У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

НЕДЕЛЬКО ІРИНА ГЕОРГІЇВНА

УДК 338.439:664.857

ЕКОНОМІЧНА СТРАТЕГІЯ ПЕРЕРОБНИХ

ПІДПРИЄМСТВ АПК НА РИНКУ СОКОВОЇ ПРОДУКЦІЇ

 

спеціальність 08.06.01 –

Економіка, організація і управління підприємствами

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Миколаївському державному гуманітарному університеті ім.П.Могили навчально-наукового комплексу “Києво-Могилянська Академія”

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Федулова Любов Іванівна,

Міжрегіональна академія управління персоналом,

завідувач кафедри менеджменту (м. Київ).

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Борщевський Петро Прокопович, академік УААН України, заступник голови Ради по вивченню продуктивних сил України НАН України.

кандидат економічних наук, доцент Воротін Валерій Євгенович, Українська Академія державного управління при Президентові України, доцент кафедри економічної теорії та історії економіки.

Провідна установа:

Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки України, відділ проблем економічної стратегії, прогнозування і регулювання економіки

Захист відбудеться 24 січня 2003 року о 14.00 год. на засіданні Спеціалізованої вченої ради К26.058.01 в Національному університеті харчових технологій за адресою м. Київ, вул. Володимирська, 68.

З дисертацією можна ознайомитися у науковій бібліотеці Національного університету харчових технологій за адресою м. Київ, вул. Володимирська, 68.

Автореферат розісланий “17” грудня 2002 .

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук, доцент В.М.Марченко

1

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Стрімкий розвиток конкуренції в українській економіці в цілому, і, зокрема, в її аграрному секторі, зумовлює необхідність вдосконалення стратегічної управлінської поведінки таким чином, щоб своєчасно адаптуватися до умов навколишнього середовища та досягнути задовільних результатів, потрібних для виживання і розвитку на ринку. Нині виникла об'єктивна потреба у поглиблених наукових дослідженнях проблем стратегічного управління діяльністю підприємств, серед яких найважливіше місце займають питання розробки складових економічної стратегії.

В ринкових умовах підприємство повинно самостійно, керуючись законодавчими і нормативними актами, які регламентують правила ведення виробничої діяльності, а також кон'юнктурою, що складається на тому чи іншому ринку, приймати основні, довгострокові стратегічні рішення. Як свідчить практика, лише постійне використання системи моніторингу та аналіз факторів зовнішнього оточення і внутрішнього середовища можуть слугувати інформаційною основою для встановлення та корегування стратегічних цілей, шляхів і методів їх досягнення. На жаль, вітчизняні виробники АПК, стикаючись з проблемою забезпечення конкурентоспроможності, практично не використовують вироблений провідними зарубіжними фірмами інструментарій стратегічного управління.

Процес організаційно-економічної реструктуризації аграрного сектору України приводить до дії ринкові механізми функціонування окремих галузей, в основі стратегії розвитку яких лежить підприємницьке управління. До ряду таких належать підприємства, що займаються випуском напоїв за принципово новими технологіями з врахуванням світових тенденцій виробництва продукції, що значно впливає на здоров'я людей.

Вітчизняні виробники за останні роки створили повноцінний, динамічний та насичений ринок сокової продукції. Окрім розробки нових ринкових продуктів, вони серйозно займаються побудовою власної сировинної бази, сприяючи тим самим використанню потенціалу сільськогосподарського виробництва, а особливо вирощуванню плодово-овочевої продукції, яка займає значну частку в обсязі сільськогосподарської продукції.

Слід відзначити, що коли проблеми стратегічного управління господарюючими суб'єктами в економічній літературі опрацьовано досить широко (у роботах І.Ансоффа, К.Боумена, О.Виханського, А.Градова, Б.Карлоффа, М.Портера, Р.Фатхутдинова та інших), проблеми економічної стратегії розвитку АПК досліджено у працях В.Беседина, І.Бондаря, П.Борщевського, В.Волика, О.Гудзинського, Й.Завадського, А.Заїнчковського, М.Мартиненка, М.Пашути, П.Саблука, М.Якубовського та інших, то на сьогодні практично відсутні (окрім газетних статистичних даних чи рекламних статей) матеріали, які стосуються стратегічно важливого об'єкту – соків – продуктів харчування, попит на які зростає в усьому світі, так як забезпечує

2

життєспроможність людей, їх активність та здоров'я.

Між тим, створення економічної стратегії розвитку переробних підприємств АПК охоплює широкий спектр глобальних і складних питань, які б розкривали її суть, механізм та принципи формування, специфіку функціонування в ринкових умовах.

Отже, практична потреба вирішення цих питань зумовлює актуальність дисертаційної роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрямок дослідження входить до плану науково-дослідної роботи Миколаївської державної аграрної академії та є складовою підпрограми “Розробка оптимальних параметрів і економічного механізму функціонування основних продуктивних підкомплексів АПК” (Державний реєстраційний номер 01.01.04.) Програми Інституту аграрної економіки УААН “Трансформування організаційно-економічних відносин до соціально-орієнтованих ринкових умов в АПК” та пов'язаний з програмою МАУП на 2000-2005 рр. “Від управління структурою до управління розвиненим суспільством” і науковою темою кафедри менеджменту МАУП “Управління реструктуризацією підприємств та формування системи антикризового менеджменту” на 2001-2005 рр.(ІІ.2.29.06.02).

