У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МІЧКІВСЬКИЙ Сергій Миколайович

УДК 658.012.4 (043.3)

МОДЕЛЮВАННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНО-ПОБУТОВОЮ СФЕРОЮ ДІЯЛЬНОСТІ ВНЗ, ЩО ФУНКЦІОНУЄ В ТРАНСФОРМАЦІЙНІЙ ЕКОНОМІЦІ УКРАЇНИ

Спеціальність 08.03.02 – Економіко-математичне моделювання

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк - 2002

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник кандидат технічних наук, доцент Андрієнко Володимир Миколайович, Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, докторант кафедри економічної кібернетики (м. Донецьк)

Офіційні опоненти доктор економічних наук, професор Заруба Віктор Яковлевич, Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут” Міністерства освіти і науки України (м. Харків), завідувач кафедри економічної кібернетики і маркетингового менеджменту, декан факультету управління бізнесом кандидат економічних наук Крачковський Володимир Вікторович, Донецький інститут економіки і господарського права (м. Донецьк), доцент кафедри інформатики та інформаційних технологій

Провідна установа Донецький національний технічний університет Міністерства освіти і науки України, кафедра прикладної математики і інформатики (м. Донецьк)

Захист дисертації відбудеться “24” квітня 2002 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.051.101 в Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198-а (8 уч. корпус), ауд. 101.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України за адресою: 83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24.

Автореферат розісланий “ 22 ” березня 2002 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Овечко Г.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Державний вищий навчальний заклад (ВНЗ) є основною ланкою освітнього комплексу України, що постачає продукт особливого призначення - інтелектуальний потенціал країни. Педагогічна, науково-дослідна, просвітницька, методична і видавнича діяльності є основними факторами економіки державного ВНЗ. Сукупність неосновних факторів економіки державного ВНЗ (гуртожитки, профілакторії, спортивні спорудження, бібліотеки й ін.) утворюють його соціально-побутову сферу діяльності, роль і значення якої для суспільства і вплив на особистість, що формується у трансформаційній економіці, має яскраво виражену соціальну орієнтацію.

Особливістю сучасного етапу ринкових змін у сфері освіти України є реформування системи фінансування ВНЗ. Основні фактори економіки державного ВНЗ частково підтримуються бюджетним фінансуванням, соціально-побутова діяльність цілком залежить від децентралізованих надходжень і самофінансування.

Однією з важливих задач управління ВНЗ є розробка механізмів, що забезпечують підвищення прибутковості і зниження витрат у соціально-побутовій діяльності.

Для вирішення фінансових проблем соціально-побутової сфери ВНЗ надано право здійснювати комерційну діяльність: здавати в оренду тимчасово вільні приміщення гуртожитків, продавати путівки в лікувально-оздоровчі заклади й інші.

Проблемам розробки механізмів регулювання фінансово-господарської діяльності підприємств у ринкових відносинах присвячено багато робіт вітчизняних і закордонних учених-економістів, зокрема Амітана В.Н., Балабанова І.Т., Дамарі Р., ДанілочкіноїН.Г., Друрі К., Жильцова Е.Н., Заруби В.Я., Крачковского В.В., Лисенка Ю.Г., Омельянович Л.А., ПетренкаВ.Л., Уткіна Э.А., Фатхутдінова Р.А., ЧумаченкаМ.Г., ЯкобсонаЛ.И. і інших. Однак питання управління соціально-побутовою сферою діяльності ВНЗ в даний час недостатньо освітлені.

Ефективна реалізація механізмів управління можлива лише за рахунок активного використання засобів економіко-математичного моделювання та обчислювальної техніки. При цьому автоматизуються не окремі напрямки соціально-побутової сфери діяльності, а всі облікові, плануючі, контролюючі і аналітичні функції у рамках єдиної інтегрованої комп'ютерної системи.

Таким чином, у системі менеджменту соціально-побутової сфери діяльності ВНЗ актуальною є розробка механізмів, що забезпечують ефективне використання його матеріальних і фінансових ресурсів за рахунок підвищення точності й оперативності обробки інформації з застосуванням комп'ютерних технологій.

Зв'язок роботи з науковими програмами. Дисертаційна робота виконана у відповідності з держбюджетною темою Донецького національного університету "Моделювання процесів фінансового менеджменту" (шифр і номер держреєстрації – Г - 00/42, 0100U005081); з держбюджетною темою Донецького національного університету "Дослідження і розробка системи управління фінансовими потоками Міністерства освіти і науки України" (шифр і номер держреєстрації – 01-1ВВ/25, 0101U005372); з господарською темою Донецького національного університету "Інтегрована система бухгалтерського обліку вищого навчального закладу" (номер 00-075-41); з наказами № 926/06 від 18.09.97 і №931/06 від 18.09.97 по Донецькому державному університету про утворення відділу "Діагностичного аналізу й аналітичного обліку фінансово-господарської діяльності" для рішення задач фінансового й управлінського обліку.

Предметом дослідження даної дисертаційної роботи є моделі процесів управління фінансовими і матеріальними ресурсами соціально-побутової сфери діяльності державного ВНЗ, що функціонує в умовах трансформаційної економіки України.

