У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Некрасова Наталія Ігорівна

УДК 336.77.657.1

ОБЛІК ТА АНАЛІЗ ДОХОДІВ, ВИТРАТ І ПРИБУТКУ БАНКУ

08.06.04 - бухгалтерський облік, аналіз та аудит

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ - 2002

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Київському національному торговельно-економічному університеті Міністерства освіти і науки України на кафедрі аудиту

Науковий керівник: кандидат економічних наук, професор

Митрофанов Геннадій Васильович

Київський національний торговельно-

економічний університет,

завідувач кафедри аудиту

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Герасимович Анатолій Михайлович,

Київський національний економічний університет,

професор кафедри банківської справи

кандидат економічних наук,

Мельничук Віталій Павлович,

Дніпровська філія ВАТ “Міжнародний

комерційний банк”, директор філії

Провідна установа: Львівська комерційна академія,

кафедра аудиту,

Укоопспілка, м. Львів

Захист відбудеться “_28_”__березня_____ 2002 року о _14_ годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.055.01 в Київському національному торговельно-економічному університеті за адресою: 02156, м. Київ-156, вул.Кіото, 19, ауд.А-227.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного торговельно-економічного університету за адресою: 02156, м.Київ-156, вул.Кіото, 19.

Автореферат розісланий “_15_”_лютого__ 2002 року

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради |

Морозова Н.І.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Провідна роль банківської системи у залученні, накопиченні та розміщенні коштів з метою фінансування суб’єктів всіх галузей національної економіки вимагає особливо уважного ставлення до управління їх розвитком. Результати аналізу динаміки банківської системи за основними показниками дозволяють стверджувати, що на цей час банківську систему України в основному сформовано і подальший її розвиток прямо залежить від ефективності діяльності вже існуючих банків та від їх здатності забезпечити ринок банківськими продуктами.

В цих умовах прибуток є однією із стратегічних цілей управління та найважливішим об’єктом обліку, аналізу і прогнозування діяльності банку. Разом з тим, динаміка доходів, витрат і прибутку вітчизняних комерційних банків протягом останніх років характеризується стійкою тенденцією випереджаючого зростання витрат порівняно з доходами, що призвело до зменшення витратовіддачі і обумовило зниження рентабельності банківської діяльності. На нашу думку, загальним погіршенням ситуації банки завдячують не тільки негативному впливу зовнішніх загальноекономічних та правових чинників, але, значною мірою, і вадам управління фінансовими результатами окремих банків.

Основним теоретичним аспектам інформаційного забезпечення управління фінансовими результатами комерційних банків вітчизняні та іноземні фахівці приділяють постійну увагу. Починаючи з 90-х років ХХ сторіччя в економічній літературі досить чітко визначились наступні напрями досліджень: реформування методології і змісту бухгалтерського обліку в Україні відповідно до вимог ринкової економіки; постанова та ведення банківської справи, фінансовий менеджмент банку; зміст та методологія обліку і аналізу фінансової діяльності комерційного банку.

Спрямування досліджень таких фахівців, як Білуха М.Т., Бутинець Ф.Ф., Горєлкін В.Г., Завгородній В.П., Кужельний М.В., Осадчий Ю.І., Сопко В.В. та інші, на вирішення проблем теорії, методології та організації бухгалтерського обліку обумовило високий ступінь узагальнення досліджуваних питань, які, у тій чи інший мірі, стосуються і комерційних банків. Разом з тим, такий підхід до вирішення проблеми не дозволяє досягати необхідного для практичного застосування рівня конкретизації досліджуваних питань.

До другої групи літературних джерел належать численні публікації вітчизняних та закордонних авторів з питань банківської справи та банківського менеджменту. Треба відмітити, що у цих публікаціях, віддається перевага організаційним аспектам обліку і контролю, напрямам удосконалення та порядку складання фінансових звітів тощо (Асхауер Г., Долан Е. Дж., Кемпбелл К.Д., Кемпбелл Р.Дж, Лаврушин О.І.,Мороз А.Н. та інші), а також питанням фінансового аналізу, який розглядається як інструмент управління комерційним банком (Заруба О.Д., Масленченков Ю.С., Примостка Л.О., Роуз П., Синки Дж.). В той же час, у даних джерелах привертає увагу відсутність сучасних підходів до створення інформаційної системи управління: питання обліку або взагалі не розглядаються, або розглядаються поверхово, як дещо другорядне по відношенню до фінансового менеджменту.

Публікації, віднесені до третьої групи (Батракова Л.Д., Герасимович А.М., Іванов В.В., Кочетков В.Н., Омельченко А.В., Масленченков Ю.С., Митрофанов Г.В., Панова Г.С., Черкасов В.Є.), присвячено переважно обліку і фінансовому аналізу діяльності комерційного банку. Але треба зауважити, що розгляд питань обліку не носить проблемного характеру: переважають рекомендації щодо організації та методики обліку у відповідності до чинних на момент видання нормативних документів НБУ стосовно організації, змісту та методології обліку. Що ж до публікацій з фінансового аналізу, то, на нашу думку, їх автори не приділяють належної уваги системним підходам у його організації: поверхово розглядаються питання формування інформаційної бази аналізу, трансформації облікової інформації в аналітичну та прогнозну.