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є комплексна оцінка стану та формування методичних положень і практичних рекомендацій щодо розробки та механізму реалізації економічної стратегії розвитку підприємств АПК на ринку сокової продукції.

Відповідно до зазначеної мети дослідження в дисертації визначено і вирішуються такі основні задачі:

- визначити суть та роль стратегічного управління в системі виробничого процесу;

- на основі аналізу принципів та методів стратегічного управління виявити специфічні умови розвитку переробних підприємств АПК;

- провести комплексне дослідження економічного стану та визначити конкурентний статус підприємств-товаровиробників сокових напоїв, що функціонують на ринку України;

- розробити принципи формування економічної стратегії переробних підприємств АПК в умовах здійснення підприємницького управління;

- запропонувати сучасні організаційно-економічні підходи до впровадження механізму реалізації стратегії розвитку підприємств на вітчизняному та зарубіжному ринку.

Об'єктом дослідження є підприємства-виробники сокової продукції, а також сільськогосподарські підприємства-постачальники сировини.

Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних та практичних питань формування економічної стратегії підприємств АПК.

3

Методи дослідження. Методологічною основою дослідження є діалектичний метод і системний підхід. Стратегічне управління підприємством розглядається через призму взаємозв'язку та єдності теорії і практики, загального, особливого та одиничного, змісту та форми, на основі поєднання макро- і мікроекономічних підходів. В роботі використано методи економічного, фінансового та управлінського аналізу, моделювання, аналогії та структуризації, SWOT-аналізу, побудови сценаріїв тощо. Теоретичну базу дослідження становили фундаментальні монографії та наукові статті українських і зарубіжних авторів.

Експериментальні дослідження проводились у концерні “Миколаївсадвінпром”, у ТОВ “Сандора”; в АПФ “Білозерський”.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що вперше системно розглянуто комплексну проблему формування економічної стратегії підприємств-виробників соків з позицій макро- та мікроекономічних підходів. Результати, які відображають наукову новизну дослідження та виносяться на захист, полягають в наступному:

·

поглиблено теоретичні основи стратегічного управління підприємством, вперше визначені його особливості на переробних підприємствах АПК України і досліджено складові економічної стратегії розвитку цих підприємств;

· виявлено закономірності економічного стану і організації виробництва підприємств-виробників сокової продукції та проведено оцінку рівня їх конкурентоспроможності;

· вперше визначено принципи формування економічної стратегії переробних підприємств АПК, а саме: економічний підхід до вибору перспективних довгострокових цілей та засобів їх досягнення; конкретизація конкурентного статусу фірми як головне завдання стратегічних програм технічного і соціального розвитку; створення конкурентних переваг на основі системного підходу; застосування управлінських імітаційних моделей як ефективного інструменту стратегічного аналізу; оцінка можливих стратегій конкуренції; постійні зусилля на всебічне підвищення якості (за стандартами системи сертифікації ISO);

· запропоновано та обгрунтовано механізм впровадження маркетинго-

вого підходу як визначального при стратегічному управлінні підприємствами;

·

розроблено методичні підходи щодо оцінки ефективності економічної стратегії розвитку переробних підприємств АПК;

· запропоновано модель інформаційної системи стратегічного управління підприємством, побудовану за принципами мережевих структур та інформаційної логістики;

4

·

розроблено методичний підхід до управління витратами, що пов'язані з якістю. Його запровадження дозволяє зменшити витрати на якість до 10% від обсягу продажів.

Практичне значення одержаних результатів. Розроблено та обгрунтовано методичні підходи і механізми формування економічної стратегії переробних підприємств АПК, які знайшли реалізацію на різних рівнях організаційно-економічного управління, а саме:

· методичні підходи до створення системи ефективного управління виробництвом, розроблені автором, були взяті за основу при розробці економічної стратегії АПФ “Білозерський” (Акт про впровадження від 3.07.2002 р).

· наукові та методичні розробки, викладені в дисертації, використовуються концерном “Миколаївсадвінпром” (Акт про впровадження від 12.09. 2002 р.)

Особистий внесок здобувача. Всі основні роботи виконані автором особисто. Особистий внесок автора полягає у розробці та обгрунтуванні методичних підходів розробки та реалізації економічної стратегії підприємств-виробників сокової продукції.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації доповідалися на міжнародних та міжрегіональних науково-практичних конференціях та семінарах, в т.ч. на міжнародній конференції “Фінансово-економічні аспекти розвитку країн з перехідною економікою” (Миколаїв, МДГУ ім.П.Могили, 2002р); науково-практичній конференції “Міжнародне та міжрегіональне економічне співробітництво у Чорноморському басейні” (Феодосія, 1999 р); науково-практичній конференції “Аграрна наука сільськогосподарського виробництва” (Миколаїв, МДАА, 1999р), науково-практичних конференціях “Формування теоретичного та практичного менеджменту в умовах України” (Київ, ЄУФІМБ, 2000 р), “Антикризове управління підприємством: проблеми та шляхи вирішення в умовах України” (Київ, МАУП, 2000 р).

