У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

МЕДЯНІК ВОЛОДИМИР ЮРІЙОВИЧ

УДК 334.02.64

Розвиток компенсаторних можливостей

підприємств малого бізнесу

Спеціальність 08.06.02- Підприємництво, менеджмент та маркетинг

А В Т О Р Е Ф Е Р А Т

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Луганськ - 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України (м. Луганськ).

Науковий керівник - доктор економічних наук, професор

Козаченко Ганна Володимирівна,

Східноукраїнський національний

університет імені Володимира Даля

Міністерства освіти і науки України,

завідуюча кафедрою менеджменту.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Воротіна Людмила Іванівна, головний науковий співробітник, Київський національний університет ім. Тараса Шевченка Міністерства освіти і науки України (м. Київ);

кандидат економічних наук, професор Ревенко Надія Григорівна, Дніпродзержинський державний технічний університет Міністерства освіти і науки України, завідуюча кафедрою економіки, менеджменту та маркетингу (м. Дніпродзержинськ).

Провідна установа - Дніпропетровський національний університет Міністерства освіти і науки України, кафедра міжнародної економіки та бізнесу (м. Дніпропетровськ).

Захист відбудеться 28 лютого 2002 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 29.051.01 у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України за адресою: 91034, Луганськ-34, кв. Молодіжний, 20а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля за адресою: 91034, Луганськ-34, кв. Молодіжний, 20а.

Автореферат розісланий 25 січня 2002 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Козаченко Г.В.

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Діяльність підприємств малого бізнесу є обов'язковим атрибутом ринкових механізмів господарювання. Проте в Україні формування таких механізмів характеризується далеко не повним використанням потенціалу цього сектора економіки. Головною причиною тому виступає наявність істотного тиску зовнішнього середовища, що виснажує, а іноді і припиняє діяльність підприємств малого бізнесу. Незважаючи на досить велику кількість наукових розробок вітчизняних і зарубіжних учених економістів, на доведену необхідність розвитку малого бізнесу, цілий ряд проблем підприємств цього сектора економіки залишається без уваги. У більшості випадків підприємствам малого бізнесу не доводиться розраховувати на підтримку ззовні і самостійно відновлювати свою діяльність після впливу чинників, що стримують їхній розвиток. Тому потрібний пошук способів самостійного виживання підприємств малого бізнесу.

Одним з таких способів, який дозволяє підприємствам малого бізнесу відновлювати масштаб діяльності після негативного впливу зовнішнього середовища, є використання та розвиток компенсаторних можливостей, які властиві будь-якому підприємству. Теоретичні і прикладні аспекти розвитку компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу поки що не досліджені у вітчизняній економічній науці. У зв'язку з цим необхідною є наукова розробка теоретичних положень і практичних рекомендацій щодо розвитку компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу. Необхідність теоретичного обгрунтування і розробки практичних рекомендацій щодо розвитку таких можливостей і обумовили вибір теми дисертаційного дослідження та її актуальність.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано в Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (м. Луганськ) відповідно до планів науково-дослідних робіт кафедри менеджменту. Результати дослідження використано при виконанні теми ГН-12-00 "Формування методології управління промисловими підприємствами в умовах ринкових відносин" (номер державної реєстрації 0195U026385). Внесок автора полягає у розробці пропозицій щодо подальшого розвитку положень теорії ресурсної картини фірми, згідно з якими ресурси підприємства малого бізнесу розглядаються як фундамент його розвитку. При проведенні у 2000-2001 рр. кафедрою менеджменту досліджень з проблеми "Організаційно-економічний механізм виведення підприємств із кризи", згідно з Координаційним планом досліджень у галузі організації виробничих і соціальних систем Міжнародної академії науки і практики організації виробництва (затверджений Президією академії 15 жовтня 1999 року, протокол №3), автором розроблені рекомендації з оцінки стану контуру ресурсозабезпечення підприємства.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є формування принципових підходів до розвитку компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу на підставі ресурсозабезпечення, а також розробка рекомендацій щодо їх реалізації.

Для досягнення поставленої мети дослідження вирішені теоретичні та практичні задачі:

досліджені умови діяльності підприємств малого бізнесу в Україні в порівнянні з умовами діяльності таких підприємств у розвинених країнах, взаємодія цих підприємств із зовнішнім середовищем та визначено кількісну оцінку рівня його ворожості;

показані причини використання компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу та наведено класифікацію чинників зовнішнього впливу, що визначають рівень розвиненості компенсаторних можливостей підприємства;

доведено можливість використання як теоретичного підгрунтя дослідження компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу окремих положень теорії ресурсної картини фірми і показано форми їх використання;

розроблені інструменти розвитку компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу;

розроблено модель розвитку компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу та алгоритм вибору виду моделі;

проаналізовано ефективність практичного використання розробленого алгоритму вибору виду моделі розвитку компенсаторних можливостей і здійснено впровадження у діяльність підприємств малого бізнесу рекомендацій, розроблених на основі теоретичних досліджень.

Об'єктом дослідження є діяльність підприємств малого бізнесу за умов несприятливого зовнішнього середовища, що склалося в економіці України.

Предметом дослідження є теоретичні питання, основні принципи, методи і практичні аспекти розвитку компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу за допомогою розроблених інструментів, що поєднуються у моделі розвитку таких можливостей.