Вивчення стану обліку, аналізу та прогнозування фінансових результатів комерційних банків підтвердило основну гіпотезу даного дослідження, яка полягає у тому, що забезпечення системного підходу до організації та методики обліку, аналізу та прогнозування доходів, витрат і прибутку дозволить суттєво поліпшити рівень управління фінансовою діяльністю комерційних банків України.

Актуальність обраної теми обумовлено необхідністю вирішення питань методології та організації обліку, аналізу і прогнозування доходів, витрат і прибутку в системі управління фінансовими результатами діяльності комерційних банків України та недостатнім рівнем теоретичної розробки даної проблеми.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрям дослідження визначається Законом України “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні” від 16 липня 1999 р. №996-XIV та державною Програмою реформування системи бухгалтерського обліку із застосуванням міжнародних стандартів, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 1998 р. №1706. Тема дисертації є складовою науково-дослідної роботи кафедри аудиту Київського національного торговельно-економічного університету з проблеми “Аналіз діяльності банку”, у межах якої автором особисто виконано підрозділи: “Аналіз доходів від основних операцій” та “Аналіз операційних витрат”.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є обґрунтування теоретичних та науково-методологічних положень стосовно удосконалення системи обліку, аналізу і прогнозування в управлінні фінансовими результатами комерційних банків, а також розробка на цій основі практичних рекомендацій з методології та організації обліку, аналізу і прогнозування їх доходів, витрат і прибутку.

Поставлена мета визначила зміст досліджень, які ґрунтуються на послідовному вирішенні наступних задач методологічного, теоретичного та практичного характеру:

виявлення тенденцій, закономірностей і напрямів розвитку методології обліку і аналізу фінансових результатів діяльності комерційних банків в Україні;

систематизація літературних джерел з досліджуваної проблеми і визначення ключових питань обліку та аналізу фінансових результатів діяльності комерційних банків, що потребують теоретико-методичного вирішення;

обґрунтування теоретичних аспектів і критеріїв організації обліку та аналізу в інформаційній системі управління фінансовими результатами діяльності комерційних банків;

конкретизація змісту бухгалтерського (фінансового), податкового та управлінського обліку доходу, витрат і прибутку банку;

розробка комплексної методики обліку, аналізу і прогнозування фінансових результатів діяльності комерційного банку в умовах електронної обробки облікової інформації;

внесення рекомендацій щодо методології та організації обліку, аналізу і прогнозування фінансових результатів та їх впровадження у комерційних банках України.

Об’єктом дослідження є фінансові результати діяльності комерційних банків України.

Предмет дослідження – методологія та зміст обліку, аналізу і прогнозування доходів, витрат і прибутку комерційного банку.

Методи дослідження. Виконання дисертаційної роботи ґрунтується на застосуванні загальнонаукових і спеціальних методів дослідження. Особливе місце у вирішенні поставлених питань належить таким загальнонауковим методам, як аналіз, синтез, аналогія, моделювання. Спеціальні методи (анкетування, групування, порівняння, розрахунок середніх та відносних величин, деталізація, елімінування, методи детермінованого і стохастичного факторного аналізу) застосовувались переважно в аналізі та обґрунтуванні прогнозних величин доходу, витрат і прибутку банків, а також у дослідженні стану обліку та аналізу фінансових результатів діяльності банків.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукову новизну дисертаційного дослідження характеризують наступні найбільш суттєві результати:

уточнення та конкретизація основних положень методології і системної побудови обліку, аналізу і прогнозування доходу, витрат і прибутку комерційних банків;

організаційна структура модуля електронної обробки інформації щодо фінансових результатів діяльності банку;

методичні засади бухгалтерського (фінансового), податкового та управлінського обліку доходу, витрат і прибутку комерційного банку в умовах електронної системи обробки інформації;

організаційно-інформаційна модель аналізу і прогнозування фінансових результатів діяльності банку в умовах електронної системи обробки економічної інформації;

система взаємопов’язаних показників оперативного, ретроспективного і перспективного аналізу фінансових результатів діяльності комерційного банку та методичні засади їх моделювання;

основні положення прогнозування доходу, витрат і прибутку комерційного банку в умовах невизначеності.

Практичне значення одержаних результатів полягає у підвищенні ефективності управління фінансовими результатами діяльності комерційних банків на основі впровадження розроблених методичних рекомендацій з організації і удосконалення обліку, аналізу і прогнозування їх доходу, витрат і прибутку.

Результати дослідження знайшли практичне застосування у комерційних банках України:

Рекомендації щодо організації та методики податкового обліку доходів і витрат впроваджено у комерційних банках України (Довідка Національного банку України про впровадження №323 від 29.09.2000).

Рекомендації щодо організації, методики та автоматизації податкового обліку апробовано і впроваджено в АБ “Енергобанк” (довідка про апробацію та акт впровадження № 06.02/00-2036 від 29.10.2000 р.)

Рекомендації щодо організації і методики управлінського обліку апробовано та впроваджено в АБ “Енергобанк” (довідка про апробацію і акт впровадження № 06.2/01-97 від 05.01.2001 р.).

Комплексну методику аналізу та прогнозування фінансових результатів діяльності комерційного банку апробовано і впроваджено в АБ “Енергобанк” (довідка про апробацію і акт впровадження № 06.2/01-1053 від 30.05.2001 р.).

Особистий внесок здобувача. Одержані результати дослідження є особистими розробками автора, використання яких в банківській практиці буде сприяти підвищенню ефективності управління доходами і витратами.