Об'єктом дослідження є процеси управління соціально-побутовою сферою діяльності у державному ВНЗ. Основні результати отримані при дослідженні процесів функціонування такої системи у Донецькому національному університеті, Горлівському технікумі при Донецькому національному університеті, Донецькому державному університеті економіки і торгівлі.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є моделювання системи механізмів управління соціально-побутової сферою діяльності державного ВНЗ, що функціонує в умовах трансформаційного періоду економіки України, за рахунок ефективного використання її матеріальних і фінансових ресурсів, що підвищують оперативність і точність обробки облікової інформації.

Досягнення мети здійснюється при рішенні поставлених у дисертації задач: дослідження особливостей побудови системи управління соціально-побутовою сферою діяльності державного ВНЗ; дослідження умов застосування засобів контролінгу і реінжинірингу в системі управління соціально-побутовою сферою діяльності державного ВНЗ; розробка концепції організації системи управління соціально-побутовою сферою діяльності державного ВНЗ; розробка моделей механізмів управління фінансовими і матеріальними ресурсами, які використовуються у соціально-побутовій сфері діяльності державного ВНЗ; розробка структури комплексу інформаційної системи підтримки прийняття рішень у системі управління соціально-побутовою сферою діяльності державного ВНЗ.

Наукова новизна отриманих результатів. Новими результатами, що одержано в дисертаційній роботі, є:

концепція організації системи управління соціально-побутової діяльністю державного ВНЗ, яка базується на основних ідеях контролінгу, реінжинірингу і сучасних інформаційних технологіях, що забезпечує ефективність названої системи за рахунок підвищення оперативності і точності прийнятих рішень;

комплекс моделей механізмів системи управління соціально-побутовою діяльністю державного ВНЗ, що ґрунтуються на економіко-математичних методах, які забезпечують підвищення прибутковості і зниження витрат у житловому секторі студмістечка;

метод проведення реінжинірингу соціально-побутової діяльності державного ВНЗ, в основу якого покладено ідеї віртуального утворення за допомогою комп'ютерних технологій, що підвищує ефективність і оперативність одержання інформації для прийняття управлінських рішень;

структура інформаційної системи підтримки прийняття рішень в управлінні соціально-побутовою діяльністю державного ВНЗ, основу функціонування якої становить інтегрована інформаційна база даних, що забезпечує наявність єдиного інформаційного простору ВНЗ і потенціальну спроможність участі підрозділів соціально-побутової сфери в міжорганізаційних віртуальних утвореннях, дозволяє відслідковувати ретроспективу зміни початкових даних з критичних розрахунків, забезпечує технологічність обробки інформації з застосуванням методів обміну даними між гетерогенними системами.

Практичне значення отриманих результатів. Запропоновані в дисертації моделі механізмів і засоби їхньої реалізації в системі управління соціально-побутовою сферою діяльності державного ВНЗ є досить універсальними і придатними для використання у ВНЗ будь-якої форми власності, а також установами, організаціями, підприємствами з подібними умовами організації соціально-побутової діяльності. Основні результати дослідження були використані при створенні системи управління соціально-побутовою сферою діяльності і інформаційно-обчислювальної системи підтримки прийняття рішень у Донецькому національному університеті, Горлівському технікумі при Донецькому національному університеті, Донецькому державному університеті економіки і торгівлі. Економічний ефект від упровадження результатів дисертаційного дослідження, що підтверджено актами, склав 105 тис. грн.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації доповідалися й обговорювалися на науковій конференції професорсько-викладацького складу Донецького державного університету (1995р., м. Донецьк), на Четвертій Всеукраїнській конференції з проблем економічної кібернетики (1999 р., м. Донецьк), на Всеукраїнській науковій конференції студентів і молодих учених "Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання" (2000 р., Донецьк), на Всеукраїнській конференції-семінарі "Моделювання процесів фінансового менеджменту ВНЗ" (2000 р., м. Донецьк), на наукових семінарах у Донецькому національному університеті (1997-2001 р.р., м. Донецьк).

Публікації. По темі дисертації опубліковано 12 наукових праць загальним обсягом 4,27 д.а., з яких автору належить 3,41 д.а.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновку, списку використаних джерел з 133 найменувань, 2 додатків. Робота викладена на 167 сторінках. Текст дисертації містить 20 рисунків, 2 таблиці.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертаційній роботі розроблено концепцію управління соціально-побутовою сферою діяльності державного ВНЗ, що забезпечує навчальний і науково-дослідний процеси. Запропоновано моделі механізмів, що знижують витрати на підтримку житлово-комунального сектора студмістечка і підвищують його прибутковість. Механізми, що розроблено, включаються до складу системи контролінгу при проведенні реінжинірингу процесів управління соціально-побутовою сферою діяльності ВНЗ.

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету, задачі, предмет, об'єкт і методологію дослідження, показано наукову новизну, теоретичну і практичну цінність роботи.

У першому розділі "Концепція реінжинірингу соціально-побутової сфери діяльності державного ВНЗ" визначається місце і роль соціально-побутової сфери діяльності у загальній системі управління ВНЗ і визначається необхідність її реорганізації.