Дисертаційна робота розглянута й схвалена на засіданні міжкафедрального семінару Миколаївського державного гуманітарного університету ім.П.Могили навчально-наукового комплексу “Києво-Могилянська Академія”.

Публікації. Основні результати досліджень за темою дисертації викладені у 8-ми наукових працях, опублікованих у фахових виданнях. Загальний обсяг публікацій – 3,8 умовно-друкованих аркушів, в т. ч. особисто автора – 3,3 д.а.

Структура та обсяг дисертації визначені тими цілями та задачами, що ставилися перед автором під час її проведення. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (204 найменування), 6 додатків, 22 таблиць, 29 рисунків. Повний обсяг роботи – 189 сторінок, у т. ч. таблиці займають 17 с., рисунки - 16 с., список використаних джерел – 12 с., додатки – 9с.

5

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтована актуальність обраної теми, визначені мета і задачі, об'єкт і предмет дослідження, наведені наукова новизна і практична цінність його результатів.

У першому розділі "Теоретичні питання сучасного стратегічного управління господарською діяльністю підприємств " розглянуто теоретичні і практичні проблеми стратегічного управління на підприємствах виробничої сфери. Показано, що термін "стратегічне управління" в наукових працях має різне тлумачення. В розділі проаналізовані підходи до визначення цього терміну, зауважені ряд аспектів, через які розглядається поняття стратегії та її місце в діяльності підприємства.

Стратегію охарактеризовано як встановлену на достатньо тривалий період сукупність напрямків, пріоритетів, орієнтирів, сфер, засобів і правил діяльності, що забезпечують зростання і високу конкурентоспроможність підприємств, зміцнюють позиції на ринку, підвищують здатність до виживання в конкретній ситуації.

Економічна стратегія вміщує правила і прийоми, які забезпечують економічно ефективне досягнення стратегічних цілей. Як і будь-яка система, стратегія знаходиться під впливом закономірностей цілісності, інтегративності, комунікативності і т.інше. Тому реалізація всіх складових стратегії досягає ефективності лише за умови координації з єдиного центру. Рішення, що приймаються в межах кожної із складових, повинні бути пов'язані за часом та ресурсами і не протидіяти один одному. Доведено, що тільки при заданому рівні стратегічних ресурсів стратегія може мати певні можливості досягнення глобальних і локальних цілей. Системний підхід до формування механізму стратегічного управління підприємством повинен враховувати реальні умови, в яких цей процес здійснюється, і бути націленим на підвищення його керованості.

Економічна стратегія передбачає можливості отримання прибутку шляхом встановлення платоспроможних потенційних споживачів, їх готовності купувати продукцію підприємства за ціною, яка забезпечує необхідний розмір прибутку. Тому з метою подальшого розвитку керівництво підприємства постійно повинно піклуватися про розробку такої продукції, яка забезпечує достатній рівень рентабельності. Це завдання є ключовим з точки зору стратегічного планування і обумовлює наступне завдання – передбачення зміни попиту на певні види продукції і необхідності перегляду стратегії відповідно до мінливих умов.

В основу формування економічної стратегії повинні бути покладені результати багаторівневої оцінки виробничого потенціалу підприємства, що

6

включає вимоги світового, національного рівня, а також фактичні та потенційні можливості самого підприємства. Комбінація отриманих оцінок буде визначати вибір конкретної стратегії. Важливо також враховувати дію факторів навколишнього середовища, з яких ключовими дисертантом виділені наступні: використання досягнень науково-технічного прогресу, що включає оновлення фондів, технологій, фінансування; людський фактор, тобто інноваційний рівень інженерного підрозділу та команда управління (менеджмент підприємства). При такому підході ми не просто розробляємо стратегію, але й формуємо суб'єкт, який буде управляти її реалізацією. Економічна стратегія підприємства має враховувати наступні особливості соціально-економічної ситуації в Україні: нестабільність нормативної бази; низький рівень платоспроможного попиту населення; недостатній розвиток ринкової інфраструктури; низький інноваційний характер діяльності керівників різного рівня; специфічність стратегічної інформації.

Деякі автори відносять процеси розробки і реалізації стратегії підприємства до категорії стратегічного управління і розглядають їх в контексті поняття управлінської діяльності, яка характеризується короткочасністю, різноманіттям, фрагментарністю здійснюваної роботи, а також багаторолевою поведінкою керівника. Таке ствердження щодо визначення суті стратегічного управління, на нашу думку, дуже спрощене і не враховує принципу системності, започаткованого на теорії систем.

Доведено, що існує достатня методична база для розробки, функціонування і розвитку стратегії підприємства. Але вcі ці методичні питання повинні бути обгрунтованими та викладеними у відповідних нормативно-методичних документах кожного підприємства і бути методологічними засадами стратегічного управління діяльністю.