Методи дослідження. Теоретичною основою проведених у дисертації досліджень стали методологія і загальнонаукові принципи проведення комплексних досліджень. Нормативні і законодавчі документи, що стосуються діяльності підприємств малого бізнесу, забезпечили правове поле дисертаційного дослідження. Теоретичне обгрунтування розвитку компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу здійснене із застосуванням комплексного підходу і принципів логічного моделювання. При виконанні роботи використані положення теорії ресурсної картини фірми, результати досліджень вітчизняних та зарубіжних учених з питань діяльності підприємств малого бізнесу, моделювання використання ресурсів та їх обігу. У роботі використані методи логічного аналізу (при визначенні поняття компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу), об'єктного аналізу (при побудові ресурсної картини підприємства малого бізнесу), кореляційно-регресійного аналізу (при розробці системи нелінійних моделей залежності між сумою прибутку і розмірами оборотного капіталу підприємств малого бізнесу різної галузевої приналежності), порівняльного аналізу і аналізу фінансового стану підприємств (при оцінці ступеня порушення цілісності контуру ресурсозабезпечення підприємств малого бізнесу), функціональний підхід (при оцінці рівня компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу), ситуаційний підхід (при моделюванні розвитку компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу та побудові алгоритму вибору виду моделі).

Наукова новизна отриманих результатів. Основний науковий результат дисертаційної роботи полягає в побудові моделі розвитку компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу.

Наукова новизна здобутих результатів дослідження така:

запропоноване поняття компенсаторних можливостей підприємства малого бізнесу, які розглядаються як спроможність підприємства за умов негативного впливу зовнішнього середовища відновити порушений масштаб діяльності на підставі відновлювання цілісності контуру ресурсозабезпечення;

отримали подальший розвиток положення теорії ресурсної картини фірми (resource-based view of the firm), результатами чого став висновок, що ресурсозабезпечення підприємства малого бізнесу є основою його компенсаторних можливостей і фундаментом їхнього розвитку, а також розробка макетів ресурсної картини підприємства малого бізнесу, зміст яких надає можливість отримати повне уявлення про ресурси підприємства та попередню оцінку безперервності їх руху;

показано, що компенсаторні можливості підприємств малого бізнесу великою мірою залежать від руху ресурсів, різноманітну конфігурацію котрого визначено за допомогою контуру ресурсозабезпечення, який становить кругообіг ресурсів, що використовуються підприємством; визначені типи розривів, що виникають у цьому контурі, та їх локалізацію;

розроблені способи оцінки ступеня порушення цілісності контуру ресурсозабезпечення підприємств малого бізнесу за допомогою показників, що свідчать про глибину розривів у контурі ресурсозабезпечення, та інтегрованого показника, який розраховано на підставі цих показників;

сукупну дію розроблених інструментів розвитку компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу поєднано у моделі, у якій різноманітність особливостей діяльності підприємств малого бізнесу враховано шляхом розробки активної, пасивної або компромісної моделі та їх видів;

обгрунтовано порядок вибору виду моделі розвитку компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу в залежності від чинників, що зумовлюють відновлення цілісності контуру ресурсозабезпечення - ризику втрати ліквідності, оцінки ймовірності відновлення цілісності контуру ресурсозабезпечення та наявності ресурсів або часу, що необхідні для такого відновлення.

Практичне значення отриманих результатів. Отримані в дисертації результати і розроблені рекомендації та їх використання сприяють розвитку компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу шляхом побудови відповідної моделі.

До результатів, що мають найбільше практичне значення, відносяться пропозиції щодо:

побудови ресурсної картини підприємства за допомогою представлених макетів, яка дає повне уявлення про ресурси підприємства та дозволяє отримати первісну оцінку безперервності їх руху;

оцінки наявності розривів контуру ресурсозабезпечення підприємств малого бізнесу та глибини прояву ознак цих розривів за допомогою розрахунку показників, які використовуються для оцінки фінансового стану підприємств та рівня оборотності обігових коштів, і встановлення рівня компенсаторних можливостей підприємства (мінімального, середнього або максимального);

оцінки ступеня порушення цілісності контуру ресурсозабезпечення за допомогою інтегрованого показника;

оцінки ступеня ворожості зовнішнього середовища за допомогою відповідного коефіцієнта;

вибору виду моделі розвитку компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу за допомогою розробленого алгоритму.

Отримані результати дисертаційної роботи підготовлені до практичного використання у формі методичних рекомендацій, упроваджені на підприємствах малого бізнесу Луганської області, підтвердженням чого є відповідні документи, що містяться в додатку до дисертації: ТОВ "Лугспецвуглепостачання" (довідка № 45/04 від 15.06.2001 р.); ТОВ "Українське діло" (довідка № 74-12 від 31.05.2001 р.).