Серед напрямків менеджменту державного ВНЗ виділяється основний (функціональний), що пов'язаний із проведенням науково-педагогічного процесу і постачанням продукту особливого призначення - інтелектуального потенціалу країни, і допоміжні, які здійснюють забезпечення основного: фінансовий, господарський, адміністративний, соціально-побутовий. Усі види менеджменту взаємозалежні і впливають один на одного.

Визначаючи пріоритет функціонального менеджменту державного ВНЗ, необхідно відзначити вплив інших його видів, у тому числі соціально-побутової діяльності, на якісні і кількісні показники (у першу чергу - рівня підготовки фахівців, що випускаються, і виробленого наукового продукту), що визначають конкурентоспроможність закладу в трансформаційний період економіки.

Зміни в сфері освіти в сучасний період привели до реформування системи фінансування державних ВНЗ, що полягає в зниженні бюджетного фінансування і послідовним його заміщенням децентралізованими джерелами надходження коштів. Зниження бюджетного фінансування в значній мірі вплинуло на соціально-побутову сферу діяльності ВНЗ, особливо в житлово-комунальному секторі. По деяким витратам (електроенергія, послуги зв'язку, вода та інші) держава здійснює взаємозаліки наприкінці року. Однак виконавчі організації вимагають платити за надання послуг, робіт і продукції на момент виконання. Неплатежі ведуть до припинення договірних відносин.

Одним із джерел надходження коштів державного ВНЗ є надання платних послуг, що законодавчо затверджено постановами Кабінету Міністрів України.

Виконання задач соціально-побутової діяльності покладено на внутрішні організаційні структури державного ВНЗ: установи суспільного харчування, студмістечко, профком, відомчу охорону, бібліотеку, лікувально-оздоровчі установи, учбово-спортивний комплекс.

З погляду системного підходу соціально-побутова сфера діяльності ВНЗ являє собою складну систему, що змінюється в часі, характерними рисами якої є багатомірність, різноманіття зв'язків, структур і фізичної природи об'єднаних елементів. Соціально-побутовій діяльності ВНЗ належать всі аспекти складної системи: ієрархія структури і складність узгодження цілей, високий ступінь різноманітності, адаптивна мотивація.

Для підвищення ефективності управління соціально-побутовою діяльністю державного ВНЗ необхідно розробити моделі обліку виробничих витрат, на основі яких формується собівартість наданих житлово-комунальних послуг. Облік по об'єктах калькулювання і статтям витрат дозволяє одержати повну інформацію про розмір і структуру собівартості житлово-комунальних послуг у розрізі місць, форм і категорій мешкання. Це визначає рівень витрат на житлово-комунальні послуги і результати соціально-побутової діяльності всього ВНЗ.

Оперативний контроль і управління доходами і витратами студмістечка забезпечується оперативним управлінням фінансовою дисципліною мешканців гуртожитків студмістечка і цільового використання коштів, що надійшли за житлово-комунальні послуги, організацією моніторингу динаміки змін надходження і витрати коштів по відповідних статтях кошторисів.

У соціально-побутовій сфері діяльності державного ВНЗ вирішуються питання мотивації підвищення рівня навчання студентів та ініціатив студентської ради самоврядування. В дисертації розглянуто модель механізму призначення додаткових стипендій з фонду, що утворено цільовими відрахуваннями центрів відповідальності.

Концептуальну модель системи управління соціально-побутовою сферою діяльності державного ВНЗ наведено на рис. 1.

У моделі представлене зовнішнє середовище соціально-побутової сфери діяльності ВНЗ, що розглядається як бізнес-система.

Вимоги і цілі, що сформульовані керівництвом ВНЗ, дозволяють розробити цільову програму розвитку соціально-побутової сфери діяльності.

На основі аналізу існуючих прецедентів розробляються прецедент-модель та об'єктна-модель існуючого бізнесу і досліджується інформаційна система підтримки прийняття рішень.

Паралельно з процесом розробки моделей існуючого бізнесу здійснюється аналіз сучасних інформаційних технологій. Індуктивний підхід дозволяє визначити проблеми, які можна вирішити за допомогою тієї чи іншої інформаційної технології.

За методологією функціонально-вартісного аналізу визначаються пріоритети прецедентів для перепроектування.

Перепроектовані процеси і нові механізми функціонують у складі системи контролінгу, що забезпечує оперативний управлінський облік витрат і аналіз причин їхнього виникнення.

Інформаційна система використовує розподілену базу даних, що дозволяє фіксувати й обробляти різнорідну інформацію. В інформаційну систему входять підсистеми ведення баз даних, експертні системи, системи підтримки прийняття рішень.

Результатом проведення реінжинірингу соціально-побутової сфери діяльності ВНЗ є впровадження нових П- і О-моделей і перепроектованої інформаційної системи підтримки прийняття рішень.

Бізнес-процес реінжиніринг здійснюється періодично, після чого виконується експлуатація створених ним компонент і удосконалювання бізнесу.