Економічна ситуація в цілому по Україні не співставна за рядом ознак з економіками розвинутих країн, але економічна, політична та законодавча нестабільність, інтернаціоналізація ринку товарів, послуг, іноземні інвестиції – все це змушує застосовувати методи стратегічного управління як найбільш перспективні для вітчизняних підприємств усіх форм власності. Розглядаючи можливості стратегічного підходу до управління переробними підприємствами АПК, зупиняємося на характеристиці українського ринку фруктових соків і напоїв, який набирає темпів росту, змінюючи традиційні підходи до формування асортименту: крім розробки нових ринкових продуктів виробники зайнялись створенням власної сировинної бази. Концепція більшості компаній, що претендують на лідерство, полягає в тому, щоб виробляти продукт високої якості в необхідному асортименті і робити його в Україні.

Ще декілька років тому в Україні не було жодного заводу, який би мав сучасні технології та обладнання для переробки овочів і фруктів. Існувало лише біля 50 сучасних переробних підприємств, які займались виробництвом рослинної олії, крохмалю або молочними продуктами. Переробка овочів та фруктів є прибутковою у багатьох країнах світу. Останнім часом цей напрямок

7

діяльності швидко розвивається і в Україні. Багато виробників, які переросли рівень простого розведення водою імпортних концентратів, серйозно беруться за освоєння виробництва концентрованих соків та сокових напівфабрикатів в Україні, обсяги виробництва яких (в новій якості) пішли вгору. Після кризи 1998 року обсяг внутрішнього виробництва в 1999 р за даними Держкомстату зменшився лише на 6%. Проте споживання за той самий період скоротилося в п'ять разів більше – на 31% (табл. 1).

Таблиця 1

Динаміка обсягів виробництва і споживання соків в Україні, млн.л

Показник 1997 р 1998 р 1999 р 2000 р 2001 р

Обсяги виробництва соків 92,8 104,8 98,0 122,4 161,6

Обсяги споживання соків 130,0 159,0 121,0 134,0 177,0

Розширення асортименту сокової продукції коштує не дешево: одна позиція в асортименті збільшує обсяг продажів від 3% до5%, а витрати обігових коштів доходять до 10% на кожному виді. Але в той же час наявність широкої гами соків і нектарів дозволяє здешевити один вид продукції за рахунок іншого, управляючи витратами виробництва і продажу.

Дослідження ринку безалкогольних напоїв ряду країн показали його динамічність, обумовлену змінами в структурі попиту споживання та формуванням “філософії корисного споживання”. В останні роки чутливість споживачів перемістилась із турботи про навколишнє середовище на турботу про здоров'я людини. Напої “нового покоління”, серед яких соковміщуючі, стають все більше популярними.

В другому розділі "Аналіз економічного стану та організації виробництва переробних підприємств АПК" проведено аналіз організаційно-економічного стану вітчизняних виробників сокової продукції та їх позицій на ринку України. В основі аналізу – маркетинговий підхід до визначення ефективності діяльності підприємств та можливостей її підвищення.

Покращення економічної ситуації в Україні протягом останнього часу сприяло збільшенню споживання тих продуктів харчування, які не відносяться до товарів першої необхідності. В першу чергу це стосується сокової індустрії, в якій в 2001 р відбулося значне зростання обсягів виробництва і споживання, з'явилися нові товаровиробники та нові торгові марки від існуючих виробників, проводилась активна діяльність щодо створення і просування брендів, а також відбувся більш чіткий розподіл ринку між його учасниками.

Серед підприємств-виробників соків ТОВ “Сандора” займає лідерське положення на ринку України за рахунок формування образу сучасної компанії, започаткованому на принципах гарантії високої якості продукції, що випус-кається, надійності у співробітництві з партнерами на ринку, прагнення до

8

вдосконалення в роботі.

Аналіз фінансово-економічних результатів діяльності одного з провідних підприємств показав, що за період з 1997 р по 2001 р відбулося значне збільшення обсягів виробництва (майже в 7 разів) та поширення асортименту соків і напоїв (з 4 до 41 найменувань). Діяльність підприємства характеризується здатністю швидкої адаптації до мінливих зовнішніх умов, диверсифікацією як засобом розвитку виробничої та комерційної діяльності.

Вітчизняні виробники соків на сьогодні серйозно зайнялись формуванням власної сировинної бази та освоюють виробництво концентрованих соків в Україні, конкуруючи між собою. Такий спосіб діяльності підприємств позитивно впливатиме на розвиток виробництва плодово-ягідної та овочевої продукції сільськогосподарських підприємств, вимагаючи розробки нового механізму ділових стосунків та економічних взаємозв'язків.

Проведені дослідження на соковому ринку щодо виявлення позицій фірм за фейсінгом їх торгових марок показали наступні результати: “Смак”, “Сандора” і "Джаффа" виступають лідерами серед брендів, добре відомі і часто купуються. “Вінні”, "Новий Дар", "Галичина", - середня група брендів, помірно відома і купується на другому місці за частотою, і останні - "Інтерфрут", "Злагода", "Сепро" та ін. Ця група брендів мало відома і рідко купується. Брендування та “розкрутка” марок соків має важливе значення як один із засобів рекламної діяльності, що ефективно впливає на формування запитів та потреб споживачів. На Рис.1. відображені результати дослідження швидкого пізнання брендів, які найчастіше купуються.