Апробація результатів дисертаційних досліджень. Результати досліджень оприлюднені у доповідях та одержали позитивну оцінку на Другій міжнародній науково-практичній конференції “Проблеми становлення ринкової економіки: інформаційне та фінансове забезпечення діяльності підприємницьких структур” (СевДТУ. м. Севастополь, 4-6 травня 2000 р.) та на Україно-нідерландському науково-практичному семінарі “Актуальні питання бухгалтерського обліку в умовах впровадження сучасних технологій обробки та обліку інформації в банківській системі України” (Кримське республіканське управління НБУ, м. Сімферополь, 19-22 вересня 2000 р.).

Публікації. Найважливіші положення та результати дисертаційного дослідження опубліковано у чотирьох друкованих роботах загальним обсягом 2,3 друкованих аркуша.

Структура і обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури з 236 найменувань, додатків. Обсяг дисертації складає 166 сторінок, вона містить 20 таблиць і 10 рисунків. У роботі 12 додатків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі дисертації обґрунтовано актуальність теми дослідження, визначено мету і завдання дослідження, наведено найбільш суттєві нові наукові результати дослідження, які одержано особисто і винесено на захист.

У першому розділі “Теоретичні засади розвитку обліку і аналізу доходів, витрат і прибутку в системі управління фінансовою діяльністю комерційного банку” розглянуто економічні аспекти управління фінансовими результатами діяльності комерційного банку; визначено зміст показників доходів, витрат і прибутку в умовах ринкової економіки; досліджено основні напрями розвитку обліку і аналізу фінансових результатів діяльності комерційних банків в Україні; з’ясовано ключові теоретико-методичні проблеми обліку, аналізу і прогнозування фінансових результатів, які потребують термінового вирішення.

Завершення переходу банківської системи на дворівневу структуру управління, яка відповідає моделям формування кредитної системи країн з розвиненою ринковою економікою, визначило економічні пріоритети діяльності банків другого рівня (комерційних банків).

Одним з пріоритетів стало підвищення ринкової вартості банку за рахунок прибутку та інших джерел фінансових ресурсів. Отже, прибуток та доходи і витрати, які обумовлюють його величину, в умовах ринку перетворюються на основні показники оцінки діяльності комерційних банків.

Необхідність термінового перегляду застарілої методики розрахунку прибутку та відображення його у фінансовій звітності банку стала однією з причин того, що банківська система суттєво випередила інші ланки вітчизняної економіки на шляху запровадження міжнародних стандартів бухгалтерського обліку. До деякого часу комерційним банкам довелося впроваджувати нові принципи бухгалтерського обліку в умовах орієнтації на застарілі організаційні засади бухгалтерського обліку і звітності.

Перехід 1 січня 1998 року на ведення обліку та складання звітності за міжнародними стандартами бухгалтерського обліку створив умови забезпечення прозорості, зручності та корисності облікової інформації для зовнішніх і внутрішніх користувачів. Разом з тим, залишається потреба подальшого розвитку бухгалтерського обліку та фінансової звітності комерційних банків відповідно до вимог управління їх фінансовою діяльністю. Необхідність удосконалення управління доходами, витратами та прибутком комерційних банків підтверджується результатами аналізу динаміки цих показників у період 1995-2000 років (табл. 1).

Таблиця 1

Динаміка доходів, витрат і прибутку комерційних банків України11 За даними НБУ, відкоригованими автором відповідно до сучасних вимог щодо складання Звіту про прибутки та збитки

Найменування показника |

1995 |

1996 |

1997 |

1998 |

1999 |

2000 | 2001 (очіку-вані)

1.

Доходи

млн. грн. |

3409 |

3774 |

4558 |

5706 |

6923 |

7491 |

8377

% до поперед- нього року |

- |

110,7 |

120,8 |

125,2 |

121,3 |

108,2 |

121,1

2.

Витрати

Млн. грн. |

2615 |

3021 |

3778 |

5258 |

6410 |

7520 |

7820

% до поперед- нього року |

- |

115,3 |

124,1 |

136,6 |

121,9 |

117,3 |

122,0

3.

Прибуток

Млн. грн. |

794 |

753 |

780 |

448 |

513 |

-30 |

557

% до поперед- нього року |

- |

93,5 |

105,5 |

63,1 |

114,5 |

-5,8 |

108,6

4. Рентабельність операційної діяльності, % |

23,3 |

19,9 |

17,1 |

7,9 |

7,4 |

-0,4 |

6,6

5. Рентабельність витрат, % |

30,4 |

24,9 |

20,6 |

8,5 |

8,0 |

-0,4 |

7,1

6. Коефіцієнт витратовіддачі |

1,304 |

1,249 |

1,206 |

1,085 |

1,080 |

0,996 |

1,071

Дані, наведені у табл.1, характеризують негативну тенденцію випереджаючого зростання витрат комерційних банків України порівняно з їх доходами, що спричиняє зниження витратовіддачі і є основною причиною зменшення рентабельності комерційних банків. Посилення цієї тенденції у 2000 році призвело до утворення загального збитку у сумі 30 млн. грн. У 2001 році поліпшення економічної ситуації в Україні призвело до підвищення ефективності діяльності банків, що дає підстави очікувати відновлення прибутковості банківського сектору економіки.