Особистий внесок здобувача. Положення, результати, висновки та рекомендації дослідження є особистим здобутком автора. Конкретний особистий внесок автора в сумісні наукові праці показаний у переліку основних опублікованих праць за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і висновки дисертації доповідалися й одержали схвалення на IV, V і VI Міжнародних науково-практичних конференціях "Університет і регіон" (м. Луганськ, 1998, 1999, 2000 рр.), на науково-практичній конференції "Проблеми технології, управління та економіки" (м. Краматорськ, 1999 р.), на науково-практичній конференції "Малий та середній бізнес - народному господарству" (м. Донецьк, 1999 р.); на міжнародній науково-практичній конференції "Настоящее и будущее в российской экономике: проблемы, подходы, решения" (м. Перм, 1999 р.), на міжнародній науково-практичній конференції "Економічна теорія: сучасна парадигма і її еволюція на порозі ХХІ сторіччя" (м. Київ, 2000 р.), на Міжнародній конференції молодих учених-економістів "Економіка третього тисячоріччя" (м. Донецьк, 2000 р.); на ІV Міжнародній науковій конференції молодих учених-економістів "Проблемы обеспечения экономического роста" (м. Донецьк, 2001 р.), на першій всеукраїнській науково-практичній конференції “Маркетингові дослідження в Україні” (м. Луганськ-Ялта, 2001 р.).

Публікації. За результатами наукових досліджень опубліковано 15 наукових праць, з них - 5 статей у наукових журналах, 4 статті - у збірниках наукових праць і 6 публікацій у матеріалах наукових конференцій. Загальний обсяг публікацій - 4,9 д.а., з котрих особисто автору належать 4,65 д.а.

Структура і обсяг роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів і висновку, що викладені на 203 сторінках друкованого тексту. Матеріали дисертації містять 42 таблиці і 28 рисунків, які наведено на 41 сторінці. Список використаних джерел із 196 найменувань приведений на 17 сторінках і 2 додатки - на 6 сторінках.

Основний зміст дисертаційної роботи

У дисертаційній роботі на основі проведених автором досліджень захищаються такі основні положення.

Розділ 1. Компенсаторні можливості підприємств малого бізнесу: поняття і причини використання. Малий бізнес є неодмінною складовою формування економічної системи ринкового типу в будь-якій країні світу. У роботі показано, що умови діяльності підприємств малого бізнесу в ринкових економічних системах різних країн мають ряд особливостей. Перш за все, діяльність підприємств малого бізнесу в промислово розвинених країнах здійснюється за умов соціально орієнтованої економіки, яка формуює в людині прагнення до самостійності, активності, відповідальності в процесі виробництва, стимулює ініціативну господарчу діяльність, створює сприятливий економічний режим. У світовій практиці малому бізнесу притаманні ще й такі особливості: створення атмосфери конкуренції; швидка реакція на зміни ринкової кон'юнктури; протидія потенційному і реальному росту безробіття; започаткування інноваційних процесів. Прояв особливостей малого бізнесу за рубежем відбувається за умов всебічної державної підтримки та дії механізмів захисту.

Ситуація, що склалась у вітчизняній економіці, є дещо іншою, а саме такою, що провокує виникнення у малого бізнесу інших, відмітних від відомих у світовій практиці особливостей, серед яких, перш за все, відзначено необхідність постійної боротьби за виживання, у тому числі і протизаконними засобами; незначну кількість підприємств, які працюють у виробничій сфері; крайню обмеженість фінансових ресурсів та неможливість їх залучення на відносно тривалий період; високий ризик діяльності підприємств малого бізнесу та відсутність механізмів захисту від нього; відсутність реальної підтримки та допомоги на державному та регіональному рівнях. Розглянуті умови діяльності та особливості зарубіжних і вітчизняних підприємств малого бізнесу наведені у табл. 1.

За умов негативного впливу зовнішнього середовища на діяльність українських підприємств малого бізнесу та незначної державної підтримки, такі підприємства мають спиратися виключно на розвиток внутрішніх можливостей - компенсаторних, які властиві будь-якому суб'єкту господарювання. Під компенсаторними у роботі розуміються можливості підприємства малого бізнесу за певний період часу самостійно або з урахуванням зовнішньої підтримки відновити масштаб своєї діяльності до рівня, що передував подіям, які послугували причиною її порушення. Розвиток компенсаторних можливостей сприяє безперервній життєдіяльності підприємства протягом тривалого періоду.

З метою попередньої оцінки ступеня розвиненості компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу у дисертації класифіковані чинники зовнішнього впливу за такими ознаками: спосіб впливу чинника; рівень негативності впливу; міра контролю з боку підприємства; швидкість розвитку компенсаторних можливостей; тимчасовий горизонт розвитку компенсаторних можливостей. Кожну класифікаційну групу чинників докладно розглянуто у роботі.

Теоретичною основою дослідження компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу вибрана теорія ресурсної картини фірми (resource-based view of the firm), основна ідея якої полягає в тому, що ресурси підприємства є основними компонентами підтримки його конкурентної переваги і продуктивності. Розвиваючи основну ідею теорії ресурсної картини фірми, в роботі обгрунтовано, що певні види ресурсів підприємства малого бізнесу є основними компонентами його компенсаторних можливостей і фундаментом їхнього розвитку. Під такими ресурсами підприємства малого бізнесу пропонується розуміти основний і оборотний капітал, технології, а наявність людських ресурсів - знання, думки, судження і досвід персоналу - розглядати як умову експлуатації ресурсів і забезпечення їхньої мобільності. Такий вибір, який пояснюється, перш за все, тим, що саме фізичні ресурси первинні і є основою виробництва товарів, здійснення робіт і надання послуг, всебічно обгрунтовано у роботі.

У роботі надано характеристику ресурсів з точки зору їх спроможності виступити основою компенсаторних можливостей підприємства, а також розглянуто принципові підходи до побудови ресурсної картини підприємства малого бізнесу. Для побудови ресурсної картини підприємства малого бізнесу розроблено сукупність макетів, структура кожного з яких залежить від виду ресурсу підприємства.