купівельність, шт

20.0

10.0

0.0

пізнаваємість, %

Рис. 1. Швидка пізнаваємість та купівельність бренду .

9

Дослідження складових економічної стратегії діяльності підприємств, які виробляють сокову продукцію, носять умовний характер, так як сама економічна стратегія на більшості підприємств відсутня, а мають місце окремі заходи та програми діяльності за сферами функціональної діяльності. Найбільш розробленою є товарна стратегія як складова економічної стратегії. Відсутність чітких стратегій ціноутворення, зовнішньоекономічної діяльності, стимулювання персоналу, інвестиційної діяльності та зниження виробничих витрат потребує вироблення системного підходу до формування загальної стратегії розвитку підприємств.

Як довели наші дослідження, на підприємствах визнається актуальність концепції стратегічного управління і частково використовується стратегічний підхід до управління, з врахуванням вітчизняного та зарубіжного досвіду. Для успішного та результативного здійснення всіх необхідних сучасних перетворень на підприємстві потрібний більш якісний професійний склад усіх категорій спеціалістів.

В третьому розділі – "Формування економічної стратегії переробних підприємств АПК на ринку сокової продукції" запропоновано концептуальні підходи щодо розроблення та реалізації економічної стратегії підприємств та інформаційну систему управління стратегією.

На сьогодні майже всі вітчизняні виробники вирішують проблему адаптації до умов динамічної і зростаючої конкуренції, яка часто непередбачувана та не піддається контролю. Це вимагає вдосконалення стратегічного управління з метою підвищення спроможності підприємства пристосуватися до тих можливостей і небезпек, які містить в собі ринкове оточення. Щоб успішно конкурувати на ринку, потрібно мати власну стратегію адаптації до середовища, яка б приводила у відповідність до вимог ринку процеси управління підприємства.

Метою економічної стратегії підприємства має бути розвиток і підтримка ефективного сполучення його завдань та ресурсів з можливостями ринку.

Основними принципами стратегічної дії підприємств на соковому ринку мають бути: економічний підхід до вибору перспективних довгострокових цілей та засобів їх досягнення; конкретизація конкурентного статусу підприємства; створення конкурентних переваг на засадах системного підходу: застосування управлінських імітаційних моделей як інструменту стратегічного аналізу; постійні зусилля на підвищення якості обслуговування та прагнення до глобальної стратегії.

Для підприємств-виробників соків розроблено модель інформаційної системи стратегічного управління (Рис.2). Розробка економічної стратегії передбачає діалог між стратегічним плануванням (як центральним блоком інформаційної системи) і проблемними зонами (як периферійними блоками системи).

10

Ринкове оточення

І ІІ І ІІ

І ІІ І ІІ І

Ринкове оточення

Рис. 2. Інформаційна модель системи стратегічного управління підприємством

Структура центральних та периферійних блоків інформаційної системи фірми визначає основний напрямок, послідовність та зміст рішень, що прий-маються стосовно управління економічною стратегією. Змістовна конкретність та кількісна означеність кожного елементу рішення, що приймається, забезпечуються відповідною (релевантною) інформацією системи - її базою даних (БД) та інструментами (моделями) прийняття рішень. Сюди входять:

1) підсистема фактографічного прогнозування за динамічними рядами і матриця-ми - для прогнозної оцінки діяльності в умовах стабільного та інерційного розвитку;

2) підсистема сценарного аналізу - для прогнозної оцінки в умовах неста-

11

більного і багатоваріантного розвитку;

3) підсистема вибору оптимальної альтернативи - для вибору найкращого альтернативного варіанту в умовах багатомірного (багатоатрибутивного) вибору рішення при дії малоструктурованої інформації;

4) підсистема факторного аналізу - для відбору діючих факторів при управлінні фірмою і аналізу процесів, що в ній вібуваються;

5) підсистема дискримінантного та кластерного аналізу - для ідентифікації існуючих при управлінні стратегією станів та визначення груп факторів впливу на фірму.

Здійснюючи вибір певного виду стратегії і використовуючи диференційний підхід до управління, підприємство може активізувати інноваційну діяльність, що дозволить перебудувати підприємство в плані сприйняття нових ідей, генерації, освоєння і реалізації інновацій, поліпшуючи не тільки кількісні, але й якісні характеристики діяльності.

Стратегічні пріоритети підприємств харчової промисловості АПК мають включати: прискорення відповідної реакції на зміни, пристосування товарів та послуг до вимог покупців, вдосконалення інформаційних систем і прагнення до більш високих стандартів якості. Потрібні нові організаційні структури, що складаються з невеликих бізнес-одиниць, об'єднаних в мережі, комунікації в яких здійснюються за допомогою електронних інформаційних систем.