Однією з причин нестабільності в отримані прибутку є недостатній рівень управління фінансовими результатами діяльності комерційних банків. Анкетування фахівців ряду вітчизняних банків (табл. 2) дозволили зробити висновок, що сучасний стан обліку, аналізу та прогнозування фінансових результатів не здатен повністю забезпечити інформаційні потреби управління.

Таблиця 2.

Характеристика стану обліку, аналізу та прогнозування

фінансових результатів у комерційних банках України

на кінець Ш кварталу 2000 року

Вид роботи | Кількість анкетованих банків

Усього, оди-ниць | у тому числі, тих, де виконується даний вид роботи

Оди-ниць | Відсот-ків до підсумку

1 | 2 | 3 | 4

1.

Виділення податкового обліку доходів та

витрат у окрему ланку |

34 |

19 |

55,9

2.

Ведення обліку активів з метою визначення податкових ефектів |

34 |

6 |

17,6

3.

Застосування у податковому обліку звітів з нестандартних ситуацій

4.

Ведення управлінського обліку доходів та витрат – разом,

у тому числі, на субрахунках основного

плану рахунків |

34

34

34 |

12

21

2 |

35,3

61,8

5,9 |

Продовження табл.2

1 | 2 | 3 | 4

5.

Використання внутрішньобанківського

плану рахунків обліку доходів та витрат

6.

Здійснення оперативного аналізу фінансових результатів |

34

34 |

21

16 |

61,8

47,1

7.

Здійснення ретроспективного аналізу

фінансових результатів – разом,

у тому числі, факторного

8.

Здійснення перспективного аналізу та

прогнозування фінансових результатів–разом |

34

34

34 |

28

3

9 |

82,3

8,8

26,5

Отже, аналіз теоретичного та практичного вирішення проблеми, обраної для дисертаційного дослідження, дозволив довести актуальність розробки методичного забезпечення обліку та аналізу доходів, витрат і прибутку комерційного банку в умовах застосування електронної системи обробки економічної інформації на всіх рівнях обліково-аналітичного процесу.

У другому розділі “Організація і методика обліку доходів, витрат та прибутку комерційного банку” досліджено принципи, зміст і методику бухгалтерського обліку фінансових результатів; напрями гармонізації бухгалтерського і податкового обліку доходів, витрат і прибутку; зміст і організацію управлінського обліку фінансових результатів діяльності комерційного банку; обгрунтовано пропозиції щодо удосконалення бухгалтерського, податкового та управлінського обліку в системі управління його доходами, витратами та прибутком.

Відзначаючи досить високий рівень організації та методики бухгалтерського обліку фінансових результатів діяльності комерційних банків України, треба зауважити, що, за результатами дослідження стану податкового і управлінського обліку фінансових результатів, ці складові облікового процесу потребують деталізації та удосконалення.

Дослідження стану організації та методики податкового обліку вітчизняних комерційних банків дозволило зробити висновки щодо їх невідповідності сучасним вимогам. Аналіз звітності українських банків свідчить про те, що більшість із них уникає включення відстрочених податкових активів та зобов’язань до балансових звітів, що призводить до недоліків у відображенні в обліку податкових витрат. Причиною цього є недостатній рівень узгодженості інформаційних потоків бухгалтерського і податкового обліку, що перешкоджає створенню єдиної інформаційної системи управління фінансовими результатами діяльності комерційних банків. З метою подолання відмічених недоліків нами запропоновано інформаційну систему, яка виконує специфічні функції розрахунку та аналізу валових доходів, валових витрат і прибутку до оподаткування, базуючись на даних бухгалтерського обліку та положеннях податкового законодавства.

Виходячи з того, що методика податкового обліку базується на виділенні його в окрему ланку облікової системи і вимагає відповідного відокремлення балансових рахунків від рахунків податкового обліку, нами запропоновано створення підсистеми податкового обліку у загальній системі управлінського обліку. Для забезпечення відповідних підрозділів банку даними щодо стану та динаміки валових доходів, валових витрат і оподатковуваного прибутку запропоновано ввести у класі 8 додатковий рахунок 8001 “Податковий облік”.

В основі гармонізації бухгалтерського і податкового обліку лежить деталізація рахунків податкового обліку, що дозволяє досягти повної відповідності рахунків податкового обліку валових доходів, валових витрат та оподатковуваного прибутку рахункам бухгалтерського обліку, на яких обліковуються аналогічні операції. На цій основі розроблено інформаційну систему, яка базується на алгоритмах генерації відповідних трансакцій бухгалтерського обліку на рахунки податкового обліку.

Повне урахування у податковому обліку подій бухгалтерського обліку передбачає отримання та використання, крім стандартної інформації, що накопичується на запропонованих рахунках, нестандартної інформації, яка надходить від підрозділів банку у електронному вигляді. Результатом дослідження є розроблені автором форми і зміст відповідних електронних таблиць (машинограм) з пропозиціями щодо адресності і періодичності їх складання.

Рекомендації з організації та методики управлінського обліку доходів, витрат та прибутку комерційного банку, спрямовано на побудову інформаційної системи, максимально скерованої на забезпечення потреб оперативного управління фінансовими результатами.