Динаміка функціонування компонент концептуальної моделі приведена на рис. 2.

Реінжиніринг державного ВНЗ можна здійснити у різних напрямках його діяльності з урахуванням фінансових можливостей, підготовленості персоналу, наявності програмного та технічного забезпечення.

Процеси соціально-побутової сфери діяльності менш масштабні в порівнянні з процесами основної діяльності ВНЗ, тому можливо першочергове проведення реінжинірингу в цій сфері.

Концептуальна модель організації системи управління соціально-побутовою сферою діяльності державного ВНЗ, динаміка функціонування її складових покладені в основу розробки економіко-математичних моделей і методів їхньої реалізації в процесі прийняття управлінських рішень для забезпечення ефективного функціонування науково-педагогічного процесу.

В другому розділі "Моделювання процесів соціально-побутової сфери діяльності ВНЗ" представлені моделі механізмів, що використовуються для підвищення ефективності менеджменту державного ВНЗ в соціально-побутовій сфері.

З напрямків соціально-побутової сфери діяльності виділені соціальний і житлово-комунальний сектори, які є найбільш значимими і трудомісткими по управлінню.

Модель механізму управління собівартістю наданих житлово-комунальних послуг студмістечком ґрунтується на аналізі форми і місця мешкання і регулює розподіл засобів між престижними і непрестижними гуртожитками.

Собівартість кімнати cij місця mpi і форми fpj мешкання визначається за формулою:

,

де ,

trik - тариф оплати для k-ї статті витрат по місцю мешкання mpi, у розрахунку на одного мешканця чи за один квадратний метр площі мешкання,

kpij - кількість мешканців за місцем mpi і формою fpj мешкання у кімнаті,

km - розмір площі мешкання,

L – кількість статей витрат.

Нехай виконується умова:

,

де ai - кількість кімнат з однаковими умовами мешкання, що мають бути заселеними по i-му місцю мешкання,

n - загальна кількість місць мешкання в студмістечку,

bj - планова кількість кімнат, що заселяються по j-й формі мешкання,

m - загальна кількість форм мешкання в студмістечку,

R - кількість кімнат одного класу, що мають бути заселеними у всіх гуртожитках студмістечка.

Собівартість кімнат одного класу в гуртожитках студмістечка є змінною величиною і залежить від кількості мешканців у кімнаті.

Задачею мінімізації витрат на житлово-комунальні послуги в гуртожитках студмістечка є:

, (1)

, (2)

, (3)

xij і 0, i= , j= . (4)

де xij - кількість кімнат до заселення за місцем mpi і формою мешкання fpj,

MA={(mpi, ai)} - множина місць мешкання, i=,

MB={(fpj, bj, lj)} - множина форм мешкання, j=,

lj - кількість мешканців у кімнаті за j-ю формою мешкання.

Результатом рішення задачі (1)-(4) є планові показники заселення xij кімнат за місцем mpi і формою мешкання fpj. Формується множина:

K={kij: kij= lj Чxij, ljОMB, xijОMC, i= , j= },

де kij - кількість мешканців за місцем mpi і формою fpj мешкання.

Нехай - ціна мешкання одного мешканця за місцем mpi і формою fpj, яка встановлюється адміністрацією студмістечка ВНЗ.

Ставиться задача:

, (5)

, (6)

сij і 0, i= , j= . (7)

Цільова функція (5) мінімізує відхилення цін кімнат, що встановлюється адміністрацією студмістечка, від їхньої собівартості. Рівняння (6) визначається неприбутковістю ВНЗ.

За результатом рішення задачі (5)-(7) формується множина цін:

СВНЗ={ : i= , j= },

Задачею визначення максимального доходу від оплати за мешкання в гуртожитках студмістечка є:

,

,

,

,

де - кількість мешканців категорії katph за місцем mpi і формою fpj,

- ціна мешкання одного мешканця категорії katph, за місцем mpi і формою fpj, що встановлюється адміністрацією студмістечка ВНЗ,

qh - планова кількість мешканців за h-ю категорією мешкання,

g - кількість категорій мешкання,

zp - кількість мешканців за місцем mpi і формою fpj.

В задачі призначення додаткових стипендій необхідно визначити вектор розмірів додаткових (внутрішніх) стипендій по кожній категорії ai, що визначає успішність студентів. Модель розрахунку розмірів внутрішніх стипендій для студентів ВНЗ за середнім балом навчання визначається наступною системою рівнянь:

,

,

, , , .

де ki – кількість студентів, успішність яких відповідає категорії ai,

bi – граничні крапки середніх балів успішності, що визначають "напіввідрізки успішності" [bi,bi+1) для всіх , і є коефіцієнтом значимості категорії ai (відрізок [bn] складається з однієї крапки),

bi – вагові коефіцієнти значимості категорії ai стосовно інших категорій,

hi – коригування вагового коефіцієнта значимості категорії ai, відповідно до кількісних показників ki,

n - кількість категорій.

Мотивація ініціатив представників студради досягається за рахунок призначення їм житлово-комунальних субсидій по оплаті за мешкання в гуртожитках студмістечка.