Необхідне глибоке опрацювання всіх елементів організаційно-економічного механізму, пов'язаних з інноваційною діяльністю і розвитком підпримства, менеджментом та застосуванням сучасних інструментів і механізмів маркетингу. Потрібно впроваджувати в дію концепцію маркетинг-орієнтованої організації, яка передбачала б не лише формальне створення на підприємстві служби маркетингу, але й перебудову всієї організаційної структури з врахуванням маркетингової філософії. Ця концепція виходить також з таких положень, що служба маркетингу висувається на перший план і здійснює координацію діяльності всіх інших підрозділів.

Узагальнюючи підходи до оцінки ефективності, пропонуємо концеп-туальну модель системного підходу до оцінки ефективності реалізації економічної стратегії розвитку підприємства (Рис.3).

Ефективність реалізації стратегії залежить від спроможності підприємства задовольняти потреби споживачів краще, ніж його конкуренти. Успіх визначається здатністю керівництва створювати і підтримувати на підприємстві загальну налаштованість на перемогу, наполегливість в реалізації стратегії, а також розвитком основних ділових якостей самого підприємства та його персоналом.

Якість впливає на імідж підприємства та його продукції, а також задоволеність клієнтів як гарантії самого бізнесу, стабільності ринкової позиції та покращення стартової позиції для виконання майбутніх вимог ринку.

13

Для наукового управління системою якості розроблено методичний підхід, який спрямований на зменшення витрат, пов'язаних з якістю або на управління ними без збільшення інших витрат. При цьому головна увага приділяється вартісному вираженню характеристик, пов'язаних з якістю, аналізу відповідних даних бухгалтерського обліку.

Серед існуючих визначень витрат на якість найбільш ємним і сучасним за розробкою є визначення стандарту якості ISO 9004-1, де витрати на якість розрізняються як витрати на відповідність та витрати на відхилення (дефекти). Витрати на відповідності відомі, плануються та неминучі. Витрати на відхилення (дефекти) невідомі, не заплановані та тільки оцінюються.

Кожна група витрат складається з багатьох елементів витрат на якість. Вони визначають відповідні витрати по видам діяльності самого підприємства. Розмір одного елемента витрат на якість залежить від того, чи виникли витрати і наскільки точно вони визначені. Між тим, вони можуть бути сховані в інших елементах витрат або взагалі не враховуватись. Роботу по виявленню та обліку витрат на якість пропонується проводити наступними етапами (табл.2).

Таблиця 2

Етапи робіт по виявленню та обліку витрат на якість

Етапи роботи Що необхідно зробити

1. Ідентифікація ключових робіт Скласти перелік всіх ключових робіт, що підлягають контролю

2. Визначення переліку елементів витрат Для кожної з ключових робіт скласти перелік елементів витрат, пов'язаних з якістю

3. Побудова моделі витрат Побудувати модель витрат шляхом віднесення всіх елементів витрат по ключовим роботам до “витрат на відповідність” чи до “витрат на невідповідність”

4. Складання звіту про витрати Скласти звіт про витрати підрозділу або служби підприємства.

5. Пропозиції щодо покращення якості На основі інформації зі звіту про витрати, спланувати програму робіт для покращення якості.

6. Складання звіту про всі витрати Використовуючи звіти про витрати у підрозділах скласти звіт про витрати по підприємству в цілому.

Етапи 1-5 потрібно виконувати безпосередньо в підрозділах фірми. Для цього необхідно сформувати робочу групу з покращення якості, яка буде збирати та обробляти інформацію, подготовлену відділами та службами.

Дисертантом проаналізовано різні підходи по витратам на якість та думки по виробничому обліку робіт і зроблено висновок, що вони не охоплюють всі обставини внутрі підприємства. Багато аспектів рекомендується підпорядковувати декільком підходам, так як вони непридатні тільки до окремих підходів.

14

ВИСНОВКИ

У дисертації наведено теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової проблеми, що полягає у визначенні ролі та місця стратегічного підходу в управлінні виробництвом на підприємствах з метою адаптації його до умов господарювання українських переробних підприємств АПК.

1. Узагальнені теоретичні та практичні дослідження розвитку сокового ринку в Україні показали, що дана сфера діяльності АПК знаходиться в стані формування і має свої особливості, проблеми та закономірності, які на сьогодні потребують більшої уваги та застосування наукового підходу до розробки економічної стратегії розвитку. Для створення сучасного виробництва світового класу необхідне застосування принципів та методів стратегічного управління, що дозволить враховувати конкурентні переваги і чітко реагувати на зміни оточуючого середовища, забезпечуючи стійке і довгострокове положення на ринку.

2. Стратегію охарактеризовано як встановлену на достатньо тривалий період сукупність напрямків, пріоритетів, орієнтирів, сфер, засобів і правил діяльності, що забезпечують зростання і високу конкурентоспроможність підприємств, зміцнюють позиції на ринку, підвищують здатність до виживання в конкретній ситуації.