Відзначивши те, що для управлінського обліку передбачено окремий, восьмий клас рахунків, треба зауважити, що доцільність ведення управлінського обліку доходів та витрат на рахунках класу 8 викликає заперечення. Цілком очевидно, що відокремлення управлінського і бухгалтерського обліку призведе до необгрунтованого ускладнення інформаційної системи управління фінансовими результатами діяльності банку. Тому нами запропоновано застосування рахунків класу 8 лише для відображення операцій податкового обліку, а для деталізації доходів і витрат на рівні управлінського обліку відкрити аналітичні рахунки до кожного з основних рахунків бухгалтерського обліку класів 6 “Доходи” та 7 “Витрати”. Цю деталізацію покладено в основу приблизного плану внутрішньобанківських рахунків управлінського обліку доходів і витрат, розробленого за результатами цього дослідження і впровадженого у систему обліку АБ “Енергобанк”.

Проведені дослідження дозволили запропонувати структуру і зміст ряду додаткових форм документального оформлення даних управлінського обліку, а саме електронні таблиці (машинограми): Інформація про нестандартні трансакції по доходах та витратах банку; Інформація про щоденні операції по кредитах та депозитах банку; Інформація про великі та нестандартні процентні ставки; Інформація про розподілення кредитів та депозитів залежно від термінів угод.

Пропозиції, сформульовані у даному розділі, мають на меті надати користувачам інформацію такого рівня, яка дозволить здійснювати ефективне управління доходами, витратами та прибутком комерційного банку на основі застосування сучасних методик економічного аналізу та прогнозування фінансових результатів.

У третьому розділі “Аналіз та прогнозування доходів, витрат і прибутку комерційного банку” визначено принципи моделювання аналізу і прогнозування в системі управління фінансовими результатами діяльності комерційного банку; розроблено пропозиції щодо організації і методики оперативного та ретроспективного аналізу доходів, витрат і прибутку; запропоновано методику перспективного аналізу і принципи прогнозування фінансових результатів.

Ефективність банківських операцій значною мірою залежить від здатності економічного аналізу досліджувати та передбачати фінансові результати діяльності банку як наслідок руху різноспрямованих грошових потоків, розподілених у часі. Отже, забезпечення ефективного управління діяльністю банку вимагає визначення місця і ролі етапів аналітичного процесу не тільки відповідно до етапів облікового процесу за рівнями електронної системи обробки інформації, але і виходячи з причинно-обумовлених зв’язків між здійсненням банківських операцій і отриманням відповідних прибутків або збитків.

Побудована автором організаційно-інформаційна модель аналізу і прогнозування фінансових результатів ґрунтується на визначенні її як одного з прийомів формалізації аналітичного процесу в управлінні доходами, витратами та прибутком комерційного банку. Важливим принципом побудови організаційно-інформаційної моделі аналізу і прогнозування фінансових результатів є забезпечення повноти економічної інформації щодо операційної діяльності банку та її економічних наслідків.

Пропозиції з організації і методики оперативного аналізу фінансових результатів діяльності комерційного банку орієнтовано на оцінку доцільності та ефективності кожної банківської операції, наслідком якої є отримання доходу або здійснення витрат. Методика оперативного аналізу містить алгоритми розрахунку окремих результативних показників та чинників, що їх обумовлюють.

На основі дослідження сучасних методів фінансового аналізу внесено уточнення і доповнення у методику ретроспективного аналізу фінансових результатів діяльності комерційного банку, яка дозволяє здійснити різнобічну оцінку його доходу, витрат і прибутку і прийняти обгрунтовані управлінські рішення щодо підвищення ефективності фінансової діяльності. Запропоновано систему показників ретроспективного аналізу фінансових результатів, яка характеризує первинну (вхідну) облікову інформацію, алгоритми перетворення первинної інформації та вихідну інформацію, що слугує базою для прийняття управлінських рішень. Методика передбачає здійснення аналізу за наступними напрямами: загальний аналіз фінансових результатів; факторний аналіз доходу, витрат і прибутку; коефіцієнтний аналіз фінансових результатів діяльності комерційного банку.

Вихідні інформаційні потоки, що утворюються на рівні ретроспективного аналізу, слугують базою перспективного аналізу і прогнозування фінансових результатів діяльності комерційного банку.

Запропоновано альтернативні підходи до прогнозування фінансових результатів: “пасивне” прогнозування полягає у продовженні в прогнозованому періоді найбільш сталих тенденцій розвитку, що склалися у передпрогнозному періоді і базується на визначенні показників фінансових результатів, динаміка яких у передпрогнозному періоді характеризується відносно постійними темпами росту; “активне” прогнозування спрямоване на подолання негативних тенденцій попереднього періоду і визначення прогнозованих значень доходу та прибутку комерційного банку, виходячи із стратегічних цілей його розвитку. Покладені в основу прогнозу, ці показники дозволяють здійснити деталізацію інших, пов’язаних з ними, фінансових результатів діяльності комерційного банку. Пропозиції щодо перспективного аналізу і прогнозування спрямовано на удосконалення інформаційного забезпечення фінансової стратегії комерційного банку.

ВИСНОВКИ

Зростання ролі комерційних банків України як невід’ємної складової економічного простору є свідченням орієнтованості вітчизняної економіки на подальший розвиток ринкових відносин. Майбутнє започаткованих в Україні реформ значною мірою залежить від ефективної діяльності банківської системи в цілому та узгодженості окремих її ланок. Погіршення основних показників фінансової діяльності вітчизняних комерційних банків, яке спостерігається останнім часом, є серйозною перешкодою на шляху реформування економіки України.