Розділ 2. Ресурсозабезпечення підприємств малого бізнесу як основа їх компенсаторних можливостей. Апробацію запропонованого підходу до побудови ресурсної картини в роботі здійснено на прикладі виробничих підприємств малого бізнесу. З огляду на різноманітну галузеву приналежність обраних виробничих підприємств зроблений висновок про універсальність запропонованого підходу до побудови такої картини і правильність вибору теорії ресурсної картини фірми як фундаменту розвитку компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу. Побудова ресурсної картини обраних підприємств малого бізнесу за допомогою розроблених макетів показала, що вона дозволяє отримати повну та всебічну характеристику ресурсів підприємства, а також отримати попередню оцінку безперервності їх руху.

У роботі показано, що компенсаторні можливості підприємств малого бізнесу великою мірою залежать від руху ресурсів, що надає можливість у випадку несприятливих подій вивільнити ресурси з метою подолання наслідків цих подій. Рух ресурсів підприємств малого бізнесу утворює замкнений цикл ресурсозабезпечення діяльності підприємства. Аналіз циклу ресурсозабезпечення діяльності підприємств малого бізнесу та характеристика його особливостей дали підставу для висновку, що конфігурація циклу ресурсозабезпечення може бути найрізноманітнішою і її доцільно визначати за допомогою запропонованого контуру ресурсозабезпечення. Контур ресурсозабезпечення може зменшуватись або збільшуватись, розтягатись чи скорочуватись, нагадуючи пружину, залежно від того, як протікає процес ресурсозабезпечення. Контур не завжди залишається цілісним, тобто у ньому можуть виникати розриви. Власне, саме виникнення розривів примушує підприємства малого бізнесу активізувати компенсаторні можливості.

У роботі показано, що природа розривів, які виникають у контурі ресурсозабезпечення, є різноманітною. Відповідно до природи виникнення розриви ідентифіковано як інфляційні та рецесійні. Інфляційні розриви мають виключно зовнішні причини, які зумовлені чинниками зовнішнього впливу, що класифіковані в першому розділі роботи. Рецесійні розриви, навпаки, зумовлені станом внутрішнього середовища підприємства, на який впливає зовнішнє середовище. Ліквідація інфляційних розривів передбачає зменшення величини ресурсів підприємства малого бізнесу, а рецесійних розривів – її збільшення з метою відновлювання цілісності контуру ресурсозабезпечення.

Дослідженнями встановлено, що основними ознаками наявності будь-якого типу розривів контуру ресурсозабезпечення підприємств малого бізнесу є скорочення розмірів власного капіталу, недостатність коштів, високий рівень зобов'язаності і некредитоспроможність, недостатня забезпеченість виробничими запасами, диспропорційне сполучення позикових коштів, надлишкові оборотні фонди, уповільнення оборотності обігових коштів і ін. Наявність розривів контуру ресурсозабезпечення зумовлює необхідність визначення їх величини та оцінки ступеня порушення контуру ресурсозабезпечення.

Способи визначення величини розривів контуру ресурсозабезпечення залежать від локалізації розривів, які можуть знаходиться або у виробничий сфері (внутрішнє середовище) , або у сфері обігу (зовнішнє середовище).

Якщо розриви контуру ресурсозабезпечення локалізуються у внутрішньому середовищі, то величина розривів контуру встановлюється за результатами порівняння фактичної та нормативної величини елементів оборотних фондів і доповнюється порівнянням фактичного та нормативного терміну їх оборотності. Чим більше позитивне відхилення значення фактичного показника від нормативного, тим більша величина розривів контуру ресурсозабезпечення. Але негативне відхилення, яке на момент оцінки не означає наявності розривів, не можна вважати безпечним для підприємства, оскільки це може викликати появу розривів контуру ресурсозабезпечення в майбутньому, причому, найближчому. Визначення величини розривів контуру ресурсозабезпечення, що локалізуються у внутрішньому середовищі, на підставі запропонованого порівняння висуває певні вимоги до рівня обгрунтованості нормативів елементів оборотних фондів: вони повинні бути розрахованими із високою точністю, відповідати особливостям технології та задовольняти вимоги сертифікатів якості продукції. Проведеними дослідженнями встановлено, що на підприємствах малого бізнесу такі нормативи майже відсутні. Проте значення нормативів елементів оборотних фондів для підприємств малого бізнесу, особливо тих, що належать до сфери виробництва, важко переоцінити. Вони потрібні в управлінні їх діяльністю навіть і тоді, коли ці підприємства не будуть розвивати свої компенсаторні можливості.

Якщо місцем локалізації розривів контуру ресурсозабезпечення є зовнішнє середовище, то величина розривів контуру встановлюється за показниками простроченої дебіторської та кредиторської заборгованості та рівня їх оборотності. Чим більшим є значення цих показників, тим більшою є величина розривів контуру.

Глибину прояву наявності ознак будь-якого типу розривів контуру ресурсозабезпечення підприємств малого бізнесу, тобто оцінку ступеня порушення цілісності контуру, у роботі визначено за допомогою розрахунку показників, які традиційно використовуються для оцінки фінансового стану підприємств та рівня оборотності обігових коштів. На користь такого підходу свідчить те, що квінтесенційною формою існування будь-якого ресурсу є фінансова, а рух ресурсів починається та закінчується їх вартісною формою. Результати розрахунку показників фінансового стану підприємств та рівня оборотності обігових коштів показали, що у всіх досліджуваних підприємств є розриви контуру ресурсозабезпечення, причому в більшості - середньої величини.