3. Діагностика проблем розвитку ринку соків та напоїв в Україні дозволила виявити наступне: виробництво та продаж соків і напоїв – молода швидкозростаюча галузь АПК, що характеризується мобільністю, адекватною реакцією на зміни в попиті споживачів; на ринку присутні близько 20-30 конкурентоспроможних фірм, які поперемінно займають різні положення на національному та регіональному ринку, але відсутність чіткої обгрунтованої економічної стратегії розвитку цих підприємств не дозволяє в повній мірі використовувати їх ресурсний потенціал та можливості в стратегічних зонах господарювання. Необхідний системний і комплексний підхід до формування пріоритетних цілей та розробка стратегії за принципами та методами цивілізованого менеджменту, що дозволить підвищити ефективність та результативність діяльності переробних підприємств АПК та активізувати ринкову інфраструктуру навколо них.

4. Провідне місце на ринку сокової продукції займає ТОВ “Сандора” за рахунок формування образу сучасної компанії, започаткованому на принципах гарантії високої якості продукції, що випускається, надійності у співробітництві з партнерами на ринку, прагнення до вдосконалення в роботі. Використання підприємницького потенціалу дозволило фірмі успішно конкурувати на вітчизняному ринку підприємств-виробників сокової продукції, показуючи зразки сучасного менеджменту, організаційної культури та ділової активності.

5. Формування економічної стратегії повинно проводитись на засадах багаторівневої оцінки виробничого потенціалу підприємств. Це в свою чергу

15

вимагає вироблення принципів і підходів до розробки і реалізації стратегії. Рекомендуються наступні принципи: прогнозування і вироблення довгостро-кового курсу дій; пошук корисних, рентабельних для підприємств споживачів; створення умов для доведення стратегічних цілей до реального впровадження; забезпечення реалізації (на основі маркетингових досліджень) конкурентної спроможності продукції на внутрішньому ринку. Дотримання цих принципів дозволить досягти ефективності в реалізації економічної стратегії, досягаючи збалансованості виробничої і збутової діяльності.

6. В напрямку формування окремих складових стратегії підприємствам-виробникам сокової продукції слід враховувати наступне: для успішної реалізації стратегії якості рекомендується використовувати концепцію аналізу витрат і користі від управління якістю, що започатковується на співставленні витрат як негативного, а користі як позитивного аспекту фінансових результатів. Широке застосування стандартів ISO та методів TQM дозволить забезпечити високий рівень конкурентоспроможності не лише продукції, а й підприємства та забезпечить йому відповідні конкурентні переваги на ринку.

7. Розробка економічної стратегії передбачає діалог між стратегічним плануванням (як центральним блоком інформаційної системи) і проблемними зонами (функціональними стратегіями). Для здійснення такого постійного та системного діалогу пропонується модель інформаційної системи стратегічного управління підприємством, що забезпечить в свою чергу сприятливі умови для високоефективного розвитку за рахунок можливості пошуку підприємством партнерських відносин, скорочення витрат та забезпечення швидкої реакції підприємства на зміни кон'юнктури ринку.

8. Запропоновані методичні підходи до оцінки ефективності реалізації економічної стратегії рекомендуються для широкого впровадження в практику підприємств шляхом розробки спеціальних нормативних та організаційних документів підприємства, необхідних для здійснення стратегічного управління. Лише системний та директивний підхід дозволить досягти ефективності та результативності діяльності та підвищити ділову активність підприємств, забезпечуючи конкурентні переваги на ринку.

Річний економічний ефект від впровадження розроблених методичних підходів до стратегічного управління підприємством за рахунок підвищення ефективності виробництва та покращення організаційної культури управління, складає 120 тис.грн. на рік.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Борисенко І.Г. Стратегічне управління як складова частина успіху сучасного підприємства на ринку // Збірн.наук.праць УДМТУ. – Миколаїв: УДМТУ, 1999. - №2 (362). – С. 134-144.

2. Борисенко І.Г. Економічна стратегія підприємства на прикладі ТОВ “Сандора” // Экономические инновации. – Одесса, 1999. – №4. – С.225-227.

16

3. Борисенко І.Г. Становище та проблеми розвитку вітчизняного виробництва соків // Економіст. – Київ, 1999. – №7. – С.62-65.

4. Борисенко І.Г. Проблеми та перспективи розвитку ринку напоїв в південному регіоні України // Вісник аграрної науки причорномор'я. – Миколаїв:МДАА, 1999. – №2 (7). – С. 15-19.

5. Неделько І.Г. Методичні аспекти формування економічної стратегії підприємств АПК// Наукові праці: Науково-методичний журнал. Вип.6. Економічні науки. - Миколаїв: Видаництво МДГУ ім. П.Могили, 2002. – С. 72-78.

6. Федулова Л.І., Неделько І.Г. Маркетинговий підхід у стратегічному управлінні (на прикладі ТОВ “Сандора”) // Наукові праці МАУП. – Київ: МАУП, 2001. – Випуск . – С.72-75.

7. Неделько І.Г. Роль стратегічного планування в антикризовому управлінні // Наукові праці МАУП. – Київ: МАУП, 2001. – Випуск . – С.105-106.

8. Неделько І.Г. Шляхи застосування сучасних підходів до управління якістю на підприємстві. // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб.наук.праць.-Дніпропетровськ: ДНУ, 2002.-Вип.139.-С.60-65.