Нехай ресурс R визначає суму грошей цільових відрахувань центрів відповідальності ВНЗ. Необхідно визначити вектор =(c1, c2 ,…,cn) розмірів сум субсидій по кожній категорії мешканців, яким призначається субсидія. Модель розрахунку розмірів субсидії по оплаті за мешкання в гуртожитках студмістечка для членів студради представлена у виді наступної системи рівнянь:

,

,

де ki - кількість мешканців категорії ai,

bi – коефіцієнт значимості по категорії ai, що визначається експертом,

bi – ваговий коефіцієнт значимості категорії ai стосовно інших категорій,

n - кількість категорій.

Розрахунок оплати мешкання за період Dtr здійснюється за допомогою моделі:

s =sum_opl(x1,Z1, Dtr),

sum_opl(x1,Z1,Dtr) ,

sr = CN(x1, Dtr, P, C) Ч (1 - 0.01 Ч LG(x1, Dtr, P, G)) - DS (x1, Dtr, D),

де s - сума оплати мешкання за період,

x1 - ідентифікатор мешканця,

P - основні дані про мешканця (форма, місце, категорія і період мешкання, пільги),

C - тарифи оплати по формі, місцю, категорії мешкання,

G - пільги по оплаті мешкання,

D - суми субсидій і дотацій по оплаті мешкання,

функція CN(x1, Dtr, P, C) визначає тариф оплати для мешканця в області визначення множин P,C,

функція LG(x1,Dtr,P,G) визначає відсоток пільги по оплаті для мешканця в області визначення множини P,G,

функція DS (x1, Dtr, D) визначає суму погашення по оплаті мешкання за рахунок дотацій і субсидій в області визначення множини D.

У третьому розділі "Інформаційно-обчислювальна система підтримки прийняття рішень у соціально-побутовій сфері діяльності державного ВНЗ" представлена модель системи інформаційної підтримки, прийняття рішень для перепроектованих бізнес-процесів, що відображають участь підрозділів соціально-побутової сфери діяльності у внутріорганізаційних і міжорганізаційних віртуальних утвореннях.

Основними структурними елементами інформаційної системи підтримки прийняття рішень є: розподілена база даних і СУБД, що її обслуговує; комплекс програмних засобів; інформаційно-телекомунікаційна мережа.

Структура інформаційної системи підтримки прийняття рішень у соціально-побутовій сфері діяльності ВНЗ представлена на рис. 3 і складається з чотирьох блоків: управляючого, оцінок, облікового і допоміжного.

Управляючий блок інформаційної системи, що реалізує функції контролінгу, містить наступні підсистеми: "Управління собівартістю наданих житлово-комунальних послуг"(1.1), "Планування поселення в гуртожитки студмістечка" (1.2), "Призначення заохочувальних субсидій і стипендій студентам" (1.3).

Блок оцінок інформаційної системи дозволяє одержати експертні оцінки діяльності, властивостей і стану окремих об'єктів і містить наступні підсистеми: "Оцінки фізичної особи"(2.1), "Оцінки добробуту гуртожитків і кімнат"(2.2).

Обліковий блок інформаційної системи включає операційні підсистеми обліку, накопичення й аналізу інформації в соціально-побутовій сфері: "Реєстрація мешканців" (3.1), "Паспортний стіл: прописка і виписка" (3.2), "Облік порушень" (3.3), "Облік оплати за мешкання" (3.4), "Облік надання житлово-комунальних субсидій" (3.5), "Реєстрація членів профспілки ВНЗ" (3.6), "Облік профспілкових внесків" (3.7), "Облік видачі путівок у лікувально-оздоровчі установи членам профспілки ВНЗ" (3.8), "Облік матеріальної допомоги" (3.9), "Замовлення кімнат: Internet, електронна пошта" (3.10).

Допоміжний блок інформаційної системи виконує функції обміну даними з зовнішніми суб'єктами і містить у собі наступні підсистеми: "Обмін даними по оформленню державних житлово-комунальних субсидій" (4.1), "Web-сайт ВНЗ" (4.2).

Інформаційна система підтримки прийняття рішень у соціально-побутовій сфері діяльності інтегрована в комплексну інформаційну систему ВНЗ і взаємодіє з її фрагментами, що представлені підсистемами інформаційної системи підтримки прийняття рішень у господарському менеджменті ВНЗ: "Облік касових операцій" (5.1.) , "Облік руху коштів на розрахункових рахунках ВНЗ" (5.2.), "Облік матеріальних цінностей" (5.3.), "Облік витрат по джерелам фінансування" (5.4.), "Облік заробітної плати і стипендії" (5.5.).

Інформаційна система підтримки прийняття рішень у соціально-побутовій сфері діяльності ВНЗ є частиною віртуального утворення ВНЗ і взаємодіє з усіма його підрозділами в єдиному інформаційному просторі.

Внутрішні підрозділи студмістечко і профком ВНЗ виступають партнерами у міжорганізаційних віртуальних утвореннях. Можливі віртуальні утворення, в яких студмістечко і профком виступають як партнери: розповсюдження путівок у лікувально-оздоровчі установи; поселення учасників зборів, що організовані зовнішньою установою чи підприємством; віртуальний стіл замовлення кімнат; контроль виконання паспортного режиму і військового обліку; оформлення й облік державної житлово-комунальної субсидії студентам, що мешкають у гуртожитках.