У дисертації наведено обгрунтування теоретичних та науково-методологічних положень удосконалення системи обліку та аналізу в управлінні фінансовими результатами діяльності комерційних банків і запропоновано нове вирішення поставленої наукової задачі, що полягає у розробці практичних рекомендацій щодо організації та методики обліку, аналізу і прогнозування доходів, витрат і прибутку в умовах електронної обробки економічної інформації.

Проведене дослідження дозволило вирішити поставлені задачі наступним чином:

1. На основі економіко-правового аналізу фінансових результатів діяльності комерційних банків України визначено тенденції їх розвитку протягом 1995–2000 років та обгрунтовано залежність ефективності управління доходами і витратами банків від рівня обліково-аналітичної складової інформаційної системи управління.

2. Результати дослідження розвитку методології обліку, аналізу і прогнозування фінансових результатів комерційних банків в Україні та за кордоном дозволили обгрунтувати необхідність та визначити напрями її удосконалення в інформаційній системі стратегічного управління прибутком комерційного банку.

3. Виходячи з сучасних програмних засобів та рівня забезпеченості комерційних банків комп’ютерною технікою розроблено організаційну структуру модуля електронної обробки облікової інформації щодо доходу, витрат і прибутку; побудовано структурну модель електронної системи обробки облікової інформації відповідно до потреб управління фінансовими результатами діяльності комерційного банку.

4. Визначено методичні засади організації і зміст облікового процесу в умовах застосування сучасних інформаційних технологій в системі управління доходом, витратами та прибутком комерційних банків України; основну увагу спрямовано на вирішення проблеми відображення в обліку всіх аспектів виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передавання інформації щодо доходів та витрат комерційного банку як основних факторів його прибутковості і розвитку.

5. Розроблено пропозиції, спрямовані на поліпшення інформаційних якостей бухгалтерського (фінансового) обліку; уточнено зміст Звіту про прибутки та збитки на основі принципу суттєвості інформації, виходячи з матеріальності (суттєвості для прийняття управлінських рішень) статей доходів та витрат; запропоновано ввести узагальнюючий показник прибутку до оподаткування (з урахуванням непередбаченого прибутку до оподаткування); визнано доцільним розмежування у звіті непередбачених доходів і непередбачених витрат і введення додаткової статті “Чистий непередбачений прибуток/збиток”; висловлено пропозицію щодо доповнення звіту розділом “Розподіл прибутку за напрямами його використання”.

6. Дослідження стану методології та організації податкового і управлінського обліку доходу, витрат і прибутку у вітчизняних комерційних банках дозволило визначити основні ланки, які потребують удосконалення.

7. З метою гармонізації бухгалтерського (фінансового) і податкового обліку запропоновано створення окремої підсистеми податкового обліку у загальній системі бухгалтерського обліку з відкриттям у класі 8 “Управлінський облік” основного плану рахунків додаткового рахунку 8001 “Податковий облік”. Деталізація рахунків податкового обліку дозволяє досягти повної відповідності рахунків податкового обліку валових доходів, валових витрат та оподатковуваного прибутку рахункам бухгалтерського обліку, на яких обліковуються аналогічні операції. На забезпечення гармонізації бухгалтерського і податкового обліку розроблено і запропоновано для впровадження інформаційну систему, яка грунтується на алгоритмах генерації відповідних трансакцій бухгалтерського обліку на рахунки податкового обліку та схемах податкового обліку валових доходів та валових витрат за основними видами операцій банку, що забезпечують однозначність розрахунків і трансакцій.

8. Спрямування управлінського обліку доходів, витрат та прибутку на побудову інформаційної системи, максимально скерованої на забезпечення потреб оперативного управління, обумовило необхідність і доцільність розробки пропозицій щодо відповідної деталізації доходів і витрат на аналітичних рахунках, відкритих до кожного з основних рахунків бухгалтерського обліку. На цій основі побудовано орієнтовний план внутрішньобанківських рахунків управлінського обліку доходів і витрат, впровадження якого дає можливість щоденного отримання у автоматичному режимі інформації щодо прибутковості окремих напрямів діяльності, операцій за групами клієнтів, а також окремих підрозділів банку. Запропоновано форми і зміст ряду додаткових машинограм для документального оформлення і подання даних управлінського обліку, своєчасне отримання яких підвищить рівень управління та позитивно вплине на результати діяльності банку у майбутньому.

9. Моделювання аналітично-прогнозного процесу дозволило розробити організаційно-інформаційну модель аналізу і прогнозу фінансових результатів діяльності комерційного банку відповідно до основних аспектів побудови обліку доходу витрат і прибутку; запропонована модель структурована за основоположними елементами, які складаються з оперативного аналізу доходу, витрат і прибутку, ретроспективного аналізу та аналізу перспективи розвитку і прогнозування фінансових результатів.

10. Визначено вимоги до інформаційного забезпечення оперативного аналізу доходу, витрат і прибутку комерційного банку; запропоновано алгоритми обробки інформаційних потоків, які дозволяють своєчасно оцінити доцільність та ефективність кожної банківської операції.

11. Запропоновано методику ретроспективного аналізу фінансових результатів діяльності комерційного банку, яка складається з наступних елементів: системи аналітичних показників, побудованої відповідно до джерел їх утворення, та алгоритмів обробки первинної економічної інформації; методичного забезпечення загального, факторного та коефіцієнтного аналізу доходів, витрат і прибутку.