Формалізовану оцінку ступеня порушення цілісності контуру ресурсозабезпечення підприємств малого бізнесу отримано за допомогою інтегрованого показника, який становить суму добутків долі кожного блоку показників, що використовуються для оцінки глибини прояву наявності ознак будь-якого типу розривів, на оцінку значення кожного з блоків у балах. Показники, що використовуються для оцінки глибини прояву наявності ознак будь-якого типу розривів контура ресурсозабезпечення, розділені на 4 блоки. Шкала бальних оцінок значень елементів рейтингу має інтервальний характер. Основу шкали складає другий (центральний) інтервал, що відповідає стандартним значенням показників. Такі значення широко відомі і часто застосовуються при аналізі фінансового стану підприємств різноманітних форм власності і галузевої належності. Чим вище значення інтегрованого показника оцінки ступеня порушення цілісності контуру ресурсозабезпечення, тим менший ступінь його порушення.

Розрахунок інтегрованого показника оцінки ступеня порушення цілісності контуру ресурсозабезпечення підтвердив таку ж оцінку, яку було отримано за допомогою аналізу показників, що використовуються в аналізі фінансового стану підприємства та оборотності обігових коштів. Результати розрахунку інтегрованого показника оцінки ступеня порушення цілісності контуру ресурсозабезпечення по досліджуваних підприємствах наведено у табл. 2. Як свідчать дані таблиці, практично всім досліджуваним підприємствам властивий середній ступінь порушення контуру ресурсозабезпечення. Інтегрований показник ступеня порушення цілісності контуру ресурсозабезпечення може бути використаний не тільки для окремого підприємства, але і в порівняльному аналізі підприємств різної галузевої приналежності.

У роботі показано, що для ліквідації розривів контуру ресурсозабезпечення підприємству малого бізнесу потрібні не тільки ресурси, але і час. Ресурси і час знаходяться у зворотному співвідношенні один до одного: чим більший обсяг ресурсів, тим менше часу потрібно для відновлювання цілісності контуру ресурсозабезпечення. З метою дослідження залежності між часом та обсягом ресурсів, які необхідні для відновлювання цілісності контуру ресурсозабезпечення, використано розроблену криву компенсаторних можливостей, що базується на моделі кривої виробничих можливостей.

Побудова кривої компенсаторних можливостей дозволяє обирати варіанти ліквідації розривів контуру ресурсозабезпечення в залежності від наявності або ресурсів, або часу. За умов наявності у підприємства ресурсів певної величини за допомогою кривої можливо встановити час, за який будуть ліквідовані розриви контуру. Крива компенсаторних можливостей дозволяє встановити величину необхідних ресурсів, якщо є відомим час, відведений підприємством для ліквідації розривів контуру.

Будь-яка точка кривої компенсаторних можливостей є жорстко заданим кількісним співвідношенням між обсягом необхідних ресурсів і часом, причому співвідношенням їх максимальних величин. Вибір варіанта використання компенсаторних можливостей обмежений сукупністю точок даної кривої (за інших рівних умов). Яку саме точку на кривій компенсаторних можливостей буде обрано підприємством, залежить від множини конкретних обставин, та, перед усе, від типу розриву – інфляційного чи рецесійного.

Розділ 3. Модель розвитку компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу. Розвиток компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу пропонується здійснювати за допомогою певних інструментів, що поєднуються у моделі розвитку компенсаторних можливостей. Різноманітність особливостей діяльності підприємств малого бізнесу і необхідність обов'язкового врахування їх у моделюванні зумовили модифікування моделі шляхом виділення окремих її видів за допомогою розробленого в роботі алгоритму (рис. 1).

Вибір виду моделі розвитку компенсаторних можливостей починається з побудови ресурсної картини підприємства малого бізнесу та оцінки ступеня порушення цілісності контуру ресурсозабезпечення. Наступні кроки алгоритму вибору виду моделі розвитку компенсаторних можливостей здійснюються паралельно:

встановлюється локалізація та визначається величина розривів контуру ресурсозабезпечення та їх локалізація;

кількісно оцінюється з наступним інтерпретуванням рівень ворожості зовнішнього середовища;

встановлюється рівень компенсаторних можливостей підприємства (мінімальний, середній або максимальний) шляхом ідентифікації результатів узагальнення показників, що свідчать про глибину прояву ознак наявності розривів у контурі ресурсозабезпечення підприємства, із наведеним описом рівнів компенсаторних можливостей.

За результатами цих кроків алгоритму, а також побудови ресурсної картини підприємства генеруються та аналізуються варіанти ліквідації розривів контуру ресурсозабезпечення в залежності від наявності або ресурсів, або часу.

Встановлення рівнів компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу – мінімального, середнього та максимального - в роботі здійснено на підставі узагальнення показників, що свідчать про глибину прояву ознак наявності розривів контура ресурсозабезпечення (табл. 3).