Модель механізму електронного обміну даними у віртуальному просторі студмістечка і державної служби житлово-комунальної субсидії реалізовано за допомогою підсистеми "Обмін даними по оформленню державних житлово-комунальних субсидій".

ОСНОВНІ ВИСНОВКИ ДИСЕРТАЦІЇ

У дисертаційній роботі відображено результати дослідження соціально-побутової діяльності державного ВНЗ у трансформаційній економіці і запропоновано нове вирішення задачі підвищення ефективності використання матеріальних і фінансових ресурсів цієї сфери діяльності, що дозволяє зробити наступні висновки:

1. Перехід до ринкових відносин торкається всіх сфер діяльності державного ВНЗ. Особливо це стосується тих сфер, функціонування яких частково чи цілком залежало від бюджетних дотацій і в даний час повинні самостійно вирішувати проблеми фінансових надходжень. До таких сфер діяльності державного ВНЗ відноситься соціально-побутова, яка забезпечує створення умов мешкання, відпочинку і підготовки до занять студентів, вирішує комплекс питань соціальної забезпеченості молоді і тим самим визначає перелік послуг, які надаються, що в кінцевому рахунку підвищує його рейтинг у конкурентній боротьбі за абітурієнтів.

У період трансформаційної економіки відсутній гострий дефіцит на послуги соціально-побутової сфери діяльності державного ВНЗ. Служби секторів соціально-побутової сфери діяльності повинні вести боротьбу за свого клієнта з конкурентами, а для цього необхідно, крім забезпечення високої якості надання послуг, вести чітке планування, облік, контроль і аналіз їхньої фінансово-господарської діяльності.

2. Житлово-комунальний сектор має складну структуру, він найбільш значимий у соціально-побутовій сфері діяльності ВНЗ і є одним з основних джерел надходження коштів для ведення фінансово-господарської діяльності. У цьому зв'язку необхідний пошук механізмів, що зменшують витрати на комунальне обслуговування і підвищують надходження від його функціональної діяльності.

Такими механізмами є: мінімізація витрат ВНЗ на підтримку гуртожитків студмістечка за рахунок раціонального поселення студентів; визначення ціни за мешкання в різних гуртожитках ВНЗ; оптимальне планування поселення абітурієнтів з метою одержання найбільшого доходу; мотивація мешканців студмістечка по формуванню активної позиції підтримки гуртожитків в належному становищі за рахунок надання пільг і заохочувальних стипендій; організація оперативного обліку надходжень і витрати коштів для прийняття управлінських рішень фінансово-господарської діяльності секторів.

3. Розроблено економіко-математичні моделі перерахованих механізмів, що використовуються в складі системи контролінгу.

4. Моделі механізмів управління як засоби контролінгу, а також елементи реінжинірингу і сучасні комп'ютерні технології покладено в основу концептуальної моделі системи управління соціально-побутовою сферою діяльності державного ВНЗ.

5. Запропоновано підхід до побудови віртуальних утворень, складовими яких є внутрішні підрозділи соціально-побутової сфери діяльності ВНЗ, центральна бухгалтерія, бібліотека, служба по представленню державних субсидій, районний відділ внутрішніх справ, райвійськкомат, інші фірми - організатори виставок, конференцій, семінарів.

6. Система управління соціально-побутовою сферою діяльності державного ВНЗ використовує комп'ютерну систему підтримки прийняття рішень, що виконує функції накопичення, обробки і підтримки в актуальному стані даних про процеси, що функціонують, та видає рекомендації щодо прийняття управлінських рішень.

7. Запропоновано моделі механізмів інтеграції гетерогенних систем обробки інформації при утворенні єдиного інформаційного простору.

8. Концептуальна модель організації системи управління соціально-побутовою сферою діяльності державного ВНЗ, моделі механізмів, що знижують витрати на комунальні послуги, забезпечують максимізацію і облік надходжень, управління витратами коштів впроваджені в Донецькому національному університеті, Горлівському технікуму при Донецькому національному університеті, Донецькому державному університеті економіки і торгівлі Міністерства освіти і науки України. Економічний ефект від впровадження розробок склав 105 тис. грн.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

у наукових фахових виданнях

1. Андриенко В.Н., Мичкивский С.Н., Пригунов А.В. Стабилизация финансового состояния государственного ВУЗа // Вестник Донецкого университета (серия В) - Донецк, ДонГУ. -1999 - № 2 - С. 161-164 (0,26 д.а.). (Особистий внесок автора - дослідження структури надходження позабюджетних коштів, та їх розподіл між централізованим фондом ВНЗ та центрами відповідальності, розроблено алгоритм рішення задачі розрахунку собівартості навчання) - (0,08 д.а.).

2. Мичкивский С.Н. Методы реинжиниринга социально-бытовой сферы деятельности ВУЗа // Новое в экономической кибернетике: Методы и модели реинжиниринга систем управления / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю. Г. Лысенко. - Донецк: ДонНУ. – 2000. - № 4 – С. 50-63 (0,76 д.а.).