12. На основі інформаційних потоків, що утворюються на рівні ретроспективного аналізу, побудовано систему перспективного аналізу фінансових результатів діяльності комерційного банку та розроблено принципи прогнозування показників звіту про прибутки та збитки. Здійснення обробки вхідної інформації у автоматичному режимі за формалізованими алгоритмами дозволяє автоматично визначати форму зв’язку між результативними і факторними показниками, розраховувати параметри регресійних моделей, оцінювати щільність зв’язку між показниками, обчислювати узагальнені та деталізовані прогнозні показники. Впровадження результатів перспективного аналізу і прогнозування в управлінні фінансовими результатами спрямоване на підвищення рівня стратегічного управління комерційним банком.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

1.

Некрасова Н.І. Інформаційна система податкового обліку в банках. // Машинна обробка інформації. Міжвідомчий науковий збірник. Випуск 61. – К.: КНЕУ, 1998. – с.52-62.

2.

Некрасова Н.І. Аналіз активних та пасивних операцій банку. // Економічні проблеми невиробничої сфери. Збірник наукових праць КДТЕУ – К.: КДТЕУ, 1998. – с.143-150.

3. Некрасова Н.І. Фінансовий облік відстрочених податкових активів та податкових зобов’язань у банках. // Банківська справа. – 1999. - №2. – с.34-35.

4. Некрасова Н.І. Організація і комплексна методика аналізу і прогнозування в системі управління фінансовими результатами діяльності комерційного банку. // Економіка, фінанси, право. – 2001. - №8.- с.13-18.

АНОТАЦІЯ

Некрасова Н.І. Облік та аналіз доходів, витрат і прибутку банку. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04 –бухгалтерський облік, аналіз та аудит. – Київський національний торговельно-економічний університет, Київ, 2002.

Дисертацію присвячено дослідженню теоретичних і методологічних аспектів удосконалення бухгалтерського, податкового та управлінського обліку, аналізу та прогнозування доходів, витрат і прибутку комерційного банку в умовах ринкової економіки відповідно до вимог реформування бухгалтерського обліку і фінансової звітності. В дисертаційній роботі систематизовано концептуальні положення методології і організації обліку, аналізу та прогнозування фінансових результатів діяльності комерційного банку; визначено критерії та напрями моделювання обліку, аналізу та прогнозування доходів, витрат і прибутку в умовах застосування електронної системи обробки економічної інформації. Запропоновано напрями гармонізації бухгалтерського та податкового обліку; розроблено методику управлінського обліку фінансових результатів комерційного банку. Побудовано систему економічних показників і критеріїв їх оцінки в оперативному аналізі операційних доходів та витрат; на основі застосування сучасних методів фінансового аналізу внесено уточнення і доповнення у методику ретроспективного аналізу фінансових результатів; визначено принципи та запропоновано методи перспективного аналізу і прогнозування доходів, витрат і прибутку комерційного банку.

Ключові слова: облік, аналіз, прогнозування, доход, витрати, прибуток, банківські операції, ефективність, критерії оцінки.

АННОТАЦИЯ

Некрасова Н.И. Учет и анализ доходов, расходов и прибыли банка. Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04 – бухгалтерский учет, анализ и аудит. – Киевский национальный торгово-экономический университет, Киев, 2002.

Диссертация посвящена исследованию теоретических и методологических аспектов совершенствования бухгалтерского, налогового и управленческого учета, анализа и прогнозирования доходов, расходов и прибыли в условиях рыночной экономики в соответствии с требованиями реформирования бухгалтерского учета и финансовой отчетности.

В диссертационной работе дан анализ экономико-правовых аспектов развития банковской системы в Украине; обоснована необходимость поиска путей повышения эффективности деятельности коммерческих банков в сложившихся условиях; определены основные теоретико-методологические проблемы учета, анализа и прогнозирования доходов, расходов и прибыли коммерческих банков Украины, требующие решения на современном этапе экономического развития.

Обобщение концептуальных положений учета финансовых результатов деятельности коммерческих банков позволило предложить систему формирования информационного блока “учет-анализ-прогноз” в управлении доходами, расходами и прибылью коммерческого банка.

С целью гармонизации бухгалтерского и налогового учета разработаны и предложены для использования алгоритмы генерации соответствующих трансакций бухгалтерского учета на счета налогового учета, а также схемы налогового учета валовых доходов и валовых расходов по основным видам операций банка, которые обеспечивают однозначность расчетов и трансакций.

Исходя из необходимости обеспечения потребностей оперативного управления финансовыми результатами деятельности коммерческого банка предложена детализация доходов и расходов на аналитических счетах, которые открываются к основным счетам бухгалтерского учета в соответствии с внутренними информационными потребностями. На этой основе разработан план внутрибанковских счетов управленческого учета доходов и расходов, использование которого создает возможность ежедневного получения в автоматическом режиме информации о финансовых результатах, детализированной по группам клиентов, подразделениям и направлениям деятельности банка. Кроме стандартной информации, накапливаемой на предложенных внутрибанковских счетах, разработана система форм, которая позволяет получать информацию о нестандартных ситуациях в виде электронных таблиц (машинограмм).

Обоснованы принципы моделирования анализа и прогнозирования доходов, расходов и прибыли коммерческого банка в условиях применения электронной системы обработки экономической информации. Разработана организационно-информационная модель анализа и прогнозирования финансовых результатов деятельности коммерческого банка.

