

5.

На даному етапі міжнародний лізинг не може повністю реалізувати закладений в ньому потенціал для задоволення інвестиційних потреб вітчизняних підприємств через нерозвиненість фінансового та інвестицій-ного ринків, інституційної інфраструктури лізингу, нестабільність макро-економічного середовища, а особливо недосконалість нормативно-право-вого регламентування лізингових операцій та відсутність будь-яких стиму-лів з боку держави для їх розвитку. Це підтверджує аналіз місткості тепе-рішнього лізингового ринку України.

Результати дослідження місткості потенційного лізингового ринку України показують, що при умові вирішення зазначених проблем обсяг вітчизняного лізингового ринку в середньостроковому майбутньому пере-вищить обсяг ринку деяких інших європейських країн з розвиненим лізин-говим бізнесом. Тому сьогодні актуальною є проблема створення сприят-ливого економіко-правового клімату для суб’єктів лізингового процесу. У розв’язанні цих завдань слід зважати на пріоритетність стимулювання роз-витку міжнародних лізингових операцій в певних галузях та регіонах нашої країни.

6.

Зважаючи на актуальність реформування лізингових відносин, зокрема міжнародних, важливим є формування концепції розвитку лізингу в Україні. В її основі повинен бути комплексний підхід до реформування лізингової діяльності. У зв’язку з цим пропонуються практичні рекомен-дації щодо поширення та вдосконалення системи міжнародного лізингу на загальнодержавному, регіональному та місцевому рівнях з наступних пи-тань: нормативно-правового регулювання; формування пільгового режиму; розвитку інституційної, інформаційної та навчальної інфраструктури; фі-нансово-економічного та організаційного забезпечення міжнародного лі-зингу. Зокрема, пропонується: усунення низки суперечностей в норма-тивно-правових актах України стосовно лізингових операцій; ратифікація Конвенції про міжнародний фінансовий лізинг; запровадження системи інвестиційного податкового кредиту та амортизаційних пільг; зниження ставок митних тарифів на ввезення в Україну на умовах лізингу висо-котехнологічних, ресурсозберігаючих та екологічно безпечних видів обладнання, які не мають вітчизняних аналогів. В дисертації запропо-новано та обґрунтовано створення бізнес-центру при асоціації Укрлізинг, який надаватиме інформаційні, консультаційні та посередницькі послуги учасникам лізингового процесу. Запропоновано організаційно-економічні заходи обласних та місцевих органів влади для стимулювання участі українських товаровироб-ників експортної продукції та їхніх лізингових компаній у міжнародних виставках та ярмарках.

7.

З метою виявлення галузей і підприємств, для яких лізинг може стати привабливим методом вирішення їхніх інвестиційних проблем, розроблено методичний підхід до визначення пріоритетності галузей для використання лізингу в Україні. Суть підходу полягає у визначенні рейтингу галузей економіки на основі розрахунку коефіцієнтів пріори-тетності кожної галузі за відповідними показниками. За допомогою цьо-го підходу видається можливим: визначити галузеві напрями активізації заходів стимулювання лізингу на різних рівнях влади; обґрунтувати доцільність створення галузевих лізингових фондів в регіонах; обгрун-тувати стратегічні рішення входження на український лізинговий ринок (в пріоритетні для лізингу галузі) іноземних інвесторів.

В результаті емпіричного тестування запропонованого методичного підходу виявлено такі галузеві пріоритети у Львівській області за даними 2000 р.: транспорт і зв’язок, сільське господарство, харчову, легку, дерево-обробну і целюлозно-паперову промисловість.

8.

Для удосконалення прийняття стратегічних рішень про реалізацію лізингових проектів розроблено методичні рекомендації щодо визна-чення доходів лізингодавця на підставі основних та загальних факторів: рівня процентних ставок; величини трансакційних видатків; ризику банкрутства лізингоодержувача; ризику пошкодження і втрати лізингового майна; по-даткових вигод; умов лізингового контракту стосовно права викупу лізин-гового майна, розірвання чи продовження лізингового договору; вартості послуг і технічного обслуговування лізингового майна; рівня конкуренції на ринку.

9.

Міжнародний лізинг доцільно використовувати з метою приско-рення переходу нашої країни до сталого розвитку. Цей висновок обґрун-тований на прикладі лісопромислового комплексу на регіональному рівні. Для забезпечення лісогосподарських та деревообробних підприємств ма-шинами та обладнанням доцільно створити спеціальний лізинговий фонд технічного переоснащення, який би формувався за рахунок державного бюджету, міждержавних кредитних ліній, які мають гарантії уряду, вітчиз-няних недержавних фінансових інститутів, зарубіжних інвесторів, авансо-вих платежів лізингоодержувачів, товарного кредиту постачальників тех-ніки.

Список опублікованих праць

за темою Дисертації

1. Москалик Р. Перспективи лізингу в аграрно-промисловому комплексі України // Проблемы развития внешнеэкономических связей и привлечения иностранных инвестиций: региональный аспект: Сб. научн. трудов. – Донецк: Донеччина, 2000. – С. 166-167.

2. Москалик Р. Перспективи лізингу в інноваційній сфері // Вісник Львівського університету. Сер. міжн. відн. – Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2000. – Вип. 2. – С. 503-506.

3. Москалик Р. Оцінка факторів привабливості лізингових операцій для активізації інвестиційної діяльності в Україні // Формування ринкової економіки в Україні: Наук. зб. Львів. ун-ту. – Львів: Інтереко, 2000. – Вип. . – С. 233-239.