3. Мичкивский С.Н. Модели механизма повышения успеваемости студентов, обучающихся в государственном ВУЗе // Новое в экономической кибернетике: Модели финансового менеджмента государственных учреждений и предприятий / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю. Г. Лысенко. - Донецк: ДонНУ. – 2001. - № 1 – С. 41-50 (0,43 д.а.).

4. Мичкивский С.Н. Модели управления в социально-бытовой сфере деятельности ВУЗа // Новое в экономической кибернетике: Модели и методы стратегического управления / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю. Г. Лысенко. - Донецк: ДонНУ. – 2001. - № 2 – С. 63-71 (0,42 д.а.).

5. Мичкивский С.Н. Студгородок, как виртуальное образование высшего учебного заведения // Новое в экономической кибернетике: Модели виртуальных образований экономических объектов / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю. Г. Лысенко. - Донецк: ДонНУ. – 2001. - № 3 – С. 48-58 (0,48 д.а.).

6. Мичкивский С.Н. Финансовый менеджмент жилищно-коммунального сектора ВУЗа // Новое в экономической кибернетике: Методы и модели финансового менеджмента / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю. Г. Лысенко - Донецк: ДонГУ. – 2000.- № 3 – С. 24-34 (0,45 д.а.).

7. Мічківський С.М., Шамарін Ю.В. Методи визначення НТР перепроектованих процесів // Торгівля і ринок України / Тематичний збірник наукових праць з проблем торгівлі і громадського харчування. – Донецьк: ДонДУЕТ. – 2001. – Т.2, № 12. – С. 119-125 (0,4 д.а.) (Особистий внесок автора - розроблено модель визначення науково-технічного рівня інформаційно-обчислювальної системи) - (0,2 д.а.).

8. Новиков Д.Г., Мичкивский С.Н., Мищенко С.Г. Разработка и исполнение бюджетов в системе контроллинга предприятия // Новое в экономической кибернетике: Модели контроллинга / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю. Г. Лысенко. - Донецк: ДонГУ - 1999. – № 4 - С. 47-61 (0,66 д.а.). (Особистий внесок автора - проведено аналіз можливостей застосування системи бюджетування у вищому навчальному закладі та експлуатацію на її основні пакету прикладних програм Audit Expert 3.0) - (0,2 д.а.).

за матеріалами конференцій

1. Ковалева Т.Н., Мичкивский С.Н., Сухой С.В. Пакет прикладных программ "Ведение выписки банка предприятия" // Тезисы докладов вузовской конференции профессорско-преподавательского состава по итогам научно-исследовательской и методической работы: математика, физика. – Донецк, 1995 – С. 204 (0,04 д.а.). (Особистий внесок автора - розроблена база даних і впроваджена в експлуатацію підсистема "Ведение выписки банка предприятия") - (0.02 д.а.).

2. Мичкивский С.Н. Методы конвертации данных в информационных системах // Материалы IV Всеукраинской конференции по проблемам экономической кибернетики. - Донецк: ДонГУ, 1999 - С. 36-37 (0,05 д.а.).

3. Мичкивский С.Н. Моделирование процесса расчета оплаты за проживание в студгородке // Труды Всеукраинской научной конференции студентов и молодых ученных "Управление развитием социально-экономических систем: глобализация, предпринимательство, устойчивый экономический рост". Часть 2 / Ред.кол. СтупинО.Б. (председатель), Александров И.О. (заместитель председателя) и др. - Донецк: ДонНУ, 2000 - С. 290-292 (0,2 д.а.).

4. Мичкивский С.Н. Подсистемы "Учет кассовых операций" и "Учет расчетов с подотчетными лицами" в интегрированной информационной системе управления финансово-хозяйственной деятельностью предприятия // Моделирование процессов финансового менеджмента ВУЗа. – Донецк: ДонНУ, 2000 – С. 20-22 (0,12 д.а.).

АНОТАЦІЯ

Мічківский С. М. Моделювання системи управління соціально-побутовою сферою діяльності державного ВНЗ, що функціонує в трансформаційній економіці України. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.02 – Економіко-математичне моделювання. Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, Донецьк, 2002 р.

В роботі досліджено особливості соціально-побутової сфери діяльності державного ВНЗ, що функціонує в умовах трансформаційної економіки України. Обґрунтовано необхідність побудови системи управління, яка зменшує витрати на комунальне обслуговування і підвищує надходження від функціональної діяльності. Економічними показниками оцінки діяльності житлово-комунального сектора вибрано собівартість послуг, що надаються житлово-комунальним сектором і прибуток від оплати за мешкання в гуртожитках студмістечка.

Розроблено моделі: управління собівартістю послуг, що надаються житлово-комунальним сектором; планування поселення в гуртожитки студмістечка; регулювання додаткових стипендій і субсидій по оплаті житлово-комунальних послуг; оперативного управління фінансовою дисципліною мешканців гуртожитків студмістечка і цільового використання грошових коштів, що надійшли за наданні житлово-комунальні послуги.