Кількісна оцінка ворожості зовнішнього середовища необхідна тому, що швидкість і масштаб розвитку компенсаторних можливостей прямо залежать від стану ворожості, саме який найчастіше і призводить до виникнення розривів контура ресурсозабезпечення. Оцінку стану ворожості зовнішнього середовища пропонується здійснювати за допомогою коефіцієнта ворожості, який є сумою зважених значень окремих коефіцієнтів, що визначають вплив встановлених у ході дослідження чинників зовнішнього середовища: відсутність реальної державної підтримки (Квдп); надмірний податковий тиск (Кпт); нестабільність цін на ресурси (Кнц); криза неплатежів (Кн); слабкість інформаційного середовища (Кіс). Порядок розрахунку кожного з коефіцієнтів за допомогою експертних оцінок наведений у роботі. Чим ближче значення коефіцієнта ворожості до одиниці, тим більш несприятливим є стан зовнішнього середовища для розвитку компенсаторних можливостей підприємства малого бізнесу.

Розрахунок коефіцієнта ворожості по підприємствах малого бізнесу різної галузевої приналежності Луганської області показав, що на підприємствах торгівлі значення цього коефіцієнта коливається від 0,29 до 0,54; на підприємствах виробничої сфери діапазон значень коефіцієнта варіює від 0,49 до 0,63, а на підприємствах сфери послуг він знаходиться в інтервалі 0,25-0,51. Із загальної кількості досліджуваних підприємств різної галузевої приналежності лише близько 10 % мають коефіцієнт ворожості менше 0,3. Таким чином, коефіцієнт ворожості досліджуваних підприємств малого бізнесу є досить високим, що є ще одним підтвердженням несприятливості зовнішнього середовища, у якому діють такі підприємства.

Результати використання інструментів розвитку компенсаторних можливостей підприємства малого бізнесу у представленому алгоритмі дають можливість вибрати модель та її вид. Модель розвитку компенсаторних можливостей є неформалізованою, тому вибір наступної послідовності дій підприємства здійснюється на основі ідентифікації результатів використання інструментів розвитку компенсаторних можливостей з описом основних характеристик моделі.

Модель розвитку компенсаторних можливостей підприємства малого бізнесу може бути активною, пасивною або компромісною (табл. 4). Кожній моделі в роботі надано повну характеристику. Підприємства малого бізнесу можуть використовувати будь-який вид активної, пасивної або компромісної моделі розвитку їхніх компенсаторних можливостей у залежності від зробленого вибору на користь прибутковості підприємства або наявності оборотних ресурсів, від наявності ресурсів або часу та ймовірності відновлювання цілісності контуру ресурсозабезпечення.

Вибір між прибутковістю підприємства або наявністю оборотних ресурсів пропонується здійснювати на підставі кореляційно-регресійних моделей, які розроблені для підприємств різних сфер діяльності. Використання цих моделей зумовлено тим, що в результаті дії закону граничної корисності, що убуває, процес одночасного нарощування і прибутку, і оборотного капіталу не може бути безкінечним. Кореляційно-регресійні моделі є нелінійними і тому максимально враховують конфігурацію взаємозалежності прибутковості підприємства від величини оборотного капіталу. При побудові таких моделей враховано, що для підприємств малого бізнесу не характерне тривале випередження в часі росту оборотного капіталу на фоні прибутку, що скорочується.

Ймовірність відновлювання цілісності контуру ресурсозабезпечення підприємства малого бізнесу в роботі пропонується визначати як різницю між одиницею та значенням коефіцієнта ворожості зовнішнього середовища. Обгрунтування цих критеріїв вибору виду моделі докладно представлено у роботі.

Практична апробація запропонованого алгоритму вибору виду моделі розвитку компенсаторних можливостей на декількох підприємствах малого бізнесу Луганської області довела, що обрана модель є дієвим способом управління діяльністю підприємства за умов скрути його становища. За допомогою цієї моделі можна отримати досить повне уявлення про напрямки та інтенсивність розвитку компенсаторних можливостей підприємства малого бізнесу.

ВИСНОВКИ

Одержані в ході дослідження результати у сукупності вирішують важливе науково-практичне завдання - розвиток компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу. Рішення цього завдання полягає у побудові моделі розвитку компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу на підставі відновлювання цілісності контуру ресурсозабезпечення їх діяльності за несприятливих умов зовнішнього середовища та розробці алгоритму вибору виду моделі.

Основні висновки теоретичного та науково-практичного характеру і результати, які одержано в ході проведених досліджень, такі.

1. Проаналізовано умови діяльності підприємств малого бізнесу в ринкових економічних системах України та зарубіжжя. За результатами проведеного аналізу встановлено, що умови діяльності підприємств малого бізнесу в Україні різко відрізняються від умов малого бізнесу в розвинених країнах.

2. Показано, що зовнішнє середовище діяльності підприємств малого бізнесу в Україні постійно змінюється, причому ці зміни переважно є негативними. Ступінь негативності впливу зовнішнього середовища на діяльність вітчизняних підприємств малого бізнесу є надмірним і, внаслідок цього, таким, що пригнічує, а у ряді випадків і руйнує їх діяльність. Встановлено наявність потужного нормативно-законодавчого пресингу, що не тільки не сприяє розвитку підприємств малого бізнесу, а суттєво заважає йому.