4. Москалик Р.Я. Методичні аспекти оцінки лізингових проектів і розрахунку лізингових платежів // Проблемы развития внешнеэкономи-ческих связей и привлечения иностранных инвестиций: региональный аспект: Сб. научн. трудов. – Донецк: ДонНУ, 2001. – С. 409-411.

5. Москалик Р.Я., Туниця Т.Ю. Лізинг як фактор сталого розвитку лі-со-вого сектора економіки // Регіональна економіка. – 2000. – №2 (16). – С. .

6. Москалик Р.Я., Туниця Т.Ю. Ефективний метод фінансування технічного переоснащення в лісовій галузі України // Науковий вісник Львівської державної академії ветеринарної медицини імені С.З. Гжиць-кого. – Львів: ЛДАВМ імені С.З. Гжицького, 2000. – Т.2 (№1). – С. 172-175.

7. Москалик Р.Я. Нові підходи в науковому дослідженні міжнародних лізингових операцій та шляхи його імплементації на практиці // Форму-вання нової парадигми економічної освіти в Україні: Зб. наук. статей учасників Міжнародної наук.-метод. конф. – Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2000. – С. 54-57.

8. Москалик Р.Я. Варіантний підхід до оцінки місткості лізингового ринку в Україні // Україна в ХХІ столітті: формування економічної системи: Зб. наук. статей учасників Міжнародної наук. конф. – Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2001. – С. 214-216.

9. Вжишневська Т.Т., Москалик Р.Я. Напрями збалансування попиту і пропозиції на ринку міжнародних туристичних послуг в Україні // Зов-нішньоекономічна політика України в умовах глобалізації і регіоналі-зації світогосподарських зв’язків: Зб. матеріалів третьої наук.-практ. конф. – К.: УАЗТ, 2000. – С. 212-214.

АНОТАЦІЯ

Москалик Р.Я. Міжнародний лізинг в умовах ринкової трансформації економіки України. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.02.03 – організація управління, планування і регу-лювання економікою – Львівський національний університет імені Івана Франка. Львів, 2002.

У дисертації досліджуються проблеми розвитку міжнародного лізингу в умовах ринкової трансформації економіки України. В роботі з’ясовують-ся передумови становлення лізингового бізнесу в перехідних економіках. Значна увага в дисертації приділена аналізу чинників привабливості та дос-лідженню ринку міжнародного лізингу в Україні. Виявлено проблеми по-ширення та перспективи розвитку міжнародних лізингових операцій. Досліджено місткість вітчизняного лізингового ринку. Дисертантом окрес-лено основні напрями комплексної програми реформування системи між-народного лізингу в Україні. Розроблено методичний підхід до визначення галузей, привабливих для лізингу, та виявлено галузеві пріоритети на регіо-нальному рівні. Запропоновано рекомендації щодо визначення доходів лізингодавця. Обґрунтовано створення галузевого лізингового фонду на прикладі лісопромислового комплексу.

Ключові слова: міжнародний лізинг, інвестування, методи фінансуван-ня, лізингова компанія, місткість ринку, програма реформування, пріори-тетні галузі, лізинговий фонд.

АННОТАЦИЯ

Москалык Р.Я. Международный лизинг в условиях рыночной трансформации экономики Украины. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук за специальностью 08.02.03 – организация управления, планирования и регулирования экономикой – Львовский национальный университет имени Ивана Франко. Львов, 2002.

Диссертация посвящена исследованию теоретических вопросов раз-вития международных лизинговых операций в условиях рыночной транс-формации национальной экономики и поиска практических путей усовер-шенствования организации управления и регулирования системы между-народного лизинга для активизации инвестиционного процесса в Украине.

В диссертации рассмотрены суть и механизмы функционирования международных лизинговых операций, обобщен зарубежный опыт ведения лизингового бизнеса, проанализированы основные тенденции развития мирового лизингового рынка. Автором обосновано многофакторное пря-мое и опосредствованное влияние лизинговых операций на макроэкономи-ческое положение страны, а именно на такие его сферы как инвестирова-ние, инновационную деятельность и НИОКР, занятость, платежный ба-ланс, развитие предпринимательства, конкуренции и рыночных отношений в целом. В работе дана характеристика особенностей лизингового процесса и экономико-правовых основ становления лизингового бизнеса в странах с переходной экономикой на основе сравнительного анализа лизинговой практики и законодательства стран Центральной и Восточной Европы.

Значительное внимание в работе уделено исследованию факторов привлекательности лизинговых операций в условиях рыночной трансфор-мации национальной экономики и состояния современного лизингового рынка Украины. Диссертантом выяснены главные проблемы распростра-нения международных лизинговых операций в Украине: нормативно-пра-вовые, макроэкономические и организационные. В диссертации иссле-дуется вместительность настоящего и потенциального лизингового рынка Украины. Автор отмечает, что лизинговый бизнес в Украине только начи-нает свое развитие и делает акцент на необходимости создания благо-приятного экономико-правового климата для субъектов лизингового про-цесса. В решении этих задач следует учитывать приоритетность стимули-рования развития международных лизинговых операций в определенных отраслях и регионах Украины.

В диссертации сформулированы основные направления комплексной программы реформирования системы международного лизинга в Украине на общегосударственном, региональном и местном уровнях. Диссертантом предложены практические рекомендации относительно распространения и усовершенствования регулирования международных лизинговых операций на разных уровнях власти по следующим вопросам: нормативно-правового регулирования; формирования льготного режима осуществления лизин-говых операций; развития институциональной, информационной и учебной инфраструктуры; финансово-экономического и организационного обеспе-чения международного лизинга.

В работе разработан методический подход к


Сторінки: 1 2