Запропоновано структуру комплексу інформаційної підтримки рішень в системі управління соціально-побутовою діяльністю державного ВНЗ, яка базується на концепції розподіленої бази даних. Розглянуто внутрішні і міжорганізаційні віртуальні утворення в соціально-побутовій сфері діяльності державного ВНЗ.

Ключові слова: ВНЗ, соціально-побутова діяльність, контролінг, реінжиніринг, система підтримки рішень, собівартість.

АННОТАЦИЯ

Мичкивский С.Н. Моделирование системы управления социально-бытовой сферой деятельности государственного ВУЗа, функционирующего в трансформационной экономике Украины. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.02 – Экономико-математическое моделирование. Донецкий национальный университет Министерства образования и науки Украины, Донецк, 2002 г.

В работе исследованы особенности социально-бытовой сферы деятельности государственного ВУЗа, функционирующего в условиях трансформационной экономики Украины. Обоснована необходимость построения системы управления социально-бытовой сферой деятельности государственного ВУЗа, снижающей затраты на коммунальное обслуживание и повышающей поступления от предоставляемых услуг.

Выделен жилищно-коммунальный сектор, как наиболее значимый и наиболее трудоемкий по управлению в этой области функционирования ВУЗа.

Экономическими показателями оценки деятельности жилищно-коммунального сектора являются себестоимость предоставляемых жилищно-коммунальных услуг и доход от оплаты за проживание в общежитиях студгородка. Эти показатели используются для определения цен проживания, обеспечивающих привлечение клиентов их доступностью. Управление себестоимостью предоставляемых жилищно-коммунальных услуг студгородком и планирование поселения являются механизмами, регулирующими затраты на содержание общежитий и позволяющими получить дополнительные доходы для ведения финансово-хозяйственной деятельности студгородка.

В рамках социального и жилищно-коммунального сектора социально-бытовой сферы деятельности государственного ВУЗа решаются задачи мотивации повышения успеваемости студентов и инициатив студенческого совета самоуправления. Разработан механизм назначения дополнительных стипендий и субсидий студентам, проживающим в общежитиях студгородка.

Перечисленные механизмы реализуются в рамках системы контроллинга, использующей сведения из подсистем управленческого и финансового учета и выполняющей информационную поддержку для предоставления рекомендаций по принятию управленческих решений высшему управленческому звену ВУЗа.

Для обеспечения конкурентоспособности и выживания в современных условиях ВУЗу необходимо перестраивать стратегию и тактику своей деятельности, используя новейшие достижения в области информационных технологий. Наиболее перспективными направлениями менеджмента в современных условиях является бизнес-процесс реинжиниринг, реализующий переориентацию социально-бытовой сферы деятельности ВУЗа от функциональной к процессной.

Разработаны модели: управления себестоимостью предоставляемых жилищно-коммунальных услуг студгородком; планирования поселения в общежития студгородка; регулирования предоставляемых дополнительных стипендий учащимся и субсидий по оплате жилищно-коммунальных услуг; оперативного управления финансовой дисциплиной проживающих в общежитиях студгородка и целевого использования денежных средств, поступивших за проживание.

Предложена структура комплекса информационной поддержки решений в системе управления социально-бытовой сферой деятельности государственного ВУЗа, основанная на концепции распределенной базы данных. Рассмотрены внутри- и межорганизационные виртуальные образования в социально-бытовой сфере деятельности государственного ВУЗа. Разработаны методы организации процесса обмена данными между гетерогенными системами. Представлена модель структуры информационной базы отслеживания ретроспективы изменения релевантной информации.

Ключевые слова: ВУЗ, социально-бытовая деятельность, контроллинг, реинжиниринг, система поддержки решений, себестоимость.

SUMMARY

Michkivsky S.N. Control System Modeling in Social Sphere Activities of State High School functioning under reforming economy in Ukraine. - Manuscript.

The dissertation on candidacy for a scientific degree of economic sciences candidate in specialty 08.03.02 - Economic and mathematical modeling. Donetsk National University of Education and Science Ministry in Ukraine, Donetsk, 2002.

The features of social sphere activities of state HIGH SCHOOL functioning under conditions of reforming economy in Ukraine are investigated in work. The necessity of constructing a control system for social sphere activities of state HIGH SCHOOL aimed at minimizing expenses for public services and raising incomings from the given services is proved.

The following models are developed: the renting cost management provided by the campus accommodation-municipal services; planning the process of settlement in students' hostels; regulations for the additional students grants and grants on payment for renting provided by accommodation; services financial discipline operative management for those living in students' hostels and the target use money resources provided for residing.

The structure complex for information support in decision-making control system for social sphere activities of state HIGH SCHOOL based on the concept of distributed database is offered. Inner and interorganizational virtual formations in social sphere activities of state HIGH SCHOOL are considered. The methods of data exchange process organization between heterogeneous systems are developed. The model of structure for relevant information in retrospective changes observations in database is obtained.

Keywords: HIGH SCHOOL, social sphere activities, management accounting, reengineering, support decision system, renting.