Предложена методика оперативного анализа и контроля доходов и расходов банка: сформирована система экономических показателей и критериев их оценки; разработаны методы предварительной оценки эффективности банковских операций; рекомендовано использование годовых эффективных ставок процентов для сравнительной оценки экономической эффективности отдельных операций.

На основе изучения и систематизации современных методов финансового анализа уточнена и дополнена методика ретроспективного анализа доходов, расходов и прибыли. Методика структурирована в соответствии с целями анализа и включает этапы общего, факторного и коэффициентного анализа финансовых результатов.

Определены и обоснованы принципы перспективного анализа и прогнозирования финансовых результатов: обоснована система показателей; предложен порядок выбора и обоснования прогнозных моделей; приведены основные алгоритмы расчета прогнозируемых показателей; рассмотрены возможности практического применения методики прогнозирования доходов, расходов и прибыли в условиях электронной системы обработки экономической информации.

Рекомендации и предложения, изложенные в диссертационной работе, прошли апробацию и получили практическое внедрение в коммерческих банках Украины.

Ключевые слова: Учет, анализ, прогнозирование, доход, расходы, прибыль, банковские операции, эффективность, критерии оценки.

ANNOTATION

Nekrasova N.I. Accounting for and analysis of income, expenses and profit of a bank. Manuscript.

Dissertation for earning a scientific degree of Candidate of Economic Sciences, specialty # 08.06.04 – Accounting, analysis and audit.-Kyiv National Trade and Economics University, Kyiv, 2002.

Dissertation is devoted to research of theoretical and methodological aspects of the improvement of financial, tax and managerial accounting, analysis and forecast for revenues, expenses and profits of a commercial bank that operates under conditions of market economy within the requirements of transformation of accounting policies and financial statements. This dissertation provides systematization of conceptual policies of methodology and organization of accounting, analysis and forecast of financial results of the commercial bank performance; defines criteria and guidelines for modeling accounting, analysis and forecasting revenues, expenses and profits by applying electronic systems for economic information processing. This dissertation offers trendencies of harmonization of financial and tax accounting as well as methodology of accounting for financial results of the commercial bank. The system of economic indicators and their evaluation criteria in operating analysis of income and expenses from operations was developed; the author gave more precise definition of principles and offered methods of perspective analysis and forecast of revenues, expenses and profits of the commercial bank.

Key terminology: accounting, analysis, forecasting, revenue, expenses, profit, bank operations, efficiency, evaluation criteria.

НЕКРАСОВА НАТАЛІЯ ІГОРІВНА

ОБЛІК ТА АНАЛІЗ ДОХОДІВ, ВИТРАТ І ПРИБУТКУ БАНКУ

Підп. до друку 14.02.2002. Формат 60х90/16

Папір письм. Офс.друк. Ум.друк.арк. 0,9. Ум.фарбо-відб. 1,28.

Обл.-вид.арк. 1,00. Тираж 100 прим. Зам.

Видавничий центр КНТЕУ. Друкарня ВЦ КНТЕУ.

02156, Київ-156. вул.Кіото, 19






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ГІГІЄНІЧНА ОЦІНКА ТА РЕГЛАМЕНТАЦІЯ КОМБІНОВАНОЇ ДІЇ ДОДЕЦИЛБЕНЗОЛСУЛЬФОКИСЛОТИ, НАТРІЄВОЇ СОЛІ БЕНЗОЛСУЛЬФІНОВОЇ КИСЛОТИ І ФЛОРОГЛЮЦИНУ У ВОДІ ВОДОЙМИЩ - Автореферат - 29 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ ВИНИКНЕННЯ, ЗМІНИ ТА ПРИПИНЕННЯ ТРУДОВИХ ПРАВОВІДНОСИН ДЕРЖАВНИХ СЛУЖБОВЦІВ - Автореферат - 25 Стр.
РУСЬ-УКРАЇНА І ВІЗАНТІЯ У МОНУМЕНТАЛЬНОМУ КОМПЛЕКСІ СОФІЇ КИЇВСЬКОЇ: ІСТОРИКО-СОЦІАЛЬНИЙ ТА ЕТНОКОНФЕСІЙНИЙ АСПЕКТИ - Автореферат - 42 Стр.
ОПТИМІЗАЦІЯ ПРОТИЗАПАЛЬНОЇ ТЕРАПІЇ БРОНХІАЛЬНОЇ АСТМИ У ДІТЕЙ - Автореферат - 26 Стр.
ПРОГНОЗУВАННЯ ТА ПРОФІЛАКТИКА ВНУТРІШНЬОУТРОБНОГО ІНФІКУВАННЯ ПЛОДА У ЖІНОК З НЕВИНОШУВАННЯМ ВАГІТНОСТІ - Автореферат - 28 Стр.
СИМВОЛІКА В ОБРАЗНІЙ СТРУКТУРІ УКРАЇНСЬКОЇ НОВЕЛІСТИКИ КІНЦЯ ХІХ-ПОЧАТКУ ХХ СТ. - Автореферат - 30 Стр.
СТАН ЗДОРОВ’Я ЮНАКІВ З ОБМЕЖЕНОЮ ПРИДАТНІСТЮ ДО СЛУЖБИ У АРМІЇ ТА ПІДХОДИ ДО УДОСКОНАЛЕННЯ ЇХ ЛІКУВАННЯ - Автореферат - 26 Стр.