3. За умов негативного впливу зовнішнього середовища на діяльність підприємств малого бізнесу та відсутності державної підтримки такі підприємства мають опиратися виключно на власні можливості. Для позначення в комплексі таких можливостей пропонується поняття компенсаторних можливостей, під якими розуміється спроможність підприємства малого бізнесу за певний період часу самостійно або з урахуванням зовнішньої підтримки відновити масштаб своєї діяльності до рівня, що передував події, яка призвела до часткового або практично повного припинення діяльності. З метою оцінки ступеня розвиненості компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу виконано класифікацію чинників зовнішнього впливу за запропонованими ознаками.

4. Дослідження компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу здійснено з використанням положень теорії ресурсної картини фірми (resource-based view of the firm), основна ідея якої полягає в тому, що ресурси підприємства є основними компонентами підтримки його конкурентної переваги і продуктивності. Отримала подальший розвиток основна ідея теорії ресурсної картини фірми шляхом обгрунтування висновку, що певний вид ресурсів підприємства малого бізнесу є основними компонентами його компенсаторних можливостей і основою, фундаментом їхнього розвитку. Під такими ресурсами підприємства малого бізнесу пропонується розуміти основний і оборотний капітал, технології, а наявність людських ресурсів - знання, думки, судження і досвід персоналу підприємства - розглядати як умову експлуатації ресурсів і забезпечення їхньої мобільності.

5. Для побудови ресурсної картини підприємств малого бізнесу розроблені макети, структура яких враховує особливості кожного з видів ресурсів. Побудова ресурсної картини обраних для дослідження підприємств малого бізнесу з використанням розроблених макетів підтвердила можливість отримання повного уявлення про ресурси підприємств та попередньої оцінки безперервності їх руху.

6. Компенсаторні можливості підприємств малого бізнесу великою мірою залежать від руху ресурсів, який утворює замкнений цикл ресурсозабезпечення діяльності підприємства. Різноманітну конфігурацію циклу ресурсозабезпечення доцільно визначати за допомогою запропонованого контуру ресурсозабезпечення, у якому під впливом зовнішніх та внутрішніх чинників можуть виникати розриви. Встановлені причини виникнення розривів у контурі дозволили виділити типи розривів, визначити їх локалізацію, привести ознаки порушення цілісності контуру ресурсозабезпечення.

7. Для оцінки глибини прояву ознак розривів контуру ресурсозабезпечення підприємств малого бізнесу, тобто ступеня порушення цілісності контуру ресурсозабезпечення, використані показники оцінки фінансового стану підприємства та оборотності його обігових коштів. Проведений аналіз таких показників підтвердив можливість отримання за їх допомогою оцінки ступеня порушення цілісності контуру ресурсозабезпечення, а їх узагальнення дозволило отримати формалізовану оцінку ступеня порушення цілісності контуру ресурсозабезпечення та виділити рівні компенсаторних можливостей підприємства - мінімальний, середній та максимальний.

Формалізовану оцінку ступеня порушення цілісності контуру ресурсозабезпечення підприємств малого бізнесу отримано за допомогою інтегрованого показника, який становить суму добутків долі кожного блоку показників, що свідчать про глибину розривів у контурі ресурсозабезпечення, на оцінку значення кожного з блоків у балах. Розрахунок цього показника не викликає труднощів. Інтегрований показник ступеня порушення цілісності контуру ресурсозабезпечення може бути використаний не тільки для окремого підприємства, але і в порівняльному аналізі підприємств різної галузевої приналежності.

8. З метою дослідження залежності між часом та обсягом ресурсів, які необхідні для відновлювання цілісності контуру ресурсозабезпечення, використано розроблену криву компенсаторних можливостей, що базується на моделі кривої виробничих можливостей. Її побудова дозволяє обирати варіанти ліквідації розривів контуру ресурсозабезпечення, оскільки дозволяє встановити величину необхідних ресурсів, якщо є відомим час, відведений підприємством для ліквідації розривів контуру, або за умов наявності у підприємства ресурсів певної величини встановити час, за який будуть ліквідовані розриви.

9. Доведено, що кількісна оцінка ворожості зовнішнього середовища необхідна тому, що швидкість і масштаб розвитку компенсаторних можливостей прямо залежать від стану ворожості, саме який найчастіше і призводить до виникнення розривів у контурі ресурсозабезпечення. Оцінку стану ворожості зовнішнього середовища пропонується здійснювати за допомогою коефіцієнта ворожості, який є сумою зважених значень окремих коефіцієнтів, що визначають вплив встановлених у ході дослідження чинників зовнішнього середовища. Розрахунок коефіцієнта ворожості зовнішнього середовища досліджуваних підприємств малого бізнесу підтвердив несприятливість зовнішнього середовища, у якому діють такі підприємства.

10. Розвиток компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу запропоновано здійснювати за допомогою розроблених інструментів - встановлення рівня компенсаторних можливостей підприємства (мінімального, середнього або максимального), визначення ступеня ворожості зовнішнього середовища за допомогою відповідного коефіцієнта і величини розривів контуру ресурсозабезпечення та їх локалізації, а також аналізу варіантів ліквідації розривів контуру ресурсозабезпечення. Сукупну дію цих інструментів поєднано в моделі розвитку компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу. Різноманітність особливостей діяльності підприємств малого бізнесу в моделюванні враховано шляхом розробки активної, пасивної або компромісної моделі та їх видів.