АНОТАЦІЯ

Неделько І.Г. Економічна стратегія переробних підприємств АПК на ринку сокової продукції – Рукопис.

Дисертація на отримання наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами. Національний університет харчових технологій, Київ, 2002.

Дисертація присвячена проблемам формування економічної стратегії переробних підприємств АПК. Концептуально узагальнено та систематизовано теоретичні та методичні аспекти стратегічного управління підприємством. Виявлено закономірності економічного стану і організації виробництва підприємств-виробників соків та проведено оцінку рівня їх конкурентного статусу. Запропоновано та обгрунтовано механізм впровадження маркетингового підходу як визначального при стратегічному управлінні підприємствами. Розроблено методичні підходи щодо оцінки ефективності економічної стратегії розвитку підприємств-виробників сокової продукції. Запропоновано модель інформаційної системи стратегічного управління підприємством, побудовану за принципами мережевих структур та інформаційної логістики. Розроблено методичний підхід до управління витратами на якість, спрямований на зменшення цих витрат чи на управління ними без збільшення інших витрат. Основні результати дисертаційної роботи впроваджено в практику.

17

Ключові слова: стратегічне управління, підприємства-виробники сокової продукції, ефективність економічної стратегії, витрати на якість, модель інформаційної системи.

АННОТАЦИЯ

Неделько И.Г. Экономическая стратегия перерабатывающих предприятий АПК на рынке соковой продукции – Рукопись.

Диссертация на получение научной степени кандидата экономических наук с специальности 08.06.01 – Экономика, организация и управление предприятиями. Национальный университет пищевых технологий, Киев, 2002.

Диссертация посвящена проблемам стратегического управления производственной деятельностью на пищевых предприятиях Украины. Концептуально обобщается и систематизировано теоретические и методические аспекты стратегического управления предприятием, его особенности на перерабатывающих предприятиях АПК Украины и исследовано составляющие экономической стратегии развития этих предприятий. Исследования составляющих экономической стратегии деятельности предприятий на рынке соковой продукции носят условный характер, поскольку сама экономическая стратегия на большинстве предприятий отсутствует, а имеют место лишь отдельные программы деятельности по сферам функционирования. Наиболее разработана товарная стратегия как составляющая экономической стратегии. Отсутствие четких стратегий ценообразования, внешнеэкономической деятельности, стимулирования персонала, инвестиционной деятельности и снижения производственных затрат требует выработки системного подхода к формированию общей стратегии развития предприятий.

Результаты исследований показали, что на предприятиях уясняется актуальность концепции стратегического управления и частично используется стратегический подход к управлению с использованием отечественного и зарубежного опыта. Для успешного и результативного выполнения всех необходимых современных преобразований на предприятии необходим более качественный профессиональный состав всех категорий специалистов.

Выявлено закономерности экономического состояния и организации производства предприятий-производителей соков и проведено оценку уровня их конкурентного положения.

Обосновано механизм внедрения маркетингового подхода как опреде-ляющего при стратегическом управлении предприятиями. Важным принципом маркетингового подхода является ориентация всех элементов производственной системы, а также производственной и социальной инфраструктуры, которая обслуживает эту систему, на решение проблем, которые появляются у потенциального потребителя продуктов, поставляемых

18

фирмой на рынок.

Разработано методический подход к управлению затратами на качество, который направлен на уменшение затрат, связанных с качеством, или на управление ими без увеличения других затрат.

Предложено модель информационной системы стратегического управления предприятием, построенную по принципам сетевых структур и информационной логистики. Разработано методические подходы к оценке эффективности экономической стратегии развития предприятий-производителей соковой продукции.

Эффективность реализации стратегии зависит от возможности предприятия удовлетворять потребности потребителей лучше, чем его конкуренты. Успех определяется способностью руководства создавать и поддерживать на предприятии общую настроенность на победу, упорство в реализации стратегии, а также развитием основных деловых качеств самого предприятия и его персонала.

Основные результаты диссертационной работы внедрены в практику.

Ключевые слова: стратегическое управление, предприятия-производители соковой продукции, эффективность экономической стратегии, затраты на качество, модель информационной системы.

ANNOTATION

Nedelko I.G. Economic strategy of enterprises at juice production market. Manuscript.

Thesis for a Candidate degree (speciality 08.06.01 – Economy, organization and management of enterprises). National University of Food Technology, Kyiv, 2002.

The dissertation is devoted to the methodical and applied problems of the strategic management at the Ukrainian food enterprises. Conceptually assumed and systematized the theoretical and methodical aspects of enterprise's strategic management. The regularies of economic condition and production organization of juice-producers have been found out and the estimation of their competitive state level have been given. The mechanizm of marketing approach have been proposed and grounded as a determining when enterprise strategic management. The methodical approaches of effectiveness estimation of the economic strategy at the juice producing enterprices have been worked out. The methodic approach to the quality expenses management have been worked out. The information system model on enterprise strategic management have been proposed. This model have been worked out on the net structures and information logistics principals. The main results of the dissertation have been put into practice.

Key words: strategic management, juice producing enterprises, economic strategy effectiveness, quality expenses, information system model.