11. Вибір видів активної, пасивної або компромісної моделі розвитку компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу здійснюється за допомогою розробленого у роботі алгоритму у залежності від зробленого вибору на користь прибутковості підприємства або наявності оборотних ресурсів, від наявності ресурсів або часу та ймовірності відновлювання цілісності контуру ресурсозабезпечення. Вибір між прибутковістю підприємства та оборотністю його обігових коштів пропонується здійснювати на підставі кореляційно-регресійних моделей, при побудові яких враховано, що для підприємств малого бізнесу не характерно тривале випередження в часі росту оборотного капіталу на фоні прибутку, що скорочується. Ймовірність відновлювання цілісності контуру ресурсозабезпечення підприємства малого бізнесу у роботі пропонується визначати як різницю між одиницею та значенням коефіцієнта ворожості зовнішнього середовища.

ПЕРЕЛІК ОСНОВНИХ ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Медяник В.Ю. Характеристика компенсаторных возможностей предприятия

// Вісник Східноукраїнського державного університету. - 1998. - № 5 (Т.2). - С. 57-61.

2. Медяник В.Ю., Ладыко И.Ю. Проблемы менеджмента в Украине // Вісник Східноукраїнського державного університету. - 1999. - №5(20). - С. 66-70.

Особистий внесок здобувача : показано, що розвиток підприємницьких структур є прогресивним напрямком в економіці України.

3. Медяник В.Ю. Банкротство как мобилизующий фактор компенсаторных возможностей предприятия // Економіка. Менеджмент. Підприємництво. Зб. наук. праць Східноукраїнського державного університету. Вип. 1. - Луганськ: СУДУ, 2000. - С.261-267.

4. Медяник В.Ю. Издержки как объект управления // Вісник Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна. - 2000. - №480. - С.100-108.

5. Медяник В.Ю. Управление расходами предприятия // Економіка. Менеджмент. Підприємництво. Зб. наук. праць Східноукраїнського державного університету. Вип. 2. - Луганськ: СУДУ, 2000. - С. 110-115.

6. Медянік В.Ю. Класифікація чинників, що призводять до виникнення компенсаторних здібностей підприємств малого бізнесу // Економіка. Менеджмент. Підприємництво. Зб. наук. праць Східноукраїнського національного університету Вип. 3. - Луганськ: СУДУ, 2000. - С. 235-239.

7. Медяник В.Ю. Формирование стратегии управления издержками // Вісник Східноукраїнського державного університету. - 2000. - №5(27). - С.290-294.

8. Медяник В.Ю. Оценка целостности контура ресурсообеспечения предприятий малого бизнеса // Менеджер. Вісник Донецької державної академії управління - 2000. - №5(12). - С. 87-93.

9. Медяник В.Ю. Оценка финансового состояния предприятий малого бизнеса с различным уровнем компенсаторных возможностей//Економіка. Менеджмент. Підприємництво. Зб. наук. праць Східноукраїнського національного університету. Вип. 4. - Луганськ: СНУ, 2001. - С. 202-209.

10. Медянік В.Ю. Розвиток компенсаторних спроможностей підприємств малого бізнесу // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції "Економічна теорія: сучасна парадигма та її еволюція на порозі ХХІ століття". Частина 3. - К.: Київський державний торговельно-економічний університет, 2000. - С. 103-104.

11. Медяник В.Ю. Особенности компенсаторных возможностей предприятий при различных методах реструктуризации // Материалы международной научно-практической конференции "Настоящее и будущее в российской экономике: проблемы, подходы, решения". - Пермь: Гос. ун-т, 1999. - С. 205-206.

12. Медяник В.Ю. Система своевременного производства как основа развития компенсаторных возможностей предприятия // Материалы конференции "Проблемы технологии, управления и экономики". - Краматорск: Донбасская государственная машиностроительная академия, 1999. - С.42-45.

13. Медяник В.Ю. Определение стоимости предприятия при реструктуризации // Тезисы III Международной научной конференция молодых ученых-экономистов "Экономика третьего тысячелетия". - Донецк: ДонГТУ, ИЭПИ НАНУ, 2000. - С. 142-144.

14. Медяник В.Ю. Обеспечение целостности контура ресурсообеспечения как основа развития компенсаторных возможностей предприятий малого бизнеса

// Материалы ІV Международной научной конференции молодых ученых экономистов "Проблемы обеспечения экономического роста". - Донецк: ДонГТУ, 2001. - С. 134-136.

15. Козаченко А.В., Медяник В.Ю. Стратегическое управление маркетинговыми возможностями предприятий малого бизнеса // Тези доповідей першої всеукраїнської науково-практичної конференція "Маркетингові дослідження в Україні". - Луганськ-Ялта: -СНУ, 2001. - С. 74-75.

Особистий внесок здобувача: доведено, що маркетингові можливості підприємства є модифікацією його компенсаторних можливостей.

АНОТАЦІЯ

Медянік В.Ю. Розвиток компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.02 - Підприємництво, менеджмент та маркетинг. - Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України, Луганськ, 2002.

Визначено умови розвитку малого бізнесу в ринкових економічних системах України та зарубіжжя. Показано, що зовнішнє середовище діяльності підприємств малого бізнесу в Україні постійно змінюється, причому ці зміни переважно є негативними. Введено поняття компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу. Розглянуті положення теорії ресурсної картини фірми. Розроблені макети для побудови ресурсної картини підприємств малого бізнесу. Запропоновані інструменти розвитку компенсаторних можливостей підприємств малого бізнесу -


Сторінки: 1 2